login |

Pilot: Star Trek: Discovery

2017. 09. 25. 22:00 - Írta: human

207 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(A rajongói kritikánk itt olvasható.) Vajon ez a sorozat lesz a rosszkor rossz helyen mintapéldánya? Tavaly alulteljesített az amúgy egész jó Star Trek Beyond, amivel kifulladt kicsit a modern felélesztése a franchise-nak, miközben a The Orville pedig megidézte a régi sorozatot, csak tettek bele egy adag lüke humort is. Ebbe a közegbe érkezett meg a CBS All Acces-re a Star Trek Discovery, ami rengeteg pénzt pumpáltak, és nem csak a pilotjába.

A történet? Nem elég, hogy a Discovery egy előzménysorozat (az eredeti ST, a TOS előttről), de a két részes pilot még annak is az előzménye. Rendben, bemutatja a forrófejűséggel és vulkáni logikával rendelkező elsőtisztet, aki idővel gondolom, majd átkerül a Discovery-re, de valójában csak egy föderáció-Klingon ellentétet vezetnek fel, aminek ki tudja hány karaktere lesz ott a későbbi részekben. Bár így kicsit magában is kezelhető az egész, egy filmként, aminek lehet, hogy ki lehet lépni a végén?

Azt mondjuk el kell ismernem, hogy a tévés szinttel összevetve (nem véletlenül streaming) remek látvánnyal bír a sorozat, a The Orville elbújhat mellett. A kiemelt költségvetéssel nyilván nemcsak a régi rajongókat akarják megfogni (ez nem tudom mennyire sikerült, majd lesz rajongói, Star Trek-fanatikusi kritikánk is, addig kommentben nyilatkoztok), de mindenképp új nézőket is akarnak szerezni.

Ez utóbbit, avagy az újoncok meggyőzését pedig egyértelműen a modern Star Trek filmek látványvilágának megidézésével akarták elérni. Na, ez már viszont neccesebb, mivel egyszerűen nincs annyi cselekmény, mint a J.J. Abrams-féle 2009-es filmben. Mondjuk az első 20 percben ez nem vehető részre, hiszen gyönyörű fényképezés mellett elég sok minden történik, de utána viszont erőteljesen változik a tempó.

Így később csak a lens flare marad meg a kib***ott sok dőlt kép, izé, dutch angle. Ez utóbbi mindig vicces, amikor nincs mögötte tartalom, mert kamu dinamikát akar csempészni a jelenetekbe, viszont túlhasználva semmi értelme. Lehet, hogy a rendező a Thor első részét elkövető Kenneth Brannagh alatt dolgozott? Most nincs kedvem kinyitni ezért az IMDb-t.

Most tényleg nem azt mondom, hogy a sok Klingon közeli, vagy drámai ellentét a USS Shenzhou legénységében unalmas lenne (na jó, egy kicsit az), hanem valahogy nem voltak jók az arányok, nem volt meg az egyensúly. A dráma nem az akcióban csúcsosodott ki, hanem… csak úgy, sehogy.

Arról nem is beszélve, hogy miközben Sun Tzu-idézettel jöttek, közben volt olyan siralmas drámai jelenet is, hogy csak a fejünket foghattunk – a radioaktív csajosat nézzétek meg rajongói szemüveg nélkül: mit tudunk meg intelligens emberektől és hogyan.

Részemről ez a kezdés egy jobbféle 6/10 volt, de full átívelés ide vagy oda, semmi sem hajt arra, hogy folytassam. Ezt lehet, hogy nem a végére kellett volna biggyesztenem, de jó lesz zárásnak is: szerencsére nem a Battlestar Galactica darkosságára hajtottak a készítők.

207 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 09. 25. 22:04

korrekt volt, de mint kábé első star trekem, így nyilván nem mozdított meg bennem sok mindent – a sok űrhajós irányítási utasítás, visszaigazolás túlságosan hidegen hagy, a klingonok lassú beszéde már inkább idegesített (ők végképp nem nyűgöztek le).

azért elég igényesen megteremtették a körülményeket (díszlet, miegymás). ha rá tudok hangolódni, akkor akár maradhat is, de tartok tőle, hogy ez nem lesz meg, de inkább csak azért, mert nem annyira a stílusom az efféle.

Lordviktor - 2017. 09. 25. 22:16

Nem legnagyobb rajongóként, de alapvetően szeretve a Star Treket bejövős volt. Kicsit túltolták az akciót, de érdekelnek a klingonok, remélem leszünk náluk eleget, a F9derációs karakterek is jók voltak. A látvány rendben volt nagyon is, de remélem nem ez lesz a legjobb pontja. A potenciál ott van, hogy baromi jó is legyen, 10/7.5

Mesemondó - 2017. 09. 25. 22:18

Unalmas volt.

TheAndrasBognar - 2017. 09. 25. 22:30

Trekkie vagyok, már megszámlálhatatlanul sokszor végignéztem mindegyik sorozatot és filmet. Azt kell, hogy mondjam, ez volt az eddigi legjobb Star Trek pilot! 8/10 simán ment rá!

Megrendeltem Amazonról a Desperate Hours-t is, jövőhéten érkezik. :)
https://www.amazon.com/dp/1501164570/ref=cm_sw_r_cp_apa_JBwYzbQ5ARD1G)

mmonitor - 2017. 09. 25. 22:35

Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül. Nekem viszont nagyon bejött. Nem volt tökéletes de melyik sorozat az? Az akcióról meg annyit, hogy éppen az lenne a halálom ha ugyanazt adná amit szó szerint több száz részben már láttam.

cherockee - 2017. 09. 25. 22:35

Hát, hát. Untam na. A Klingonok gyakorlatilag csak épp hogy nem fakadtak operázásra, nekem ez sok volt. A főhősnő meg zavart, a márkanév miatt érdekel tovább, de a főszereplő miatt nem. De az új kapitány miatt talán.

TJay - 2017. 09. 25. 22:38

Hardcore Star Trek-es voltam anno. (TNG, DS9, VOY)
Egyelőre nézhető, ígéretes. Igazán nem nyűgözött le a hatalmas elvárásaim miatt. Kicsit száraznak éreztem a színészi alakításokat. Látszik, hogy nagyon meg akarnak felelni a régi rajongóknak. Ebbe vegyítik az új filmek látványvilágát.
Nekem bejött, hogy sok régi sorozatos hanghatást visszahoztak. Piros pont.
A pilot sztorija szódával elmegy, és igenis illeszkedik a régi Trek-es irányvonalhoz. (Az új filmek túlzásaival/ripacskodásával ellentétben)

6/10-et adok egyelőre. És van benne potenciál

kpeter - 2017. 09. 25. 22:44

én nem ismerem a régi Star Trek sorozatokat, és a mozifilmekből is csak az újakra emlékszem már. Muszáj a klingonokat ennyire egybitesnek ábrázolni? Annyira hiteltelen volt az egész…

Platschu - 2017. 09. 25. 22:53

Szerintem a stílus rajongói jól jártak az Orville-Discovery párharccal, mert kicsit úgy érzem, hogy megmaradt a kecske és a káposzta is.

* * *

Star Trek : Discovery

1×01-1×02

Ez hihetetlen jó volt! Mintha csak egy mozifilmet néztem volna! Tetszik a design, álomszépek az effektek és a díszletek is. Egyedül talán a híd egy kicsit túl sötét nekem, mintha nem kapcsoltak volna fel elég lámpát. De maga a sztori! Wow. Volt pár igen komoly fordulat, amire nem is számítottam. Úgyhogy azt kell mondjam, hogy ez igen, így is lehet komoly scifit csinálni. A második rész végén lévő trailer alapján a tényleges évad is még csak most kezdődik és totál felcsigázott a folytatásra. Ez a két részes pilot simán 10/10. Azt hiszem maradok.

a_n_d_r_e_w - 2017. 09. 25. 23:10

Uhhh, nagyon vartam, nagyon nagy csalodas lett. Gondolom haborus dramat akartak kesziteni kicsit uj iranyba terelni az egeszet, de csak egy logikatlan katyvasz lett az egesz ertelmetlen donteseket hozo karakterekkel. Es ez meg a kisebb baj lenne, volt mar ennel rosszabb star trek is, de eskuszom nem lattam meg olyat, ahol egyik szereplo sem volt szimpatikus. Najo, a kapitany az lett volna, de na… Az elsotiszt, meg mint foszereplo. Akkor talan visszatertem volna, ha a hidon lovik agyon, de igy eszem agaban sincs. Ez is megy a soha nem fogom megnezni star trek sorozatok koze, de sebaj, van eleg masik :)

ace05 - 2017. 09. 25. 23:57

Először is, nagy Star Trek rajongó vagyok. A sorozatról a véleményem: meh, nézni fogom tovább, de ahogy human is írta, nincs meg az a “következő részét, de most” érzés.

A látvány szép, látszik, hogy költöttek rá sokat. De kb most jutottam el arra a pontra, hogy ez a harcolós, robbantgatós Star Trek már nem jön be annyira. De tisztába vagyok azzal, hogy új nézőket nem szereztek a jó régimódi “elgondolkodtató” trekes történet vezetéssel.

Viszont örültem volna ha Fuller eredeti terve zöld lámpát kap. Biztos jobban tetszett volna az antológia sorozat terve, ami az eredeti sorozatok előzményeként játszódott volna.

Malachi - 2017. 09. 26. 00:05

én csalódott voltam, amikor láttam, hogy hetiben adják majd. az első rész végén éreztem először a Stranger Things óta azt a hülye “bingewatch” érzést, hogy ide nekem most mindet.

attól tartok csak, hogy a folytatás szürkébb és talán unalmasabb lesz, mert azt láttam, hogy ezt a pilotot tényleg nagyon mozisra csinálták. a látvány, a kerek lezárt sztori, minden teljesen a helyén volt. a hangulat is, már az első néhány perc a sivatagos bolygón, nagyon adta – és a klingonok is kifejezetten tetszettek, éppen a sajátos kultúra és a másságuk miatt. a kapitány és az első tiszt kapcsolata, a vulkániak szerepe, szóval tényleg jó volt ez szerintem, kicsit sajnálom is, hogy nem ezen a szálon megy tovább a sztori.

szóval ha nem ül le nagyon a folytatás, akkor nyilván maradok örömmel.

gravedigger - 2017. 09. 26. 00:07

Nagyon vártam, nagyot csalódtam. Persze, a látvány pazar, de az egészet elcserélném inkább egy új Enterprise részre. Olvasom a kritikákat és a hozzászólásokat, és érdekes, hogy senkinek sem tűnik fel mi a hiba? Ez a két epizód az első két új JJ mozifilm újrafelhasználása. Szinte az összes jelenetet láttuk már, csak más szereplőkkel és persze sokkal jobban összerakva mint itt. A főszereplő csaj egy meg Kirk/ Spock hibrid… Semmi eredetit vagy érdekeset nem bírtam felfedezni ebben a két részben. Csak remélni tudom, hogy a folytatás jobb lesz, de ha fogadnom kéne… Egy biztos, nem igazán vágom a centit a következő részig…

Platschu - 2017. 09. 26. 00:50

a legnagyobb hiba talán, hogy a hajó két legfontosabb tisztje megy át kommandózni a klingon hajóra, holott vihettek volna még bőven legénységet…

Ezt leszámítva a rész teljesen rendben van. Én mondjuk sosem voltam nagy ST rajongó, mert csak a régi-új mozifilmeket és pár ST:DS9 részt láttam. Sajnálom, hogy a mai nézőket semmivel sem lehet lekötni. Ha túl vicces, az se jó, ha túl komor, akkor az se. Ha túl sok az effekt, akkor miért nem karakterorientált, ha túl sok a karakterépítés, akkor miért nem pörgőbb és akciódúsabb. Én minden esetre örülök, hogy végre van két új űrhajós sorozatunk és akkor hátha valamelyik vagy mindkettő túléli az 1. évadot és berendelik jövőre is.

human - 2017. 09. 26. 02:09

“Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül”

ha csak az ST fanokra építenének, akkor kb. nem is érdemes nekiállni, ahogy ezt a JJ által rebootolt filmek előttiek “sikerei” bizonyítják.

human - 2017. 09. 26. 02:10

Platschu: ezt az általánosítást, elmosolyodtam :D mindnél leírtam tisztán mi a baj. Arról nem is beszélve, hogy sok minden leköt “mai nézőként”, de ez a fentiek miatt nem tette.

winnie - 2017. 09. 26. 02:48

““Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül””

ez teljesen téves megközelítés. sok nem rajongónak fog bejönni, ld. eddigi és leendő kommentek. mint ahogy sok rajongók fog fújni rá, ld. eddigi és leendő kommentek:) nem a pre-existing condition lesz a megoldás.

Malachi - 2017. 09. 26. 02:49

az mondjuk érdekes, hogy több külföldi oldal átböngészése után is úgy tűnik, éppen a ST fanok írják többségben azt amit itt is valaki, hogy az eddigi legerősebb ST pilot volt és bizakodnak a jövőre nézve.

jó lenne egy erős, több évados ST sorozat, mégiscsak egy legenda, valahogy jó érzés újra tévében látni. (mondom ezt úgy, hogy anno csak a TNG-t és a Voyagert néztem úgy, ahogy)

winnie - 2017. 09. 26. 04:18

malachi: az a “baj”, hogy ha a legerősebb pilotból indulunk ki, akkor mindenre van ok, csak bizakodásra nem, hiszen a készítőt ugye szépen kinyomták a sorozatból. nagyon remélem, hogy az utódok nem fognak csalódást okozni, de érdekes lesz látni, hogy miután valaki megtervezett egy sztorit, mihez kezd más valaki ugyanezzel a történettel, hozzá tud-e úgy látni a feldolgozáshoz, alakításhoz, hogy az jól süljön el.

schray - 2017. 09. 26. 07:39

Nekem tetszett, de nem szálltam el tőle. Star Trekből a Voyager, Enterprise és az új filmek voltak meg. Ez valóban próbál a két világ közt lavírozni, ami szerintem tiszteletre méltó kezdeményezés. A látványon látszik, hogy rengeteg pénzt öltek bele, szép is, de a CGI nekem nagyon valószerűtlen, nem a minősége, hanem a túltolt kontraszt és szaturáció miatt. Elég giccses az egész scifi szinten, lehetne letisztultabb kicsit.

Nem hinném, hogy a pilot lesz a sorozat legjobb része, a végén a BSG jutott eszembe. Kicsit olyan volt ez, mint ott a minisorozat. A pilot mindig tömve van expozícióval, a BSG ezt letudta a minisorozatban és rögtön a következő résszel (33) hozta a sorozat egyik legzseniálisabb epizódját. A Discoverynél szerintem kapunk még sok perc expozíciót, mire tényleg beindulhat, de alapvetően bizakodó vagyok.

A klingonok pedig borzasztóak voltak.

bandido - 2017. 09. 26. 08:27

“mmonitor – 2017. 09. 25. 22:35
Nem meglepő, hogy egy nem star trek fan-nak nem igazán jön be, szerintem ez a sorozat nem is nekik készül.”

Csak, hogy megcáfoljalak. A régi sorozatokból láttam vagy 4 részt összesen.
Ez meg nagyon bejött az első két rész alapján. Már nézném is a többit.

Ace - 2017. 09. 26. 08:36

Nagyon jó eddig a legjobb Star Trek pilot az egyértelmű volt ,hogy a JJ mozifilmek hangulatát kell megteremteni hiszen azok sikeressek voltak és szerintem is muszály megújúlnia ennek az öreg frencsájznak mert ha nem akkor eltűnik a sűjesztőben. Szerintem az akció és a dráma is a helyén volt a látvány elött meg le a kalappal hihetetlen hol tart már a TV-zés. Szerintem pont ,hogy a következő részek adják majd meg a karakterek méítését hiszen itt még csak fel lettek vázolva. Az meg ,hogy a színészek keresik a hejüket még a pilot-ban simán el lehet nézni nézzük meg pl ST:TNG pilotját ott mit művelnek azok akik késöbb legendásak lettek mind a karakterek mind a szinészek mármint ST-n belül. Én nagyon vártam és sikerült. Egyélrtelmű ,hogy az új emberek megnyerésére és a HC fanok kielégítésére(én ide sorolom magam) készült.
Szerintem 8/10 lett mert még keresi az utat és a szinészeknek bele kell lendűlni.
A vaskalapos fanok akik meg nem tudnak haladni a korral inkább újrázzák a TNG-t.

Hajrá hajrá sok évadot neki!

Ace - 2017. 09. 26. 08:38

bocs a sok hibákért sajna nem néztem át.

Malachi - 2017. 09. 26. 08:43

winnie – hát, azt hiszem csak a formátumban nem tudtak megegyezni, mert emberünk (akinek most nem keresem ki a nevét megint) antológiát akart, de aztán mégis ez lett amit most látunk, a klasszikus felállás.

de én is csak remélni tudom – ahogy írtam is – hogy jó lesz a folytatás.

Coligny - 2017. 09. 26. 08:55

Igazán kedves a Netflixtől, hogy klingon felirattal is nézhető.:)

winnie - 2017. 09. 26. 08:56

Malachi: egy formátum megegyezés az elég bagatell lenne, rengeteg kreatív nézetkülönbség volt, folytonos harc a csatornával, de a lényeg az, hogy aki ezekért a részekért felel és aki a folytatásért felel, az két külön entitás (mármint személy, de mivel két új showrunner lett, ezért:). nyilván utólag a premierbe is belenyúltak, és én is remélek mindent, de lett légyen ez a kezdés bármilyen, semmilyen szempontból nem fogja meghatározni a folytatást.

én nyilván egyébként elfogult vagyok bryan fuller iránt, de nem csak azért volt év híre, hogy ő készítheti az új ST-sorozatot. viszont ebben semmi fullereset nem láttam (maximum azt, hogy valóban nagyon szereti a világot), úgyhogy nem bánkódom, hogy nem lesz.

Semper - 2017. 09. 26. 09:32

Huh!
6,5/10
Spoiler
Képileg szerintem rendben volt színészileg meg nem annyira.
Story eléggé izgalmasnak indult de és ezt majd a fanok elmagyarázzák nekem, miért kellett ugyan azokat a Star Trek hülyeségek meglépni amitől az egész elcsépelté és abszurdá és drámaiatlanná vált.
-Időt és energiát pazarolunk arra, hogy agyon maszkírozott színészek Klingonul pofázzanak de mégis néha megtörjük azzal, hogy egy egy mondatot random angolul mondanak.
-Első jelenetnél, még valahogy elnéztem a készítőknek, hogy a kapitány meg az első tiszt szambázik egy küldetésben back up nélkül de amikor kiszopják azt, hogy átmegyünk a prófétát elkapni akkor szintúgy e páros, megy ahelyett, hogy biztonságiakat küldenének és a fézert(nemtom hogy írják) elfelejtik kábító fokozatra állítani így amikor ahelyett, hogy elkábítaná a célpontot le is lövi így zsír értelmetlenné vált a kapitány “drámai” halála.
Komolyan e két rész alapján biztosan nem maradnék de aztán a vége főcím után láttam az előzetest és basszus kilóra megvettek vele.(bár valószínűleg az egészévad történéseit láthattuk ott de nekem nagyon bejött.

Stewe Cross - 2017. 09. 26. 09:40

Felvezetésnek nem volt olyan rossz.

A folytatásban kevesebb lens flare-t és több tech zsargont azért elvárnék.

Persze azért én maradok a folytatásra is, hiszen a Discovery része csak ezután jön.

CsMisi - 2017. 09. 26. 09:57

Erdekes, hogy sokan panaszkodnak a szineszi teljesitmenyre. Szerintem vegyetek figyelembe, hogy ez elso resz, es a karakterek 90% le lesz csserelve a kovetkezo resztol. A masik megallapitasom a kerdessel kapcsolatban: Nezzetek vegig az osszes pilotot az elozo sorozatokbol, szinte az osszesben penibilis az alakitas a hatralevo reszekhez kepest.
– Encounter at Farpoint (TNG): kegyetlen volt a szineszek alakitasa, alig szeretheto karakterek voltak az elso par reszben. Riker kritikan aluli, Picard lapos, Troi es Crusher egyenesen idegesitoek, Data volt ttalan es Geordi akik kedvelhetoek voltak. S mennyir jok lettek vegul mind.
– Emissarry: ez a peldaja a szornyu elso resznek, Kira es ODa kegyetlenul gyengek, s mennyire jok lesznek, Sisko ultra-lapos es mennyire eros lesz. Quark, O’Brien s Bashir elfogadhatoaknak mondhatoak maximum, es hat mennyire jok lesznek ok is, foleg Quark.
– Caretaker: Semmi kemia a karakterek kozott, semmi erdekesseg bennuk. Janeway talan villantott piciket, de nagyreszt ennyi
– Broken Bow: Archer szornyu (bar sokkal jobb nem lesz), T’Pol tiszta cicababa sztereotipija (nagy kedvencem lett), Hoshi gyengecske, Trip semmit sem mond … S megis kinottek magukat. Kiveve Archert, a szemlyes problemam a sorozattal maskepp.

Szoval en nem intelkezek a szereplok alakitasan legalabb az 5-6-ik reszig. Akkor lassuk jobb lesz-e mar.
Magarol a pilotrol annyit, hogy erzodik, hogy egy felvezeto sztori. Nekem tetszett, varom a folytatast. Adok egy 8/10-et egyelore.

Balumedve - 2017. 09. 26. 10:02

Én csak az új Star Trek filmeket láttam, és bejött a pilot. Persze, nekem is elegem volt a klingonokból a végére, lassan beszéltek, de ehhez képest az angol felirat piszok gyorsan haladt. Meg úgy teljesen értelmetlen számomra a kasztrendszerük, kultúrájuk, meg a morális kódrendszerük. Talán nem ártott volna megnéznem valami régebbi sorozatot is, de azt a látványvilágot már nem veszi be a gyomrom.

SPOILER// Valaki mondja már meg miért felelős a háború kirobbantásáért a Number One? Végül nem nyitottak a parancsára tüzet a klingonokra, de az előzetesekben úgy hivatkoztak az elsőtisztre, mint aki egyedül felelős több ezer ember haláláért. Akárhogy számolom, ez csak zendülés. //SPOILER

bullseye - 2017. 09. 26. 10:36

Az elején, amikor a rádió nem megy ki a viharos idő miatt, és nem tudják őket befogni, de a lábnyommal rajzolt jelvény segít… na ott majdnem feladtam, mert ehhez képest a klasszikus technoblabla is komoly, hihető alap. De a tudományos tiszt meggyőzött, hogy maradjak. Mosolygó arc Aztán jött, a vulkánon képzett első tiszt, aki elfelejti, hogy van kommunikáció a hajón belül, és a végén a kétfős kommandó csak azért, hogy meglegyen a dráma. Legalább a BSG-zést elkerülték a gyors lázadás ellenére, de a szezonelőzetes kicsit zavaros/ijesztő ilyen szempontból. Innen még bármi lehet, számomra idegesítő/unalmas drámázás, Dr. Who féle rejtélyek, vagy normális ST is :)

@Balu
Gondolom mert a pletyka így terjed majd, hogy karakterépítő dráma legyen, emberek fejének asztalba ****val. (Esetleg a torchbearert rá lehet fogni, de az önvédelem volt, viszont ha oda sem megy, akkor talán semmi nem történik.)

Trekkie4Life - 2017. 09. 26. 11:01

Gyenge eresztés volt. Eleve nagyon nem tetszenek a klingonok, kinézetre szerintem olyanok lettek mint amikor a Voyager-ben random dobálták be az idegen fajokat 1-1 epizód erejéig. Maradjunk a TNG-nél, azok a klingonok. A TOS-ban érthető módon még nem tudtak vagy nem volt pénzük azokra a maszkokra, de a TNG-ben nagyon jól eltalálták. Ja és a klingon “minden arany” belső építészettől szó szerint hányingere volt a szemeimnek. Borzalmas.

A csata meg borzasztó gáz volt, beugranak a hajók és 1 helyben lövik egymást, ennél gázabb nem is lehetne, mindnek mozognia kellett volna de főleg a kisebb föderációs hajóknak hiszen ők a mozgékonyabbak.

A karakterekre kár is szót fecsérelni, nem fogtak meg de gondolom nem is volt cél hiszen majd ezután jön az új hajó és az új legénység. Adok egy 4/10-et és várom, hogy jobb legyen ennél mert ez félelmetesen unalmas és rossz volt.

SpockCooper - 2017. 09. 26. 11:19

Nekem nagyon tetszett. Nem szabad katonai logikát keresni benne, ez már az első jelenettől hiányzik. A klingonok nekem sem tetszettek, egyébként más panaszom nincs.

winnie - 2017. 09. 26. 11:41

SpockCooper: szerintem épp az, hogy kell benne logikát keresni, hiszen van benne, csak nem mindenki fogja megtalálnia készítők eléggé alaposan átgondolták, nekik minden logikus volt. az, hogy az ő részükön vagy a nézők oldalán csúszott el a dolog, azt azért nem hiszem, hogy érdemes azzal elintézni, hogy csak ők lehetnek hülyék:)

Gerusz - 2017. 09. 26. 12:01

Rossznak nem volt rossz, de ha nem Netflixen lenne, hanem külön kéne érte fizetnem havi 6 dodót (ráadásul reklámokkal megtűzdelve), akkor biztos, hogy max. lekalózkodnám.

Ráadásul a következő rész is effektíve pilot lesz, mert még a Discoveryt is be kell mutatni. Igazán besűríthették volna ezt a dupla pilotot egy részbe, és a másodikban már lehetett volna a Discovery. Ja igen, 39 perces epizódok, WTF? Kellett az idő a reklámoknak?

A klingon hologramok között lehetett volna egy-két TNGs hosszú hajú és TOS-es cipőpaszta-klingon is, akkor talán hitelesebb lenne, hogy nem leszarják a canont, hanem ez csak egy másik etnikum, amit eddig nem láttunk.

Trekkie4Life - 2017. 09. 26. 12:06

SpockCooper: sosem volt benne katonai logika, mindig a pénz meg az elérhető technológia határozta meg, hogy mit és hogyan mutattak. Most fontosabbnak tartották a szétlőtt hajót mutogatni meg azt amikor kiment szkafanderben a csaj, az mondjuk nem volt rossz. Talán lesz majd pénz rendes csatajelenetekre is, ki tudja.

bandido - 2017. 09. 26. 12:11

“meg azt amikor kiment szkafanderben a csaj, az mondjuk nem volt rossz.”

Azért a magnetic boots SARKÁN lévő “helyzetjelző” led az eléggé facepalm.

SpockCooper - 2017. 09. 26. 12:35

@Winnie Nem azt mondom, hogy általában nincs logika a történésekben, hanem azt hogy ne akadjunk fenn azon, hogy mit keres a kapitány és az elsőtiszt ketten egy bolygón vagy miért csak ők ketten sugároznak át a másik hajóra. Ilyet Kirk és Spock is csináltak, ők a főszereplők.Ezt értettem katonai logikán.
@Trekkie4Life Igazad van.

Annatar - 2017. 09. 26. 12:41

Gerusz:

“A klingon hologramok között lehetett volna egy-két TNGs hosszú hajú és TOS-es cipőpaszta-klingon is, akkor talán hitelesebb lenne, hogy nem leszarják a canont, hanem ez csak egy másik etnikum, amit eddig nem láttunk.”

Pontosan, szívemből szóltál! Az Enterprise-ban olyan klasszul megmagyarázták a klingonok kinézetbeli változását, amire a többi film és sorozat egy félmondaton kívül nem adott addig magyarázatot, erre most teljesen átdizájnolják az egész fajt, csak mert az majd milyen jól fog kinézni. Azt meg aztán már végképp nem tudtam hova tenni, hogy a főklingonnak mitől volt ZÖLD az ínye? (Lehet, hogy a többinek is, de ezt mutatták mindig nagytotálban.) Szóval mitől zöld? Túl sok spenótot evett? A vulkániknak zöld a vére, a klingonoké rózsaszín, mi tenné az ínyüket zölddé? És akkor még a vontatott beszéd mellé, komolyan ásítoztam, és mire befejeztek egy mondatot, elfelejtettem, mi volt az elején. Szörnyű.

Azt már más is felvetette, hogy miért a két rangidős tiszt, két törékeny nő megy kommandózni a klingonok közé, de az, hogy miután Michael meggyőzi a kapitányt, hogy ne öljék meg a klingon főnököt, mert azzal mártírt csinálnak belőle, ő maga állítja át a fézert ölésre, hogy megbosszulja a kapitányt, így értelmetlenné téve a halálát, az aztán az ultimate WTF… Ennyire nem ura az érzelmeinek egy Vulkánon felnőtt ember?

Egyelőre ez nekem elég nagy csalódás volt, pedig a karakterek (a klingonokat kivéve) tetszettek, a látvány (a klingonokat kivéve) lenyűgöző, de az egész valahogy nagyon átgondolatlan.

Ace - 2017. 09. 26. 13:13

Dehát éppen gén manipuláción megy át az a szerencsétlen klingon faj erre senki nem gondolt ,hogy esetleg azért néznek ki máshogyan lehet ,hogy ez éppen a köztes állapot az “eredeti” klingon és a TOS-es ratyi klingon között. Mivel az Enterprise ban ezzel a vírusal magyarázták a kinézet változást. Én simán betudnám ennek a változást. (tudom ,hogy a készítők máshogy magyarázták de ez is simán lehetne).

Annatar - 2017. 09. 26. 13:17

Ha ez neked köztes állapot a hagyományos klingon és az emberszerű klingon között…

mSO - 2017. 09. 26. 13:37

“Azt meg aztán már végképp nem tudtam hova tenni, hogy a főklingonnak mitől volt ZÖLD az ínye?”

A klingon vér zöld.

Annatar - 2017. 09. 26. 13:44

Mióta? A VI., Undiscovered Country (A nem ismert tartomány) c. filmben rózsaszínes volt, a sorozatokban vörös. A vérbor is vörös színű. Honnan jön a zöld vér meg ez a kinézet? Gyíkemberekkel kereszteződtek?

Ace - 2017. 09. 26. 14:00

Szerintem betudható lenne simán annak ,hogy még alakulnak de tudom a készítők nem ilyen irányba vitték vagyis nem ezzel magyarázzák hanem a tartományokkal. Mivel nálunk is eléggé különböznek az Ázsiaiak, Afrikaiak stb…

A vérben Annatar-nak van igaza. Klingon vér vörös- rózsaszínes. A Romulán/Vulkáni vér zöld színű.

JKJ - 2017. 09. 26. 14:05

Ace! A “ratyi” szó használata, nem igazán elfogadható kultúrált társalgásban. Szerintem egyébként sem, de itt biztosan ne erőltesd.

Annatar - 2017. 09. 26. 14:05

Magyarázhatják tartományokkal, mondjuk az íny színére az sem magyarázat, egy fajon belül ilyen eltérések nagyon valószínűtlenek. Viszont akkor az a 24 ház, ami képviseltette magát, az mégsem az egész klingon birodalom házaiból származott, csak egy adott tartományból? Mert nekem az jött le, hogy az előbbiről van szó, akkor viszont a hologramklingonoknak sokkal változatosabbnak kellett volne lenniük, de ha jól láttam, mind gyíkember volt…

kekecki - 2017. 09. 26. 14:40

Nekem már eleve nem tetszik az, hogy megint a korai időkbe (vagyis a TOS előttire) helyezik a cselekményt. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy hova fejlődött a Föderáció mondjuk a Voyager visszatérte után száz évvel.
Ha állandóan visszafelé mennek az újabb sorozatok, akkor nem tudom, hogy a következő mikor fog játszódni. A XIX. században? Adok is egy tippet a címre: Büszkeség és balítélet meg a klingonok…

Ace - 2017. 09. 26. 14:56

JKJ! oh bocsánat elnézést kérek eme kúltúrálatlan megnyílvánulásért. Valóban “rettenetes” kijelentés volt. Helyetesítsd be kérlek a fantáziátlan/olcsó kifejezést a TOS-es klingonokra.

edg - 2017. 09. 26. 16:10

Szeretem a régi Star Trek sorikat. Szerintem ez gagyi.

bullseye - 2017. 09. 26. 17:21

Azért az nem katonai logika, hogy egy harcos fajjal teli hajóra nem két sima (még ha elég jól is képzett) humánt küldünk a vezért elfogni. Eddig is erre tartották a vörös ingeseket…

Dark Energy - 2017. 09. 26. 18:35

Én az a rajongó vagyok, aki minden filmet és sorozatot végignézett legalább 2x és mindegyiket nagyon szerette. Nyilván vannak számomra kedvesebbek pl. sorozatok közül a DS9, mozifilmek közül a Nemesis.
A Discovery nekem eddig abszolút bejött, tuti nézős.
A látvány pazar, karakter szinten viszont eddig csak Sarek és Lorca érdekel igazán.

heidfeld - 2017. 09. 26. 19:07

Szerettem a régi Star Trek sorozatokat. Ez egészen érdekes. de a klingonok kinézete nem tetszik. Egy erős 7/10 így kezdésnek.

István - 2017. 09. 26. 19:46

Én az a Trekkie vagyok, aki szerint ez összeségében szar volt.

Vannak jó pontjai, pl fényképezés, látványvilág, a TOS-hoz hű dizájn elemek modernebb formája, egy-két utalás.

Ezzel ellentétben viszont van egy csomó rossz pont. Klingon dizájn, a hajók, a színészek (a főszereplő csaj konkrétan idegesítő), zene, erőltetettnek hat sokszor, lens flare.

Ha ezt nem úgy akarják bedobni, mint TOS előtti sorozatot, hanem poszt DS9, vagy JJversebeli cucc, akkor teljesen rendben lenne, így azonban nem jó az összkép.

Klingon kinézethez hozzátenném: Átmeneti aligha lehet, mert 10 évvel a TOS előtt, és kb 60 évvel az ENT után játszódik. Ez csak szimplán annyi hogy a JJ féle kinézetet akarták továbbvinni, de jobban hasonlít a Voskra, mint a Klingonra.

Miumiu - 2017. 09. 26. 20:38

Általános iskolás korom Star Trek rajongó vagyok és nekem összességében bejött a pilot. Egyedül azt találtam furcsának, hogy egy teljesen lezártnak tekinthető történetet kaptunk, nem igazán látom, hogy lesz ebből sorozat. :)
A felütés egyébként teljesen elfogadható volt, az évszázad nyitányának nem mondanám, de kellemesen szórakoztam. Egyébként én el tudom fogadni, hogy modernizálnak, mert ha előjönnének egy TNG szerű sorozattal valószínűleg sokan a bat’leth-jükbe dőlnének az unalomtól. (Őszintén és hardcore rajongóként, azt még néha én is vontatottnak találtam.)
Ami engem megragadott, hogy éreztem, hogy akik készítették rajongói a szériának és tényleg a franchise tiszteletével nyúltak hozzá a szálakhoz. Mondjuk ebben már akkor bíztam, amikor először hallottam Bryan Fullernek köze lesz a sorozathoz. Rajongóként csomó apróságot fedeztem fel, ami másnak lehet, hogy fel se tűnik egy trekkie-nek nagy dolog. Spock apjának Sareknek a szerepeltetése például pont ilyen húzás.
Én a Netflixen néztem és már az nagyon pozitív volt, hogy feltolták klingon felirattal is (csináltam screenshotot, ha valaki kíváncsi: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155725910063838&set=a.382552683837.161381.840818837&type=3&theater).

antares69 - 2017. 09. 26. 20:42

Nem láttam a ST-ből soha egy részt sem, ellenben nagy rajongója voltam a Star Wars első három részének, a múlt héten kezdett The Orville első 3 része meghozta a kedvem az új ST:D-hez és nem csalódtam, pazar volt a látvány, a történet is OK, Sonequa Martin-Green is nagy kedvenc volt a TWD-ben, úgyhogy jöhet a folytatás minden mennyiségben!

DJackson - 2017. 09. 26. 20:55

Trekiként nagy csalódásra számítottam, de csak kicsi lett belőle, szóval már ennek is örülök. Azt hiszem ez mindent elmond arról mennyire is vártam ezt a sorozatot! Tisztességes iparosmunka lett belőle. Átlagos, darkos űrscifi, ami nyomokban Star Treket tartalmaz. Egy az egyben áthozták a kis képernyőre a JJ trek-et, az értelmet kissé fel, a lens flaret meg lejjebb csavarták.
Az a fő gond vele, hogy teljesen idegennek érződik az eddig felépített világhoz képest, pedig papíron mindennek működnie kéne. Az új, rebootolt filmeket ismerő korosztálynak ez nem fog problémát okozni, de sok régi rajongót veszíthetnek vele. Az Orville legnagyobb poénja, hogy poénból sikerült trekesebb sorozatot csinálniuk, mint az új Star Trek!

A főszereplő a kezdetektől sem volt szimpatikus, de most aztán végképp nem lett az. Vulkánon nevelt ember hogy lehet ennyire illogikus? Elfoghatta volna a klingonok vezetőjét, megelőzhette volna a háborút, erre lelövi… Már leglább érthető, hogy Sarek miért nem tett róla soha többet említést. Egy plothole máris betömve.

A másik a látvány. Szerintem rémes volt! Úgy néztek ki az űrjelentek, mint amiket egy játék motorral generáltak. A design sem volt sokkal jobb. A föderációs diszleteket még aránylag jól eltalálták, de a klingonokat kegyetlenül elbántak. Már az into darknessben sem tetszett az új kinézetük, de most aztán tényleg gyíkemberek lettek. A klingonok ráadásul mindig is az egyszerű, puritán designjukról voltak ismertek, erre most kaptak egy agyon csicsázott, giccses arany díszletet.

Lehet ebből még sok minden. Az biztos, hogy a többi ST sorozat pilotjaihoz képest fényévekkel jobb volt. Reméljük idővel ez is megtalálja a saját hangját, lehetőleg előbb mint az Enterprise. 6/10

Platschu - 2017. 09. 26. 22:30

Csak én éreztem úgy, hogy a kapitány és az elsőtiszt között több volt, mint munkakapcsolat? Ugye nem ez lesz a csavar…

Shyllard - 2017. 09. 26. 23:28

Nem láttam a sorozatokat, az új három filmet pedig igen és nekem za első két rész nagyon feküdt. Jó, a legelső, sivatagi jelenetben a párbeszéd nekem nagyon mű volt, de aztan a fszt megismerve ez is meg lett valamennyire magyarázva. Én izgatottan várom a folytatást, izgi, látványos és a fsz is nem csak szimpi, de érdekes is és a trailer alapján is átívelős lesz a széria, ami miatt duplán jöhet. Csak ide már a kövi részt.

Negye Dóra - 2017. 09. 27. 01:09

Ez egy katasztrófa. 4/10, vagy rosszabb. Nem vártam tőle sokat, de még így is nagy csalódás volt.
Minden ami Star Trek azt kb. sutba dobták. Erre egy metaforikus jelenet, amikor az ugyanezen sopánkodó srác kirobban a börtönből. Kár, hogy a filmművészet itt véget is ért.

Klingonok: eddig nem így viselkedtek, nem voltak meghunyászkodóak, nem így néztek ki, határozottan nem gyűjtötték a halottaikat. És igen, csicsa volt rájuk a legkevésbé jellemző.

Ez volt még talán a legkisebb baj vele…

Borzasztó karaktereket találtak ki, a vulkánon felnövő, tényleg illogikus, agresszív nő, aki végül is kirobbantja a háborút, csak hogy megnézzen valamit amit nem kéne, de ha ez nem elég akkor lőne is… A kapitány aki inkább az előző szereplő anyukáját játssza, folyton mosolyog, mint egy óvónéni, és a tudományos tiszt, aki inkább a paródia vonalat erősítette. A színészi játékuk ehhez képest még lehet, hogy jó is.

A sztori iszonyat gyenge, nélkülözi az izgalmat, az értelmet, (a mondanivalót, bár ezt ma már senki sem várja), és még eredetmesélésnek is gyenge, pedig azért próbálkoznak flashbackekkel. A drámatagozat szintúgy leszerepel.

Látvány… Aki Star Trekkes, az általában elmegy emellett, sok generáció munkáját láttuk már. Én elfogadhatót mondanék. A pénz látszik rajta, viszont valami megfoghatatlan profizmus mégis hiányzik, hogy értelmesen legyen elköltve. Ez értendő az operatőri illetve megvilágítási munkákra is.

Továbbá félek, hogy egyfajta feminista tisztogatásnak is áldozatul esett a koncepció, ami, hát nem jó. Sokan hajlamosak keverni a humanista fogalmával, meg azzal is, hogy a Star Trek melyiket képviseli ebből. Legalábbis a trailer youtubos kommentáradatából ez világlott ki.
Meg egyáltalán! Nem az lenne a jó a feministáknak, ha normális, értelmes női karaktereket jelenítenének meg? Mint pl T’Pol, Uhura, Jadzia, az alakváltók vezetője, Pulaski, Seven of Nine, ehelyett mit kaptunk?!

Az előző pilotok sem voltak tökéletesek, maguk a sorozatok még annyira sem, de mind törekedett a szellemi világ továbbvitelére. Egyszerűen nem érdemes őket egy lapon emlegetni ezzel. Ettől még remélem, hogy valami értelmeset hoznak ki belőle, ez a frenchise megérdemelné.

Irgum76 - 2017. 09. 27. 18:25

szerintem baromi jó volt a látvány
amikor kilépnek a hipertérből a hajók azon elaléltam
meg szerintem a csata is nagyon jó volt
igaz a kamera az tényleg nem bírt vízszintben maradni hol erre hol arra dőlt
egyik jelenetben majdnem kiesik a lány a fotelből miatta :)
a klingonokról nem gondoltam volna, hogy ők klingonok ha nem mondják
szerintem is el lettek cseszve
viszont a beszédük nem zavart
(az viszont érdekelne, hogy tényleg klingonúl beszéltek vagy csak halandzsáztak)
de ezen még túl tudom tenni magam
viszont ami kifejezetten idegesített az “Sasha” Nr 1 színészi játéka
valami csapnivalóan (leginkább szívlappáttal)rossz
szemmerezgetés és grimaszolás ennyit tud
ez TWD-ben elment huszadrangú mellékszereplőként de mint főszereplő, na ne!
amikor átmennek a hajóra és előveszi a TWD-ben tanult kommandós koreográfiát az kifejezetten röhejes volt pláne kontrasztban a kapitány ST-ben megszokott viselkedésével
még megvárom az igazi pilotot de ha ezt hozza színészileg akkor én sajnálattal de menekülök
de ez a két rész azért tetszett kár, hogy nem ezzel a kapitánnyal folytatódik ő szimpatikus volt

Co2 - 2017. 09. 27. 21:45

Valakinek bejövős a főcím?
Nekem az összes ST főcím eddig nagyon tetszett, de ez olyan ‘House’-osra sikerült.
Már a második résznél sem bírtam nezni.

Tyberius06 - 2017. 09. 27. 22:05

Hm… a klingon beszéd valóban túl szaggatott volt. Bár az is tény, hogy az összes sorozatban nem volt ennyi original nyelvű szövegük összesen mint itt.
Az hogy ketten mentek magyarázható, hogy nem akartak mást kockáztatni, a kapitány amúgy is fel akarta áldozni magát már korábban, az első tiszt meg felelősnek érezte magát a történtekért, meg ő hangsúlyozta, hogy a hajóért bármit. Azt mondjuk én se értettem, miért ölte meg a főköcsögött, azon meglepődtem.
A klingon viselkedésbe nem értem mit kell belekötni. Annyira utálom, amikor emberek mindenféle prekoncepciókkal ülnek le; mármint ami itt fentebb fel volt sorolva: eddig nem gyűjtötték a hallottaikat… – honnan tudjuk ezt? azért mert nem tért rá ki egyik korábbi sorozat sem, attól már egyből frenchise idegen? WTF? Pont az a lényeg, hogy ne ugyanazt kapjuk mint eddig 5 sorozatban, ez a motívum is csak szélesítette az univerzumot és nem ment szembe semmivel, mert nem volt eddig szó róla… A csicsa is csak dizájn és megvalósítás kérdése, most volt rá pénz, korábban nem volt jelentőssége, plusz itt egy “szent” ősi hajóról van szó, az miért ne lehetne csicsás? Hol volt az kimondva, hogy márpedig ez nem lehet, mert nem és nem… Szerintem sehol, csak eddig nem volt mutatva… Ez olyan, mintha azon csodálkoznál (miközben tudatlanul idegenként nézel epizódokat az emberi történelemből), hogy a 20-dik században már nem szokás nőket boszorkánysággal élve elégetni, de 300 évvel ezelőtt még simán ment. És felháborodnál, hogy mennyire faj idegen viselkedés a 20-dik századi történelemben (mint történet), hogy nem égetnek élve nőket… WTF???
Aztán ezen is sírok. NEM a nő robbantotta ki a háborút. Az hogy megnézte hajót és önvédelemből megölt egy klingont még nem volt casus beli. Arról nem is beszélve, hogy eleve a klingonok akarták a háborút.
Persze ez majd a trailerek alapján egy hivatkozási pont, hogy ő robbantotta ki, de tökre lejött, hogy nem…

Egyébként ez a pilot emlékeztet az egyik saját novellás/forgatókönyves projectemre, ahol elkezdtem a harmadik résszel/kötettel, majd rájöttem, hogy kéne neki előzmény, meg még egy előzmény, meg annak egy pilot stb…

Ez is tisztára olyan, de valszeg betudható Fuller távozásának és valszeg így kapunk 15 részt, mert ez a 2 rész kb csak főszereplő bealapozása és elősztorija volt…

Összességében rosszabbra számítottam, szóval simán jó lett, de ha a klasszikusokhoz akarnék vmit is hasonlítani, akkor a The Orville sokkal Star Trekesebb (kezdve a főcímmel, ahol a színész és karakter neve is meg van jelenítve… Itt is jó lett volna tovább vinni azt a hagyományt…).

cw - 2017. 09. 27. 22:07

Egész korrekt sorozat lett, oké, voltak benne baromságok (az elején jel a homokban, vagy az “új csillag”, amit láttak fényévekre :D), viszont ezek ellenére apró okosságokat is tartalmazott (mikor Surak hologramja leült az asztalra, előtte ugrott egyet a kép, mivel a valóságban, valószínűleg más irányba ült le, de a program módosította a helységhez :D). Maradok, nekem bejött.

Vincent Vega - 2017. 09. 27. 22:45

A lens flare az elején elfelejtődött :D aztán biztos be nézett JJ hogy “na de gyerekek ezt így hogy?”

Annatar - 2017. 09. 27. 23:05

Tyberius06:
Nem a hajó volt ősi és szent, hanem az a szerkezet, amit Michael megvizsgált, és ami felfénylett, hogy összehívja a házakat. A hajó álcázva volt, és az nem ősi. Csak hogy tisztázzuk a dolgokat. És nem azzal volt a fő probléma, hogy ezek a klingonok hogy néznek ki meg hogy díszítik a hajójukat meg milyen ruhát hordanak és milyen szokásaik vannak, hanem hogy hirtelen az ÖSSZES klingon gyíkember lett, holott a nagyrészüknek emberszerűnek kellett volna lennie a kánon szerint, amit nagyvonalúan sutba vágtak.

bullseye - 2017. 09. 27. 23:37

Ha jól értem, akkor a hajó is szent valahol, meg egy korábban nyilván nagy házhoz tartozott és elég ősi is (a rengeteg szarkofág alapján is), ami megmagyarázza, hogy lehet annyival nagyobb és erősebb, mint a többi ház megjelent hajói (gonosz, haszontalan, útjukat vesztett Klingonok!).

Azt már kevésbé, hogy egy ilyen ütőképes hajót miért hagytak valami roncstelepen rothadni, ahol T’Kuvma megtalálta, és lassan felújította. Meg valahogy került bele (vagy volt benne már XX éve is) egy olyan álcázó, amit képtelen felderíteni a föderáció, és mintha nem is tudna a létezéséről.

gafz - 2017. 09. 28. 03:50

Egyvalamit nem értek. Egy 60-as évekbeli sorozat előzményét egyszerűen nem lehet “csillivilli”síteni értelmesen, mert ugye a fejlődés nem visszafelé halad és ütközik történetileg a később játszódó részekkel. A rebotnak szerintem szintén nincs nagy értelme, az már nem igazi Star Trek. Ha már a “csillivilli” a divat, akkor miért nem a TNG után játszódik az új sorozat? Fel lehet rúgni akkor is a klingon békeszerződést valami ősi vallási eszme miatt…

winnie - 2017. 09. 28. 04:57

nem csak a klingonok miatt lett előzmény, még jó pár más dolog miatt is. az, hogy most jobbak a technikai lehetőségek, az egy dolog, nyilván attól még nem kell úgy kinéznie a sorozatnak, mintha 50 éve csinálták volna. akkor mások voltak a lehetőségek, nem a jövő volt fejletlenebb. (más sorozatokhoz is készülnek későbbi időpontokban előzmények, de szerintem ezek olyan dolgok, amiken könnyen túl lehet lépni.)

asyx - 2017. 09. 28. 11:57

Végre egy jobb fajta sci-fi sorozat, nem vagyunk egyformák ízlés terén, nekem bejött. Főcím tényleg fura, nekem a West World jutott róla eszembe.

Sancho Pansa - 2017. 09. 28. 12:14

Nem mintha nem lenne jó pár jobb fajta scifi.

asyx - 2017. 09. 28. 12:16

Írhatnál párat hátha valamelyik kimaradt.

ayren - 2017. 09. 28. 12:21

Hát az első két részt én simán untam, pedig amúgy szerettem a Star Trek utódszériákat, leszámítva a Deep Space Nine-t.

ayren - 2017. 09. 28. 12:23

És egyáltalán, miért pont Michael-nak hívnak egy nőt?!

bullseye - 2017. 09. 28. 13:16

A neve alapján Michaelt egy unalmas angol pasinak képzeltem. Lehet, hogy annak volt írva, csak a csaj annyira jó volt a meghallgatáson, hogy megkapta, és nem írták át, mert vagy csak elfelejtették, és már több jelenet volt, amiben hivatkoznak rá, vagy ez is valami progresszív dolog, mint a Sulu “homázs”, aminek Takei nem igazán örült. :)

Irgum76 - 2017. 09. 28. 13:47

szerintem azért hívják Michael-nek, hogy ezzel is utaljanak rá mennyire uniszex már a társadalom a ST világában

Irgum76 - 2017. 09. 28. 13:50

úgy tűnik nem én vagyok az egyetlen akinek a True Detective-re hajaz
http://coub.com/view/xyqr7

ayren - 2017. 09. 28. 14:28

Irgum76
bulseye
Ja, lehet. Persze, tudom, hogy most is van jó néhány uniszex név az amcsiknál (Robin, Dana, Charlie stb,),úgyhogy lehet, hogy a sorozat szerinti jövőben ez a folyamat tovább haladt, és már nem nemfüggő a névadás.
Vagy esetleg később megmagyarázzák.
Mindenesetre mai füllel elég fura név ez egy nőnek, mert abszolút maszkulin rezonanciákat kelt.

Silver-sama - 2017. 09. 28. 19:23

15 perc után megállítottam… HÁT MI EZ? Mi volt ezzel a szándékuk??? Ez vicc… Ez egy vicc…

Negye Dóra - 2017. 09. 28. 21:43

Tyberius06

Itt pl írnak a Klingonokról, sajnos utána húzva a discovery-ben látottakkal:
Memory Alpha / Klingon / Religion and tradition:
“At least until the 23rd century, some Klingons buried their dead in sacrophagi. (DIS: “The Vulcan Hello”) However, by the 24th century, many Klingons tended to believe that when a Klingon died, the spirit was considered to have exited the body, leaving behind a worthless shell to be disposed of.”
De a TNG-ben és a DS9-ban is volt utalás erre. A csicsa kerülése pedig a filozófiai felfogás jele: a harc élteti őket, az ezt szolgáló funkcionalitás a fontos, minden más érdektelen. Nem egy rész volt ami bemutatta a Klingon hajókat, a puritánságukat kifejezetten kiemelve. És sztem a hagyományaik, életfelfogásuk régebbre nyúlnak vissza, mint bármelyik űrhajójuk ;)

És igen, logikailag csak ő robbantja ki a háborút: Ha ő nincs, nem nézik meg azt a valamit, nincs öldöklés,nincs semmi felmutatható amivel a házakat össze lehetne fogni, mivel +4 órán át még valszeg a csillagflotta sem malmozott volna ott. Valahogy ez az ultrajó összeesküvés nem működött volna egy majdhogynem teljesen öngyilkos felfedező küldetés nélkül…
Hmmm, plothole szag.

Nálam még mindig inkább az veri ki a biztosítékot, hogy olyan emberek csinálnak Star Trek-et, akiknek a korábbi sorozatok filozófiai tanításai annyira egyszerűsödnek, hogy “a csillagflotta nem lő először!”… Persze, a klingonok miatt háborognak a legtöbben, az a legmegfoghatóbb, de sajnos kibelezték az egészet.

m76 - 2017. 09. 28. 21:54

Még jó hogy nem vártam tőle semmit, így csak annyiban lepett meg, hogy nem csak azért rossz, mint amire számítottam (identitáspolitika). Hanem azért is mert alapból is rém gyenge anyag a forgatókönyv.

Én is csak azt tudom mondani, hogy aki a régi star trek hangulatot akarja viszontlátni inkább nézze az orville-t.

Többször előfordult a pilot során, hogy szereplők illogikusan, és egoista módon cselekedtek a starfleet legénységben, ilyen egyszerűen nincs, ez teljesen összegyeztethetetlen a star trek szellemével, viszont szinte telibe trafálja az újkori politikailag korrekt identitáspolitikát (nem számít milyen ember vagy csak az milyen halmazba vagy besorolható) Pl: Ha nő vagy akkor automatikusan áldozat vagy, ami szerintem nem csak baromira igazságtalan, de iszonyatosan degradáló is a nők részére. Az eredeti star trek legyőzte a szexizmust meg a rasszizmust is teljesen pusztán azzal, hogy nem beszélt róla, mert valóban nem is számít a nem és a faj fikarcnyit sem. Erre it előrángatják és véres kardként hordozzák körbe. Ez pedig sajnos ellenkezik az elveimmel, és én olyan műnek esélyt sem vagyok hajlandó adni ami eme eszméket vallja.

Ja és ez az első Star Trek aminek a főcimének zéró köze van az űrhöz.

m76 - 2017. 09. 28. 21:57

Ez lemaradt:

Van egy óriási különbség pl Voyager és e között. Janeway nem pusztán egy női kapitány volt. Hanem egy remek kapitány, aki egyébként nő.

Saab - 2017. 09. 28. 21:59

Nem volt rossz a dupla kezdés de…….ez csak a világában Star Trek. Teljesen látszik rajta , hogy az író gárda sík hülye az egész Star Trek felfogáshoz és JJ esetében a mozi miatt indokolt volt a túltolt akció , hisz a népnek a látvány a lényeg. Itt viszont teljesen felesleges. Remélem a sorozat megéli a 2. évadot ahol már kizárólag Lorca kapitány lesz a főszereplő és ezt az idegesítő csicska “első tisztet” megöli valaki. Még hogy “Egyes”. Ezt szó csak Rikert illeti meg ezt a nullát a hisztis p*csa jelző inkább. A tudományos tiszt jó karakternek tűnik. :)

Captain Phillips - 2017. 09. 29. 20:15

Akkor ez a sorozat most a Csillagok Haboruja elott jatszodik? Vagy a Jedi Visszater utan?

heidfeld - 2017. 09. 30. 10:36

@M76: Jeneway tényleg női kapitány volt, de szerintem borzalmas. Én már rendesen a Borg-nak szurkoltam, hogy végezzenek vele.

bullseye - 2017. 09. 30. 10:52

@heidfeld: A jó hír, hogy szerintem hosszú távon ők nyertek.

Azt már eddig is tudtuk, hogy csótányok, és mindent túlélnek, a királynő elvesztését is. Elég ha 1 db megmarad valahol, pár év alatt már újra bolygókat uralhatnak. Janeway ha jól emlékszem 10 évvel későbbi, külön a Borg ellen kitalált techet lopva verte meg őket, (amihez nyilván adaptálódnak közben), de az eredeti kutatók áthozatala nélkül a fejlődés nem arról a szintről megy tovább, hanem előbb vissza kell fejteni. Szóval a Borg simán legyorsulhatja őket, és 20-25 év múlva jönnek a taktikai kockák kifejezni a neheztelésüket. :)

galocza - 2017. 10. 01. 00:14

nem fogalmatlanként, de távolról sem trekkieként:
számomra unalmas, ostoba és végső soron érdektelen.
eredeti terv szerint 2 epizódnyi sanszot kapott volna, de ebből egyet is alig szenvedtem át úgy, hogy az idő nagy részében neteztem mellette.
ehhez képest a killjoys első évad(!) jó.
persze mások biztosan találnak benne értéket, én semmit, semmit nem tudok felhozni.

galocza - 2017. 10. 01. 00:16

ja, hajrá klingonok!

zagloba - 2017. 10. 01. 01:56

Soha életemben nem láttam egyetlen ST epizódot sem, (csak a JJ-féle szörnyűséget, de azt igyekszem elfelejteni, mint a Hegylakó 2-t).
Nem volt semmilyen előítéletem, csak valahogy nem hozott lázba, elkerült ez az unverzum.

Itt is most főként Jason Isaacs miatt vártam, (őt bármiben szívesen megnézem), de maga a pilot nagyon kellemesen meglepett.

Jó volt a sivatagos nyitány, és nekem az utána következő eseményekkel sem volt gondom. Kicsit BSG-s érzésem volt, de ez legyen a legnagyobb probléma.

A látvány szép, és meggyőző, a kamera kicsit sokat rángott, illetve – főként az elején – nagyon gyorsak voltak a vágások.
A klingonok nekem furák voltak, egyelőre nem érzem azt a nagyon fenyegető erőt bennük – kb- mint a dalekok a DW-ban. Megörökölte őket a sorozat, úgyhogy benne vannak.
Más bajom nem volt eddig.

Összességében bejött, és kíváncsian várom a folytatást.

JKJ - 2017. 10. 02. 10:29

SPOILERS!

Nyolcadik percében járok a harmadik résznek. Eddig volt:
– Random idegen lény az űrben támad, majd mintha mi sem történt volna.
– Rabszállító pilóta értelmetlen halála.
– Pont jókor, jó helyen mentőhajó.
– Nevetséges verekedés a kantinban.
– Főszereplő elhívása, amikor ennyi idő alatt nem tudott volna megebédelni egyébként sem.

Mi lesz itt még…?

JKJ - 2017. 10. 02. 11:05

Mire a végére értem a harmadik résznek, rájöttem, hogy nincs értelme sorolni a hibákat. Ez egyszerűen nem az én sorozatom és nem is Star Trek. Ez egy kamutudományos maszlag. Értelmetlen események között sodródnak buta szereplők. Magyarul egy rossz sorozat.

bullseye - 2017. 10. 02. 17:20

Hát én maradok még, mert ST, meg érdekel, hogy a tech, ami nyilván nem működik, hiszen a későbbi hajókon sem volt, az pontosan hogyan nem fog működni.

De. Ez tényleg nem Trek. A kapitány már a bemutatásakor ott tart erkölcsileg, mint ami Siskonak vagy egy évadnyi háborúba, meg a biztos vereség felismerésébe került – és ő legalább rosszul érezte magát miatta. És felhozza a csigaszörnyet a hajóra, mert miért ne… persze már az előzetesben kiszabadul. Ráadásul legénységen belül megy a titkolózás, sunnyogás, széthúzás.

És persze megint volt dolgok a szemekbe vetítve, mert effekt.

wondorog - 2017. 10. 02. 18:02

Szerintem a szörnyet alapból a kapitány szabadította el az USS Glennen, ami egyféle fegyverteszt lehetett.

JKJ - 2017. 10. 02. 18:23

wondorog:

Sajnos ez nem fog kiderülni. Lehetett volna érdekes vonal, ahol azt próbálják kideríteni, hogy mi történt a másik hajón, de mivel nem voltak hozzáférhetőek a “log-ok”, soha nem fogjuk megtudni, hogy mi történt.

Én ezt mindig gyenge írásnak tartottam. Ez egyértelműen erre példa.

CsMisi - 2017. 10. 02. 19:18

JKJ kukacos vagy. Vagy estleg elvarod, hogy mindent a szadba ragjanak. Az altalad felsorolt 5 hibabol 4re vilagos magyarazat van a resz folyaman / vege fele. Komolyan elvarod a sorozattol, hogy most mindent ragjanak a szajunkba, nem igy az erdekesebb? Azt varod el, hogy ragjak a szankba (VIGYAZZ SPOILER-rel folytatom)
*
*
*
*
*
hogy Lorca tervezi a Burnham fele atutalast, hogy elmondja a resz elejen mondjuk Landrynak, vagy estleg Landryval tervezzek, hogy hogyan lehet megoldani, hogy atvegyek a foglyokat (jo esellyel a pilota is tul elte es tudott a tervrol), hogy a kantinba provokaljak Michaelt mert teszteli stb stb? Erre nem jossz ra magadtol, vagy nem eleg ha a vegen bevallotta Michaelnek, hogy az o terve volt az egesz? Nekem tetszik, hogy a nezok intelligenciajara biznak egyes dolgokat es nem mindent elarulnak, hogy “a nezo tudja mirol van szo”. Nekem tetszik ahogy felvan vezetve, es nem zavar a kis miszterium. lesznek valaszok. Ki kell varnunk. Fuller keze erzodik benne …

Dark Energy - 2017. 10. 02. 19:22

Star Trek-et nyomokban tartalmazhat kategória, de ettől nekem simán nézős.
Az eddigi három rész arra legalább jó volt, hogy a kakukktojás Enterprise bekerült a Star Trek kategória alá, mert nálam az eddig totál kilógott, hát most már nem.
Baromi jó úgy nézni a Discovery-t, hogy folyamatban van TOS nézése (2. évadban tartok), belenézegetek régi kedvenc DS9 részekbe, és a JJ féle mozifilmeket is újra elővettem.

zolij - 2017. 10. 02. 19:32

Nos, határozottan más mint az eddigi Star Trekek, de eddig nem érzem azt, hogy ez feltétlen rossz lenne. Az mondjuk sajnálatos, hogy a spórás prezentáció közben felhozták a Romulust is (ha jól értettem), mert tudtommal ekkor még senki nem találkozott romulánnal.

ace05 - 2017. 10. 02. 22:56

A spóránál már kezdtem azt hinni, hogy választ kapok arra, hogy miért hagynak maguk után “kondenzcsíkot” a jj universe csillaghajói.

Platschu - 2017. 10. 02. 23:13

1×03

Egész jó kis rész lett, még ha többnyire kergették egymást a lekapcsolt stúdióban. Így is pár dolgot újra kell majd néznem felirattal, mert nem volt minden világos…. izé… érthető. :D Sajnos a főszereplő csaj továbbra sem túl szimpatikus, mert próbál ilyen StarBuck jellegű kemény csajszi lenni, de közben pedig inkább néma leventének tűnik. Apropó BSG! Egy Cylon férkőzött a legény soraiba!

Tyberius06 - 2017. 10. 02. 23:24

[b]Zolij[/b], rosszul tudod: a Csillagflotta és a Föderáció megalapítására pont a Romulán háború miatt volt szükség (mármint a háború után). Sajnos az Enterprise kaszája miatt anno erre már nem került sor, de időrendben pont az következett volna egy esetleges 5-6-7-dik évaddal. Asszem a ST történelme szerint 2156-2160 között zajlott (a Discovery 100 évvel később játszódik) a Föderációt 2161-ben alapították.

[b]JKJ[/b]-nél én is azt érzem, hogy ST kapcsán az élő fába is bele kötne, mert miért ne. Amit felsoroltál az első 8 percre, az kb lefedi a TNG 95%-át, akkor mit sír a száj??? Inkább bosszantó önismétlés megint, de nem idegen az ST-től… És Star Trek, mert ott van a címében, az hogy neked nem tetszik, az ízlés kérdése. Megint az van, hogy minden ami régen volt az jobb… izé nem. A TNG felét lehetne mai szemmel kukázni, a TOS se úszná meg. Mindegyikbe voltak baromi gyenge részek és csak évadok elteltével forrtak ki annyira, hogy elnyomják a kezdeti szenvedést és megenyhülten (elfeledve a nehéz kezdeteket) rásüssük az egészre, hogy igen ez jó…
Annyira nem értem, hogy mit kell mindig a ST filozófiájával jönni. Az ST filozófiája kb azért működött, ahogy működött, mert baromi önismétlő volt, ami aztán ki is nyírta a frenchise-t, illetve nem egyből alakult ki, hanem évadok/sorozatok alatt… Janeway szerintem is balfasz volt sok tekintetben, nem volt a legjobb kapitány. Az igaz, hogy Lorca már most ott tart, ahova Sisco-nak kellett egy kis idő eljutni, de mi nézők a legtöbbet a 24-dik századi ST-ből láttunk, ez a story meg a 23-dikban játszódik, totál más korszak, más preferenciák, más sorsok. Mivel még nincs annyira kidolgozva Lorca, nem tudhatjuk, hogy miért ilyen. Plusz az egész ST legnagyobb hibája (és ezért szeretem az Orville-t, mert az némiképp szembe megy ezzel), hogy a faji és nemi diverzitás ellenére a karakterek uniformalizáltak, nincsenek mélyen igazi egyéniségek, mindegyik az egyenhipózott felsőbbrendű erkölcsi és morális eszmeiséget hirdető pojáca, aki meg próbálna néha kibújni ez alól (karakterizálás címszó alatt), azt a végére a “bölcs-mindentúdó-én vagyok a jani” kapitány jól leosztja és a néző is megkapja a morális tanmesét.
Lorca azt az utasítást kapta, hogy nyerje meg a háborút – kicsit szabadon értelmezi, lehet hogy pl az ő példája lesz tanmese a későbbi generációknak, hogy ők már jobban illeszkedjenek az egyenhipózott Star Trek szellemiségbe, ettől a Discovery nem megy szembe a Star Trek szellemiségével, csak bővíti az univerzumot.

Azt se értem, hogy milyen illogikus cselekedetek voltak és mi ment szembe a ST szellemiségével. Emberek szeretnek dobálózni ezzel a frázissal, mintha szentírás lenne, csak szerintem senki nem tudja, hogy mit is jelent egyébként…

[b]Negye Dóra[/b]: nagyon nagy hülyeség amit írsz a háború kirobbanásával kapcsolatban – ezt a logikát követve, ha anno a vulkániak épp leszarták volna áthaladva a Naprendszeren, hogy a hülye ember fellőtt egy térhajtóműves űrhajót, akkor nem lett volna Enterprise, nem lett volna Föderáció, sőt az egész totál másképp történik… Akkor se lett volna öldöklés meg háború…
Kutatók, a dolguk, hogy felfedezzenek dolgokat. Semmi kivetni való nem volt abban, hogy ő odament megvizsgálni azt a vmit. A fél DS9 erről szólt, hogy addig mászkáltak a Gamma Kvadránsba a drága föderációsok, míg a Dominiumnak elege nem lett… Ott is Sisco volt a hibás már az elején, ha ezt vesszük… De lehetne a Borgot is hibáztatni, mert ha nem ölik meg a feleségét (vagy ilyen alapon Picardot, mert akkor épp Borg volt), akkor nem ment volna a DS9-ra…
De és itt a lényeg, és ezt ki is mondták, hogy a klingonok ott várakoztak és adták a jelet, hogy a Csillagflotta oda menjen. Tök mindegy, hogy leszállt volna arra a szarra vagy sem, akkor is támadtak volna, mert háborút akartak…

Harmadik rész egyébként érdekes volt, volt benne egy kis túlélő horror rész, amit szerintem baromi gyorsan lenyomtak, lehet kicsit ketté kellett volna ezt bontani, mert így nekem zsúfolt volt az egész.
Jó, hogy a csigaszörnyet nem tudták le ennyivel, és adóztunk a tudomány (de inkább fantasztikum) oltárán is ezzel az új technológiával és hatásaival, azok a torzulások szerintem nem a szörnytől voltak, szóval jah… kíváncsian várom a folytatást…

zolij - 2017. 10. 03. 00:04

Tyberius06: akkor úgy mondom, hogy senki nem találkozott romulánnal személyesen (2266-ban láttak Kirkék először romulánt). Tehát volt ember-romulán háború, de nem tudták hogy néznek ki valójában. Na most ha be lehet lesni a Romulusra, akkor elég valószínű, hogy azt is tudnák hogy néznek ki.

Malachi - 2017. 10. 03. 07:10

jó volt ez, én is örülök inkább, hogy ez a kapitány nem mindenben a megszokott ST elveket követi. de elég világos lehet azért, hogy ez nem egy átlagos hajó (fekete jelvény, titkos kutatások) gondolom teljesen szabad kezet kapott.

a lényről, ami leaprította a klingonokat – nekem úgy jött le, hogy mindkét hajón volt egy-egy, bár lehet nem jól figyeltem. gondolom csak a kapitány (és talán az első tiszt meg egy kutató) tudhat róla és azzal is kísérleteznek ugyanúgy, ahogy a csillámspórával.

eleve az amit felsorolt a hirtelenszőke muki a több száz kutatásról, meg amit a kapitány mondott arról, hogy csak egy dolga van, megnyerni a háborút, nagyon változatos lehetőségeket jelent a folytatásra. bármi lehet. ha minden rész legalább ilyen lesz, maradok.

már jobb, mint a Voyager pedig abból megnéztem 4 évadot.

zero - 2017. 10. 03. 08:33

Elfogom nézegetni, de csalódás és nem tudom Star Trek sorozatnak tekinteni, egyáltalán nem örülök, hogy van egy jó univerzumuk, ráéreznek egy olyan eddig bemutatatlan hézagra, amiből jó sorozatot lehetne készíteni, és még pénzük is van rá, és ezt kapjuk.
A klingonok majdhogynem gornok lettek, ekkora kollektív hülyeséggel bemutatva kíváncsi leszek, hogy lesz ábrázolva a valódi ellenfél, akitől az álcázót kapták, a klasszikus hajódizájnokat dobták, hogy a letisztult föderációs hajók mellett húztak párat a csillagkapuból, meg idependerített párat a jövőből a temporal cold war? nah.
Bármit tovább lehet csiszolni jobb technikával,de ez teljes hátraarc, ilyet még az Into Darkness se csinált. Nem találtam rá magyarázatot, de remélem lesznek cikkek, riportok, hogy miért érezték ezt feltétlen szükségesnek.

Dave - 2017. 10. 03. 08:48

Tetszik de a kapitánnyal kapcsolatban zavar a szem sztori. Ha jól értem balesete volt és mivel nem akar bionikus szemeket a sajátja csak annyira lett rendbe hozva hogy lassan változhatnak a környezetében a fények. Ahham. És evvel a defektel ő simán dolgozhat sőt irányíthat egy csillaghajót? Ahol azért ha gáz van eléggé szaporán villognak a dolgok. 😀

leila - 2017. 10. 03. 09:24

Nem volt ez rossz, de ahogy feljebb írta valaki, ez nem Star Trek. Volt egy DS9 rész, “In Pale Moonlight”, Sisko meghasonlásáról szólt, hogy a háborúban egy Csillagflotta tiszt meddig mehet el, és miközben nem is ő végezte a piszkos munkát, neki csak a lelkiismeretével kellett megküzdenie.

Ilyen finomságok nincsenek itt. Itt szörnyek vannak, kis body horror, rejtélyek, sötét folyosók és izgalom. Sok köze nincs a Star Trek univerzumhoz, ki lehetne cserélni a klingonokat, mint főgonoszt akármivel (ez vizuálisan majdnem meg is történt), egy háború van az űrben, lövik egymást és kísérleteznek fegyverekkel. Átlagos történet.

Értem én, hogy a TNG és a DS9 lassúságát már manapság nem lehet eladni. Szépek a képek, amiket mutatnak, van egy viszonylag átgondolt történet, amire építenek, még érdekes karakterek is vannak, de ez nem ugyanaz a világ, amit 20-30 éve láttunk.

Platzschu - 2017. 10. 03. 10:44

De nem is a 20-30 évvel ezelőtti technikával készült ST-t akarjuk látni… Az a tévés korszak már elmúlt és most kaptunk egy modernebb, felpörgetett, akciódúsabb változatot. Ma már nem lehet olyan scifit eladni, amin elalszanak a nézők.

A hajó tele van rejtélyekkel és még rejtélyesebb legénységgel, akiket szép lassan mutatnak be nekünk. Nekem kifejezetten tetszett, hogy az új kapitány ilyen zavarba ejtő, mert egyelőre még nem vagyok róla meggyőződve, hogy a jó oldalon áll-e egyáltalán.

winnie - 2017. 10. 03. 11:58

az ez nem star trekezoknek (ami ugye eleg abszurd, mert kabe azt jelenti sokaknak, hogy “je, a regi nem ilyen volt”) tenyleg erdemes elolvasnia par interjut, mert en laikuskent sokkal jobban hiszek azoknak, legalabbis eleg meggyozoek, mert latni, hogy mennyi gondolat es tervezes volt a szezonban, hogy mennyi utat gondoktak vegig, hogy mi mindenben akartak megfelelni, stb. jo par st-ismero probal nyilvan egy olyan idoszakot vagy helyzetet bemutatni, amit meg nem mutattak be, de csak a technikai lehetosegek javulasa (persze nem mindenki hivatkozott erre) nem hiszem, hogy azt kell, hogy jelentse, hogy ez nem st.

persze azt is siman elhiszem, hogy hiaba a szandek, ha a vegeredmennyel gond van, illetve nyilvan a diszletek, vagy az alaposan, eleg nagy mugonddal megtervezett jelmezektol nem lesz st, de nyilvan a gondolatisagot sem fogja nelkulozni.

(igen, azt is tudom, hogy en vagyok az utolso, akinek szava lehet st-ugyben, de valahol fura, hogy ezeket a plecsniket minden reboot vagy folytatas megkapja ettol vagy attol, es tippre azert akadnak olyanok, amik nem szolgalnak ra, nem?)

meg aztan en mindig bajban vagyok, amikor valaki azt irja, hogy ez nem st, mas pedig azt, hogy ez nagyon st, hogy kinek higgyek?:) ez az, a kert en total szubjektivnek erzem az egeszet. attol meg nem lesz “nem st”, hogy valaki mast akart latni, mast kepzelt el.

JKJ - 2017. 10. 03. 12:07

winnie. Senkinek se higgy. Miért is hinnél?

Nézd végig elfogulatlanul a Next Generation-t, ahol értelmes karakterek, értelmes problémákat próbálnak megoldani ésszel és nem erővel. A TNG-ben nem feltétlenül a sztori az érdekes (bár sztem az is), hanem a világszemlélet, ami előre mutató volt.

Összehasonlítva a Discovery-vel, amiben gyakorlatilag olyan érzés, mintha ma élő és mai szemlélettel élő embereket vittek volna előre a jövőbe. Teljesen hiteltelen, hiszen az értelmesebb emberek már ma is jobban állnak a felvázolt témákhoz, mint a szereplők.

NEm is tudom, minek írom ezeket le, amikor nyilván nem fogod megnézni a TNG-t. Minden esetre senki sem vitatja a felszíni minőséget a Discovery-től, de az már most látszik, hogy nélkülöz minden értelmes mélységet, ami (számomra legalábbis) a Star Trek univerzum alapköve.

Tyberius06 - 2017. 10. 03. 12:58

JKJ, az a probléma azzal, amit írsz, hogy nem helyezed kontextusba normálisan. A Discovery 100 évvel játszódik a TNG előtt, nem lehet ilyen szinten egymáshoz hasonlítani őket. Gondolj bele mennyit fejlődött az emberiség bizonyos szinten csak a 20-dik században szemléletileg. Mik vezettek oda ahol most tartunk? Mekkora különbségek vannak az inkvizíciót és boszorkányüldözéseket hirdető középkori-kora újkori történelmi idők és a felvilágosultabb 19-dik század között. Aminek szintén megvoltak a maga hibái. Nem várhatod azt, hogy a 3-dik világháború után egy konstans világszemlélet legyen az uralkodó 3 évszázadon keresztül egyik pillanatról a másikra és ezt ugyanúgy ábrázolják nekünk. Hol van akkor a fejlődés, az előre haladás? Ennyire nem egyformák az emberek, akármennyire is előremutatóan gondolkodnak, akármennyire is pozitív a szemléletük…
Ez nem egy konstans dolog, csak azért mert a 24-dik század második felében van egy hajó, amin mindenkin erőt vett a hurráoptimizmus meg ilyenek. Valahogy el kell jutni addig… Plusz az emberiség hajlamos a saját hibáiból tanulni, hol van az leírva, hogy ez ne szólhatna egy ilyen hibáról? Lehet, hogy a Discovery mutat majd egy olyan negatív példát, ami eljuttatja az emberiséget arra a szintre, amit a TNG-ben láttál… Az egész a tanulásról szól. Asszem nem egy TNG, meg DS9 vagy épp VOY epizód említett dolgokat 22-23-dik századi technikai kísérletekről, amiket ilyen-olyan okokból elvetettek és betiltottak és nem csak más birodalmak (romulán, klingon) kísérleteztek ilyen dolgokkal, a Föderáció is ugyanúgy, hiszen ez kell a fejlődéshez mindenképp.
Az sehol nincs kőbe vésve, hogy ezt ne lehetne ábrázolni, vagy jobban körül járni, ettől még nem megy szembe a ST szellemiségével, pont hogy azt az utat mutatja, hogy jutunk el oda… Az ST hajlamos volt eddig mindig feketében vagy fehérben ábrázolni a dolgokat, de ugyanakkor említette, hogy voltak ott más színek is, tehát a világ még mindig színes, attól függetlenül, hogy az eddigi sorozatok (főleg a TNG meg a Voyager) leginkább csak a fekete-fehéret használta…
Nem szeretem az Into Darknesst, de az is pont ezt a problematikát járta végig, amit itt kb Lorca képvisel (ott ugye az admirális vagy ki). Picardék se azért voltak annyira “jók”, mert eredendően ennyire jók voltak, hanem mert voltak leckék, amiket megtanultak, hogy a világot jobbá tegyék.

Bender - 2017. 10. 03. 15:12

Szerintem a USS Discovery a 31-es szekció egyik titkos kutatóhajója lehet. Aki ismeri a 31-es szekciót, tőlük aztán nem állnak távol az ilyesmik. Lehet jönni azzal, hogy nem Star Trek, de a 31-es szekció mindig is a Föderáció titkos, sötét oldala volt, és lehet, hogy most ezt az oldalt is bővebben kifejtik.

Idézet a wikiből: “A Csillagflotta alapító-okiratának 14. cikkelyének 31. szekciója kimondja, hogy “a Csillagflotta normái megkerülhetőek, ha a Föld rendkívüli veszélybe kerül”. A 31-es szekció erről a bekezdésről vette a nevét, tekintve, hogy olyan eszközökkel is él, melyek tiltottak a Csillagflottában, ill. a Föderációban. Mindezzel együtt a szervezet a Föderáció érdekeit védi, és ezért a Föderáció hajlandó szemet hunyni a szervezet alkalmanként nem megengedett módszerei felett is (már ha egyáltalán tudomást szerez róluk). A 31-es szekció feladatai közé tartozik többek között az ellenséges vagy ellenséges érzületű fajok, csoportok figyelése, valamint ezen csoportokba való alkalmankénti beépülés információszerzés illetve bomlasztás végett.”

Csak ennyit szeretnék hozzáfűzni, amúgy a rész tetszett. Karaktereket ki kellene bontani, mert eddig csak Saru és Burnham, valamint a gépészről, illetve Burnham szobatársáról tudunk valamit. Lorca meg eléggé unszimpatikus, löki a maszlagot.

Irgum76 - 2017. 10. 03. 15:34

szerintem kissé elhamarkodottak az “ez nem ST” kijelentések
eddig kaptuk egy kétrészes előzményt és egy pilotot
ha ebből megtudja valaki állapítani, hogy ez most hű-e ST univerzumhoz hát gratulálok neki
egyébként az TOS-ben mi volt? Kirk lement egy bolygóra szétrúgott pár segget aszt vissza
na jó a Gornt azt leágyúzta
maga a cím is azért lett ez mert mikor a sorozat indult a cowboyos filmek voltak a sikeresek és egy űrben játszódó westernként akarták eladni

TheAndrasBognar - 2017. 10. 03. 15:42

Szerintem is a 31-es szekcióról van szó. Meg amúgy sokan erre spekulálnak. Bryan Fuller is (amikor még volt köze az egészhez) azt mondta, hogy nem hiába NCC-1031 a hajó regisztrációs száma. Mondjuk nem túl jó ötlet egy titkos szervezettől ennyire a kirakatba tenni a fekete jelvényes embereit…

Amúgy mindig is érdekesnek tartottam ezt az oldalát a Csillagflottának/Föderációnak. Jók voltak anno a DS9 és ENT 31-es szekciós részei.

JKJ - 2017. 10. 03. 15:54

Tyberius: Ne haragudj, de nem akarok veled vitatkozni. Lehet eltérő a vélaményünk és ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor az az igazság, hogy nem is neked írtam amit írtam.

Platschu - 2017. 10. 03. 19:21

JKJ: Oké, nem tetszik Neked, de nem kötelező nézni. Elmondtad, hogy miért nem, ezt is elfogadtuk. Mostantól legalább mások örömét ne rontsd már el, légy oly kedves!

Brynden Rivers - 2017. 10. 03. 22:03

Minden negatívum amit leírtok igaz.

Aztán jött a 3. rész meg Jason Isaacs és a sorozat szintet lépett :)

Amithyel - 2017. 10. 03. 22:57

NAgyon vartam! Nagyon kedvelem a Star Trek-et.Ugy volt jo ahogy volt. Fel kell vezetni a sorozatot.Winnie van egy rossz hirem, a klingonoknal vannak idegesitobb lenyek is, gyere elj Londonban.
Majd a 13. evadnal mar nem fognak a klingonok annyira zavarni. Kell mar egy sorozat a sci-fi rajongoknak is. A Star Trek evtizedekig volt az nekunk mint pl a Supernatural.Elegem van a 7-10 reszes evadokbol (GOT), nem akarok honapokat varni egy uj sorozat evadjara. Olyat szeretnek ami egesz evre odaszegez a kepernyo ele, minden heten. Es ez ilyen lesz.

Aredhel - 2017. 10. 03. 23:37

Az első két rész után fenntartássaim voltak, de a harmadik nagyon bejött. Bár a főszereplő csaj nem szimpatikus, de az új karakterek megvettek kilóra. A kapitány kellően karizmatikus, a külseje alapján nem is gondoltam mennyire, és körüllengi még némi misztikum is. Az uborkafejű fickó, aki a pilotan is volt, szintén bájos lett, de a tudományos tiszt eddig a favorit. Kicsit hajaz a Firefly-os pilótára, de őt is mindig bírtam. Plus a sokat beszélő kadét annyira cuki volt. Szó szerint látszanak a pattanások az arcán. Remélem nem fogják kinyírni a dráma kedvéért valamikor. Jó lesz ez a legénység, tetszik.

Malachi - 2017. 10. 04. 07:54

Amithyel – nem akarlak elkeseríteni, de most lemegy ez a 15 rész, aztán legközelebb 2019-ben várható folytatás ha lesz berendelés. Ami szerintem hatalmas hiba, nem is értem.

Monoton - 2017. 10. 04. 10:29

TheAndrasBognar
“Bryan Fuller is (amikor még volt köze az egészhez) azt mondta, hogy nem hiába NCC-1031 a hajó regisztrációs száma.”

Azt olvastam valahol, hogy imádja a Halloweent ezért ez lett a regisztrációs száma :D

Ace - 2017. 10. 04. 10:58

Továbbra is nagyon jó nézzétek meg a 3. részt. Itt körvonalazódik végre az igazi legénység. Látszik ,hogy a kapitány nem egy üres báb csak eddig nagyon bejött amit láttam tőle bár gondoltam ,hogy Jason Isaacs elbír a szereppel.

bullseye - 2017. 10. 04. 11:32

Azért ha már olyan filozofikusan nézzük, az eredeti ST is az akkori kortól jó irányba előrevetített jövőt mutatta. A hajón ott egy orosz, egy fekete nő, (egy ázsiai vezet… bocs!), és a szigorú, hideg logikának is van szerepe, pl., hogy folyton vitázik a kissé morcos emberséggel.

Discovery egyelőre a jelent mutatja, csak scifibb háttér előtt. Az eddig felvezetett két vita- és töréspont a kissé naiv főtudós és az őt kihasználó opportunista kapitány, valamint a vulkáni képzést kapott, de állandó dühkitörésekkel operáló főhős, meg a gyáva elsőtiszt. Ebből is lehet valami előremutató dolog (hogy nehogy véletlen az első 1-5-80 rész alapján döntsek), de egyelőre erős kétségeim vannak. És ha nem lesz, arra nem az a magyarázat, hogy mert ez még X évvel előrébb van, meg az Enterprisetól hátrébb, és ott sem vitték túlzásba, hanem az, hogy ez egy sorozat, ami termék – a TOS meg tulképp bukás volt eredetileg.

Negye Dóra - 2017. 10. 04. 11:47

Tyberius06: Ezt imádom, amikor már elvesznek az észérvek, csak marad az, hogy “felfedezők” a kontextusból kiragadva. :D :D :D
Attól még, hogy felfedezők nem kell minden 99%-ig halálos küldetésbe belemenni, mert elvileg felelősségteljes humanoidok. (Persze a felelősségteljes döntések néha hiányoztak a korábbi sorozatokban is, de azért nem építettek rá egy egész háborút.) Inkább fogd fel amit írtam korábban.

Szintén nem kéne erőltetni a sokat változtunk vonalat sem: 2256-ban játszódik a DIS, az ötéves küldetés (TOS) pedig 2265-ban. Már a TOS-ban is “fejlettebb” erkölccsel álltak hozzá a problémákhoz (a holdraszállás mellett ez is kellett ahhoz, hogy megszeressék az emberek), amit talán meg is csillant a pilot kapitánya, csak hát nem kicsit zanzásítva.

De nézzük a 3. részt.
A kreatívok brutálisan rosszak:
Nagyon rossz karakterek: mindenki hisztis/ellenszenves vagy csak tiniként viselkedik, pusztán mai kor szelleméhez mérve szinte sötét középkoriként, mindenki gyűlöli/féli Micheal-t, mert “kirobbantotta a háborút”. Bár erről beszélgettünk korábban, de ettől még a sorozatnak pont az ellenkező logikát kellene követnie. Meg amúgy is egy normális ember, nem a ballépései alapján ítéli meg a másikat, főleg, ha már mindenki ennyire tájékozott, hogy mi történt a csatamezőn.
A tudományos tiszt/első tiszt akit sokan méltatnak is ultragáz: még nem nagyon volt (értelmes)logikus következtetése, csak félőssége, a kettő kombinációja pedig már önmagában alkalmatlanná teszi ezekre pozíciókra.
Az új kapitány és a handikeppje is érdekes, jogosan merült fel a korábbi hozzászólásokban, hogy így egyáltalán hogy tudja irányítani a hajó legénységét mondjuk egy csatában. És reméljük, hogy akarnak is vele valamit kezdeni a hangulatvilágításon túl…

Technológiai blabla: Minden eddiginél jobban kilóg a lóláb: már a tudományterületek neveit is keverik minden fogalom nélkül.

Sztori: iszonyat lassan adagolt, gagyi időthúzó konfliktusokkal/párbeszédekkel.

Design: Felszínes. A geekeket gagyi, inkább a hozzá nem értést kifejező poénokkal akarják
beszívni: kikommentezett MSDN-es kód a kijelzőn, amiben a szöveg szerint még kb génmanipuláció is van. Ha el akarnak egy ilyet sütni, akkor nagyon könnyen lehet jobban csinálni, Gorn csontváz a kapitánynál, picardos boros üveg, egy-egy mondat megismétlése a korábbi sorozatokból.

Logikai bukfencek: egy totál új és ígéretes technológia (aminek meg kell bukni a Star Trek későbbi sorozatai alapján), amit mégis a Klingonok határvidékén próbálgatnak…
Kifejezetten militarista ábrázolás, erre mindenki visszapofázik a felettesének.

Egyebek: egy-az-egyben Doomból átemelt szörny és hangulat. Az utóbbi még talán működhetne is. És még a végén egy kis Alien 4 is befigyel.

Eddig tényleg a 31-es szekció útja van taposva, bár ez egy annyira gagyi dolog volt a DS9-ban, hogy inkább békében elfelejtettem volna.

Ace - 2017. 10. 04. 13:14

Negye Dóra: aha és a TNG-ben mikor Picard pökhendien kijelentette ,hogy ők mindennel szembenéznek és kaptak egy Borg kockát meg utánna hadjáratot indított a Borg? Abban mi volt a felelőség teljes? Persze rá lehet fogni az egészet Q-ra is de nem kell azt gondolni ,hogy ott nem voltak felelőtlen döntéseknek súlyos következményei. Semmivel sem tartom rosszabbnak ennek a háborúnak a kirobbanását mint ott pl a Borg-nál.

Bikuci - 2017. 10. 04. 13:25

Még egy részt sem láttam, és nem is vagyok trek rajongó, de a kommentek alapján nem is fogom megnézni.

Tyberius06 - 2017. 10. 04. 13:29

Negye Dóra: Te elfelejtetted volna, szerintem az egyik legjobb dolog volt a DS9-ban.
Továbbra sem értem a fennakadásodat azon, hogy megvizsgálták azt a klingon cuccot, amiről nem tudták, hogy klingon cucc… Semmi különbség nem volt eközött meg aközött, hogy Picardék vizsgálgattak mindenfélét, amit találtak az űrben, csak itt kiderült, hogy hupsz ez egy klingon cucc és az épp ott levő klingonok meg morcosak… Persze ott is hagyhatták volna, de miért tették volna. Semmi fenyegetést nem mutatott, csak egy tárgy volt az űrben. Utólag lehet azt mondani, hogy hiba volt oda menni, mert kitört egy háború a kíváncsiságuk miatt, csak nem érdemes, mert adott pillanatban nem tudhatták, hogy ez fog történni, és ilyen alapon az ajtón se kéne kilépniük, mert nem tudhatják, hogy melyik porszemet sértik meg ezzel… Amiben egyet értünk, hogy a végén Michael és a kapitány kommandója a Klingon hajóra el volt baszva, bár meg lehet indokolni, én is látok benne olyan variációt, hogy ez mégis miért működhetett, de az valóban “érdekes” volt.

És nem arról van szó, hogy sokat változtunk, hanem hogy mi vezetett ehhez a változáshoz. Ezt pofáztam legutóbb. Kirkék lehet, hogy totál pozitívan álltak hozzá a jövőhöz és az ábrázolásuk is ez alapján történt, de hány hibának kellett megelőznie mindezt? Illetve ahogy Mi sem vagyunk egyformák, úgy ők sem, és ez független az iránymutató ideológiától, a Star Trek többnyire eddig a pozitív oldalt mutatta, de mindig voltak a partvonalon lázadó kapitányok, akik felül akarták írni a Föderáció magasztos elveit, mert nem értettek velük egyet, csak mivel a “jó” csapat volt a középpontban, így ezek a lázadó elemek soha nem voltak eléggé kifejtve, csak egy 1 epizódos tanmeseként elmondva, hogy nah kedves néző, így és ezt nem szabad csinálni, mert mi ennél már jobbak vagyunk by Picard-Kirk-Janeway etc Team…

Miért volna baj az, ha ezúttal belülről látjuk a “lázadó” elemeket és rajtuk keresztül jutunk el arra a következtetésre, hogy miért nem jó az amit csinálnak, főleg, hogy a régi rajongók már ismerik a tanmesét…

Karakterek meg logikai bukfencek:
– a trailerben valami olyasmi volt, hogy 8000 ezer ember halt meg a háború első 2 napján, míg az epizódban ezt megváltoztatták arra, hogy a felrobbanó Europán haltak meg annyian: nah abban egyet érthetünk, hogy ez bullshit. A csillagflottának nem volt soha akkora kapacitású kutató hajója, ami 8000 embert szállított volna. Asszem a legnagyobb az a Galaxy osztály volt (Enterprise-D a TNG-ből), ami több mint 1000 embert vitt a hátán, de nem 8000-et. Ezért volt baromi sokkoló pl. a DS9 második évad zárásában, amikor a Jam Hadar elpusztította az Odyssey-t az összes civillel a fedélzeten.
– szerintem is kicsit túltolják Michael hibáztatását a háború miatt, de ez se egy új aspektus, mert ha emlékszel azért a Voyager elején is eléggé rendesen próbálták kiközösíteni Tom Parist, aki véletlen kinyírta egy kadét társát és emiatt börtönbe küldték, plusz a Maquie kapcsolatai miatt – ott is meg volt ítélve a ballépése miatt -, aztán ott volt az ellentét a föderációs legénység és a maquie legénység között is, ott se “követték az ellenkező logikát”, szóval annyira nem róható fel a Discoverynek sem…
– a visszapofázást én is megfigyeltem, de szerintem arról van szó, hogy több különböző “csoport” tevékenykedik a hajón különböző megbízásokkal és ebben a katyvaszban próbálnak meg lavírozni a karakterek. Ez persze lehet hiba, de azt is el tudom képzelni, hogy a kapitány bizonyos ponton túl leszarja ezeket az apróságokat, amíg a cél szentesíti az eszközt és mindenki csinálja a dolgát… Ez mondjuk nem teljesen hatékony, de legalább színesíti a karaktereket és nem válnak egyen zombivá…
– A 31-es Szekció, márha tényleg arról van szó meg annyira nem gáz, tudjuk hogy a kezdetektől létezik és mutathat egy érdekes kontrasztot a karakterek között, akik mondjuk szembe állnának a szekció elveivel és próbálnának az eredeti filozófia szerint tevékenykedni…

heidfeld - 2017. 10. 04. 14:40

@Bikuci: Nyugodtan nézzél bele, mert nagyon jó. Sötétebb a stílusa, mint az előző sorozatoknak. Láthatóan költenek is rá. Karakterek többsége érdekes.
Engem kilóra megvettek a 3. résszel is.
Vélemények, kommentek érdekesek, hasznosak lehetnek, de magunknak sem árt értelmezni, megnézni epizódot, sorozatot. Nagyon jó dolgokról maradhatunk le, bár borzalmakba is belefuthatunk.
Egyébként 31-es Szekció nekem is eszembe jutott, illetve nem csak munkakapcsolat lehetett Michael és a kapitány között.

ar - 2017. 10. 04. 21:56

Nem szamolom magam nagy terkkie-nek, de mindent vegigneztem ami ST. Nekem az Enterprise a kedvencem, a TNG es a Voyager a megosztott masodikon. Szerintem ez a pilot borzalmas volt. m76 tokeletesen leirta amit gondolok. Azonnal kaszaltam, sry.

burnside - 2017. 10. 04. 22:24

Trek-rajongokent nagyon vartam a pilotot, de nem gondoltam, hogy ennyire csalodnom kell majd. A klingonok: ezt a prezentaciot egyszerüen nem lehet komolyan venni több evadnyi TNG, DS9, es megannyi mozifilm utan. Barokk belsöepiteszet egy klingon hajon? Ne menjünk jobban bele. Remenykedtem, hogy nem a JJ-universe latvanyvilaga hodit, tevedtem. Gyönyörü a kep, de nagyon sokszor tul sok es celtalan. A csatajelenet merö csalodas: tömegesen lepnek ki a hajok warp-bol es hirtelen egy helyben allva elkezdik löni egymast? A technologia teren ujra fütyültek a konzisztens törtenetvezetesre. (Ami nem lenne nagy gond, ha nem ismernem a 24. szazadi vivmanyokat /hologram-kommunikacio/)
A hidon allva a rengeteg hangeffektet hallgatvan hol TNG, hol TOS utanerzese van, de meg nem tartunk ott, vagy? A föcimet nem ertem hogyan keszithettek ennyire laposra: fegyver-, komm- es egyeb tervrajzok ismerös melodiak kisereteben (utanerzes). Tessek?
Azota mar volt szerencsem az ujabb epizodhoz, amely utan azt mondom, nezem tovabb a sorozatot, mert vegre kijelölt egy iranyt a pilot züravara utan, es ebbe a szalmaszalba tudok csupan Trekkerkent kapaszkodni.

winnie - 2017. 10. 05. 05:01

burndside: pedig a díszlet volt az egyik legfontosabb és legalaposabban megtervezett elem. állást foglalni nem tudok, de megint csak azt tudom mondani, hogy nem véletlen olyan, kérdés, hogy az okok jók-e:)

jason isaacs egyébként így beszélt az írókról:

“One thing they don’t need to worry about — and this is not to silence them, because they’re the most fun people to engage with, online at least — is that there’s nothing corporate going on here. The writers room is full of insane, diehard Trekkies, including the woman who’s written a number of the novels, and people who’ve worked on the films, and the TV shows — like Akiva [Goldsman], one of the head executive producers who was at the very, very first Star Trek conference in 1976. So anyone who thinks, “Why don’t they know the Star Trek Universe?,” believe me, you’d lose or at least draw in Trivial Pursuit against any of them.”

röviden-tömören - 2017. 10. 05. 05:10

Az első két rész a látvány miatt rendben volt (nyilván nem a JJ-s effekttár miatt). Szerintem a csatajelenet nem volt annyira rossz így. Egyrészt előzmény sorozat, és még nincs delta kitérő manőver; másrészt egy ekkora űrcsata nem nézett volna ki jól. Nem a vörös posztó lengetéseként mondom, de “Csillagok háborújás” lett volna, ha egymást kerülgetve, akadályozva, lőttek volna össze-vissza. Próbáltak mindenből meríteni, mint a legelső JJ-s filmnél. Csak míg a DS9 indítása a Wolf 357-tel jól sikerült – pedig nem volt emlékeim szerint annyi “külső felvétel” – ez most olyan állóvizesre sikerült. Azért nagy lehúzást sem érdemel.

Ezek_nem_klingonok. Klingoffok.. Semmi nincs belőlük ezekben a Farscape-es felújított scarranokban.. Borzalmas.

Vártam a harmadik részt, bár gyötört a balsejtelem, hogy sokat fogjuk látni a klingoffokat, ha már háború. Szerencsére és egyelőre nem.

Csak nekem tűnik nagy logikai bakugrásnak, hogy büntetést kapott? Kielemezve a helyzetet senki nem jött rá, hogy igaza volt? Sarek lehengerlő logikája, vagy akár az övé (lehiggadva) – hol a fenében volt? Értem én, hogy történetmesélés, de csak azért, hogy ne csak felmentéssel végződjön egy kvázi bíróság a Star Trek “univerzumban”, +, hogy eljusson a Discoveryre ezt kiindulóponttá tenni..

Harmadik rész szerintem összecsapott, spórolós. És kijött rajta, hogy mennyire rossz színész is a TWD-s ex-Sasha, mikor nem instruálják eléggé.

Cylon-megjelenés oda nem illő volt – és ő is rossz volt már a BSG-ben is. Többi karakter idegesítő. Kapitány még jó – vele kellett volna kezdeni..

Hajószétlövés érthetetlen – rájöttek, hogy mi baj volt? Már a minimál Dead Space hangulatú Resident Evil matinén kívül? Nem. Akkor csak megvizsgálhatta volna más is.. Megszerezhető tudás-, erőforrás-, és anyagpazarlás. “Csak egy hajó..” Pfff..

A Discovery túl tágas. És nehezen hihető koncepció. Meg persze húzza a csíkot, és csillámlik a sejtelmes vonósugár, amit nem véletlenül nem mutattak soha kívülről korábbi ST-ben, amikor “bevontattak valamit a dokkba”. Mert hülyén néz ki. Mindig egyenes vonalú 80% átlátszatlan, zöld (néha más) sugarat mutattak. Itt meg visszafelé görbült. (Igen így lehetett korábban is, de nem mutatták. Ez most olyan volt mintha egy csillámporos kéz bekanalazta volna a fjúcsör rabomobilt..)

Spórák és “funkciójuk”: meh.

4. rész ha magához tér és nem lesznek klingoffok még nézem, de ha ugyanez, mint a harmadik volt, akkor dara.

röviden-tömören - 2017. 10. 05. 05:12

Apropó. Csillagok háborúja. R2D2 ott van a Discovery közepén..

Ace - 2017. 10. 05. 08:55

Ezt a hajók csak álltak és lőték egymást már nem elösször olvasom. Ezt honnan vettétek? Merthogy amint elekzdték lőni egymást a hajók mindegyik elindúlt legalábbis a Battle at the Binary Stars-ban ez volt. A Shenzhou is kb azonnal kitérő manőverbe kezdett plusz utánna elkezdte üldőzni egy kisebb klingon hajó. Srácok itt nem vadászgépek kergetik egymást még a Star Wars-ban is a nagyobb cruiser-ek Csillagrombolók csak lassan mozognak hiszen nagyon nagy monstrumok a vadászgépekhez képest szinte állnak. Itt azért kisebbek a hajók de a mozgás is nagyobb volt mint pl SW csatahajóinál. Szóval azért szerintem erős és kb oda sem figyelt aki azt mondja ,hogy csak álltak és lőték egymást…

Amúgy láttam ,hogy volt kérdés ,hogy mennyi embert bír kb egy csillagflotta hajó egy Galaxy osztájú hajó(ST:TNG Enterprise-D) max kapacitása 15000 fő bár ennyien szerintem nem szoktak lenni rajta átlagosan szerintem 1-2ezer. Azt írják az Európán valóban 8000 körül haltak meg hát furcsa de nem lehetetlen hogy tényleg ilyen sokan voltak rajta….

Bender - 2017. 10. 05. 10:47

Szerintem nem az Európán haltak meg 8186-an, hanem a háború első 6 hónapjában ennyi halott. Van az a fogalom, hogy MIA (ütközetben eltűnt), az nem számít a halottak közé, szóval ezenfelül sokkal több áldozat is lehet.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 11:51

röviden-tömören: nem a háború kitörése miatt ítélték el, hanem mert lázadást szított és megtámadta a felettesét. A háború kitörése csak tetézte a dolgot, mert kellett valakit hibáztatni (ez már politika), de az árulás/lázadás mindenhol, mindenkorban elegendő indok a büntetésre, ez nem volt logikátlan.

Bender: az egyik rab mondja Michaelnek a 3-dik rész elején, hogy 8000 ember halt meg miatta az Europán, amikor az felrobbant. A korábban kiadott évad trailerben ez a szöveg még úgy hangzott, hogy 8000 ember halt meg a háború első 2 napján, ami már valamivel reálisabb lenne. Ezt a számot pontosítja Michael, mert lelkiismeretből tudja a pontos számot, hányan haltak meg “miatta”…
Utána néztem a ditl.org-on, ami egyfajta győjtőhelye a kánon szintű és egyéb kiegészítő Star Trekes adatoknak, anno ezt használtam én is forrásként, amikor 15 éve még Star Trek Fanfiction-öket írtam (azok a régi szép idők, amikor még a DS9 meg a Voyager hasított a Viasaton). Sajnos Discovery-s infók még nincsenek, így nem tudom, hogy az Europa milyen hajóosztályba tartozott, de pl. a Galaxy Classnak (Enterprise-D/TNG) 1000 fő a személyzete és maximum 15000 embert tud befogadni, ha evakuálni kell mondjuk más hajókat vagy bolygót, szóval nagyon extrém esetben. Ez az adat egyébként valami DS9-os Technical Manualból származik. A kedvenc hajótípusum az Akira Class pl 500 fős személyzettel dolgozik és 4500 az evakuációs befogadóképessége.
Itt jön a poén: a legelső (TOS) Enterprise-nak 203 fős személyzete volt, a Kirkösnek már 400 körüli, míg a Kelvines Enterprise 1100 fős legénységgel mászkált (bár ez utóbbi adat nem kifejezetten kánon).
Szóval az Europán és a mellette levő hajókon, hogy több mint 8000 ezer ember legyen, kicsit erős, bár könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben ennek a vesztességnek a hatására csökkentették le a személyzetet… De akkor is fura…

Irgum76 - 2017. 10. 05. 12:37

“39
00:01:59,870 –> 00:02:02,515
My cousin was on the
Europa when it went down.

40
00:02:03,749 –> 00:02:06,835
She and 8000 others are
dead because of you.”

szerintem ebből nem következik, hogy az Europán halt meg az a 8000 ember

Ace - 2017. 10. 05. 12:48

Tyberius06: szerintem használd a Memory Alpha-t nagyon jó kis Star Trek wiki. Europa elvileg Luna-class volt de nem írnak max legénységet. Szerintem elképzelhető ,hogy ennyien voltak rajta de a másik verzió is jónak tűnik ,hogy összesen haltak meg ennyien.

Ace - 2017. 10. 05. 12:58

bocs a dupláért
Irgum76 szerintem is neked lesz igazad ez volt a teljes szöveg:

-My cousin was on the Europa when it went down. She and eight thousand others are dead because of you.
-Eight thousand, one hundred and eighty-six.

Szóval összesen haltak meg szerintem is ennyien nem csak az Europán.

Samu - 2017. 10. 05. 15:06

http://memory-beta.wikia.com/wiki/Luna_class
Azaz 350 fős a legénység.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 15:11

Elfogadom, főleg mivel mondom a trailerben eleve az első 2 napra mondja ugyanezt a nő.
Bár a 8000 így is baromi nagy szám, 3 hajó semmisült meg teljesen asszem a többi csak erősen sérült, mint a Shenzhu.
De igazából mindegy, csak fura volt.

Tyberius06 - 2017. 10. 05. 15:24

Bocsi a dupláért!
Köszi Samu a linket, de az alapján biztos nem Luna Class volt ez az Europa, mivel a Luna Class egy 24-dik századi hajó, annak is a végéről, a Discovery meg a 23-dik század közepén játszódik… (ugyanakkor van egy 24-dik század végi Europa is, ami tényleg Luna Class). A Memory-alpha és beta oldalak szerint ez Europa-type, bármit jelentsen is, de még nincs részletezve…

Bobi64 - 2017. 10. 05. 15:30

Klingonokat eléggé túltolták. Amúgy újított a Star Trek sablonokon kicsit. Legalábbis szerintem. Először nem tetszett, de már bejön a dolog…

Ace - 2017. 10. 05. 15:30

Bocs lehet én néztem be a Luna-t. Ez valóban TNG utáni osztály. Valószínüleg Europa class lesz ez majd egy új hajó osztály.

spyblat - 2017. 10. 07. 14:08

Valami elkerülte a figyelmemet. Azt értem, hogy a főszereplő csaj zendülés miatt ül, de végül a klingonok támadtak. Akkor miért őt teszik felelőssé a 8000 ember halála miatt?

Tyberius06 - 2017. 10. 08. 01:41

@spyblat: mert valakit hibáztatni kell. A terve az volt, hogy erőt mutat és elsőként támad a klingonokkal szemben, de ezt ugye a kapitány leszavazta. Ami a többségnek átment, hogy az ő lázadása (ami azért elég példa nélküli úgy ált. a Csillagflottánál) okozta a káoszt, ami végülis a csatához vezetett, mert lényegében addig eljutottak, hogy becélozták a klingonokat, de a kapitány épp visszatért mire tudta volna a legénységet kényszeríteni a tüzelésre. Szóval az aggresszív lépést megtette (amivel ismét szembe ment a Csillagflotta szabályzatával), amire reagáltak a klingonok… Mi nézők tudjuk, hogy mi zajlott le a klingon hajón, milyen párbeszéd folyt, hogy ők mindenképp háborút akartak, de ezt a karakterek nem tudják, szóval számukra Michael aggresszíója vezetett a klingon támadáshoz, ami az Europa pusztulásához stb…

Platschu - 2017. 10. 09. 11:49

1×04

Egyre jobb és jobb ez a sorozat is. Intelligens, látványos és még a sztori is szépen haladt mindkét szálon.

JKJ - 2017. 10. 09. 11:53

Intelligens? Ez? Nyomokban sem tartalmaz intelligenciát. Áltudományos, nevetséges maszlag.

Sancho Pansa - 2017. 10. 09. 11:55

Egyetértek, a négyes nagyon jó rész volt, jól összerakták, valahogy így kell okosan Star Treket írni.

Platschu - 2017. 10. 09. 12:22

Nekem tetszett, ahogy végre a főszereplő kezd beilleszkedni és párhuzamot vontak a szörnyike és ő közte. Végre mutatták normálisan is a dögöt és nem csak sötétben kergették egymást. Az is jó megoldás volt, hogy Michael nem erővel akar megoldani mindent, mint az a bizonyos szereplő, ami itt egy váratlan halálesethez is vezetett. Tetszik, ahogy az írók ezt simán meglépték a 4. részben, mert eléggé váratlan volt. A gyászreakció is lecsengett végre nála és a végén lévő búcsúbeszéd kifejezetten szép és megható volt.

A klingon szálnak még nem látom az értelmét, mert azt vártam, hogy valamelyik esetleg a Discoveryre kerül, mint legénységi tag és így kapcsolják össze a két szálat. Ám még rengeteg rész van előttünk, tehát ezt még bőven kifejthetik.

Nagyon pofás lett a térváltás, ahogy a hajó önmaga tengelye körül elkezd pörögni. Szép munka. Olyat se láttam még, hogy a hajó belső gyűrűje is forog, mint egy repülő csészealj, de tény, hogy látványos. :)

Én őszintén szólva azt vártam, hogy a spore drive oda és vissza működik. Tehát azt hittem, hogy az lesz a csavar, hogy ők mehetnek látogatóba ide és oda, de cserébe bármilyen a hálózathoz kapcsolódó lény is megjelenhet náluk. S valami hasonló történt, ha jól értettem a techno blablát.

S akárhányszor elhangzik a “weapons at maximum”, akkor eszembe jut az SG-1 200. részben előadott kis ST jelenete. :D

Malachi - 2017. 10. 09. 15:10

Nem Star Trek, nem Star Trek, nyenyenye… Akkor azok sem voltak Star Trekek, amiket eddig láttam, de inkább maradjunk annyiban, hogy ez után a rész után simán bolondnak nézem, aki tovább “nemstartrekezik”.

Király volt a harmadik (negyedik) rész. Van saját fűszeres navigátoruk!

wr - 2017. 10. 09. 16:45

Nekem az a furcsa(még mindig), hogy a klingonok ahányszor megjelennek a különböző sorozatokban, annyiféleképpen néznek ki. Biztosan van logika abban, hogy százévente új fajjá alakulnak (külsőleg), de ez az egy dolog sehogy sem jön át.

Dark Energy - 2017. 10. 09. 19:27

Egy kicsit haragszom, amiért nyúltak a Dűnéből, spóra-fűszer, Ripper – Navigátor.
Elengedem viszont a Discovery tányérjának forgását lásd Csillagkapu, de még a spore drive ötletet is, lásd Dark Matter blink drive-ja.
Teljes jóhiszeműséggel elfogadom, hogy volt bőven, ami hatással volt az alkotókra és ötletet adott és lett belőle easter egg.

Tyberius06 - 2017. 10. 09. 22:37

Asszem megvan a magyarázat arra, hogy miért nincs a jövőben ez a technológia. Egyértelmű, hogy a lénynek nem tesz jót az ugrálás, márpedig a Föderáció szabályzata… Ami így helyes is.
Jó volt a rész, lehet áltudományosnak nevezni (de akkor az összes Star Trek az (kivéve azt a részét, amit azóta feltaláltak), szóval nem kell a sírás. Egyet értek Malachi-val, szánom azokat, akik ezt le-“nemstartrek”-ezik. Kicsit modernebb és pörgősebb, mint a korábbiak, illetve ez szerializált, míg a régiek többnyire epizódikusak voltak (kivéve Enterprise 3-dik évad és a DS9 egy jelentős része, az erőteljes háborús főszál miatt).
Szépen van felépítve és a látvány… Huh, nekem leginkább a roncsmező illetve az elhagyatott Shenzhu tetszett, azt baromi szépen megcsinálták.

Aredhel - 2017. 10. 10. 07:27

Szerintem kifejezetten buta rész volt. Amennyire tetszett az előző, annyira csalódáskeltő lett a következő. Szó se róla, a látványvilág ott van, jók a színészek, a “fíling” is tetszik, de a sztori. Csak azért, mert nagyondenagyon szükség lenne rá, még nem vetek be kipróbálatlan és teszteletlen technológiát. Hogy a biztonsági tiszt hogyan halt meg, az nettó baromság. Azért, hogy a főszereplő okosnak tűnjön, nem kell lebutítani a környezetét. A végén meg a megmentett kolónián a kislány szövegelése (who saved us) nagyon nem kellett volna.

Mr. Spock - 2017. 10. 10. 09:55

Ez egy elképesztően látványosan kivitelezett hulladék.
Az intro minden kritikán aluli.
A tartalom meg iszonyatos.
Már első rész sem tetszett, de ez egyre rosszabb.
A főszereplők rosszak. Pláne mivel szakítva minden eddigi Star Trek szériával, ebben igazából csak egy van.
A férfi nevű nő. Ez a hülyeség csak ront a gyengén megírt karakteren. Egyáltalán nem úgy viselkedik ahogy ezt egy csillagflotta tiszttől elvárhatná az ember.
A többieknek meg mellékszereplők.
A kapitány mellékszereplő!
És van egy Spock-ot helyettesítő idegen első tiszt, meg a kabintárs csaj. Ennyi.

És a klingonok miért lettek ilyen borzalmas gyíkemberek?
Semmi szükség nem volt erre, hiszen a régi megvalósítás nagyon jól működött.
Most meg sem lehet őket különböztetni egymástól. És 10 percig kell olvasni a képernyőt, mert klingonul brekegnek végig. Egy borzalom.

Ráadásul az egész egy ökörség. A Star Trek frencsájz eddig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a technika a tudomány mai állása szerint értelmesen magyarázható legyen.
Spóra hajtással egy pillanat alatt bárhová?
Nevetséges és szánalmas.

A látványon kívül az egyetlen pozitív eddig hogy nem a kimondhatatlan nevű űrhajó maradt a helyszín.

Roddenberry forog a sírjában.

a_n_d_r_e_w - 2017. 10. 10. 10:26

Begombazott gigantikus medveallatka teleportal az urben. Na reszemrol eddig birtam, ennel melyebbre mar nehezen tudna sullyedni a sorozat, de biztos vagyok benne, hogy megoldjak. Viszont annak mar nem leszek szemtanuja.

Dave - 2017. 10. 10. 11:15

Az intró nekem tetszik.
A fullparaszt klingonok viszont nagyon túl vannak tolva.

Platschu - 2017. 10. 10. 11:23

Még nem tudhatjuk, hogy kapcsolódnak be a főszálba ismét. Valami oka csak van, hogy ilyen mélységben bemutatják őket.

Sprock - 2017. 10. 10. 14:33

Midikloriánokkal közlekedik a Discovery?

marxcie - 2017. 10. 10. 16:55

***biztos sok SPOILER lesz ***

Szerintem szepen alakul(nak) a konfliktus(ok). Michael vs kapitany, meg kell nyerni a haborut vs Starfleet alapelvek, egyszer. Klingonokkal meg nem tudom mi lesz, ugye az albinonak most kb ketfrontos habourt kell vivnia, szoval abbol is lesz valami (meg ha egyelore se a klingon belharc, se a klingon cicazas nem igazan kot le, de tart valahova, az latszik).

Amit nem teljesen ertettem hogy mi ertelme volt a vegen a menozes a sporedrive-al, marmint egyreszt lehet azt mondani igy raijesztenek a klingonokra, megmutatjak hogy az emberisegnek olyan tecnologiaja van, ami nekik nincs, viszont el is vesztik a taktikai elonyuket, szerintem egy relative jelentektelen konfliktusban. (Maga a banyaszkolonia fontos, mint azt el is mondjak egy parszor, de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat, szerintem, megorizve a meglepetes erejet egy kovetkezo alkalomra.)

A taktikai tiszt halala… hmm. Egyreszt igen, hulye volt. Lehet azt mondani, hogy meg volt sertodve, mivel a kapitany bevonta Michaelt, es nem gondolkozott, meg akarta mutatni hogy o is kemeny csaj… nem jott ossze. Bennem vannak olyan kerdesek, ha mar megvizsgalnak egy veszelyes valamit, miert nincs egy elkulonito kamra, megfelelo eszkozokkel mint egy medbay, automatizalt robotszondakkal esatobbi, foleg ha felfedezo hajo, de tegyuk fel hogy nincs, nem is lehet, ugyanugya a Csillagflotta szabalyok miatt. Eroltetett, de mondjuk atmegy.

Mindenesetre nekem egyelore bejon, igen nem oldschool ST, de az nem is baj, az a regi tipusu hurraoptimista mentalitas egyszeruen ma mar nem megy.

Malachi - 2017. 10. 10. 18:58

“de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat” – nem értek volna oda. azon ment végig a para, hogy elkésnek. így is éppen leszakadtak a pajzsok, mire befutott a hajó.

korum - 2017. 10. 10. 20:22

A csajnak azért van férfineve, mert egy, a Doctari Alphán történt klingon támadásban meghalt fiú emlékeit töltötték bele a vulkániak, a klingonok meg azért ilyen nagyon mások, hogy élesebb legyen a különbség, mikor a sorozat végén a TOS-os klingonok vállnak belőlük :)

heidfeld - 2017. 10. 10. 20:42

Nálam sima heti lett. Kicsit zavaró a klingonok hüllősített kinézete, de a többi rendben van.

Platschu - 2017. 10. 10. 21:10

Szerintem az évad végére majd tuti átalakulnak a klingonok, aztán az összes trekkie jön vissza kanosszajárásban.

Gondolom ez a spore drive ott fog megbukni, ha valami zaftos vegyi fegyverrel taccsra vágják a spóra hálózatot. Esetleg ennek lehetne köze a klingonok átalakulásához.

Tyberius06 - 2017. 10. 11. 00:40

@Mr. Spock: Roddenberry nem forog a sírjában, mert már rég elporladt. A tudomány jelen állása szerint nem lehet fénysebességgel utazni, az nem magyarázat, hogy a 3-dik világháború utáni földön, amikor alig pár ember él akkor volt egy tudós beállítottságú és szarból várat építve összerakott egy működképes űrhajót, ami képes volt a fénysebességre mindezt a 21-dik század közepén. Ennél nem nagyobb képtelenség a spóra meghajtás sem. Gondolkozz, ember, mielőtt hülyeséget írsz.
Karakterek: a probléma az, hogy a régi sorozatokat leginkább egybe látta az ember, tömbösítve a viasaton egymás után 2 rész, vagy minden hétköznap 1 és fel se tűntek a gyengébb részek, viszont amikor 170 rész után visszatekintett az ember akkor azt mondta, hogy ez egy jó szórakozás volt. Viszont a különbség az, hogy akkor nem tudtál napi szinten reflektálni a láttotakra, mint jelen korunkban, hanem reflektáltál az egészre… Pl. TNG első részének első 45 percében nem volt Riker, de ha jól rémlik még Troy se nagyon, mivel ők később jöttek az Enterprise-ra. Azok a sorozatok epizódikusak voltak, ez szerializált, és ráadásul egy 2-szeresen dupla piloton vagyunk épp túl a történet kibontása még csak most indul igazán és most kezdjük megkapni a karaktereket is.
És igen, ez alap koncepció volt, hogy nem a kapitány a főszereplő (hála égnek, idegesített, hogy mindig a főgyökér mondta meg a frankót az volt a középpontban még ha egyébként egy tök érdektelen karakter is volt, mint számomra Archer vagy épp Janeway, és bár bírom Stuartot (Sir Patrick), de Picardot annyira nem csipáztam, Riker sokkal jobb karakter volt. Persze a legösszetettebb karakter Sisko volt ha csak a kapitányokat veszem), a 4-dik részre meg már egyre több karaktert megkaptunk. Ami másik különbség, hogy egyelőre még nem sokat kaptunk a karakterek szabadidős tevékenységeiből, bár tekintve, hogy egy háború kellős közepén egy titkos kísérleteket folytató kutatóhajón vagyunk ez talán annyira nem meglepő.
Nem értem, hogy miért akarnak az emberek egyszerre mindent. Felhalmozódott 5 sorozatnyi elvárás és azt várják, hogy 1-2 részbe ez az 5 sorozatnyi referencia bele lesz sűrítve, mert hogy annak úgy kéne lennie. Nooooormáááááliiiiisssss?????
És akkor még azt nem vettük ide, hogy mi van akkor ha ez a sorozat egy kicsit a saját útját akarná járni az univerzumon belül és nem majmolnia korábbiakat mindenben (kapitány főszereplő stb…).

Spore drive szerintem már az elején meg fog bukni a lény halálával, márpedig anélkül nem fog menni… Azért befogni ezeket a lényeket, hogy kiszolgálják így az embereket meg nem lehet, mert hogy az nagyon ellene menne a Föderáció szabályainak, egyenlő lenne a rabszolgasággal…

winnie - 2017. 10. 11. 05:00

“Roddenberry forog a sírjában.”

lehet, de a készítők között ott van egy bizonyos rod roddenberry, többek között azért, hogy tovább vigye gene szellemiségét, és ügyeljen bizonyos dolgokra. azért neki valamennyire lehet hinni atekintetben, hogy nem olyan a végeredmény, ami forgásra kényszerít valakit.

egyébként is, még mindig van, aki azt feltételezi, hogy egy 50 évvel ezelőtt élt ember a mában nem alkalmazkodna, ennyi idő alatt nem változtatna a gondolkodásán.

Moncsi - 2017. 10. 11. 06:01

Nekem nagyon bejön, talán csak a klingonokba tudnék belekötni, egy kicsit lassúak.
Nagyon szép az egész és engem a sztori is érdekel. Ugyanúgy behúzott mint az eddig ST sorozatok.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 12:08

@Tyberius06
Talán neked kellett volna gondolkoznod mielőtt leírtad ezt a rengeteg hülyeséget.
A “forog a sírjában” az egy szólás, amit még a tanulatlan emberek is ismernek, úgyhogy ez a magyarázkodásod a porladással teljesen értelmetlen.
A tudomány jelen állása szerint a NASA a WARP hajtómű lehetőségével kísérletezik, azaz látnak lehetőséget a fénysebességnél gyorsabb utazásra, ami cáfolja értelmetlen állításodat.
A spóra hajtás meg egy baromság a tudomány mindenkori állása szerint.
Szarból nem épített várat senki. Ekkora hülyeséget. A fejedben nagyon elkeveredett valami.
Az hogy te egyben láttad a sorozatokat, nem jelenti azt hogy mások is. Rengetegen vannak akik ezt nem is a Viasaton látták hanem más adókon, heti egy részt és szezononként.
De te láthatóan képtelen vagy elvonatkoztatni a szűklátókörödtől, így nyilvánvalóan ezt is rosszul látod.
A TNG első részének az első felének felhánytorgatása rendkívül ostoba húzás. Én 4 rész után írtam véleményt, ha nem tűnt volna fel.

A Discovery-ben egyértelműen egy kiemelkedő főszereplő van. Az előző sorozatokban mindig több volt.
De sokkal nagyobb baj a karakterek kidolgozása. Egyedül a kimondhatatlan hajó kapitánya, a kínai nő, aki ebben a sorozatban eddig csillagflotta tiszttől elvárható módon viselkedett. Gyorsan meg is ölték a készítők.
Eddig egy korábbi sorozat sem dobta ki a szemétbe a megelőző szériákat, hanem azokból építkeztek.
Ami ennél a sorozatnál is megfigyelhető, mit ahogy mostanában a mozifilmeknél is, hogy kényszeresen mást akarnak csinálni, talán mert az újabb generáció mindig mást akar mint az előző, akár jobb akár rosszabb, csak más legyen, és őket célozták meg ezzel a sorozattal, és a készítők is mindenáron bele akarnak vinni valamit amit ők raktak bele. Mint Abrams. Nem tud építkezni, nem tud beilleszkedni, hát akkor reboot-ol.
Ezért lett ez is egy látványos hulladék.
Az hogy látványos az mára már alapelvárás, és a látványvilágot összevetni a régebbiekkel óriási ostobaság.
Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy “új megközelítésben ábrázolt” Star Trek világot.
Egy hajón mindig a kapitány “főgyökér mondja meg a frankót”.
A rengeteg dolog meg amit bebeszéltél magadnak, miszerint te tisztában vagy azzal hogy mások mit és hogyan tettek és mit gondolnak, illetve mik az elvárásaik, na az a nem “Nooooormáááááliiiiisssss”.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 12:14

@Winnie

Ha az én apám lett volna Roddenberry, és valami hulladék gagyival szerzett pénzzel tömik ki a zsebeimet, én is azt mondanám hogy nagyon jó.
És ha megbukik akkor meg azt hogy lehet hogy mégsem volt olyan jó.

Roddenberry készített kettőt 20 évnyi szünettel, de az alapkoncepció nem igazán változott.
Több központi karakter, nem dobta a szemétbe a korábban látottakat, stb…

Irgum76 - 2017. 10. 11. 12:41

Mr. Spock:

nem akarok nagyon a legénység vitájába beleszólni :)

viszont most a az újabb Star Wars lázról jutott eszembe hogy nézzük meg George Lucas mit művelt a saját kezével az előzmény részekkel és mit az agyon szidott Disney az új részekkel

azt, hogy Roddenberry mit csinált volna az új technikák adta lehetőséggel és egy rakás pénzel már sosem tudjuk meg

ugyanúgy azt sem tudjuk egyenlőre, hogy mire fog kifutni ez a széria
szerintem korai még megítélni

rodosto13 - 2017. 10. 11. 16:59

Mr. Spock

A NASA nem foglalkozik jelenleg a csillagközi utazás témakörével (nem fejlesztik a Warp hajtóművet), mert ahogy írják, jelenlegi ismereteink szerint nem lehetséges a fénysebesség felett utazni. Minden fénysebesség feletti utazás kapcsolatos dolog csak spekuláció/álom. Forrás: NASA saját oldala, 2017. aug. 4 Szóval bármilyen furcsa, a tudomány jelenlegi állása szerint pontosan egy szinten van a spóra meghajtással.

De összességében azokkal kapcsolatban amiket írsz: elhiszem, hogy rosszul esik, ha nem a korábban megszokott dolgok vannak, én is átéreztem anno Csillagkapu rajongóként az Universe kapcsán, de akkor is néztem, mert érdekelt, és most a fél karomat odaadnám, ha még menne a sorozat :)

rodosto13 - 2017. 10. 11. 17:01

Na valamit jól elszúrtam a linkkeléssel, ezt szerettem volna: https://www.nasa.gov/centers/glenn/technology/warp/warp.html

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:25

@rodosto13

Oké, ezek szerint feladták azóta. Pár éve még kutatgattak kísérletezgettek a WARP-pal.

És hogy tisztán lássunk, mert úgy látom némi félreértés lehet itt, a WARP nem fénysebesség feletti utazás. Ezt az egyetemes szabályt hogy fénysebesség fölött nem megy semmi, már régóta tudjuk. A WARP ennek a megkerülésével próbál messzebbre jutni kevesebb idő alatt, mint ahogy azt a fény teszi meg.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:35

Nem szeretnék Star Wars vitába keveredni, de Lucas szerintem csak két kis dolgot rontott el igazán, de azt nagyon nagyon.
A sok gagyi CGI, és ŐT. Viszont a történet az teljesen logikus, és illeszkedik az Original Trilogy-ban történtekhez, sőt a Prequel Trilogy keretek már a 70-es években, az első Star Wars film előtt fel volt vázolva nagyjából.
Akit érdekel olvassa el a korábbi forgatókönyveket.

Amit Jar-Jar Abrams művelt a frencsájzzal az meg rosszabb mindennél ami valaha is létezett.
De én nem az ultragagyit szeretem alapul venni mikor megítélek valamit.

Mr. Spock - 2017. 10. 11. 21:46

Ahogy most olvasgattam egy oldalon sem írják hogy végleg feladták volna a WARP-ot, csak azt hogy jelenleg nincs meg hozzá a tudás.
Viszont egyértelműen komolyan foglalkoztak vele.
https://futurism.com/a-quick-rundown-of-the-alcubierre-warp-drive/

És szerintem az hogy írnak róla egyáltalán, azt jelenti, hogy valamilyen szinten azért foglalkoznak vele, ha nem is egy fő projekt.

krumpli - 2017. 10. 11. 21:59

Nekem összességében tetszik, de van benne pár röhejes részlet, amelyek fölött nehéz szemet hunyni.
Egyrészt az igazi klingon death-metálos, ezek viszont lassú beszédű, agonizáló nigga-rapperek, akik majdnem megfulladnak beszéd közben. Szörnyű.
Aztán itt van az óriási űrbéli medveállatka. Ennél talán még Süsü, a sárkány is hitelesebb lenne.
A spóra-hajtómű is borzasztó kínos, és mivel a később játszódó sorozatokban ilyesmi nincs, a medveállatka nyilván egyszeri és megismételhetetlen, és a sorozat végére meg fog dögleni. Valószínűleg azért találták ki ezt a spórás űrhajótranszporter-baromságot, mert a klingonoknak meg álcázójuk van, és így lesznek kiegyenlítettek az erőviszonyok. Remek dramaturgia…
Azt meg el meg se tudom képzelni, hogy mennyire volt beszámíthatatlan állapotban a forgatókönyvíró, amikor kitalálta, hogy legyen ez az óriási medveállatka, amely spórákat zabál, és szuperszámítógépként irányítja a térugrásokat… Vagy ha józan volt, akkor egyszerűen csak hülyének nézi a nézőket.

Tyberius06 - 2017. 10. 11. 22:37

Mr. Spock,

látom azért szövegértéssel illetve inkább feldolgozással neked is akadnak gondjaid, nem baj, nem vagy vele egyedül.
Nem kell hülyének nézni az embert, pontosan tudom, hogy mit takar a kifejezés, de ha már egy ilyen balfasz közhelyhez nyúlsz, csak mert neked nem tetsző, vagy a te ízlésedtől eltérő dolgot kreáltak egy egykor volt filmkészítő utódjai/követői, gondoltam, hasonló faszsággal reagálom le, mert csak hogy egyensúlyba hozza a balfaszságszintet.

Noh, szerencsére mások kivesézték a WARP kapcsolatos fenntartásaidat szóval akkor az ugye világos, hogy ha finggázzal akarnának közlekedni az is benne lehetne, mert a sci-fibe belefér és nem nagyobb hülyeség, mint a spórák vagy a WARP, de ennek technikai részleteibe ne menjünk bele… Nagyon sok módon utaztak eddig is az ST világában, ha azt vesszük a tudomány jelen állása szerint Q sincs, vagy olyan lény, amelyik csettintésre formálná a galaxist, szóval lapozzunk, a spóra is egy élőlény, ha annak az a képessége, hogy lehet vele baromi gyorsan utazni, és van hozzá egy izé-szörny ami még navigál is, nem nagyobb hülyeség, mint a TNG “Utazó” lény…
A szűklátókörűségről meg annyit, hogy te vagy képtelen elvonatkoztatni a korábbi szériáktól, ezért is keresed képkockánként a hasonlóságokat az új meg a régi között, azt csalódsz hogy nincs. Én meg örülök, hogy nincs – ez tetszik, nem tetszik kérdés. Értem én, adja magát, hogy “muszáj” összehasonlítani a régiekkel, de ezt lehet helyénkezelve objektíven is csinálni, nem szemellenzővel, hogy régen minden jobb volt… Eleve totál más a régi és az új sorozatok szerkezete és felépítése, más a történetvezetés stílusa. Ez koncepcionális, a mostani alkotók úgy döntöttek, hogy egy egyévados sztorit mondanak el 15 részben szérializált formában. Anno Roddenberryék kiragadtak eseményeket egy-egy hajó legénységének életéből ráfokuszálva 7-9 főbb karakterre, akik fura mód mind a hajó felsővezetésének tagjai voltak és csak elvétve kaptunk valamit a többiekből. Ettől már a DS9 is eltért a rengeteg civil karakterrel és volt a Voyagerben is törekvés rá csak kisebb mértékben. A lényeg, hogy pl a TNG és a Voyager, szinte teljesen epizódikus volt (a TNG-ben még csak főszálak se voltak igazán), bár a Voyagerben azért 2-3 évadot lefedő átívelések voltak, először a kazon-konfliktus, aztán a Borg. A DS9 már sokkal összetettebb volt ebből a szempontból, de ott ugye adva volt, hogy nem nagyon mozdulnak az állomás miatt. Ott az átívelés sokkal jellemzőbb volt a karaktereken és a bajori politikán és valláson keresztül, majd pedig a 3-dik évadtól a dominium-háború eluralta az egészet. Az Enterprise-ba végig a temporális hidegháború volt a téma, de az első két évad sokkal inkább volt epizódikus (amolyan Voyager szintű), míg a 3-dik átment teljesen szérializáltba. Ha összevetjük az összes sorozatot akkor a TOS tűnik a leginkább random jellegűnek, de a 70-es évek vége előtt (filmtörténeti szempontból) nem igazán beszélhetünk szérializáltságról a napi szappanoperákat kivéve, ami meg totál más kategória.
Szóval visszakanyarodva a Discovery-re. Az eredeti elképzelése Fullernak eleve évados antológia volt, mint az American Horror Story esetében.
A TNG első részének felhánytorgatása pontosan annyira volt jogos az én részemről, mint a te mindenbe belekötő véleményformálásod 4 rész után, amikor több mint 700 résszel és az azokból kinyert tapasztalataidhoz akarod hasonlítani, mindezt úgy, hogy 12 évvel vagyunk az utolsó nem véletlenül megbukott (az eredeti sorozatok szellemiségét követő) Star Trek sorozat után, mert annak is az első két évadában ugyanazt akarták lenyomni, mint amit a többi sorozat képviselt, csak nem vette figyelembe, hogy közben sokat változott a világ. És onnan már lehetetlen volt javítani igazából.

A kimondhatatlan hajó: Shenzhu (senzu), baromira nem bonyolult… És abban igazad van, hogy annak kapitánya viselkedett egyedül igazi Csillagflotta tisztként (bár az első tiszt a Discovery-n is úgy viselkedik, az hogy nem “bátor”, az fajspecialitás, ha figyeltél ezt korábban kifejtette, hogy miért olyan a fajtája amilyen még a klingon támadás előtt), de ez nem véletlen. Ezt kifejtettem korábban, ami ugyan csak egy feltételezés, de elképzelhetőnek tartom, hogy a sorozat egy kifordított jellemfejlődési és “nevelési” mechanizmust használ a főszereplőn keresztül. Az eddig szériákban mindenki “mintatiszt” és tökéletes volt, persze voltak hibáik és néha megkérdőjeleztek ezt vagy azt, de a kapitány biztosított minket nézőket, hogy megkapjuk a leckét. Itt a halott kapitány, a mentor elvesztése lesz a katalizátor, hogy a főszereplő, aki a tanítást adja, eljusson arra a szintre a hibáin túllépve és azokból tanulva, hogy a kapitány a mentor végül büszke lehessen rá. Ez egy másfajta fejlődés történet. De ha azt vesszük az eredeti szériákban baromi kevés karakter fejlődött igazán. Data egyértelműen a csúcs, ahogy próbált emberré válni, Sisco-nak eleve meg volt írva a sorsa. De pl. Picard semmit nem fejlődött, ő csak úgy volt azt megmondta a frankót. Janeway szintén.
A Discoveryben Georgiou volt Picard, aki elérte a legfelső szintet, Lorca pedig a totál ellentét, persze tévedhetek, de nekem ennyiből az jött le, hogy ő totál bukott, nála nincs esély a menekvésre, nem igazán van lehetőség a megváltásra, persze ez csak 2 rész alapján és lehet totál mást szánnak a karakternek.
Az pedig, hogy a jelenkori készítők mindig mást akarnak, mint az elődök, hát basszus ez totál evidens. Most miért másolnák a régit (főleg, hogy az már egyszer nem jött be TNG-VOY-ENT párhuzam baromi megfigyelhető, meg is döglött az utóbbi és vele a frencsájz). És itt van az, ahol leginkább tévedsz. 4 rész után hiányolod azt a “jót”, amit 700+ részben kaptál. És ez a “jó” eléggé megfoghatatlan, mert összességében lehet a régiekre azt mondani, hogy ezért vagy azért jók voltak, meg egy-egy kiemelt részre, de nem minden részre. 700+ résznyi fejlődést és történetet, hatásokat keresel 2+2 részben.
Érted, hogy mi ezzel a probléma?
És mindezt úgy, hogy eltelt közben több mint egy évtized és mind a globális nézői igények megváltoztak, plusz ott van annak árnyéka, hogy a régi már nem működött 2005-ben sem, amikor még az ST valahol csúcs közelben volt, bár 2002-ben pl. a Nemezis baromi nagyot bukott, aminek oka volt. És nem, nem az hogy a Nemezis alapvetően szar lett volna (mert voltak nála bőven rosszabb filmek azok között is, amit maga Roddenberry csinált), hanem hogy az embereket már nem érdekelte az, amit az ST próbált újra és újra szájbarágni, mert már hallották elégszer. Szóval amiről te beszélsz, hogy “jó” volt, az már nem működött 15 évvel ezelőtt sem, azóta meg még tovább fejlődött vagy épp visszafejlődött minden, az igények változásáról nem is beszélve.
És nem bebeszélem magamnak, hanem tapasztalom, pl amikor olvasom a te véleményeidet is, hogy olyan elképesztő elvárásokkal ültél neki, amik nélkülözik az objektív vizsgálást, az értelmezést, a helyén kezelést. Rásütöd, hogy szar, mert nem olyan mint a régi, de ha a régit akarod látni, miért nem nézed újra azt? Sokan valami újra, valami frissre vágynak, más megközelítésre, nem újra és újra ugyanarra, mintha megakadt volna a lemez a lejátszóban…
És igen a Discovery ad vmi újat, felhasznál ezt azt a régiekből és a saját képére formálja. Ha pl. behoznák ténylegesen a 31-es szekciót, az is adna még egy csavart az egésznek és megmagyarázna elég sok dolgot egyes karakterek viselkedésével kapcsolatban. De lehet tényleg más megközelítést alkalmaznak és ezúttal nem a kapitány a főhős, max egy antihős, hogy illeszkedjen a jelen kor “divatjához” és a főszereplő az a hős, aki a “jót” és “tisztát” képviseli, ami egyébként sokkal hihetőbb, mint a mindig makulátlan kapitány, akinek mindig igaza van (és most nem a rangja miatti előjogokra gondolok), mert ő már egy majdnem éteri magasztos lény…
Leragadni a múltban és újra és újra azt ismételni sem nnnnoooorrrrmááááálliiiiiss… :)

Melkon - 2017. 10. 12. 09:34

Én scifi rajongóként többször is próbálkoztam a Star Trekekkel, de sosem bírtam végignézni. Utoljára a DS9-el próbálkoztam, mert épp befejeztem újra a Babylon V-öt és azt gondoltam, hogy a DS9 hasonló.

Sajnos nekem mindig fájdalmasan bénának tűntek a részek.

Ez a sorozat viszont nagyon tetszik, kíváncsi vagyok mi lesz belőle, ennek hatására talán megpróbálkozok újra egy másik sorozattal.

Ami nem tetszik: Ostoba karakterek. Csekély ST ismereteim miatt nem tudom mit kell érteni a tipikus csillagflotta tiszt kifejezés alatt, de a Shenzhu parancsnoka nekem egyszerűen fájdalmasan sötétnek tűnt.
Az egyik tisztje kiment egy felderítő útra, éppen hogy túlélte, majd az első dolga odarohanni és szólni, hogy ez egy csapda. Reakció? “Jaj ugyan már, csak beverted a fejed”… Igazán talpraesett parancsnok. :)

Alapvetően a fejlettebb hajtómű fejlesztős sztori tetszik, jó hogy intelligensebb módon próbálnak előnyt szerezni, mint simán jobb fegyverekkel és pajzsokkal. Viszont a szuperszámítógép medve nekem is wtf. (a köré épülő sztori jó, csak az alapkoncepció áll gyenge lábakon)

Mindenesetre a világ tetszik, sok sorozat volt az elején inkonzisztens és mondott ellent önmagának 1 évad után. Például a csillagkapuban is erősen változtak a szabályok a 2. évadra és ez elég sok sorozatra jellemző, szóval ezeket egyelőre gyerekbetegségként kezelem.

Melkon - 2017. 10. 12. 09:57

Illetve a teszteletlen technológiát élesben kipróbálás is nehezen értelmezhető számomra. Ilyen nincs, ennek soha nem kéne működnie.

El tudom fogadni, hogy a parancsnok nem túl okos és rákényszeríti az embereit a technológia kipróbálására. Persze nehezen értelmezhető, hogy egy kutató hajót hogy vezethet valaki, aki ennyire inkompetens és felelőtlen.

A sorozat részéről egy jó válasz lehetett volna, ha ez a kísérlet katasztrófához vezet, pl lerobban a hajó, csomóan meghalnak stb stb. Kár hogy a gagyi megoldást választották és varázslatos módon pont elsőre sikerült. Ha ennyire egyszerű, akkor nem is értem miért kell ekkora tudós csapat.

marxcie - 2017. 10. 12. 11:43

Malachi – 2017. 10. 10. 18:58
“de enelkul a jatek nelkul is lenyomtak volna a klingonokat”

en itt arra gondoltam, hogy megvarjak hogy szepen korejuk gyuljenek a klingonok jo kozel, kidobnak par granatot es valtanak. en siman az atmoszfera felso retegebe leptem volna be, meg szenzorhatokoron kivul, es onnan tamadtam volna. vagy oke, nem volt ido, masodpercek voltak hatra (mint mindig), oke, egybol a telepules fole kell belepni mert sietni kell, meg igy sem ertem ezt az egy helyben allunk dolgot, bar lehet ugy is nezni akkorra mindegy volt, mert a klingonoknak addigra leesett hogy van valami uj technologia.

Melkon:
“Kár hogy a gagyi megoldást választották és varázslatos módon pont elsőre sikerült. Ha ennyire egyszerű, akkor nem is értem miért kell ekkora tudós csapat.”

na de a testverhajo a medveallatka felfedezese miatt mar tesztelte a technologiat, ott volt a kesz eszkoz, viszont naluk valami felrement, kicsit megcsusztak a sracok minden tengely menten, szoval a felelem ott volt hogy valami itt is mellemehet, viszont elotte a testverhajo joparszor megtett mar ilyen utat, szoval lehet tudtak ez meg a kvazi biztonsagos tav/sebesseg. vagy kockaztattak, ami hulyeseg, nyilvan, foleg ha ugy tekintunk a Discoveryre mint a haboru szent graljara.

Mr. Spock - 2017. 10. 12. 13:29

@Tyberius06

Teljesen lényegtelen hogy mit mesélnek el, ha azt rossz keretek között teszik.
Ez a sorozat csak attól Star Trek, mert a gyíkembereket Klingonnak nevezték el, a hajó a hasonlít a Star Trek hajókra, és Csillagflotta a szervezet elnevezése.
De az egész koncepció alapjaiban más. Felrúgták a Roddenberry által létrehozott világot.
Tehát nem az a baj hogy új, ahogy te beszélted be magadnak, hanem hogy teljesen más világképet mutat.
Nos a WARP ki lett vesézve és kiderült hogy nincs igazad. Annyit mondanak hogy jelen pillanatban nem lehetséges a megvalósítás. Ahogy Einstein tudományos elméletei sem nyertek bizonyítást hosszú időn keresztül. Tehát szerencsétlenségedre kiderült hogy tudományosan nem lehetetlen, ellentétben a te finghajtóműveddel, amit a nagy eszeddel kitaláltál. Abban viszont igazad van hogy a finghajtóműved pont ugyanolyan tudományos mint a spórameghajtás. De ezzel csak saját elméleted alatt vágtad a fát.
Q az nem technológia hanem egy szereplő. Ahogy az utazó is. És a klingonok is. A Star Trek-ben a szereplők sosem tudományos alapon voltak megkreálva. Habár egyáltalán nem meglepő ez a szánalmas próbálkozás a bizonygatásra, de hát mit is várhatna az ember hiszen láthatóan nem vagy képes értelmesen értelmezni semmit amit látsz vagy olvasol.

Szó sincs arról hogy az TNG Voyager Enterprise folytonosság miatt az egész frencsájz megdöglött. Ezt a hülyeséget megint csak te beszélted be magadnak, hogy elhitesd magaddal hogy igazad van. De nincs. Egyszerűen rossz irányba mentek el.
Az is hülyeség hogy te azt képzeled hogy a régi szériák folytonosságába való illeszkedés az másolás lenne.
Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek. Mert nem az.
Szintén hülyeség hogy megint bebeszéltél magadnak egy olyan hülyeséget, hogy bárki is az előző 700 rész-ből a jót hiányolja. Ki lett fejtve hogy nem ez a baj, de nem vagy képes megérteni.
Mindegyik szériában voltak elképesztően gagyi részek. Soha szó sem volt arról hogy ne lettek volna. De a Star Trek egy értékrendet, egy világnézetet képviselt.
Én ezzel az elvárással ültem neki, és nem azzal amit te magadnak bebeszéltél. De képtelen vagy megérteni, és folyamatosan mindenféle hülyeségeket aggatsz rá másokra, amitől neked nyilván egyszerűbb, de csak saját magadnak hazudsz vele.
A Discovery valóban alkalmazkodik a jelen igényeihez. A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.
Szerinted balfaszság, mert azt képzelted micsoda elmés riposztot írtál, pedig csak elképesztően nagy hülyeség volt, akárhogy is próbálod magyarázni.
A kapitányok sosem volt makulátlanok. Hiszen Picard-ot Ahab-hoz hasonlították a First Contact-ban. Nem beszélve hogy Kirk-ről ilyet mondani egyszerűen eszement dolog.
A szűklátókörűség nem az hogy valaki elvonatkoztat a 25 évnyi folytonosságtól, hanem az amikor valaki mindezt kidobja, és meg van győződve arról hogy az új a jó, mert neki bejön a finghajtómű. Szóval balfaszságokat egyedül te irogatsz.
A Shenzhou-t nem úgy ejtik ahogy te írod. Sokkal inkább Shencsó, de magyar ember számára nem természetes hangzók vannak benne, mint rengeteg kínai szóban.
Azaz kis túlzással kiejthetetlen. A kis túlzás meg szintén egy eszköz amit emberek használnak valaminek az érzékeltetésére, és amivel szintén nem vagy tisztában, ezért nyilván ez is balfaszság számodra, mint ahogy minden amit nem értesz, vagy rosszul tudsz, vagy ráfogsz másokra.

Tyberius06 - 2017. 10. 12. 18:23

Mr. Spock

te biztos telepata vagy bakker, mert te aztán tudod, hogy én mibe mit látok bele, illetve mit beszéltem be magamnak, viszont érvelésed kb ott veszít a lényegéből, hogy engem támadsz, engem hülyézel (akár szó szerint, akár anélkül), személyeskedsz, de nem érvelsz az ellen amit írok, hanem azzal érvelsz, hogy én mit mibe látok bele és hogy ettől én milyen értelmezésre vagyok képtelen. Azt cáfold, amit írtam, ne azzal érvelj, hogy azért hülyeség valami, amít írok, mert beleláttam valamit valamibe.
Nem érvelsz az igazad mellett az egyes felvetett kérdésekben.
A WARPpal sem tévedtem, mint ahogy a finghajtóművel vagy épp a spóra meghajtással sem, de te képtelen vagy felfogni és megérteni, hogy azért mert nem tudsz róla, hogy valaki (kínaiak, oroszok, ÉSZAK KOREA – ők úgy is mindig kísérleteznek valamivel, pláne az oroszok) folytatott e valamilyen kísérletet, az attól még meg történhetett. Jelen pillanatban a finghajtómű se megvalósítható – JELEN PILLANATBAN -, pont ahogy a WARP SEM. Szóval jelen pillanatban mindháromnak ugyanakkora a valószínűsége, attól függetlenül, hogy melyikkel foglalkoztak komolyabban, mert láttak benne fantáziát és melyikkel nem. A WARPban láttak, lehet a fingban is, csak annyira nevetséges, hogy inkább nem hozták nyilvánosságra, viszont az, hogy milyen meghajtások lehetségesek, annak igazából az emberi képzelet szab határt, meg végső soron a fizika, csak előbb ugye el kell képzelni. Te nem tudod elképzelni, hogy űrspórákkal lehetne közlekedni, ami megvan alapozva a történetben, mert asszongya, hogy egész hálózat van belőle a galaxisban, csak nem tudnak benne navigálni MÉG. A jelen ismeretünk az űrről meg igencsak hagy maga után kívánni valót, mondhatni eléggé szegényes, de ez nem igazán felróható, hiszen kb 50-70 éve foglalkoznak vele mélyebben és nagyobb áttörések is inkább csak az utóbbi évtizedekben voltak, tehát bőven van benne van a pakliban, hogy 20 év múlva felfedeznek arra utaló jeleket, hogy van ilyen is. És bár az űrspóra nem karakter a szó szoros értelmében, mint ahogy a “izé-szörny” sem (bár erre voltak készítő magyarázatok, hogy eredetileg a legénység tagjának szánták, csak túl költséges lett volna a megvalósítás), de ugyanúgy élőlények, mint az Utazó vagy Q és akkor máris kikerülnek a technológia alól (mégha akként is funckionálhatnak), ergo amit írtál az itt össze is omlik, mert a spóra is egy szereplő, a szörnyike is egy szereplő, és mint írtad, azok nincsenek tudományos alapon megkreálva… Szóval szép próbálkozás volt, de itt te vágtad magad alatt a fát… :) Mert van egy szereplő spóra/Q/Utazó, aminek van egy képessége, és ahogy fentebb írtad ennek nem kell tudományos alapúnak lennie. Szóval a párhuzam, amit ezek között húztam megállta a helyét.

Világkép: miért más ez a világkép, mint a korábbiak? 4 RÉSZ után???? Mert van benne egy háború (aha, jó hogy mindegyik korábbiban volt valamilyen katonai konfliktus, általában nem is egy)? Vagy mert a hajó kapitánya, aki nem a főszereplő sokkal “rugalmasabban” kezeli a szabályzatot, mint az utódai? Lorca egyből elárulta a nézőknek, hogy a felettesei eredményeket akarnak a klingon konfliktus megoldására és rábízták, hogy azt miképp éri el. Az valóban lehet zavaró, hogy a mai trendeknek megfelelően az írók egy “anti-hős” karaktert írtak szemben a korábbi makulátlan csillagflotta kapitányokkal, de attól még ugyan nem megy szembe semmilyen világképpel. Amit látom nem értesz meg, mert azzal vagy elfoglalva, hogy én mibe mit képzelek bele, hogy az egy dolog, hogy a Star Trek egy értékrendet képvisel, de ezt már tudjuk, ezt láttuk 700+ részen keresztül, mi azzal a probléma, ha látunk valamit abból, ahogy ez az értékrend kialakult. Ráadásul nem is feltétlen ezt kell látnunk. Te nem tudsz elvonatkoztatni attól, amit már láttál, én igen. Te az értékrendet és a világképet tekinted Star Treknek (lehet, hogy csak többek között, de nagyon azt emeled ki, mintha a többi nem számítana), én az egész ehhez kapcsolt univerzumot. A probléma a te megközelítéseddel, hogy ha lenne egy teljesen klingon központú sorozat, mondjuk Kahless korából, akkor az nem lenne Star Trek, mert azt azért el kéne ismerned, hogy a klingonok úgy általában nem a Roddenberry által képvisel hurráoptimista, pacifista jövőkép szószólói és ezt a történelmük (amit már ismerünk a különböző sorozatokból) alá is támasztja. Pedig a klingonok úgy általában a Star Trek szerves részét képezik. És szerintem attól, hogy ugyanabban a világban játszódna, még simán ugyanúgy a Star Trek frencsájz részét képezné, mint mondjuk a TNG. Ahogy olvasom, a te értelmezésed szerint, viszont ez már nem lenne Star Trek. De kifejtheted, mert kiváncsi vagyok, hogy egy tisztán klingonokról szóló sorozat, hogy férne bele a te általad elképzelt Star Trek világképbe… Vagy az a sorozat az már nem Star Trek lenne, hanem Klingon? És akkor lenne egy Klingon frencsájz is…? Meg egy Vulkán frencsájz? Mondom a legjobbat: Borg frencsájz… :)
Persze, félre ne érts, értem én, hogy optimális esetben ezek összessége, plusz a világkép meg bla-bla adják ki a Star Treket (amit Roddenberry 50 éve meg legutóbb 30 éve megálmodott), de ezt már unalomig ismerjük. Mi zárja ki, hogy az összességet adó részletekkel külön-külön is foglalkozva legyen?
Én úgy tekintek a Discoveryre mint egy részletre. Egy sztori a milliónyiból, ami formálja ezt a szépen felépített univerzumot.

És nem, továbbra se bebeszélek magamnak dolgokat, hanem arra reagálok, amit tőled olvastam. Te írtad, és most idézlek:
“Ahelyett hogy megtartották volna a jót a korábbi Star Trek sorozatokból és továbbvitték volna egy ilyen látványvilággal, csináltak egy “új megközelítésben ábrázolt” Star Trek világot.”
Tehát te magad írod, hogy hiányolod a jót a Discoveryből, mert a látvány világgal nincs gondod.
Én erre írtam, hogy a 700+ részben felépített jót keresed ebben az eddig leadott 4 részben.
De ha már folytonossági kérdés: az hol folytonosság és nem másolás, hogy mindegyik korábbi sorozatban van legalább egy-egy rész, ami valami tárgyalótermi baromság, ahol egy vagy több fő karaktert gyanúsítanak valamivel, amit nem is ők követtek el és ezzel mutatják be és kritizálnak valamilyen földi (többnyire diktatórikus) rendszert csak egy idegen fajra vetítve. Nem minden esetben, de igen sokszor vannak visszatérő elemek az egyes sorozatokban újra és újra, ahol persze végül mindig az “igazság” a Föderáció értékrendje győzedelmeskedik. És ezzel egyébként nincs gond 1-szer vagy 2-szer, de amikor újra látod ugyanezeket 5 különböző Star Trek sorozatban, akkor az már önismétlés és unalmassá válik. És igen 15 év ST után eléggé megcsappant az érdeklődés, és tök mindegy, hogy a rossz irány vagy mi miatt, de valszeg az is közre játszik, hogy az emberek elképzelése is megváltozhatott közben és az is, hogy bizony valamilyen szinten önismétlővé vált a Star Trek. Ez nem folytonosság kérdése, hanem önismétlés kérdése és ezt tapasztalatból írom, nem bele látom, mint ahogy a fentebbi konkrét példám is mutatja. Mint ahogy a csökkenő nézettség is bizonyíték arra, hogy csökkent az érdeklődés, és ebből azért le lehet vonni a következtetést, nem kell hozzá belelátás, hogy csökkenő nézettség esetén valami nem passzol a nézői igényekhez, a többség igényéhez. Szóval szó sem volt arról, hogy a folytonosság miatt döglött volna meg a frencsájz (főleg, mivel az ENT 200 évvel a többi előtt játszódott), hanem az önismétlés miatt, illetve ez így nem igaz, mert ez csak egy része lehetett az okoknak. De mivel olyan kurva okos vagy, gondolom tudod mi az önismétlés, így nem írom le kimásolva az értelmező szótárból a fogalom jelentését. :)
És ha ezt a jelenséget te folytonosságként akarod kezelni, hát ahogy érzed, de csak magadnak hazudsz vele… :)

“Ha mást akarnak csinálni, csináljanak, de ne hívják Star Trek-nek.” – ez azért picit erős, de köszi jót röhögtem rajta. :)

“A látvánnyal eladott sekélyes történetvezetéshez és a kidolgozatlan karakterekhez, és szakít a jól felépített világképpel csak azért hogy új legyen.”

Nah vegyük végig:
– sekélyes történet vezetés, 4 rész után még nem tudom eldönteni. Ezen a ponton még lehet igazad lesz, de ez ugye egy szerializált cucc, szemben a korábbi epizódikus sorozatokkal, amivel kapcsolatban te is elismerted, hogy voltak gagyi részeik. Plusz itt van egy összefüggő történet, ez korábban nem mindig volt jellemző, általában a karakterizálás részenként és totál random történt, de néha figyeltek arra, hogy ne menjenek szembe magukkal az írók. Szóval korábban se volt teljesen fenékig tejfel, pláne nem mai szemmel objektíven nézve, de összességében koherens volt a végeredmény.
– kidolgozatlan karakterek: 4 rész után, komolyan? nah légy oly kedves és igazold már példákkal, hogy 4 rész után mely sorozat melyik karakterei voltak olyan überfaszán kidolgozva a korábbi Star Trekekben… Abban igazad van, hogy ennyi idő alatt igazából 1 karakterrel foglalkoztunk igazán, meg valamennyire Lorca-t sikerült megismerni, de az ő motivációi eléggé homályosak még, illetve az első tisztről és annak hátteréről tudunk még valamennyit. A többiek egyelőre még nem voltak annyira kidolgozva, inkább csak a felszínt kapartuk velük kapcsolatban, ez való igaz.
– szakít a jól felépített világképpel: erre kíváncsi vagyok. Tudnád részletezni példákkal, hogy pontosan miben szakít? Érdekel, hogy te miképp látod ezt. Én nem találtam eddig olyat, amivel szakított volna (klingonok kinézete nem ér), olyan van, amit másképp más megközelítésből mutat be, de egyértelmű szakítást még nem találtam.

” A kis túlzás meg szintén egy eszköz amit emberek használnak valaminek az érzékeltetésére, és amivel szintén nem vagy tisztában, ezért nyilván ez is balfaszság számodra, mint ahogy minden amit nem értesz, vagy rosszul tudsz, vagy ráfogsz másokra.”

Ezen meg olyan jót röhögtem megint. Olyan jól ismersz, netán még azt is tudod, hogy milyet szartam ma… :D :D
Értem én, hogy ezzel a kioktató túnussal próbálsz valamit kompenzálni, csak nincs mögötte tartalom. És ha már a balfaszságoknál tartunk meg az általánosításnál, mert ezt az eszközt te is nagyon jól tudod használni normális érvelés helyett. Nem értem a spóra meghajtás működését, de nem tartom balfaszságnak, elfogadom, mint egy lehetséges dolgot. A balfaszság kifejezést egyetlen egyszer sem ilyen esetben használtam, mint amit felsoroltál, ezt már te láttad bele, hogy én mit tekintek balfaszságnak és mit nem.

Malachi - 2017. 10. 12. 19:27

már ezért a kommentháborúért megéri nézni a sorozatot. nekem eddig bejön!

Ace - 2017. 10. 13. 09:44

Na most láttam a 4. részt. Aki szerint ez nem Star Trek tényleg nem nagyon látott még Star Trek-et…
Azt is látom páran nem fogták fel mennyire fontos egy háborúban a Dilithium, az összes hajó, örposzt, űrálomás minden ezzel üzemel tehát az utánpótlása a legfontosabb egy ST háborúban. Szóval bármelyik csillagflotta kapitány megkockáztatta volna a kisérleti hajtómű beüzemelését és nem menőztek vele hanem kihasználták az előnyeit ennek a stratégiailag nagyon fontos helynek a megtartása érdekében. Lorca ambíciózus meg lehet érteni ,hogy nyerni akar és a flotta is eredményeket vár tőle szóval nyomás alatt is van. Nekem tetszik a feszültség ilyen egy háború. Michael végre kezd több dimenziós karakter lenni a rész végén látszott rajta ,hogy nem ért egyet a lény kihasználásával valószínűleg ez konfliktus lesz közte és a kapitány között. Saru karaktere továbra is nagyon tetszik rajta látszik ,hogy szeretne helyesen cselekedni de a faji sajátosságai félőssé tesztik ez a kettőség még késöbb nagy karakterfejlődést okozhat nála ,hogy melyik oldal nyer ez nagyon bejön nekem.

A hajtómű kérdés a világ mai állása szerint a Warp Drive és a Spora meghajtás sajnos egy szinten mozog tehát mind a kettő Scifi és kinevetni egyiket a másik miatt felesleges mert mindegyik a fantázia szüleménye felesleges belekötni. Régebbi sorozatokban is volt alternatív utazás lehetősége ez sem elrugaszkodottabb mint pl egy Quantum örvény hajtómű ami szintén ST kánon vagy az Utazó közlekedése.

Nekem eddig nagyon tetszik amit látok, Jó ,hogy mertek megújulni és azt is látom ,hogy a korábbi sorozatokból a legjobb/legérdekesebb dolgokat próbálják öszegyúrni(kivéve a mindíg fedhetetlen erkölcsös tisztek) csak sajnos az elvakúlt gyűlölködők ezt észre sem veszik.

Irgum76 - 2017. 10. 13. 15:43

“Warp Drive és a Spora meghajtás sajnos egy szinten mozog tehát mind a kettő Scifi és kinevetni egyiket a másik miatt felesleges mert mindegyik a fantázia szüleménye felesleges belekötni.”

ez azért nem így van,Warp Drive elméletben létezik!
csak nincs pénz rá benzinre :)

Alcubierre-meghajtás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alcubierre-meghajt%C3%A1s

“Az Alcubierre-meghajtás vagy Alcubierre-metrika (lásd: metrikus tenzor) Einstein téregyenleteinek egyik spekulatív megoldása, melyben egy űrhajó azáltal tud gyorsabban haladni a fénynél, hogy előtte a téridő összenyomódik, mögötte pedig kiterjed. Az ötletet Miguel Alcubierre (sz. 1964) mexikói elméleti fizikus vetette fel 1994-ben.”
“Tömeg- és energiaszükséglet:
Ha bizonyos, Ford és Roman által feltételezett kvantum-egyenlőtlenségek igazak,[12] akkor néhány térhajtómű gigantikus (és negatív) energiákat igényelne. Például −1064 kg tömeggel ekvivalens energiára lenne szükség[13] egy kisebb űrhajó mozgatására a Tejúton keresztül. Ilyen nagyságrendű tömeg nagyobb, mint az ismert univerzum tömege.”

Irgum76 - 2017. 10. 13. 15:52

ja és egy érdekesség:

“Sci-fi megjelenések:

A fénynél gyorsabb utazás témája gyakran megjelenik a sci-fiben, amikben a szerzők tisztában vannak vele, hogy a világegyetemben létező irdatlan távolságok másképpen nem hidalhatók át elfogadható idő alatt. A Star Trek televíziós sorozat használta először a “térhajtómű” kifejezést, amivel a történetben a fénynél gyorsabb haladás lehetővé vált. Az Alcubierre meghajtás (vagy más, hasonló elméletek) akkor még nem léteztek. Alcubierre elismerte egy William Shatnernek írott emailben, hogy elméletét a Star Trek televíziós műsorban elhangzott kifejezés inspirálta.[24] Erre az 1994-es írásában is utal.[25]”

Irgum76 - 2017. 10. 13. 16:07

ja és ez alapján:
Tyberius06 – Mr. Spock
1-1
a warp létezik de a 60-években még badarság volt
így a mostani spóra meghajtás is badarság lehet 50-évmúlva ez sem lesz akkora badarság mint most látszik
(végül is ha a spórákra kvantumpárokként gondolunk amik behálózzák az univerzumot már most sem akkora blődség)
(bár nekem sem igazán jött be ez a meghajtás ötlet)

Mr. Spock - 2017. 10. 14. 10:09

@Irgum76

Ha a spórákra kvantumpárokként gondolunk akkor valóban nem hülyeség.
Viszont az felveti a kérdést hogy akkor miért nem kvantum drive-nak hívják.
A leglogikusabb válasz meg valószínűleg az hogy azért nem mert nem az. (Occam borotvája)
Továbbá, valóban nem létezett WARP elmélet a TOS idején, viszont megvoltak az elméleti fizikai tételek, amik alapján a WARP-ot a sci-fi írók mint tudományos elemet használhatták, ahogy már a TOS előtt is tették.
A fing/spóra hajtóműnek az ég világon nincs semmiféle elméleti fizikai alapja, kivéve ha ha valaki úgy értelmezi hogy valójában a fing is tartalmazza a kvantumpárok egyik felét, így az elmélete elméletileg helyes. Viszont az szerencsétlen egyén aki ilyet mond nagyon el van rugaszkodva az ésszerűség talajától, mert ha a fing kavantumpárok egyik felét tartalmazza, akkor ugyanúgy minden más is, és elképesztő baromság ezen az alapon valamit fing/spóra hajtóműnek hívni.

@Tyberius06
Te a saját malmodban őrölsz.
“klingonok kinézete nem ér”
:DDDD
Sikerült a fejedben mindenféle hülyeséget össze-vissza kuszálni.
Amíg nem vagy képes kilépni a szűk látókörödből, amíg mindenáron te akarod megmondani hogy mások miről mit gondolnak, annak ellenére hogy nem az van leírva, és valami érthetetlen okból a szarásodat is belekavarod a beteges mondanivalódba, addig veled nincs értelme beszélnie senkinek.

Tyberius06 - 2017. 10. 14. 19:31

:D :D :D :D :D :D :D
Mr Spock ismét jól megnevettettél, kommentjeid, főleg, amikben engem szapulsz felérnek az emberi faj paródiájával, ahol te magad vagy a VICC.

Nagyon egyszerű magyarázata van, miért nem kvantum hajtómű. Ha követed a The Orville című sorozatot, akkor feltűnhetett, hogy az ottani hajtóműt hívják kvantum hajtóműnek, mivel nem használhatják jogi okok miatt a WARP hajtómű kifejezést. Az Orvillos alkotóknak nagyon kell figyelniük, hogy mennyire lépik át azt a keskeny határt, hogy nehogy véletlen jogi szempontból valaki Star Treket kiáltson rájuk. Mivel az Orville használja a kvantum drive-ot, így valszeg ciki lenne ha a Discovery is azt használná, sőt lehet jogilag se lehetséges.
Látom nagyon leragadtál a finghajtóműnél, ebből is látszik, hogy jómagad szűklátókörűbb vagy mint én, és nem vetted a finghajtóműben levő cinizmust. De mondok jobbat. Annyira mindenáron a technológiát akarod belekeverni (szűklátókörűen), hogy nem fogod fel, hogy a spórák lehetnek élőlények, amiknek ez a képessége, hogy felhasználva őket az űr azon részén, ahol ez a spórahálózat ki van “épülve” képesek az arra alkalmas hajók közlekedni. A navigáláshoz kell szörnyike. De ez egyébként kiderül a 4-dik részből. Ez egyszerre egy technológia ami egy biológia és egyben kozmikus létformán alapul.
Azért problémás, hogy kritizálod és kizárod a spóra meghajtást, mint elméleti lehetőséget, mert nem gondolkozol el azon, hogy mi volt az emberi történelemben. (Szűklátókörűség). Ha a középkori embernek beszélsz a dizel üzemű meghajtásról, vagy a sugárhajtásról, szerinted az hogy nézett volna rád, valszeg az inkvizíció vitt volna mágjára záros időn belül? Ha valaki írt volna egy “sci-fi”-t a 15-dik században egy autóhoz hasonlatos járműról (és itt most a meghajtásra gondolok, de vehetjük a repülőgépet is), az pont annyira lett volna technikailag megalapozott, mint számodra most a spóra meghajtás.
És ha erre azt mondanád, hogy tévedek, akkor valami a te fejedben van nagyon összekuszálódva…
És ismét a vicces az, hogy engem nem támadsz, az én szűklátókörűségemről papolsz, de képtelen vagy értelmesen érvelni az igazad mellett, vagy értelmes módon cáfolni, hogy szerinted én mit gondolok rosszul. Egy deka értelmes pro-kontra érvelés nem hangzott el tőled, azon kívül, hogy a szűklátókörűségemre hivatkozol, vagy arra, hogy mibe mit látok bele… Izé, akkor ki is a szűklátókörű…?

De valóban értelmetlen ezt tovább folytatni, mert akivel nem lehet értelmesen megvitatni (pro-kontra), vagy értelmes eszme cserét folytatni valamiről (IGEN RÓLAD van szó), azzal nem lehet mit kezdeni.

Te szűklátűkörűen leragadtál az én szűklátókörűségemnél és meghagylak ebben a boldog ignoranciádban…

Saibinu - 2017. 10. 15. 00:16

Hmm… aki a klingonok külső megjelenésén háborog, egy kicsit megértem őket… de én elfogadom azt a tényt, hogy a klingonok ábrázolása azért többször is változott, amelyet meg is magyaráztak.

Az első generációs klingonok jobban hasonlítottak az emberre a 22. század környékén…
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a1/TOS-day_of_the_dove_klingons.png

Még ebben az évszázadban kitört egy járvány a klingon világokon. A vírus okozta mutáció, nem csak külsejükben, de viselkedésükben is változásokat okozott. A klingonok megjelenésében így jelentős eltérések lehetnek. Vannak olyanok akik még kevésbé hasonlítanak az emberekre, de vannak olyanok amelyek megjelenésükben mutatnak hasonlóságot. A sima homlok a vírusnak köszönhetően szinte teljesen kiveszett a fajból. Vannak ugyan arra vonatkozó adatok, hogy nem minden klingont érintet a fertőzés, de a többséget igen.

Így vannak a súlyosan érintett a fertőzés, így az utódaiknak tovább örökítették a mutációt, vannak olyanok akiket kevésbé, de a továbbörökítés még így is adott és vannak olyanok akik immúnisak mutatkoztak. Az immunitást így továbbörökítették ők is utódaikra.

a vírus maga, nem természetes folyamat lévén jött létre, hanem mesterségesen, klingon kutatók által.

Annatar - 2017. 10. 15. 15:36

Saibinu:

Pont fordítva, az emberszerű megjelenés történt a vírus miatt, de csak néhány generációt érintett, kb. 200 év alatt a mutáció hatása elmúlt, és visszatért az eredeti barázdált homlok.

Lényegében az történt, hogy semmilyen magyarázat nem volt arra sokáig, hogy miért lettek a TOS simahomlokú klingonjaiból a mozifilmekben barázdált homlokúak, viszont onnantól teljesen magától értetődőnek vették, hogy a klingonok mindigis így néztek ki. Az Enterprise sorozatban oldották csak fel az ellentmondást, ld. 4×15 – Affliction és 4×16 – Divergence.

Saibinu - 2017. 10. 16. 01:07

Igen… tényleg. Igazad van.

Ace - 2017. 10. 16. 08:51

Mr Spock,
talán azért nem Kvantum Drive-nak hívják mert olyan már van a Star Trek-ben! Ahogy előzőleg már írtam Kvantum örvény meghajtás(Quantum Slipstream Drive) volt ST-ben habár az idővonal szerint jóval késöbb a Voyager-ben többször is említésre került tehát az ST kánon-nak már van ilyen meghajtási módozata. Ezért valami újat kellett kitalálni valami nagyon mást mint az eddigiek ,hogy ne legyen önismétlés és nincs is ezzel gond. Ahogy már többen leírták már elméleti szinten létezik warp drive de mikor kitalálták még bőven Scifi volt. Ahogy most pl a Spora.

De szerintem felesleges téged győzködni te már elkönyvelted magadban ,hogy ez egy baromság és képtelen vagy elfogadni. Csak azt nem értem ha szerinted ezeken elcsúszott a sorozat nálad akkor miért vagy még mindíg itt…

Dave - 2017. 10. 16. 11:56

Hát behalok, hogy az egyik cellatárs az 5-részben Clem Fandango a toast of londonból : :D

https://www.youtube.com/watch?v=XnBP_X4Zx-I

Mr. Spock - 2017. 10. 16. 15:48

@Annatar
Csak azt nem értem hogy most ezek a gyík-klingonok honnan jöttek.
Ezek is mutánsok csak ezek gyík vírussal fertőződtek talán?

És ha igen akkor az nem értelmes, hogy mégis mi értelme van annak, hogy kreálnak egy különböző klingont ahelyett hogy egyszerűen máshogy hívnák.

Az hogy korábban megváltoztatták a klingonok kinézetét az nyilvánvalóan azért volt, mert a kis költségvetésből erre futotta, de a nagy mozifilm költségekbe már belefért, hogy rendesen meg legyenek csinálva.
És ehhez még egy aránylag hihető sztorit is eszkábáltak.

Ez a mostani változtatás teljesen értelmetlen, azon kívül hogy szerettek volna valami ijesztőbb külsejű főellenséget.
Viszont nem kellene klingonnak hívni őket, mert ennek azon a logikus célon kívül, hogy a klingon név használatával akarják elérni hogy a tudatlan tömegek valamilyen kapcsolatot találjanak a Star Trek világgal, ezáltal megkönnyítve a sorozat elfogadhatóságát, és ezáltal elérve a nézőszám magasabban tartását, szerintem semmi értelme sincs.

@Ace
“ezért valami újat kellett kitalálni”
Nem értem mit értesz azon hogy kellett? Miért? Mi volt az ami miatt rá voltak kényszerítve hogy csináljanak valami újat?
Kijelentettél valamit, aminek láthatólag egyáltalán nincs alapja.
Az a tény, hogy eddig az ÖSSZES Star Trek-ben WARP hajtómű volt, és szerepelt egyszer egy Kvantum Örvény hajtómű, az egyáltalán nem hordozza magában azt a következményt hogy most ez miatt új dolgot KELLETT kitalálni. Pláne hogy ennek most zéró tudományos alapjának kell lennie.

“Ahogy már többen leírták már elméleti szinten létezik warp drive de mikor kitalálták még bőven Scifi volt. Ahogy most pl a Spora.”
Kivéve hogy nem, mert egyáltalán nem úgy ahogy a Spóra. Fogtál egyetlen egy dolgot és csak azt használtad összehasonlításnak, és minden mást kényelmesen kizártál, ami miatt a pozitív jellegű összehasonlítás megbukna. Mint például, ahogy már leírtam a WARP az tudományos alapokon feküdt már a korai időszakban is, ellentétben ezzel a mycelium hálózaton utazó spóra-hajtóművel (utána néztem), amit valami óriás szőrös izé irányít. Ez pontosan 0 százalék tudomány és 100 százalék fikció.
Tehát a két dolog között egyáltalán nem vonható olyan párhuzam, ami az egyik létét a másikéval igazolhatná.
Azaz tök hülyeség az állítani, hogy én bármit is elkönyveltem volna magamban, vagy hogy képtelen lennék bármit is elfogadni, mint ahogy a finghajtóműves ember is állítja tudatlansága legsötétjében, hanem egyszerűen a logika nem ezt diktálja. Amit te meg a finghajtóműves képtelen elfogadni, és te is bebeszélted magadnak, hogy ki mit és miét gondol. Csak hibásan.

Egyébként véleményem szerint az eddigi Star Trek-ben a legmegvalósíthatatlanabbnak tűnő dolog a Transzportálás volt, és még annak is volt tudományos alapja.
De tényleg nem akarok több szót erre vesztegetni, nem kötelező logikusnak lenni.

“Csak azt nem értem ha szerinted ezeken elcsúszott a sorozat nálad akkor miért vagy még mindíg itt…”
Nyilvánvalóan hozzászólni a témához és véleményt mondani. Nem csak az mondhat véleményt és szólhat hozzá bármihez aki szerint az jó. Ez nem Észak-korea.

@Tyberius06 – 2017. 10. 14. 19:31
(nem olvastam el)
Teljesen fölösleges írnod bármit is nekem címezve, mert el sem kezdem olvasni, mivel teljesen nyilvánvalóvá vált már egy ideje, hogy hasonlóan a korábbiakhoz ugyanaz az sötét szűklátókörű tudatlan őrjöngés van benne ragozva.
Csak a helyet foglalod vele.

Annatar - 2017. 10. 16. 22:15

Mr. Spock:
Én sem értem a gyíkklingonokat, nem illenek a sztoriba. Én csak kiigazítottam Saibinut ;)

Platschu - 2017. 10. 16. 22:39

1×05
Milyen kellemes kis epizód volt ez is. Mélyítették főként Lorca, illetve Saru és a két doki karaktereit. Én azt vártam, hogy a végén Michael magának adja be a DNS-t, de itt csavartak rajta egyet. A végén lévő tükrös jelenet pedig WTF.

Platschu - 2017. 10. 16. 22:40

Ja és még valami. Archer kapitány neve is szerepelt a monitoron. Király. :D

Vödör - 2017. 10. 16. 22:55

Az első négy részt megnézve, Star Trek laikusként azt kell mondjam, hogy kifejezetten tetszik. A kapitány, a magas űrlény tiszt, meg a főszereplő csaj kifejezetten érdekes karakterre sikerült. A történetben vannak váratlan, és pont ezért a “realitást” erősítő fordulatok (a biztonsági tiszt a 4. részben). Két dolog viszont zavaró: az űrcsaták nagyon röhejesnek tűnnek, bár ez ha jól gondolom a star trek kánon miatt ilyen, és a klingonok rettentő érdektelenek, a kinézetük, a nyelvük, az egész dizájnjuk, a motivációjuk rettentő unalmas. Remélem lesz más ellenség is mert ez a jó karakterek elpocsékolása.

Tyberius06 - 2017. 10. 16. 23:44

1×05

Hupsz, tovább magyarázták az egész spore drive dolgot, ami így tetszett. Akinek szólna úgy se olvassa, mert be van sérülve, de itt a magyarázat, van egy csillagászati jelenség, amit tudnak használni, ergo alkalmazkodtak egy felfedezett csillagászati jelenséghez és építettek köré egy hajót meg egy kisérleti technológiát.
Ami poén, hogy meg is említik, hogy nem lehet emberkísérletet folytatni és szerintem ezzel meg is kaptuk a magyarázatot arra, hogy miért nincs ez a technológia a jövőben. A szörnyike nem jó megoldás, mert nem szeretik ha be vannak törve és lemerítik mint egy elemet. Az emberekre meg érdekes hatással lesz (tükör). Megkockáztatom, ha lesz második évad, abba már nem lesz ez a meghajtás. Egyébként ebből a szempontból talán érdekes lett volna ha Fuller eredeti terve az antológia Star Trekkel megvalósult volna és a második évad már totál más lett volna új karakterekkel/hajóval stb…

A két fuckolás inkább volt röhejes mint cool. Alapvetően nem zavar szabadabb szöveg, kifejezetten szeretem, de itt nagyon a semmiből jött, csak azért hogy benne legyen… Azt kb ennyi a negatívum.

Tetszik, hogy szépen részről részre bontják ki, hogy miképp is lehet Michael a hajón, bár kicsit talán szájbarágósnak tűnhet, mintha győzködnék a nézőt (vagy a rajongókat), hogy miképp történhet ez. Igaz, anno Janeway szintén hasonló eszközhöz nyúlt, bár Paris vétsége nem lázadás volt, bár összességében volt ott minden a rovásán.
Saru karaktere egyre jobban kap értelmet, egyre összetettebb…

Klingonok: én megértem mindenki szájhúzását miattuk, bár engem nagyon nem zavart a design csere. Fura, meg szerintem esélytelen rá értelmes magyarázatot adni, és ebben egyébként egyet értek Mr Spockkal, hogy tök felesleges őket klingonnak hívni, ugyanakkor simán elfogadom, hogy így néznek ki.

Jah jó kis utalás volt Archer neve illetve Pike is ott van az Enterprise kapitánya Kirk előtt. Nem emlékszem a Beyondos kapitány nevére (Idris Elbe – a fő kötsög), de nem rémlik, hogy ott lett volna.
Biztos volt még több utalás is…

Platschu - 2017. 10. 17. 00:21

Ez a Mudd nevű karakter nekem ugyan semmit nem mond, de állítólag szerepelt a TOS-ban. Itt lehet róla olvasni:

http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Harcourt_Fenton_Mudd

* * *

Más. Szakadjatok már le erről a homlok témáról… Nem lehet csak simán élvezni a szériát? Az évad végéig még megmagyarázhatják, mert a készítők is rajongók. Tehát csak ezért elítélni ezt a sorozatot. Komolyan mondom, hogy szégyen, amit sok “trekkie” művel a sorozat kapcsán. S roppant fura, hogy nekem kell védenem ezt a sorozatot, holott ez is simán mozifilmes látványt hozott. Eszméletlen szépen a díszletek, csak most döbbentem rá megint, ahogy a rész elején üresen mutatták.

* * *

Az már csak puszta véletlen, hogy itt és az eheti Orvilleben is távcsöveznek, illetve pont az ellenséges hajón kommandóznak. :D

Claire8310 - 2017. 10. 17. 00:43

1X05
Nekem egyre jobban tetszik, az is hogy a kapitány nem egy makulátlan jellem, talán így háború közepén jobb is egy ilyen vezetőt követni. Stamets szerintem baromi jó karakter, és Michael is egy re jobban érik.
Nem vagyok nagy Trek fanatikus, csak a TOS láttam a sorozatok közül, de az pont elég volt, hogy Mudd-ra felkapjam a fejem:)

Utolsó jelenet a tükörrel. Esetleg egy kis Mirror Universe is befigyelhet még az évadban? Ezzel a hajtóművel talán nem is lenne lehetetlen.

Irgum76 - 2017. 10. 17. 10:50

1×05

én arra számítottam, hogy előbb-utóbb feltűnik a medveállatka szörny ragadozója egy medveállatsün monszta

Malachi - 2017. 10. 17. 11:33

Oké, most már tuti, hogy végig maradok. Jó lesz ez.

Dark Energy - 2017. 10. 17. 17:43

Na de jó, hogy a TOS-t most néztem nyáron újra. Mudd karakteréért piros pont jár a 1×05 résznek.

CIVILWAR - 2017. 10. 17. 20:40

1 x 05

Ha a tükrös cliffhangernek a következő epizódban nem lesz valami elfogadható és gondolatébresztő következménye a következő epizódban, akkor én ezt kaszálom.

(Nem vagyok startrekes forma amúgy, ha ennek van jelentősége).

A pilot nekem nagyjából bejött, és a franchise általános tudomány/felfedezés/békénhagyjukahelyilakosságot éthoszával sincsen problémám, de a pilot óta eltelt három rész kiábrándítóan gagyira lett megírva.

Akármilyen csilivili a díszlet, sajnos nem vagyok hajlandó olyan dolgot nézni, amiben a cselekményt olyan hülyeségek viszik előre, minthogy “az űrhajó az univerzumot behálózó gombaspórák mentén bárhova tud teleportálni, ha az üvegedénybe helyezzük az óriás nyáladzó űratkát”, amiből olyan magyarázatok következnek, hogy pl. “az üvegedény űratka nélkül csak aprót teleportál, mert a feltalálójának nem jutott eszébe, hogy értelmeslény-alapú meghajtást építsen bele”.

sfefe - 2017. 10. 17. 21:38

a

sfefe - 2017. 10. 17. 21:38

Undorito mar minden filmbe belerakni a bu zikat…
Igy akarjak magyarazni mennyire cool es termeszetes dolog?? A szart, ez jo indulattal is csak egy betegseg… genetikai degeneracio, egyre tobb tanulmany ezen az allasponton van.
Aztan johetnek a dumak, hogy fogadd el blablabla… ezutan majd jon a pedofilia stb… undorito.
korcs egy vilag ez mar…

Melkon - 2017. 10. 17. 22:10

Uhh, a tükrös dolog elsőre fel sem tűnt. A háttérzene természetesen igen, de vissza kellett néznem, hogy mit is kéne nézni. :)

Pozitívum, hogy nem arról szólt a rész, hogy Burnham győzködi a legénységet, hogy a medvének ez fáj, hanem ellenőrizte egy orvos és elhitték.

A Klingon hangárt kár, hogy nem mutatták.

Kérdés az ST Fanokhoz: Miért nem lehetett simán elrepülni a klingon területről? Gondolom a hajó by default a fénysebesség sokszorosával tud menni, nem érzem reálisnak, hogy el tudnák közben kapni őket. (mivel a fegyverek lassabbak)

sfefe:

“egyre tobb tanulmany ezen az allasponton van.”
Azt az egyre több tanulmányt idelinkelnéd? :)
Remélem szakmailag releváns forrásokról beszélünk, és nem huszadrangú “újságokról”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz