login |

Once Upon a Time: kezdett a 7. évad

2017. 10. 08. 21:22 - Írta: Qedrák

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Valósággal izzott a levegő az elmúlt hónapokban a sorozat körül. Először az eddigi főhősnek, Emmának a távozása kavarta fel az állóvizet, majd sorban érkeztek a hírek, hogy lecserélik csaknem a teljes szereplőgárdát, a helyszínt, jönnek az új karakterek, és nem mellesleg vasárnap helyett a pénteki halál (vagy elfekvő) napon adják az új részeket.

Ebből még persze nem derült ki, hogy a külsőségek cseréje mellett vajon a belbecs változik-e. Az OUAT eddig alapvetően két eszközzel küzdött az első évad számaihoz képest szép lassan erodálódó nézettségért.

Az egyik az aktuális mozifilmek meglovagolása, amelyek időlegesen meglökték a nézőszámot, (mint például a Jégvarázsos évad elején), de megtartani nem sikerült az újonnan jövőket. A másik, gyakrabban alkalmazott húzásuk, az első évados nosztalgia volt, az utóbbi évadok elején többször referenciaként használták azt az időt, amikor a sorozatok teljes spektrumában is figyelemreméltó darabnak számított az OUAT.

Csakhogy manapság a kínálat rendkívül széleskörű, és az igen erős mezőnyben a nosztalgia legfeljebb annyira vonzó hívószó, mint egy kifőzdében a piros kockás terítő.

Azon gondolkoztam az idei első rész megtekintése után, hogy milyen jelző jutna eszembe, ha egyetlen szóval akarnám jellemezni a látottakat. Talán azt mondanám, hogy “nem rossz”.

Nem kiemelkedő, nem egyedi, de nem is kínos. A látottak egy közepesen országos sorozat színvonalán mozogtak. Ha azonban azt a kérdést teszem fel, hogy ez vajon alkalmas-e arra, hogy új nézőket vonzzon be, akkor nem tudnék jó szívvel igennel válaszolni, hiszen manapság nemcsak közepes, hanem elég jó sorozatok tucatjai sikkadhatnak el a “zajban”. Néhány első részből származó apróbb spoilerekkel folytatom.

Annak mindenképpen örülök, hogy bár újra a nosztalgia eszközéhez nyúltak az írók, ezt nem a korábbi karakterek visszahozásával érték el. A régi gárda megmaradt tagjai, Roni (Lana Parilla), Rogers (Colin O’Donoghue) és Weaver (Robert Carlyle) szerepében csak perceket töltöttek a képernyőn, az új személyiségüket igazából nem tudták és talán nem is akarták kibontakoztatni.

Ugyanakkor maga az egész szituáció viszont egy az egyben az első évad viszonyait tükrözi, szinte mindenkinek megvan a maga első évados megfelelője. Henry (Andrew J. West) lett az új Emma, Lucy (Alison Fernandez) az új  Henry, Victoria (Gabrielle Anwar) pedig az új Regina és így tovább.

Nemcsak új szereplőgárdát avattunk, hanem új helyszínre látogat el a sorozat. A vidéki kisváros Storybrooke-ot egy nyüzsgő metropoliszra cserélték, amelynek Hyperion Heights nevű kerületében játszódik a hetedik évad. Megváltoztak a foglalkozások is, a főgonosz Victoria, vagy Lady Tremaille, egy ingatlanfejlesztőt alakít, Henry egy közösségi alkalmazás sofőrje, Jacinda, vagy Hamupipőke (Dania Ramirez) pedig egy gyorsétterem mindenese.

A helyszín vérfrissítése vélhetően jót tesz a történetnek, mert valljuk be, hogy Storybrooke-ban már különösebben sok mindent nem tudtak tenni a szereplőink, ezért minduntalan el kellett rágatni őket más világokba.

Talán az első évad egyik erejét is a meséktől eltérő környezet adta, amely mögött mégis felsejlett időnként egy másik világ, meglátjuk, hogy ez hogyan fog működni most. A mesés világban játszódó részek továbbra is nagyon színpadiasak maradtak (Jacinda és Henry kardozós menekülése a bálról inkább valami elfuserált balettelőadásra emlékeztetett), és a sorozat továbbra sem a bivalyerős CGI-ról lesz közismert.

Az új karaktereket megformáló színészek egyelőre nem tűnnek rossz választásnak, mindenki hozta a kötelezőt, de igazán kiemelkedő alakítást egyiküktől sem láttunk. Egyedül Rose Reynolds (Alice) túljátszott manírjai idegesítettek, és ezekről nem vagyok meggyőződve, hogy feltétlenül a karakteréből fakadnak.

Nem tudjuk azt, hogy az új átok hogyan működik és mi váltotta ki. A történetnek ez a háttere egyelőre ködbe burkolózik, de biztos vagyok benne, hogy valami csavaros választ fogunk találni a szezon végére. A sorozat számomra már többször bizonyította, hogy a világépítéshez, vagy a karakterformáláshoz jól ért, a lezárásokhoz viszont nagyon nem.

Talán ez a legnagyobb kérdőjel most is a számomra. Mert lássuk be, hogy az első évad ismeretében az új karakterekért a legkevésbé sem lehet izgulni. Ahogy a mozifilmeknél sem feltétlenül szerencsés, ha pontról pontra rebootolunk egy alkotást, úgy a sorozatoknál sem ez a siker biztos receptje.

Tudjuk, hogy a felnőtt Henry valószínűleg úgyis rátalál a családjára, ahogy sejteni lehet azt is, milyen kacskaringókat jár be a többi karakter. Ez egyfajta kiszámíthatóságot visz a sorozatba, és nem vagyok benne biztos, hogy jót fog tenni neki.

Kérdés persze, hogy ezt mennyire akarják feloldani a már fent említett nosztalgiafaktorral, hiszen tudjuk, hogy a második részben Emma (Jennifer Morrison) visszatér egy epizód erejéig, de felbukkan még az évadban Belle (Emilie de Ravin), Zelena (Rebecca Mader) és Gideon (Giles Matthey) is.

A kezdés tehát nem volt rossz. Ha valaki esetleg úgy dönt, hogy vissza akar térni, akkor ezen a ponton meg tudja tenni, hiszen egy új történetet kezdtek el, ám abban az értelemben ne számítson meglepetésre, hogy az első évadban látottaktól gyökeresen eltérő alkotást lát majd. Hogy ez mire lesz elég, azt majd meglátjuk.

20 hozzászólás Ne habozz!

Adamzget2 - 2017. 10. 08. 21:42

Maga a 6. évad lezárása szerintem szépen össze lett hozva. Az után egy ilyen rész… Mintha újra a pilotot néztem volna sokkal bénább színészi játékkal. Valahogy egyik karakter sem lett szimpatikus. Még a következő részt megnézem, hogy lássam mit kezdenek Emmával de nálam utána kasza lesz, hacsaknem fényévekkel jobb lesz a rész a mostaninál.

Egyébként a visszatérő szereplők teljesen új karaktereket kaptak vagy az átok megtörésével visszajön a régi Storybrooke-os életük?

Szaby59 - 2017. 10. 08. 21:51

Meglepően összeszedett kezdés volt, kiváncsi vagyok mennyire marad meg a későbbiekben. Az új felállás is tetszik, kkíváncsivá tettek.

Kellemes csalódás volt, rosszabbra számítottam.

Reea - 2017. 10. 08. 22:02

Ha Sophie Lowe játszotta volna Alizt, nem hittem volna el a szavait. Annyira más karakter volt a sorozatában (spin-off).
Nekem tetszik amúgy. :)

Adam9456 - 2017. 10. 09. 11:46

Én egyszerűen nem tudom elengedni ezt a sorozatot, a kezdetektől nézem. Tényleg nem volt rossz, de annyira engem se győzött meg. Újra az első évados felállás újabb átok, csak más helyszínen plusz új szereplőkkel.
A következő részben visszatér Emma, és meg tudjuk mi történt vele meg Hook-al remélhetőleg.
Hamupipőke már volt a sorozatban, nekem ő jobban tetszett, nem tudom miért kellett most egy újabb verziót megcsinálni, mindegy.
Regina, Hook, Rumple elég érdekes hogy hogy kerültek ide, milyen átok miatt. Regina a kedvencem amíg ő benne van én nézem.
Nem tudom egyébként meg van rá az esély hogy ez az utolsó évad, a nézettség már évek óta nem túl fényes. De esetleg még benne lehet egy nyolcadik is, majd kiderül jövőre.
A felnőtt Henry jó választás volt, a lánya már kevésbé, de még nem idegesített annyira :D Victoria viszont jó gonosznak néz ki egyelőre.

Qedrák - 2017. 10. 09. 11:55

@Adamzget2: A visszatérő szereplőknek megmaradt a mesebeli karakterük, (bár erre legfeljebb csak elszórt utalásokat kaptunk), viszont az átok alatt lévő életük teljesen más lett.

DarkEagle - 2017. 10. 09. 13:55

Ha nem lennének benne a régiek közül a 3 talán legjobb karakter nem maradnék mert az újak bár nem rosszak de egyelőre nem is tudok hozzájuk kapcsolódni. Nem volt rossz a nyitás de inkább totál átlagosnak mondanám. Új nézőknek talán jó lehet de a régieknek ez nem reboot hanem remake. És azért ez nem mindegy. Megint egy átok, megint egy megmentő és megint egy kisgyerek aki felhívja a figyelmet az átokra. Igazából túl sok változás nincs. Egyelőre maradok meglátjuk mi lesz.

infinity - 2017. 10. 09. 15:53

Az előző Henry-t nem bírtam, de Andrew jó választás volt, nekem szimpatikussá vált. Hamupipőke is elég jó elsőre, majd kiderül.
Egész jó volt a kezdés, de csak pár rész után tudom eldönteni, hogy maradok-e vagy sem. -bár mivel Lana/Regina volt eddig a kedvencem, ezért lehet könnyebb lesz ez a döntés.

jenga - 2017. 10. 09. 21:08

En par evad utan, elsosorban Dallas Goodwin miatt kaszaltam a sorozatot. Most, hogy ok nincsenek kap egy ujabb eselyt. Eddig nincs gond, bar valaszthattak volna masik kislanyt.

Annatar - 2017. 10. 09. 21:15

Azt azért magyarázza már meg valaki, hogy hogy lesz indián gyereke egy fehérnek és egy mulattnak :P

Qedrák - 2017. 10. 10. 07:41

@Annatar:

Dania Ramirez dominikai, nem? A Lucyt játszó kislány pedig latinónak tűnik, szóval elméletileg nem kizárt a dolog. :)

winnie - 2017. 10. 10. 08:11

ráadásul a színészek származása nem kell, hogy befolyásolja a karakterek származását:)

Roxi - 2017. 10. 10. 12:01

Nem is tudom mikor volt utoljára olyan OUAT rész, ami közben négyszer-ötször az órára pillantottam,mikor lesz már vége. Ez remekül jelzi,hogy untam. Untam a sok dumát, a szájbarágást.Ez valószínűleg az új nézők kedvéért volt,hogy értsék miről is van szó.De nekem aki már “átélte” ezt egyszer teljesen feleslegesnek tűnt. Mint sokan én is a régiek kedvéért maradtam. Ehhez képest Regina szerepelt valamicskét,Hook hasonló biodíszlet volt,mint Emma mellett.Rumple meg kétszer 10 másodpercre tűnt fel. Szinte csak az új hármas(négyes) szerepelt.Egyetlen pozitívum,hogy az új Henry szimpibb,mint a régi.

Máté Pribi - 2017. 10. 10. 19:56

Szerintem ebből valami nagyon jö fog kisülni, eddig nagyon tetszett.

szelesmalom - 2017. 10. 10. 21:39

most akkor mi lett az ős gonosszal?
valahol ott akadtam el, amikor Hook is átváltozott gonosz varázslóvá, meg egybe kovácsolták a kardot Excaliburt? elivleg.

Meg valami Hádészes baromság is volt.

van valahol erről egy kis lerás? :D

Senki - 2017. 10. 14. 15:18

És meg is oldották, hogy lehessen új szerelme Killian-nek :D
Lehetséges, hogy meg lehetett volna oldani másképp is, de ez viszonylag fájdalommentes lezárása a régi “világnak” :)
Még Rumple nem tiszta, hogy került ide, de azért bízom benne, hogy nem úgy, ahogy Hook :D

Qedrák - 2017. 10. 15. 10:43

Egy kicsit önismétlő poénnak tartottam az öreg és kövér Hook felbukkanását, de végül is ötletesen kötötték át a történetet.

Azt mondjuk máris le merem fogadni, hogy Aliz lesz a lánya, akit keres.

Roxi - 2017. 10. 15. 19:03

Hát ez a dupla Hook elég hülye húzás volt.De valóban ez magyarázat arra, miért is nincs az életében Emma. Regina meg tud vigyázni pici fiára.

Zora - 2017. 10. 16. 13:09

Még nem olvastam el a kritikát!

Félve ültem le az első rész elé, de nagyon kellemesen csalódtam! Jó volt az az érzés, mikor láttam Hook-ot, aki nem tudta magáról, hogy kicsoda.
A kislány picit tudálékos, de nagyon jól játszik.
Hamupipőke eddig tényleg nem bukkant fel a korábbi évadokban? Mindenesetre kíváncsi vagyok az ő átértelmezett meséjére is.
Szóval, úgy néz ki, maradok ennél a régi-új sorozatnál.

Most pedig elolvasom a kritikát!

Zora - 2017. 10. 16. 14:01

7×02

Szóval, a mostani világban a potrohos Hook van? Nem semmi! De vajon ki lehet a lánya? Lehet, hogy a Mostohának a lánya az nem is az övé, hanem elrabolta Hooktól? Bár lehet, egy új karakter lesz az.
Tetszett ez a rész is.

DarkEagle - 2017. 10. 17. 21:09

Igazából ha másra nem is volt jó ez a 2. rész, akkor arra mindenképp, hogy jó lezárás lehessen a fanoknak. Engem teljesen meggyőztek ezzel a Hook húzással. Oké klisés de mikor nem volt az a sorozat, épp ezen alapszik, ez a mesék lényege, szóval tökéletesen illik a sztoriba. És tényleg nem az van, hogy Emma csak bóklászik hanem ő is megtalálta a happy endinget. Jó volt egyébként látni Emmát, azon kevesek közé tartozok szerintem akik eleje óta bírták. :D

Viszont rám is igaz, hogy a gyerek Henryt nem csíptem pláne tini korában, no nem a színész miatt, viszont a mostani idősebbet már bírom. Regina meg ugye csak a szokásos bármit is csinál ő mindig jó. :D Hook lánya meg szerintem is Alice. Elvégre ez egy másik világ szóval nem lenne hülyeség.

Rumple-el meg nem tudom mi történhetett hogy itt kötött ki de szerintem Gideonhoz lesz köze mivel ő is visszatérő lesz ugye. Vagy egy egyszerű tollvonással megoldották, hogy ő csinálja az átkot és a kis mostoha mami meg irányítja a pengével. Mást nem igazán tudok elképzelni. Persze az is lehet hogy ő is egy másik Rumple és így akkor elérnék azt is hogy nem lesz túlságosan overpower. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz