login |

Shameless: vége a 8. évadnak – írta Necridus

2018. 01. 30. 15:04 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Majdnem három hónapja tért vissza a Gallagher család a Showtime képernyőire, de 12 rész után máris leköszönt a nyolcadik évad.

A szezon gyenge kezdése után hamar feltornászta magát a régi, shameless-i magaslatra, ahol a déliek szabályai uralkodnak, s nem jelent akadályt néhány ember átverése, megszégyenítése, valamint a saját igazunkért való kiállás sem. Egészen a 11. részig úgy éreztem, hogy fejlődik és jobbnál jobb lesz a sorozat, de az évadzáró kisebb visszaesést mutatott.

Hogy miért? Máris spoileresen folytatom a tovább mögött.

Az évadban láttuk, amint a testvérek kiásták édesanyjuk sírját, ahogy Frank bevándorlókat csempészett át a kanadai határon, ahogy Ian az LGBTQ+ társadalomnak saját templomot alapít, ahogy Carl autót lop, hogy Uberezhessen, és összeházasodik egy elmebeteg lánnyal, ahogy Frank levágja Debby lábujjait a konyha közepén egy metszőollóval, s ahogy Fiona a saját lakásába tör be és rabolja el a hajléktalanoktól az emberi húst evő kutyáját.

De ehhez képest az utolsó rész visszafogottabb volt, s nem akarta a saját maga által felállított mércét megugrani.

Számomra ez kivételesen nem jelentett akkora problémát, hogy rossz szájízzel gondoljak vissza az évadra. Egy gyenge kezdésű, ugyanakkor erős évadon vagyunk túl, elfogadható, ha nem az évadzáróban csúcsosodik ki igazán az évad, főleg azért, mert attól még rendkívül szórakoztató volt az epizód.

Time to go Gallagher.

Fiona szó szerint kirobbantotta a hajléktalan családot lakásából, majd Gallagher stílusban visszautasíthatatlan ajánlatot tett nekik, így visszaszerezte saját lakását, s nem kell félnie a pertől és a börtöntől. Mindeközben fokozatosan komolyodik, s egyre biztosabbnak látszik, hogy végleg ki szeretne kötni egy férfi mellett.

Carl sikeresen megszökött felesége elől Liam felvezetés nélkül behozott alvajárásának köszönhetően, s elment a katonai iskolába. Frank levedlette a Francis személyiségét, és visszatért a jó öreg Gallagher énje, aki legkisebb fiát kihasználva betört annak legjobb barátjához, hogy kirabolja, majd menekülése során egy pottyantósban megbújva rázta le a rendőröket.

Iannél ismét felléptek a bipoláris zavarára utaló jelek, s küzdelmét a saját társadalmáért fokozta. Magára vonzotta a CNN-t, majd a rendőrséget is, akik le akarták tartóztatni.

Ian követői azonban a Spartacus-módszer segítségével akarták megvédeni vezetőjüket, amire én egy enyhe „pff-fel” reagáltam. Összetartás és küzdelem a melegek jogaiért, na de milyen elcsépelt módszerrel akarták ezt az írók megmutatni? Mindegy is, mert a rendőrök az egésszel nem törődve minden egyes tüntetőt letartóztattak.

Liam belekóstolhatott új barátja mellett a gazdagok világába, s az évad utolsó perceiben egy jachton ült, s apja hívását ignorálva napozott. A legkisebb Gallagher olyan életet élhet a gazdagok világában, mint amilyenben egyik rokonának sem volt még soha része. Szerintem amint kilép ebből az életből, s megtapasztalja, milyen Gallaghernek lenni, mindent el fog követni, hogy visszatérjen a gazdagok közé.

Debbie az évadban szinte végig a hegesztéssel foglalkozott, aminek következtében megsérült, s amputáltatni akarta kisöccsével lábujjat, amit végül apja végzett el. Az évad végén ismét találkozott gyermeke apjával, aki szeretné, ha Franny nevelésében ő is részt vehetne.

Lip, akit eddigi írásaimban kifulladt, megunt karakternek tartottam, sajnos az én szememben még mindig nem változott. Szembesülnie kellett egykori tanára halálával, s azzal, hogy valójában nem is szereti azt a lányt, akiért oly régóta küzd. Rájött, hogy évek óta részeg és drogok hatása alatt állt, így valójában ő sem tudja, mit akar, mit szeret. Csak én gondoltam túlzásnak, hogy 12 éves kora óta sosem volt egy józan napja sem?

Még ha így is lenne, ez a sorozat eddigi évadaiban egyáltalán nem látszott, ezért indokolatlannak és erőltetettnek éreztem ezen kijelentéseket. A rész végén azonban elkészült a motor megjavításával, amin már hetek óta dolgozott, s megtartotta magának. Mindemellett exbarátnője rokonát, egy kislányt fogadott magához pár napra, amiből sejtésem szerint hosszabb idő lesz.

Kev, V és Svetlana új tervet eszeltek ki: ezúttal férjhez adták egy idős milliárdoshoz Svetlanát, hogy megszabaduljanak egymástól, s mindegyikük jól járjon: Ballék egyedül vezethetik kocsmájukat, Svetlana pedig megkapta történetének befejezését, s kinőhetett prostituált életéből. Remek színfoltja volt a sorozatnak, minden bizonnyal érződni fog a karakter hiánya.

De ha nem ebben a részben csúcsosodott ki az évad, akkor mikor? A 8×08-ban és a 8×11-ben.  Ugyan idén hiányzott a mély, érzelmes, könnyfakasztó jelenetsor az évadból, mégis olyan zseniális epizódoknak bizonyultak ezek, amilyenek régóta hiányoztak már a sorozatból.

Éppen ezek miatt nem tudok haragudni az utolsó rész aprócska pukkanása miatt, hiszen még így is egy nagyszerű, rettentő szórakoztató évadot hagyhatunk a hátunk mögött. 8/10-et adnék rá aprócska hibái és a gyenge kezdés miatt, s alig várom, hogy megérkezzen a 9. szezon , ami remélem hasonlóan nagyot fog ütni.

11 hozzászólás Ne habozz!

valee - 2018. 01. 30. 15:48

Szerintem Svet szálának még nincs vége, nem hiszem, hogy cél nélkül ennyire emlegették volna a házassági szerződést.
Ian szálát szerintem kicsit túltolták, a többieké viszont szerintem rendben volt, Lip miatt különösen izgultam, reméltem, hogy nem esik vissza.
Az utóbbi évadokhoz képest szerintem jó évadot láthattunk, én végig jól szórakoztam.

Necridus - 2018. 01. 30. 15:53

valee: A szineszno instagram oldalan elbucsuzott a sorozattol :\

heidfeld - 2018. 01. 30. 16:22

Lassabban indult az évad, de nagyot ütött. Szent Ferenc nagyon kemény volt, de jött a cuki kislány, és frank visszatért… Az operáció lazasága volt a leginkább durva.
Fiona, meg a béna pasija volt az évad mélypontja. Még 2 kő között is nagyobb kémia van. Ház körüli dolgoknak annyi értelme volt. hogy feltűnt Perry Mattfeld /Mel/. MINDENKI FIGYELMÉBE AJÁNLOM!! Amikor ő, és Emmy Rossum farkasszemet nézett. Nem utóbbi nyert – Nálam.. Oké, én láttam a röplabdás képeit is…
Itt volt Jessica Szorh is, de nem kapott nagyobb szerepet.
Deb kegyre keményebb oldalát mutatta. Ám a lányát nagyon elhanyagolta, ami nem tetszett.
Ian szálát talán túltolták, de a az ókori, szent kép róla hatalmas volt.
Carlt szó-szerint elnyomta az őrült csaja. Sammi Hanratty az egyik legtehetségesebb, akit itt láttam. Nagyot játszott.
Legjobban Lip érdemelné meg a normális életet. Remélem ez irányba tett nagy lépést! Erős 7.5/10 az évad.

joshua7 - 2018. 01. 30. 21:47

Egy újabb szórakoztató évad ment le, bízom még sok-sok ilyenben!
Minden rendben volt, egyedül az Ian szál volt túlságosan sok. Mármint %!/%! sok.

Potter - 2018. 01. 31. 16:01

Az egyik kedvenc sorozatom,idén sem csalódtam benne.Sierrat kellett volna kiírni,nem Szvetlánát meg Eddiet,akivel sokkal jobb kémiája volt Lipnek.Hátha kompenzálják majd az írók.

kisanna - 2018. 02. 01. 10:39

jó volt ez, én mondjuk az Ian-szálat egyáltalán nem tudtam értékelni, de ez csak egy vélemény, összességében szórakoztató volt. kicsit talán a Fiona szerelmi életéről szóló szálat hiányoltam, mert az eddig is mindig roppant mulattató volt, és a finálé se ütött akkorát, mint mondjuk pár évaddal korábban.

egyébként mindig eszembe jut, hogy vajon Frank karakterét ki fogják-e nyírni valamikor? az lenne még egy nagy dobás.

Lanie - 2018. 02. 02. 19:44

Ian-szálat én is rettenetesen untam, de még így is szerethető a sorozat.

wellmanster - 2018. 02. 03. 09:59

Még mindig a kedvenc sorozatom, idén sem csalódtam benne! Jöhetne az új évad azonnal részemről! :)

Elar - 2018. 02. 04. 19:09

Jó volt ez… :)
Nagyon jót tett a sorozatnak Sammi Hanratty.
Nekem nagyon tetszett a játéka. A fényképezős kőrútja nagyon ott volt :D
Joan Cusack óta hiányzott egy ilyen debil nő :D

Empirikus - 2018. 02. 05. 16:23

Az évad eleje jól indult, vicces volt a Francis szál, és a Redneck vonalban is sokkal több volt. Elég hirtelen csapták le azt is. A gaypride vonalat pedig nagyon-nagyon túltolták, azokat a részeket egy idő után elkezdtem áttekergetni. Nem viszolygok a témától, csak egyszerűen túl sok volt. Szvetlána karaktere az egyik legjobb volt a korábbi évadokban, de ő is nagyon visszaesett. Szerintem ez a sorozat már haldoklik.

Nikolka - 2018. 02. 08. 00:25

Nekem azért nagyon hiányzott a komolyabb dráma. Épp ezért volt Lip szála a kedvencem. Ott azért voltak drámai dolgok. És Brad jó volt Lip mellett. Bár nagyon szerettem Sierrat, én is úgy gondolom, hogy jobb így nekik.
Carl csaja tényleg lopta a showt. Telitalálat volt. Nagyon megsajnáltam Carlt mikor kibilincselve sírt.
Ianes dolgok szerintek is fárasztóak voltak. Bar jobb mint a nyüglődése az exével.
Fiona unalmas nekem továbbra is. Ford meg baromi ellenszenves. (Bár maga a pasi nagyon jól néz ki) Olyan mintha nem tudnának vele mit kezdeni már.
Frank viszont sosem fullad ki. Imádom, hogy mindig tudnak valamit újítani a személyiségén, és az mijdig vicces és jó. Ez a Francis vonulat volt a legjobb a Biancas Frank mellett.
Liam kezd Gallagher lenni.
Debbie ingadozott.
Azért tetszett az évad és szerettem. Svetlana nagyon fog hiányozni. Jó karakter volt, és Kevinéket is feldobta. Kicsit nekem olyan furcsa érzésem volt többször az évad alatt. Behoztak dolgokat, aztán olyan hirtelen nem is lett az egészből semmi. Mintha az írók menet közben gondoltak volna meg dolgokat. Kicsit ilyen Jessica Sohr karaktere, Kevin múltja is ahogy felettem is írták.
Nálam továbbra is a “sötétebb” középső évadok a kedvencek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz