login |

SWAT: 3 rész után

2017. 11. 21. 14:50 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika,

A pilotok többnyire túlzsúfoltak szoktak lenni, amikből csak nagyjából lőhető be egy sorozat minősége, és magukban sokszor nem is igazán jók. Persze vannak kivételek, és a SWAT úgy tűnik pont ezek közé igyekszik, mivel a remek kezdése után villámgyorsan Hawaii Five-O-s mélységekre süllyedt.

Szokták mondani, hogy a sorozatozás írói médium, de úgy tűnik ezt az akció zsánerre nem érvényes, mert itt tényleg sok múlik a rendezőn. Na jó, egy kicsit segít az is, hogy a pilotra nem csak több pénzt, de több időt is kapnak általában a készítők.

Konkrétan arra gondolok, hogy a premiert Justin Lin rendezte, és az ismeretlen karakterek köré is képes volt jó akciójelenetet csinálni. Nem érdekelt minket a sorsunk, de mégis működött az egész. Plusz az “egyszerre lövünk” pillanat a SWAT komolyságát is elárulta egyben.

A folytatásra viszont befutott Billy Gierhart, aki sok sorozattal a háta mögött rutinosan unalmas. Itt érdemes megnézni miket csinált előtte. Ott volt a The Walking Deadben, a Sons of Anarchy-ban és az Agents of SHIELD-ben, tuti, rendezett jónak tartott részt is ennyi idő alatt, de tippre azokon már az írói médium-jelleg volt érezhető. Csak mert itt nagyjából halálunalmassá tette az akciójeleneteket, amint azok hozzá kerültek. Pedig nem hiszem, hogy az összes vágót, kaszkadőrt meg mindenkit lecseréltek volna Lin után.

Hogy ne legyek teljesen negatív, mostanra már kezdenek alakulni a karakterek, szóval előbújnak az írók a készítők keze alatt, viszont nekik alig pár percük van. Jellemzően azzal az esettel van dolgunk, hogy hiába kedvelem meg őket lassanként, például a drogos házban levő kopogás vagy a harmadik rész vége, ha a már említett unalmas akciójelenetek veszik körül őket rengeteg nyomozással megfejelve. Ez utóbbi a legtipikusabb amúgy, szinte ásítok amikor kihallgatnak valakit, vagy egymásnak beszélnek, de valójában a néző felé akarnak infót dumpolni.

Néha-néha visszanézek majd, de szerintem az a 10 jó perc nem éri meg nekem a 30 unalmas, ezerszer látottat. Pedig olyan ígéretesen indult a S.W.A.T…

3 hozzászólás Ne habozz!

Phoenix - 2017. 11. 21. 16:13

Csak engem zavar, hogy van benne nyomozós rész is? Nem vagyok nagy expert a témában, de tudtommal a swatnak nem feladata a nyomozás, a kihallgatás, ők egy beavatkozó egység. Erre majdnem több a nyomozós scene a sorozatban, mint tényleges akció. Ráadásul két dolog teszi érdékessé a nyomozós zsánerre épülő műveket. Vagy az ügyek nagyon érdekesek vagy maga a nyomozás olyan. Ebben zseniális a Sherlock Holmes művek (semmiképp nem az Elementary). Tehát totál luft ilyen 6 milliószor látott ügyeket idecitálni és “nyomozgatni”. Az egyetlen amiért ez izgalmas sorozat lett volna, az az akció jelenetek. Hogy egyszerre mozognak és rendkívül precízen, illetve gyorsan hatástalanítják a veszélyforrást stb. Van néhány film, ami bemutatta ezt, de ebben a sorozatban ez is lapos, plusz kevés is.

symor - 2017. 11. 21. 17:58

Hát ez nagyon szar lett, az IMDb-t felváltva sírják tele a konzervatív fegyverbuzik és a liberális értelmiségiek miszerint a SWAT mindkét csoportnál épp hol húzta ki a gyufát.

Azért azt el kell ismerni, ha ezt a két tábort képes volt meggyőzni arról, hogy egyszerre lapátolja a szart a sorozat fejére a SWAT mégiscsak tudhat valamit.

A magam részéről, mint fegyverbuzi liberális hasonlóképp egyszerre ítélem el a sorozatot:

Az akció-részéről buta, rosszul ütemezett, mese habbal majd minden szcéna és tűzharcjelenet, meg sem közelíti az eredeti SWAT működési rendjét, profizmusát.

Láthatóan jónéhány szereplőnek nem idegen a fegyver, de a rendőri eljárások rém ostobák és hiteltelenek.

Pedig szép elnézni ahogy a fiúkat kivitték lőni Taran Butler-hez, lásd itt:

https://www.youtube.com/watch?v=Nde8WP17xi0

Csak azt felejtik el a készítők, hogy fegyverkezelés és fegyver használat között a terepen egy rendszernyi különbség van és a SWAT ennek megszegi majd minden szabályát.

Nagyobb ökörséget legfeljebb a mérhetetlenül rosszá vált Strike Back mostani évadjában látok legfeljebb.

Ezt a tendenciát folytatták is, vagy okosan írod meg egy rém egyszerű sorozatban azt a kevés szociális témát két akció között, vagy inkább ne vedd a fáradságot, mert csak rontasz mindenen.

Pláne, ha töketlenül mindenkivel szimpi akarsz lenni.

Hát nem egy The Shield – mondjuk nem is vártam hasonló tökösséget, de azért ez iszonyú kevés…

winnie - 2018. 03. 04. 06:22

a 2. és 3. rész után is abszolút bejön a sorozat. dinamikusak az akciók, a nyomozgatásokkal sincs semmi gond, a karakterek pont olyan szinten vannak jelen akár komolyabb, akár vicces kísérősztorikkal, ami még emészthető, szóval nagyon kellemes néznivaló eddig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz