login |

Moziba megyünk: Fullmetal Alchemist

2018. 06. 02. 13:15 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: ajánló, anime, kampány, mozifilm, video,

Vagy nem? A Ghost In The Shell és a Death Note után, vagy inkább előtt, nem emlékszem, hogy olyan jó lett volna a fogadtatása az élőszereplős Fullmetal Alchemist-filmnek, a Hagane no renkinjutsushi-nak. Még akkor sem, ha japán produkció volt. A wiki alapján ez a sztori:

A Fullmetal Alchemist világának környezete az európai ipari forradalom utáni időszakra emlékeztet és egy olyan kitalált világban játszódik, ahol az alkímia az egyik legfejlettebb tudományos eljárás. A történet egy testvérpárról, Edward és Alphonse Elricről szól, akik a Bölcsek köve után kutatnak, hogy visszaszerezzék testüket, mivel Edward jobb karját és bal lábát, Alphonse pedig az egész testét elvesztette, miután sikertelenül próbálták alkímiával visszahozni halott édesanyjukat.

Az Olaszországban forgatott filmet tavalyi év végén mutatták be Japánban, és az elvileg a manga hű adaptációja lett. A nagy kérdés csak az, hogy kiket céloztak meg vele? Az animeszűz laikusokat, vagy inkább a rajongókat?

A plakát alatt, a tovább mögött három előzetest lehet megnézni a végeredményhez.

8 hozzászólás Ne habozz!

barti - 2018. 06. 02. 14:12

Én imádom a brotherhoodot, de ezt csak félig tudtam megnézni, annyira irritálóan rossz. Egyáltalán nem hű adaptáció. De nem is lehet az eredeti történetet 2 órába belesűríteni. Aki nem látta az eredetit vagy nem olvasta a mangát, azoknak kellemes élmény lehet. De nekem nem jött át

Pr13m - 2018. 06. 02. 14:15

Nem lett volna ez rossz, de valahogy a karakterek személyisége, főleg a főszereplőké teljesen más lett: Al szinte meg sem szólalt, akkor is fulldepibe nyomta, ahogy Ed is. Több humor kellett volna. Viszont *spoiler* amikor Mustang elégette a Homunkuluszt az még epikebb lett mint az animében. :)

DarkEagle - 2018. 06. 02. 14:21

Én végig szenvedtem. És bármennyire is utáljuk Amerikát, mert nagy divat szidni őket, hogy elrontják az anime/manga adaptációkat, de a Japánok sem csinálják jobban ha nagyobb nevekről van szó és nem szimpla romantikus vígjátékokról vagy drámákról. Mert ez utóbbiakban jók a japánok. Bár egy drámát sokkal egyszerűbb adaptálni.

Ami ezt a filmet illeti talán egy gyenge közepesnek elférne mert vannak benne igen jó alakítások. De hogy mangahű lenne az azért elég erős túlzás. Igen nyilván hasonló a sztori de elég sok helyen át van írva. De hát 2 órás filmben nem is lehet máshogy megoldani, pláne ha 2 óra alatt akarnak feldolgozni nagyjából 25 részt. Mert hogy ez történt. És lehet hogy keveset is mondtam.

Egyébként a kérdésre válaszolva, egyértelmű, hogy a rajongókat célozták, mivel Japánban nem igazán vannak olyanok akik ne ismernék ezt a művet, ott nem új rajongókat akarnak szerezni mert ott konkrétan mindenki ismeri az összes nagy nevű Mangát, Animét. Náluk az anime olyan mint nálunk egy átlagos sorozat. :D Bár ahogy olvastam, a film nekik se tetszett jobban, pont azért mert rajongók.

Ennn - 2018. 06. 02. 16:41

Én még egy jó anime-film adaptációt sem láttam.
Pedig esélyt adtam bőven.
Ez olyan, mint a képregényfilmek.
Nolan a batmantrilógiával és Whedon a Marvellal hozott egy-egy olyan formulát amivel jó eredménnyel át tudták ültetni filmbe a képregényt, (ott se mindig) de animében én még nem láttam ilyet.

winnie - 2018. 06. 02. 20:54

szerintem a szuperhősös képregényfilmekre gondolsz, mert képregényből elég sok király film született már, és bár tudom, hogy ezek a híresek, de engem egyik sem fogott meg – az MC-t konkrétan az avengers közepén kaszáltam el:)

az anime adaptációkat passzolom, viszont azért mangából készültek nagyon elismert filmek, mint az oldboy vagy akár a battle royale, még ha annak nem is az a gyökere, hanem egy könyv. viszont ezekből tényleg nem volt anime. de szerintem azokból is létezik egy-két klasszikus korábbról.

juhaszvik - 2018. 06. 02. 23:52

Japán és az animéken alapuló élőszereplős tartalmak. Két problémát látok, ami miatt nem lehetnek sikeresek (világszerte).
Az egyik, hogy a japánok furcsák. Persze csak a nem japánoknak, de annyira idegenek a színészi gesztusaik, annyira mesterkéltnek tűnnek, hogy az folyamatosan az élvezhetőség rovására megy.
A másik, hogy nem látják, mi az ami működik egy mangában, animében, de élő emberekkel eljátszva nem. Ráadásul szinte már minden valamilyen rajzolt tartalom adaptációja, ami nem lenne baj, ha a formai kliséket elhagynák.

Persze mindez csak az én véleményem.

jani - 2018. 06. 04. 07:39

Fog ez menni nálunk moziban? Vagy csak dvd-n jelenik meg? Vagy egyik sem?

GodBadka - 2018. 06. 04. 09:10

Elkezdtem nézni a Netflixen, de 15 perc után lelőttem. Egyszerűen nem bírtam tovább.
Az animét szerettem, meg több japán film is van, amit kedvelek, szóval nem ez volt a bibi. Egy nagy katyvasz volt. Talán egyszer majd végig szenvedem, de nem hiszem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz