login |

iZombie: kezdett a 4. évad – írta Necridus

2018. 03. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Tavaly eléggé kiábrándultan, rossz szájízzel fejeztem be a számomra igen gyenge és összevisszának ható harmadik évadot, így érthető, hogy rettegve kezdtem bele az új szezonba, azonban nagy örömömre kellemeset csalódtam a kezdésben.

A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

A sorozat hónapokkal a finálét követően tér vissza, amikor a zombik létezése teljesen köztudott, mitöbb, gyárakat állítottak fel ellátásukra, s falat építettek Seattle köré. A teljesen új helyzetben még a régimódi Guillotine is előkerült, amivel a zombi kormány hangsúlyozni akarja, hogy az élőhalottaknak sincs kegyelem, ugyanannyira sebezhető polgárok, ahogy az emberek.

Mindenki tudja, hogyha a város csak zombikból állna, az ország simán elsöpörné az egészet, így a fal és a szigor segítségével tudatják minden élőhalottal és emberrel, hogy nem halhat meg senki zombiharapás által, s nem menekülhet egy ember sem a városból, így az amerikai kormány nem fogja lebombázni az emberekkel teli nagyvárost. Seattle-t tehát zombik vezérlik, akik látszólag egyenlőséget hirdetnek a túlélés érdekében.

Van egy olyan érzésem, hogy ez nem lesz mindvégig így az évad során.

Ebben a szituációban természetesen a sorozat főszereplői is változtak. Blaine a vezető katonák informátora lett, emellett éttermet nyitott embereknek és zombiknak egyaránt, ahova exe, Peyton randevúzni jár, akiért látszólag még mindig oda van. Major már megint zombi, s az otthonról kidobott zombigyermekeket veszi szárnyai alá, hogy katonákat képezzen belőlük.

Ravi, aki a legnagyobb cliffet jelentette tavaly, sikeresen kifejlesztette az ellenszert, azonban ez csupán ideiglenes. Néha visszatér az agy utáni éhsége, s így visszaalakul zombivá. Az írók meglepően hatásos fegyverrel intézték el, hogy ne haragudjak rájuk Ravi zombivá alakulása miatt, hiszen ez nem állandó, s még az első átalakulása is ütött az újdonság hatása miatt. A kérdésem viszont az, hogy miért nem hozza nyilvánosságra Dr. Chakrabarti az ellenszert, amivel a már agyban hiányt szenvedő zombitársadalomnak segíthetne?

Meglepetésemre a sorozat két fő-főszereplője jelentette a legnagyobb csalódást az évadnyitóban: Clive és Liv. A két karakterre mintha nem is lett volna hatással az elzombisodás, ugyanazt tették, amit minden részben eddig. Az agyak fogyasztásának segítségével oldottak meg egy abszolút unalmas, sablon bűncselekményt.

Ráadásul Liv ismét olyan agyat evett, amelynek hatásait láthattuk már rajta, így Rose McIvernek semmi dolga nem volt, csak egy korábbi szerepét újra eljátszani.

A sorozatnak azonban az új állandó szereplő, a szerepében brillírozó Robert Knepper, vagyis Angus hozhatja meg a jól megérdemelt vérfrissítést. Fia egyik testőre kiszabadította, majd betévedt egy prédikációra, ahol világgá kiáltotta, hogy ő a zombik prófétája, s minden élőhalottat arra ösztönöz, hogy tegyék azt, amire hivatottak, öljenek és egyenek agyat.

Gyanítom, hogy ez vezet majd a The Walking Dead féle ember kontra zombi-háborúhoz, mely során főhőseinknek el kell dönteniük, hogy csatlakoznak-e a felkeléshez, vagy megtartják emberségüket.

De erre nem utalt a sorozat, s akármennyire is hangzik merésznek, elég jó ötletnek, nem vagyok biztos benne, hogy az írók kilépnek majd a humoros, heti nyomozós felállásból, s meg merik kockáztatni az efféle lépéseket.

A negyedik évad premiere abból a szempontból tökéletes, hogy felkelti az érdeklődést a folytatás iránt, mégis vannak hatalmas hibái – mint a főszereplők változásának hiánya –, s még mindig nem nyűgözött le annyira, hogy ki tudjam bátran mondani, miért is nézem a sorozatot. De talán majd az évad végére, addig is egy erősebb 6/10-et tudnék adni a kezdésre.

10 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 03. 04. 16:44

annak ellenére, hogy anno 3 rész után kaszáltam, belenéztem, mert szerintem az átívelésre kikerekített sztori, vagyis a mitológia tök érdekes meg minden, de én komolyan képtelen vagyok elhinni, hogy még mindig egy szimpla epizodikus nyomozós a sorozat. tudom, hogy ez a motorja, de még mindig nem merik meglépni, hogy váltsanak? vagy nem mindig ilyen?

és alapból nekem nincs bajom az epizodikus nyomozósakkal, sőt, ha úgy nézem, akkor az a kedvenc sorozatos műfajom, de az izombie esetében annyira sótlan volt az egész, unalmas kikérdezéstől unalmas kikérdezésig haladó koncepció, hogy az nem dobott fel, hogy rose mciver a háttérben (vagy előtérben) vicceskedett a mellékhatások miatt. szóval feladtam, mert ezt a stílust 10-15-20 jó percért nem voltam képes elviselni a játékidő maradék részében. és most azt reméltem, hogy talán háttérbe szorul a sorozat motorja, de komolyan??? még mindig ugyanaz a stílus?

és tudom, hogy sok a rajongója, de ritkán esik le az állam azon, hogy vannak kritikusi kritikák, amik szerint zseniális így is

pl. Why “iZombie” Is The Best Show On TV Right Now: https://www.theodysseyonline.com/why-izombie-is-the-best-show-on-tv-right-now

iZombie Is Still TV’s Most Reliably Entertaining Series: http://www.tvguide.com/news/izombie-season-4-episode-1-premiere-review/

a kérdés csak az, hogy mi lenne akkor, ha a.) még jobb, csavarosabb, eredetibb lenne a nyomozós szál? (mert diane ruggierio többször elmondta interjúban, hogy a stáb többségének lövése sincs a krimiről (nyilván rob thomasnak van, de egy veronica mars mennyivel jobb volt krimi terén!), b.) ha sokkal több lenne a mitológia és a karakterjáték?

akkor csak jobbnak ítélnék meg, nem?

tényleg érdekelne komolyan megfogalmazott, “winnie, üljél le, egyes!”-vélemény, ami elmondja nekem, hogy “épp a nyomozás miatt zseni a sorozat” (mert elhiszem, hogy nagyon jó, csak rohadtuk bosszant, hogy nem találom meg ezt), vagy hogy “a nyomozás ellenére is azért zseni, mert…”.

ehh. tényleg annyira akarnám szeretni.

bár lehet, hogy csak annyi a válasz, hogy a karakterek simán elviszik, hogy telefonkönyv, jó őket nézni magukban, hát még, ha együtt vannak, és tök mindegy, hogy mi a körítés. mert azt elismerem, hogy anno ők nem vettek meg engem.

bellarea - 2018. 03. 04. 16:45

Én már csak Blaine és az apja miatt nézem, egy nagy katyvasz az egész, teljesen felejthető minden, Robert Knepper jobbat érdemelne. Ja, meg a kajakészítős jelenetek jók.

penge - 2018. 03. 04. 16:59

ugh….majd összehánytam magam háromszor. Eddig bírtam nézni ezt, tovább nem fogom, nem ér annyit az időm, hogy minden kedden hányingerem legyen.

DarkEagle - 2018. 03. 04. 18:35

Kicsit én is bánom, hogy beértem magam vele mert továbbra se látom, hogy bármit átvennének a képregényből. Pedig ha azt tennék akkor SOKKAL érdekesebb lehetne a sztori. Eleinte tök jó feelgood volt poénos ahogy minden héten láttuk Livet poénkodni az agyak miatt de mostanra megfáradt már bőven. Ráadásul nincs is nagyon súlya a főszálnak sem. Építenek egy falat hogy ne mehessen ki a többi benn élő élő ember csak hogy ne dobjanak rájuk atomot? Hányan élhetnek ott, 100-an? Valóságban egy kormány simán rájuk vágott volna már pár bombát mondván, hogy inkább haljon meg 100 vagy akár több 10 ezer ember minthogy kijusson a vírus. :D

Szóval ja. Egynek elmegy de lehetne azért súlya a dolgoknak. Ráadásul a kapcsolati dolgok is irritálóak benne. Liv és mindenki más ide-oda kufircol mindenkivel, na nem mintha mást lehetne várni egy CW soritól de akkor is.

Ha a misztikus részeket átvennék a képregényből simán kinőhetné magát egy SupNat szintre a sorozat.

Popeye - 2018. 03. 04. 18:40

penge: akkor el ne kezdd az Ash vs Evil Deadet. aki meg ettől rosszul van, nagyon gyenge a gyomra

heidfeld - 2018. 03. 04. 19:22

Az ügyek bántóan egyszerűek. Liv társa a világ legunalmasabb karaktere. Major teljesen felesleges, alakítója meg szörnyen rossz színész. Az is hihetetlen, hol zombie vagyok, hol nem..
És egy kormány sem hagyna ilyet, simán lebombáznák őket.
És ennek ellenére lenne benne lehetőség. Ha belefér az időbe megnézem még, de egyre kisebb érdeklődéssel.

Mom - 2018. 03. 05. 09:08

Engem nagyrészt szórakoztat, bár pont ez az évadnyitó nem sok mindent adott. Nekem éppen a Blaine papa szála volt púp a hátamra. Nem tudom, mit hoznak ki belőle később, de egyelőre borzasztóan irritáló és ezerszer látott motivációval, kétlem, hogy valami nagy újdonságot fognak köréjük kitalálni. Márpedig akkor inkább szeretném feelgoodnak megtartani, mint komolyabbra hangszerelni a gagyit. De lehet, csak azért, mert komédiákkal elnézőbb vagyok és “nem komédia”-ként már rég kiesett volna a rostán.

Nem tervezem egyelőre kaszálni, annyira nem ábrándított ki, de Liv és Ravi általában több szórakoztató percet szállít és ezek nélkül valóban elég lapos.

Nyilván képregényes szempontból nem tudom megítélni, de, hogy ellenvélemény is legyen: engem csak addig érdekel, amíg bohóckodás. Ha TWD érzése lenne (biztos van jobb összehasonlítási alap is, csak nem ismerem, mert nem nézem őket), már rég hátrahagytam volna, mert arra nem vagyok kíváncsi.

Gerusz - 2018. 03. 07. 15:26

Eléggé utolsó évados feelingje van ennek az évadnak így, hogy a harmadik évad végével felrúgták a játékasztalt. Ha végül nem rendelik be az ötödiket, akkor remélem, hogy még bőven a wrap előtt tudatják a stábbal, esetleg akkor még a nyomozós formulát is felrúghatják a vége felé.

Aldo - 2018. 03. 07. 16:53

“Valóságban egy kormány simán rájuk vágott volna már pár bombát mondván, hogy inkább haljon meg 100 vagy akár több 10 ezer ember minthogy kijusson a vírus. :D”

Lehet, hogy már a kormány is zombikból áll.

penge - 2018. 03. 13. 19:54

Popeye: de rendes vagy, köszi, hogy aggódsz a gyomromért.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz