login |

Chicago PD: kezdett az 5. évad – írta Sue

2017. 10. 11. 22:05 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Tény, hogy nem aratott nálam kitörő sikert a negyedik évad zárása, mert több ponton is rossz szájízt okozott a copy-paste szaga a történetvezetésen.

Az előző évad ott ért véget, hogy Sophia Bush karaktere, Lindsay nyomozó az FBI kötelékébe távozott, egy laza huszárvágással véget vetve ezzel a Holstead és közte húzódó magánéleti drámának is. Az áthelyezése egyértelműen Jay-t és Voightot viseli meg legjobban, de amíg utóbbi megérti a lány döntését (bár csak segítséggel), addig Halstead az üres lakásban bóklászva gyászolja a kapcsolatukat.

A kérdés viszont már akkor is az volt: hogy lesz tovább? Eddig ezzel kapcsolatosan keveset tudtunk meg, de hogy mit, azt spoileresen fejtem ki a tovább mögött.

Ami biztos, hogy Voight terápiára jár, közben bővül a csapat létszáma, mert Burgess és Upton is marad, de Antonio is visszatért a rész végére a rövid életű és nem éppen sikeres ügyészségi kitérő után. Ami emiatt nekem kérdéses: mennyire lesz kiegyensúlyozott a karakterek közt az évad?

Másrészt pedig a járőrös szál ezzel akkor végleg véget ért? Mert jelenleg nagyon úgy fest, és ennek én nagyon nem örülök, tekintve, hogy ez egy komoly erőssége volt a korábbiakban ennek a sorozatnak. Innen szép nyerni, azaz bebizonyítani, hogy nem válik 12 egy tucat jellegű, nyomozgatós darabbá a sorozat.

Nem vagyok lelkes? Így is mondhatjuk. Hogy a történetről is megemlékezzek egy kicsit: a csapat egy fegyverkereskedőket érintő rajtaütés alkalmával tűzharcba keveredik, amelyben Halstead eltévedt lövedéke egy kislány életét is kioltja.

Ráadásul jó darabig úgy van mindez feltüntetve, hogy mindenről Halstead tehet. „Mellesleg” a kislány éppen egy nem legálisan működő napköziben töltötte a napját, vagyis a rendőrök egyáltalán nem tudtak arról, hogy abban az épületben gyerekek vannak.

Mindezek után persze beindul a boszorkányüldözés, vagyis a harc a rendőrök és a feketék lakta környék közt, s a kölcsönösen működő előítéletek rendesen megnehezítik a nyomozást is a lövöldözésből megszökött rosszfiú után.

Mindezt még megspékelték egy kicsit nekünk némi felügyelettel, amit a csapat, vagyis elsősorban Voight kapott egy régi ismerős képében maga fölé, mellé pedig a környék képviselőjét is, tehát mondhatni minden szempontból ideális körülmények közt zajlott annak felderítése, hogy mi is történt.

Végül Antonio besegítésének köszönhetően sikerül összeállítani a képletet, vagyis hogy kit lőtt meg eredetileg Halstead, akin keresztülhaladvaa golyó egy ajtón is túljutva szegény kislány életét követelte. Teljesen véletlenül persze az is kiderül, hogy ennek a rosszfiúnak a bandája komoly pénzekkel segítette a képviselőt a választási kampányában.

Illetve azt is kiderítik, hogy a férfi, aki a lövöldözés után a kórházba kerülve gyanúsan hárítja a rendőrök kérdéseit, valóban ehhez a bandához tartozik, méghozzá a banda eszeként. Végül a képviselő és Voight elbeszélgetésének köszönhetően megússza a börtönt is, mert így remélhetőleg további csinos összegeket tud a környék fejlesztésére előteremteni – az ügyleteinek legalitása már más tészta, ebbe ne menjünk bele.

Hogy a magánéleti vonalat se hagyjuk ki a buliból: Ruzek szeretne káposztát melegíteni Burgess-szel, aki viszont ebben nem partner annyira, miközben rendkívül (nem) meglepő módon Halstead és Upton közt is elindult valami. A legnagyobb pozitívum az én szememben mindenesetre Antonio visszatérése, úgyhogy egyelőre még inkább a remény oldalára billen a libikóka. Aztán meglátjuk, májusra hova jutunk.

Vegyes érzések vannak bennem a folytatást illetően: egyrészről bizakodom, hogy a hirtelen történt létszámgyarapodás ne okozzon nagy történeti gikszereket és egyenlőtlenségeket a csapattagokra vonatkozó történetszálak közt. Másrészről viszont tényleg tartok attól, hogy a járőrös történetszál elvesztése mennyire lesz nálam hatással a sorozat tetszési indexére.

3 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 10. 11. 22:27

Nekem így 2 rész után egyenlőre nem hiányzik Lindsay, pedig bírtam a karaktert, de már annyira drámakirálynőt csináltak belőle, hogy sok volt.
Antonio visszatérésének örülök és én is hiányolnám a járőrözős szálat, mert az mindig adott hozzá egy kis pluszt.

Ami negatív volt nekem az egyértelműen az évadnyitó. Mindig utálom, ha arra fűzik fel a történet egy részét, hogy valamelyik csapattag köré akarnak valami drámát felhúzni. Most Halstead volt a soros, épp őt dobta a gép vagy mi? Jó lenne már úgy megírni egy részt, hogy nem a csapattagok egyéni drámájáról szól.

A 2. rész már sokkal inkább hasonlított a megszokott részekhez, de valahol kezdem azt érezni, hogy nem kötnek le annyira a részek, mint az előző évad második felében.

Rájöttem egyébként, hogy mi a bajom. Azt szeretném, ha nem epizodikus jellegű lenne, hanem ezekkel a színészekkel lenne 4-5 vagy akár 10 részen keresztül tartó átívelő sztori, komolyabb nyomozásokkal, komolyabb beépülésekkel. Ja és Roman karaktere is hiányzik, de ő nagyon.

Szerintem én ebben a szezonban végleg el fogok búcsúzni a chicagói rendőröktől. Hogy ez csak az évad közepén vagy a vége felé fog bekövetkezni azt nem tudom, de most nagyon úgy érzem.

Aldo - 2017. 10. 11. 22:49

A járőrös szál már az előző évad elején végleg elhalt, amikor Kim is bekerült a csapatba. Valahogy nekem annyira nem hiányzik, sem Lindsay sem. A sorozatra ráférne egy alapos vérfrissítés, mert a szereplők fele csak statiszta szinten van. Ezért is tartok egy kicsit a megnövelt létszámtól. A másik hiba, hogy sokszor válnak a heti ügyek önismétlővé.
Szerintem szokásomhoz hívem az első pár rész heti nézős lesz, de aztán megint átcsúszik nyári darára.

LaCRossE - 2017. 10. 14. 17:22

Háát, öhm, már az előző évadban sem volt nagyon járőrös szál.

Azt meg végképp nem értem, hogy hogy lehetett bármit belelátni Upton és Haldstead közé.

Chicago sorozatok közül még mindig ez a kedvencem. Justice-t kaszálták, a Fire-t én kaszáltam (mindig ugyanazt látjuk ismétlődni, és nem merik semennyire sem felrázni a dinamikát – hányszor láttuk már, hogy Severide megszívja egy csajjal vagy hogy Boden már kismilliódszorra bajba kerül a feletteseinél?). Szóval nekem már csak ez meg a Med maradt meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz