login |

The X-Files: kezdett a 11. évad

2018. 01. 10. 21:50 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: kritika,

Civilization a joke, and my plan merely the punch line.

Chris Carter igazi mestere a cliffhanger-ök feloldásának. Tapsoljuk meg. Nem, mintha láttam volna az S10 fináléját, szóval nem bosszankodok, de tippre nem mindegyik nézőnek volt őszinte a mosolya azt látva, ahogy az ottani dolgokat az idei évadnyitóban elintézte.

Ejj, a régi szép idők, amikor az átívelős részek kellemes izgalmat okoztak és csak táplálták a kíváncsiságomat, még a dupla epizódok címeit is fejből fújtam, sőt fújom, de a 10. évados kezdés bebizonyította, hogy a készítő megöregedett és/vagy szenilis lett, vagy egyszerűen csak nem halad a korral, amikor azt a chemtrail-összeesküvős premiert ránk eresztette. Onnantól kezdve a mitológiás részek felejtősekké váltak. De azért mégiscsak a premierírással érdemes kezdeni a kibeszélőt.

Had I come full circle to find the truth or only to uncover greater lies? Not one conspiracy, but two, that threatened not only Scully, but our son. A drum beats in my heart.

A vicces az egészben, hogy ez a 11×01 olyan volt bizonyos megoldásait tekintve (nem az átlátszó fake out-ra gondolok), mintha tényleg a klasszikus The X-Files-t nézném. Oké, a 10. évad közben is ezt éreztem, de míg akkor egy múltban ragadt sorozat látszatát keltette (ami szerintem sokak számára egyáltalán nem nagy baj), addig a mostani már maibb volt, de hiába voltak a külsőségei klasszikusak, a belbecs, a tartalom teljesen idiotisztikus zagyvalékká vált.

És nem, nem a nagy csavarra gondolok a végén, ami kapcsán feltehetném álságosan a kérdést, hogy vajon red herring vagy tényleg?, de sajnos hidegen hagy a dolog, még akkor is, ha a múltba való belepiszkálást nem tartom túl elegáns húzásnak. Egész egyszerűen a rész közben majd minden jelenetnél kilóg valamiért a lóláb, hol böhöm ostobaságok, hol pedig béna apróságok szúrják az ember szemét.

Mondanom sem kell, hogy nem volt nagy véleményem erről a nyitányról, soha nem volt igazabb a mondás, miszerint ennél már csak jobb következhet. És bár szerintem a többséget még mindig érdekli, hogy merre szőhetik tovább az összeesküvést a világvégével, a szuperemberekkel és az űr gyarmatosításával, szerintem egyáltalán nem vesztene sokat a sorozat, ha elhagynánk ezt a szálat. Oké, ez a DNS-e, de már a filmeknél is éreztük, hogy gondok vannak Carter-rel.

Chris Carter egy dologban viszont nagyot alkotott a The X-Files kapcsán: abban, hogy a mitológiás, összeesküvős részeket epizodikus sztorikkal pakolta körbe, így annak ellenére, hogy a premierek és a finálék már nem érdekelnek, a folytatás, de főleg a Darin Morgan-féle 11×03 biztos, hogy esélyt fog kapni, hiszen, mint Scully is mondja:

The truth still lies in the X-Files, Mulder.

36 hozzászólás Ne habozz!

Platschu - 2018. 01. 10. 22:00

Talán írtam korábban, de az X-Files legnagyobb hibája, hogy bármit is mesélnek be, a végén úgy is stornózniuk kell a történet szempontjából. Egyszerűen nem dobhatják be egy “mai” korban játszódó sorozatba az idegeneket és nem építkezhetnek tovább ebbe az irányba. Így tehát bármit fedez is fel Mulder és Scully, a titokzatos háttérkormány/kormányszervezet/összeesküvők minden nyomot felszámolnak és marad a bizonytalanság. Ez pedig egy idő után unalmas és rém kiábrándító.

Edete - 2018. 01. 10. 22:10

Én azt hiszem valamikor a 6. évad környékén kaszáltam az összeesküvős vonalat, mert elkezdett teljes zagyvaságba átcsapni. Kár érte. Mindenesetre az epizodikus részek szerintem az után is jó minőségűek maradtak, voltak nagy kedvenceim a 8-9 évadokban is, sőt az előző 10 évadban is volt egy volt egy zseniális sztori. Így aztán nálam az évad csak most kezdődik majd és már várom is. Morgenék munkájára kíváncsi vagyok nagyon. Számomra ők az X akták DNS-e nem Carter agymenése.

Kati néni - 2018. 01. 10. 22:11

NNa, mit retconoltak már?

doki - 2018. 01. 10. 22:27

Borzalmas volt a nyitány.

Lajos67 - 2018. 01. 11. 01:41

Az évadnyitó: kuka.

vbalazs91 - 2018. 01. 11. 03:07

“már a filmeknél is éreztük, hogy gondok vannak Carterrel”

Hát akinek az első film nem tetszik, nagyon nem szeretheti az X-aktákat, mert az kb. az egyik legjobb “rész”.

Skate - 2018. 01. 11. 03:24

Számomra már rég elvesztette azon jelentőségét az X-akták, ami miatt érdekes sorozatnak tartottam.
Első négy évad még tudott borzongató esetekkel és izgalmas átíveléssel szolgálni. Utána elvitték egy komolyan vehetetlen irányba. Az első mozifilm még működött, a sorozat már nem. Onnantól folyamatos a csalódás, mióta röhejes karakterek státusz szerepet kaptak. Az egyre sűrűben jelentkező vicceskedő ügyek szőkőévben egyszer még elmentek volna, nem állandóba.
Az évadnyitó “idejét múlt” tálalása ismét úgy szánkba adta a mondatokat, mint csecsemőnek a cumit. Nem tudom, miért tartok ki még mellette, más sorozatokat jóval kevesebbért is kaszálok sokszor. Ennek ellenére még bennem motoszkál a perverz kíváncsiság, hova lehet ezt még fokozni.

winnie - 2018. 01. 11. 04:54

vbalazs91: az szerintem nekem is bejöhetett, mert megvan dvd-n, szóval lehet, hogy a többes szám nem helyes.

Ace - 2018. 01. 11. 08:29

Kicsit csalódott vagyok én is na nem a cliff feloldása miatt hanem pár boszantó dolog miatt. Én nagyon szerettem a mitológiás részeket főleg a régieket és nem értem Chris Carter ,hogy tud az első X-akták film után(ami szerintem is az egyik legzseniálisabb X-akták rész) ilyeneket letenni az aztalra és főként itt a rendezés és a forgatókönyvre értem.

Ami nem tetszett:
-Cselekmény nagyon kevés volt a részben olyan mintha csak fejek beszélnének egymással és semmi nem történne -itt felbukkan valaki aztán ott… sajnos szerintem ez azért van mert a régi 2-3 rész eseményeit kellett Carternek belezsúfolnia 1 rész-be ami nagyon nem jó…
-Kicsit jobban rámehetett volna az Ufo-kra nem csak mindíg az összeesküvés tudom ez olcsóbb de így csak körbe körbe járunk.

Ami tetszett:
-Noir Mulder kicsit jobban rámehettek volna erre a noiros témára egy ilyen nyomozásra kíváncsi lennék ez újdonság is lehetne az X-aktákban.
-Autós üldözés végre volt egy kis akció is a modern X-aktákban mert eddíg nagyon hanyagolták. Simán hozhatnák az első Film akció színtjét manapság már nem lenne kerülne akkora pénzbe mint akkor volt.

Remélem a többi rész jobb lesz mert ez a több rész egybe ömlesztve nem működik sajnos. Én biztos hogy maradok mert nagyon szeretem az X-aktákat és reménykedek ,hogy sikerül szépíteni.

Hegedda - 2018. 01. 11. 08:30

Nagyon akartam szeretni, de ez fájdalmas volt.

Dave - 2018. 01. 11. 08:58

Borzalom volt, szenvedtem hogy ne tekerjek bele és így alkothassak véleményt. Ér-dek-telen már az átívelő sztory, tojok a szivarosra de már a gyerekükre is. Várom a szérializált szörnyes részeket.

seven - 2018. 01. 11. 09:46

ez volt az eddigi legjobb ford reklám!

winnie - 2018. 01. 11. 09:58

(akartam egyébként írni, hogy nekem annyira béna volt az autós jelenetek rendezése ezzel a béna, folytonos rábúgatással.)

Ace - 2018. 01. 11. 10:14

Valóban lehetett volna jobb is de legalább volt egy kis akció nem csak a beszélő fejek.

Running - 2018. 01. 11. 11:04

Vérgagyi volt az egész, vérgagyi sztorival. A colonyban pl nagyon jól viszik az idegen szálat és pont annyit adnak mindig hozzá, hogy érdekeljen merre tovább. A családi szál ott is sokszor buta, de ha ott sikerült érdekessé tenni, akkor itt is menne, csak nem ezzel a Carter-rel.
Inkább adná valakinek át az egészet, lehetne annyi önkritikája, hogy átadja valaki másnak az irányítást.
A szereplőknek is adhatnának valami extra pénzt, vagy hitet, mert szörnyű nézni ahogy szenvednek a szerepekben.

sidewinder - 2018. 01. 11. 14:38

De legalább a Toth G Zoltán narrátor rejtély megoldódott!A The Orville narrátora jelenleg :)Várom a 2 részt az X-aktákból nagy reményekkel :)

Papilaci - 2018. 01. 11. 14:47

Hinni akarok!
:-D

DarkEagle - 2018. 01. 11. 18:30

Tipikus átlagos X-Files rész volt, semmi extra. A vége meg konkrétan pofán csapás volt és akkor finom voltam. Nem is értem hogy gondolták ezt, hogy ez jó ötlet lehet. Na mindegy, nézzük mert X-Files de ennyi. Így viszont már kezdem érteni miért akar kiszállni Gillian és szerintem menni fog vele David is. Ha jól rémlik Carter is lelép szóval lényegében kapunk egy full rebootot majd. Elvégre van már új Scully és Mulder is. Na nem mintha annak örülnék mert egyik se a szívem csücske és színészileg fényévekkel vannak elmaradva David-Gillian párostól. Igen, a kisebbik Amell gyerekre gondolok meg a csajra. Lauren Ambrose a neve ahogy látom. De a neve alapból röhejes. Einstein ügynök. :D

Lajos67 - 2018. 01. 11. 19:23

Jaj ne, ha mindkét főhős meg, arra is volt megoldás régen: Reyes meg Doggett :-( Az kéne még…

winnie - 2018. 01. 12. 07:38

“Így viszont már kezdem érteni miért akar kiszállni Gillian és szerintem menni fog vele David is. Ha jól rémlik Carter is lelép ”

nem ezért akar kiszállni, és carter nem feltétlenül megy vele. amellnek pedig van pilotja és jó eséllyel sorozata, szóval rá sem lehetne építeni.

Dave - 2018. 01. 12. 11:18

Nos a 2. rész méltó folytatása minőségben a rémes évadnyitónak.
Mi-volt-ez?
Besétálnak a régi jó “hoztam a fegyencet,de ID vagy/ésjelvény nincs” trükkel a szövetségi épületbe. Majd innen nemes egyszerűséggel és csábítási trükkel át az NSA épületve ahol a lépcsőházban kergetőzve legalább az egyik elfutkos.
Miután felforralta a szervert scully iszkoljunk vissza hozzuk át a már minket barátként üdvözlő FBI kollegákat és csodálkozzunk rá, hogy a vörös ruhás hölgy NEM VÁRTA MEG LETARTOZTATÁSÁT a tárgyalószobában, hanem volt mersze eliszkolni.
Akkor én most felköpök és aláállok, mert ez már nekem kellemetlen.

Desmond Wallace - 2018. 01. 12. 17:29

Tegnap este megnéztem az évadnyitót.
Én régen se igazán csíptem az összeesküvős részeket, és ez most se változott.
Zagyvaság az egész, a végén meg nagyvonalúan félresöprik ezt a főszálat, hogy teret engedjenek az epizodikus történeteknek. :)

Mulder gondolatai valami hihetetlenül bénák voltak.

Lacisx - 2018. 01. 12. 22:05

Ennek már csak a főcíme jó.

dukyka - 2018. 01. 12. 22:29

A 2. rész is ugyanolyan gáz volt, full ostoba… Nem tudom, hogy sikerült ezt így összehozni.

energy - 2018. 01. 12. 23:05

2. rész után… engem ez így nem érdekel. Lehet az idő múlt el fölötte, én változtam meg, Chris Carter változott meg… de már nem érdekel.

Ace - 2018. 01. 13. 07:14

11×02 azért jobb volt már. Nem egy kapkodós infóáradat volt hanem volt azért végre nyomozás nem volt agyon zsúfolva párbeszédekkel volt cselekmény. Az eleje nekem nagyon tetszett a végén volt egy kis logikátlanság de tipikus x-akták rész volt. Mulder és Scully nálam még mindíg jól működnek együtt.

Sawyer - 2018. 01. 13. 17:01

Gyors lepörgettem a 11×01 előtt a 10. szezont újra, ami után azt gondoltam, ennél már valóban csak jobb jöhet – de nem :DDDDDD

Hát mi ez, mii???? Pörgetik ezerrel a dolgokat, tucatnyi infót és fordulatot próbálnak lenyomni a torkunkon, olyan röhejes dialógusokkal, amiknél egy iskolás jobbat írna. Nekem ez a modern-összeesküvős téma tetszik, de ilyen kivitelezésben nem lehet komolyan venni.

A régi évadokból nekem talán az első 3-4- volt nézhető, de már akkor is zavart, hogy bármit tapasztalnak, bármit átélnek, úgysem hiszik el, még maga Mulder és Scully sem. 1993-tól 2002-ig, 9 éven át éltek meg olyan paranormális dolgokat, amik teljesen egyértelműen bizonyították az idegenek és a természetfeletti létezését, és még mindig körülbelül ott tartunk, hogy Mulder viccelődik, Scully pedig szkeptikus.

Annak idején az ötödik évadtól kergült meg a sorozat, az Odaáthoz hasonlóan kezdett komolytalanná válni, poénos aláfestő zenéket pakoltak a részek alá, ami néhány évaddal később már alap lett – az X-aktáknál, könyörgöm.

Háromszor láttam az eredeti sorozatot, és önhibámból kívül, fogalmam sincs, most akkor mi AZ IGAZSÁG. Mert volt itt minden, Isten, angyalok, ufók, már azt sem tudtam, a Föld melyik keletkezését akarják valósnak beállítani, mert minden témába belekóstolt a sorozat. Mulder húgát is túlspilázták, és úgy cakkumpakk mindent. John “T-1000” Doggett számomra vérfrissítésként hatott a sorozatban, örültem, hogy lecserélték Muldert, és végül úgy összességében a 9. évad befejezésével elégedett voltam.

Most még azt is elfogadtam, hogy a Bagós él, de ez önmaga paródiája. Hogy tudja ezeket az ostoba mondatokat a színész ilyen komolyan előadni? Duchovny és Anderson (talán még Pileggi) játékán látszik, hogy a könyökükön jön ki az egész, igazából az egészen azt látom, hogy fogalmuk sincs, merre tartanak, vagy hogy az adott jelenetekkel mihez akarnak kezdeni.

Következmény nélkül áskálódik mindenki mindenki ellen (mint A szökés s04-ben), és mint egy Marvelben, folyton a világ pusztulásáról beszélnek, de már annyiszor keménykedtek vele, hogy nevetségesnek hat. Aztán ez a szappanoperázás már a Barátok köztöt is lepipálja. Az élesztett sorozat mélypontja volt a gyíkemberes 10×03, és a legjobb a 10×05-ben Mulder varázsgombás táncolgatása, ami egy 18-as karikás sorozatban elég gáz. Nem tudom, ez most hányassal megy, de a színvonal úgy a “12 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott” lehet. A képi világa is olyan steril, mű, hogy szégyen az elődjeihez képest. Pont abban a gyíkemberesben szörnyülködtem, hogy a sötét erdő milyen precízen meg van világítva. Vagy az éjszakai szobákban mindig ég az összes lámpa, még ha alszanak is.

Ez az új évad folytatja a bazári gagyit, és nézni fogom, mert érdekel, mit hoznak ki belőle, de elég szomorú, hogy 10 perc után azt várom, hogy vége legyen és tudjam le mielőbb.

3/10…

Lajoska67 - 2018. 01. 13. 22:59

2. rész: 8-DDDDD

Az a durva, hogy az ötlet nem lett volna rossz egyáltalán, de nagyon kínos, ahogy elkészítették. Orosz magáncéges kommandósok, akik az FBI felett állnak nyíltan??? 2018-ban??? Skinner nem segít Mulderéknak? A főszereplők nem tudnak semmilyen hatósághoz fordulni, mert van kb. 2 ember, aki kiszolgálja ezt a háttérösszeesküvést? Se a rendőrség, se senki másik FBI-ügynök ismerős nem tud segíteni? Nagyon gáz.

Valaki - 2018. 01. 15. 18:35

Úristen, Sawyer pontosan megfogalmaztad, ami engem már, amióta újradaráltam az x-aktákat felnőtt fejjel (kb 5 éve?), nagyon zavar a sorozatban. Betüröl betüre egyetértek.

E-Zsolesz - 2018. 01. 15. 19:46

“Nem tudom, ez most hányassal megy…” – Az új sorozat eleje a Cool-on felváltva 16-ossal és 12-essel futott, de többnyire inkább 12-essel. Ez a régi sorozat nagy múltját tekintve vicces, de különben a 2004. év óta hatályos magyar jogszabályok által 16-os karikával vetíthető. Jelenleg az új sorozat 2. évadja eddig 16-ost kapott és állítólag továbbra is annyit kap. (Ez eredetileg különálló rövid sorozat volna új számozással és én is így tekintem.)

Én a klasszikus sorozattal úgy vagyok, hogy a 6. évadig teljesen jó volt. Igazából az 5-6. évadoknál csatlakoztam be a Viasat által és utólag pótoltam. A 7. évad már lapos volt és semmit nem nyújtott, de a 8. évad pont Mulder kiesésével tudott új szituációkat mutatni. Ekkor kaphatott volna egy tökéletes befejezést és a 9. évad már nem kellett volna. Ez az új sorozat pedig eddig egy felesleges nagy katyvasz. Nekem semmiben nem adja a régi hangulatvilágot és csak belekavarnak mindenbe. Most pedig ahogyan az új sorozaton belül laza tollvonással elkaszálták és másfelé vitték a 6. rész egész lényegét, az egy röhej. Pedig az az egy rész legalább tetszett. Most már én is megnézem, mert hatalmas kedvenc volt és kíváncsi vagyok a végkifejletre. De a régi sorozat marad meg szép emléknek és szerintem nem is kéne így megbolygatni.

varecza@freemail.hu - 2018. 01. 16. 00:01

ez lesz az utolsó évad? (remélem)

winnie - 2018. 01. 16. 05:00

ha nem akarod nézni, akkor utolsóvá teheted, csak rajtad áll:) akkor lesz utolsó, ha sokan elkaszálják, kiszállnak belőle, de nincs szó arról, hogy az utolsó lenne.

Zombiebie - 2018. 01. 16. 08:11

Az új évadok értékelhetőségével egy probléma biztosan van. Időközben felgyorsult a világ. A 90-es évek tematikája kedves emlékké fakult mára. Az, hogy napjaink felgyorsult világára a sorozat készítői reagálni kívánnak, nem áll jól a márkanévnek. Hagyni kellett volna a 90-es évek doziméterét, (ha nem is a tematikáját) hiszen azóta a világ mégiscsak más, de a szemüveg amelyen keresztül tekintünk rá mindenképpen az. A történetmesélést valamiért szó szerint vették és felgyorsították. Az elbeszélést monologizálással oldhatatlanul adott mederbe terelték, hogy mindenki megértse a közölni kívánt tartalmat. Szerintem így kevés helyet hagytak a fantáziálásnak; minden kapott információ tényként kezelendő és ezzel átvágták az X-Akták fő jellegét. Félre ne értsétek, a témája miatt, amiről úgy gondolom, hogy életszerű és van némi aktualitása én kedvelem a sorozatot. Csak ez már nem AZ az X-Akták. Nagyjából számomra mégis emészthető csak ne lenne a szájbarágás.

winnie - 2018. 01. 17. 08:50

“Az élesztett sorozat mélypontja volt a gyíkemberes 10×03, ”

pedig az volt az egyetlen értékelhető rész, sőt, az 10/10-es volt, tényleg hibátlan. nem mondom, hogy ma már kábé csak így működik a sorozat, mert biztos vagyok benne, hogy lehet normális JÓ részeket írni. viszont azt megértem, ha valakinek nem jön be ez a stílus.

darin morgantől a 2×03 és a 2×20 nincs meg fejben, de a maradék 3 epizódja nálam magasan a sorozat fénypontja, annyira ötletesek és szórakoztatók:

3×04 – Clyde Bruckman’s Final Repose
3×12 – War of the Coprophages
3×20 – Jose Chung’s ‘From Outer Space’

” Pont abban a gyíkemberesben szörnyülködtem, hogy a sötét erdő milyen precízen meg van világítva.”

exactly, a lényegre tapintottál. a darin morganes epizódoknak ez a lényege. ha a stílus nem jön be, akkor a 11×04-et hagyd ki:)

az évadnyitó után elkezdtem nézni a 11×02-t, de 15 perccel a vége előtt kilőttem. jobb, de semmi extra, nem nagyon érdekelt. a 11×03 sztorija érdekesnek tűnik, de chris carter írta (bár jók a kritikái), a 11×05 megint felejtős, szóval még a 11×04-re visszatérek, utána max akkor, ha a 12. évadba is jön darin morgan.

ZöldM4cska - 2018. 01. 17. 21:25

Végül is ha úgy nézzük ugyanakkor a valószínűsége hogy űrlények jönnek ide és kísérleteznek rajtunk mint annak hogy egy gyíkember él az erdőben és ha megharapja egy ember akkor az is emberré változik. Egyikre sincs konkrét valós bizonyíték. Csak az elsőtől félnél (ha már nem lenne lerágott csont) míg a másikon meg nevetsz ha van jó humorérzéked.

Sawyer - 2018. 01. 17. 21:29

@Valaki

Köszi :) Azt még kihagytam, hogy még nagyon felbszott, hogy két FBI ügynök a főhős, de még egy utolsó mezei takarítónő felett sincs hatalmuk, még az is ellent mondhat nekik. Az rendben van, ha egy rendőrt leállít egy szövetségi, de hogy fordítva, és igazából úgy játszanak velük részről részre, ahogy akarnak, az azért már túlzás. Ahogy az is, hogy az egyik részben (talán évadnyitó volt?) kis szürkék, nagy fejjel rohangáltak körülöttük, miközben a kormány fegyveresei akarták megölni őket, és a következő részben már úgy nyomoztak egy random ügyben, mintha misem történt volna. Ekkora életveszélyt azért ilyen könnyen lerendezni, és nem is egyszer…

“pedig az volt az egyetlen értékelhető rész, sőt, az 10/10-es volt, tényleg hibátlan. nem mondom, hogy ma már kábé csak így működik a sorozat, mert biztos vagyok benne, hogy lehet normális JÓ részeket írni. viszont azt megértem, ha valakinek nem jön be ez a stílus.”

Dehogynem, bejönne ez a stílus, ha például egy 22 részes évadból 2-3 rész lenne elviccelve. De egy 18-as karikás horrornál – és most megint az Odaátot hozom fel példának – ne az legyen, hogy ez az arány fokozatosan megfordul. A szomorú az, hogy most már a komolynak megírt epizódokat sem lehet komolyan venni :D

És ez nem abból fakad, hogy ma rohanó világban élünk, mert nagyritkán akad még egy-egy olyan alkotás akár filmben, akár sorozatban, ami üti a régi minőségeket. Itt a nemtörődömség az ok, de amit én látok nem csak a filmek/sorozatok terén: kiölik az emberből az egyediséget, a kreativitást, és ahogy az X-aktákban is mondják, biológiai rabszolgákat csinálnak belőlünk. Az oktatástól elkezdve, a valláson át, minden, de főleg a közösségi oldalak, a média. Mivel nagyon érdekel, mi az élet értelme, mit keresünk itt, mi van a halál után, néhány éve rengeteget olvasok spirituális, ufós, misztikus, összeesküvős témákat akár darkweben is, és amit régen hirtelen hallásra nevetségesnek gondoltam, ma már nem az, de ebbe most nem is akarok belemenni.

Én temérdek szinkronparódia után hosszú munka árán eddig 3 egész estés amatőr filmet készítettem (Alvilági mese, Végnapok, Heten a világ ellen, yt-n meg is tekinthetők), írtam, rendeztem, vágtam és szerepeltem is bennük. Mindhárommal országos filmfesztivált nyertem, elég pozitív visszajelzésekkel, és mindhárom zsűri kiemelte, hogy ezek azért is egyediek és lekötötték őket végig, mert én nem tanultam az iskolában a filmezést, és olyan oldalról látom a dolgokat, amilyenről a tucatszám hivatalosan oktatott újonc írok, rendezők nem. Az is a baj a főleg 2010 után készült alkotásokkal, hogy nagyjából mind egy kaptafa, semmi egyediség, semmi mélység, csak a felszínes karakterek és bugyuta történet, de látvány az legyen. A másik, hogy nekem nem volt milliárdos felszerelésem, abból kellett gazdálkodnom, amit az 50-60 emberemmel össze tudtunk kaparni, és így a legtöbbet hoztuk ki, amit tudtunk (kivéve azt, hogy az időhiány a tervezett minőség rovására ment :( Most is 5 forgatókönyv áll a gépemen, amiket szívesen leforgatnék, csak jelenleg megfelelő technikára gyűjtök, ellenben hálivúdban ezeknek adott minden, milliós költségvetés, a seggük alá van téve minden, és így nem képesek összehozni egy normális alkotást. És mindent, mindent rebootolnak, újranyomnak, folytatnak, és mindent elbsznak (Star Wars, X-akták, A szökés – utóbbiról itt kritikát is írtam), mindezt valami eszméletlen ostoba színvonalon. De olyanon, hogy nem hiszem el, hogy ez átment X bólogató jánoson, hogy ez így, ilyen formában mehet a tévébe, moziba.

Ezért is haragszok még jobban az X-aktákra… az eredeti sorozatot sikerült még úgy, ahogy elfogadnom, de hát ez, hogy itt még belerúgnak néhányat… hihetetlen. Nem is akarok tovább rugózni ezen, és a saját filmezést is példának hoztam fel, a lényeg, hogy a világ nagyon nagy szarban van, minden szempontból. Nincs ma már semmi, amibe a fiatalság kapaszkodhat, nincs pl. Super Mario, amit évtizedek múlva is emlegetnek, csak ezerszám ontják a többnyire érték nélküli játékokat és filmeket, csak a Facebook, a rohanás, a termelés, robotolás és vásárlás, reklámok agyba-főbe. Teljesen átérzem, amit a mai X-akták mondani akar, de a kivitelezése nagyon nincs rendben, és pont amiatt ilyen is a minősége, amit a tartalma pedzeget :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz