login |

Stargate: Origins: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2018. 05. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Akárcsak a pilot részekről szóló írásomat, ezt is kezdhetném egy kiadós káromkodással, viszont a finálé óta sikerült lenyugodnom. Valamennyire. És, mint látjátok, elég sok időbe telt. Ettől függetlenül egy valami egyértelmű lett a sorozattal kapcsolatban: ez nem más, mint a proverbiális állatorvosi ló. Gyakorlatilag minden létező hibát elkövettek és ezt bizony még évekig fogjuk emlegetni.

A történet röviden a következő: 1938-ban járunk, 10 évvel a kapu felfedezése, és néhány héttel-hónappal az 1939-es hajóútja előtt, amivel az Egyesült Államokba szállították. A középpontban a húszas évei elején járó Catherine Langford áll, aki az apjával együtt próbálja megfejteni a kapu titkát, amíg egy nap fel nem bukkan pár náci, akik kapásból bebikázzák a kaput a terepjárójuk motorjával, hogy tárcsázzák Abydos-t és kapcsolatot létesítsenek a bolygót akkoriban uraló Aset nevű goa’ulddal.

Aki egy kicsit is követte a sorozattal kapcsolatos híreket az, tudhatja, hogy egészen a megjelenésig nem igazán lehetett tudni, hogy az Origins milyen szinten fogja figyelembe venni a korábbi sorozatokak, hiszen Roland Emmerich és az MGM már évek óta beszéltek egy esetleges moziss folytatásról, ami csak a 94-es filmen alapult volna, a sorozatokat teljesen figyelmen kívül hagyva. Sajnos az Origins bőven tele van olyan dolgokkal, amik csak a sorozatokban léteztek.

Hogy mit értek ez alatt? Innentől fogva spoileresen beszélek a tovább mögött.

Létezik a DHD, ami már a harmadik birodalom birtokában van, létezik a naquadah, létezik a harsesis (bár utóbbi kettőt valami érthetetlen oknál fogva nem úgy írtak, ejtettek ki, mint a sorozatokban), létezik a tau’ri megnevezés az emberekre, stb.

Viszont mindez egyszerre érződött hanyagnak és hatásvadásznak, mintsem oragnikusnak. Nehéz eldönteni, hogy ezek azért kerültek bele a “sorozatba” mert volt egy valódi rajongó aki belerakta ezeket, vagy csak simán végig mentek az SG-1 Wikipedia oldalán és onnan kigyűjtöttek pár érdekesnek tűnő elemet.

A történet maga meglehetősen egyszerű, nem tartalmaz semmi komoly fordulatot, ami egy websorozatnál nem jelentene feltétlenül negatívumot, ha azt sikerül hitelesen, érdekesen előadni. Viszont ezen a területen hatalmas problémákba ütközik a Stargate: Origins.

Az egy dolog, hogy egy suta, ügyetlen és erőltetett retcon a Stargate-mitológia egy olyan pontjára, amire senki sem volt kíváncsi, de ráadásul ezt képtelenek voltak a legkisebb hitelt érdemlően előadni.

Gyakorlatilag nincs olyan színész a sorozatban, aki ne játszaná túl a szerepét, ne lenne az előadása tele idegesítő, valóságtól elrugaszkodott manírokkal, függetlenül attól, hogy éppen akciójelenetről van szó, expozícióról, vagy a kényszeresen (és feleslegesen) beleerőszakolt romantikus szálakról.

Írhatnék még hosszasan a sorozat hibáiról, az olcsó, hiteltelen díszletekről, a gagyi vizuális és hang effektekről és még sok másról, de kezdem azt érezni, hogy felesleges. Ez nem más, mint egy félvállról vett kísérlet, amit egy teljesen közömbös felső vezetés rendelt el, akik csodát reméltek, de mégsem voltak hajlandóak kellő erőfeszítést beletenni a projektbe, hogy a várt eredményt hozza.

Félig viccelődve mondhatom megint, hogy végre nem a Universe a legrosszabb része az élőszereplős franchise-nak, de az a hibái ellenére az egy élvezhető, szerethető sorozat volt, ami sokkal inkább a korabeli trendek és a csatorna elvárásainak lett az áldozata, nem pedig a stúdió hanyagságának és a készítők amatörizmusának.

Remélhetőleg egyszer kapunk egy méltó folytatást, az Origins-t pedig elfelejthetjük örökre.

10 hozzászólás Ne habozz!

Aldo - 2018. 05. 07. 15:23

“1938-ban járunk, 10 évvel a kapu felfedezése, és néhány héttel-hónappal az 1939-es hajóútja előtt, amivel az Egyesült Államokba szállították. A középpontban a húszas évei elején járó Catherine Langford áll, aki az apjával együtt próbálja megfejteni a kapu titkát, amíg egy nap fel nem bukkan pár náci, akik kapásból bebikázzák a kaput a terepjárójuk motorjával, hogy tárcsázzák Abydos-t és kapcsolatot létesítsenek a bolygót akkoriban uraló Aset nevű goa’ulddal.”

A sok negatív kritika és hozzászólás miatt valahogy parkolópályára tettem, de akkor ezek szerint magasról leszarja az eredeti, viszonylag következetes idővonalat. Catherine a mozifilmben megemlíti Danielnek, hogy a Ré-medált a gizai ásatáson találta, amikor még gyerek volt 1928-ban. A Csillagkapu első évadból kiderül, hogy 1945-ben volt 21 éves, tehát eredetileg 1924-ben született és 4 éves volt, a kapu megtalálásakor, vagyis 1938-ban még csak 14 évesnek kellett volna lennie.
A kaput először 1945-ben nyitották meg a hadsereg kutatói, mert remélték, hogy fegyverként használhatják. Ekkor lépett át rajta Catherine pasija, Ernest, akit a CSK-1 csak 50 évvel később hozott haza. Az apja ekkor az hazudta, hogy baleset történt és Ernest ezért halt meg. Ezután 1969-ben az időutazó Daniel és Sam keresik meg a 40-es éveiben járó Catherine-t, hogy megtudják hol van elrejtve a kapu, de csak körülírják, így még ekkor sem tudta, hogy volt korábban egy sikeres megnyitás és, hogy mire is való, vagyis a mozifilmig nem is vett részt aktívan a kapu titkának megfejtésében és még akkor sem ő jött rá, hanem Daniel.

Roltii - 2018. 05. 07. 15:25

Egyetértek, borzasztó rossz volt, de legalább nem hosszú 😀 Nem értettem, hogy mi volt a cél, kibek szánták az egészet. Hardcore csk rajongó elborzadva nézi, más meg abszolút nem.

Anachel - 2018. 05. 08. 07:17

Éles ám helyénvaló minden sora az írásnak, sajnos :(
Arra azonban megfelelő volt hogy hosszú idő után végre sokan ismét a Stargateről beszéltek a fórumokon, közösségi oldalakon. Hogy elég lesz-e feltámasztani a franchise-t az majd kiderül. Én nagyon bizakodó vagyok ;)

stargatelost - 2018. 05. 08. 08:24

Aldo: ennek az Originsnak a végén igazából SPOILER!!! a bolygón uralkodó goa’uld kitörli az emlékezét az apjáéval együtt. A többiek meg asszem meg is haltak, eléggé durva vérfürdő volt itt a végén ahhoz képest, hogy milyen tingi-tanglizás volt néhány részben.

Aldo - 2018. 05. 08. 12:39

stargatelost:
De nem úgy volt, hogy az Abydoson Ré uralkodott évezredeken át, miután elmenekült a Földről? Lehet, hogy le kéne darálni az évadot, mert bő másfél óra lenne, de valahogy elszomorít, hogy az Atlantis óta nem csináltak normális Csillagkapu sorozatot.

heidfeld - 2018. 05. 08. 18:16

Elég gagyi volt az egész, sde felmerült egy igen érdekes kérdés:
Honnan tudtak ilyen sokat a németek Csillagkapuról, azom túli világokról?

- 2018. 05. 09. 11:52

“proverbiális állatorvosi ló” Are you talkin’ to me? Vagy ez klingon nyelven van tényleg o.O

Aldo - 2018. 05. 09. 16:41

” Honnan tudtak ilyen sokat a németek Csillagkapuról, azom túli világokról?”

Gondolom lenyúlták az ötletet az Indiana Jonesból.

humorpalanta - 2018. 05. 12. 18:55

Bosszant, hogy teljesen kavarják megint a dolgokat. Kár, pedig lehetett volna egy értelmes sorozat is.

Amúgy, én nem mondanám azt, hogy a fórumokon beszéltek újra róla, mert a rajongók eddig is a közbeszédben tartották, sőt a felfutó pólónyomtatás és egyéb ajándékok miatt a webshopok polcain is folyamatosan jelen van. Inkább a bizniszbe kellett visszatérnie, a futtatható projektek listájára.

Ha jól emlékszem, Ré (Rá) uralkodott az Abydoson nagyon hosszú ideig, de voltak időlegesen átvételek, ahogy más bolygók esetében is. Na most ez egy Rendszerúr több ezer éves életét tekintve lehet akár száz éves időszak is, szóval bármi lehet, még ez a legkisebb probléma.

A németek sokat tudtak a Csillagkapuról. Egyrészt nagy valószínűség szerint az ásatáson is ott voltak, mivel a németek akkoriban nagyon aktívak voltak Egyiptomban. Ezért is kellett Amerikába vinni, mert a németek nagyon akarták. (Ha úgy tetszik, ezzel meg lehet magyarázni Rommelék előretörését Egyiptomba.)
A németek találták meg a tárcsázót, náluk volt, azt tudták tanulmányozni. A sorozatban van róla szó, hogy tőlük zsákmányolták az oroszok. És ugye a tárcsázóban vannak maguk az igazi információk tárolva. Ha úgy tetszik, a kapu a monitor, a tárcsázó meg a gépház.
Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy az 1920-45 közötti időszakban messze a német nyelvterületű tudósok voltak a legjobbak. Csak ugye elég sokan emigráltak más országokba előbb vagy utóbb, de a háború végén is azért ment az óriási verseny, hogy ki kaparintja meg a németek találmányait, mert elég sok fontos és tudományos áttörést tartalmazó tanulmány hevert ott.

Platschu - 2018. 05. 21. 22:55

Ez csak egy feldarabolt tévéfilm, nem sorozat. Szépen, higgadtan kell leülni és akkor még akár fogyaszthatóvá is válhat. Ám szerintem sok rajongó visszasírja majd az SG:U a látottak során. Hamarosan kiadnak egy összefűzött változatot, remélhetőleg az talán elviselhetőbbé teszi, de ettől még sajnos az infantilis humor, a gyenge színészi játék, a szegényes megvalósítás, a béna harci koreográfia már 20 évvel ezelőtt is ciki lett volna. Szóval részemről egy szolid 2/10 pont és az is csak a merész zárásért, ami egyszerre volt gagyi és drámai.

Én próbálom úgy felfogni, mint szükséges rosszt. Az MGM tesztelte a közönséget, hogy ki fizetne elő rá a Stargate : Commandon. A februári twitterkampányt válaszra sem méltatták, miközben elhintették a pletykákat, hogy új SG sorozatféleség lesz bejelentve. Eltelt 3 hónap és semmi. Mire a rajongók feladnák a reményt, addigra kiderül, hogy az MGM belső vezetése megint lecserélődött és egy csomó termékükön túl akarnak megint adni. Nem lepődnél meg, ha ez a kis olcsó tévéfilm is ennek szólt volna, hogy tesztelik a franchise piaci értékét. Ami talán biztatónak tűnhet, hogy most hosszabbították meg a Stargate : Commandot szeptemberig, tehát lehet előbb vagy utóbb mégis be fognak valamit jelenteni. Tény, hogy most Brad Wrigt a 3. évadra berendelt Travelers nevű szérián dolgozik, így lehet vele nem is számolnak és jön a reboot. Vagy semmi sem jön és ezért nem is akarok hamis reményeket kelteni, mert lassan már tényleg nem lehet tudni, hogy mit is akarnak az SG márkanévvel kezdeni. Piac lenne rá, a rajongók is akarnák, de valahogy csak nem akaródzik befektetni egyedül vagy a Netflix vagy akármelyik más streaming szolgáltatóval összefogva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz