login |

The Exorcist: kezdett a 2. évad

2017. 10. 06. 20:45 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Az ördög a részletekben lakozik?

Visszatért a tavaly a lanyha kezdés után meglepetésre rajongói (és valamennyire kritikusi) kedvenccé váló The Exorcist, ráadásul egy teljesen új sztorival, új szereplőkkel, új helyszínnel, csak a két főszereplő maradt meg – és a harmadik, aki az évadnyitóban nem nagyon tette tiszteletét.

Sajnos ezzel a kezdéssel úgy voltam, mint a pilottal, ami azért nem jött be nekem, mert ki nem állhatom az ördög-, illetve démonűzős műfajt: keresztmarkolászás, fekete trutyi, pókjárás, jóga, death metalos hörgés, latin kiabálás, ekszöszájzbuk – és még látomások is. Tudom, hogy a műfaj erről (is?) szól, illetve ezen elemek permutációjáról, de csak volt oka annak, hogy nemcsak az Outcast, hanem a The Exorcist is megnyert annyira magának, hogy végig a szezonjukkal tartsak.

Persze az, hogy csalódásnak tartottam az évadnyitót, igazából a szerkezetnek volt köszönhető, hiszen láthattuk munkában az atyákat, miközben a másik szálon lerakták az idei átívelés alapjait egy családdal, ami egy férfiból és pár nevelt gyerekéből áll. Ők azok, akik miatt mindenképp maradok pár epizód erejéig a folytatásra, mert lenyűgöző volt látni egy ilyen halmozottan hátrányos helyzetű, mégsem lelombozó háztartást.

Szóval számomra csakis azért volt csalódást keltően a közepes az évadnyitó, mert az egyik fele tipikus volt és klisés, de a másik sztori megmentette a napot, és már várom, hogy az atyáék megérkezzenek Andy-ékhez, és persze azt is, hogy kiderüljön, mire megy ki a játék, hogy tudnak-e újat és szívszorítót mutatni a műfajban. Az ugyanis sosem hátrány.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy valamilyen szinten összekapcsolódnak-e a szálak az első szezonnal, mert azért valahol sajnálom, ha az első évad “összeesküvős” sztoriját nem görgetnék tovább semmilyen formában, de amíg fel-felcsendül olykor a részek végén a Tubular Bells, addig nem fogok komolyabban panaszkodni.

17 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2017. 10. 06. 23:40

Nekem csalódás volt az évadnyitó, már a hét csalódásához be is írtam. Olyan volt, mintha egy kihagyott évad fináléját nézném, ami valóban inkább az általam nem kedvelt 1. évados fináléra hasonlított a fejében mászkálós jelenetekkel, mint a remek korábbi részekre. Mellette meg egy unalmas alapozás ment, számomra érdektelen karakterekkel.

Emlékszem, hogy a pilot mennyire jólesősen borzongós volt tavaly, mennyire eltalálták a hangulatot, végigfutott a hátamon a hideg párszor. Ha arra 8,5/10-et adtam, akkor ez a mostani legfeljebb 4/10 volt. Most csak pár ásítást tudtam elnyomni, szóval nem biztos, hogy én a sorozattal maradok. A korábbi karakterek sorsa jobban érdekelne, mint ezek az újak.

jenga - 2017. 10. 07. 02:30

Jo volt ez, nagyon is. Hianyzott.

Sancho Pansa - 2017. 10. 07. 02:49

Á, teljesen nem értettem, hogy miért nem vágnak bele a sztoriba, miért kell megnézni egy “így űzünk ördögöt” típusú sztorit szexuális felhangokkal tűzdelve ahelyett, hogy elkezdték volna a szezont. Elég béna volt, ennél cak jobb lehet.

winnie - 2017. 10. 07. 05:50

thomas: pedig nekem a másik szálon mindegyik tök érdekes karakter volt. főleg persze john cho, de a gyerekek is elég jól sikerültek elsőre.

pepe úr - 2017. 10. 07. 11:29

Számomra az első évadból a kezdő részek voltak valamennyire érdekesek (az első részen még paráztam is picit, később aztán csak nevettem) utána egyre silányabb késői supernatural és ahs bugyutaság keveredett ki belőle. Ha meg is nézem a második évadot, akkor azt csak betegen, félálomban teszem mézes tea mellett.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 07. 11:37

Nekem kifejezetten tetszett ez a dolgok közepébe vágó kezdés. Nem kellett várni megint 3 részt arra, hogy ördögűzés legyen. Ami winnie-nek klisé az nekem maga a sorozat eszenciája. Tetszett ahogy a két papot kapásból akció közben láthatjuk, így van összekötő kapocs az előző évaddal, mert lehet tudni, hogy az után az eset után se csak malmoztak. Az is jó volt, hogy nem tudtuk ki az a nő, akiből éppen az ördögöt akarják kiűzni, nem az volt a lényeg, hanem csak maga az esemény.
Az új szereplők is nagyon bejönnek. Tetszik, hogy megint totál kiszolgáltatott emberekkel történik valami, sokkal különlegesebb mint az elkényeztetett, hülye kis tinilány az előző évadban. Azért is piros pont a készítőknek, hogy gyerekek is szerepelnek, ráadásul egy vak gyerek is van, egy autista, aki alvajáró meg még a kislány, aki zsákot húz a fejére.
Sokkal jobban tetszik ez eddig, mint az első évad. Nem is akarom, hogy a “nagy összeesküvést” előhozzák, sokkal jobban tetszik, ha egy kis mikroközösségben fognak történni az események. Amúgy az előző évadban is vér ciki volt a pápa megtámadása jelenet, ezek egyáltalán nem hiányoznak majd nekem.

Nálam 9/10 a kezdés, szóval én vagyok az ellenpontja az eddigi véleményeknek :-P

winnie - 2017. 10. 07. 12:19

Snoopyzit30: de… épp ez az, hogy nem vágtak a közepébe semmibe. elkezdték bemutatni a családot és még 1 vagy 2 rész, míg elérnek hozzájuk az atyáék. ez pont az ellentettje a közepébe vágásnak:)

(azt értem, hogy rögtön ördögűztek, de az csak helykitöltés, ami elvileg nem jelent semmit, csak lekötötték őket, amíg bemutatják a családot. (oké, megmutatták, hogy mit csináltak ebben a fél évben.) a lényeg, hogy az csak egy filler valami volt, hogy legyen “akció”.)

“Ami winnie-nek klisé az nekem maga a sorozat eszenciája. T”

én inkább azt mondanám, hogy a műfaj esszenciája, mert a sorozat az első évadban éppen távol tartotta magát attól, hogy csak erről szóljon, nem? legalábbis néztem, mert nem erről szólt:) egyébként ezzel csakis az a gondom, hogy minden ördögűzős cuccban ez van, és századjára (de már másodjára is) unalmas végignézni ugyanazt. de ez maga a műfaj, ezt nem is vitatom, és ezért is utálom tiszta szívből a műfajt, mert minden egyes darabja ugyanaz. és ezért is kedveltem a sorozatot, mert másról is szólt, nem csak arról, hogy elkezdődik a kántálás és a plafonon mászás.

összességében lehet, hogy nekem is sokkal jobban fog tetszeni ez a szezon (ha maradok a 2. rész után), mint az első, csak meg akarom várni, míg elkezdődik, mert egyelőre csak annyi történt, hogy megismertünk egy családot, meg lövöldöztek benne egyet. (oké, ugyanaz, ami akciófilmben egy lövöldözés, az itt egy ördögűzés. márpedig, ha nincs semmi következménye, szerepe a folytatásban, akkor csak helykitöltés volt, így nem venném szezonkezdés címszó alá.)

winnie - 2017. 10. 07. 12:20

(persze jobban belegondolva, lehet, hogy azért kezdtek így, hogy legyen valami ördögűzés, hiszen ha most elkezdődik a családlátogatás, akkor egy ideig biztos, hogy nem lesz “eksön” (JEE!) (majd egyszer nekimennek a közepén, és a végén is lesz, nyilván), és biztos benne lenne a nézőben, hogy ördögűzés nélkül nem ördögűzős a sorozat.

Thomas - 2017. 10. 07. 13:04

Nekem is azért lehetett csalódás, mert én sem a “death metálos hörgés és a pókjárás” miatt nézem ezeket elsősorban, hanem a fenyegető atmoszféra, sejtelmes hangulat miatt, szeretnék egy kicsit izgulni egy horroron, és az 1. évad ezt többször elérte. Nincs bajom azért magával az ördögűzéssel sem, ha az a tetőpont, ha az a vég, mert természetesen annak kell lennie, a cím kötelez:) De ha funkciótlanul bedobják mindjárt egy nyitó részbe (tényleg csak azért, hogy amíg bemutatják a családot, addig is űzzenek egy kis ördögöt, és ez semmiben sem fog kapcsolódni a fő szálhoz), úgy az ellenkező hatást váltja ki (ugorjunk már, kezdjük az igazi sztorit!)

A karaktereket nem is tudom, ha sok a gyerek, az engem mindig elriaszt, nem nagyon érdekelnek. Tavaly legalább tinik voltak. Az itteni tinilányt meg itt sem kedveltem meg jobban, mint a Deadpoolban. John Cho persze szimpatikus figura, már a Selfie-ben is bírtam, de ebben a körítésben ő is “elveszik”:) Nem is értettem ezt az egészet, ez egy árvaház vagy nevelőotthon lenne, olyan gyerekeknek, akiket senki sem fogadott örökbe? Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de az ki volt hangsúlyozva, hogy miután nagykorú lesz, a rendszer már nem törődik vele, mehet az utcára. Tehát nem fogadta őket örökbe, de akkor meg furcsa ez az egész ellenőrösdi.

Thomas - 2017. 10. 07. 13:08

Az kimaradt, hogy természetesen emlékszem, hogy a pilotban is volt ördögűzés, de az egyrészt nem éreztem funkciótlannak (kellett, hogy Tomas szemét felnyissa és később elkezdje keresni Marcust), másrészt az tényleg félelmetes volt valahogy, míg ez a pajta akció nem.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 07. 13:10

Én nem nevezném fillernek ezt a kezdést. Bemutatták, hogy a két pap még mindig nem tud tökéletesen együtt működni, mert a fiatalabbiknak kicsit mások az elképzelései és arra is volt utalás, hogy neki esetleg van valami különleges képessége. Az is szokatlan volt, hogy belemászott a gondolataiba. Marcus atya még mondta is Tomasnak, hogy ezt baromira nem kéne erőltetni ezt a módszert, mert ebből még baj lehet és biztosak lehetünk benne, hogy lesz is. Szóval nekem ez az indítás nem volt filler. Az is plusz pont, hogy így kezdték, rögtön ördögűzéssel és a két külön szál mégis tudott működni egymástól teljesen függetlenül.

Egyébként szerintem az 1.évad volt inkább egy baromi nagy klísé. Ott aztán mindent felvonultattak, amit lehetséges, de aztán mindent. Szerintem nem tartotta távol magát az első évad ezektől, főleg mert még visszautalás is volt az eredeti filmre + a fiatal pap megkísértése stb. Talán az összeesküvés volt egy plusz, de az is baromságra futott ki, ha jobban belegondolunk.

Én nem nézek sok ördögűzős sorozatot, szóval nekem nem századjára pörögnek ezek a képek, így itt nem tudok olyan véleményt alkotni, mint egy kriminél vagy drámánál, hogy már láttam 100 hasonlót, mert tényleg nem láttam.

Mivel nagy valószínűséggel ez már több évadot nem fog megérni, így pláne meg fogom becsülni minden percét.

winnie - 2017. 10. 07. 15:02

Snoopyzit30: nem magára a kezdésre gondolok, hanem csakis arra, amit a papok csináltak. nyilván adnak át információkat, de ha nem volt más jelentősége annak, amit csinálnak, csak annyi, hogy szerepeljenek ők is, amíg nem botlanak bele a fő szálba, és/vagy hogy legyen ördögűzés a 2×05 előtt, akkor szerintem annak kezelhető. akkor csak “többek között ez történt a két évad között eltelt fél évben”, és bemutatnak egy esetet, aminek semmi következménye vagy hatása nem lesz a szezonra (amellett, amit te írsz, hogy átadnak nekünk némi információt a jövőre nézve.)

“nekem nem századjára pörögnek ezek a képek, ”

félre ne érts, nekem sem, mert menekülök a műfajtól, de az ördögűzős műfajnak van egy fix kelléke, a megszállt ember és maga az ördögűzés, ami mindig ugyanolyan (amit fent leírtam a felsorolásnál, hörgés, jóga, miegymás). ez annyiban más, mint egy krimi, hogy az lehet változatos, mások a karakterek, az eset, a nyomozás mikéntje, de ebben a műfajban az, amit a papok effektíve csinálnak, mindig ugyanaz (vagy, ha nem, akkor kijavít valaki). és az 1. évadban ilyen a legelején volt, és utána max egyszer vagy kétszer került elő (egyszer egy egész rész szólt erről, arról talán írtam is, hogy mekkora kínszenvedés volt), szóval nem az volt a sorozat koncepciója, hogy minden részben kiűznek egy démont. mert míg egy krimi lehet érdekes, ha minden részben elkapnak egy gyilkost, addig, hiszem, hogy ebben a műfajban sokkal nehezebb változatossá tenni a dolgokat. szóval, ha az 1. évad ennyiből állt volna, akkor nem maradok, de nézd meg a 2. vagy 3. rész, hogy mi minden más volt.

(az outcast is a pilotban ellőtte az ördögűzést, utána próbált másmilyen lenni.)

szóval én is szívesen megbecsülném az S2 minden percét, ezért szurkolok, hogy mutassák is a 2. évadot a folytatásban, ne csak random, epizodikus ördögűzés legyen az egyik szálon. (nem láttam a 2×02-t, szóval lehet, hogy folytatják azt a sztorit, és akkor máris semmis, amit írtam.)

Thomas - 2017. 10. 07. 17:15

Még én sem láttam, de szerintem még eltöltenek legalább egy vagy két részt ezzel, hogy abból a csajból kiűzzék, aztán mennek tovább a nevelőotthon felé. Amivel nincs is baj, csak nekem így felvezetés nélkül nem ad semmit ez az ördögűzés egy random csajon, csak azért, hogy legyen. Az információkat átadhatták volna a tényleges cselekmény közben is, ha nem azon paráznának, hogy hányan fogják kaszálni, ha az évadnyitóban nincsen ördögűzés.

Az meg már az én bajom, hogy kis “furcsa család”, az ex-barátnő ellenőrrel nem érintett meg különösebben, de még biztos fogok adni pár esélyt, hogy az a szál is kibontakozhasson, aztán majd meglátjuk.

Most nézem, az előzetes pénteki nézettség késik, így még nem tudjuk, volt-e csökkenés.

Jimmy,a szent - 2017. 10. 09. 14:55

Az már nehezen képes figyelmet felkelteni ahogy különböző szerencsétlenekből szinte ugyanazzal a módszerrel próbálják kiűzni az aktuális lidércet,az viszont esszenciát ad hozzá az atmoszférához,hogy az űzési kísérletek közben milyen elgondolkodtató,ravasz,és a mai társadalmunkra nézve fricskázó monológokat nyilatkoztat ki magából a démon.

Thomas - 2017. 10. 09. 21:50

Hát, nem is tudom, a 2×02 után kaszálnám, ha erős lennék, mert ezek a szereplők már különösebben nem izgatnak. Az 100%, hogy Regan és a lányok később sem fognak megjelenni? De akkor jön, hogy mégis Exorcist (egyik kedvenc horrorfilmem), mégis horror, és azért el lehet hozni, ez a rész már jobb volt egy picit, 5/10.

De továbbra sem tetszik ez a fejben mászkálós ördögűzés, ez mi volt? Most aztán nem volt sem szenteltvíz, sem latin duma, csak leteperték az újszülött osztály padlójára, és ott helyben megvolt, mindenféle szertartás nélkül.

A nevelőotthonos szál kb. semmit sem haladt, egyedül az a bárány-szörny volt érdekes. Meg van valami az erdőben, hű:) Ez a jelentés is szörnyen erőltetett, annyi gyerek lehet ennél milliószor rosszabb körülmények között, és akkor ott van valaki, aki tényleg szívből törődik velük, és akkor nagyítóval át kell vizsgálni mindent, hátha elvehetik tőle a gyerekeket. Jó, persze, nézőként többet tudunk, az ő dolga kivizsgálni, de szerintem ő ismeri annyira, hogy jobb helyen vannak náluk, mint valami szokásos otthonban. Szóval az ilyesmi nem csak itt, minden filmben és sorozatban bosszantani szokott.

És csak hab a tortán, hogy úgy tűnik mégis folytatják a kavaró bíborosok szálát, ami már az 1. évadnak is az unalmasabbik része volt szerintem.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 12. 16:06

2×2

Továbbra is jobban tetszik a 2.évad, mint az első. Nem hiányzik sem a 2 tinilány sem Geena Davis rommá plasztikázott arca.

A kórházi jelenet nagyon bejött végig, az újszülött osztályos jelenet, ahogy elhallgattatja a gyerekeket, az mennyire komoly volt, azt hittem, hogy kinyírja az összes gyereket. Arra is kíváncsi vagyok, hogy Tomas atya új fajta ördögűzését mire futtatják majd ki.

Az sem zavar, hogy a nevelőotthonnál még csak a tapogatózás megy, egyenlőre nem tudjuk, hogy melyik gyerekből kell majd az ördögöt űzni, de a cool az lenne, ha a vak csávó lenne az.

Most még a vatikáni papok kavarása is inkább érdekesnek tűnik, mint az első évadban.

Castleon - 2017. 10. 14. 20:12

A harmadik rész turbó fokozatba kapcsolta a második évadot. :)
Nem akarok spoilerkedni, de ahogy előttem is írták, már a második rész is egyből ébresztőt fújt.
Szóval aki a második évad első része után még húzza a száját, még ne vessen keresztet… :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz