login |

Pilot: Steins;Gate 0 – írta Scat

2018. 06. 05. 18:25 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Korábban már írtam a Steins;Gate-ről, aminek a végén megemlítettem, hogy elkészült az utolsó előtti rész újraértelmezése, és várhatóan spinoff lesz belőle. Nos, tavasszal már kezdetét is vette ez a sorozat.

Bár ez itt egy spinoff, ami alapesetben azt jelentené, hogy nem fontos ismerni az eredeti animét hozzá, de most ez nem igaz. Látni kell a Steins;Gate-et, mert egyrészt egy gyöngyszem, másrészt anélkül nehezen érthető, hogy miért is olyan drámai ez a széria.

A tovább mögött folytatom az alapsorozatból származó spoilerekkel, ennek tudatában érdemes csak tovább olvasni.

Tehát a Steins;Gate-ben Okabe ahhoz, hogy megakadályozza az időgép(ek) létrejöttét, meg kellett, hogy mentse Kurisu-t. Azonban ez csak úgy volt lehetséges, ha az első próbálkozáskor kudarcot vall, különben másképpen történnek az események, kvázi megszűntek volna létezni azon három hétnek az eseményei, amiről a sorozat szólt.

Miután nem járt sikerrel, visszautaztak a jelenbe, ahol kapott egy videóüzenetet a jövőbeli énjétől, aki elmagyarázta neki, hogyan lehetséges mégis megmentenie őt. Itt megbicsaklott a főhős, és ki akart szállni, mert már eddigre is rengeteget szenvedett, ám az üzenet és a barátai hatására mégis megpróbálta újra, és sikerrel járt. Ezzel ér véget az alapsorozat.

A spinoff viszont csavart egyet a dolgon, itt miután kudarcot vallott, nem kapja meg a jelenben az üzenetet, illetve a barátai sem sarkallják cselekvésre! Ez pedig azt jelenti, hogy nem kerülték el a világháborút, az időgép tervei nem semmisültek meg, Kurisu pedig halott maradt. Mindezt a Steins;Gate 0, 0. részében tudhatjuk meg, ami egy amolyan összekötő epizód. A tényleges első rész már úgy indít, hogy feltételezi: az alapokat már tudjuk.

Ebben a „világvonalban” Okabe már egyetemre jár, a labortagok egy része nem ismeri egymást, hiszen itt sosem vettek részt a csapat küzdelmében, illetőleg maga a „Jövőbeli szerkentyűk” projekt sem fut már.

Magyarul, haladnak az elkerülhetetlen világháború felé, amiről csak Okabe és Suzuha tud, hiszen ők ott ragadtak a jövőből. Csakhogy a főszereplő igyekszik megszabadulni a múltjától, elfelejteni mindazt, ami oly sok gyötrődést okozott számára. Bár Suzuha folyamatosan próbálja rábeszélni őt arra, hogy még nem késő változtatnia a dolgokon, egyelőre nem sikerül meggyőznie.

Az első rész végén kiderül, hogy egy tudós csoport, egy korábban elhunyt fiatal zseni terveit felhasználva (kitaláljátok, ki lehet az?), létrehozza az első érző M. I.-t. Mindezt úgy érik el, hogy egy valós személy emlékeit tárolják el, miként tovább létezhet majd. Mindenre emlékszik, amit a „kivonás” pillanatáig tudott, a személyisége is ugyanolyan marad, elméletileg.

Nos, gondolom elég nyilvánvaló, hogy mind a feltaláló, mind a kísérleti alany Kurisu volt. Azonban még a halála előtt mentették le őt, így aztán arra sem emlékszik, hogy ismerte Okabét. És mivel az ő egyetemén zajlik ez a kísérlet, úgy alakulnak az események, hogy ő lesz az új tesztelő. Azonban hogyan is magyarázhatná el neki kettejük viszonyát a történtek után? Ráadásul Kurisu ezekre nem is emlékezhet.

A sorozat ezzel a felvetéssel indul, és az első három része alapján is azt kell mondanom, hogy még mindig nem tudom, milyen irányba fognak haladni. Nyilvánvalóan nem lesz vidám történet, hiába sugallnak mást a kezdeti epizódok. Hiszen mi és Okabe is tisztában vagyunk vele, hogy első alkalommal ő ölte meg Kurisu-t, ráadásul szerették is egymást. Így nehéz hátrahagyni a múltat, ha folyamatosan felbukkan. Plusz közben folyamatosan ott van a háttérben, sejtetik is, hogy közeleg a háború.

Ha logikusan gondoljuk végig, akkor mi most azt az Okabét látjuk, aki majd végül elküldi a jövőből az üzenetet. Azonban ez így igen egyszerű és kényelmes megoldás lenne, úgyhogy bízom benne, hogy nem ez fog történni.

Mindemellett kaptunk pár új szereplőt is, de mivel ebben a „világvonalban” másképp alakultak a dolgok, ezért a régieknek is adhatnak más személyiséget. Bár ez az első három rész alapján nem lesz így.

Mivel ez az évad 23 részes lesz, ezért van idő, hogy felépítsék a cselekményt. Az eredeti sorozat is a felétől kezdett igazán komorrá és szívbemarkolóvá válni, szóval még nincs veszve semmi.

Nem ismerem az alapjául szolgáló játékot, illetve sokan nem ismerhetik, ezért kérem, hogy ne spoilerezzetek belőle.

6 hozzászólás Ne habozz!

Hououin Kyouma - 2018. 06. 06. 01:33

Nos, nem szeretnék spoilerezni, így nagyon nem is akarok sokat írni. De egyrészt, ez a sorozat nem spin-off. Én amolyan “midquel”-nek mondanám, ugyanis előzmény is és folytatás is egyben :) majd ha eljutunk a végére, megérted :)

Illetve, van valami, ahol nem értek egyet a leírtakkal, de spoiler nélkül sajnos nem tudom leírni, hogy miért nem.

Üdv,
Egy VN-ismerő :)

winnie - 2018. 06. 06. 05:14

itt lehet spoilerezni, ha arra van igány, de persze jelezni is lehet a spoilert.

TenRai - 2018. 06. 06. 08:32

az egyik legjobb anime, amit valaha láttam…

CrashBoostZoom - 2018. 06. 06. 09:01

Igen, ez valóban nem úgymond egy “spin-off”. Az újraértelmezett rész nem véletlen viseli a 23B jelzőt. B azaz Beta mert a cselekmény azon az idővonalon játszódik (angol fordításban Beta Worldline). Az itteni dolgok majd vissza fognak hatni a már látott cselekményre.

Az viszont igaz, hogy ez valóban nem egy vidám történetnek ígérgezik de a normál Steins;Gate-ben is voltak komoly részek.

Scat - 2018. 06. 12. 03:40

Nyilván, ha véget ér ez a széria, akkor majd megdöbbent a felismerés, hogyan is függ össze a kettő, addig viszont csak találgatni tudok :)

CrashBoostZoom - 2018. 06. 12. 10:13

@Scat Majd meglátjuk. Addig is, El Psy Kongroo

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz