login |

Pilot-mustra: Seven Seconds – 1×01

2018. 02. 26. 18:44 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Mivel Netflix-es a sorozat, ezért az egész évad egyszerre került kiadásra, így későbbi részek ismeretében érdemes általánosságban kommentelni, vagy megvárni az évadkritikát (az első részek alapján nézős lesz), vagy jelezni a SPOILER-t.)

Rögtön jelezném, hogy ezúttal nem azért nem volt első napos kritika, mert nem jött volna be a sorozat, egyszerűen csak minden folyamatosan összejött, De majd most – és utána a héten talán évados poszt is lesz. Mert mégiscsak a The Killing készítőjének, Veena Sud-nek az új sorozatáról van szó, márpedig az nálam minden idők három legjobbja között biztosan ott van.

SEVEN SECONDS – 1×01 – 7,5/10
SEVEN SECONDS – 1×02 – 7/10

Annak ellenére, hogy a felszínen bőven van hasonlóság a Seven Seconds és a The Killing között (készítő, feldolgozás, hangulati elemek, folytonos csapadék, elcseszett nyomozó nő, férfi partner, gyerek áldozat, az eset családra gyakorolt hatásai, még a tettes is Holder kapucnis pulcsijában nyomja), eszembe nem jutna a két sorozatot egymáshoz hasonlítani, hiszen míg utóbbi klasszikus, “ki tette?” krimi volt műfajilag, ez inkább bűnügyi sztori, ahogy kommentben valaki írta, szociodráma.

There are no fucking accident any more.

Az alapszituval már az első percekben szembesülünk, egy rendőr civilben véletlenül elgázol egy bicikliző gyereket, kétségbeesve hívja kollégáit, akik elzavarják a helyszínről és megpróbálják eltussolni az ügyet. Minderre pedig azért kerül sor, mert fehér zsaruról és fekete srácról van szó, így tartanak a politikai következményektől, attól, hogy a ma társadalmi viszonyai miatt keresztre feszítik a sofőrt. Annak ellenére, hogy “csak” gondatlan volt. Ha ugyan az volt egyáltalán.

A lényeg, hogy a Seven Seconds-ben tudjuk, hogy ki a tettes, sőt amellett, hogy az utána nyomozókat és az áldozat családját nyomon követjük, még a tettes életkörülményeit is megismerjük, sőt, ezek vannak a sorozat középpontjában, egyértelműen az volt a szándék, hogy az eset következményeit, a szereplőkre gyakorolt hatását bemutassák, amellett persze, hogy az első pár rész után kizártnak tartom, hogy maga a világ, a közvélemény reakciója ne kerülne idővel fókuszba.

Nyilván faji viszonylatban a pattanásig feszült közeg, aminek elég egyetlen szikra (ld. Shots Fired), nem sok jóval kecsegtet, azonban a kezdés nem a faji kérdésekre és ellentétekre koncentrál, azok jelenléte magától értetődik, még ma is a korral jár. Arról nem is beszélve, hogy bármennyire is egyszerűnek tűnik az alapszituáció, ahogy megismerjük a körülményeket, kiderült számunkra, hogy a helyzet közel sem egyértelmű, nem minden (no pun intended) fehér és fekete.

Persze amellett, hogy a tettes háztartásának problémáival szembesülünk, vagy az áldozat apját követjük a munkahelyére, a vágóhídra, hogy ott nézzen üveges szemekkel maga elé, a motort azért a nyomozás jelenti, azok az apró lépések, amiket megtesz a kis senki, az esetet hamar letudni akaró ügyész és a nemtörődöm nyomozó, akiknek amúgy rohadtul semmi kedve foglalkozni az egésszel, és kapva kapnak az alkalmon, hogy ezüst tálcán kínálnak számukra egy balekot.

Azonban még így sem lehetünk biztosak abban, hogy ki a történet főhőse. Az ügyész? A tettes? Az áldozat anyja? És éppen ez a bizonytalanság némiképp kiszámíthatatlanná is teszi, amit látunk, illetve a karakterek kibontását, hiszen ha egyértelmű lenne, hogy ki a kiemelt figura, akkor vele kapcsolatban lehetnének elvárásaink, így azonban más a helyzet.

És azt mondanom sem kell, hogy a hangulati elemek mellett a színészek alakításai (bőven vannak ismerős arcok) megint nagyon erősek. Mondjuk KJ és Fish egyelőre nem Linden és Holder (nem is lesznek azok), de megvan köztük a kémia, és karakterként azért nagyon hamar megalapozták őket annyira, hogy érdekeljen a sorsuk és a közös munkájuk. (Főleg, hogy mint írtam, az ügyészcsaj még Linden-nél is elcseszettebbnek tűnik, bár szokatlan, de épp ezért mindig felüdülés női antihősöket látni.)

Összességében elég lassú és mélyre hatolni próbáló sorozat látszatát kelti a Seven Seconds, ami egyelőre még csak a felszínt kapargatja, szóval az első részek után gőzöm sincs, hogy hova fog eljutni, még azt sem tudom elképzelni, hogy az első részekben fény derül a tettes kilétére, hogy utána a további következményekkel foglalkozzanak, vagy hogy ezt csak a fináléra tartogatják a készítők.

A Seven Seconds kizárt, hogy annyira sikeres és jól fogadott legyen junkie körökben, mint a The Killing, a végeredmény is nehezebben fogyasztható, az ilyet képtelen lennék egy nap alatt ledarálni. De az egész mégis nagyon hatásos és eléggé hat az érzelmekre. Az pedig mindennél beszédesebb, hogy engem már az elején sikerült megfogni annak ellenére, hogy nem a rejtély van a középpontban. Jöhet a folytatás.

7 hozzászólás Ne habozz!

steewolf88 - 2018. 02. 26. 19:17

Én nagyon vártam a sorozatot, erre meg jött a nagy pofon h nincs fordítója! :(

Sigurd - 2018. 02. 26. 20:13

Én ledaráltam 1 nap alatt, lassan indul be, de a végétől, ami nem épp szokásos, még 1 órát gondolkodtam. 1-1 színész feje viszont elég idegesítő volt. Nálam a vége miatt 10/8,5

VanillaSky - 2018. 02. 27. 11:06

Ismét köszi junkie! Meghajlás.

Ha nem vagytok nem hallok róla. A Killing pedig alapmű, ugyanúgy mint az eredetije, ez is meg lesz tekintve.

kisanna - 2018. 03. 01. 10:08

k***a jó sorozat. ennyi.

DorKa - 2018. 03. 02. 19:23

ottragadtam az első perctől… fordulatokban gazdag, a színészek nagyon jól lettek összeválogatva. így vagy úgy de remélem lesz vmikor folytatása.

liberatore - 2018. 03. 03. 23:35

Sikerült a végére érnem nekem is. Nyilván nem lesz egy Killing közelébe, de tényleg odaszegez a képernyő elé. Főleg az utolsó pár rész volt olyan.

A 8. rész utolsó jelenetét még én is nehezen viseltem. Éreztem a gyomromba pár ütést akkor. Mondjuk érdekes, hogy egy olyan tettet, hogy nem tudnak visszanyomozni és hogy történhetett meg mindez, de elnézem az ilyen hibákat, mert végül is teljesen lefoglalt az egész sorozat. Plusz még egy kicsit sok volt már a gyász is a kis srác hozzátartozóitól. Értem, hogy az egész erre alapul, de azért na…

Kicsit Killing és Wire keverékének érzem a sorozatot és számomra nem is okozott csalódást. Várom a következő évadot, ha lesz. Pontoznom kéne, akkor legyen 10/8

Coligny - 2018. 03. 09. 10:01

Nagyon levett az életről, főleg a vége, illetve sok helyen kiszámítható volt, de valahogy mégis működött az egész. Kíváncsian várom, lesz-e folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz