login |

Pilot-mustra: The Terror – 1×01

2018. 03. 29. 22:35 - Írta: winnie

45 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Tell those who come after us not to stay. The ships are gone. There’s no way through. No passage. Tell them we are gone. Dead… and gone.

Az ugyancsak Magyarországon forgatott The Alienist évadkritikájánál már lelőttem a poént, hogy nagyon elégedett voltam a The Terror kezdésével is, annak ellenére, hogy a kosztümös műfaj nem a kenyerem – ellenben, ha a kosztümös zsáner darabról van szó, máris már a leányzó fekvése. A The Alienist révén a krimi is érdekelt, és ez a horror sztori is azonnal felkeltette az érdeklődésemet. De nem a pilot láttán, hanem az alapsztori ismerete miatt.

Mint a The Alienist esetében, ez is egy regény adaptációja (Dan Simmons a szerző), és ez is egy tíz részes, lezárt sztorit hoz el egy tervezett évados antológia első darabjaként. Ez az előny. A hátrány, legalábbis az alkalmai belenézők számára, az a könyvszerű építkezés, mert bármennyire is eltér sok mindenben a The Terror az alapanyagtól, nagyon az alapoktól kezd el építkezni, így a műfaji felbukkanásáig elég sokat kell várni. Akkor azonban…

THE TERROR – 1×01 – 8/10

   

A sorozat története valós elemekre építkezik és rögtön fel is festik egy eszkimó asszony elbeszélése nyomán a baljós történetet, mely két, az Északnyugati átjáró felfedezni kívánó hajóról szól az 1840-es évekből. Mind a hajóknak, mind a legénységüknek nyoma veszett anno az Északi sarkkör táján (a hajókat IRL pár éve találták meg), és az első percekben arra utalnak, hogy nem csak a hideg és az éhezés okozta az emberek halálát, hanem valami más is vétkes benne.

Meg is ismerjük kisvártatva az HMS Terror és az HMS Erebus kapitányait és matrózait, a küldetésük célját, a vezetők motivációit (a korbéli viszonyokhoz még flashback-eket is kapunk), hogy aztán totális rebootot kapjanak a karakterek, amikor kiderül, hogy a jég fogságába esve módosítani kell a terveken, és hirtelen minden korábbi célt felülír a túlélés, aminek következtében mindenkiből előtör a valódi énje is.

Nem hiszem, hogy az elfogultság beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy marha jó a megvalósítása a sorozatnak. Mind a tengeri jelenetek a hajókkal (szép kis díszletek, basszus!), mind pedig a jeges jelenetek nagyszerűen néznek ki, csak úgy árasztják magukból a baljós hangulatot, és nem kell sok képzelőerő ahhoz, hogy az ember a cudar és embertelen körülmények között érezze magát. És ez még csak a kezdet.

Mondanom sem kell, hogy ilyen színészgárda mellett (Ciaran Hinds, Jared Harris, Tobias Menzies, Ian Hart) nem nagyon lehet hibázni, de a poén az, hogy a kevésbé ismert arcok épp olyan jók, mint ők, sőt! Nagy odafigyeléssel válogatták össze az arcokat, és talán a tengerészek megkülönböztetése sem fog akkora nehézséget okozni.

A lassabb kezdés érthető. Nem csak a regényre való építkezés miatt, hanem azért is, amiért nem nagyon szoktak horrort tévére vinni sikeresen. Ahhoz ugyanis, hogy érdekelje a nézőt a karakterek sorsa, muszáj karakterizálni, a karakterizálás pedig időbe telik. Persze, mint egyes slasher sorozatok esetében megtehetnék, hogy minden részben szállítanak valami durva (és érdektelen) halált a sokkfaktor kedvéért, azonban szerencsére a The Terror nem szorul rá a mesterséges feszültség-generálásra.

Nem szorul rá, meg aztán szerencsére találnak más eszközöket arra, hogy elborzasszanak minket, illetve, hogy előre jelezzék az elkerülhetetlen véget, szóval még feszültséget is hordoz magában a kezdés, és véres jelenetekben sem lesz hiány – nyilván jó tudni előre, hogy eléggé korhatáros a tartalom.

Bármennyire is bejött nekem a kezdés, azért sokat jelentett az, hogy tudom, hogy érdemes várni, és az 1×02 igazolta is ezeket az elvárásokat (az 1×03 és az 1×04 meg pláne). Éppen ezért nem fog meglepni, ha nagy lesz a lemorzsolódás az első 45 perc után, csak annyit tehetek ellene, hogy biztatom a kétkedőket egy esetleges második vagy harmadik esély megadására.

Nem tudom, hogy más erre pozitívan fog-e reagálni, de nekem nagyon tetszett a kezdésben, ahogy a sorozat eljátszadozik a nézővel annak kapcsán, hogy kik a főszereplők, kik lesznek a történet kiemelt figurái. Tény és való, hogy rengeteg szereplő van (és mind egyenruhás fehér férfi), és mind megalapozásra szorul, de ha az ember odafigyel a nevekre és az arcokra, akkor meglesz a kitartás jutalma.

Arról nem is beszélve, hogy a tény, miszerint a sorozat egy elátkozott expedíció krónikája, hogy tudjuk, hogy mindenki oda fog veszni, olyan baljós hangulatot és többször jelentéstartalmat, vagy esetleg tragikus felhangot kölcsönöz majd minden jelenetnek, hogy az már önmagában is borzongásra és gondolkodásra késztetheti a nézőt. (Ez az elbeszélési mód persze az én egyik kedvencem, nyilván nem hoz mindenkit lázba.)

A The Terror afféle szofisztikált horror, ami nyilván nem lesz mindenkinek a kenyere, és aminél tényleg öröm látni, hogy mennyire odafigyelnek a hangulatra, a részletekre, az pedig gondolom, az alapanyagnak köszönhető, hogy a történet az évad első harmadától kifejezetten érdekes, előre nem feltétlenül látott irányokat vesz fel.

A The Terror első 4 részét az AMC jóvoltából láthattuk premier előtt.

45 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2018. 03. 29. 23:19

Nagyon jó lett, nincs mit szépíteni rajta.

Alain Prosztó - 2018. 03. 30. 07:09

Rég szerettem pilotot ennyire, bár inkább a második rész b…ott oda. Egy pillanatig sem volt kétséges, hogy maradok az egész évadra.

Tényleg jó a színészgárda, de szerintem még ebből is kiemelkedik Jared Harris. (Először nem tudtam honnan ismerős, aztán megnéztem, és a Crown-ból.)

zako1 - 2018. 03. 30. 09:22

Rögtön az első rész elején nagy baki a szinkronban… Az “arctic”-ot sikerült Antarktisznak magyarítani. Nem számítok túl sok jóra ezek után.

winnie - 2018. 03. 30. 09:36

zako1: erre szoktam mondani, hogy ez az, ami alapján nem lehet ítélni, sőt, ettől még lehet zseniális az egész, hiszen ez nem félrefordítás, hanem tárgyi tévedés, tudásdeficit, ami nem a nyelvismeret hiányából fakad, illetve nem magyartalansági gond. Sokkal nagyobb baj, ha valaki nem tud jól magyarul annak ellenére, hogy minden angol szót jól fordít, illetve, ha köznapi kifejezéseket nem képes fordítani, de tükörbe fordítva az Arctic-ot jól megoldja.

Ordító hiba, szó se róla, de például a “sun dog”-ot ahogy kell, lefordították melléknapnak, ami számomra arra utal, hogy az illető odafigyel, csak amikor fejből kell dolgoznia, akkor hibásan a saját, nem 100%-os tudására hagyatkozik:)

(Persze az én példám is kiragadott, ettől még lehet pocsék a végeredmény, de egy nehéz kifejezést biztos, hogy nem mismásolt el, ami azért jó hír.)

MadAve - 2018. 03. 30. 09:47

Teljes mértékig egyetértek az írással, sikerült szavakba önteni mindent, amit a pilot nézése közben éreztem.
Nekem a kosztümös műfaj igencsak kenyerem, főleg a 19. század, de azért legyen benne történés, pörgés, a nyálas romantikázást a kosztümök se dobják fel (még jó h itt nem ez a helyzet :) ).
Már kb. egy hónapja vártam a sorozatot, nagyon felkeltette az érdeklődésemet az előzetes, a plakátokkal annyira nem voltam kibékülve. A főcím nagyon adja a hangulatot, telitalálat.
Általában nálam fő szempont, h egy sorozat sötét, feszültséget generáló hangulatú legyen, itt ezt sikerült is kivitelezni, habár számomra elég hullámzó volt az egész. Egyes jelenetek alatt még a pulzusom is felment, mások viszont annyira nem kötötték le a figyelmem, h teljesen elkalandoztak a gondolataim, pedig nyilván ezekban a dialógusokban igyekeznek kibontani a szereplők jellemét, az indítékokat, h mi késztet vkit egyáltalán egy ilyen expedícióra, stb., stb. De teljesen rendben van, mert ahogy fent olvashattunk, van mire előretekinteni, és ez nekem megéri a várakozást.
“a tengerészek megkülönböztetése sem fog akkora nehézséget okozni” -> nekem igen, mivel rettentő rossz az arcmemóriám, de ez már az én bajom :) 2-3 karakter azért megmaradt, és a színészi játékkal is teljesen elégedett vagyok.
Azon jelenetek miatt, melyek alatt sikerült gondolatban elkalandoznom, 7/10 , viszont biztos vagyok benne, h ez az érték javulni fog.

_Peter - 2018. 03. 30. 10:16

A történetről olvastam, látni még jobb! Egyszerűen murva jó! Tud az AMC ha akar… Már előre borzongok, de nem akarok spoilert írni. :)
Remélem a végén a rejtély megoldójára (John Rae skót felfedező) is kitér a sorozat, mert a korban Sir John özvegye, Charles Dickens és az Admiralitás sem akarta elfogadni a balsorsú valóságot.

heidfeld - 2018. 03. 30. 10:52

8.5/ 10 lenne az osztályzatom. És még ezzel is csak 3. lesz a héten, mert Pestis 9/10, Trust 9.5/10…
Nagyon érdekes a történet, a kényelmes építkezés ellenére. Színészek, kosztümök, képi világ nagyon profi, jobb szót nem tudok rá.
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.
És igen. AMC tud, ha akar. Kell is nekik, az éleződő versenyben.

Bdave - 2018. 03. 30. 11:16

Most olvasom a könyvet kb a 100 oldalon járok, eddig az nagyon nagyon bejövős. Mint minden Dan Simmons könyv. Akik olvasták, érdemes elkezdeni a sorozatot a könyv mellett, vagy lelövi a poénokat?

zako1 - 2018. 03. 30. 11:24

winnie: nyilván emiatt még meg fogom nézni, csak egyszerűen érthetetlen számomra, hogy egy ilyen nagy hiba bent maradt, pedig nem egy vagy két ember nézte meg mielőtt adásba ment. Ráadásul az egész sztori nagyon erősen kötődik a helyszínhez, hiszen az északnyugati átjárót keresik.

winnie - 2018. 03. 30. 11:31

zako1: igen, abszolút súlyos, és ahogy írod, ez sok kézen átmegy, megnéztem, 33 percnél is antarktiszról beszél a színész, amit mindenki “átengedett”, holott nekik is nyilvánvaló lehet, hogy a történet nem ott játszódik.

winnie - 2018. 03. 30. 11:33

“Akik olvasták, érdemes elkezdeni a sorozatot a könyv mellett, vagy lelövi a poénokat?”

a magam részéről azt mondanám, hogy más a kettő, de persze fő vonások megegyeznek itt-ott, de karaktereket másképp fog kezelni, a befejezés is már lesz.

egy olvasó ezt írta korábban: “A könyv teljesen más ütemben halad, szokni kellett hogy nem hogy fejezetről fejezetre ugrunk más időpontra, de néha egy fejezeten belül, egyik bekezdésről a másikra, néha egy-egy mondattal megszakítva is “időt ugrunk”.

Viszont elképesztően olvasmányos, és teljesen más karakteren van a hangsúly mint azt gondoltam volna.”

szóval szerintem elfér a kettő egymás mellett.

_Peter - 2018. 03. 30. 12:31

Az Antarktiszról ugye csak vicceltek? :) Mondjátok csak vicceltek… (nem szinkronnal nézem, ilyen színészgárdával vétek is lenne)

Elgondolkoztató még egy sikeres expedíció is milyen nehéz lehetett, évekig tartó utazások, elindulni az ismeretlenbe csak magadra számítva. Amikor még nem voltak térképek és tapasztalatok. Az Északi-sark és Déli-sark elérése, az Everest megmászása, a Mariana-árok lemerülés és a Holdraszállás mind egy emberöltő alatt történt.

turosz - 2018. 03. 30. 12:49

Én is egy lehidalással kezdtem a magyar verziót, “átjárót az Antarktiszra” az “átjárót az Arktiszon át”-on helyett már nyelvi problémákat is feltételez, de szerencsére a pilot gyorsan feledtette a bosszantó bakit, mert nagyon bejött, az angol vitorlás tengerészet már az Onedin család óta nagy kedvenc, a hangulat egyből megragadott, a szereplők jók, remélem a folytatás sem fog csalódást okozni.

winnie - 2018. 03. 30. 12:54

“Elgondolkoztató még egy sikeres expedíció is milyen nehéz lehetett, évekig tartó utazások,”

igen, és ez a mindset szerintem kell is majd a folytatásban a néző részéről, mert amint a természetbe kerül a karakter, akkor nem lehet megmondani, hogy 1800 van vagy 2000, hiszen víz és jég van mindenfele. és ilyenkor hajlamosak lehetünk arra gondolni, hogy modern emberekről szól a történet, holott közel sem.

én ennek kapcsán agyaltam a pilot közben, hogy vajon milyen lehet egy ilyen figura élete, gondolkodásmódja, mint franklin, akire ilyen feladatot bíznak, és máris felértékelődött például a flashback-ek jelentősége.

Zsokuszka - 2018. 03. 30. 14:36

Én borzasztóan vártam, mert teljesen odavagyok a Franklin expedícióért, kb. minden dokumentumfilmet megnéztem róla, több sarkkutatós könyvet olvastam, ahol részletesen tárgyalják, és persze a Terrort is olvastam angolul. A sorozat eddig nálam inkább pozitív, szeretem ezt a lassúságot, a hangulatot, a részletek kidolgozását, iszonyú régen vártam, hogy legyen még egy XIX. századi hajózós fiction, amit újranézhetek, és ne a szerencsétlen Master and Commandert kelljen félévente elővennem (bár azt sem unom még, fura vagyok, tudom). Először nagyon megijedtem, hogy Silence (az eszkimó nő) karakterét teljesen megváltoztatták, most nem írom le a különbségeket, hátha mások is elolvasnák még a könyvet és szeretnének meglepődni. De ez még nem is zavar annyira. Viszont, ami nagyon-nagyon zavar, az az, hogy ennyien beszélnek inuktutul (“eszkimóul”) a legénységből, pláne, hogy Crozier beszél, mert oké, vonatkoztassunk el attól, hogy a könyvben 0 darab tengerész beszéli a benszülött nyelvet, de az egész Franklin-expedíció egyik nagy tragédiája a valóságban is az volt, hogy fehér ember nem beszél barbárul, nem kér segítséget barbároktól, és nem hajlandó kábé semmi interakcióra velük. Úgyhogy ezzel a húzással szerintem sokat elvettek az egész “civilizált brit módjára fogunk felfedezni, ha beledöglünk is” alapkoncepcióból. Hiszen amíg ezen nem lendültek túl az európai expedíciók, addig nem is nagyon jártak sikerrel.
Na, mindegy, várom a továbbiakat, de picikét csalódtam, még ha összességében nagyon örülök is :)

_Peter - 2018. 03. 30. 15:50

“civilizált brit módjára fogunk felfedezni, ha beledöglünk is”

Ezt az arroganciát nagyon jól átadták már két rész alatt is, Franklin ki is mondta nem érdekli őt mit csinálnak az eszkimók. Crozier miért beszéli a nyelvet a sorozatban? Lehet a készítők John Rae (aki ezen az expedíción nem volt ott) típusból próbálták karakterben színezni Croziert szimpatikussá, alázatossá. Ellensúlyként a csípőből arrogáns Franklinnel. Egy ilyen sorozatba kell az ellentét. John Rae kicsit le volt nézve az elit szemében, ő különc hippiként barátkozott az eszkimókkal, eltanulta tőlük a technikákat. Ő bundában és kevés felszereléssel járt be nagy területeket és telelt ott. Mások fagyoskodtak sátrakban, ő megtanult a helyiektől iglut építeni. Franklinék betegek lettek a romlott konzervtől, Rae megélt a jég hátán is. Nem illett a díszes egyenruha és modern felszerelés nagyszámú legénység úri kalandozás képébe, ezért kicsit le is nézte az elit. Nem hitték el a beszámolóját sem Franklinék sorsáról, ő nem kapott lovagi címet.

Zsokuszka - 2018. 03. 30. 20:55

_Peter: ez valószínű magyarázat, még ha végül Rae skilljei közül csak a nyelv elsajátítása maradt is meg az újragondolt Croziernek. Ha valóban más lesz a sorozat vége, mint a könyvé, akkor lehet ez egy járható út, mert a könyvben pont ez az alázat, ahogy te írtad, hiányzott Crozierből szinte végig.

dmsnght - 2018. 03. 31. 13:07

Elég rossz vicc volt, hogy Antarktisznak olvasták be az Arktiszokat, jövő héten majd kiderül, tudják-e javítani.

sorozat/gyilkos - 2018. 03. 31. 22:03

KIZÁRT, hogy Menzies véletlenül mondta az “i was thinking of Ceasar crossing the Rubicon” mondatot!!

Mekkora easter egg, vagy tudom is én minek hívják az ilyet, de jólesett.

margarita - 2018. 04. 02. 21:32

Nagyon jó sorozat. Félelmetes, kidolgozott karakterek, a jumpscarek szerintem feleslegesek, anélkül is működik.

Nézőke - 2018. 04. 02. 21:57

nagyon beszippantott a hangulat,azonban vannak itt problémák.

Amit fent leírtatok,hogy teljesen máshogy álltak hozzá az eszkimókhoz, igazatok van.
viszont itt ellentmondásban áll a történetmesélés,mert a beragadás után ugranak 8 hónapot,és közben egy expedíció sem indult lakott területre,hátha kiegészíthetik az élelmet,zsírt, stb?

Nyilván azért nem,mert a felsőbbrendűség elve mellett éltek,azonban akkor teljesen érthetetlen az eszkimók iránti bizalom.

Én azért szivesen néztem volna a 8 hónap megpróbáltatásait, valahogy nem jött át,hogy ennyi idő eltelt,és az őrület helyett csak annyi történt,hogy az egyik kapitány minden reggel átgyalogol számonkérni a másikat,akinek 250 nap után eszébe jut,hogy bocsánatot kérjen a jégberagadásért.
+ a 8 hónap kemény tele sem jött át (-30 sem ritka),ennyire jól szigetelne egy hajó belseje?

..és most van egy őslakos nő is az 50 (?) kiéhezett matróz között. A tisztek lehetnek ugyan válogatott úriemberek,de kétlem,hogy az aljamunkát végző hajósinasok egytől egyig a Royal Navalon végeztek volna, vagy netán mindegyik Hickey suvickolására kiváncsi?

eszgbr - 2018. 04. 03. 19:36

Érdekes ez az őslakosokhoz való hozzáállás, főleg annak fényében, hogy bő 60 évvel később ugyanez megismétlődött az Antarktiszon. Scott kapitány és emberei, bár elérték a Déli-sarkot, mind egy szálig elpusztultak. Ezzel szemben Amundsen, aki hajlandó volt az eszkimóktól tanulni, hazatért az expedícióról.

Geza Kovacs - 2018. 04. 03. 22:35

Hát 5 rész után nekem erősen szenvedős. Biztos ilyennek kell lennie, de nekem nagyon hiányzik, hogy legyen története.

_Peter - 2018. 04. 04. 11:35

Az 5. részt is megnéztem már, úgy olvass tovább.

.
.
.

Kezdek elégedetlen lenni. Most nagy csalódás ennyire túltolják a nagy gonosz mutáns golyóálló jegesmedve témát! Hogy az öreg lelőtt eszkimó szelleme költözött bele és vadászik rájuk? A lánynak meg fókát visz ebédre házhoz szállítással.

A többi részénél jól átjött a terror, az amputációk, hallucinálnak, baj van a konzervekkel, összeesnek a hidegben, Crozier depressziós-részeg.

Gábor - 2018. 04. 04. 21:16

Gyors, és hatásvadász volt a pilot :( Lassabban is építkezhetne a cucc, és a random időugrások sem tetszettek. A második rész is kapásból 8 hónapot ugrik. Mi történt közötte? Ezeknek az időugrásoknak lesz valami funkciója? :)

Pilgrim - 2018. 04. 05. 12:29

HARMADIK EPIZÓDOS SPOILER!!!!!

Nekem tetszett, hogy húztak egy “Ed Stark”-ot az egyik főszereplőre. (Könyvet nem olvastam.)

bélabá - 2018. 04. 06. 23:38

Nekem nagyon bejött a sorozat nyomasztó hangulata, a sarkvidék is meg a matróz környezet is.

SPOILER!!!

Két dolgot sajnálok csak:

– Franklin halála, mert nagyon jó karakter volt.
– Túl sokat mutatják a szörnyet, pedig ez a jegesmedvés-emberfelépítésű dolog annyira nem rémisztő. Sokkal jobb volt addig amíg nem láttuk. Ezt az Alien / Cápa alapján kellett volna csinálni, nem mutatni a végéig.

Shannen - 2018. 04. 07. 20:22

Ma tudtam nekiállni a sorozatnak, le is csúszott az első 5 rész. A látvány és a hangulat csillagod ötös. Teljesen elképesztő, hogy az egészet stúdióban forgatták.

Mondjuk én horrornak nem nevezném, inkább thriller, még ha időnként egy-egy véresebb jelenet is becsúszik. Hiába van körülöttük a hatalmas jégtábla, iszonyat klausztrofób az egész.

A medvét szerintem sem kellett volna ennyire direktbe megmutatni (még), nem adott hozzá a félelemhez, sőt , épp ellenkezőleg.

Kíváncsian várom az évad második felét, hiszen még csak a sztori felénél járunk.

Chilokus - 2018. 04. 09. 12:11

Nekem is nagyon bejön.
A flashback-ek elegänsan räntanak ki a sarkvidéki izoläciobol.
A misztikum egyelore engem is sarki-hidegen hagy.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 10. 11:00

1×03

Az első két rész nekem elég lassú volt (bár ez nem jelenti azt, hogy unalmas is), de ez a 3. rész most kifejezetten tetszett.
A ‘The Alienist’ után itt is hatalmas dicséret a látványtervezőknek, remek az atmoszféra itt is, tényleg elhiszem, hogy az Isten háta mögött ott vacognak és nem csak egy magyar stúdióban veszik fel éppen.
Szerintem még csak most fog beindulni majd a buli :-)

_Peter - 2018. 04. 10. 21:09

A mutáns szörny nagyon lehúzza

eszgbr - 2018. 04. 11. 13:38

Valaki meg tudná magyarázni, hogy ha elvileg csak 5 részt adott le az AMC, akkor hogy lehet fenn a neten mind a 10?

Zsokuszka - 2018. 04. 11. 16:30

Nézőke: 129 fős volt az expedíció ;) Elvileg a matrózok, tengerészek borzasztóan féltek az ilyen “benszülött boszorkányoktól”, mint Silence is, plusz egy nő a hajón balszerencsét jelentett. Akár még reális is lehet, hogy senki nem akart egy újjal sem hozzányúlni :)

_Peter - 2018. 04. 11. 18:49

USA és UK kívül Amazon Prime-on megjelent az egész évad világszerte, onnan egy lépés a szokásos beszerzési helyeken is megtalálható már.

nade - 2018. 04. 12. 22:05

2018, de a dátum/helyszín feliratozása helyett a szinkronnak még mindig bele kell pofáznia a filmbe

MadAve - 2018. 04. 13. 08:44

Spoiler…
Engem elkezdett érdekelni , h mi lehet ez a “medve”. Termetéhez képest rendkívül gyors, pillanatok alatt eltűnik a helyszínről, sebészi pontossággal vág ketté embereket, és még intelligens is. Úgy tűnik, jól kidolgozott terv alapján dolgozik. Most ez az, ami az érdeklődésemet fenntartja, ugyanis a 4. részen elaludtam, a korbácsolásos nyöszörgésre felkeltem, majd vissza, szóval újra kell néznem :)

Másik: tudjátok, ki ment volna ki sötétben felderíteni a terepet, ráadásul a sarki fény csak félelmetesebbé, misztikusabbá teszi a hangulatot. Remélem, jól kidolgozzák, h a hosszú sötétség hogyan súlyosbítja gyakorlatban és lélektanilag is a helyzetet.

Ronaldo - 2018. 04. 13. 13:38

Azért odaírhatnátok (akinek nem inge…), hogy hanyadik rész spoilere, mert így önmagában semmi értelme, tekintve hogy a neten fenn van mind a 10 rész, a tv-ben a 4. részt adják.

kiss balázs - 2018. 04. 13. 17:39

Én még az első részre szeretnék visszatérni, a szinkronnal kapcsolatban. Úgy emlékszem, mikor magyarul néztem, kavarodés volt a Sziget és a Föld kifejezések használatával kapcsolatban. A 33. perc tájékán, amikor a Cornwallis-földról van szó, meg a Vilmos király-földről. Most megnéztem angolul, és én úgy értettem a szöveget, hogy korábban azt gondolták, a Cornwallis a szárazföld része, ahogy ezt egyelőre a Vilmos királyról is gondolják. Ahogy Crozier kapitány mondja, a Vilmos királynak a formáját sem ismerik, tehát az is lehet, hogy sziget, ahogy az a Cornwallisról is kiderült, és így kelet felól megkerülhetik. Emlékszik esetleg valaki, a szinkronban, hogy volt ez a rész?

Anlesem - 2018. 04. 13. 20:19

Kivégeztem. Szerintem egész jó kis első évad volt. Igaz voltak főleg a vége felé unalmasabb részek, de szerintem a színvonal kicsit sem esett. Kicsit azonban többet vártam tőle, amikor egy éve megláttam, hogy jönni fog.

Spoiler ( NEM TUDOM PONTOSAN MI MELYIK RÉSZBEN TÖRTÉNT SZÓVAL CSAK AKKOR OLVASD EL, HA VÉGIGNÉZTED A The Terrort! )

( 10.rész ): Ha közelebbről megnézitek azt a jegesmedve valamit, nagyon jól látható, hogy ember arca van. A fülei, a szeme, az orra, mindene ember. Egy kicsit még sajnáltam is a végén, amikor Silent a végső nyugalmat megadta neki.

A szereplők nagyon érdekesek voltak, és olyan irányba fordult egyeseknek a karakter fejlődésük, amire nem számítottam. A remek példa erre Mr. Hickey. Amennyire kedveltem a karakterét az elején, annyira meggyűlöltem a végére. A halála pedig tökéletes volt, úgy halt meg, ahogy azt megérdemelte. A nyelves rész miatt pedig még mindig nevetek, hogy hogy lehetett olyan hülye, hogy arra gondolt, hogy majd a lény elfogadja őt.

Habár nagyon jók voltak az utolsó részek is, de nekem mégis a top rész, az a harmadik rész lesz. Az nagyon izgalmas és jó rész volt.

Én összességben egy 8/10 adok neki. Remélem a következő évad sztorija is ilyen jó és érdekes lesz.

bélabá - 2018. 04. 14. 00:40

SPOILEREK az évad végéről!!!

Hát, sajnos kb. az 5-6 résztől esett a színvonal, vagy nem is ez a jó kifejezés, inkább más lett a ritmus, sokkal sokkal szenvedősebb, brutálisabb lett. Egyre inkább a túlélésre ment rá, és mivel tudtuk hogy meghalnak, így csak az volt a kérdés, hogy ki hogyan.

Az ólommérgezéses bekattanás, a sorozatos emberveszteségek egy kicsit már sok volt filmen. Kicsit egyhangúvá tette az utolsó részeket.

Érdekes hogy állítólag valójában egy csoport visszament a hajóra (vagy talán ott is maradtak), de ilyen nem volt a filmben, talán a dramaturgia miatt.

A szörny nagy negatívum volt, nyilván ma már nagyon nehéz egy jó szörnyet kitalálni, de jobb munkát is végezhettek volna ennél az emberarcú sebezhetetlen jegesmedvénél.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 14. 18:42

1×4

Ez a rész – talán a korbácsolási jelenetet leszámítva – nagyon unalmas volt. Valahogy nem tudják feszültséggel megtölteni, főleg így hogy tudjuk, hogy mindenki meg fog halni.
Most nagy dilemmában vagyok, hogy kaszáljam-e. Pedig a 3. rész meg tetszett.

Hahakocka - 2018. 04. 16. 23:43

S a pesti Néprajzi Múzeumban is forgattak hozzá állítólag!

Geza Kovacs - 2018. 04. 17. 23:27

Én 6 részt láttam. Az első 5 kínszenvedés volt, olvasom, valaki el is aludt rajtuk, megértem teljesen. Most a 6. részt néztem, szerinte napi 1-et fogok a továbbiakban, így viselhető, és a 6. részben volt történés is.

Ezzel együtt nem győzött meg. Szörnnyel reklámozták, horrorként értelmeztem a beharangozót, magas színvonal, kosztümös, híres színészek, stb. Az 1-2. rész építkezésnek, hangulatilag el is ment, erre totál a pszichológiai+korrajzos témára ment rá, amit ennyire zárt körben, egy hajóra (díszletek közé) beragadva most épp nem szeretek annyira. Szörny meg sehol általában.

bélabá - 2018. 04. 19. 22:10

Addig örülj amíg a szörny sehol.

Alma - 2018. 04. 20. 15:37

Varhato kritika a sorozathoz?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz