login |

Supernatural: kezdett a 13. évad – írta Necridus

2017. 10. 13. 22:10 - Írta: vendegblogger

47 hozzászólás | kategória: kritika,

Saving people, hunting things, the family business.

Nos, a családi vállalkozás idén se csődölt be, s már januárban bejelentették a munka folytatását, amit végre megkaptunk. Immáron 13. éve szállnak szembe a Winchester testvérek a természetfeletti erőkkel.

A nyitány pontosan ugyanott veszi fel a fonalat, ahol májusban hagytuka tovább mögött kissé spoileresen folytatom.

Szóval, hogy összefoglaljam: Sam és Dean elvesztettek mindenkit, akire egykor támaszkodhattak. Cas meghalt, Rowena meghalt, Crowley meghalt, Mama Winchester a másik világba került. Utóbbi „remek” társaságot szerzett magának, hiszen maga az ördög, az idén főszereplővé kiemelt Lucifer is mellette van. Természetesen maguk mögött hagytak egy kisebb-nagyobb problémát, a nephilim Jack-et, aki szintén főszereplőként fog feltűnni az évadban.

A Winchester fiúk tehát reménytelenül, összetörve, gyászolva térnek vissza a képernyőre, s eközben meg kell birkózniuk a nephilimmel, aki a világ egyik legerősebb lényei közé sorolható. A karakterek a tőlük elvárt viselkedést hozzák: Dean megtelik haraggal, meg akarja ölni Jack-et, s nem akar foglalkozni a veszteségeivel. Sam ehelyett tervezni szeretne, s reménykedik, hátha visszatérhetnek elvesztett szerettei.

Miután Jack elmenekül, egy útszéli falatozóba téved, ahol senki nem érti, miért meztelen, és miért mondogatja folyton, hogy „father”. Találkozik egy prostituálttal, aki mosolyt csal egy-két néző arcára elszólásaival. Jacket beviszik az őrsre, ahol később felveszik a kapcsolatot a Winchester fivérekkel. Mire odaérnek, Jack felfedi magát a seriffnek és annak fiának, s Dean kénytelen bevonni a rendőröket is a világába.

Az előbb prostituált képében feltűnt nő azonban már angyalként sétál be a rendőrőrsre két társával, azzal a céllal, hogy magával vigye Jack-et, hiszen tudja, mire képes: egyszerűen mindenre. A Winchesterék azonban legyűrik az angyalokat, s úgy döntenek, hogy hazaviszik őt a bunkerbe. Sam úgy gondolja, Jack nem rossz, képesek lesznek “megnevelni”, Dean pedig pusztán védelemből dönt így. Úgy véli, a nephilim ugyanolyan gonosz lesz, mint az eddigi ellenségeik, s ha magukkal viszik, legalább csak őket tudja bántani.

Érdekes, ahogy felvezették az új karaktert az írók. Abszolút semleges, képes mindenkit bántani, mégsem élvezi, nem tudja, hogy mire használja erejét. Egyelőre nem mondhatjuk, hogy Jack az évad főgonosza, ugyanis…, nos, nem gonosz. Még nem ismeri képességének határait (vannak egyáltalán?), s azt sem tudja, ki a rossz, és ki a jó. Egy biztos, hogy fáj neki Castiel elvesztése, akit apjának nevez.

Nyilvánvaló, hogy akit leginkább gyötör Cas halála, az Dean. Ismét képes volt imádkozni Istenhez/Chuck-hoz, bár nekem hiányzott a megszokott, szívszorító, könnycseppes, remegő hangú Dean. Igaz, igyekeztek a hangsúllyal és az őrjöngéssel kárpótolni, azonban ez nem feltétlen vezetett jóra.

A rész végén Dean, Sam és újszülött tinédzser félig angyal félig ember fiúk, Jack, elégetik Cas és Kelly holttestét, miközben Sam tanítani próbálja a nephilimet, mi is az a gyász, mit kell egy temetésen mondani. Dean eközben látszólag kemény marad, s elkönyveli magában anyja halálát is, így egyszerre gyászolja Cas-t, Kelly-t, Crowley-t és Mary-t is.

Az egyetlen kérdés, amire nem kapunk választ, az a pokolban történő változásokkal kapcsolatos. Crowley ugye meghalt, így megüresedett a pokol királyának trónja, amire remélem, a következő részben már fognak időt szakítani a készítők.

Viszont az utolsó percekre még Mary és Lucifer is kapott egy kis időt a képernyőn. Mary menekül, azonban Lucifer elől képtelenség. De szerencséjére az ördög egy rövid játék után közli vele, hogy nem akarja megölni, szüksége van rá.

Az egész évadnyitó nem az akciódús, feszült pillanatokról fog elhíresülni, de ezt mégsem mondanám negatívumnak, inkább korrektnek, hiszen folytatta, ami tavaly félbemaradt, s újabb kérdéseket tett fel. De az tény és való, hogy nem dobhattuk el tőle az agyunkat.

Legyen 6/10 az idei kezdés, aztán majd meglátjuk, mennyire jön majd be a nézőknek az, hogy a Winchester testvérek Jack szüleivé válnak. Szerintem fog hozni a Supernatural idén is olyan meglepetéseket, mint tavaly, ideértve a már bejelentett Scooby Doo-s részt, vagy a Wayward Sisters backdoor pilotját.

És akkor a sokak által feltett kérdésre, miszerint van-e olyan jó a sorozat, mint régen, örömmel adok választ: nem. Viszont ez nem is baj. Az idő múlásával ugyanis változott a Supernatural, és még mindig nem a rossz irányba. Ez egy másfajta SupNat, nem az, ami miatt anno sokan – többek között én is – elkezdtek sorozatokat nézni, viszont ugyanúgy szórakoztató és élvezetes. Biztos, hogy nem olyan jó, mint egykor volt, hanem másképp az, és nem egyszerű össehasonlítani a kettőt.

47 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2017. 10. 13. 23:12

Röviden: tetszett, élveztem. Nem tudom miért, sok új nem volt benne, lehet a rendezés, vagy a ritmus, de úgy lekötött. Fura, mert a Legends of Tomorrow fordítva, nem kötött le, pedig a második évadját nagyon bírtam :).

Májkül - 2017. 10. 13. 23:37

Hát mi történt itt kérem szépen?? Ez egy kiváló rész volt! 10/10

Pocok - 2017. 10. 14. 00:02

Ez egy jó pont annak, aki pl pár év kihagyást követően akar visszakapcsolódni? egyszerűen elegem lett Crowleyból, meg hogy állandóan megússza…

yagami - 2017. 10. 14. 00:13

Pocok: Elvileg Crowley most tényleg meghalt. Itt vagy valahol máshol olvastam, hogy a színész azt nyilatkozta, hogy nem fog szerepelni az évadban. Vagy valami ilyesmi. :)

Geza Kovacs - 2017. 10. 14. 00:38

Szerintem ez hosszú idők óta egy kifejezetten jó évadkezdés volt. Nem valami barom szörnyet vezetnek fel, hanem teljesen egy évadközi normális rész szintjén mozgott. Sok tekintetben olyan volt, mintha az előző rész igazi befejezése volna a hamvasztással, és Dean “imája” is tetszett.

Nikki - 2017. 10. 14. 01:43

Nagyon tetszett. Nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz. Ha valóban el kell búcsúznunk az elvesztett karakterektől, kicsit szomorú leszek, de végre egy meglepő húzás lenne.
Remélni se mertem, hogy a tesókból apukát csinálnak, akik felnevelik a gyereket, aki nem gonosz. Akiből jó is lehet, ha nem cseszik el. (Mondjuk a képességei tanításában/uralásában elkélne valami segítség) Így kell elkezdeni egy évadot. Remek volt! Legyen ilyen a folytatás is.

Silver-sama - 2017. 10. 14. 08:37

Szerintem a legjobb évadkezdés az utóbbi években.
Jack-et már nagyon bírom, olyan, mint Castiel az elején, de nála is szórakoztatóbb, ahogy felfedezi az emberi dolgokat :D.
Dean imádkozása Chuck-hoz, és Sam gondolatai a vikingtemetés alatt is elég emlékezetesre sikeredtek.
Tavaly hiába voltak ott az Egyetemesek, nem tették érzékelhetővé, hogy lenne főgonosz. Ez idén is így lesz, Lucifert valószínűleg az utolsó 2-3 részben hozzák vissza, csak, hogy a fia legyőzze.
Maryt is sajnos biztos visszahozzák, de ha a többivel nem teszik, akkor még elégedett lehetek. Az összes CW-sorinak ott volt a lehetősége, hogy jobbá váljon, de egyik sem élt vele, csak a Supnat. Ezért jár a respect (de csak amíg holtak is maradnak:)

Ayesha - 2017. 10. 14. 09:19

Nagyon bízok benne hogy Jack tényleg nem lesz gonosz. Ha Sam-el és Dean-el marad, biztos vagyok benne hogy a jó irányba terelnék, és Castiel is, főleg hogy rá tekint űgy mint az apjára (főszereplőnek ki van emelve, szóval visszatér).

jesustomer - 2017. 10. 14. 10:11

Castiel visszatérését maga Jared spoilerezte el talán a comic con-on.
Főszereplőként van berakva szal visszatér, igaz nem tudom hogyan ha el lett égetve.

infinity - 2017. 10. 14. 10:54

Nekem is nagyon tetszett a kezdés, sima 8,5/10.
Mivel az egyik kedvencem a sorozat, maradok ameddig tart. Egyike azon soriknak amik az idő múlásával is fenn tudják tartani érdeklődésemet. Minden részt tűkön ülve várok, szóval nekem ugyanúgy tetszik mint évekkel ezelőtt és várom a fejleményeket.

Geza Kovacs - 2017. 10. 14. 10:57

Jajj, hát Castiel Zsolti már legalább kétszer felrobbant, ha jól rémlik, az van olyan rossz, mint az elégetés. Aztán mégis megvoltmost tavaszig. Majd visszajön.

Popeye - 2017. 10. 14. 12:51

Lucifer megölte akkor IS, amikor a ketrecbe akarták zárni őt. Mármint Castiel akkor is megmurdált.. amúgy, ott az alternatív világ. lehet onnan kapunk Castielt :D

Kissur - 2017. 10. 14. 13:21

Nekem tetszik, hogy Jack nem gonosz, hiszen mitől is lenne az? Most született.
Amit nem értek, hogy Crowley készített egy varázslatot az előző évad végén, és az önfeláldozásával aktiválta azt. Azzal mi lett? Mert szerintem Winchester Anyu azért tudta megsebezni Lucifert, mert működött a varázslat, vagy nem?
Remélem nem az lesz, hogy Jack lelép a tesóktól, hanem együtt mennek és szép lassan fordul majd át bizonyos események miatt gonoszba. Mert nyilvánvaló, hogy az lesz. A kérdés, hogy megölik… izé meg tudják-e ölni.
Plusz pont, hogy az 1.részben kipipálták az angyaltőrt. Nyilvánvaló volt számomra és szerintem minden néző számára, hogy azzal nem lehet megölni, és ezt gyorsan prezentálták is.
Ugyanazt a receptet használja a sorozat, amit az elmúlt 12 évben, és számomra még mindig működik.

lotta - 2017. 10. 14. 13:52

Míg az Arrowtól kb. agyvérzést kaptam, ez kellemes kis évadnyitó volt. Valahogy minden a helyén van. Már csak azt remélem, hogy Castiel az alternatív világból pottyan majd közéjük, mert egy újabb feltámadás már nagyon gagyi lenne. Annyira jó lenne, ha végre tényleg lenne súlya a halálnak ebben a sorozatban. Legalább egy icipici.

SPOILER SPOILER SPOILER
SPOILER SPOILER

“Ez idén is így lesz, Lucifert valószínűleg az utolsó 2-3 részben hozzák vissza, csak, hogy a fia legyőzze.” Én nem bánnám, ha idén végre tényleg kapna valami idézőjeles megváltástörténetet Lucifer. Miután összespanolt Apuval, simán adhattak volna új irányt a karakternek, de inkább megint jöttek a hisztis tini karakterével. Most ott ragadt egy alternatív univerzumban, ahol nem ő a legnagyobb kutya. Ott van Mihály (és elvileg ő lesz majd az évad főgonosza), aki megnyerte a saját háborúját, megölte a saját Luciferét… szóval innentől fogva kb. a saját túlélése kell, hogy Lucifer legfőbb gondja legyen. Akár kényszerből még össze is foghat Maryvel (ami érdekes dinamikát adhatna a karaktereknek)… mert én kétlem, hogy az au Mihály nagyobb emberbarát lenne, mint az, amelyik évek óta lent rohad a Ketrecben.

iampanka - 2017. 10. 14. 15:46

Az egyik legjobb premier epizód volt.
Jack nagyon szórakoztató karakter, tényleg a régi Castielre emlékeztet. Ez hogy Cas-t tartja az apjának engem nagyon megérintett.
Jensen alakítása, amikor Dean imádkozik 5*, de a hamvasztásnál is ahogy nézni tudtak Jared-del, én nagyon átéreztem a fájdalmukat.
Én kicsit félek, hogy behoznak még egy Prince of Hell-t, eddig egyik sem tűnt olyannak, aki nagyon megállná a helyét főgonoszként, ellenben az alternatív Mihály szerintem nagyon jól helyt állna.

Az utolsó bekezdéssel pedig nagyon egyetértek. Én csak 1,5 éve kapcsolódtam be, így nekem más élmény, mint azoknak, akik a kezdetektől fogva nézik. De tényleg más milyen, de még mindig ugyanolyan lelkesedéssel készítik a fiúk is, mint anno, úgyhogy remélem odateszik ezt az évadot is.

Danee - 2017. 10. 15. 18:29

Nem is tudtam, h Matt Damon szerepelni fog, meglepett.

B - 2017. 10. 17. 01:08

Nem mondhatnám, hogy bármi szokatlan történt az nyitóban, de azért jó volt nézni. Valahogy olyan “otthonos” az egész.

Senki - 2017. 10. 20. 19:08

Hét jelenete gyanús, amikor “elteleportál” Jack az ajtó mögé :D

szirial - 2017. 10. 20. 19:38

Megmenteni vagy megölni? A kérdés persze nem új, de olyan kellemesen fűszerezték újra, hogy élvezet fogyasztani.
Jack gyerekes reakciói szórakoztatóak. Lucifer/Mark remek és Mary szerencsésen kevés vizet zavar.

Zora - 2017. 10. 20. 19:46

@Danee

Hát, lehet, hogy Matt Damon is, de azért Leonardo DiCaprio is.
Nem?
:-)

Raynes - 2017. 10. 23. 02:25

Az évadnyitó nem igazán tetszett, és a folytatás sem volt a legjobb. Nem volt túl rossz sem, csak lapos, teljesen reális értékelés a kritikában írt 6/10. Pedig nem lenne nagy baj a behozott karakterekkel sem, csak érdektelen az egész, nem tudott lekötni. Persze nem kaszálom, de azért egyetértek, hogy ez már rég nem az a Supnat, ami az első 4 évad volt. Amíg megy, valószínűleg nézni fogom, a mai sorozatok között még ilyen gyengébb szinttel is bőven nézős lesz.

anduss - 2017. 10. 26. 14:50

@Zora

Nekem tisztára a titanicos DiCaprio, és még Jacknek is hívják… :)

Kissur - 2017. 10. 27. 17:15

Jody minek volt benne a 13×03-ban? Semmi olyan jelenete nem volt, ami miatt ő kellett volna ide. Én nem bírom a karakterét, úgyhogy nem élveztem annyira ezt az amúgy elég kellemes epizódot.
Ez jellemzi az eddigi 3 részt: kellemes. Nem kockáztatnak az írók, hozzák a szokásos formulát, és működik.

Geza Kovacs - 2017. 10. 27. 18:12

Tőlem elvihették volna a gyereket magukkal, aztán nevelgethetnék, engem nem zavarna, tényleg jó ez a sima vadászgatás.

szirial - 2017. 10. 27. 22:19

Jody a spinoff miatt kellett, amiben egyre kevésbé bízok.
Kevesebb Jody, több Lucifer lenne az ideális.

yagami - 2017. 10. 28. 04:42

Így van, Jody nem egy erős karakter szerintem se a körülötte lévő lányokkal. Rendszerint gyengébbek a részek, amikben szerepel. Az első 5-6 évadban még elment, de aztán túltolták szerintem.

Tulazon - 2017. 10. 28. 16:53

Amúgy most hogy van ez? Párhuzamos valóságpárhuzamos luciferrel, akkor párhuzamos istennel is? vagy egy isten van, akinek van végtelen lucifere és angyalai? párhuzamos menny és pokol? Vagy kiderül majd, hogy végtelen isten van, de azért van egy fő aki mindent lát?

nish - 2017. 10. 28. 20:18

Tulazon
ha ez így lesz. akkor egy dragon ball super :D

de amugy szerintem, mindegyik világnak meg van a maga istene. nincs fő isten

klsgbr - 2017. 10. 31. 20:07

@Raynes

teljesen egyetértek, nekem mindig is az első évedhoz hasonló részek jöttek be igazán, persze értelemszerűen idővel kellett behozni komolyabb főszálakat is, de 3-4 évad után kifújt a sorozat, vannak fellángolások évadonként 3-4 jó rész de azon kívül semmi.. nézni fogom amíg tart, de amikor elkezdtem egyik kedvenc sorozatom volt azóta átment “kötelezőbe”… engem Zakariás megjelenésekor vesztettek el akkor kezdett átmenni gagyiba

Szula - 2017. 11. 02. 12:01

Jody egyértelműen a spinoff miatt került be a részbe és gondolom a látnok csajszit így vezették fel, mivel Jodytól megkapta a névjegykártyáját és mellé még hogy nála mindig lesz hely ha segítségre lesz szüksége.

Ami az eltelt 3 részt illeti annyira nem jött be ami talán az új gyereknek is köszönhető. Valahogy nekem eddig nem szimpi a csávó. Ami viszont tetszett az Mihály a másik világban és valami azt súgja most nekem is hogy ő lehet az évad második felében a fő gonosz. Ahogy Dean is mondta hogy ők hiába akarnak jót cselekedni valahogy mindig rosszabbak lesznek a dolgok és most is ez lehet ha anyuci megmentése során Mihályt is rászabadítsák erre a világra. Ekkor jöhet jól majd Jack ereje. Addig pedig a 4. lovas/herceg fogja megkeseríteni Deanék életét.

scientist - 2017. 11. 03. 20:22

jó rész volt ez a negyedik. az idei főgonosz remélem olyan “semmilyen” lesz :)

szirial - 2017. 11. 04. 15:02

Az eheti rész olyan se hús, se hal.
Nem volt rossz, de hűha se volt.
Remélem jövő héten Cas katalizátorként fog működni, mert Jack-től most már többet várok, minthogy végveszélyben felcsillan a szeme.

Zora - 2017. 11. 04. 20:16

13×04

De jó, Castiel visszatér!
:-)))

Kissur - 2017. 11. 04. 22:31

Cas most komolyan azzal jutott ki az Ürességből, hogy halálra idegesítette az ottani lényt? Really?

Uhu - 2017. 11. 07. 10:27

Nagyon vicces volt, ahogy Castiel 2 a Fox-os Lucifer (Lucifer Morningstar) orgánumával szólalt meg. http://www.imdb.com/title/tt4052886/

Kissur - 2017. 11. 10. 19:53

Úristen, ez a 13×05 hihetetlenül jó volt! A heti eset is elég para volt, Jensen színészi játéka frenetikus, a csavar a rész közben wow, és a végén a pillanat nagyon szívmelengető volt. Kár, hogy az elején a stáblista elspoilerezi a végét. Láttam a nevet, és amikor még a 40.percben sem jelent meg, akkor tudtam, hogy ki jelenik meg a végén.

Geza Kovacs - 2017. 11. 10. 23:52

Tényleg nagyon eltalált rész volt.

zolkó - 2017. 11. 11. 00:42

13×05

WOW! Bivalyerős rész volt. Jensen és a könyvtár, a régi/új szereplővel, egy az egyben visszahozta amiért imádtam a sorozatot mindig is. Jó volt hogy nem volt Jack, meg Luci. Oldschool, libabőröztető rész, még sok ilyet!

mSO - 2017. 11. 12. 00:30

A végén még elkezdem nézni megint.

Vajon ért(ékel)hető úgy, hogy csak a 13. évadtól nézem? Izé… hol is szálltam ki…? Ja megvan, az Isten démonlányás évadot már nem bírtam végigszenvedni, pedig már csak pár rész volt hátra.

yagami - 2017. 11. 12. 02:45

Van egy-két olyan dolog benne, amihez szükséges a 12. évad ismerete ( hogy jött képbe újra Lucifer, miért van ott ahol, Castieles dolgok, hová lett Crowley, ki az a Jack nevű kölyök stb. ). Vannak ilyenek, de ezeket ha nem vagy kíváncsi a 12. évadra és nem zavar, akkor valaki ledarálhatja röviden itt hozzászólásban akár. Plusz el is olvashatod a 12. évad végi írást az oldalon, ami még egy jó ötlet talán. :)

Pedig amúgy a 11. évad elég erős volt. Összességében erősebb, mint a 12. évad. Ha az nem tetszett nem tudom, hogy ez fog-e, de tehetsz vele egy próbát. ( kiemelkedő részeket minden évadba tesznek )

Egyébként az nem a “démonlánya” volt, hanem a testvére:D

Reid - 2017. 11. 12. 11:09

Teljesen jó részt kaptunk, olyan régi feelinges saving people, hunting things, the family business. Le is kötötte a figyelmem a teljes 40 percre. Utána kezdtem el azon agyalni, hogy ugye nem az a tervük, hogy Cas helyett az üresség csávó tér vissza, és így fognak Jackből gonoszt csinálni?!

mSO - 2017. 11. 15. 05:08

yagami: Köszi! Igen, tényleg a testvére volt. Kb ennyire maradt meg a lényeg abból az évadból. :D

Kissur - 2017. 11. 16. 12:50

Reid: Holy sh*t! Ez eszembe se jutott. Tényleg mi van akkor, ha az nem is Cas, hanem az Üresség így öltött testet? Az ütne, mint az ipari áram.

Kissur - 2017. 11. 17. 18:33

Basszus, elültetted a bogarat a fülemben, és most nagyon figyeltem árulkodó jelekre Castiel esetében a 13×06-ban. És elég gyanús, hogy tényleg nem ő az. Nem tesztelték le, hogy angyal. Nem tudott gyógyítani. Az Üresség meg simán lenyúlhatta az emlékeit, és a testében eljött a Földre, hogy megnézze, ki tudta felébreszteni Cast az álmából, amire még senki nem volt képes.
Jelenleg szerintem elég jól alakul az évad. Van Asmodeus, a Pokol új királya, van Jack aki jó vagy rossz, van Lucifer és Anyu, meg Mihály, plusz a rejtélyes nagy küldetés, amit Deanéknek véghez kell vinniük. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki az évadból, mert eddig jó felé terelgetik a szálakat.

Reid - 2017. 11. 18. 14:16

Kissur: A múltkori részben benne volt, hogy Cas fejében turkál, látta az emlékeit is, simán játszhatja hitelesen. Én is úgy néztem végig a 13X06-ot, igen ez Cas, nem ez nem ő.

szirial - 2017. 11. 19. 10:46

Most már jobban megy Jacknek a teleportálás.
Megkeresi Jesse-t és elmélkednek a jó és gonosz mibenlétéről.

Alex - 2017. 11. 19. 22:23

Szerintem meg kib*szott jo evad. Nekem sem fordult meg a fejemben, hogy Cas helyett mas jott vissza. Viszont! Kb azonnal meghalt az or, igy nem gyogyithatta. Viszont a kocsiban nagyon sulykolta, hogy nem rossz Jack.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz