login |

Colony: kezdett a 3. évad

2018. 05. 16. 13:00 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A Colony második évados zárása egyfajta sorozatzárónak is beillett volna, mert annak ellenére, hogy az első évadot követően ez a társadalmi berendezkedés-központú, idegenmegszállós scifi a többség szerint egyértelműen szintet lépett, a végére kapkodva minél több sztorit próbálták belezsúfolni, hogy sor kerüljön a “nagy bumm”-ra, ami többek között azért is kellett, hogy helyszínt válthasson a sorozat.

Na, most. Nem tudom, hogy mennyire szerencsés, hogy az anyagiak irányítják a történetmesélés menetét (a sorozat Los Angeles-ből Vancouver-be költözött), és hogy ha erre nem kerül sor, másképp kezdődött volna-e a harmadik szezon, de elég látványos volt, hogy az egész rész némi családi kirándulást és lövöldözést mutatott be a sűrű erdőben. Ami nagyon nem Colony-s volt, és a végeredményért nem tudtam lelkesedni. Túl Falling Skies-os lett.

Elismerem, hogy eddig is javarészt családi volt a sorozat, és eddig is volt akció benne, de mégiscsak a csendesebb dolgok ütöttek, azok határozták meg jobban a széria identitását. Maga az emberekre kényszerített autoriter rendszer, a két oldal és azok dinamikája, a hatalom és az ellenállás kapcsolata – ilyen szempontból akár még a The Handmaid’s Tale is eszünkbe juthat a Colony-ról.

Szerencsére a folytatásban már nem csak erdőben kiránduló Bowman-eket látunk, szóval valamennyire visszatérhet a régi Colony, amit azért a premierben Snyder is megidézett, akiről kiderül (vagy ki is derült?), hogy meg lehet-e bízni benne sokadjára is. A család mindenesetre javíthatatlanul optimista, és a súlyos búsongás közepette a nem igazán elemében lévő proxy legalább szállított némi humorforrást is.

Az idegen akcióhoz, illetve “felfedezéshez” már kevésbé tudok hozzászólni, nem tudom, hogy mit gondoljak a fejleményekről, és a mitológia ilyetén való kibővítéséről (ha lehet így nevezni), inkább várakozó álláspontra helyezkednék a szál kapcsán, mint ahogy Broussard szála esetében is, akit talán most komolyabban megrajzolnak. Épp ideje volt? Pár óra és folytatódik a melankólia.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz