login |

Poldark: kezdett a 4. évad – írta nargli

2018. 06. 17. 21:30 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I must sell my soul and become a politician…

Debbie Horsfield, a sorozat készítője semmit sem bízott a véletlenre. A 4. évad azzal kezdődik, hogy Aidan Turner, azaz Ross Poldark félmeztelenül kiemelkedik a habokból, egészen úgy, mint egy félisten. És ezzel már meg is van az alaphangulat: jöhet a sok ármány, szerelem, politikai játszma és szenvedély.

A 4. évad nyitánya nem kiemelkedő epizód, de kétségtelenül fordulatos, viharos érzelmekkel teli, és a folytatásra még többet ígér. Viszont a Poldark-rajongóknak egészen biztosan nem okoz csalódást. A tovább mögött spoilerekkel mutatom be, hogy hol tartunk most a sorozatban, és hogy mi várható az évadban.

Ez az évad még mindig a The Four Swans (A négy hattyú – a 6. Poldark-kötet) című Winston Graham-regényt dolgozza fel, már érintve a The Angry Tide (A dühös dagály) című 7. kötet eseményeit. Most nézzük meg, hogyan alakult a szerelmespárok élete az első epizódban.

Caroline és Doktor Enys még mindig a békét és a nyugalmat képviseli a sorozatban. Nagyon szépen élnek kutyájukkal, Horace-szal, és éppen nagy családi boldogság elé néznek. Morwenna már fölveszi a harcot Osborne-nal, de hogy Drake-kel együtt lehessenek, az még nagy küzdelem lesz. Elizabeth és George heves eskütételük után tüntetőleg szeretik egymást, és George mindent megtesz, hogy mutassa: Valentine-t a fiának tekinti. Eközben Jack Farthing megint mindenkit lejátszik a képernyőről. Arcának minden rezdülése élvezet.

Demelza és Ross szintén látványosan szerelmesek. Ross elmondja végre azt a szerelmi vallomást, amit a harmadik évadban kellett volna. Demelza pedig a férjét akarja szeretni, nem pedig Hugh Armitage-t. Emellett az évadnyitóra kapunk egy kis extra izgalmat is, ami a könyvekben nincs benne: Drake és Samuel Carne-t, Demelza testvéreit (ártatlanul) elítélik zendülésért és rablásért, és ha nincs Ross ékesszólása, föl is akasztanák őket.

Bevallom, pár pillanatig nem értettem, Debbie Horsfield miért találta ki ezt a történetszálat. Pedig a válasz egyszerű. Egyrészt a visszatérő nézőknek is kell a karfamarkoló izgalom egy új szezon kezdetén. Másrészt arra a döntési folyamatra és vívódásra, amelyet a könyvekben végigkövethetünk, mire Ross arra jut, hogy parlamenti képviselőnek kell lennie, a sorozatban egyszerűen nincs idő. Így hát kap egy lökést, hogy rájöjjön, el kell adnia a lelkét és politikussá kell válnia, hogy tenni tudjon az emberekért.

Összefoglalva: az egész évadnyitó maga volt a vihar előtti csend. Sokat nem tett hozzá a harmadik évad végéhez, de az jól látszik, hogy a tét innentől kezdve emelkedik. Ross Londonba megy, így a sorozat földrajzilag és politikailag is kilép eddigi zárt világából. (Franciaország egy veszélyes kaland volt, de a Westminster állandó elfoglaltságot jelent majd.) Ennek pedig az a következménye, hogy a sorozatban eddig nem tapasztalt összecsapások várhatók, fizikai, érzelmi, és politikai szinten egyaránt. Izgalmas évadnak nézünk tehát elébe, ajánlom is mindenkinek!

Eközben az 5. évad már biztos, a jövőre érkező részekkel fejezik be a 7. könyv, a The Angry Tide történetét. Utána még 5 kötetet lehetne földolgozni, de hogy ez megtörténik-e és mikor, nos, ez a kérdés megérne egy külön posztot. Ha szeretnétek, én – a könyveket bemutatva – szívesen meg is írom ezt.

13 hozzászólás Ne habozz!

abba - 2018. 06. 17. 22:08

Köszi a kritikát. Sokkal lényeglátóbb, mint ahogy én követem az eseményeket, hiszen a könyveket nem ismerem. :)

George és Elizabeth akkora power couple, jó nézni ahogy a férj úgy táncol, ahogy a nő fütyül – plusz Elizabeth végre nagyon érdekes karakter lett! Évekbe telt, mire beért, de komolyan az ő száluk érdekelt ebben a részben a legjobban.

A lelkésztől undorodom, Morwenna és Drake sajnos javarészt hidegen hagy, bár ez a minden-összeesküdött-ellenünk szerelem még tartogathat érdekességeket.

Számomra valamiért az epizód fénypontja volt látni Demelzát és Caroline-t, ahogy gyorsan hazasiettek takarítani a nem várt vendégek fogadása előtt. Olyan emberi pillanat volt, bejött. És hogy Dr Ennis folyamatosan a kutyát babusgatta? Állati vicces, kábé jobban érdekelte az állat, mint a felesége.

Vincent - 2018. 06. 18. 08:40

Milyen reményt keltő epizód!
Úgy a valóságos világ dolgait illetően is üdítő a posztot olvasni. Köszi :)

salinger - 2018. 06. 18. 08:48

Aszta! A sok sötét skandináv krimik után nagyon megnézném!

És írd meg a folytatást! Szívesen elolvasom :)

ChristineJane - 2018. 06. 19. 17:58

Szuper, amit írtál, köszi! Hugh-tól egyébként megőrülök! Ez a sok üres ígéret meg szerelmi vallomás, amivel magához csábítja Demelzát, miközben igazából semmit nem adhat neki, max. annyit ér el, hogy Demelza házassága tönkre megy… Grrr.

LilyCat - 2018. 06. 19. 18:00

abba: érdekes, Drake és Morwenna engem sem fog meg, valahogy túl fiatalok nekem… Sam viszont egyre jobban érdekel!

nargli - 2018. 06. 19. 18:18

abba: az a hazafutós jelenet tényleg.:) És Dwight tényleg valami egészen különös kapcsolatot épített ki a kutyával.:D

Egyébként miután Angliában a legtöbb bulvárlapban címlapon jelent meg Aidan Turner képe, ahogy kijön a tengerből, megint fölmerült, hogy ez tárgyiasítás-e vagy sem. (Miután a kaszálós kép is legendás lett, ugye.)

Aidan Turner itt beszél erről:

https://www.whatsonstage.com/london-theatre/news/aidan-turner-lieutenant-of-inishmore-poldark-interview_46804.html

Eleanor Tomlinson (Demelza) pedig itt:

https://www.youtube.com/watch?v=Os2MdyEe1TY&feature=youtu.be

ChristineJane - 2018. 06. 19. 18:50

Én Eleanor Tomlinsonnal értek egyet, ez az egész ízléstelen és unalmas. A bulvárlapok és a riporterek is fölfúják, igen, Aidan szerepel ebben a sorozatban félmeztelenül, de egyrészt ezeknek a jelenetek van helye, másrészt ne ragadjunk már le ennél. A sorozatban és a színészben is sokkal több van!

nargli - 2018. 06. 25. 14:50

Én is azt hiszem, hogy nem az a tárgyiasítás, ami a sorozatban történik, hanem ha már, akkor az, ahogy erről utána beszélnek. Tényleg “le kellene erről már szakadni”, a sorozatban sokkal több van.

Egyébként a 3. rész is jó volt, és meglepetés: Dr. Enys levette az ingét, csak hogy árnyaljuk a képet.:D

gromit - 2018. 06. 26. 12:45

hm, a felnőtteken nem nagyon látszik a kor, de Geoffrey Charles hogy megnőtt :o

nargli - 2018. 06. 27. 15:40

gromit: Nekem hiányzik is a kicsi Geoffrey Charles, de érzem, hogy ez a srác se lesz rossz! Mondjuk, az nekem is nagyon furcsa volt, hogy már alkohol közelébe engedik…:o Hiába, telnek az évek, és ez csak a felnőtteken nem látszik, pedig egy deresedő halántékú Aidan Turnert/Poldarkot megnéznék magamnak.:D (Oké, az is hozzátartozik, hogy itt a történet szerint Ross 38-39, Demelza 28-29 éves, szóval most vannak nagyjából jól a színészek, akiknek a történet szerint a sorozat indulásakor 23 illetve 13 évesnek kellett volna lenniük.)

salinger - 2018. 07. 12. 07:05

látszik, hogy a regényfolyam rajongója vagy :) így a gyengébb színészjátékot is könnyebb lehet elfogadni :) de a táj csodás!!! és a történet is!

hamupipacs - 2018. 07. 12. 15:31

salinger:
Kinek a gyengébb játékára gondolsz?

Csak érdeklődöm. Teszik a sorozat, de nem vagyok elvakult fan.

salinger - 2018. 07. 14. 07:26

George és a lelkész zseniális, nem lehet velük betelni. Viszont Delemza egyetlen áhítatos, aggódó arckifejezéssel játssza végig mind a négy évadot :)
Aidan Turner vonzó, férfias, igazi sztár, de színésznek nem óriás :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz