login |

Pilot: Succession

2018. 06. 04. 21:54 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Gazdagnak lenni sem egy leányálom, főleg ha csak beleszülettél, és a semmiből feltört apád miatt van csak vagyonod. Elsőre ez jött le az HBO új sorozatának a pilotjából.

Hogy is foglaljam össze a történetet? Mondjuk a cím tényleg eléggé árulkodó, főleg a magyar, mivel egy öregedő, talán Alzheimeres vállalatvezető pótlásáról van szó. A csavar, hogy egy hatalmas médiabirodalom élén áll az öreg, és a helyét már beígérte a valamennyire bele szaró, de tipikus Wall Street-i fiának.

De a legesélyesebben kívül még három gyereke van, és az öreg mégiscsak úgy dönt, hogy inkább marad még az élen pár évet, és addig összeugrasztja a fiatalokat, hogy az igazi vezérfarkas kerüljön az élre. Az üzletben nincs kegyelem, még a családon belül sem.

A pilotot ez repíti előre, mármint a családi dinamika bemutatása. Ki-hogy kezeli a másikat, mi van a múltjában, és hogy milyen embernek néz ki elsőre. Hogy aztán kivillanjon sokuk foga fehérje is, miután kiderül, hogy az örökséghez és a vezetői pozícióhoz nem csak egy út létezett.

Igazából rohadtul letört ez a sorozatnyitó. Nem úgy, mint a Patrick Melrose, de konkrétan elborzasztó volt látni ezeket az embereket. Ennek megfelelően persze az is egyértelmű, hogy az alakítások és az írás szinte tökéletes munka, hiszen ez a készítői szándék. Egymással sem bánnak kesztyűs kézzel, de ők tudják milyen játékban vesznek részt, viszont ahogy a körükön kívülieket kezelik, azt rossz nézni.

A Succession elsőre tipikusan a nézői kíváncsiságra alapozó sorozatnak tűnik. Hiába látom az erősségeit és tűnik minőségi, sőt kiemelkedő munkának mindenki részéről, valahogy egyelőre mégsem tudom igazán ajánlani. Nem olyan, mint egy Madame Secretary, vagy más középszerű, de profik által jól megcsinált sorozat, és van benne valami plusz, mégis nagyon nehéz ráhangolódni. Talán majd a folytatásban?

10 hozzászólás Ne habozz!

Babesz - 2018. 06. 05. 00:46

Nem volt olyan rossz, bár valamiért tényleg nehéz ráhangolódni. Az egyetlen szimpatikus szereplő talán a Greg nevű srác volt, mindenki más eléggé irritáló és az 1 milliós futásnál hányni tudtam volna. Ha ilyenek a dollármilliomosok akkor örülök hogy nem vagyok az :D Mindenesetre megnézem majd a következő részt is, hátha jobban fog tetszeni.

Lalolib - 2018. 06. 05. 10:25

Egy ilyen családnak én sem lennék a tagja. Talán túlzás is az egész történet, de ha nem, meg is érdemlik a dollármilliókat.

Alain Prosztó - 2018. 06. 05. 20:09

Mikor a kamera valamelyik szereplőre fókuszál, majd van egy nagyon hirtelen ki zoom (néha két részletben) – fogalmam sincs, van-e ennek valami szakmai elnevezése, és hogy mi az (talán megmondja valaki), de rohadtul idegesítő, hogy kis túlzással minden második snittben ezt használják.

De egyébként jó az egész, megnézzük, mi lesz belőle.

Alain Prosztó - 2018. 06. 05. 22:38

majd van egy nagyon hirtelen ki zoom = majd van egy nagyon hirtelen KIS zoom

GabeE3e - 2018. 06. 06. 16:46

Remélem a kamerakép váltás utáni apró,hirtelen kizoomolást nem erőltetik a továbbiakban,mert konkrétan a hányinger fog el tőle.

bvr - 2018. 06. 12. 14:11

A kamerakezelésben azok a plusz kis zoomok valóban rosszak, de sajnos ez a legkisebb baj.

A pilotot kíváncsiságból végignéztem de részemről ennyi volt, ez számomra reménytelen: nem egyszerűen antipatikus emberek hanem (számomra legalábbis) teljesen érdektelen emberek érdektelen dolgai. Azaz mondjuk amikor a House of Cards elkezdődött, az se arról szólt hogy emberileg szimpatikusak a karakterek (sőt!) viszont érdekelt amit és ahogy csináltak, közben a történetmesélés is érdekes volt, stb, stb. Itt meg a nagy semmi, szóval fel se merül bennem hogy ezt bármiért is nézzem.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 12. 19:41

A pilot az valóban csak közepes, de a 2. részben már látszanak a töréspontok. Remekül ábrázolják az egyes karaktereket. A tanítványok felnőnek a mesterhez, mindenki magának akarja a hatalmat. Mindenki rohadt önző dög, az élre akarnak törni, és az apjuk ezt is várta el tőlük. Én abszolút nem várom el egy sorozattól, hogy nekem szerethető, kedves karaktereket mutasson, még csak szimpatizálni sem akarok egyikükkel sem. Legyen érdekesek a karakterek, kíváncsi vagyok hogy hogy lettek olyanok amilyenek. Láthatólag azért egyes szereplők jobban el vannak szállva, mint mások.
Szerintem a családban van agy csomó titok, mint ahogy a 2. rész végén már elő is bukkant egy nagy probléma, ami szerintem nagyon jól felrakta az i-re a pontot, a rész betetőzése volt.
Jók voltak a dumák is, és most láttunk egy másféle nézőpontot, mint amit pl. a Billionsban. Ott mások pénzével szórakoznak, itt pedig a saját megépített birodalom van most veszélyben.
Személyes véleményem szerint az öregnek 80 évesen már réges-régen el kellett volna intéznie az utódlást. Bármilyen nagy ember is vagy annak hiszi magát, az abszolút egy vezetési hiba, hogy nem tud lemondani a cégről, ezzel kockára téve gyakorlatilag mindazt, amit 30 év alatt felépített. Az is jelezte már, hogy nem tud józanul gondolkodni – azon túl, hogy már a WC-t sem találta meg a saját lakásában – hogy pont azt a 2 gyerekét akarta visszacsábítani a céghez, akik abszolút nem értenek a céghez.
Gondolom a későbbiekben ki fognak derülni dolgok. Be van rendelve a 2. évad, ami nagyon biztató. Jó az alapsztori, jók a dinamikák, van feszültség.

Nekem így 2 rész alapján 7-7,5/10

bvr - 2018. 06. 13. 12:23

@Snoopyzit30: mondjuk én kimondottan írtam hogy nem elvárásom hogy szerethető karakterek legyenek. A baj az amit utána egyébként össze is foglalsz: egy szellemileg lerokkant öreg, 2 abszolut hozzá nem értő gyerekkel (és a pilot alapján a harmadik gyerek, aki épp igazgatta a céget, na az se volt éppen ász) Ráadásként a pilotban szereplő ellenfél is egy tök érdektelen karakter. Mindez valami fogalmunk sincs milyen médiacégért, ami nem éppen úgy van bemutatva mint mondjuk egy Sorkin-féle Newsroom.

Mármint ezzel nem lebeszélni akarlak persze, nyilván ha számodra ezek érdekes karakterek voltak akik érdekesen küzdenek egy érdekes célért, akkor neked érthetően tetszik a sorozat.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 13. 13:30

@bvr

Az ne várd, hogy 2 rész alapján eléd tárják, hogy mekkora médiacégről van szó, de azt azért érzékeltetik, hogy a világ 5. legnagyobb médiavállalatáról van szó, valamint az, hogy repülőgéppel repkednek ide-oda, valamint a viselkedésük már sejteti, hogy milyen életstílusuk van. A “nekem mindenből a legjobb jár” attitűd is végig jelen van.

Adott egy apa, aki látszólag meghozott egy komoly, felelősségteljes döntést, amit valószínűleg kényszer szült. Elhatározta, hogy befejezi a cég vezetését, valószínűleg, mert tisztába volt saját leépülésével és eldöntötte, hogy a cégben már hosszabb ideje dolgozó fia fogja vezetni a továbbiakban. Ezt a másik 3 gyerek is elfogadta, úgy mentek a szülinapi zsúrra, hogy ez nem is volt kérdéses. Majd váratlanul az öreg meggondolta magát, kérdés, hogy ez egy tiszta pillanatában történt-e vagy éppen ellenkezőleg, de kiborította a bilit.

Az hogy a fia, aki a céget eddig vezette mennyire kompetens azt még nem tudjuk, látjuk, hogy más irányvonalat képzelt el a vállalatnak, más a víziója és tudja is, hogy hogyan hajtsa végre. Az látszik, hogy eddig teljesen az apja árnyékában élt, minden döntése felett az apja bábáskodott, aki tudjuk, hogy mit hagyott a gyerekeire (egy giga nagy adósságot). Szóval arról lehetne vitázni, hogy mennyire lett volna jó döntés rá hagyni a céget, de 2 rész után még ehhez nincs elegendő információnk.

Az inkább a nagyobb kérdőjel, hogy a többi gyerek miért csak most akarja a cégvezetését? Korábban otthagyták, mert az egyik nem értett hozzá, a másik politikai karriert akart, a harmadik valami farmon éldegélt. Emiatt érdekesek a karakterek, mert nem nyilvánvaló a motivációjuk.

Írod hogy nem érdekes cél, amiért küzdenek. Gyakorlatilag egy életen át felépített birodalom megtartásáért, vezetéséért küzdenek. Elbuknak vagy még jobban felemelkednek. Valamint továbbra is kérdés, hogy az öreg miért akarta a gyerekeivel aláíratni azt a nyilatkozatot, hogy a felesége (mostohaanya) döntsön az utódlásról? Azt a döntést tiszta pillanatában hozta? Ez végig ott lebeg minden cselekedete felett, hogy nem tudjuk mit is akar valójában. Azt kizártnak tartom, hogy a vállalata összeomlását akarná. Talán csak az a célja, hogy mindegyik gyereke együtt vigye tovább az ő örökségét. Jelen esetben a “győzzön a jobbik” stratégia teljességgel hibás, nem egymás ellen kellene küzdeniük, hanem egymásért.

bvr - 2018. 06. 14. 13:33

@Snoopyzit30: most leírtad amit amúgy láttunk, ettől nyilván nem változik meg a véleményem :) Ahogy írtam is, megértettem hogy neked ez tetszik, _számomra_ viszont inkopetens érdektelen figurák érdektelen módon folytatott küzdelme egy érdektelen célért.

(utalok akkor megintcsak a House of Cardsra, aminek a pilotja rögtön berántott: érdekes és kompetens karakterek, érdekes cél (az usa elnökének elárulása és megbuktatása) nagyonis kompetens módon, az egyik legnagyobb politikai machinátor által (rögtön hozzá is látott a terve megvalósításához) És hát nem mellesleg szuper megvalósítás (pl. negyedik fal lebontása)

De mindegy, lényegtelen hogy nekem mi tetszene, mert ismétlem a legkevésbé sem lebeszélni akarok senkit, sőt, nézzék minél többen, a finálé környékén majd vissza fogok olvasni a topicba hogy 7-8 rész alatt hová fejlődtek a dolgok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz