login |

Pilot: Counterpart

2017. 12. 10. 20:44 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Oké, ez mi a fene volt?

Azt mondjuk már most elfelejteném, hogy nagy hype lesz a Counterpart körül, mert ez egyelőre lassú. Ne értsétek félre, nagyon jól használja az idejét, de 20 perc után egyértelművé válik, hogy egy rétegsorozatot szállított az Starz. Hogy kiket fog elkapni? A kémfilmek és -sorozatok rajongóit.

A történet alapjai röviden: a 70-es években, a hidegháború közepén a kísérletezgetés közben az emberek véletlenül kinyitottak egy dimenzióalagutat. Akkor még egyforma volt a két “hely”, de így 30 évvel később már hatott egymás fejlődésére a megszerzett tudás.

Mindeközben a főhősünknek, Howardnak is hasonlókon jár az agya: vajon az életünk csak a döntéseink összegzése, amiket a bennünket ért hatások módosítanak? Az határoz meg minket, ahogy reagálunk?

Ilyesmin azért gondolkozik, mivel a túloldalról érkező hasonmása teljesen más embernek tűnik, mint amilyen ő maga. Mellesleg a siralmas irodai munkának tűnő helyzetéből pont a hasonmás rángatja bele a cselekmény közepébe, hiszen a másik Howard láthatóan a kémtörténet legmélyéről merült fel kicsit.

A kidolgozást már említettem. Aki oda van a rendes kibontású kémtörténetekért, az egy pillanatot se habozzon majd a belenézéssel. Nem is tudom, hasonlítsam a mozis Tinker Tailor Soldier Spy-hoz (amiből amúgy készült minisorozat is), amit megfejeltek egy kis PK Dick-kel? Valamiért ez ugrott be. Nyugisan felvezetett szálak mentén alapozzák a karaktereket, akiknek szinte már érdekel is minket a sorsa.

Sajnos a pilot és a második rész rendezője az Imitation Game-ért felelős Morten Tyldum, aki az egész jól megírt történetet teljesen iparosmunkásan kelti nekünk életre. Komolyan mondom, egy emlékezetes pillanat soncs a pilotban vizuálisan, pedig a sok helyszín és kitalált díszlet alapján még csak a költségvetéssel sem spóroltak.

Egy dologban viszont semmiképp sem nyúltak mellé, ez pedig JK Simmons. Bár gondolom, idővel a többi főbb szereplő hasonmását is láthatjuk, de a pilotot simán elviszi a hátán az a Simmons, aki már egy testtartással is képes megmutatni, hogy épp melyik jellemű szereplőjét látjuk.

Ha most rögtön itt lett volna a folytatása, akkor már nézném, de valahogy mégis “csak” egy 7/10 amit adnék a pilotra.

Mellesleg az évad január 21-én kezd a Starz-on, most csak leadták a pilotot az Outlander fináléja után, hogy sok néző előtt ezzel promózzák.

12 hozzászólás Ne habozz!

LuPuS - 2017. 12. 10. 21:07

Nálam várós majd kiderül mit hoznak ki belőle

cherockee - 2017. 12. 10. 21:32

Berlin Station, részben Homeland kedvelőknek szerintem be fog jönni, nekem tetszett. Esetleg még a Fringe fő történeti száláért rajongók is találhatnak benne valamit, ha többet lesz szó a két világról, nekem nagy rejtély, hogy milyenek a világok, egyáltalán az egyik legalább hasonló-e mint a mienk :), mert a részlegvezető asztalán levő CRT monitor és az okostelefon nekem anakronisztikus (jól írtam?) volt egymás mellett. Zeppelint nem láttam az égen, figyeltem. De a német-angol beszélgetések, és a Moszkva feliratú kávézó…

bvr - 2017. 12. 10. 22:17

“Hogy kiket fog elkapni? A kémfilmek és -sorozatok rajongóit.”

Óóóó, idén ezek szerint korán itt a karácsony! :)))
Már a trailer alapján is vártam, de ugye abból még szinte bármi lehet. Na de ez az ajánló azt jelenti jó az irány! :)
Már nézem is mindjárt, kár hogy csak most olvastam, de az NFL-meccsig még pont bele tudok kezdeni! :)

PS: amúgy Tinker Tailor Soldier Spy, az Le Carré egyik legjobb könyve, személyesen pedig minden “ponyva” közül (amúgy messze nem az, de most egyszerűsítek) az egyik all time legnagyobb kedvencem, tök gyakran előveszem csak egy-egy részlet miatt is. Na a film az nem azt mondom hogy vállalhatatlan, de nyomába nem ér (sőt, sok helyen kimondottan ront rajta! sokat!) , szóval mindenkinek a könyvet ajánlom – de azt nagyon! :)

energy - 2017. 12. 11. 04:15

Érdekes, nem ragadott meg annyira, mint a DARK, de megnézem a 2. részt is.
A főszereplő túl öregemberes, a főnöke meg tipikus irritáló idiótának tűnik.

bvr - 2017. 12. 11. 08:45

Megnéztem este, minden szempontból tetszett, részemről várom a folytatást! :)

winnie - 2017. 12. 11. 10:25

“Na a film az nem azt mondom hogy vállalhatatlan, de nyomába nem ér (sőt, sok helyen kimondottan ront rajta! sokat!) ”

na igen, ez a baj, hogy sokak számára csak a film létezik, pedig ott a minisorozat: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/10/20/tinker-tailor-soldier-spy-1979-irta-gromit/

bvr - 2017. 12. 11. 17:17

@winnie: igen, régesrég (amikor még a kikölcsönzés sem volt olyan egyszerű) bele is kezdtem egyszer abba a minisorozatba, de egyrészt számomra nem jó értelemben érződött rajta hogy 70es évek végén készült, másrészt a casting ott sem jött be (kezdve rögtön a főszereplővel, szerintem az nagyon fontos hogy George Smiley minden vonásában egy “anti-James Bond”, rögtön így is írja le a könyv: alacsony, tömzsi emberke. Namost én önmagában szeretem persze Alec Guinness-t (sorozat) mint ahogy persze rendkívül szeretem Gary Oldmant is (film), de előbbi sem sokkal jobban testesít meg az utóbbinál egy George Smiley karaktert :)
De az igaz hogy az a sorozat sokkal regényhűbb (legalábbis történet, párbeszédek szintjén, hogy a belső világot hogy lehet megragadni azt nem tudom, ahhoz végig kellett volna néznem), egyszer majd talán beiktatom egy nyári darára. Amúgy az érdekes lenne hogy mai technikával (hiszen mostanában rengeteg olyan sorozat van aminek nagy erőssége hogy nagyon vissza tudja adni korábbi évtizedek atmoszféráját, ugyanakkor meg ízig-vérig gyönyörű mai filmek/sorozatok), szóval ebből egy jó remake az érdekes lehetne. De persze nekem nem hiányzik, én magával a könyvvel elleszek a végtelenségig :)
Na de Tinker, taylor fényezés valamint OFF vége :)))

wrtn - 2017. 12. 12. 22:59

Engem rettentoen felbosszantott. Az h mar negyedoraval korabban lehetett tudni, hogy az fogja vinni a tortenetet elore, hogy hopp hat azt a napi rutint, amit minden aldott nap megcsinalok elfelejtem megemliteni, mikor kihangsulyozza Mr. Parhuzamosvilagi007, hogy a legaprobb reszletekig mondjak el mindent… na az kiverte a biztositekot. Igy hogy bizzon az ember abban, hogy esetleg ha lesznek benne komplexebb fordulatok azok nem lesznek total bagatelek? Kar erte, jo ugynok lehetett volna…

bvr - 2017. 12. 13. 13:52

igen, egyetértek, az tök béna és rögtön látható húzás volt, viszont annyi más jó dolog volt a filmben (főleg az atmoszféra, az alapötlet és JK Simmons) hogy ezt simán megbocsájtottam :)

Bence - 2017. 12. 14. 18:07

Teljesen rendben volt, a kritika félig-meddig jogos, de ebből még bármi lehet.

Snoopyzit30 - 2017. 12. 18. 19:16

“- Which one are you?
– Fuck off.” :-D

Engem is az atmoszféra, az alapötlet és JK Simmons győzött meg. Valóban lassú a felvezetés, de érdekel a folytatás.

Érdekes, hogy a jelenbeli Howard csak véletlen nem mondta el a virágot (mert annyira ideges volt és ez olyan apróság a napi rutinjában, amire lehet hogy csak akkor és ott gondol, amikor a nővérnek beleteszi a virágot a vázába) vagy direkt csinálta, hogy lássa mit lép a másik Howard. Én egyébként az első variációt találom helytállónak. Szerintem nem gondolta át ennyire részletesen a napi rutinját, ne felejtsük, hogy előtte szembesült ezzel az egésszel és eléggé szét volt esve. Miért titkolta volna el? Hiszen éppen az ő feleségét akarják megmenteni.

Ami még jó húzás volt, hogy a túloldalról jött Howard miért titkolta el, hogy az ő felesége is él. Ennek biztos lesz jelentősége. Ezen kívül még jópofa volt a nyakkendő meg a végén a dal is.

Remélem jó csavaros sztori lesz. Minden adott hozzá. Meglátjuk jövőre.

Batistuta - 2017. 12. 31. 18:02

Meglátjuk, hogy mennyire lesz csavaros, de az biztos, hogy a két JKS alaposan félrevezeti majd egymást (lásd cliff).

Egy erős 8-as.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz