login |

The Blacklist: kezdett az 5. évad – írta Lantaar

2017. 10. 02. 14:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem gondoltam volna, hogy az általam nézett három, szerdai visszatérő sorozat közül pont a The Blacklist-et fogom a legjobban élvezni.

A negyedik évad finoman szólva sem lett a legerősebb az eddigiek közül. Ez részben annak volt köszönhető, hogy az első felében rettentően el lett nyújtva az egész Liz körüli családi mizéria. Az évad második felében pedig ugyan ígéretesnek tűnt a bosszúhadjárat Red ellen, de a végén sokkal nagyobb lett a füstje, mint a lángja.

Kicsit nehéz körülírni, hogy miért, de rombolás ide vagy oda, nézés közben súlytalannak érződött minden cselekmény.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Viszont a történtek megágyaztak az ötödik évados premiernek, amiben szerintem egy elég jó irányba nyitottak a készítők. Remélem, tartják is ezt az irányt az évad során. 6.5/10-et simán megérdemel a rész, bár az is igaz, hogy ezt leginkább James Spader játékának köszönheti.

A rész fő szála arra lett felépítve, hogy Red miként próbálja újraépíteni a bűnözői szervezetét az előző évad történései után, miközben Liz próbál dűlőre jutni, hogy mennyire befolyásolja a munkáját a tény, miszerint Reddington az apja. Mint ez kiderült, nem igazán.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Red, mint briliáns underdog mennyire élvezi a helyzetét. Azt, hogy megint van mit építeni, van miért küzdenie. És bizony Spader nagyon élvezetesen adja elő mindezt. A kocsilopástól kezdve, a háttérben szövögetett tervek beteljesítéséig, egyszerűen minden percét öröm volt nézni. A rész végén pedig a rövid táncjelenet apa és lánya között akármennyire is klisés, olcsó és egyszerű szentimentalizmusra játszott, mégis működött.

Ami viszont nem működött, az Ressler B-szála. Sajnos ő már a kezdetektől fogva idegesítő volt és még az évek alatt elerodálódott morális érzéke sem menti meg. Egyszerűen unalmas és idegesítő. Remélhetőleg ennek a szituációnak a végén, amibe most keveredett bele, a kórboncnok asztalán fogja végezni.

Nem tudok mást mondani, mint hogy felesleges a karaktere, főleg az után, hogy már nem az a kiscserkészi beállítottságú “lawful good” ellenpólus a törvénytelenség különböző mértékeit elfogadó kollégái mellett.

Ami még érdekes volt az mindenképpen a rész végi flash forward, ami Tom Red keze általi halálát vetíti előre. Kíváncsian várom, hogy milyen kamu csavarral fogják kimagyarázni magukat, hogy Tom miért marad életben.

9 hozzászólás Ne habozz!

mohoyoyo - 2017. 10. 02. 16:48

Teljesen egyetértek, a történet is egész jó volt, Spader nagyon jól játszik tényleg. Nagyon remélem, hogy erről fog szólni az évad, és a “balck lister”-ek mind a lhetséges konkurencia lesznek akiket ki kell iktatni a képből hogy épülhessen a birodalom :)

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 10. 06. 20:35

megnéztem s05e01-t, igaziból csak megszokásból

hát, ez az új irányvonal elsőre nagyon nem tetszett, bár tény, hogy megint csavartak egy jó nagyot a felálláson – és az epizód végére se barátkoztam meg vele, de ha így jut el redington a céljához, akkor még jó is lehet

amúgy a spinoff sorozatban volt bármi olyan dolog, ami kapcsolódott a fő történethez?

Zora - 2017. 11. 05. 19:28

5×04

Hm. Kihez került a táska?

Zora - 2017. 11. 14. 17:17

5×05

Tom simán kimagyarázhatja magát, hiszen ő is ismerte Niket. Kérdés, milyen néven volt Tom benne Nik telefonjában.

A heti ügy: mindkét fél – CIA-főnök és a kirúgott ügynök – tisztességesen játszott, kár, hogy nem tudtak egymás cselekedeteiről. :-(

Zora - 2017. 11. 18. 16:30

5×06

Tényleg létezik ilyen betegség? Mert hasonló van az 50 első randi-ban is.

Azért Tom, ahhoz képest, milyen fifikás bűnöző, meg stb, nagyon ostobán viselkedett. Tudta, hogy a lányt megfenyegették, tudta, hogy követik, erre a legnyilvánosabb helyen találkozott vele.
(Vagy ez direkt volt? Hogy a főmegbízót kiugrasszák a bokorból?)

Cooper barátjához meg: Kb 20 éve tudom, bár Amerikában sosem jártam, hogy ott ha megállít a rendőr, az autóban kell maradnom. Atombomba is robbanhat, árvíz is jöhet, addig nem szabad az autóból kiszállni, míg a rendőr meg nem engedi. Úgyhogy valahogy nem tudtam sajnálni a barátját. Meg különben is: attól, hogy kiszáll, és megnézi a rendszámot, még meg fogja tudni, miért nincs feltüntetve a biztosítás?

Zora - 2017. 12. 02. 14:33

5×08

Elég béna, időhúzós résznek tűnik. Míg Tomékat kergetik, aztán Redék menekülnek, aztán Tom lelép, aztán újra elkapják, aztán az a hasbaszúrásos verekedés – mindenesetre Red titka Tommal együtt a sírba szállt.

Hm. Szóval, 10 hónap időugrás. Az újabb részig 2 hónap szünet.
Én örülnék egy reboot-nak, nekem nem kellenek magánéleti szálak, jöjjenek újból a feketelistás bűnözők, Liz térjen oda vissza.

Kiváncsi Fáncsi - 2017. 12. 12. 21:51

ma jutottam el 5×08-ig…

az évad elején nagyon nem tetszett, hogy redington csóró és erőtlen lett, de ahogy megoldották a visszakapaszkodását, az tetszett

de már előző évad végén is rettenetesen idegesített ez a táskás dolog, most meg már főleg

tom már megint hülye volt, megint indulatból próbálta a jót csinálni, aztán mi lett belőle – amúgy mintha kissé sűrűre vágták volna a végét – semmiből ott vannak az emberrablók, agyonszúrkálják, aztán jön az ömlengés, meg a halál(t sejtető képsorok) és liz 10 hónapos kómája

rettenetesen szappanoperásra veszik a végét, de szerintem tom nem halt meg, kamu temetés volt, hogy egyedül kapja el a rosszfiúkat

áhh, nagyon gyenge rész volt, nem tudnak már mit kezdeni ezzel a sorozattal

Zora - 2018. 02. 02. 11:15

5×11

Jó volt, pörgős, olyan első évados érzés, ahogy Red komplikál, meg azt hisszük átverik, aztán ő veri át a cimboráját…
Liz meg… Azt hittem, az oldódás közben legalább egyszer elhányja magát, de jó kemény lett, kíváncsi vagyok a valódi gyilkosra.

Raven - 2018. 02. 08. 19:11

Erdekes, sokakkal ellentetben nekem kifejezetten tetszik az evad, a nyolcadik resz is kivalo volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz