login |

This Is Us: a 2. évad eddig

2018. 02. 03. 20:10 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

You’re realliy nice. Oh my god! Should we host a podcast?

A This Is Us – 2×14 lesz a Super Bowl utáni epizód, ami mindenképp érdekes döntés, hiszen lehet, hogy egy újoncot vagy egy lefele tartó sorozatot érdemesebb megnyomni a 100+ milliós felvezetéssel, mint a legnézettebbet, de az NBC tudja. És mivel a rész címe Super Bowl Sunday lesz (bár magával a meccsel inkább a 2×13 foglalkozott), talán pár random néző is ott ragad az epizódra. Más kérdés, hogy ennél a sorozatnál biztos, hogy sokat fog veszíteni, aki csak most kapcsolódik be.

Mivel azonban kiderült, hogy a 2×14 a sorozat nézői számára elég jelentős rész lesz (vagyis, ugye, a készítők egy bizonyos kérdőjelet belebegtettek az S1-ben, és most fognak arra pontot tenni), ezért a Super Bowl utáni posztbanban inkább csak azzal az epizóddal foglalkoznék, a második évad eddigi részeiről inkább most írok.

Mondjuk elég röviden elintézhetném a szezont azzal, hogy eddig zseniálisan jó, éppen ezért most duplán is mérges vagyok a tavalyi évadzáróra, mert azon kívül tényleg nagyítóval kell keresnem a gyenge pontokat ebben a sorozatban.

Pedig annyi mindenen elcsúszhatnának a készítők, vihetnének rossz irányba történéseket, karaktereket, elszúrhatnák a hangsúlyokkal, hiszen rengeteg szereplőt kell egyensúlyozniuk, mégis szinte mindenben a legjobb döntést hozzák meg. Továbbra is mozaikos a sorozat, sok minisztorit szőnek egybe a részekben több idősávból, de ezek általában annyira jól rímelnek egymást, annyira húzzák fel a másikat, hogy nagyon a hatásuk alá tudják vonni az embert.

És ebben mind a történetek, mind a színészek nagy szerepet kapnak, de én legjobban a dráma és a komédia remek összhangjának, az érzelmi húzok ihletett pengetésének, a nüanszoknak, a kis dolgoknak, gesztusoknak, lopott pillanatoknak, mellékesnek tűnő húzásoknak, illetve kivételes technikai megoldásoknak (vágás, fényképezés, zene – utóbbi kapcsán sajnálom, hogy olykor túlzásba viszik a vokális számok használatát) tudom be azt a hatást, amit elér nálam a This Is Us.

Eddig (számomra) tökéletes volt a 2. évad, kivéve egy részt – pedig amikor néztem azt a részt, szinte biztos voltam benne, hogy másoknál ez lesz a szezon legjobbja. A 2×09-ről van szó, a Number Two-ról, amiért nagyon nem voltam oda. Nem a lehúzós sztori miatt, hanem egyrészt az egész epizód stílusa, rendezése mesterkéltnek hatott, másrészt pont az ért el nálam negatív hatást, amit máskor imádni szoktam, bizonyos események ismételt, több szemszögből történő bemutatása, amik itt totál repetitívek és funkció nélküliek voltak.

Ötletnek persze remek volt a 2×08-2×09-2×10 trilógia, hiszen láthattuk, hogy miképp került a Big Three egyszerre mélypontra, a 2×08 talán az egyik kedvencem is volt az évadban (vagy lehetett volna, mert kicsit bosszantó volt így látni Kevin-t, miközben senkinek nem tűnik fel semmi…), ezért is sajnáltam, hogy ennyire hatástalan volt számomra Kate sztorija, pedig a szezon egyik sarkalatos motívuma.

A This Is Us nem csak a több, mint tucatnyi állandó szereplőjét kezeli remekül, de még az idősíkokat is. Van, hogy egy epizód három síkon játszódik egyszerre, és a szezonban megjelent több új idővonal a korábbiak mellett, amik nyilván újabb kiaknázatlan lehetőségeket jelent. (Mondhatnám, hogy a 40-es vagy 50 években behozott “csavar” nem hiányzott, és a belebegtetett “Jack, a katona”-szál sem ajz fel, de a készítőknek eddig is sikerült számomra nem túl érdekes időszakokat visszahozni úgy, hogy élveztem az új sztorikat. Szóval az esélyt megkapják, ha nem új mézesmadzagot nyújtanak belőle.)

Az évad első fele mondhatni a 2×14-et vezette fel, de a 2×02-2×06 részek úgy voltak hibátlanok, hogy elég keveset foglalkoztak Jack sztorijával, de annyi kiderült számunkra, hogy a Nagy Hármas számára valóban iszonyatosan meghatározó volt az esemény, így amikor szerepet kapott, akkor érezni lehetett, hogy nem a nézők húzása miatt történik, hanem tényleg azért, mert ennyire fontos.

Annak ellenére, hogy sokszor csak kvázi életképeket láthatunk, azt kell, hogy mondjam, hogy jó nézni ezt a sorozatot, jó érzés szurkolni a karaktereknek, amikor mélyponton vannak, vagy nagyobb kihívással néznek szemben, és lehet szívből bosszankodni, amikor elindulnak egy általunk nem jóvá hagyott úton.

Tök jó látni Beth és Randall remek összhangját, kettejük nagyszerű párbeszédeit, azt, ahogy Kevin az évad első felében kiemelt szerepet kapott, hogy nyugodt szívvel hagynak ki egy-egy részből szereplőket, ha nincs szükségük rájuk, és hoznak vissza, ha kellenek (mondjuk William-mel nem tudtak sok mindent kezdeni…), hogy Toby-ék New Big Three-ként hivatkoztak magukra, és azt, ahogy a kisebb, olykor csak 1-2 jelenetes karakterek nagy része is emlékezetessé képes válni.

Jöhet a 2×14, remélem, most nem fognak botlani az idei kiemelt résszel.

15 hozzászólás Ne habozz!

wellwellwell - 2018. 02. 03. 20:41

A 2×14 utan ugyis mindenki ptsd-ben fog szenvedni… :(((

wellwellwell - 2018. 02. 03. 20:41

(Marmint mi nezok, ha…)

228eszter - 2018. 02. 03. 21:18

A kritika tökéletesen megragadta az évad lényegét. A 2 fiú és Jack karaktere (és a színészek is) tényleg jók. Kate-tel tényleg sokkal több mindent kellene kezdeni. És ami még nekem tetszik, hogy a szerelmes párokat, házastársakat, mindennapjaikat, romantikus pillanataikat többnyire sikerül giccses nyáltocsogás nélkül megmutatni.

Dalmayr - 2018. 02. 03. 21:25

Tartom amit tavaly is mondtam. Zseniálisan egyensúlyozik ez a sorozat több szempontból is. A nyálasság határán, a humor-dráma vonalon, a szereplők történeteiben. Mindig mindenből annyi van, hogy ne legyen túl sok. Legalábbis nekem. A kedvencem Randall-Beth és Jack-Rebecca párosa,annyira jók együtt és külön külön is. Nagyon szeretem a This is Us-t, remélem odateszik a Super Bowlos részt.

Deny - 2018. 02. 03. 21:31

Imádom! Ahogy írtad is, nehéz hibát találni benne. Nekem a 2×09-cel se volt bajom, bár valóban nem volt annyira ütős, mint mondjuk Kevin része.

Nem állok készen erre a részre :(

Wall-E - 2018. 02. 03. 22:49

Értem, mi volt a problémád az első évad fináléjával, de az összképet egyáltalán nem érzem, hogy rontaná, egyszerűen csak fura volt picit az a történetszál, de még az epizódon belül is voltak erős jelenetek, szóval ha ez lesz a sorozat legnagyobb problémája utólag, akkor hálásak lehetünk egy csodás sorozatért, szóval szerintem inkább arról van szó, hogy a szokott színvonal nem volt meg, de azért korrekt volt, főleg így utólag, 20+13 epizódot látva, nem tűnik relevánsnak, hogy ott volt egy kis megingás.

A második évad pedig fantasztikus, hétről hétre egy élmény.

Yooha - 2018. 02. 04. 10:54

Sziasztok!

Nem tudom, ide írtam-e már.
Ma néztem meg a 2×13-at, és történetesen ma is Super Bowl Sunday van :)

Ez az utolsó 2 perc azzal a zenével, meg a tűzzel, már nehezen volt elviselhető. Nem tudom mi lesz itt az utolsó 2 részben.

peeeety - 2018. 02. 04. 11:35

Érdekes egyébként, mert a Steelersnek szurkolnak. Márpedig a Denver-Pittsburgh főcsoport-döntő volt abban az évben és nem a Super Bowl. Még mondja is Jack, hogy ez nem a Steelers éve lesz. Na, mindegy. :)
De talán látjuk a Super Bowl Sunday rész végén, hogy a Denver megnyeri a bajnokságot, nem tudom. Mellesleg durva epizóddal lehet számolni.

Shannen - 2018. 02. 04. 14:15

Én egy kicsit kevésbé vagyok lelkes a 2.évaddal kapcsolatban, mint az elsővel voltam, de persze még mindig tele van nagyon jó pillanatokkal, olykor részekkel is. És bár valóban remekül egyensúlyoz továbbra is a giccs és melodráma határán, néha már kicsit azért besokallok tőle, hogy minden részben van valami drámai fordulat, amit általában viszonylag gyorsan fel is oldanak, hogy jöjjön a következő.

Ettől függetlenül a karakterek továbbra is imádni valóak, egyedül talán Kate az, akit nehezebben tudok elviselni egy ideje. Beth és Randall pedig simán a valaha volt egyik legjobb TV páros.

Én már a múlt heti rész végét is megkönnyeztem, szóval parázok, hogy mi lesz holnap, de igazából lehet, hogy pont a nagy várakozás, meg, hogy kb tudjuk (sejtjük) mi fog történni miatt elmarad majd a nagy érzelmi hatás. Én csak remélem, hogy nem a kutya után fog beszaladni Jack, hanem akkor már inkább Kate-ért (aki meg valószínűleg a kutya miatt fog visszamenni/ott maradni).

winnie - 2018. 02. 04. 14:36

peeeety: de szerintem volt rola szo, hogy nem steelers meccs van, akkor azert nagyobb lenne a lekesedes es kevin is nezne. es a vege fele van egy elway snitt, ott nem a gyozelemrol volt szo? nem emlekszem, szoval nem tudom.

Marla - 2018. 02. 04. 15:41

Nagy kedvenc :) jó h a Brothers&sisters-Parenthood után megint van jó családi sorozat
Basszus most h beraktad a képet a füstjelzőről jutott eszembe h nem vettek elemet, micsoda apróságokkal utaltak előre, én az ilyenek miatt szeretem nagyon.
A három részből valamiért tényleg Kate része volt gyenge, nála erősebbnek érzem a kamaszkori idősíkot itt a jelenben valahogy nyögve-nyelős.
Kevint jól elmélyítették az első évadhoz képest, szegény minden idősíkon szív…

peeeety - 2018. 02. 04. 16:32

winnie: Én csak arra emlékszem, hogy mondja Jack, hogy ez nem a Steelers éve lesz, de lehet tévedek és már csak múlt időben használja. A Denver meg megnyerte az egész ligát, de hát ünneplés a főcsoport-döntők meg az SB után is van, de végül is mindegy. :)
Csak keresem a kapaszkodót a címválasztás miatt, de lehet, hogy ezzel akarják eladni az egészet javarészt. Tökéletesen időzítve mellesleg.

wellwellwell - 2018. 02. 04. 17:06

elhangzik, hogy a steelersnek már annyi és minden a denverről szól. ettől függetlenül még steelers drukkerek, nem ülnek le broncos mezben a tévé elé :)

-T - 2018. 02. 04. 18:13

Shannen: Én is azon a véleményen vagyok, hogy inkább Kate-ért mehet vissza Jack. Mert ha a kutya miatt menne vissza, akkor Kate “bűntudata”/lelki traumája is nagyobb lenne. Aztán az is lehet, hogy teljesen mást hoznak ki a dologból.

A 2. évadról eddig az a véleményem, hogy nagyon összeszedett és továbbra is meg tud lepni, el tud érzékenyíteni.
Örülök, hogy a Big Three tiniévei is nagyobb szerepet kaptak és Kevint is sikerült elmélyíteni. Már csak Kate-nek kellene valami mélyebb szál.
A mai részt már régóta várom. És örülök neki, hogy nem húzták még 20 részen keresztül.
Tuti biztos, hogy sokkoló és érzelmes lesz.
Már csak abban bízom, hogy az ezt követő rész, részekben láthatjuk a gyászreakciót is, nem kell arra újabb másfél évet várni.

Viola - 2018. 05. 01. 23:54

Szerintem azért érezhettük a Number Two-t kicsit gyengébb résznek, mert Kevin sztorija az évad egyik legjobb epizódja volt. Utána kicsit azt vártam, hogy ezt még felülmúlják, vagy legalább épp olyan érzelmes lesz Kate és Randall története, de nem lett. Egyébként nekem a 2×16-os volt a leggyengébb rész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz