login |

Pilot: Runaways

2017. 11. 24. 20:32 - Írta: superpityu

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Hulu vajon behúzza az idei évet? Azt hiszem, jogos lehet a kérdés, mert tavasszal jött tőlük a Handmaid’s Tale, ami gigasiker a streaming szolgáltatónak és díjakat is hozott, aztán múlt héten feltolták a Future Man első szezonját, ami szintén sok pozitív visszajelzést kapott. Most pedig megérkezett tőlük a Marvel’s Runaways, ami az első 3 epizód alapján rohadt jónak tűnik.

Runaways – 1×01-03: 8/10

Őszintén szólva a sokat dicsért képregényes alapanyag ellenére is hatalmas meglepetés volt a Runaways pilotja, hiszen tini karakterekkel könnyű mellélőni, de nem elég, hogy a fiatalok sem klisések, de még a szülőket is elég jól eltalálták.

A történet röviden annyi, hogy a tini szereplőink szülei egy szektát alkotnak, amely embereket áldoz fel valami oknál fogva, ez még annyira azért nem tiszta 3 rész után sem. Viszont az egyik rituálét véletlenül meglátják a fiatalok, szóval elkezdődik a nyomozás, hogy kiderítsék, minek is voltak a tanúi.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog, mert a történet felütése és a srácok összeverbuválása sem annyira könnyű. Szóval tini hőseink egykoron jóbarátok voltak, de pont két évvel a pilot időpontja előtt egy másik közeli barátjuk halála óta elhidegültek egymástól. Így az évforduló megfelelő alkalom arra, hogy újra egy helyre érkezzenek és a többiek szemére hányják, hogy miért is fordultak el egymástól.

Maga a reunion kicsit izzadságszagú volt, ezt aláírom, de a srácok közötti interakciók valami fantasztikusak. Ezen az is segít, hogy mindenki valami mást hoz magával, teljesen más személyiségek. Mert hiába a tökéletes családi háttér, mindegyik srác szarul érzi magát a jelenlegi helyzetében. És igen, kicsit klisésen vannak felvezetve a karakterek, de olyan gyönyörűen forgatják ki ezeket, hogy jó volt látni őket.

Lehet, kicsit elfogult lettem hirtelen a sorozattal és a szereplőkkel, de régen lepődtem bármin annyira, mint a Runaways-en, hiszen még csak nem is vártam igazán, erre simán úgy mutatkozik be, hogy elkezd kopogtatni az év végi toplistákon.

Egyébként az a héten kaidott első 3 epizód egy nagy hosszú pilotnak is nevezhető, bár külön-külön is megállják a helyüket, ha hetiben érkeztek volna, de az 1×01 sutaságaiért simán kárpótolt a szülők szemszögéből érkező folytatás. Sőt a konkrét konfliktusig csak az 1×03 végén érkezünk el. De mégsem tudom igazán elképzelni, hogy merre fog haladni a sztori, mert rengeteg kis szál van, amit egyébként remekül kezeltek.

Szinte minden karakterben látni a potenciált, bár van egy felnőttek közötti szerelmi szál is, amire igazából nem érzem, hogy nagy szükségünk van jelenleg. Viszont a háttér, amit a szülőknek adtak, az nagyon bejön. Ebből leginkább a gengszteres szál tűnik a legizgalmasabbnak, még akkor is, ha erre alig szántak időt.

Egyébként sztori nem halad túl gyorsan, amit egyáltalán nem bánok, sőt azért a múlt történéseiből is megismerünk pár szeletet, amelyek még fontosak lesznek később.

És mivel Marvel-sorozatról van szó, így a képességek is előkerülnek, amelyek szerencsére nincsenek túltolva. Olyannyira, hogy mi is a karakterekkel ismerjük meg őket. Mindenesetre a Nico és boszorkánykodás (vagy valami ilyesmi) izgalmasnak tűnik. Karolina csillogása még nagy kérdőjel, Molly pedig kicsit tucatképességet kapott.

Gert és a kis háziállata viszont nagyon menőnek tűnik elsőre. Chase pedig gondolom majd azzal a felvázolt kesztyűvel fog keménykedni, Alex viszont egyelőre csak egy okos srácnak tűnik.

A pontszám ott van fent, és a leírtaktól függetlenül sem tökéletes a Runaways, de baromi szórakoztató volt a nyitány minden perce. Jöhet a folytatás, mert simán néztem volna tovább a 3. rész cliffhagere után.

20 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2017. 11. 24. 21:19

Szerintem iszonyatosan gagyi. Pedig lászik hogy beletettek pénzt, jó is lenne, de nekem pld. személy szerint herótom van a elnttektől akik azt akarják eljátszani hogy 15 éves tinédzserek. A lila hajú és a gyúrós csávó az akit végképp nem lehet elhinni.

A képregényt nem ismerem, nem is fogom olvasni szakítottam a marvellel mióta mindent dobtak ami eddig jó volt és vasember thor nő lett, hulk meg egy ázsiai srác, az lehet hogy a képregénynek ez jó adaptációja, de szerintem ez a sorozat akkor lenne igazn jó ha a főszereplők ilyen stranger things szerű fiatal kisgyerekek lennének.

mSO - 2017. 11. 24. 21:21

Nagyon néztem volna én is, bizony. De ha ilyen a sorozat, akkor ezt hetiben nézni nehéz lesz, inkább várok vele a daráig.

Remekül választották a színészeket is, kényelmes a tempó, de nincs üresjárat, végig fenntartják az érdeklődést a jelenetek, és jól adagolják a rejtélyeket (bár nekem kicsik voltak ezek a falatok :D).

A prehisztorikus őrkutyát is remekül vezették be!

mSO - 2017. 11. 24. 21:22

szpojleres mókus: pedig érdemes belekukkantani a képregénybe – ez még a régi érából van, nem a mostani divathullámok idejéből.

DarkEagle8712 - 2017. 11. 24. 21:28

“hiszen tini karakterekkel könnyű mellélőni, de nem elég, hogy a fiatalok sem klisések, de még a szülőket is elég jól eltalálták.”

A sorozat valóban ne, rossz de azért ne essünk túlzásokba. :D Konkrétan minden egyes karakter klisés. Mintha egy tipikus tini horrorból szöktek volna meg. Van egy macsó szépfiú akibe mindenki bele van zúgva. Van egy csini szőke, egy kocka, egy goth bige, és egy feminista csaj is. A szülőknél ugyan ez csak csak felnőttben.

Ettől eltekintve nem rossz a sorozat de messze nem 8/10. Max 6-os, egyelőre. Rohadtul lassan haladunk 3 rész alatt több flashback volt mint más sorozatban egy évad alatt, arról nem is beszélve, hogy ez olyan mintha a Gossip Girlt keverték volna a Riverdale-el némi képregényes beütéssel. És ez baromira nem bók. A képregény nagyon jó és a hibákat abban itt javították de sajnos túlságosan trendire csinálták. Nagyon remélem, hogy kevesebb kavarás lesz és több képregényes vonal mert nem véletlen említettem egyelőre a Gossip Girlt. Lényegében ugyan az csak pepitában.

Viszont hála a képregénynek óriása potenciál van benne és ha már Riverdale akkor legalább ez is hasonlóan látványos mind CGI mind fényképezés terén. Egyelőre nincs súlya a sorozatnak mint pl a The Giftednek de meg van benne a lehetőség. Viszont én azt javaslom mindenkinek hogy darálva nézze mert ez hetiben ilyen lassan hamar kasza lehet. Pláne a képregényt ismerőknek. Ne mis értem miért nem adja ki a Hulu a sorozatai egyben mint a Netflix sokkal jobban járnának lehet több sorozatuk lenne sikeresebb.

mSO - 2017. 11. 24. 21:31

Egyébként 19 éves a lila hajú, a befogadott árva tesó meg 14 – ők épp nem állnak távol a szerepük életkoránál, de a többiek mind 20-on felüliek.

winnie - 2017. 11. 24. 21:32

“Mintha egy tipikus tini horrorból szöktek volna meg”

az a baj, hogy mindenkit le lehet írni ilyen alapon két szóval, plusz további 22 karakter archetípusra is rá lehet fogni, hogy tinihorroros – valaki vagy szép, vagy csúnya vagy átlagos. valaki vagy erős, vagy gyenge vagy átlagos. valaki vagy okos (kocka), vagy buta, vagy átlagos. lányoknál is lehet valaki népszerű, lehet kívülálló, és átlagos. és így tovább. a kitétel csak annyi, hogy átlagos karaktereket tök felesleges írni. innentől kezdve pedig bármelyik variáció lehet tipikus. még az is, amelyik két ellentétes tulajdonságból áll, mert új nincs a nap alatt.

de mint ki fog derülni, ezek sokkal komplexebb figurák, viszont első látásra nyilván csak egy vagy két jellemző fog lejönni a nézőnek, mert annyi karakterizálás fér be a plot mellé. ráadásul épp ez lehet a vonzereje ezekben az esetekben a történeteknek, hogy tipikusnak tűnő karakterekkel mennyire nem tipikus dolgokat is lehet kezdeni.

winnie - 2017. 11. 24. 22:21

“Ne mis értem miért nem adja ki a Hulu a sorozatai egyben mint a Netflix sokkal jobban járnának lehet több sorozatuk lenne sikeresebb.”

leírod a választ. mert nem érted. ők meg értik, sőt, tudják. (például azt sem tudod, hogy mikor járnak jobban, vagy mikor lenne több sorozatuk. mert nem attól, hogy valakit érdekel a runaways, előfizet, majd lemondja.)

most nem azért, de a hulu sokkal, de sokkal jobban tudja, hogy nekik hogy jobb. nem csak azért, mert gőzünk sincs arról, hogy mi mennyire sikeres, lévén nem publikálnak ők sem nézettségeket, hanem azért, mert a hulu az a szolgáltató, mely a sorozatainak egy részét egyben, másik részét hetiben teszi elérhetővé, ergó pontosan tudja, hogy melyik modell mit nyújt számára, mik az előnyei, hátrányai, stb.

minden sorozatot úgy adnak ki, ahogy nekik jobban megéri – többek között azért, mert nem másolják a netflixet.

és eddig a kommunikációjuk alapján legsikeresebb, illetve legjobban fogadott hulu-sorozatok mind hetiek voltak, ld. handmaid’s tale, 11/22/63, casual vagy the path. ha a teljes évados premier hatékonyabb lenne, akkor nyilván úgy adnák ki a sorozataikat.

superpityu - 2017. 11. 25. 06:40

Darkeagle: valóban klisésen vannak felüthetve a karakterek, ezt le is írtam, de igazából elég hamar levetkezik ezeket, amikor együtt vannak a kölykök. Gondolok itt mondjuk chase hülyeségeire, amit dobnak is amikor felmegy megmenteni a csajt, majd utána bocsánatot kér gerttől amikor lógva hagyta.
Mert igazából szerintem ez az érdekes benne, hogy ki lépniük a szerepükből, nem maradhatnak azok akiknek lefestették őket a pilot elején és ezt elég jól oldják meg.

sunny - 2017. 11. 25. 09:45

Számomra a rész végén mikor bementek azon a “titkos ajtón” és figyelték a piros köppenyeseket aztán ott hangosan elkezdtek h Mi folyik itt meg vakuval fényképezni na ott kikapcsoltam. Sose értettem miért kell ennyire hülyére csinálni egy jelenetet.

superpityu - 2017. 11. 25. 10:11

Sunny: de a hangosan beszélés meg volt magyarázva. A szülők egy burokban voltak, hogy ne szűrődjön ki semmi zaj. Ettől még beszélgettek volna halkabban amikor leértek, ezt alaírom. A vakuzás már más dolog, az szimplán hülyeség volt.

natasa - 2017. 11. 25. 11:53

Én is a gagyi véleményekkel kell egyetértsek. Végig úgy éreztem hülyére vesznek. Értem, hogy képregénysorozat, de ennél még a sokak által utált Iron Fist is értelmesebben volt megírva. A harmadik rész végi “meglepetés”, a hóesés, az értelmetlen “cult”, a titkos ajtó…Tudom, hogy képregény, de ami a Flashben elmegy itt valahogy csak béna. Talán mert halál komolyan veszi magát, miközben lehet ha inkább a fun vonalat tolja jobb lett volna.
Mint egyetemista azt kell mondjam a lila hajú csajnál klisésebb karaktert el sem tudok képzelni. Még a patriarchátust is sikerült kimondatni vele párszor. Az egész nagyon “woke” akar lenni. S akkor mindez párosul a gagyisággal. A Hulunak nálam csak a 11/22/63-al volt sikere.

sleepwalker77 - 2017. 11. 25. 11:54

Első 3 rész alapján eddig egy erős közepes, Gifted szintjét meg se közelíti. Várok még vele, hátha emelkedik a színvonala.

DarkEagle - 2017. 11. 25. 12:44

Winnie ne vegyél már mindent szó szerint amit írok. Nyilván én is tisztában vagyok azzal, hogy a Hulu tudja mit csinál de igazából ahogy te is írtad nem látjuk a nézettségi arányokat így nem tudhatjuk biztosra hogy mikor lenne sikeresebb 1-1 sorozat.

Szerintem igen is előnyösebb ilyen sorozatoknál ha egyben kiadják mert ezeket direktbe úgy készítik el hogy egyben több értelme legyen mint hetiben. Amit írtam inkább kívánság volt mint hozzá nem értés.

Amúgy igen le lehet egyszerűsíteni minden karaktert kb egy jelzőre pláne azokat amikben tinik a főszereplők de épp azért emeltem ki most ezt mert egyelőre nincs túl sok mélysége a karaktereknek pedig lement 3 rész. Túl sok időt használtak fel a fölösleges ismétlésekre.
Ezt most Superpityunak is írom. Való igaz ha együtt voltak kiléptek a kliséhalmazukból de nekem pont ez nem tetszik, hogy csak akkor ha együtt voltak. Nem szeretném ha erről szólna majd a sorozat hogy csak akkor ilyenek ha együtt vannak és a suliban pl mindig jön majd a tipikus énjük.

Igazából az a legbántóbb, hogy még így 3 rész után sincs olyan főszereplő akinek érdekelne a sorsa pedig nálam 3 rész alatt elszokták érni hogy kedveljek karaktereket.

winnie - 2017. 11. 25. 12:51

(ha már hozzánemértés, és tényleg nem akarom, hogy elkalandozzunk erre, akkor még véletlenül sem teszek úgy, mintha én értenék hozzá, hiszen eleve azt nem értem, miért jó ha egyszerre adnak ki valamit. a hulu sikereit nagyban meghatározta az, hogy például a handmaid’s tale-ről is hónapokon át lehetett beszélni, mert volt miről. nem mintha egy teljes évados sorozatnál ne lehetne, de még a leghype-osabb netflix-cuccok is háttérbe szorulnak nagyon hamar (a stranger things s2 egy hónapja sem volt már premier, de szinte nincs is már szó róla, olyan sokáig nem jelentene netes vagy sajtójelenlétet, mint egy heti sorozatnál.

persze a lényeg mindig is az lesz, hogy mi a célja egy szolgáltatónak. mert biztos, ha csak az előfizetőszám-növelés lenne, akkor azt ugyanúgy megkapják egy heti, mint egy teljes évados premierrel. mármint ha valaki csak egy adott sorozat miatt fizetne elő és lelépne, akkor vagy a premier idején, vagy a finálé után előfizethet egy hónapra és kész. szóval ezért nem érzem ezt tényezőnek a siker vagy bevétel szempontjából. a disztribúciós modell inkább imidzs szempontjából lehet fontos. a netflix ezzel határozta meg magát. és a hulu meg így akarja, hogy ők másfélét (is) kínálnak.)

NedRhyerson - 2017. 11. 25. 15:38

Nagy Marvel rajongó (X-Men) vagyok, ezért szurkoltam neki, hogy jó legyen. De ennél unalmasabb szerintem csak akkor lehetett volna, ha konkrétan az a cél. Érdektelen karakterek, gyenge színészi játék, gyakorlatilag 0 akció, minimál cselekmény, túl hosszú játékidő. A 3. részt már sok beletekeréssel sem bírtam végignézni. Egyedül a fényképezés tűnt jónak.
Nekem 3/10, kis jóindulattal.

Ennél még az amúgy borzasztó gyenge Iron Fist is jobb volt..

Akkor már sokkal inkább a Gifted, az mintha lassan kezdené megtalálni a saját hangulatát (egyre kevésbé egy gagyibb Heroes utánérzés).

Balumedve - 2017. 11. 25. 19:08

Csak az első 2 részt láttam, és az is max 5/10 érdemel nálam. Végig az az érzésem volt, hogy gagyit nézek, de elismerem, hogy azt jó fényesre polírozták, mert fájdalmasan csillivilli a végeredmény. Karakterek terén nekem nem kevés, csak unalmas. A történet gerince még elmenne, csak ne kevernék benne ennyire az elemeket. Igazából a dinoszaurusznál éreztem, hogy ez nekem sok.

Azt nem mondom, hogy vállalhatatlan, mert biztos, hogy egy csomó ismerősömnek be fog jönni, de engem nem nyűgözött le.

mse - 2017. 11. 25. 21:21

Élveztem az biztos. Viszont tipikusan binge sorozatnak érzem a Runaways-t, olyan Netflix típusú egyszerre fogyasztandó darabnak. Ez lehet, hogy csak az első 3 részre lesz igaz, és azért is adták le őket mind elsőre, de nekem inkább az jött le, hogy itt nagyon szérializált, lassan építkezés fog menni végig. Nyilván sok a szereplő (főleg mivel nem csak a gyerekek, de a felnőttek is kapnak sztorit rendesen), úgyhogy nem meglepő, hogy rengeteg olyan dolog maradt, amit még mondjuk a pilotban feldobtak, de még a 3. részre se igazán mozgott semerre.

Megint csak, ez nem baj, sőt, jó ez az építkezősdi, de leginkább most azt fontolom, lehet, érdemes lenne megvárni, hogy végigmenjen az évad, mielőtt nekiülök a maradéknak, mert talán úgy lesz az élmény maximális. Persze ez minden valószínűség szerint nem fog megtörténni, így is izzadok, hogy el leszek spoilerezve a képregény felől, nem hogy még kivárjam a reakciókat a részekre real time. :P

mSO - 2017. 11. 26. 13:35

Anno a képregény azért jött be, mert tök hétköznapi szinten szóltak a képességek megéléséről, nem rögtön X-men csapatba kerültek vagy valami tehetségesek iskolájába, hanem saját maguk fedezgették fel fokozatosan, hogy mire képesek, mik is ők valójában… Rég volt, hogy olvastam, s most belenézegettem, és elég különös fordulatok várhatóak még – már ha az alapanyaghoz hűek a karakterek hátterei.

Thomas - 2017. 12. 02. 18:33

Nekem az a bajom vele igazán, hogy túl sok a szereplő. A plakátokból azt hittem, hogy a 6 “tini” lesz a főszereplő, de kaptunk melléjük 10 szülőt is, akiknek mind saját sztorit akarnak adni, így szerintem többet is szerepelnek. És még a rejtély része érdekelne is, de az alig halad, a szülőknek válságban lévő házassága, megcsalása, gengszterbandás háttere meg baromira nem.
És most valahogy kétlem, hogy ennyi összevisszaságból valami értelmeset ki lehet hozni, de egy részt még adok neki (hármat láttam).

Enzo - 2017. 12. 04. 02:11

1×01-02
A premierkor leadott 3 részből csak kettőt néztem meg most – hát azt megértem, hogy miért nem csak eggyel indítottak, mert nem semmi idő kell a 6 gyerek és a hozzájuk tartozó 10 szülő felvezetéséhez.

Az első rész első fele kifejezetten csalódás volt kicsit, mármint azon kívül hogy csak kötelező felvezetés, rossz volt nézni ennyi borzasztó szülőt :D Meg úgy olyan furcsán vegyes a bagázs, nem tudom hogy voltak haverok anno. Aktuális témákkal operál a sorozat, az biztos, de egy-kettő elég taszító tud lenni, főleg ez az egyházas-szektás dolog (meg egy kicsit Gertnek a feminazi/SJW szála).
Nagyjából a raptor első felbukkanásától fordult át pozitívba nálam a dolog (mily meglepő :D hát na, elfogult vagyok), és a végére egész jól összeállt. Csak azt nem értem, hogy Molly most fedezte fel a raptort? Az SMS alapján eddig is néha meg kellett etetnie az állatokat…

A második részről nem sokat írtam, a visszatekintés, szülők hátterének megismerése érdekes volt. Olyan érzésem van, hogy a felnőttek között is lesz olyan, aki a “jó oldalon” áll/fog állni. (Pl. a színész fickó, aki elkezdett nyomozni, meg Gert és Molly szülei – utóbbiak inkább csak furák, mint gonoszok)

Darabkák:
– A főcímnél elgondolkoztam, hogy jó sorozatot szedtem-e le, annyira semmilyen és nem illik a sorozathoz.
– Mollytól furcsa volt, hogy szinte azonnal elkezdte próbálgatni az erejét, az orvosi rendelőben még úgy tűnt, mintha most tapasztalná meg először, a garázsban meg pont hogy nem.
– A szőke csaj végül be se vette a drogot? Ajhe…akkor ez a tünci csillogás a képessége lehet vmilyen formában.
– A majdnem lebukás utáni színészkedés ügyes volt a Twisterrel, jól játszották a szerepüket. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz