login |

NCIS Los Angeles: kezdett a 9. évad – írta Sue

2017. 10. 10. 15:15 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Los Angeles visszatért. És tetszik az új főcím, bár elég sok apróbb-nagyobb spoilert tartalmaz az évadra nézve.

It’s just not you.

Az évadzáróról szóló írásomban azt kértem, hogy lepjenek meg az írók. Bizony értelemben megtették, bár nem egészen azt kaptam, amit vártam.

Hogy ki mit csinált a nyári szünetben? Én momentán megkíséreltem megemészteni a látottakat és nosztalgiázni régebbi részeken. De nem ez a lényeg. Eric – Holy moly, guacamole!avokádónak öltözve szórólapokat osztogatott valahol a sétányon, Nell pedig szemmel tartja.

Sam az óceánparti lakókocsijában folytatja a gyászát, szörfözéssel és más egyéb rekreációs jellegű tevékenységekkel, miután a gyerekei sikeresen elkezdték a tanévet a bentlakásos iskoláikban – a melóról hallani sem akar. Nem mondhatom, hogy ez annyira meglepő volna azok után, ahol májusban átmenetileg elejtettük a történetünk fonalát. Callen néha a nyakára jár ellenőrizni, hol tart a történtek feldolgozásában, és idegesíteni hőn szeretett partnerét.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Kensi és Deeks az eljegyzés okozta helyzettel próbál mit kezdeni, vagyis dolgoznak azon, hogy kinek-mikor-mit hogyan kéne elmondani. Pláne, hogy Kensi már rég színt vallott a saját édesanyjának, de Deeks mama még hivatalosan várat magára. De már nem sokáig, mert amikor egyetlen fiacskája majdhogynem in flagranti találja a kedves mamát az edzőjével, megejtik annak „megtárgyalását”, hogy mi is a helyzet.

We got a new sheriff in town.

Ebbe a kiindulási helyzetbe landol egy koreai hulla egy háztetőről egy autón. Persze kiderül, hogy ügynök, ráadásul észak-koreai ügyekkel foglalkozó DIA ügynök, tehát összerántják a csapatot. Na de ki? Hát nem Hetty, hanem az új Főnéni, azaz Mosley igazgatóhelyettes asszony.

Aki – Hetty-fan vagyok, vállalom – messze nem olyan szimpi sem nekem, sem a csapatnak, mint az aprócska, de annál félelmetesebb Henrietta. A szárnysegédje, Dedoko ügynök viszont már sokkal inkább tűnik életrevalónak, mint ő maga. Nem véletlen, hogy a csapat őt előbb elfogadja.

Mindenesetre az új Főnéninek szokatlan lehetett, hogy a csapat „Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten”-elven kezelte őt, és Deeks LAPD-hez történő átmeneti száműzetése (az asztal a kutyáknál jelenet minden pillanata zseniális!) után előbb Callen és Kensi még tesztelik is, hogy mennyire „bevállalós” a döntésekben, majd Sam és Callen teszik próbára a bizonytalanságtűrését sajátos módon.

A nagy nyomozás közben persze van itt nem éppen legális házkutatás, lövöldözés, észak-koreai bombafenyegetés Los Angelesre, és így jutunk el szép apránként a mentőautóban utazó bombához.

Meg kell hagyni: klasszikus megoldást választottak. Miközben Callen mint az őrült módon hajt először csak kifelé a városból, majd idő hiányában a kijelölt hely helyett a kikötőbe a mentővel, Sam hátul vadul próbálja hatástalanítani a visszaszámláló bombát.

A párbeszédükön nagyon jól szórakoztam, mint ahogyan azon is, ahogyan felemlegették a 6. évad elejéről a tengeralattjárót is. (A sors fintora: épp a múlt héten láttam megint azt a részt.) A legnagyobb a parti dialóg volt a robbanást megelőző pillanatokban a négyesfogat tagjai közt. A tökéletes időzítés fogalma testesült meg a képernyőn.

Where is Hetty?

A csapat nyomozás közben persze arra is szakít időt, hogy Hetty után nyomozzanak, méghozzá elég alaposan: Nell és Eric kiderítik, hogy a visszavonulása teljesen legális, rendben van, a hajója nincs a kikötőben, a házai többségét eladta vagy eladás alatt áll.

Aztán az epizód végére kiderült, hogy Ho Chi Minh városban élvezi a jól megérdemelt nyugdíját – egy másik dimenzióban, mert persze megint valami régi, CIA-vonatkozású ügyön dolgozik, ami az ő múltjához kapcsolódik, és azt hiszem, hogy lesz puskapor ebben a történetszálban, pláne a Rambo-s utalások után.

Ezzel azt hiszem megérkeztünk oda, hogy kísérletet tegyek bejósolni: mire számíthatunk májusig?

Arra biztosan, hogy Mosley Főnéni marad, és remélhetőleg apránként ő is kiérdemli mind a csapat bizalmát, mind a nézőkét, ahogyan annak idején Granger is tette. Abban pedig szintén aktívan reménykedhetünk, hogy ez a közel negyven éves vietnami fonal is csinos gombolyaggá alakul menet közben, s persze Hetty mielőbb visszatér az angyalok városába, hozva az összeállóban levő szálakat, mert kell a csapatnak is egy kis játékszer.

6 hozzászólás Ne habozz!

Zordon - 2017. 10. 10. 17:51

Nekem bejott az elso resz.
Deeks anyjat mondjuk kihagytam volna, napokig gondom volt az elalvassal attol a 2 perces jelenettol, de azon kivul jol megoldottak.

Az ido-oda razkodo szaguldo autoban vaktban drotokat vagdoso hatastaalnitason mar nem lepodok meg, de a humor nagyon ott volt az egesz epizodban.

Az uj fonokasszony erdekes karakter, jol megkavarhatja meg a kavet, egyelore nem szimpi, de attol meg felrazta az allovizet, szoval reszemrol maradhat :)

Azt csak talalgatni lehet, hogy mar megint hany es mifele csontvaz hullik ki Hetty szekrenyebol. Oszinten szolva, mar egy megkovult Brontosaurus sem lepne meg… meglatjuk, egyelore igeretes, remeljuk nem herdaljak el a lehetoseget.

Sue - 2017. 10. 10. 18:29

Ne haragudj, de Hettyről beszélünk: lesz ott Tirannosaurus Rex is! ;)

Én is akarok kommentelni - 2017. 10. 10. 20:04

Tetszett, de azért Miguel Ferrert az újak nem fogják tudni pótolni. Nincsenek egy szinten. És nem a karakterek , hanem a színészek.

torjack - 2017. 10. 10. 20:31

Alapvetően jó móka volt a nyitány. Az új alapszitu hozhat még érdekes pillanatokat.

Érdekes lesz, amikor Mosley rájön, hogy Kensi és Deeks nemcsak a munkában társak…nem olyan főnöknek tűnik, aki tolerálja az ilyesmit. Deeks már eleve nem indult jól nála. Bár van egy olyan sejtésem, hogy éppúgy be lesz törve, mint anno Granger.

Ami még érdekel, az az, hogy Sam gyászát akkor most lezavartuk, vagy lesz még ez ügyben valami.

Meg ugye ott van Hetty meg a vietnami szál, gondolom az lesz az évad első felének fősztorija. Talán valamilyen módon Grangert is hozzákapcsolják.

Sue - 2017. 10. 10. 21:06

Sam gyászát én nem szeretném, ha ennyivel lezárnánk. Ha már egyszer a múlt évadban ilyen realisztikusra sikerült Kensi felépülési sztorija, akkor itt is minimum azt várom el, hogy ne legyen pikk-pakk elintézve. És erre szerintem szépen rímelt a második rész, mert azért érzékelhető volt, hogy Sam nem pusztán kollegiális féltést produkált a régi kolleginája felé, amikor meglőtték, hanem érezhető volt, hogy nem akar még egyszer elveszteni valakit, akit kedvel.

Ambriel - 2017. 10. 11. 07:51

Féltem, hogy búvalbélelt Samet kapunk, de hála az égnek, nem így lett. G ismét bebizonyította, hogy igazi társ, aki soha nem hagyja magára a partnerét. Deeks és Kensi sem okozott csalódást.
Az új főnökön látszik, hogy ő lenne az új Granger, de tudjuk, hogy őt nem lehet pótolni. Nagyon fog hiányozni.
Hettyről sejtettem, hogy megint “sumákol” valamit, és biztos vagyok benne, hogy idén sem fog csalódást okozni az öreglány.
Igazából a szezonnyitó sok újat nem mutatott, mégis megadta azt az alaphangulatot, amiért 9 éve imádom a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz