login |

Riverdale: féltávon a 2. évad

2017. 12. 17. 16:22 - Írta: superpityu

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha valaki azt mondta volna, hogy a Riverdale nagy változáson megy át az első szezon után, biztosan a képébe röhögtem volna. Erre tessék, itt vagyunk 9 epizódot követően az S2-ben és hihetetlenül kellemes meglepetés lett a sorozatból. Egyelőre nem akarom levenni róla a guilty pleasure címkét, de ha így haladunk tovább, akkor hamarosan kinőheti azt.

Félreértés ne essék, van benne még mindig rengeteg ostoba húzás, és igazából a színészek sincsenek a helyzet magaslatán (viszont Lili Reinhart-nak jár a pacsi, ő remekül állja a sarat), de a történet az nagyon rendben van. Ráadásul sokkal sötétebb tónust kapott a sorozat.

Igazából az karakterek használatával még nem igazán vagyok kibékülve, mert néha csak bútordarabként funkcionálnak és teljesen céltalanul lézengenek a háttérben. Viszont Archie, Betty, Veronica és Jug is egészen érdekes irányba változott ebben a szezonban. Sőt nekem kifejezetten tetszik, hogy nincsenek állandóan együtt, s így sokkal több szálon tud futni a cselekmény, mint mondjuk az első évadban.

Ami egyébként még mindig sokat dob a sorozaton az a kisvárosi hangulat, az északi és a déli ellentét, aminek a főhőseink pont a középpontjában vannak. De egyelőre nem ez volt ennek a félévadnak a meghatározója, hanem egy sorozatgyilkos, aki rettegésben tartotta a várost. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ezt a sztorit pedig egészen jól eltaláltak, mind a nyomozás, mind a hangulat terén. Pedig nagyon sokszor pengeélen táncolnak a készítők és egy hajszál választja el őket attól, hogy egy menőnek szánt jelenetből nem lesz valami nevetséges idiótaság, amin csak mosolyogni tud az egyszeri néző.

Bár a sorozatgyilkosos szál kap megoldást a 2×09 végén, azonban én korántsem vagyok biztos abban, hogy nem csak egy beetetés volt ez. Egyszerűen nem látom, hogy Fred miként illett bele a gyilkos által kitalált sémába, vagy miért éppen Fred lett volna az, amikor ennyi erővel bárki más rosszabbnak, bűnösebbnek található ennél a fickónál. Szinte biztos vagyok benne (vagy szeretném azt hinni), hogy lesz még meglepetés ennek kapcsán.

Az az igazság, hogy pár hete már betettem draftba az írást, de nem volt időm befejezni, amit annyira nem is bánok, mert az utóbbi részekben megint kezdtek elkényelmesedni az írók. Elkezdtek megint olyan idióta helyzeteket írni, amelyeket nem nagyon tudtam röhögés nélkül kibírni.

Meglepetésre nem a szerelmi szálak kapcsán történt mindez, azokat kifejezetten jól kezelték, sőt. Viszont néha fűznek beléjük kisebb buktatókat, amiket szinte semmi perc alatt ki is radíroznak. Olyan, mintha két egymást követő epizód teljesen más írószobával készülne. Furcsa.

Ami viszont  félévadzáróban nagyon kihúzta  a gyufát, az a Lodge családi titkok, amiket nem osztottak meg a nézőkkel. Teljesen röhejesen csak azt láttuk, miután Ronnie képbe kerül és a szülei megkérdezik a véleményét. Hát miről? Micsoda írói trehányság az ilyen, hogy dramaturgiailag ilyen módon próbálják sejtelmesebbé tenni a sztorit.

Ami még fájó kicsit, hogy néha nem tudnak mit adni a karakterek szájába és csak úgy ott lézengenek. Szegény Josie hiába kap kicsit több figyelmet mégis tök felesleges karakternek tűnik. Egyedül a Cheryl-es szál menti meg, ami azért elég WTF húzása ennek a szezonnak. De például Kevin sem sok vizet zavart eddig.

Összességében kifejezetten kellemes csalódás idén a Riverdale, pedig az S1 után azt terveztek, hogy kaszálom a második évados startot követően, de már abszolút nem bánom, hogy maradtam.

15 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 12. 17. 16:55

még nem olvastam el az interjúkat, majd linkelem őket holnap, de látva a leleplezést, csak néztem, hogy lol, ez elég gyenge húzásnak tűnik, de ezért is örülök, hogy kiszálltam a legelején, mert azért a rejtély simán érdekelt volna. (na meg nem ez a megoldás, ami először nem nagyon jutott eszembe, de persze miért ne, a pretty little liars is ezt csinálta, akkor meg pff.)

(és valamiért láttam a 2×07 vagy a 2×08 végét a kajálda főnökével és a telefonnal, az nagyon vicces volt egy nemnézőnek. lehet, hogy egy nézőnek nagyon baljós, de…, nem tudom.)

lalakov - 2017. 12. 17. 17:13

Második évad közben kiszálltam. Unalmas lett. :(

Necridus - 2017. 12. 17. 18:48

kicsit butus sorozat, de imadom! :) egy problemam van, hogy szinte mindenki mindenkibe szerelmes, es mindenki mindenkivel egyutt akar lenni…

-T - 2017. 12. 17. 20:42

Nekem is kellemes meglepetés volt ez a félévad. Egész jól elszórakoztatott és kellőképp izgalmas is volt.
Bár kicsit húztam a számat “azon a bizonyos” Barchie jeleneten a fináléban. Tényleg nem lehetett volna ezt elkerülni, vagy esetleg máshogy megalapozni a következő részek szerelmi drámáit?

Azzal abszolút egyetértek, hogy a szereplőkkel gyakran nem tudnak mit kezdeni, csak töltelék karakterként vannak jelen az egyes részekben. Ha ezt tudnák valahogy orvosolni, még jobb lenne.

Összességében várom a folytatást, mert megszerettem a sorozatot és kíváncsi vagyok a sötét Betty-re, valamint Cheryl szála is egyre érdekesebb. Azt kicsit sajnálom, hogy gyakran helyezik parkolópályára a karakterét.

wellwellwell - 2017. 12. 17. 20:54

nekem rettenetes nagy csalódás.
az első évad frissessége totál lekopott róla, és hülyébbnél hülyébb, közhelyekkel zsúfolt gagyi fordulatok hemzsegnek benne.
még nézem, de…

Andris - 2017. 12. 17. 21:45

Hát nem tudom. Én lepődtem meg legjobban amikor tavaly kb top 1 lett a guilty pleasure listámban, mert általában ezeket a nyálas cringe sorozatokat nem szeretem annyira, de mégis így történt. De ez a második évad.. asszem valahogy a 4. rész körül én gyakorlatilag kaszáltam, bár még hónapokig fennmarad a listámon. Talán egyszer még megnézem a többi részt is, de nem hiszem. Nekem az a félmeztelen beöltözős videó volt az utolsó csepp a pohárban. Előtte is voltak gondok számomra, nem is kevés, de ott én egyszerűen nem bírtam tovább.
Ja és míg tavaly Archie karaktere vitte nekem a sorozatot, idén pont ő ölte ki belőlem az összes jó érzést.

PositiveRush97 - 2017. 12. 18. 13:23

Én se bánom, hogy abbahagytam, a 2×01-et néztem meg utoljára, azzal kaszáltam is mert végül is az 1.évad történetét lezárva a folytatásban összesen annyit láttam, hogy ” Hű, akkor most lesz egy sorozatgyilkos benne ” meg 1-2 kisebb mellékszál, ilyet láttunk már elég sokszor, nem is ez a bajom, a sorozatgyilkos dolgot jól is elsüthetik, de nem várok sokat, na meg ahogy most itt látom leírva, hogy mindenki szerelmes mindenkibe, nem kell ez nekem :D Az 1.évadot is csak nyáron, unalmamban néztem meg, de annak volt egy kis eredetisége, jó nem is a legeredetibb forgatókönyv volt de nem éreztem annyira tucatnak mint most a 2.évadot, de majd talán belenézek a többi részbe egyelőre No, Thanks :D

PositiveRush97 - 2017. 12. 18. 13:31

Még annyit mondanék róla, hogy mindenképpen a fiatalabb kor-osztályt célozza meg a sorozat, 13-18 éveseket esetleg, főleg a kisebbeket a tini-románcokkal, drámákkal meg lehet venni, azért is érthető körülötte a nagy hype, akinek nincsenek nagyobb elvárásai meg nem nézett még sok ehhez hasonló sorozatot annak simán szórakoztató lehet vagy unaloműzőnek ha nem tud az ember épp jobbat, akadnak benne jó dolgok meg a karakterek szimpatikusak, a színészek is egész jól hozzák a szerepeiket.

Anni - 2017. 12. 18. 18:19

Szerintem story szempontjából jobb mint az első évad, bár a nagy leleplezés hogy ki is a Black Hood nem tetszett.. ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni. Ha csak nem valóban beetetés.. De a koporsós jelenet jó volt.

Veronica egyre unszimpibb a nagy családi maffiával együtt :D Cheryl dísznek van benne pedig tökre bírom a csajt. De most tényleg belezúgott Josieba? :D

Még mindig Betty a legérdekesebb karakter számomra de az utolsó jelenet az meg így mi? Betty tovább viszi a maszkos dinasztiát? :D mondjuk a szeme színe megvan hozzá.. :D

saint - 2017. 12. 18. 20:08

Azert meg varjunk ezzel a leleplezessel,szerintem azert meg lesz itt moka!jo kis sorozat ez.

Ela - 2017. 12. 24. 23:53

En szeretnem! Spoiler!!!Valaki vilagositson mar fel, hogy az elso reszek vmelyikeben, elkapnak egy embert, akire azt mondtak, hogy o a gyilkos, es Jugnak kene megolnie. Azzal mi lett?Mert tobbet nem volt rola szo.

lzl - 2017. 12. 25. 21:33

Én most fejeztem be az utolsó részt, és az első évaddal együtt néztem meg az utóbbi egy hétben.

Számomra nagy csalódás a 2. évad. Az első évadban amit felépítettek nagy nehezen (mert tényleg volt benne rengeteg hiba) azt itt mintha kidobták volta, és kvázi kezdtek egy új, lényegesen gyengébb valamit.

Az első évad könnyedebb, de mégis jóval karakterizálóbb történetvezetésének nyoma sincs, egy “sötétebb”-nek szánt, a fiatalokra koncentráló sorozatgyilkosos fő szálunk lett. Mellékszálként pedig ott van a Cukrosbácsi, akit nagyon hamar elvarrtak. Mindkét esetben egy olyan karakterre “kenve” a dolgot, akiknek vajmi kevés köze volt az események sodrához idáig.

Én hiányoltam belőle az atmoszférát, amivel Riverdale-t az első évadban bemutatták.

A karakterek közül pedig, bármilyen hihetetlen, én Cherylben látnám a legtöbb potenciált, de az írók egyszerűen nem tudnak vele mit kezdeni. Amit az anyjával művelt a kórházban eléggé creepy volt, de utána azt is sutba dobták, és Cheryl továbbra is anyuka pici lánya maradt, egy hisztis tinédzser természetével.

Archie, Betty, Jughead, és Veronica négyese rendben van, de itt is túltolták a párkapcsolati drámát, és ez valószínűleg folytatódni fog. Azt az energiát amit ebbe belefektettek irányíthatták volna a mellékszereplőkre is.

Guility pleasure-ként továbbra is nézhető, de ahogy írta superpityu, én is remélem, hogy kinövi ezt, csak az írókat kellene fejbe vágni egy lapáttal, úgy ahogy Betty tette….

-T - 2018. 01. 25. 15:00

Az utóbbi 2 visszatérő rész elég gyengére és gagyira sikerült.
Remélem, hogy kicsit összekapják magukat és hamarosan újra beindul a sorozat, mert ez így harmatgyenge.

krigin - 2018. 04. 21. 11:25

Na végre visszatehetem a sorit a nézősök közé (eddig az ideiglenes kaszáját töltötte a rohadt unalmas Lodge családi szál miatt), de a musical rész jóra sikerült (a dalok is, épp hallgatom őket), és a vége….erre vártam hogy remélem csak átverős volt anno a gyilkos “megölése” és lám :D
Innentől remélem erre koncentrálnak, és a Lodge szálat elküldik a 3,14csába….

Ela - 2018. 05. 04. 01:17

Szerintem egyre izgalmasabb ez a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz