login |

Pilot: Waco

2018. 01. 25. 21:35 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Paramount Network sorozata tippre azoknak fog igazán bejönni, akik majd darálják az évadot és odavannak a túsztárgyalós sorozatokért. Ebből az egyik máris nem igaz rám.

Úgy tűnik a true crime stílusú drámák előtörése folytatódik, mert a Waco is egy valós eseményen alapul, annak a krónikája. A történet 1993-ban játszódik, Texas államban, ahol a lőfegyverekkel is foglalkozó ATF és az FBI lecsapott egy fegyveres szektára, s ez később ostrommá fajult. A cím a város nevéből jön, ahol az egész lezajlik.

Bár egy flashforwarddal rutinosan elhintik a lövöldözés kezdetét, de utána teljes nyugalommal nekiállnak kifejteni, hogy mik vezettek az ostromhoz. Ez egyrészt azt jelenti, hogy több mindent tudunk meg a szektáról, másrészt viszont az FBI és az ATF szálán bemutatják, hogy a szervezet megítélése épp hol járt akkoriban, és az aktuális politikai helyzet miképp járult hozzá a kialakult szituációhoz.

Sajnos van pár gond a Waco-val. Az egyik problémám Taylor Kitsch. Nem azt mondanám rá, hogy túl jóképű, de valahogy a haja meg a frizurája még így sem működik. Kicsit olyan így, mint az Ashton Kutcherös Steve Jobs-film. Értem, hogy a valóságon alapszik a kinézet, ahogy a fenti képen látjátok, és igyekszik is derekasan, de a pilot alapján nekem az ő karaktere nem működik.

Ez amúgy elég nagy baj, hiszen a sorozat a fegyveres konfliktus felvezetésével foglalkozik, avagy bemutatja azt is, ahogy David Koresh vezette a szektáját. Át kéne éreznünk azt, hogy miért is tartottak vele annyian, de részéről pont ez a varázslat nem kel életre a vásznon.

Viszont Kitsch mellett a többiek baromi jók. Nyilván most Michael Shannont emelném még ki, akinek egy nézésében benne tud lenni minden. És nem semmi súlyt helyez itt a vállára az élet, hiszen ő az egyre csalódottabb FBi ügynök, akit már zavarnak az igazságszolgáltatáson belüli igazságtalanságok.

A kidolgozást is csak éltetni tudnám. Bár vannak mini cliffhangerök, de valahogy mégis inkább egybefüggő történet látszatát kelti a Waco, egy nagy filmét, mintsem hétről hétre nézős sorozatét, pont a lassúsága miatt. Na, meg amiatt, hogy a vége nem olyan “rögtön nézném a következőt”-stílusú.

Nem hiszem, hogy a lassú tempó lenne a bajom, de valahogy a pilot alapján mégsem érzem azt, hogy a Waco kihagyhatatlan lett. Vannak érdekes részei, és már a téma is erős lehet, de mégiscsak egy erősebb “meh” a részemről. Technikailag feljebb kéne legyen, de nálam akkor is csak 6/10-et ért.

18 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2018. 01. 25. 21:50

Nekem hasonló érzésem volt a pilot láttán. Derék iparosmunka, és nézni is fogom (vagy legalábbis maradok még), de ebből a témából és ilyen nevekkel azért bőven lehetett volna jobbat is kihozni. Bár lehet, hogy majd ezután pörög föl.

Amúgy ezzel a szemüveggel, borostával, göndör hajjal csak engem emlékeztet Kitsch Matthew Rhys-re az Americans-ból?

symor - 2018. 01. 25. 21:53

Kitsch-el szerintem egyenlőre nincs nagyobb baj.

Kíváncsi vagyok meg merik-e lépni azt a végjátékot ami ma már bizonyítottan a konfliktus súlyos következményeihez vezetett.

DarkEagle - 2018. 01. 26. 02:28

6 részes lesz az egész szóval hinném, hogy nagy dolog lenne lezavarni. Kaszálni meg pláne nem látom értelmét annak aki belekezd. Pláne ha nem rossz. Legalábbis a kritikából nem az jön le hogy rossz lenne, csak annyi, hogy a Pilot iparos munka. Ami igazából kb minden Mini-sorozatra elmondható vagy akár a Netflixes cuccokra is. Mind lassan épül fel és a Pilotjuk általában nem érnek túl sokat önmagukban. Persze csak látatlanban védem a sorozatot és ha jól tudom ezt nem dobják ki egyben szóval alapból nem is állja meg teljesen a mondanivalóm de aki bevárja és egyben darálja annak tuti jobb élményben lesz része.

winnie - 2018. 01. 26. 04:53

“Kaszálni meg pláne nem látom értelmét annak aki belekezd.”

egy sorozatrészt (oké, nem pilotot) végig nézni sincs értelme, ha az embert nem érdekli, pedig abból lehet, hogy csak 10 perc van hátra. csak azért, mert valamiből 3 vagy 5 rész van hátra, elég nagy pazarlás lenne végignézni, ha nem érdekli az embert. 2-3 óra a kukába valakinek semmi, de sokaknak sok. mármint ezt bizonyítja az is, hogy álljon bármennyi részből egy sorozat (akár 2-3-ból), van, hogy 40-50%-os a nézettségcsökkenés.

clegane - 2018. 01. 26. 06:40

Michael Shannont mindenbe!!

korovjov - 2018. 01. 26. 09:27

Ez a ‘flashforward a cold startban’ csak engem idegesít halálosan, mint a világ legolcsóbb, legátlátszóbb, és a nézőt leginkább hülyének néző rendezői húzása? Időnként amúgy teljesen minőségi sorozatoknál is belefutok, ráadásul teljesen random, van, hogy évadonként kb egy részben csak, és akkor is totálisan szükségtelenül.

winnie - 2018. 01. 26. 09:38

korovjov: egyrészt, ha úgy nézed, akkor tájékoztat. másrészt lehet, hogy ez a kulcsa a sorozatok hosszabb élettartamának, mert ott tarthatja a nézőt. de flashforward és flashforward között is van különbség, mert van, aminek tényleg csak az a szerepe, hogy jelezze, hogy “majd lesz eksön, csak légy türelemmel”, máskor viszont komoly funkciója lehet. zseniálisan tudja módosítani a nézői elvárásokat egy jövőbeli információ, és ha egy író okosan játszik ezzel, akkor a befejezés is sokkal ütősebb lehet. fura, de tényleg vannak történetek, amik úgy még hatásosabbak, ha az ember ismeri a végkimenetelüket. (nem ide tartozik, de a kedvenc filmjeim közül nem egy él ezzel a trükkel:)

- 2018. 01. 26. 11:23

Még ha gyengébb is lenne az összkép a végén, Shannon miatt muszáj nézős kategória.

clegane - 2018. 01. 26. 12:02

most látom a képen hogy még Shea Whigham is játszik benne, ez már egy fél Boardwalk Empire reunion!

clegane - 2018. 01. 26. 12:07

(illetve egy kétharmad Take Shelter)

wellwellwell - 2018. 01. 26. 13:36

nekem is vegyes érzéseim vannak kitsch miatt, de m. shannon és p. sparks nagyon jók, plusz r. culkin is meg j. garner abban a kicsiben, ami látszott belőlük, a sztori is érdekel, jól is nézett ki, várom is a folytatást… egyelőre úgy tűnik, ez a hat rész nekem simán le fog csúszni.

wellwellwell - 2018. 01. 26. 13:37

ja, és leguizamo még nem is csinált semmit, csak kukkolt :)

DarkEagle - 2018. 01. 26. 15:14

Én is szoktam Pilotnál kaszálni, bár elég ritka mivel alapból bele sem kezdek olyanba aminek legalább 3-4 részt nem adok. Viszont az ilyen minisorozatokat mindig végig nézem mivel rövidek. Na meg ha már beleöltem csomó időt akkor be is fejezem. Ahhoz hogy ez ne így legyen ahhoz nagyon el kell cseszniük valamit a készítőknek. Lásd CW képregény sorozatok amiket sose gondoltam hogy kaszálok erre tessék, konkrétan csak a LOT maradt meg. :D

Sawyer - 2018. 01. 26. 16:51

Jé, a Stohl Buci már amerikai sorozatokban is játszik? Kemény. Hétvégén bepróbálom.

Pibanto - 2018. 01. 30. 09:58

Szeretem a 80-90-es években játszódó sorozatokat, de ebből valami hiányzott. Talán pont az az érzet, hogy abban a korban játszódik. Olyan, mintha felvették volna az elmúlt héten kis költségvetésből, aztán mehet is a nézőknek. A Snowfall vagy például American Crime Storynak megvolt a történet mellett a hangulata is, de itt ez hiányzott.

Marci - 2018. 02. 01. 10:40

“elég nagy pazarlás lenne végignézni, ha nem érdekli az embert. 2-3 óra a kukába valakinek semmi, de sokaknak sok.”

Mondja ezt az, aki kvázi a fél életét sorozatok nézésével bassza el, lol

Adam9456 - 2018. 02. 06. 17:33

Nekem eddig 2 rész után eléggé tetszik, Taylor Kitsch főleg szerintem zseniálisan alakít. A sorozat hatására jobban utánanéztem az igazi wacói ostromnak is, sok ellentmondásos információt lehet olvasni, nagy tragédia volt.

heidfeld - 2018. 02. 09. 20:17

Emberek: Ez nagyon jó! Igen, Taylor Kitsch remekül játszik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz