login |

Pilot: Godless

2017. 11. 23. 17:20 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha western, akkor bosszútörténet? Mivel Amerikában Hálaadás van, ami 4 napos ünnepet jelent sokaknak, így nem is annyira meglepő a Netflix szerdai premierje, hiszen fogták és daralehetőségre bocsátották az egyik mostani legnagyobb dobásukat. Sorozatrajongói szempontból még itthonról nézve is jól tették.

A Godless már azzal is kiemelkedik, hogy a készítő Scott Frank, és Steven Soderbergh executive producerkedett, a szereplőgárdában pedig többek között Jack O’Connell, Jeff Daniels és Michelle Dockery brillírozik. És igazából a többi színészt sem tudnám rossz szavakkal illetni, nagyon erős a gárda.

A történet amúgy a legklasszikusabb western témákat veszi elő, csak egy picit csavar rajtuk. A főszereplőnek nézeteltérése van egy kegyetlen banda vezetőjével, akinek még az egyik zsákmányát is lenyúlja. A konfliktus lövöldözésbe torkollik, ami után mindketten elmennek a sebeiket nyalogatni.

A fiatal srác egy főleg nők által lakott bányászvárosba keveredik, ahol a pilot alapján valamennyire be is fogadják majd. A gonosz pedig még véresebb szemmel utána ered. A sorozat tetőpontja szerintem innen ki is található. Viszont nem is ez a lényeg, hiszen egy western nagyon ritkán fog minket történetileg meglepni. Az utóbbi évek legjobb filmje a stílusban az Open Range, ami ugyanilyen egyszerű, és mégis modern klasszikus.

Azért pont Kevin Costner filmjét ragadtam ki, mert többször is az ugrott be. Maga a stílus amúgy képes volt átszivárogni a 21. századba is olyanokkal, mint a No Country for Old Men vagy épp az idei Logan pont Scott Franktől. Nem is ez a lényeg, a Godless sokkal inkább a hagyományosabbakra építkezik… gyönyörűen

Nem elég, hogy jó ránézni a sorozatra, mert olyan mintha valami filmet néznénk. Ez így 2017-ben nem akkora meglepetés talán – bár ez lehet külön posztot érne, mert nem mindig tudok egyetérteni vele -, viszont a nyugalmas történetvezetés, a remekül kitartott karakter pillanatok mind lenyűgözőek. Nyilván pont ezért ütnek jobban a konfliktusok is.

Hiába tudom, hogy Scott Franknek régi terve volt már ennek a történetnek a megvalósítása, valahogy mégis az jut eszembe, hogy Soderbergh a The Knick után ismét egy tökéletes korszak-bemutatást szállított.

A kezdés sima 8/10 részemről. Kár, hogy most épp mást darálok, mert kedvem támadt ezt előrébb venni.

A Netflix-től megszokottan az egész évad felkerült, de most lehetőleg maradjunk az első benyomásoknál. Ha későbbi részekről van véleményed, azt próbáld meg spoilerek nélkül kifejteni.

20 hozzászólás Ne habozz!

AlfStokes - 2017. 11. 23. 19:20

Egy resz utan az a velemenyem, hogy ez baromi jo lesz. :)

LoGi - 2017. 11. 24. 06:18

Lehet bepróbálom akkor, és Alias Grace helyett ezt fogom nézni (annak még csak a pilotján vagyok túl). Kosztümösök sose voltak az én műfajom, szóval nem akarom túlzásba vinni :D

Blobov - 2017. 11. 24. 10:12

Biztos nem vagyok westernekhez szokva, de az első fél-, háromnegyed órában kegyetlen zagyva volt az egész. Utána meg 5 perc alatt elmagyaráztak mindent, ami klassz, de akkor minek zagyvásítani előtte? Kicsit öncélú volt, hogy az eleje gyakorlatilag (kvázi elmesélve) a végére került. (Kábé annyira öncélú, mint anno a Westworldnél).

danger - 2017. 11. 24. 13:16

Oncelu igen, a kesobbi reszekben meg jobban kibontjak az elso reszben lattottakat, meg az elozmenyeket, erdemes tovabb nezni, mar ha ennyibol nem lett volna magatol ertetodo :D
Jeff Daniels nagyon jo, Jack O’Connell vegre ujra, de a tobbi szereplo is nagyon jo.

human - 2017. 11. 24. 13:50

LoGi: kosztümösök nekem sem, de a postapok igen, és a westernek sokszor közel állnak ahhoz :)

wellwellwell - 2017. 11. 24. 18:46

hú, 40 percen vergődtem át magam, és nagyon szenvedek.

Lanie - 2017. 11. 24. 18:47

Hozzám elég közel állnak a westernek, imádom a hangulatát és minden aprócska elemét.

Valaki - 2017. 11. 24. 20:13

Én sem értettem semmit szinte a rész végéig, falunév-táblákat mutathattak volna, hogy ki hol van épp :)

clegane - 2017. 11. 25. 00:03

előbb olvastam a kommenteket mint néztem a pilotot, de totál nem értem, mi volt ezen a zagyva vagy követhetetlen.
teljesen rendben volt dramaturgiailag, kicsit sem volt öncélú. talán oda kéne figyelni.

gevin - 2017. 11. 25. 18:22

2 rész után nagyon pöpec.

Rendezés és a fényképezés spot on.

Egyedül a duci leszbika lóg ki, a seriff tesója. Az ő karakterét abszolút nem tudom elhinni. Ellenben a vékony csaj, az indiángyerek anyját baromi jó badass-séggel hozza, mégis látszik, hogy sebezhető és törékeny.

Egy picit sokallom az epizódok hosszúságát, nem mintha bánnám a lassan építkezést, de hangyányit lehetett volna ezt sarkítani, úgy, hogy ne veszítsen az integritásából, mégis feszesebb legyen.

eszemix - 2017. 11. 25. 23:10

Én egyáltalán nem bírom a westernt, de ezt a hét részt sitty-sutty ledaráltam. Szerintem teljesen korrekt volt benne minden.

gevin - 2017. 11. 26. 22:33

Minden ragyogó, egészen a finláééig. Nem tudom, hogy Scott Frank mitől érzi úgy, hogy minden finálét így el kell baszni, de a Logan vége sem lett túl erős, és ide is olyan baromságokat írt egy-két szálra, hogy csak néztem.

Ezt leszámítva ez nálam kb új kedvenc, mert minden baromira klappol, a western motívumok az utolsó cseppig kiaknázva, talán csak annyi a kivetnivalóm, hogy néhol szándékosan túl badass akar lenni, ami már hiteltelenségbe csap át.

Lásd a nagy gunfightot a végén.

8/10

De egy ütősebb befejezéssel simán betenném a legjobbak mellé.

clegane - 2017. 11. 27. 13:21

igen igen, én is lenyomtam közben, és eszem megáll milyen hangulatos benne minden jelenet, amiért western-rajongó csak rajongani tud, egyszerre tűnik korhűnek és mitikusnak. a szálak is okosan tárulnak fel, nincsenek benne buta döntések ami miatt fogná a néző a fejét, ellenben mindenki kedvelhető és kellően cool.

deviszont a vége csakugyan nagyon össze van csapva. az utolsó gunfight totál feleslegesen elnyújtott, és tényleg hiteltelen, sőt egyenesen unalmas. ráadásul addigra már némelyik fő- és mellékszereplőt be is vitték olyan irányokba, amik nagyon erőltetettnek tűnnek. kár érte.

de az utolsó epizódig szerintem mindenképp érdemes megnéznie annak, aki szereti a műfajt.

cherockee - 2017. 11. 27. 23:48

Csatlakozom, az utolsó részig nagyon jó, utolsó rész tetőpontja teli van hülyeségekkel, spoiler nélkül olyan emberek hülyülnek meg, és sétálnak ki pisztolyok elé, akiknek addig az IQ-ja nem ezt indokolta volna. De értem én, ötlettelen író így tartja be a “4 másodpercenként egy halott” ritmust.

A másik, hogy nagyon nem ártana, ha nem sík hülye lenne mindenki, és a legnagyobb lövöldözés közben bakna keresni fedezéket, mert ők a rosszfiúk, nekik nem kell, lehet állni 5 méterre 20 embertől, és csak délcegen lövöldözni rájuk. Hitelességről nem beszélhetünk sajnos, de még csak logikáról sem.

AlfStokes - 2017. 11. 28. 08:48

Azert az elottem szolok velemenyei, megha teljesen jogosak is, ne vegye el senki kedvet a sorozattol, mert egy paratlanul jo, gyonyoruen fenykepezett, remek szineszeket felvonultato westernrol van szo, aminek szerintem elmeny minden perce (na jo, csak majdnem mind :)

Lanie - 2017. 11. 28. 19:40

Jack O’Connell szuper egyébként, nagyon régen vártam hogy hasonló szerepben láthassam őt, a Skins óta eszméletlenül nagy kedvencem. Tyű, még ilyet! Irtó hamar ledaráltam.

Lemoni - 2017. 12. 07. 21:12

Gyönyörű, 7 rész hosszúságú filmeposz, izgalmas, hangulatos, borzasztó és vicces, könnyes és felemelő jelenetekkel. Kicsit emlékeztetett a sztori az örök legnagyobb kedvenc 7 mesterlövészemre, talán ezért is tudott annyira beszippantani. Nagyon jók a színészek, a 2 kedvenc karakterem Whitey és Iyovi voltak. Lezárt történet, de ha nagyon akarnák, lehet folytatni (annyi pénzzel el lehet jutni Californiába….).

Blobov - 2017. 12. 13. 16:53

Végignéztem végre én is, gyakorlatilag egy 8 órás filmet kaptunk, egyben nézve sok lett volna, így darabokban azért jó volt :) S voltak annyira jók a karakterek, hogy annak ellenére, hogy az első rész mészárlása és a végső nagy leszámolás között szerintem két kezemen megszámolhattam volna, hány pisztolydördülés hangzott el, szóval ezek ellenére sem unatkoztam. A fényképezés gyönyörű, a hangulat remek, a karakterek többsége fantasztikus.

sorozat/gyilkos - 2017. 12. 21. 00:40

Hát…a lehivatkozott Open Range azért sok szempontból bőven a sorozat fölött áll. Vagy ha már aktuálsi, akkor Bone Tomahawk.

A fényképezés ok, az alaphelyzet érdekes, néhány karaktert korrektül visznek, és van pár jó alakítás. Jeff Daniels ebben is remek, Dockery kihozza a papírkarakterből, amit lehet. A korszellem megidézése végül is rendben, bár ez még Leonet se éri el, nem hogy a Deadwoodot. Olykor brutális, de nem szikár, romantikával azért át van némileg itatva.

A főszereplő színész sajna nem túl erős, tönkre nem teszi a jelenteit, de nem is ad hozzá semmit. A két nő szerelmi szálában sem éreztem drámát, pedig adtak nekik időt bőven.

SPOILER

És az említett utolsó rész, ami gyenge b kategóriás, zs kategóriás villanásokkal. A katonai falut úgy mészárolják halomra, mint a csirkéket, de a díszes üvegablakok és tárt ajtó mögött pocoló bányászhölgyek úgy lövik a rejtélyes okból nyílt színen egy tömegben szerencsétlenkedő apokalipszis bandát, ahogy a sharknado készítői csinálták volna még évekkel ezelőtt. Az sem teljesen világos miért nem tüzelték fel az acél&kő palotát, azért az abroncsszoknyákon kívül akadt még ott éghető anyag. A végső leszámolás nagyjából az első résznél tudható volt, pedig itt TÉNYLEG szép csavart tehettek volna bele(ZICCER). A lezárás érzelmi töltete meg rendes alapozás hiányában nulla.

5-6/10

Snoopyzit30 - 2017. 12. 29. 16:36

Ó, jaj! Itt van egy tök hangulatos sorozat, a fényképezés pazar, a zene, a díszletek, a színészek, de még a történet is teljesen jó, erre meg hoznak egy olyan csatajelenetet, aminek a fele tiszta hülyeség.
Ilyen karaktergyilkosságot én még sorozatban nem láttam. Oké, hogy ez a helyettes seriffgyerek nem volt egy lángelme, de azért olyan hülye még ő sem lenne, hogy kisétál 30 profi fegyveres elé, főleg úgy, hogy előtte magyarázta, hogy miért jártak fél éjszaka körbe-körbe a csajjal, akit megmentett, nehogy odavezessék a bandát. Tehát a csávó azért nem volt éppen hülye. Szóval alapból a profi lövő seriffhelyettesnek a tetőn kellett volna lennie és kb. 5 másodperc alatt leszedett volna 5 embert, majd utána a maradék támadás alatt még vagy 10-et simán. Csak hát ugye ki kellett nyírni dramaturgiailag a csávót, mert különben a ladyknek nem kellett volna harcolni. Fájt, hogy ezt így oldották meg.
Aztán ott van az újságíró, aki kap 2 mellkaslövést, de aztán később már ott sétafikál a többiekkel a tömegben, de a legjobb a német spiné volt, aki kap egy haslövést, de úgy szaladgál ott, hogy még a kezét se teszi oda, ááá itt már röhögtem. A temetési jelenet a végén meg teljesen súlytalan volt.

Ezt leszámítva minden szinten nagyon bejött a sorozat. Viszont amit még nem értettem, hogy ha már behozták Roy és Alice között a romantikus szálat, akkor az mi volt Roy részéről az az “Alice nem illik hozzám” duma?
Nem mintha azt vártam volna, hogy ellovagolnak a naplementébe vagy ilyesmi. Ez így volt jó, ahogy volt.

Jeff Daniels volt talán a legjobb. Minden pillanatban azt vártam, hogy mikor kattan be valamiért, de aztán szinte végig totál nyugodt volt. Jó volt ez a kettős szerep. Nem volt teljesen elcseszett az a fickó, csak hát a gyerekkora ugye.

8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz