login |

Saturday Night Live: kezdett a 43. évad – írta Lantaar

2017. 10. 07. 15:46 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

A kaotikus, szó szerint őrültek háza jellegű kortárs amerikai politika az SNL megmentője.

Tagadhatatlan, hogy már évek óta minőségi és nézettségi lejtmenetben volt az SNL, viszont az előző évad hangsúlyos politikai tartalma ezt megfordította. A nézettség emelkedett és a kritikusok is imádták a politikai témájú szkeccseket, így érthető, hogy a készítők addig fogják ütni a vasat, amíg meleg.

Így nyilván került a premierbe is ilyen témájú jelenet, de ez most csak a cold open-t jelentette, illetve természetesen a Weekend Update-t. Alec Baldwin ismét visszatért Trumpként és… nos, aki követi az amerikai politikai életet, az tudja, hogy volt mit parodizálni a finálé óta eltelt hónapok történései közül. A tovább mögött folytatom.

Kivételesen az Update is jobb volt a szokásosnál, úgy látszik Jost és Che kezdenek gerincet növeszteni és most már érezhetően ők is (de főleg Che) látszólag egyre mérgesebbek lenni a jelenlegi elnökre. Ez pedig ahhoz vezet, hogy erősebb, őszintébb beszólásaik vannak, ami pedig növeli a szegmens minőségét.

Na, de beszéljünk a házigazdáról egy kicsit. Ryan Gosling nyitotta az évadot és… volt már nála rosszabb vendég is. Igazából nekem eléggé jellegtelen volt a szereplése. A legviccesebb dolog, amit a részben csinált az a folyamatos röhögése volt, amit ismét csak nem bírt visszatartani a szkeccsek alatt. Ezt még megértem az UFO-s jelenetben, de mondjuk a részt záró night club-osban már annyira nem.

Ettől függetlenül számomra két szkeccse élvezetes volt, az egyik a Property Brothers paródiájuk, ahol a család fekete bárányát alakította, valamit az Avatar-os, előre felvett jelenet maradt meg emlékezetesnek, de az is inkább az abszurditása miatt. A csirkeba**ós szkeccs viszont meglehetősen bizarr volt.

Egy valakit mindenképp ki kell azonban emelnem, mégpedig Kate McKinnon-t, aki jóformán minden jelenetet ellop. Szinte mindegy, hogy kit/mit alakít, legyen szó Trump ház gnómjáról, Jeff Session-ről, vagy saját karakterekről, mint a premierre visszahozott UFO-k által elrabolt láncdohányosa, egyszerűen elképesztő, hogy milyen átalakulásokra képes, hogy milyen széles skálán tud mozogni.

Összességében nem volt rossz a rész, de nem is sikerült kiemelkedőre. “Ma” jön Gal Gadot, rá mindenképpen kíváncsi leszek, legalábbis a promója jópofára sikerült.

16 hozzászólás Ne habozz!

Bullseye - 2017. 10. 07. 16:31

Hát nem tudom, alapvetően nem volt rossz, de mivel egy nem-fehér szereplő használta a c betűs szót, ezért #cancelcolbert

adamlyon - 2017. 10. 07. 16:35

Papyrus+Levi’s woke volt a kedvencem :) Gosling valoban nem a legjobb host, szeretem mikor valaki elneveti magat, de ha ennyiszer csinalja, az mar kicsit benasagnak tunik. A kevesebb neha tobb (ezert tudtam mindig nagyin rohogni, mikor vanessa bayer elnevette magat, eleg ritkan volt).
A csirkeset en se tudtam hovatenni, de arra jo volt, hogy ryan gosling jol erezze magat :)

Dave - 2017. 10. 07. 19:58

Volt olyan jelenet amiben nem röhögte el magát Gosling? Nem igazán. Az avataros short jó volt.
Az UFO elrablásos először jó volt, ez már gázos volt.
VOlt már rosszabb host ….Steven Seagal talán :)

payskin - 2017. 10. 08. 00:43

Az SNL színvonaláról szokás azt gondolni (én is szoktam), hogy innen már nincs lejjebb, közben amikor elmegy egy-egy hosszú éve megszokott, meghatározó szereplő, mindig rájövök, hogy megint milyen jó arc szállt ki, és azt gondolom, hogy akik maradtak, azok közel sem annyira jók. Aztán telik-múlik az idő, és az újakból lesznek meghatározó arcok.

Valamikor a 33. évad körül kezdtem el nézni, és eleinte úgy voltam vele, hogy Jézus, ezek kik. Idővel megszoktam, megszerettem őket, és vissza is néztem talán 30-ig a korábbi évadokat. Az akkoriak lettek nekem a “30-as klasszikusok”. Ahogy haladtunk előre az időben, elkezdtek elszállingózni: Maya Rudolph, Amy Pohler, Will Forte, Samberg, Wiig, Sudeikis, Hader, Armisen — megannyi emlékezetes karakter, jelenet, arc, és te jó ég, kik maradtak utánuk?

Először talán Killam távozásánál éreztem, hogy hoppá, a “nagyok” utáni generációból ő az első, aki nagyon fog hiányozni, és sosem lesz már J-Pop American Funtime NOW!, pedig azokon könnyesre röhögtem magam. Most meg elment az a Vanessa Bayer és az a Bobby Moynihan, akiket szintén már újoncként ismertem meg, de olyan régóta alapemberek voltak, hogy fogalmam sem volt, pontosan mikor váltak állandó csapattaggá, csak nagyon szerettem a játékukat meg a visszatérő karaktereit.

Persze, voltak egy csomóan, akik jöttek-mentek, és nem hagytak mély nyomot (bennem legalább is), meg vannak a mostani stábban néhányan, akik évadról évadra szürkülnek el (pl. Cecily Strong 2-3 éve még üde színfolt volt). Azzal is abszolút egyetértek, hogy Kate McKinnon már évek óta toronymagasan emelkedik ki a jelenlegi stábból, és ha egyszer lelép, tátongó űrt fog hagyni maga után, és megint nézek majd ki a fejemből, hogy ki a fene maradt utána? Ahogy Kristen Wiig távozásakor néztem, hogy ki a fene maradt — hát Kate McKinnon.

Na, bocs, ez hosszú lett, nem akartam doktori disszertációt… Ó pedig még a Weekend Update-ről is akartam írni, hogy Jost és Che eleinte iszonyú szarok voltak, nem volt közöttük kémia, a Cecily Strong – Che csere éktelen ballépésnek tűnt, Che nem érezte a ritmust, a visszatérő karakterekkel sem tudta ugyanúgy felvenni a fonalat. Nem tudom, hány éve vannak már együtt, 2-3? (Többnek tűnt.) Mostanra már egész jól összeszoktak.

Annak nem tudom, mi értelme van, hogy “gerincet növesztettek”? Ez ugyanúgy előre megírt “jelenet”, mint a többi, akkor és úgy szólnak be, ahogy azt az írók megírják. De, szerintem, ezzel eddig sem volt baj, szólogattak már be Trumpnak az előző szezonban is elég gyakran, főleg, ha még okot is adott rá.

Mindezek után az évadnyitót jó közepesnek találtam. Engem is idegesített már a végén Gosling állandó röhögése. A Cold Open jó volt; a monológ hosszú (nekem kicsit unalmas). Az UFÓ-s, így másodjára nem szólt akkorát, mint korábban. A három tesós egész jó volt, viszont az Update meg elég langyos (a Merkel, annak ellenére, hogy McKinnon, szerintem rém gyenge, egyszerűen szarul van megírva, vagy csak nem értem, mi benne a poén). A csirkés eleinte valóban elég WTF volt, de a végén a színes befejezéssel nekem bejött. A fake pizzáson is tudtam röhögni. (Kicsit fordított “Two A-holes” érzésem volt — klasszikus Wiig-Sudeikis karakterek voltak, anno). A Papyrus (Avatar) tetszett messze legjobban, de ez meg elég rétegpoén — főleg az tudta igazán tudta értékelni, aki életében foglalkozott tipográfiával, DTP-vel. A végén a Comic Sans befejezés vitt mindent. A zenekaros marhaságban eleinte nem tudtam eldönteni, hogy most tényleg az a poén, hogy nyilván nem ők zenélnek, vagy ennyire bénák, hogy még csak véletlenül sem voltak szinkronban az igazi zenészek? Aztán rájöttem, hogy az a poén, hogy mindenki kiesik a szerepből, két mondatot nem bírnak röhögés nélkül végigmondani, és ezt mennyire szereti a közönség. Sóhaj. Aztán mikor a nadrágtépés sem jött össze, és Beck Bennett, mint “közönség”, olyan arcot vág, azon már nem tudtam nem röhögni. Erre mondják talán, hogy annyira rossz, hogy az már jó.

Az elköszönés viszont elég WTF volt. Nem vette észre, hogy már adás van? A zene alapján jóval később kezdte el mondani, aztán sajnos “elment a kép”. ;)

Na, disszertáció vége. Bocs.

winnie - 2017. 10. 08. 04:38

” Ez ugyanúgy előre megírt “jelenet”, mint a többi, akkor és úgy szólnak be, ahogy azt az írók megírják.”

igen, de mindenképp közös munkáról van szó, amibe ők is belefolyhatnak.

Dave - 2017. 10. 08. 09:19

Payskin ezért a ne kérj elnézést, hogy disszertációt írsz. Üdítő valakivtől SNL véleményt olvasni. Kicsi a köreimben a tábora. :)

payskin - 2017. 10. 08. 10:50

winnie: igen, de egyrészt ez is igaz minden más jelenetre is, sőt, az egész SNL-re. Másrészt, szerintem nem volt ezzel (a beszólások számával, csípősségével) eddig sem hiba.

(Ha már beszélgetünk: bocs a Samurai Jackért. :( Szégyellem, hogy megígértem és végül nem írtam meg. Totál másképp alakult a nyár, eléggé elsodródtam a sorozatoktól meg mindentől, ami úgy dolgok normális ügymenetét illeti, ezért nem született meg végül.)

Dave: köszi, és ez az érzés abszolút kölcsönös — ismeretségi körömben senki nem nézi, senkivel nem lehet róla beszélgetni. :-\

DaMan - 2017. 10. 08. 17:49

Nagyrészt úgy vagyok ezzel én is, mint payskin kollega, kb. akkor kezdtem én is, átmentem én is azokon a ‘na, most ki lesz?’ érzéseken, de mióta Meyers kiszállt a főírói székből, nem tudom már úgy élvezni, mint akkor. Bár a legfájóbb nekem talán nem is ez, hanem Cecily WU-ból való kitúrása fájt nagyon, tökéletes volt arra, hogy Seth után tovább vigye, sosem fogom megérteni, minek hozták be Colint anno. Főleg azt a szezont megnézve. Én azóta sem szerettem meg ezt a párost, bár Che munkásságával semmi bajom és valószínűleg Jost úr is csak a fentiek miatt idegesít. Bár még attól elvonatkoztatva sem tartom jó írónak. Sőt.

Cecily fontosságának csökkenését is innentől mérem, plusz az sem segít, hogy akikkel állandó karaktere volt, az mind lelépett. Egyedül a ‘Girl you wish you hadn’t started a conversation at a party’ maradt, de ő ha évente egyszer előkerül, öröm.

Most tényleg ott tartunk, hogy McKinnon távozását érezné meg legjobban a műsor – bár az a bizonyos Gal Gadot sketch valószínűleg egyenesen neki lett írva, de teljesen megérdemelte :D -, utána nem is tudom mi lenne a rangsor.. Nekem bejön Pete Davidson, de meg tudom érteni, az öregeket miért zavarja, viszont ha van egy kis eszük, elkezdi rá építeni a követező szezonokat. Vagy marad az, hogy minden évben felvesznek 2-4 embert, akikből talán egy ott is marad 7 évre, de a nagyjuk 1-2 év alig szereplés után megy tovább.

Remélem találnak egy jó főírót, mielőtt Trump befejezi a politiai karrierjét – addig a mostani átlag alatti teljesítmény is megteszi.

Dave - 2017. 10. 09. 14:06

McKinnon távozását a show érezné meg. Én viszont Kenan Thompsont bánnám.
Kéne egy aktívabb SNL kibeszélő srácok. :)

winnie - 2017. 10. 09. 14:12

támogatom:) amint lesz időm, azt tervezem egyébként, hogy kirakom hetiben a jobb (vagy az összes) szkeccseket, amiket kitolnak youtube-ra, meg mindig a promókat, mert azok viccesek, de az első két rész promóit sem volt egyszerűen időm…

Dave - 2017. 10. 09. 14:40

Király vagy winnie.
Amúgy Gal Gadotban (nem hittem volna, mert szépséges a hölgy) zavart, hogy néha túlzottan a sugókártyákra nézett.

payskin - 2017. 10. 09. 21:34

Most, hogy volt rendes stáblista a végén, nem tudtam nem észrevenni, hogy a Weekend Update egyfajta show-a-showban: külön producere, főírója és írói vannak.

Szép ez a Gal Gadot, de volt benne valami fura. Nem tudtam, hova tenni. Nem tűnt fel, hogy sokat nézte a táblákat (abban Christopher Walken verhetetlen, örök érvényűt alkotott).

A WU előtti jelenetek kimondottan jók voltak; a The Chosen One-t éreztem kicsit kihagyott ziccernek — az ötlet jó volt, csak nem igazán tudtak vele mit kezdeni. Az éttermi jelenet nagy poénja vitt mindent. A WU is egész jó volt, aztán viszont nekem mélyrepülés. Gyakorlatilag semmi nem tetszett, ami onnantól jött, még csak el sem nagyon mosolyodtam. (Na jó, talán Cecilyéken, egyszer, de az is túl erőltetett hülyeség volt.)

DaMan: nagyon hasonlóan érzem a WU történetét. Én sem értem, miért kellett Cecilyt kitenni, kinek miért fáj abban a szerepben, mert jó volt benne. Klasszissal jobb, mint a helyére ültetett Che.

Ideírom az utókornak a 43. évad felállását:

– Beck Bennett
– Aidy Bryant
– Michael Che
– Pete Davidson
– Leslie Jones
– Colin Jost
– Kate McKinnon
– Kyle Mooney
– Cecily Strong
– Keenan Thompson

Kiveszem a listából Jostot és Che-t, akik csak a WU-ban vannak, hát… nem tűnik túl erős eresztésnek. :-\

Keenant imádom, már a Nickelodeon óta, a maga tizen-nem-tudom-hány évével a legrégebbi stábtag, nagyon jó karakterei vannak, amiket megbízhatóan hoz (kár, hogy a WU-ban mostanában nem/kevesebbet szerepeltetik), de ő egy “jó munkásember”, nem egy olyan zseni, mint Kate McKinnon, vagy mint Hader és Armisen volt, mondjuk.

Pete Davidson is jó arc, de gyakorlatilag pont ez a két karaktere van, aki most a The Chosen One-ban meg a WU-ban volt. Bennett és Mooney hoztak új színt a műsorba, amikor megjöttek, de annak már hány éve, és hova lett? Leslie Jones egy dolgot tud: harsánynak lenni. Aidy Bryant meg a kb. a női Keenan Thompson.

Featuring

– Mikey Day
– Heidi Gardner
– Alex Moffat
– Luke Null
– Chris Redd
– Melissa Villasenor

Az újoncok közül Moffat a legerősebb; őt, Dayt és Villansenort még használják is néha, a többiek nemhogy sorokat, de jelenlétet sem nagyon kaptak még (Redd volt a múltkori részben). És ők az utánpótlás? Pont, mint a magyar foci. :-P

De abban is igazad lehet DaMan, hogy az igazi vérfrissítés tényleg az írókra férne rá (akik részben a stábtagok is). Nézzétek meg a végén, hányan írták ezt a részt. Nem is értem, nem volt ennyi jelenet, amire ennyi embert szét lehet szórni. Rossz belegondolni, hogy milyenek azok az írások, amikből nem lesz jelenet… :)

Na, de majd most szombaton jön “Dinesh” (a Silicon Valleyből), és minden egy csapásra rendbe jön! :D

winnie - 2017. 10. 10. 05:51

igen, a weekend update-nek fix vezető írója van, például jó ideig mike schur vitte (aki azóta a parks and recreatont és a good place-t csinálta) amikor még tina fey volt jimmy fallon-nal.

Dave - 2017. 10. 10. 08:53

Leslie Jones -tól a hideg kiráz. A szellemírtók reboot csak rontott anno ezen. A WU eddig fel se tünt, hogy gáz, Cecily valszeg azért lett kirakva mert Che és Jost között mintha erősebb lenne a chemistry. Bromance. :)

Amúgy tényleg Walken bírom, de pl. a népszámlálós jelenetében / census taker veszettűl nem a partnerére néz. De a googly eyes gardener jelenet sírva röhögős.

Az viszont biztos, hogy a nagy nevű szereplőkkel rendelkező évadokat nem az idő tette szebbé, hanem ott valahogy klappolt sokminden.
És nem kell messzire visszamenni.

payskin - 2017. 10. 15. 20:52

Hát, az e heti sem volt valami túl jó eresztés. :( Három dolog volt, ami nagyon tetszett: a monológ, a Kellyann vs Anderson Cooper és a végén a Customer Service.

Az összes többi az eléggé meh. Debette Goldry volt már sokkal viccesebb, de ott még legalább lehetett mosolyogni. A Halloween Partyban meg a hoteles jelenetben poén nyomát sem találtam. A szexelős nagymama meg a Bank Breakers elment. Aztán ennyi. Nálatok?

Most három hét szünet, aztán talán Larry David.

Dave - 2017. 10. 16. 11:26

Én még csak a WU -ig láttam annyira gyengusz.
A bank breakers és anderson cooper tetszett.
Megnyugodhat a baloldal, hogy végre kiosztották weinsteint is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz