login |

American Horror Story: Cult – 7×03: Szertefoszló remények – írta yuuki

2017. 09. 21. 19:55 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Az antológiáknak van egy szuper előnye: minden évadban kezdődik valami új, ezzel egyrészt megnyílik a lehetőség azoknak, akik eladdig nem nézték, hogy bekapcsolódjanak, másrészt az újdonság ereje minden évadban újra képernyőhöz kötheti az addigi évadok kedvelőit is. Kötheti, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy fogja is. Erre pedig kiváló példa az AHS.

Gondolom a legtöbb oszlopos junkie néző egyetért abban, hogy az első és a második évad (főleg utóbbi) voltak a legjobban sikerült darabjai a sorozatnak, amit egy hullámvölgyekkel tarkított lejtmenet követett.

Az abszolút mélypont tekintetében megoszlanak a vélemények a Coven és a Freak Show között. A Hotel megpróbálta behúzni az évet Lady Gaga-val és pár egészen kiváló zenével (engem kifejezetten megvettek kilóra a Bauhaus és a Joy Division betétekkel), a Roanoke pedig megpróbált bűvészkedni kicsit és hozzánk dobtak egy vegyesen reality, valós legendát feldolgozó dokumentumfilm és egy misztikus természetfeletti elegyet. Hogy ez mennyire volt sikeres és váltotta be a sorozat hű (és kevésbé hű) nézőinek elvárásait? Ahhoz elég megnéznünk a junkie-n az évad kommentszekcióit.

Ryan Murphy pedig úgy tűnik, tovább tapogatózik és próbál valami szenzációs plotot szállítani, ezzel együtt pedig a témából fakadóan az a gyanúm, hogy erősen bazíroz arra is, hogy rengeteg sajtóvisszhangja legyen az évadkezdésnek.

A közelmúltban zajló elnökválasztás és annak hatásai pedig tökéletes témát nyújtottak erre, kiindulva abból az alapvető feltételezésből Murphy részéről, hogy vajh, kit ne érdekelne, milyen volt mindennek hatása a hétköznapi emberre? Mivel pedig “horror story”-ról van szó, valahogy össze kéne ezt hozni vérrel és rettegéssel. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ebből az alapból simán lehetett volna egy jó évad talán azoknak is, akiket kevésbé érdekel a napi politika.

Az első rész ennek meg is ágyazott szépen, kaptunk rögtön az első percekben egy kis Trumpot és Clintonnét, csak hogy lefektessük az alapokat, aztán egy fiatal srácot látható huzattal az agyában, aki autokratikus hajlamokkal küzd, miközben a kisujjánál fogva a nővérét terrorizálja mentálisan. Bónusznak pedig egy leszbikus párt, akik letaglózva értesültek arról, hogy Clintonnénak beletörött a bicskája a biztosra vett győzelembe és rettegnek a jövőtől.

Egészen idáig egy sarkított, kissé sematikus összkép volt ez, de bizakodva tekintettem a jövőbe, mondván, ha rámegyünk erre a témára, márpedig ugye “Cult” az évad címe, akkor egészen jó kis pszicho sülhet ki ebből. Bár az első részben már tapasztalható volt, hogy Sarah Paulson kicsit jobban beleéli magát a hisztisen üvöltő fóbiás szerepébe, és még ott is ömlik a könnye, meg remeg az alsó ajka, ahol a helyzet erre nem kifejezetten ad okot, de jóindulatúan azt mantráztam magamnak, hogy majd ebből következik egy karakterfejlődés és talán észhez tér.

Három rész után ki kell jelentenem, hogy reményeim kezdenek szertefoszlani. Több szempontból is. A képzeletbeli “Paulson-o-meter”, melyen az utóbbi évek Sarah Paulson teljesítménye mérhető egy egyszerű iksz egyenlő eltelt játékidő / hiénamódonsikítás hányadosával, egyre elkeserítőbb végeredménnyel szolgál. Ez abban is tetten érhető, amikor a környezetem az új rész nézése közben besétál a légtérbe és felsóhajt, hogy “ez a nő már megint kiabál?”.

Paulson tehát eljutott oda, hogy random emberek pusztán a hangfrekvenciájából és a kiabálási módszertanából képesek azonosítani, anélkül, hogy tudnák a nevét, vagy valaha látták volna. Karakterfejlődés nincs, pusztán a szenvedés és annak különböző fokai, a kilátástalanság variációi, a “nem ért meg a környezetem, pedig igazam van” unalmassá váló jelenetei.

A második reményem, mely kezd hamvában holttá válni, Evan Peters-hez kapcsolódik. Ugyan a srác zseniális és ismét írtak rá egy nagyon passzentos szerepet, de a játékideje, ahol végre fellélegezhet a néző két cirkusz között, leheletnyi. Ugyan lehet, hogy ez még változni fog, de kétséges, hogy szeretném-e ezt megvárni még.

A harmadik reményem azzal kapcsolatos volt, hogy egy jól kimunkált, gondosan felépített történetet fogunk kapni, ahol egyaránt jut idő karakterábrázolásokra, fejlődésre (ehh…!) és egy érdekfeszítő cselekményre. Ehhez képest annyi buktatót látunk és olyan sűrűn, hogy már meg sem próbálom keresni a logikát. Kicsit részletesebben is belemegyek most ebbe.

Ivy szkeptikus Ally fóbiáival és történeteivel kapcsolatban, azt hiszi, hogy csak a rajta elhatalmasodó pszichózis hatására képzel dolgokat. Ezen közben a szomszédékat kinyírja egy csorda bohóc, amit lát a gyerekük is, aki el is meséli, de a gyerek is hülye, könyveljük el. Ezek után egy kamion különböző, csodálatos, a sötétben neonzöldben foszforeszkáló gázt enged ki mindkét oldalán az utcácskában, amit végignéz Ivy is, másnapra döglött madarak hevernek az udvaron, de még ez is rendben van.

A házukra felfirkálják az egyértelmű jelet, hogy “kanyec lesz gyerekek”, szeme sem rándul. Pluszban egy unszimpatikus séfet felakasztanak egy méretes húsfelfüggesztő kampóra az étterem hűtőszobájában, de hát értitek, megesik az ilyesmi is. Ugyan érezni némileg, egészen elenyészően, hogy talán kezd kicsit ráébredni, hogy lehet, hogy nem csak az asszony hülye, de ennyi abszurdum után szerintem normális ember már az a minimum, hogy szedte volna a sátorfáját és éccakázott volna egy motelben. Ők három rész után még mindig a házuk előtt állnak és nem értik.

A gyerek… Ha elvonatkoztatunk attól, hogy nem tartozik a Stranger Things-ben megszokott nagyon király gyerekszínészekhez és inkább sorolható az “idegesítő, de hát jól van, a sorozat része” kategóriába, még mindig nem találunk semmi logikus magyarázatot pár dolgára.

Először – és ez még tök oké – nem akarja nézni a Winter névre hallgató bébiszitterje buzdítására a lefejezős videókat az internet sötét bugyraiban, sőt, kiakad (szintén logikus), hogy mindezek után két résszel arrébb, közvetlenül azután, miután felrobbant a hörcsöge a mikróban, felmenjen a szobácskájába és maga döntsön úgy, hogy nosza, meg akarok még nézni pár lefejezést. (Azt pedig már tényleg csak zárójelben, hogy a darknet, amit misztikus módon belengetett a csaj, mennyire volt dark, ha később egy hét-nyolcéves is fel tudott rá mászni önerőből.)

Bár képtelenségnek hangzik, de ezzel szinte le is fedtem az események 70%-át, ami idáig bemutatásra került. Ezek mellé képzeljetek el még: egy kis vért, egy véletlenül lelőtt hispán konyhai munkaerőt, egy-két Twisty-jelenetet (nullához közeli kapcsolódási ponttal), pár kisujj-szorongatást, egy hamiskártyás pszichiátert (első rész után lehetett sejteni, hogy az lesz, de amúgy ő akkor kivel van?), két hamiskártyás szomszédot, akiknek maguknak is van pár problémájuk (most akkor melyikük kivel van?).

Továbbá ne feledjük a szintén hamiskártyás rendőrt (és ő kivel van?), egy félresikerült kádban megcsalást (na, itt már tudjuk legalább, hogy kinek kivel kéne lennie) és annak HD minőségű felvételét a dark(!)neten, beúszik egy kis Craigslist, egy begerjedt hívatlan vendég ádámkosztümben, egy “mint green tea” névre hallgató kaja, amiről azt gondolod, hogy tea, de olyan állaga van, mint a spenóté… és persze kiabálás, sikítozás, ordítozás, üvöltés, kiakadás, cirkuszolás, passzív-agresszív “hülye vagy, te nem hiszed el, de én tudom ám”, no és pár “twisted” bohócmaszk.

Az a fajta AHS-néző vagyok, aki minden évben bizalmat szavaz ennek a sorozatnak és aki idáig egyedül csak a Freak Show-t kaszálta, de ott is végigült 7 részt. Most viszont azt kell mondanom, hogy ez idáig az abszolút mélypont és már csak azért nézem, mert képtelen vagyok felfogni, hogy ez még lehet rosszabb is – mindezt úgy, hogy az első rész után még hajlandó voltam bizalmat szavazni neki, hovatovább, pozitívan látni a jövőbeli lehetőségeket a plot terén.

Ami viszont mindennél fontosabb, rendkívül érdekel a ti véleményetek az eddigiekről: akinek tetszett, remélem, meg fog cáfolni és rávilágít pár általam figyelmen kívül hagyott részletre, ami igenis pozitív, akinek pedig szintén nem tetszett, arra kíváncsi vagyok, miért nem.

Még mindig él bennem valami halovány remény arról, hogy valami kerekedik majd ebből a káoszból és élvezhetővé válik az évad, szóval még három részt adok neki, de ha ez marad a tendencia, sajnos szomorúan ki fogok szállni.

18 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2017. 09. 21. 20:20

RIP in pieces, Mr Guinea :(
Amúgy a mint tea dolog nem tea ízű jégrém volt?
Ééés köbö ennyi maradt meg az epizódról nekem is. Hurrá.

Popeye - 2017. 09. 21. 21:38

Akkor örülj, nekem 7×01-től 7×03-ig semmi se maradt meg, ennyire zseniális a szezon :D

sherlock20 - 2017. 09. 21. 22:10

én abban bízok mindig h a 2. évad is utólag lett zseniális, közben nézve katyvasz volt az is.
de ez főleg csak önáltatás és önbecsapás sajnos…

csernakakos - 2017. 09. 21. 22:11

Borzalom, mi lett ebbol a sorozatbol. En erzem magam kellemetlenul a keszitok helyeben. Olyan nezni ezt, mint egy vonatot kisiklani latni. Pillanatrol pillanatra rosszabb, megsem tudsz nem odanezni.

tihi - 2017. 09. 22. 14:19

Az első részt végig szenvedtem Paulson és a fent leírtak miatt, nagyon nehezen tudtam végignézni és el is kaszáltam utána rögtön. Örülök, hogy így döntöttem. :)

Shyllard - 2017. 09. 22. 16:16

Eddig bírtam, második évad óta lefelé megy a tendencia, Roanoke mutatott valami reményt, de azt sem sokat és a mpstani évad premierje azt sikeresen el is taposta, mint egy csikket. Premiernel én el döntöttem, hogy erre én nem pocsekolom időm, mert ha csak Paulson lenne idegesítő, de nem, ez a sztori megint sehova sem fog menni… Sajnálom nagyon, mert első évad király volt, az Asylum pedig közel zseniális és spec meg a boszis évadot is élveztem, de ott már erősen kezdtek mutatkozni a gondok. Olyan tulbonyolitott káosz lett ez az egész, hogy pont a Horror szót felejtették el teljesen, ami a címből adódóan azért sztem mostmár nem annyira megbocsátható.

Stefan - 2017. 09. 22. 21:33

Szerintem Sarah erre nem is annyira játszik rá :D most hogy volt az Ellen showban ott is teljesen zakkant és tényleg vannak fóbiái de én bírom a nőt :D

motch - 2017. 09. 22. 22:38

Atya ég!! Te három részig bírtad? Én az első rész háromnegyedénél azt mondtam hogy köszi ennyi elég volt és helyben kaszáltam. Nagyon sajnálom ezt a sorozatot pedig sokáig hűséges voltam vele, egyedül a freak showt kaszáltam három rész után, a hotel pedig tetszett jó volt újra szellemeket látni és persze a roanoke is tetszett. Azt hiszem ebből az évadból hiányolom a természetfelettit, a politika hidegen hagy főleg az amerikai, a bohócoktól nem félek sőt kimondottan irritálnak. Értem hogy amerikai horror story de muszáj ennyire amerikainak lenni? Aki meg külföldi az meg bekaphatja ugye?!!

Tish - 2017. 09. 22. 23:25

Én nagy fan vagyok, nagyon vártam ezt az évadot, de Paulson már nekem is sok..unalmas az állandó virnyogás. A többi évadban is volt rá példa, de nem volt ekkora hangsúlya (értitek, hangsúlya :D) a sztoriban.

Evan Peters megint zseniális (engem kilóra megvett évekkel ezelőtt) de rettentő kevés időt kapott eddig, ami bosszantó mert annyival több idő jut a fárasztó és feleslegesen hosszú sírásra..

Egyelőre csak tippelni tudok mi lesz, kaszálni tuti nem fogom, kitartok. De úgy érzem hogy 3 részt elpazaroltak, és az eddig történteket 1, max 1,5 részben is bemutathattak volna.

Lala71 - 2017. 09. 22. 23:59

Tish, nagyon egyet értek veled :) Peters és Billie Lourd zseni, pszichiáter és a rendőr pedig 3 rész után sem vált ki semmit…a méhész felesége tényleg irritáló karakter(ahogy Kai is mondta 😂), de az ő eltuntese talán valami reményt kelt…Ivy és Paulson nagyon frusztráló, Adina Porter karaktere sem vált ki túlzott szimpátiát …ehh…talán majd Emma Roberts a következő részben javít a hangulaton.

CryBaby - 2017. 09. 23. 10:54

Nem is tudom… nekem bejött ez a rész, főleg, hogy az évad elég gyengén nyitott, és bár a második rész sem volt túl jó, ez a rész számomra a jobb irányba való fejlődés volt.

Shannen - 2017. 09. 23. 21:06

Nekem a második rész egészen bejött, úgyhogy bizakodva álltam neki ennek a harmadiknak is. És bár a cold open-es rész megint jó volt, a végére eléggé elkezdett az egész idegesíteni.
Sajnálom Paulsont, mert amúgy nagyon jó színésznő, de itt egyszerűen nem tud mit csinálni csak üvölteni és ez most már tényleg idegesítően sok.
Ráadásul a sztorinak már megint semmi értelme egyelőre. És ez baj, mert 3 rész után legalább valami fogódzót adhatnának. Ráadásul nehéz úgy szurkolni bárkinek is, vagy csak élvezettel végignézni egy részt, ha közben minden szereplő tök buta.

Adok még 1-2 rész esélyt, de most inkább hajlok arra, hogy ez az évad újfent kasza lesz részemről idő előtt.

AHS - 2017. 09. 23. 21:23

Nekem is ez az érzésem, a Hotelnél kezdődött. Az első négy évadnál pontosan lehetett tudni, hogy hová fog kilyukadni a cselekmény és folytonos volt, viszont az utolsó két évad – és úgy tűnik, ez is – mintha meg lenne törve és nem lenne folytonos a cselekmény. A 13 részes hitelnél talán a 7-8. Rész környékén kezdték összerakni a szálakat, addig nagyjából 5-6 szál lógott a levegőben és nem lehetett tudni mit is nézünk. A Roanokenál bejött a húzás féltávnál, de abba most ne menjünk bele, hogy hogy használták ki…itt 3 rész után sem S szektáról (Twistyt beleértve talán 5-6 visszatérő bohóc van?), sem tudtunk meg semmit, és az általam kevésbé érdekesnek tartott politikai vonalról sem (Peters nyilatkozott a helyi tv-nek és itt véget is ért eddig). Úgyhogy kérdés hová viszik ezek után. Emma Roberts és Lena Dunham is 1-1 részt kaptak, remélem az ő fókuszukból sikerül valami érdekes dolgot terítékre vinni, mert amennyire vártam nyártól ezt az évadot, ezidáig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Dave - 2017. 09. 25. 11:39

Egyet tudok érteni a kritikával. Nagyon gáz lett ez. Önmaga paródiája epizódról epizódra. Kicsi már a határ az AHS és a Scream Queens között.

Dan Abnormal - 2017. 09. 27. 13:17

“…egy “mint green tea” névre hallgató kaja, amiről azt gondolod, hogy tea, de olyan állaga van, mint a spenóté…”
az a kaja konkrétan fagyi volt. Azt ették csókolózva az anyuk.
Béna sajnos ez az évad is nagyon, pedig jó lenne ha jó lenne, de nem az.

meggyesjoghurt - 2017. 09. 29. 19:45

teljesen egyetértek a kritikával. mintha a saját gondolataimat olvastam volna szavakba öntve. asszem Evan Peters miatt azért végigszenvedem az évadot. csak Paulson ne rinyálna annyit… (vicces amúgy,hogy én is egyedül a freak show-t adtam fel, dettó a 7. résznél.)

bessie - 2017. 10. 01. 09:36

Első rész végignéztem, igaz már ott erős kételyeim voltak. A második részben viszont nem láttam mást, mint Sarah sikítozását, nyávogását, félelmét. Ez nagyon sok volt. Csak tudnám miért adnak ennyi játékidőt neki? Jó, a sorozatban bármikor irányt válthat a történet, de most ott tartok, hogy képtelen vagyok tovább nézni.

KoRi - 2017. 10. 03. 15:38

Hah!
Nem vagyok rendszeres olvasója az oldalnak, de most pont azért tévedtem erre, mert rákerestem az AHS kritikákra, annyira elkente a számat az eddigi 2 rész. De megnyugodva látom, nem csak én egyedül nem értem ezt a katyvaszt, és irritál már ez a nő, illetve a butaságok sora. Eddig végig tudtam nézni minden évadot, különösebben nem is emlékszem, hogy unalmasak lettek volna, de ezt lehet hogy feladom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz