login |

Shetland: kezdett a 4. évad

2018. 02. 20. 20:26 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Új évad, egy teljesen új ügy és a régi jó Skócia, ha esetleg valaki becsatlakozna ebbe a csodaszép, nordic noiros krimisorozatba,

Jimmy Perez visszatért. És mindenki visszatért, ami a 3. évados zárás fényében mindenképp jó hír, ráadásul úgy tűnik, nem is fogják annyiban hagyni a visszatérők sztoriját, hiszen a körülményekről is lesz mit mondania a készítőknek, akik ismét egy átívelős, saját sztorit pakoltak az új szezon köré, szóval nem Ann Cleeves regényeit adaptálják, mint például az első évadban.

Az az igazság, hogy a Shetland volt olyan megbízható sorozat az eddigiekben, hogy előzetesen egy percig sem aggódtam azért, hogy netalántán a 4. évados kezdés nem fogja hozni magát és kiszállási pontot kínál. Nem, szó sincs erről, sőt! Kifejezetten bejött a start, még akkor is, ha kicsit a Broadchurch 2. évadja jutott eszembe róla.

Látszólag egy 23 évvel korábban történt gyilkosság van a középpontban, illetve annak börtönből eljárási hiba miatt szabaduló gyanúsítottja, aki (nyilván megtört emberként) hazatér, és aki gyanúsítottja lesz az eseten anno dolgozó nyomozó lánya megölésének ügyében. Ezt értelemszerűen sem a már nyugalmazott nyomozó, sem a hozzátartozók, sem a lakosság nem nézi jó szemmel. De mi van akkor, ha nem ő a tettes? És ha nem ő, akkor mi lehet az indíték?

Lehet, hogy csak red herring-ről van szó és idővel vissza fogunk kanyarodni ehhez az ügyhöz, de a jelek valóban arra mutatnak, hogy mással van kapcsolatban a gyilkosság, ami kapcsán egy rakás új karaktert ismerünk meg, és tényleg nagyon érdekes dinamikát vázolnak fel közöttük, kezdve az ikerszállal és az ikrek lányával, aki nyilván megszólalásig hasonlít az egykori áldozatra.

Azon mondjuk most már ideje lenne felhúznunk a szemöldökünket, hogy megint gyilkosság történik ebben a békésnek tűnő városban, de mivel ismét jelen van a nemzetközi vonatkozás, így nem nagyon akadnék fenn ilyesmin.

Mondanom sem kell, hogy jó volt a kezdés, és ismét a rész végén váltott sebességfokozatot a Shetland (bár nem tudom, mennyire valószerű, ami történt), szóval a holnap reggeli programom adott.

11 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2018. 02. 20. 20:57

A két év szünet alatt rávetettem magam a könyvekre, elolvastam vagy hatot a sorozatból. Szóval lenne még adaptálható alapanyag is, de ennek a noiros stílusnak jól áll a hosszabb átívelés is.

Különösen jó volt látni a visszatérőket, de amúgy az egész részből sütött ki a szomorúság. Vagy erre az aspektusra voltam legérzékenyebb múlt héten :)

Arról, hogy mennyire valószerű, ami a végén történt: korábban a 2. évadban volt a remeteként élő Magnus, akinek volt egy hollója kalickában (hm, holló vagy varjú), hát, őt se nagyon kímélték a helyiek, amikor épp gyanúsított volt.

gromit - 2018. 02. 20. 20:59

Bennem a Broadchurch fel se merült, de biztos azért, mert rögtön a Frikjent / Acquitted ugrott be.

bvr - 2018. 02. 20. 21:47

Bemásolom akkor amit a múltkor a beharangozó poszt alá írtam, hiszen most már van akkor kibeszélő :)

* * *

Megnéztem az első részt az új évadból – eddig biztatónak tűnik az előző évadhoz képest. Ez végre megint lokális ügy, meg a múltba kell hozzá nyúlni.
(mintha a készítők is érezték volna, hogy az előző évadnál (elhagyva a megfilmesített könyvek dimenzióját) kissé túl “globálissá” nyitották ezt a zárt világot, viszont amit ehhez sztorit írni tudtak, azzal komoly problémák is voltak, és még ráadásul nem is illeszkedett a korábbiak hangulatához sem)
Szóval ez most egyelőre ígéretes (bár nem tudok azért abban hinni hogy megint eléri a könyvekre támaszkodó első két évad minőségét és hangulatát, de a táj mindenesetre továbbra is csodaszép! :)

szasza - 2018. 02. 20. 22:21

Már nagyon vártam! – igazán jól kezdett az évad!

Candy - 2018. 02. 20. 22:47

Én nagyon szeretem ennek a sorozatnak a zenéjét is. Kisé fájdalmas,szomorú,mégis szép,érzelmes és nyugtató. Kicsit olyan,mint Jimmy Perez karaktere.No és Skócia,még mindig csodás. :)

gromit - 2018. 03. 05. 15:23

A szabadon engedett fickó se teljesen százas. Ahhoz képest, hogy elvileg meg akarná győzni a népet, hogy de nem ő volt a tettes, elég furán állt a dologhoz. Nem minden a külső, persze, de azért kezdhette volna azzal, hogy kicsit rendbeszedi magát, meg a modorát. Elég ijesztő volt az is, ahogy felbukkant Perezéknél.

3. rész:

Az ügy egyre széjjelebb ágazik. Hát akkor megint kiléptünk a szigetekről, csak most nem a skót szárazföldre, hanem másik irányba. Viszont a norvég tájak is szépek, úgyhogy erre nincs panasz :)

Szegény Tosh egyedül olyan messzi. Azért örvendetes, hogy végül Jimmy is csatlakozott, de a végén annál, hogy sétáljunk egyet, meghűlt bennem a vér. Habár Jimmyék akartak beszélni a szélsőjobbos fickóval, szóval csak házhoz jött. vagy hát, lábhoz.

gromit - 2018. 03. 07. 03:00

4. rész:
hát, a múltkor jól megijesztettek azzal a furgonnal :) de aztán hamar kapcsoltam, miről van szó

“nobody does give a shit about me…”
“does that really surprise you, Thomas?”
Jimmyvel egyet gondoltunk :)

(most már egy norvég színészt is felismertem, hű)

Snoopyzit30 - 2018. 03. 11. 11:41

1-4.rész

Jó ez az évad, bár az előző évad (ha csak az első 5 részt veszem és az elbarmolt befejezést nem), akkor sokkal, de sokkal izgalmasabb volt, mint ez.

Viszont ez a környezet tényleg jobban áll a sorozatnak. Nem baj ha 1-1 rész erejéig átteszik a székhelyüket máshova, de a legjobb, ha Shetlandon maradnak. Itt mindig van egy kis paranoia érzés, hogy minden ezen a kicsi szigeten történik és ad egyfajta bezártságérzetet, ami szerintem hozzá tesz az egész feelinghez.

Krisz - 2018. 03. 12. 18:22

Hány részes ez az évad? Jobban szeretem egyben az egészet nézni.

kulup - 2018. 03. 12. 18:27

@Krisz : 6 részes, március 20.-án lesz az utolsó.

gromit - 2018. 03. 16. 00:26

5. rész:
ühüm, én jól bedőltem a norvégnak…

Eléggé fejbekólintós “ne már!” rész volt. De még van hátra egy rész, úgyhogy most a vörös hering a reményhalam :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz