login |

Pilot-mustra: Siren – 1×01-1×02

2018. 04. 12. 21:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Sok minden szólt a szememben a Freeform új (természetfeletti?, fantasy?) sorozata ellen – többek között az, hogy Freeform-os. Éppen ezért volt kellemes meglepetés, hogy a dupla pilot minden zökkenő nélkül lecsúszott. Szó sincs arról, hogy a kezdés bármi újat hozott volna, de talán az ismerős elemek és a kiszámíthatóság miatt is korrekt néznivaló volt, és érdekelni kezdett, hogy milyen irányba akarnak elindulni.

SIREN – 1×01-1×02 – 6,5/10

Persze annak idején a Beyond esetében is bekaptam a csalit, szóval nem kéne meglepődnöm ezen, és lehet, hogy magasabb elvárásokat kéne támasztanom, nem pusztán szimpátia alapján ítélnem, de úgy tűnik, hogy nehezen változom. A sorozat egyébként egy különös tengeri lényről/lányról szól, aki sellő, de valójában bármi furcsaság lehetne, mert pont így kezdődnek a Földre vetődött random űrlényes sorozatok is, mint a Siren.

A tengeren egy halászhajó kifog valami furcsa teremtményt a vízből, de éjszaka van és vihar, így nem nagyon láthatjuk, hogy mit, ráadásul az egyik halász meg is sebesül, ami után segítséget kérnek. Meg is jelenik egy fekete helikopter katonákkal, és a teremtményt a sebesülttel együtt se szó, se beszéd elviszik. Nyilván senki sem érti a dolgot, a hajósok még inkább nem, utána is próbálnak járni az ügynek.

Eközben mellékvágányként megismerünk egy tengerparti városkát, Bristol Cove-ot, ahol fura jelenségek történnek, a helyi gazdagember, gyártulajdonos egyik, lázadóbb hajlamú, tengerbiológus fia pedig éjszaka az úton egy rejtélyes nőt vesz fel a kocsijába, aki nem beszél, különös módon viselkedik és később nyom nélkül el is tűnik, hogy felfedezze magának a környéket. Nyilván érdekes lenne a felfedezési folyamat a nézőnek is, ha nem tudnánk pontosan a Siren alapkoncepciója és plakátjai alapján, hogy ő az a bizonyos sellő. Akinek lába van.

És alapvetően az első két rész arról szól, hogy akklimatizálódik Ryn az emberek világához, hogy próbálgatja ott szárnyait (vagy uszonyait) ismeri meg, hogy próbálja megtanulni a nyelvet, stb. Persze ez a folyamat, hiába akadnak támogatói, nem egyszerű, hiszen egy nagyon erős, ragadozó lényről van szó, akit egy küldetés mozgat, és aki után a rendőrség is nyomozni kezd, miután kíméletlenül kinyírja a vele kekeckedőket.

A CGI abszolút nincs túlhasználva ezekben az epizódokban, ami nem is baj, mert az egyik víz alatti jelenet nagyon ócskára sikeredett, szerencsére a későbbiekben már nem volt gond a trükkökkel, remélem, odafigyelnek majd, ha megint víz alatti akcióra kerül sor.

Számomra így “kicsiben” működni látszik a Siren, azonban pontosan tudjuk, hogy sokkal nagyobb fókuszú lesz a sorozat. Egyrészt ott a kormányzati (vagy milyen) összeesküvés, másrészt pedig erősen fog építeni a sorozat a mitológiára. Utóbbi kapcsán már elkezdték pedzegetni azt, hogy mi történt a múltban, ami természetesen kapcsolódik a bemutatott karakterekhez.

Aláírom, hogy nem hozott sok újat a Siren első két része, de szerintem tisztességesen volt elkészítve, a tengerparti városos környezet a zenével, a sellő énekével abszolút hangulatos lett, elsőre a szereplőkkel sem volt gondom – meglátjuk, később mit tud nyújtani ahhoz, hogy megtartson. Akinek viszont nem stílusa a Freeform, az nyugodtan távol tarthatja magát tőle, mert biztos, hogy fog találni nem szándékoltan vicces részeket, aki kétkedve áll hozzá, az már eleve a néma és az emberekre fújó sellő láttán is mosolyogni fog.

A végére azért idevésem, hogy ne borítsam a papírformát: már lement az 1×03 is, azt is megnéztem a poszt kirakása előtt, és bizony nagyon gyenge, talán még a 3/10-es szintet sem megütő rész lett. Unalmas volt, szinte alig történt valami, illetve amit láttunk, azzal szó szerint korábbi eseményeket ismételtek meg, az egész egy egy helyben való toporgás volt, nagyon esetleges jelenetfűzéssel és érdektelen szálakkal. Igen, kaptunk minimális új infót, de folyton megakasztotta a sztorit, ahogy Ryn próbálja lassan, de biztosan megtanulni az embernyelvet. Talán majd, ha ezen túllendülnek?

15 hozzászólás Ne habozz!

Mad Titan - 2018. 04. 12. 22:35

Nekem eddig nagyon bejön. A harmadikat nem húznám le annyira, nem volt az gáz.

DarkEagle - 2018. 04. 12. 23:53

Könyörgöm, ne hívjuk már Sellőnek, mert nem az. A Szirén és a Sellő nem ugyan az. Ez nem a Kis Hableány! Itt minden Szirénnek van lába amint kimegy a szárazföldre. A sellők nem gyilkos lények, a Szirének meg azok.

Egyébként szerintem az első három részre azt lehetne mondani, hogy iparos munka. Igazából nincs benne különleges karakter egyet kivéve. A főszereplőt, Rynt. Eline Powellnél jobbat el sem tudnék képzelni erre a szerepre. Egyszerűen zseniális a nő.

A sorozatból nyilván nem lesz több egy átlagos de fun kis cuccnál de nem hinném hogy világmegváltó sorozatot akarnak belőle csinálni. Ez eddig messze a legjobb Freeformos sorozat. Legalábbis azokból amikbe belenéztem.

A 3 rész nálam együtt nagyjából 6/10. Csak azt remélem, hogy idővel előveszik a mitológiát és helyreteszik ezt a Sellő-Szirén dolgot és végre minden tiszta lesz az embereknek. Egyébként Ryn szerintem nagyon hamar meg fogja tanulni az emberi nyelvet meg a szokásokat mivel láthatóan messze nagyobb intelligenciával rendelkezik mint az emberek.

winnie - 2018. 04. 13. 04:47

darkeagle: szerintem nem kell, hogy tiszta legyen. ez egy új lény, aminek nem kell beletartoznia ismert emberi mitológiába/mesébe, szóval ilyen szempontból sem ez, sem az, hanem valami új faj, amire az emberek céloznak valahogy, amíg nincs hivatalos nevük. a múltban már előkerültek, szóval akkor lehet, hogy rájuk aggattak valami nevet (és akkor az a nevük), de ők magukat nyilván nem hívják sehogy, hogy rendbe tegyék a dolgot.

túl intelligensnek nem annyira nevezném, mert ha általános értelemben az lenne, akkor nem úgy viselkedne, nem csinálna hülyeségeket, tanulna korábbi esetekből. sima ragadozó ösztönlény, aki felfedez egy világot a maga elesett módján. tanulás szempontjából nyilván az, de csak azért, hogy a nyelvet (technikai okokból) hamar megtanulja, hogy ne kelljen szenvedni vele:)

antares69 - 2018. 04. 13. 07:00

Csak bele akartam nézni, de elkapott, mint a gépszíj! Baromira bejön a kisvárosi hangulat, a misztikum, a főszereplő. Valamiért taszít, ha egy sorozat Marvel, nem pazarolok rá 48 éves fejjel egy percet sem, de akkor miért van, hogy alig várom a Siren kövi részét??

winnie - 2018. 04. 13. 07:25

antares69: ez nem marvel.

antares1969 - 2018. 04. 13. 07:36

tudom, de lehetne akár, szupererővel bíró törékeny lény (89 kg), természetfölötti képességgel, egyszóval meseszerű, de mégis bejön, míg a marveles lükeségek nem

Gaby - 2018. 04. 13. 09:42

A sellő-szirén engem is bekavart….azért ezt tisztázhatnák. Egyebekben egynek elment.

winnie - 2018. 04. 13. 10:12

Gaby: elvileg csak a címe siren a sorozatnak, egyébként mermaid-ekről szól. a készítők elmondták, hogy összefogják mosni a lényben a szirének és a sellők karakterisztikáját.

DarkEagle - 2018. 04. 13. 14:00

Basszus, pedig örültem volna ha kicsit megtartják a mitológiát. Na mindegy. Majd úgyis kiderül idővel mit is akarnak kezdeni velük pontosan.

Egyébként a 4. rész sem volt rossz. Lassan építkeznek de az előzetes alapján a kövi részben már belecsapnak a lecsóba. Azt tudni hány részes lesz az évad? Remélem nem 22 mert akkor tuti elhúzzák sok fölös filler résszel. Egyébként szerintem az az öreg mami is szirén/sellő. Legalábbis az alapján amiket tud meg ugye a mostani részben a lába(?) ugyan olyan volt mint Ryn teste mikor kinn van a vízből. A CGI tényleg kicsit fura de ha normálisan vezetik a sztorit akkor lenyelem. Meg amúgy is a főszereplő leányzó azért sokat ad hozzá az élvezethez.

Egyébként annyira utálom ezt a tipikus emberi mentalistást. Amit nem értünk azonnal pusztítsuk el, lásd katonaság. Az ilyen annyira fel tud húzni. Tanulmányozni akarják a nem ismert dolgokat és amikor kiderül hogy jóval fejlettebb lényt találtak nálunk inkább megölik mert félnek hogy átveszik az irányítást.

DarkEagle - 2018. 04. 13. 14:03

Amúgy @Winnie szerintem igen is intelligensek, persze nyilván nem úgy mint az ember de a mai részből elég szépen kiderült hogy mennyivel okosabbak. Simán kijátszotta őket Ryn nővére. Azt hitték hogy ők tanulmányozzák ők aztán közben pont fordítva volt. Persze az igaz hogy máshogy alkalmazkodnak az emberi világhoz de ha máshogy nézzük akkor az embereknek sokkal több időbe telt felfedezni a vízi világot mint nekik a földit.

winnie - 2018. 04. 13. 15:38

persze, bizonyos téren biztos, hogy fejlettebbek, míg értelemszerűen társadalmi szinten nem lehet elvárni sok dolgot, főleg, ha inkább az állatokhoz állnak közelebb, és nyilván az intelligens állatoktól sem várnánk el sok mindent, ami embereknél magától értetődő.

de kíváncsi leszek, hogy tud alkalmazkodni a környezethez, remélem, egy idő után megtanulja “álcázni magát”. (még nem láttam az 1×04-et)

“Egyébként annyira utálom ezt a tipikus emberi mentalistást. Amit nem értünk azonnal pusztítsuk el, lásd katonaság”

hát, igen, de valahol meg lehet racionalizálni a dolgot, nem? az ember nem lehet elég óvatos, mert elég csak egyszer hibázni, és kész a nagy baj. inkább visszaállítja a korábbi állapotot és kiradírozza a zavar tényezőt. azzal nem veszíthet, míg ha valami rosszul sül el, akkor igen.

DarkEagle - 2018. 04. 13. 16:20

Ja van racionalitás benne amit pl a katonaság csinál de nyilvánvaló hogy nem csak kettejükből áll a fajuk. szóval ha most őket megölik akkor mit kezdenek majd a többiekkel ha bosszúból letámadják Amerikát? Erre tökéletes példa a háború, bármelyik. Általában nem a másiktól való félelem az oka a háborúnak hanem a pénz. Itt is nyilván az a fő szempont, mert tuti hogy fegyvert vagy valami mást akarnának belőlük csinálni. És hogy őszinte legyek egyik dolog sem használt az emberiségnek. Nem akarok politizálni de szerintem követed annyira a híreket hogy lásd mik történnek. Meg tanultál te is nyilván történelmet. Egyik támad, majd a másik visszatámad és közben hősként ünneplik magukat, miközben ártatlanok halnak meg. Én az ilyen tetteket semmilyen körülmények közt nem tudom támogatni.

Ott a másik tökéletes példa, az Arrival c. film, lehet láttad is. Ott is konkrétan összefog az egész világ az idegenek ellen, akik meg csak segíteni szerettek volna az embereken. De mondhatnám az új Majmok Bolygója trilógiát is. Ha valami akkor az tökéletesen megmutatja mennyire idióta az emberi faj.

Ezzel azt akarom mondani, hogy nem jó ha beleavatkozunk a természet rendjébe. Mert annak durva következményei lehetnek, lásd globális felmelegedés, XY fajok kihalása etc. A kíváncsiságunk meg a felsőbbrendűségünk elég sokszor katasztrófába torkollt már.

Mondjuk azt kétlem, hogy a sorozat ennyire belemenne ebbe a témába. Mert nem is nagyon vág bele a korosztályba sem.

Sheen - 2018. 04. 15. 13:12

Az intelligencia versus ragadozö témához hozzászólva:
Azonnal felmérik a környezetüket ( Spoiler! – a negyedik epizódban sem a hangszórókat zúzta szét hanem az eszközt, ami a hangforrást vezérli). Hihetetlen sebességgel tanulnak hallás után idegen nyelvet (eleve már az nehézség hogy nem vízben, hanem “levegőben” terjedő hangokat kell értelmezniük majd felhasználniuk). Társadalmi szinten se lehet csupán egy nagyon fogékony, ámde ragadozó ösztönlénynek megbélyegezni őket, hiszen felismerik és megértik a díszítések értelmét (tetoválás nyaklánc, stb). Sorolhatnám vég nélkül, de egy világháborús katonát is le lehetne ez alapján jellemezni mint ösztönlény, lő a lövészárokból, oké, de bizonyára nincs fogalma olyanokról hogy társadalom, család, stb.

winnie - 2018. 04. 16. 10:56

Sheen: igazad van, csak másképp nehezen tudom magyarázni azt, amit az 1×03-ban csinált, ld. a fókás jelenet a sráccal, vagy utána a buli. szóval valahogy próbáltam azt leírni, hogy nem az mozgatja, hogy ne keltsen feltűnést, nem tanul korábbi esetekből, és az is érdekes, ahogy kvázi állatias reakciókat hoznak ki belőle a neki segítők, ld. a közeledést hozzájuk.

infinity - 2018. 04. 17. 23:32

Az eddigi részekből a harmadik nem jött be annyira, viszont a többi tetszett.
Nekem kicsit fura néhol a sorozat, de azért kíváncsi leszek mit hoznak ki az évadból, szóval mindenképp maradok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz