login |

The Blacklist: kezdett az 5. évad – írta Lantaar

2017. 10. 02. 14:30 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem gondoltam volna, hogy az általam nézett három, szerdai visszatérő sorozat közül pont a The Blacklist-et fogom a legjobban élvezni.

A negyedik évad finoman szólva sem lett a legerősebb az eddigiek közül. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az első felében rettentően el lett nyújtva az egész Liz körüli családi mizéria. Az évad második felében pedig ugyan ígéretesnek tűnt a bosszúhadjárat Red ellen, de a végén sokkal nagyobb lett a füstje, mint a lángja.

Kicsit nehéz körülírni, hogy miért, de rombolás ide vagy oda, nézés közben súlytalannak érződött minden cselekmény.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Viszont a történtek megágyaztak az ötödik évados premiernek, amiben szerintem egy elég jó irányba nyitottak a készítők. Remélem, tartják is ezt az irányt az évad során. 6.5/10-et simán megérdemel a rész, bár az is igaz, hogy ezt leginkább James Spader játékának köszönheti.

A rész fő szála arra lett felépítve, hogy Red miként próbálja újraépíteni a bűnözői szervezetét az előző évad történései után, miközben Liz próbál dűlőre jutni, hogy mennyire befolyásolja a munkáját a tény, miszerint Reddington az apja. Mint ez kiderült, nem igazán.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Red, mint briliáns underdog mennyire élvezi a helyzetét. Azt, hogy megint van mit építeni, van miért küzdenie. És bizony Spader nagyon élvezetesen adja elő mindezt. A kocsilopástól kezdve, a háttérben szövögetett tervek beteljesítéséig, egyszerűen minden percét öröm volt nézni. A rész végén pedig a rövid táncjelenet apa és lánya között akármennyire is klisés, olcsó és egyszerű szentimentalizmusra játszott, mégis működött.

Ami viszont nem működött, az Ressler B-szála. Sajnos ő már a kezdetektől fogva idegesítő volt és még az évek alatt elerodálódott morális érzéke sem menti meg. Egyszerűen unalmas és idegesítő. Remélhetőleg ennek a szituációnak a végén, amibe most keveredett bele, a kórboncnok asztalán fogja végezni.

Nem tudok mást mondani, mint hogy felesleges a karaktere, főleg az után, hogy már nem az a kiscserkészi beállítottságú “lawful good” ellenpólus a törvénytelenség különböző mértékeit elfogadó kollégái mellett.

Ami még érdekes volt az mindenképpen a rész végi flash forward, ami Tom Red keze általi halálát vetíti előre. Kíváncsian várom, hogy milyen kamu csavarral fogják kimagyarázni magukat, hogy Tom miért marad életben.

5 hozzászólás Ne habozz!

mohoyoyo - 2017. 10. 02. 16:48

Teljesen egyetértek, a történet is egész jó volt, Spader nagyon jól játszik tényleg. Nagyon remélem, hogy erről fog szólni az évad, és a “balck lister”-ek mind a lhetséges konkurencia lesznek akiket ki kell iktatni a képből hogy épülhessen a birodalom :)

fireblade "pistike" - 2017. 10. 02. 19:09

De az mért baj hogy megkérdeztem lesz-é magyar változat?
hátha tud valaki valamit
ez mért cenzura?

winnie - 2017. 10. 02. 20:15

fireblade “pistike”: amikor mindenben az ellenséget keresed:) a lucifer plakátjánál kérdezted meg. (vagy ha itt is, akkor nem töröltem, hiszen ott is, megmaradt a kérdésed.)

fireblade "pistike" - 2017. 10. 02. 20:36

dehogy
itt is
de furcsa módon ott is és itt is eltűnt
ki-be kapcs a rendszer..
erre meglett

nálam volt valami gikszer
bocs

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 10. 06. 20:35

megnéztem s05e01-t, igaziból csak megszokásból

hát, ez az új irányvonal elsőre nagyon nem tetszett, bár tény, hogy megint csavartak egy jó nagyot a felálláson – és az epizód végére se barátkoztam meg vele, de ha így jut el redington a céljához, akkor még jó is lehet

amúgy a spinoff sorozatban volt bármi olyan dolog, ami kapcsolódott a fő történethez?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz