login |

Pilot-mustra: Liar – 1×01

2017. 09. 12. 19:28 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A Liar-nek pofonegyszerű a koncepciója, igazából az alapján eldöntheti az ember, hogy mennyire érdekli őt a sorozat, mert egyébként csak annyit tudok hozzátenni, hogy szerintem nagyon jó volt a pilot, és nézném tovább ezerrel, de ettől még más egyáltalán nem biztos, hogy rá fog kapni erre a “megerőszakolta-e vagy sem?”-sztorira.

LIAR – 1×01 – 8/10

A Férfi találkozik a Nővel. Együtt vacsoráznak. Majd az egyikük lakásán kötnek ki, mert úgy hozza a sors. Utána pedig már a másnap reggeli eseményeknek vagyunk szemtanúi, amikor is a Férfi SMS-ben megköszöni a csodálatos éjszakát, a Nő pedig közli a testvérével, hogy őt megerőszakolták.

És, hogy hol van ebben a történet? Ott, hogy a Nő közel sem emlékszik mindenre az éjszaka eseményeiből (ettől még tudja, amit tud), a Férfit pedig megdöbbenti a dolog, hiszen ő meg van győződve arról, hogy ami közöttük történt, annak semmi köze nem volt a kényszerhez. Valaki tehát hazudik, mégpedig piszok jól. A kérdés, hogy miért?

Ennyi alapján kezdődhet is az össznépi találgatás, hogy vajon melyikük mond igazat, de azért elég nagy csalódás lenne, ha egy sima bináris megoldásról lenne szó, meg aztán akkor sorozat sem lenne. Nem véletlen, hogy már az első részben több réteget is pakolnak az alapsztorira.

Például a két főhős alapból ismeri egymást (tehát nem vadidegenekről van szó), mindkettejük életének része pár hozzátartozó, barát, akik ugyancsak fontos szerepet kap(hat)nak a történetükben, illetve mindkettejük múltjában van valami, ami gyanakvásra adhat okot – majd a folytatásban kiderül, hogy ezek mennyire red herring-ek, és mennyire van sokkal több a háttérben, mint ami elsőre látszik.

Tippre csak a pilotban dominál a flashback-es szerkezet, de ez a megközelítés számomra mindig nyerőnek szokott bizonyulni. Mármint arra gondolok, hogy nagyon hatásos (és elég éles kontrasztot ad) az, amikor az egyik jelenetben még a felhőtlen örömöt sugárzó randevúról láthatunk képeket, majd pedig látjuk a (mindkét szereplő számára) kilátástalannak tűnő jelent. Ez elég sokat elárul a karakterekről is.

Komoly téma ide vagy oda, papírom megvan az esély arra, hogy a Liar súlytalan melodrámába menjen át, de emiatt azért nem aggódom, mert a készítők két rejtélyközpontú sorozatot jegyeztek legutóbb, a The Missing-et és a Rellik-et, így nyilván itt is dominálni fog a bűn szála.

Nyilván a megvalósítás kifogástalan, amit még tetéznek azzal is, hogy szép környezetbe helyezték ezt a mocsok témát körüljáró sorozatot, és az meg alapból nem merült fel, hogy a nemrég még más sorozatokban vitézkedő Ioan Guffudd vagy Joanna Frogatt ne legyen nagyon meggyőző – már csak ezért sem egyszerű eldönteni azt, hogy kinek akarunk hinni.

Oké, igazából nehezen tudom elképzelni, hogy az legyen a megoldás, hogy nem történt erőszak, szóval semmiképp sem azért néztem volna tovább azonnal a folytatást, mert érdekel, hogy ki hazudik. Engem inkább az egész helyzetnek a pszichológiája fogott meg, illetve az, hogy miért hazudik az, aki hazudik – ha ugyan hazudik… És hiszem, hogy ennek kiderítése, illetve kibontása egy nagyon érdekes sztorit eredményezhet.

20 hozzászólás Ne habozz!

didig - 2017. 09. 12. 21:10

Remélem a csávónak van igaza :)

Delilah - 2017. 09. 12. 21:57

remélem vmi gone girl szintet kihoznak belőle, mert edig nagyon meggyőző:)

cherockee - 2017. 09. 12. 22:26

Így az első rész végére elég “egyértelműnek tűnik”, mármint feldobtak pár múltbeli gyanus dolgot, majd bevágtak egy majdnem konkrét tárgyi bizonyítékot, várom, remélem fordítanak rajta 3x, és jól. Megjegyzem az angol sajtóban megy a hiszti, mert az egyik szereplő nem konkrétan, de lehet elmondta a végét…

Ghostika - 2017. 09. 12. 23:40

En csak azon lepodtem meg, hogy egybol ugy mentek a doktorhoz hogy akkor le van tartoztatva, nem vagyok tisztaban a britt jogrendszerrel, de ez azert nekem gyorsnak hat, marmint hogy egybol letartoztatjak …
De maga a pilot nagyon jo volt, kivancsi vagyok mit hoznak ki belole.

nargli - 2017. 09. 12. 23:59

Ghostika: az nekem is nagyon gyors volt. Mármint, őt meg sem hallgatták, hogy mit mondana, csak egyből vagy jön önként, vagy visszük bilincsben. De egyébként tényleg nagyon izgalmas volt, és ahogy kell, mindkettőnek tudok hinni, más szóval mindkét főszereplő gyanús, szóval várom a folytatást.

LasDen - 2017. 09. 13. 00:10

– Engem senki nem nevezhetnek őrültnek!
*sikongatva elrohan, hogy a random vádakat kiüvöltözze a facebookra*

cool story bro…

-T - 2017. 09. 13. 11:18

Nagyon bejött a pilot. Elsőre azt mondanám, hogy a nő hazudik, már csak azért is, mert elég ellentmondásos, illetve, mert az ő részéből kaptunk többet. Aztán simán el tudom képzelni, hogy minden részben más lesz a gyanús, míg eljutunk a végére.
Kíváncsian várom, hogy mi fog kisülni belőle.

Anni - 2017. 09. 13. 16:09

Nah ez jóféle volt. Tényleg hasonlít a Holtodiglanra de én még egy kis The Affair-t vagy Secrets and Lies-t is érzek benne.
Elsőre azt mondtam, hogy a nő hazudik de már a rész végére elérték, hogy meggondoljam magam :D Kíváncsi vagyok mi lesz a továbbiakban.

majsz - 2017. 09. 13. 18:35

Jó pilot, lekötött végig.
Ami érdekes, csak a csajszinak vannak flashbackjei, amivel mintha arra hajaznának, hogy amit elmond az nem hazugság. Guffudd néha úgy játssza a karaktert, mintha ő hazudna, húzza a száját, stb ő pedig nem amatőr színész szóval ezt szándékosnak vélem, így pedig arra utalnak hogy márpedig valamiben hazudik.
Számomra van egy nem tudom hova tenni pillanat, amikor a csaj exe belebotlik Guffuddba a rendőrségen és kb fel sem ismeri, illetve nagyon gyanúsan közömbös, ez a jelenet pedig biztos hogy szándékosan van így, utána a csaj ugyebár hívja utána az exet és akkor már tudta, így valszeg már akkor is tudta a hogy mi a stájsz.. Ugyanakkor ott van a csajszinak a “problémája”, nem tom hogy skizofrén e vagy mi, de csak nem erre játsszák ki a dolgot.
Ha viszont egy modern day femináci adaptáció lesz és a -ugyancsak a ma is joghézagos- nemi erőszak trendet akarja feszegetni és simán a csávó bedrogozta és alig tudjuk bizonyítani, de ilyen-olyan cliffekkel végighúzott évad lesz akkor igen mérges leszek.

Itsuki - 2017. 09. 13. 20:08

Én még a nőböl azt is kinézem hogy ő csinálta a végén a dolgokat. bár ha a helyszinelők ott voltak,csak megnézték azt is. egyébként nagyon jó sorozat,rég vártam már ilyenre.

wellwellwell - 2017. 09. 13. 20:55

nekem is gone girl feelingem volt, de nem hiszem, hogy egy ilyen nehéz kérdést, amikor amúgy sem veszik kellően komolyan a nemi erőszakot, abba az irányba vinnének el, hogy a nő hazudik.

Sorozatgyilkos - 2017. 09. 14. 13:41

Tetszett a helyszínválasztás, a fényképezés és 2 remek színész. Én is kicsit félek tőle, hogy Big Little Lies szerű tanmesét csinálnak belőle, annyi flashback volt a nő részéről. De éppen ezért várom a második részt, hogy abban majd a férfi flashbackjei domináljanak, mint a The Affair esetében. :)

Mindenesetre vicces, hogy ez és a Rellik egymás ellen fut Angliában egy időben 2 csatornán, és ugyanazok az alkotók gyártották. Nekünk viszont van egy HBOGO-nk, aki már másnap felirattal szállítja nekünk a friss részeket. Hajrá Netflix, itt a példa!

barátfüle - 2017. 09. 14. 21:44

Nem akarom, hogy kiderüljön, hogy a csávó a hunyó. :) Jó volt az első rész, de már most tudom, hogy nagyon mérges leszek az írókra, mert minden rész után másnak fogok hinni. :)
Azért vannak itt még homályos szálak, várom a folytatást. A helyszínelőknek nem szúrta ki a szemét a mosogatógép piros lámpácskája? Furcsa!

Geza Kovacs - 2017. 09. 15. 22:36

Az a baj, hogy olyan szinten egyszerű az alapszituáció, hogy innen szerintem nehéz lesz hitelesen izgalmasra, meglepőre kikanyarítani a történetet.

Mik lehetnek?

1. a fickó hazudik, igen, erőszakolt – elég sablon, ezért miért fognának sorozatba
2. a nő hazudik – erre kanyarodott az első rész, elég gáz volna, ha így maradna
3. lesz valami blődség, hogy éjszaka rajtuk ütöttek, teljesen más erőszakolt, mindkettőjüket bedrogozták, stb. – á, nem, ez nem amerikai sorozat
4. az exbarát vagy a szakállas tanárkolléga belógott az éjjel, és valahogy ő a hunyó, vagy valami hasonló – kissé ízzadtságszagú

Ennek ellenére remélem, mégis jó lesz.

winnie - 2017. 09. 16. 08:56

Geza Kovacs: ezért írtam, hogy ez nem arról fog szólni, hogy x vagy y mond igazat, hanem elvileg többről.

-T - 2017. 09. 19. 11:43

A 2. részt látva, csak még jobban felkeltette az érdeklődésemet a sorozat.
Nem az volt a részben, amire számítottam, így még mindig tartom a kijelentésemet, hogy szerintem a nő hazudik, viszont simán lehet, hogy ez az egész – csak az ő szemszögét mutatjuk – , csupán félrevezetés.
Kíváncsi vagyok, hogy mikor vagy, hogy egyáltalán láthatjuk-e majd a férfi nézőpontját is arról az éjszakáról. Mert eddig elég egyoldalú a dolog.

Geza Kovacs - 2017. 09. 20. 22:18

Hú, ez nagyon tetszik eddig. Viszont Gruffudd szerepeltetése miatt képtelenség elhinni, hogy gonosz lenne a fickó, ha trükk van a dologban, és mégis ő lesz a gonosz, nekem nem lenne hiteles. Valami kevésbé jóságos figurát kellett volna választani, hogy kicsit kiélezettebb legyen a párharc.

Vagy lehet, valami trollkodás lesz, hogy a nőt letartóztatják, megy a dutykóba, és rohadtul megszégyenül, az orvos meg a mennybe megy, azt kész :-)

dukyka - 2017. 09. 20. 23:17

Nekem Gruffudd sokkal szimpatikusabb és szeretném ha neki lenne igaza, de a nő szerintem nem hazudik. Remélem valami meglepőt hoznak ki a végén, de eddig izgi.

_Peter - 2017. 09. 23. 10:01

“hogy a nőt letartóztatják, megy a dutykóba, és rohadtul megszégyenül, az orvos meg a mennybe megy”

Csak ne az legyen a felmentés után kacsint a nézőre, hogy mégis… Vágás

Van egy kis The Affair beütés ahogy két szemszögből mesélik és elég jól hintáztatják a nézőt ide-oda kinek lehet hinni éppen. Jól játszik mindkét főszereplő.

Az ex a nővérével kavar hát pár dologban klisés de érdekes sorozat. És elgondolkoztató mindkét nem irányából az egy éjszakás kaland, csomó etikai kérdés előjön. Két ember szava egymás ellen, ha kiderül ártatlan akkor is nehéz lemosni a facebook lejáratást.
Lehet a technika megoldja ezt is, milliomos leszek ötletemhez keresek programozót: One Night Stand nevű app, mindkét fél még a részegség előtt match és beleegyezés hogy videózzák az akciót, a telefonjuk lesz a tanú, ha minden ok másnap józanon is és komoly kapcsolat a vége jó emlék lesz öregkorukra és opcióval eladni amatőr filmes oldalnak abból megvan a ház, autó, lagzi ára is. :D

eszemix - 2017. 09. 23. 19:47

@_Peter: One Night Stand app XD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz