login |

Lucifer: kezdett a 3. évad – írta emese

2017. 10. 07. 18:35 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Eddigi legerősebb évadnyitójával tért vissza a Lucifer, a megszokottnál sötétebb tónussal, mennyiségében kevesebb, de a korábbinál abszurdabb humorral, egy, az eddigieknél emlékezetesebb heti esettel, és a szokásosnál is vadabb és zaklatottabb főhőssel.

Nem meglepő módon az S3 épp ott veszi fel a fonalat, ahol a második lezárult. Mindannyian emlékszünk még az előző évad zárására, ugye?

Fire, sword, doughnut, spaceman, clock, dancing lady, flashlight, thumbs up. I ignited the flaming sword, used it to cut a hole in space and time, Mum’s light flooded through it, then it closed up behind her. All good!

Az idei évadból négy rész – mint azt sokan tudják – valójában még tavaly elkészült, a stúdió döntése alapján azonban az új történetszálba fognak beépülni. Az új átívelő háttérsztori pedig képregényszerűen izgalmasnak ígérkezik – a tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval: Anyu lehetőséget kapott a továbblépésre, míg egy sötét figura leütötte és elrabolta Lucifert. Hogy azután egy ki tudja hol található sivatagban, ki tudja mikor térjen magához. És ne feledjük a szárnyait sem.

Ez a cliffhanger késztette a sorozat követőit több hónapnyi találgatásra. Az epizód első perceiben Luci megpróbál visszajutni a városba, és nem is ő volna, ha a már előző évadból ismert, és akkor is pórul járt rablóval való afférja nem vezetne helyzetkomikumhoz.

Néhány perc alatt visszakeveredünk Los Angelesbe, megtudjuk, hogy Lucifer elrablása óta mindössze két nap telt el, és ezalatt a hiánya nem tűnt fel senkinek. Amenadiel is csupán arra kíváncsi, hogy mi történt Anyuval, és hogy mit jelent Lucifer rejtélyes, poénbonbonként funkcionáló üzenete. Látszólag a régi kerékvágásban folytatódik az élet, az egyetlen, aki változást érzékel, az maga Lucifer. Chloe nem is hisz az emberrablás-mesében egészen addig, amíg a rablás feltételezett helyszínén több holttestre nem bukkannak.

A nyomozást ezúttal Lucifer személyes érintettsége a szokásosnál emlékezetesebbé teszi, a hangsúly pedig a változásra helyeződik. Ennek csak egyik jele a hatalmas hófehér szárnyak visszatérése – amelyet Lucifer azonnal apja számlájára ír, vagyis olyan szülői beavatkozásként fogja fel, amely megfosztja őt a szabad döntés lehetőségétől. Nem csoda, hogy mihamarabb megszabadul tőle.

Are wings like… body hair?

A szárnyak visszatérésétől számomra hangsúlyosabban fejezi ki Lucifer változását az Amenadiellel folytatott beszélgetése: felismerve, hogy testvérének őszintén fáj angyali erejének és angyalszárnyainak folytatólagos hiánya, TAPINTATBÓL elhallgatja a vele történteket.

És ha mindez nem hangsúlyozná kellő nyomatékkal a változást, Lucifer végre rászánja magát, hogy felfedje valós kilétét Chloe-nek.

A pillanat őszintének tűnik, de Lucifer sátáni arca eltűnt, nincs mit megmutatnia. Többi ereje – a szupererő, regenerációs képesség, még a tekintetbe mélyedős „mi a titkos vágyad?” vudu is – látszólag változatlanul megmaradt. A sorsát nyíltan vállalni kész sátánt valaki megfosztotta ördögi mivoltától, sőt a makacsul visszanövő hófehér szárnyakkal látszólag angyallá változtatta.

Luci a saját kezébe veszi hát a nyomozást, a korábban látottaknál agresszívabban, a nyomozókat is kicselezve indul elrablói után. Ha az apja angyalként akarja definiálni, hát ő annál inkább bebizonyítja, hogy mennyire ördögi tud lenni. Így két, a megszokottakhoz képest már-már félelmetes jelenetet is kapunk: az egyik gyanúsított tetőről való ledobását, illetve az elkövető vallatását – kérdés, hogy utóbbi hogyan ért volna véget, ha Chloe-ék nem érkeznek meg.

Lucifer átalakulása mellett mellékszálon megjelenik Tom Welling karaktere, Marcus Pierce hadnagy, aki számomra közel sem volt olyan impresszív, mint azt a beharangozók alapján várhattuk volna.

Welling minimalista játéka nem ragadott magával, igaz a szerepe sem hálás: amellett, hogy látványos ellenszenvvel viseltet a Decker-Espinoza (Esperanza)-Lucifer trió iránt, külön zavaró volt, ahogy folyamatosan kétségbe vonta Chloe vezető szerepét. Ha a karakter nem kapcsolódik közvetlenül az évad fő szálához, akkor számomra a látottak alapján Marcus Pierce jelenléte inkább szálka a köröm alatt, mint izgalmas adalék.

Feltűnő – de érthető – volt Maze és Trixie hiánya. Linda is csupán egyetlen jelenet erejéig köszönt be, viszont ez a 40 perc nehezen bírt volna el többet. Kissé karakteridegenre sikerült, ahogyan Amenadiel túlzott könnyedséggel lépett túl Anyu távozásán. Ella továbbra is szállítja a humoros jeleneteket, bár a sivatagi helyszínelés már a sorozat saját univerzumán belül is abszurdnak hatott.

Kaptunk viszont egy rejtélyes, és az eddig látottaknál jóval sötétebbnek ígérkező fő szálat, középpontban a Sinnerman-nel, vagyis azzal a rejtélyes és feltehetően valamiképp természetfeletti figurával, aki felelős Lucifer elrablásáért, sátáni arca elvesztéséért és a szárnyaiért. Az már csak hab a tortán, hogy a Sinnerman című spirituálét hallhattuk Lucifer (Tom Ellis) előadásában, az első évadnak épp abban a részében, amely a szárnyak kérdése körül forgott.

A képregényszerűbbre fő szállal tehát az első epizód alapján tónust vált a sorozat. Kérdés, hogy ez a darkosabb hangütés megmarad-e, és ha igen, hogyan áll majd kedvenc guilty pleasure-ünknek. Én egyelőre bizakodó vagyok.

29 hozzászólás Ne habozz!

Julius - 2017. 10. 07. 19:30

Az előző évad négy részét beépítik az évadba, így a fenti állítás nem igaz, ez a rész eleve a harmadikhoz tartozott volna.

emese - 2017. 10. 07. 19:47

@Julius: ha tudsz valami megbízható forrást, hogy pontosan hova építik be azt a 4 részt, és hogy amit láttunk, az biztosan nem ezek egyike, akkor szívesen átírom.
Viszont mivel ennek a résznek egyes jelenetei az early trailerben is megjelentek júniusban, amikor a 3. évad új részeit még el sem kezdték forgatni, ezért más infó hiányában egyelőre úgy tűnik nekem, hogy ez bizony azok egyike volt.

winnie - 2017. 10. 07. 20:21

igen, valóban, csekkoltam:

10/23/17 (Mo.) 8:00 PM FOX (L-303) What Would Lucifer Do?
10/16/17 (Mo.) 8:00 PM FOX (L-219) Mr. and Mrs. Mazikeen Smith
10/9/17 (Mo.) 8:00 PM FOX (L-302) The One With The Baby Carrot
10/2/17 (Mo.) 8:00 PM FOX (L-301) They’re Back, Aren’t They?

legalábbis a produkciós kódok alapján a 3×03 lesz a 2. évad 19. részeként tervezett epizód.

ez a leírása:
LUCIFER REALIZES A THREAT IS CLOSER THAN HE THOUGHT ON AN ALL-NEW “LUCIFER” MONDAY, OCTOBER 16, ON FOX

After talking to Lucifer and Linda, Maze realizes that she is looking for more out of life and decides to head to Canada for a tricky case. Chloe however, becomes concerned when she feels that Maze is being deceived by a scheming conman. Upon further investigation, Lucifer and Chloe make a stunning realization when they find that their target may be much closer than they thought in the all-new “Mr. and Mrs. Mazikeen Smith” episode of LUCIFER airing Monday, Oct. 16 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX. (L-219) (TV-14 D, L, V)

winnie - 2017. 10. 07. 20:22

egyébként most esett le, hogy majd onnan lehet megállapítani a dolgot, hogy tom welling szerepel-e vagy sem.

emese - 2017. 10. 07. 20:31

Akkor javítom, pill. :) Köszi!

heidfeld - 2017. 10. 07. 20:31

Misztikus maszlagból nem kérnék túl sokat, mert a széria elvesztené vele azt a különös hangulatát, ami kiemelte a hasonlók közül. Ehhez elengedhetetlen a lazaság, a humor.
Luci mintha kicsit szét lenne esve. Oké, az történt ami, már az ördögi arca sincs meg. De hogy mutatta volna meg a nyomozónak, ha mellette nincs ereje? Azért a beszólások, fura helyzetek nagyon rendben voltak, feküdtem a nevetéstől. Kíváncsi vagyok, ki áll a történtek mögött.
Tom Welling karaktere nem rossz ötlet. Kell egy határozott főnök. Más kérdés, hogy Tom a Smallville leggyengébb színésze volt Itt sem a kryptonit gyengíti teljesítményét… Idő sem bánt vele kegyesen, de kevesen tudják, hogy elég ügyes rendező.
Legyen egy 8/10. Heti legjobb sajnos nem lett, mert amit írtam, az nagyon durva volt.

Ayrons - 2017. 10. 07. 20:56

Hol vannak a démonok :D De kajak ? Na nincs a Pokolnak ura most már akkor kiszabadulnak nem vagy lesz egy önjelölt ?

Aszusz - 2017. 10. 07. 20:59

Nekem nagyon tetszett, én is azt hittem, ez még az előző évadból maradt vissza, de teljesen igaz, Tom Welling jelenléte az ellenkezőjére bizonyíték. És évadnyitónak is kiváló volt.
Csak apró hiányérzetem volt Maze és Trixie miatt, való igaz, hogy ha őket is beleveszik, túl zsúfolt lett volna.

Tyberius06 - 2017. 10. 07. 21:16

heidfeld:
egyes spec képességei megvannak, míg másokat elveszített. Szerintem a “másik” arcára nincs hatással Chloe, míg a gyógyulásra igen. De pl. a szuggessziója is működik a nő mellett, az is az ereje része, meg asszem a spec fizikai erejére sincs hatással.

Egyébként jó kis rész volt, várom, hogy Maze visszatérjen, Tom Welling szerintem valahogy kapcsolódni fog a főszállhoz.

human - 2017. 10. 07. 21:40

3 évadnyitója volt eddig, szerinted tényleg ez a legerősebb? mert én halálra untam.

emese - 2017. 10. 07. 22:22

@human: ha tőlem kérdezed, akkor igen. A tavalyi – ahogyan ti is írtátok – nem volt igazi évadnyitó, vagy legalábbis egy basic heti eset, aminek csak az utolsó 2 perce indította be a fő szálat, az első évados meg nekem egy Rush revival-ként maradt meg. Viszont ez nyilván erősen szubjektív, én tavaly az évad felétől már untam az Anyu-szálat pl…

Popeye - 2017. 10. 07. 22:30

szerintem lehet Marcus Sinnerman. de ez csak tipp

Fekete Lovag - 2017. 10. 08. 11:45

Nagyon tetszett ez a rész meg az új szál is elég érdekes. Szerintem is lehet, hogy Marcus a Sinnerman.

nargli - 2017. 10. 08. 14:52

Nagyon jó írás, köszi!:) És a sorozattal kapcsolatban is újra lelkes vagyok! A második évad végét már én is nagyon nehezen bírtam, de ez az évadnyitó most nagyon jólesett, nekem bejön a sötétebb tónus.:)

Nikki - 2017. 10. 08. 15:36

Nekem is nagyon bejött a kezdés, az egyik legvárósabb sorozat még mindig!
Lehet, nem vagyok érzékeny rá, de nem éreztem, hogy kevesebb lenne a humor és bizonyos pillanatokban még ennél sokkal sötétebb mélységet is éreztem a sorozatban az előző évadokban.
Tom karaktere sajnos egyenlőre rossz; a humor működik, de valahogyan túl visszafogott, túl kimért, nagyon nyers és minimalista. Pedig a Smallville-t és őt is benne szerettem. Ha ő lenne Sinnerman, az más tészta…
Lucifer meg megmutathatná a szárnyait Chloe-nak, akkor biztos nagyot nézne :D

DarkEagle - 2017. 10. 09. 13:53

Szokás szerint nagyon jó volt. Tom Welling szerintem oké volt sőt vicces. Persze egyelőre nem túl hálás a szerepe. De tuti hogy nem csak egyszerű zsaruként jött. Egyébként a Esperanzán még mindig röhögök. :D

Lucifer démonarca szerintem megvan csak mivel Chloe mellett nincs ereje így nyilvánvaló volt hogy a valódi énjét se tudja megmutatni. Vagy tényleg megint igazi angyal lett valami komoly ok miatt pláne így hogy a szárnyai visszanőnek. :D

Egyébként szerintem Luci a szárnyait se tudja megmutatni Chloenak hisz alapból azt akarta mutatni ezért is húzta le a redőnyöket. Ha csak az arcát akarta volna akkor nem kellett volna a redőny ide.

Maze-t hiányoltam de érthető okok miatt ő egy ideig nincs. Ella pedig továbbra is remek karakter. :D

emese - 2017. 10. 09. 23:08

A második rész viszont nekem végül elég laposnak tűnt.
Volt ugya pár mókás pillanat, például a stand up, de összességében egy érdektelen heti eset mellé még a múlt héeti lészt lezáró gruesome gyilkosság élét is elvették, ami nekem rosszul esett.

Spoiler!

Marcus Pierce jobb lett egy fokkal, Welling is jobban átjött, és én most annyira szeretném azt hinni, hogy ez nem egy sima szövetség lesz Luci és Pierce között, mert egyszerűen nem tetszik, ahogy Chloe-t kihagyják a buliból azzal az érvvel, hogy nade meg kell védeni (hello Fash!), de hallottam a casting-híreket, szóval…

A másik, hogy Amenadiel jelenleg meglehetősen funkciótlan.

Aszusz - 2017. 10. 10. 10:25

DarkEagle: “Egyébként szerintem Luci a szárnyait se tudja megmutatni Chloenak hisz alapból azt akarta mutatni ezért is húzta le a redőnyöket. Ha csak az arcát akarta volna akkor nem kellett volna a redőny ide. ”

Ezt nem tudom, honnan veszed. Nyilván nem akarta, hogy kintről meglássák az arcát, ha valaki pont odanéz, az ciki. A szárnyakhoz, ha meg is akarná mutatni, jóval nagyobb tér kellene, az a helység nagyon zsúfolt volt. Na meg akkorra szerintem már levágta, és nem tudta még, hogy visszanőtt – vagy még nem nőtt vissza.

kovax - 2017. 10. 10. 16:57

Hú, de belaposodott a 2. rész…remélem javítják…szegény Dan meg Amadiel már lassan több mint egy éved óta teng-leng….jó lenne nekik valami jobb sztorit összehozni…annak sem örülnék, hogy Lucifer meg Chloé titkolózni meg különutazni kezdenének…nincs Chloe (színésze) annyira jó színésznő, hogy a karaktere kibírná akár csak az ideiglenes háttérbe vonulást. Én ez a 2 rész miatt most elkezdtem aggódni, mennyire fognak a készítők megint ráérezni, egy pörgősebb, viccesebb stílusra

szelesmalom - 2017. 10. 10. 22:17

jo hogy abbahagytam a 2. evadnal.
semmit nem valtozott a sorozat.
persze ez masoknak biztos tetszik.

a nyomozos reszek es a nyomozok is erdektelen figurak.

csak Lucifer vonala erdekes valamenyire.

nargli - 2017. 10. 11. 10:34

Hát, rettentő lapos rész volt.:( Tom Ellis játékát továbbra is nagyon élvezem, de azon kívül gyakorlatilag mindenbe bele tudnék kötni.

heidfeld - 2017. 10. 12. 09:47

Hát, nagyon gyenge volt az írás. Tom Ellis kivételével a többiek nem erős színészek. Még poénokból is kevesebbet kaptunk. Egyszerűen unalmas volt.
Tom Welling meg egy rossz vicc, de tényleg. Heti csalódásra jó esélye lesz, de “The Flash”-t még nem láttam…

Aszusz - 2017. 10. 14. 17:43

Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de miért olyan nyilvánvaló Lucifer számára az, hogy Sinnermannek köze van a szárnyaihoz? És ha ebben olyan biztos, akkor miért gondolja, hogy akár sima halandó is lehet? Ez nekem nem világos.
Az eddigiekből nekem az jött le, hogy Lucifer valamiért (feltehetően isteni beavatkozásra) visszakapta a szárnyait és elvesztette az ördögi arcát (talán mert Anyut végülis jól kezelte). És amikor Sinnerman utasítására elrabolták, a fickó beijedt a szárnyaktól, és otthagyta a sivatagban. Aztán persze lehet, hogy lesz egy csavar, de a jelen állás szerint mutat bármi arra, hogy az elrablásának és a szárnyak visszanyerésének köze van egymáshoz?

emese - 2017. 10. 14. 18:46

@Azusz: Ockham borotvája elv szerintem.
Ekkora véletlenek nincsenek, és akkor kell kétféle rohadt körmönfont magyarázat: egyszer a szárnyakra és az ördögarcra, egyszer meg az elrablásra. Egyszerűbb ha a kettőt összekötjük.

Zora - 2017. 10. 16. 15:29

Hú, az elmúlt hónapok alatt szinte el is felejtettem, milyen jó pasi ez a színész!
Most végeztem ki a 2. részt is, és ez is nagyon jó lett!
Az új hadnaggyal közös titkuk van, a szóviccek meg csak úgy özönlenek!
(Pl ‘korai szárnyömlés’. :-DDDDDDDDDD )

emese - 2017. 10. 16. 15:34

@Zora “az elmúlt hónapok alatt szinte el is felejtettem, milyen jó pasi ez a színész” –> ezt meg hogy? :DDD

Zora - 2017. 10. 16. 17:18

@emese

Én sem értem… :-DDDD

DarkEagle - 2017. 10. 17. 16:45

Fergeteges volt ez a 3. rész. Végre visszatért Maze”runner”. :D Hihetetlen milyen jó páros ő meg Trixie. Rengeteg poén volt megint de talán a legjobban az tetszett mikor gombbal varrta össze a csávót. És láthattuk megint egy picit jobban az érzékenyebb énjét. Ami fura mert ha nincs lelke akkor nem kéne éreznie semmit. Luci hogy beparázott hogy Mate szerelmes lesz, öröm volt nézni. Igazából fel se tűnt nagyon hogy ez még a tavalyi évadhoz tartozó rész volt.

Ez a titokzatos illető akiről a csávó is beszélt szerintem Sinnerman lesz mert nagyon tele volt zsúfolva a fiókja Luci cimboráival és volt egy másik is a lista végén, ha jól láttam a nevét akkor Gaudium, ő meg a képregényben egy bukott kerub/angyalka. Rá kíváncsi leszek. :D

DarkEagle - 2017. 10. 17. 16:47

Viszont ezzel 100%-osan kizárható hogy Sinnerman emberi lény, vagy ha az akkor igen sokat tudhat Luciferékről valahonnan. De szerintem ő nem ember, lehet hogy valami démon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz