login |

Bron/Broen: kezdett a 4. évad

2018. 01. 08. 19:30 - Írta: Desmond Wallace

10 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Aki szereti az igazán jó krimit, az tudja, hogy mekkora kincs ez a svéd-dán sorozat.

Saga és Henrik most visszatért, hogy méltó búcsút vegyen a nézőktől. A Broen erőssége a rendkívül jól megírt karakterekben rejlik, akik együtt élnek a nyomozással, miközben a borongós időjárás a lelkükre is rányomja a bélyegét. Sofia Helin alakítása továbbra is zseniális, és a dán kollégája (Thure Lindhardt) is remekel, de ebben igazából nincs is semmi újdonság.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a sorozat atmoszférája kimondottan nyomasztó, és ez az évadnyitó is pont azt hozta, amit elvárhat az ember ettől a sorozattól. A 4×01 ismét egy új üggyel indított, és ez a gyilkossági nyomozás is átível majd a két ország között. Azt hiszem, hogy az írók most is kitettek magukért, és egy olyan gyilkossággal indítottak, ami nem túl szokványos.

A cold open hihetetlenül hatásos volt, és külön dicséretes, hogy ezt úgy érte el, hogy ebben a néhány percben egy árva szó nem hagyta el a szereplők száját.

Természetesen most is akad jó néhány új szereplő, akik valamilyen formában kapcsolódnak majd a nyomozáshoz, és ahogy az lenni szokott, az évad indítása kellően kusza, még nem igazán lehet tudni, hogy mire is megy ki a játék, milyenek is lesznek valójában az új szereplők, de az kétségtelen, hogy a Broen visszatért, és ugyanazt a szintet hozza, amit megszokhattunk tőle.

Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Hol is hagytuk abba?

A 3. évad végén Saga nagyon közel állt az öngyilkossághoz, de végül Henrik megmentette az életét. A sors azonban nem túl kegyes hozzá, hiszen az első jelenetben rögtön a börtönben láthatjuk viszont a svéd nyomozónőt, akit az anyja meggyilkolásával gyanúsítanak. Ez bizony kemény, és ekkor még fogalma sincs a nézőnek arról, hogy mit hoz majd az epizód utolsó jelenete.

Henrik élete egy kicsit rendeződött a korábbiakhoz képest (új társa is van), de a múlt még továbbra is kísérti, az új ügye pedig nem tűnik piskótának, hiszen valaki halálra kövezte a Bevándorlási Hivatal igazgatóját. A nyomozás megkezdődik, az új karakterek felsorakoznak, a néző pedig hátradől és élvezi ezt az utolsó nyomozást, amelynek a színvonala valószínűleg méltó lesz az eddigiekhez.

A fenti sorokból talán már kiderült, hogy nem voltam elégedetlen az évadkezdéssel. Az igazi erejét azonban sohasem az első epizódok alatt mutatja be a Broen, hanem folyamatosan éri el azt az embernél, hogy egyre inkább a történet hatása alá kerüljön. Nálam legalábbis ez volt a helyzet az előző évadokban, és nagyon valószínű, hogy most se lesz ez másként.

Egyelőre tehát minden a helyén van ahhoz, hogy a megszokott színvonalon búcsúzzon ez a kiváló északi krimi. Megmondom őszintén, hogy az utolsó jelenettel egy picit sokkoltak. Egy átlagos sorozatnál csak egy elcsépelt cliffhanger lenne a főszereplő belebegtetett halála, de az írókból simán kinézném ezt. Nagyon remélem, hogy a 4×02-ben, ami már elérhető, nem sokkolnak ezzel a fejleménnyel.

Összegezve az eddigieket: a Broen visszatért még egy utolsó nyomozásra, és ezt pont azon a kimagasló szinten tette, amit megszokhattunk tőle az elmúlt években. Borongós nordic noir, kiváló karakterekkel, zseniális alakításokkal. Fájni fog a búcsú, de ez a sorozat kihagyhatatlan.

10 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2018. 01. 08. 21:46

Kötve hiszem, hogy megölnék. Azért a készítői tökösségnél is létezik olyan, hogy a ló másik oldala, ahova nem szabad átesni.

Edrick - 2018. 01. 08. 23:01

Egyetértek! Éljen, visszatért és már cefetül hiányzott.

4×02: szinte biztos voltam benne, hogy a leszúrás nem csak azért történt, mert nem akarta elengedni Sagát, hanem esetleg nem akarta, hogy nyomozzon, de ez (egyelőre?) nem jött be.

A kis vidéki közösségről esetleg csak annyit feltételezek, hogy ahogyan el vannak szigetelve a világtól, valami kis világ vége-kolónia lehetnek, de erre talán kevés esély van.

A két lány viszont érdekesebb: mennyire lehet benne, hogy ezek Henrik lányai? Csak az emlékeimből kaparászok, de nem kb. 6 évesek voltak, mikor eltűntek? Vagy csak az elmélet mondatja ezt velem, mert ha azóta eltelt 8 év, véletlenül pont kijönne, hogy 14 körül vannak?

Henrik új társával kapcsolatban azt hittem, hamar kikerül a képből, de most olyan érzésem van, hogy Rasmus 2-t csinálnak belőle, az pedig alaposan meg fogja kavarni a dolgokat..

A “Saga Norén, Länskrim Malmö” már nagyon kellett, mosolyogtam is rajta rendesen :)

bvr - 2018. 01. 08. 23:15

Nna ez igazán jó hír, olyan régóta vártam hogy el is felejtettem hogy kezdődik! :)

Ahogy a cikk is írja: “Az igazi erejét azonban sohasem az első epizódok alatt mutatja be a Broen, hanem folyamatosan éri el azt az embernél, hogy egyre inkább a történet hatása alá kerüljön”, egyet is értek, a legjobb lenne darálni (netflix-modell rulez :)

Viszont jól tettem hogy csak a rész végén olvastam el, az első rész vége eléggé ütött (még akkor is ha sejtettem persze hogy a második rész fel fogja oldani) Asszem már csak az évadzáró után térek vissza, a találgatások is mindig veszélyesek (ha bejönnek azért, ha nem akkor meg azért :)

m.m. - 2018. 01. 09. 04:56

Spoiler…..lehet,hogy a lányok Henrik lányai….sajnos nem valószínű…hiszen azért nem voltak annyira kicsik, amikor eltűntek…nagyon furcsa lenne, ha Saga véletlenül teherbe esett volna…aminek az esélye megvan ..hiszen a börtönben is rendszeresen magára húzta Henriket…
Az új nyomozót sajnálom, hogy ilyen gyorsan kirekesztették…nem hiányzik még egy Rasmus…inkább más csavart választottam volna…de meglátjuk….

Quantumleap - 2018. 01. 11. 20:54

m.m.:Simán lehetnek ők. Abszolúte passzol az életkor és a külső az eltelt nyolc évhez. És igen, Saga terhességére is jó esély van.

Candy - 2018. 01. 12. 20:44

Jó kezdés volt,vártam már.A lányok szerintem is (ill.remélem)Henrik lányai. Szerintem 8 év körül lehettek mikor eltűntek és a tinik most lehetnek 16 évesek. Saga nem hinném,hogy terhes.Pánikrohamai vannak.Állandóan agyal és mereng dolgokon.No meglátjuk.Jó kis évad lesz az már biztos. :)

Edrick - 2018. 01. 15. 15:00

4×03: wow, Saga terhessége szép találat, @m.m! :D
A lányok nagyon aranyosak voltak Henrikkel, de így, hogy látszólag rövidre zárták a “nem az én lányaim”-témát, bevittek a sűrűjébe, szóval nem tudom, ebből mi lesz. Minimum egy örökbefogadás, talán? De azt meg komplikálja Saga terhessége, szóval ezt itt most feladom, de azért élvezet nézni, hogy mi lesz belőle. A rész végére azért odaraktak nem kevés dolgot, szóval jövő héten se fogunk unatkozni.

U.i. 1.: a két technikus kolléga és kollegina is jók együtt, de amilyen szépen indult ez az órás csel, annyira bután lett kifuttatva, ahogy végül szem elől tévesztették a célpontot.

U.i. 2.: Saga a terapeutánál priceless

Letti - 2018. 01. 16. 14:34

@Edrick – igazán köszi…

_Peter - 2018. 01. 16. 20:26

Saga Norén, Länskrim Malmö :)

Én is a hatása alatt vagyok, passzol a nyomasztó hangulat most a sötét januárhoz, leülni egy bögre teával Broent nézni. Hogy ne legyen túl sötét mindig betesznek egy jó Saga beszólást amin lehet nevetni.

Nimand - 2018. 01. 17. 19:54

Szerintem kicsit most Saga túl van tolva. Az előző évadokban diszkrétebben hozta az aspergerest, nekem most olyan, mintha nagyon az arcomba akarnák ezt tolni.

Amúgy még mindig jó cucc! Kicsit talán túl sok a szereplő, de hát ezt már megszokhattuk

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz