login |

Luke Cage: kezdett a 2. évad

2018. 06. 29. 15:04 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika,

– Damn, shawty is svelte.
– Svelte?
– Means she thick and she thin at the same time.
– Give a nigga a thesaurus, and now he’s Shakespeare.

Vajon véletlen, hogy itthon talán a Luke Cage érdekelte a legkevesebb nézőt a Netflix-es Marvel-sorozatok közül? Az pedig, hogy a folytatásokkal kapcsolatos szavazáson a 2. évad utolsó lett, azt is jelzi, hogy még a relatíve kevés rajongó sem elvonási tünetektől gyötörve várta a múlt héten pénteket, amikor befutott az új szezon.

A fentiek fényében a sors furcsa fintora, hogy éppen a Luke Cage volt az egyetlen Marvel-darab, amibe belekezdtem a Netflix kínálatából, a többiből egy percet sem láttam (még), és mivel ez volt az, amiről írtam is anno, gondoltam, az évadnyitó is kap tőlem egy posztot. Nem mintha túl sok okosat lehetne mondani a 2×01-ről és a kezdésről, hiszen ahogy az várható volt, csak megkaparták a felszínt, és mozgásba hozták a gépezetet.

A kezdés során nagyjából megmutatták nekünk, hogy honnan indulunk, listázták a főbb szereplők érzelmi állapotát és jelenleg gondolkodásának irányát, és még mielőtt elmerenghettünk volna azon, hogy vajon idén is péppé fog verni mindenkit Luke Cage, miközben a többiek integetnek a sérthetetlen szuperhősnek, ha már ártani nem tudnak neki, bedobtak egy olyan ellenfelet neki, aki talán méltó ellenfele lehet.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül. (Az évadról lehet, hogy majd lesz külön kritika, de addig is kommentben jelöljétek a spoilereket a biztonság kedvéért!)

Ahogy visszaolvasom, a pilotot anno 7/10-re értékeltem, de a teljes szezon már közel sem jött be ennyire, az évad felén túl eléggé alább hagyott a (napi egy részes) darálási lelkesedésem. A mostani kezdés egy fokkal talán jobb volt, mint a zárás, de közel sem pörgetett fel annyira, mint vártam, túlságosan is bíznak abban a készítők, hogy az ember az évadnyitó után indítja is a folytatást. Én (egyelőre még) ezt nem tettem meg, amit egyfajta kritikának is fel lehet fogni.

You’re in my cape.

Pedig továbbra is vannak nagyon jó és menthetetenül cool pillanatai sorozatnak, arról nem is beszélve, hogy ahol a karaktere olyan néven futnak, mint Piranha Jones, Cockroach vagy Bushmaster, az eleve előnnyel indul, de a szememben sajnos tovább is elég egyenetlen az összkép.

Amikor például Luke-kal vagyunk, akkor általában élvezetes, amit látunk (kivéve olykor az OP-harcok), viszont sokszor amikor Mariah-val, akkor leereszt az egész. És nem Mariah-val van bajom, mint karakter és rosszfiú, szerintem jól működik, Alfre Woodard pedig még mindig remek, de az évadnyitóban az a 2-3 jelenete, amikor Shades-szel volt, rém vontatott volt… (Pedig önmagában Shades is rendben van, bár olykor sajátmaga paródiájává válik.) És félek, hogy a jövőben még bőven lesz közös jelenetük.

Az már sokkal szubjektívebb, hogy a sorozat egyik egyedi vonása, az élő zene sem jön be annyira, hogy részenként 4-5-ször is a színpadon időzzön el a kamera. Az első évadban ezzel még nem volt akkora bajom, mert annak ellenére, hogy a soul-os (vagy milyen) stílus abszolút nem az én világom, a hangulathoz azért hozzáadott sokszor. Most viszont inkább csak kötelező házi feladatnak tűnt az előadók és előadások folytonos mutogatása klubban. (Cserébe a soundtrackként, háttérbe nyomott zene elég gyakran betalált.)

Tetszik, hogy mélyebb és megfontoltabb a sorozat, de tényleg, és az érzelmek ábrázolásától sem riad vissza (legyen szó akár családi kapcsolatokról, akár szerelemről), bár tudom, hogy amikor erről van szó, az sokak szemében simán csak arra eufemizmus, hogy lassú a sorozat. Igen, lassú, de önmagában a tempó vagy annak hiánya nem zavarna, az egyenetlenség viszont annál inkább. Hiába merülnek el olykor a karakterekben vagy a játszmákban, ha utána felületes hősködés és jelentés nélküli nagyfiúzás, mellverés következik.

Hát, így vagyunk mi. Ha tovább fogom nézni (ami nincs ellenemre, de mivel egyelőre vonakodok, ezért meg fogok várni pár véleményt), akkor sem azért, hogy lássam, mire megy egymással Cage és Bushmaster, hanem inkább a makrojátszmák, a Harlem-ért való stratégiai csatározások és machinációk miatt, valamint azért, hogy lássam, miképp vonják be a sztoriba a népet, az istenadtát, az átlagembereket.

I am Harlem, and Harlem is me.

29 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2018. 06. 29. 15:26

winnie: ha nem kapsz frászt Krysten Rittertől, akkor nézd meg a Jessica Jones 1.évadát. tippre lehoznád 7/10 körülire (de ismétlem csak akkor, ha áll az első kitétel).

winnie - 2018. 06. 29. 15:34

ó, én nagyon kedvelem őt, szóval gőzöm nincs, hogy miért nem nézem még, de tervbe van véve, és a többi is, mínusz iron fist. csak mindig van más saját netflixes gyártás előttük, ha darálni támad kedvem:(

Wall-E - 2018. 06. 29. 16:19

Én már végignéztem az évadot és összességében nagyon tetszett, egyedül a legvégével nem voltam elégedett, de az összkép nagyon pozitív.

JKJ - 2018. 06. 29. 17:15

Bemásolom, amit az egyik videóhoz írtam tegnap:

Egészen kiváló lett a második évad is! Bushmaster rettentő jó karakter lett. Szépen fel van építve. Az első perctől az utolsóig tetszett. Brávó!

LaCRossE - 2018. 06. 29. 18:05

Az évaddal, a finálét leszámítva nagyon meg voltam elégedve.

Az évadzáró azonban jól felnyomta a vérnyomásom.

Turbo - 2018. 06. 29. 18:47

Jobb volt ez, mint az első évad? Az nálam rettenet gyenge volt, aztán, ha a 2. évad is azt a szintet hozza, akkor nem állnék neki az újnak.

mikkamakka - 2018. 06. 29. 18:57

Nagyon lassan indul be, sokat építkezik, de messze jobb mint az első évad. Meglepő volt a zárás de én az alapján fogom csak megítélni hogy mit hoznak ki belőle

végképp bebizonyították nekem hogy Danny karaktere működik, egy pillanatig nem idegesített, csak iron fist készítői rontották el anno, ennek hála most már várós IF is

Zsoty27 - 2018. 06. 29. 19:10

Számomra az első évad a közepesnél picit jobban teljesített, emiatt én sem vártam annyira a másodikat, viszont szerencsémre rámcáfolt ez az évad. A sorozatnak megvannak a maga típushibái, viszont a készítők tanultak sok korábbi esetből és ez meg is látszott a mostani eredményen. Számomra mindenképp előrelépés volt az előzőhöz képest, volt karakterizáció, megérthető “hősök” és gonoszok, úgyhogy én csak ajánlani tudom ezt az évadot, bár tény, hogy kell neki egy kis idő, míg beindul.

Mindazonáltal ezeknél a marveles sorozatoknál még mindig túl sok a 13 rész szerintem, sokkal jobbak lehetnének kevesebb résszel.

Kopasz gyerek - 2018. 06. 29. 19:15

Winnie, Daredevil első évadját meg a Punishert ajánlom neked.

Geza Kovacs - 2018. 06. 29. 21:59

Nagyon reménykedtem, hogy valami szörnnyel harcol majd, de sajnos nem. Teljesen érthetetlen módon maradt ez a lényegében fajvédő lokálpatrióta téma, mintha bizony Harlemet valami erős külső fenyegetés érné, mintha egy ostromlott középkori vár volna. Inkább fantasy mint sci-fi. Nem tudom, mi lenne, ha a Daredevilt hasonló stílusban forgatnák, és Murdoch pl. elzavarná a segíteni érkező Cage-t, asszem be is tiltanák a sorozatot.

Ezzel együtt nézhetőbb az első évadnál, de az évad végét magához képest elrontották, és soha nem ér fel a másik 3 netflixes hasonlóig, még a Vasökölig se. (A Punishert nem tartom idevalónak, ott nincs szupererő.)

mSO - 2018. 06. 30. 06:35

Cage jelenetei működnek, tényleg leginkább itt érződött, hogy halad valamerre a cselekmény, míg Mariánál teljesen lefulladt és bár a zene nagyon hangulatos volt, de nem részenként 5-10 percen keresztül az előadásukat bámulva képzeltem egy szuperhősös sorozatot (mintha mással nem tudták volna kitölteni a játékidőt).

Elég durva benne a jamaikaiaknál az akcentus, és amilyen dühöngő állatos testbeszédet nyomnak hozzá… szóval itt meg ez rontotta a jelenetek élvezeti értékét.

Az utolsó néhány résznél ki is kapcsoltam, mert mintha egy másik sorozatot néznék. Lehetséges, hogy a Cage apját játszó színész halála kavart bele és ezért vett más irányt a sorozat?

winnie - 2018. 06. 30. 08:02

“Az utolsó néhány résznél ki is kapcsoltam, mert mintha egy másik sorozatot néznék. Lehetséges, hogy a Cage apját játszó színész halála kavart bele és ezért vett más irányt a sorozat?”

tényleg, ezt kérdezni akartam, hogy mennyire kiemelt a szál, illetve, hogy végig tudta-e vinni reg e. cathey a karaktert, vagy kiírták.

Skirm - 2018. 06. 30. 08:31

Most járok a 8. résznél, valahogy sokkal jobban szórakoztat mint az első évad. Bushmaster karakteres gonosz számomra, diamondbacknél legalábbis biztosan. Amit gyengének érzek az Black Mariah összes jelenete amikor nincs toppon, olyan mesterkéltnek tűnik. Cage, Misty, tetszenek. Na majd meglátjuk hogy marad e ez a pozitív kép az évad végéig, az első évadot ilyenkor már kínlódással néztem végig.

mikkamakka - 2018. 06. 30. 12:33

winnie – 2018. 06. 30. 08:02
Reg R Cathey szál kap lezárást, nem tűnt volna fel semmi, ha nincs az utolsó rész végén az In Memoriam

Brynden Rivers - 2018. 06. 30. 23:22

Bushmaster kicsit olyan mint a Killmonger a Black Pantherben – oké ő a főgonosz, de lehet vele együtt is érezni, és a célja is indokolható.

Afro-amarikai közösségen belüli törésvonalak és csoportok ábrázolása külön jó volt, a jamakiai vonal új színt vitt a soorzat világába.

Annak nagyon örültem hogy több Netflix/Marveles mellékszereplőt emlegetnek sőt egy fel is tűnik, remek módon beépítve a történetbe.

Összeségében tehát jó volt az évad.

Az évadzáró nekem is furcsa volt, mintha kimaradt volna 2 rész az utolsó előtti rész után ami megalapozza ami ott történik – annak ellenére hogy megint elég lett volan 10 rész 13 helyet, de ezt már megszoktuk a Netflixtől.

Claire-rel valahogy nem tudnak mit kezdeni a Netflix/Marvelnél, vele ellentétben Misty kapott saját szálát, kompetenciát, és könnyebb vele azonosulni a nézőnek. (meg egy cool cuccot)

SPOILER
SPOILER

Dannyről kiderült hogy valójában cool és érdekes karakter, kár hogy keveset szerepelt és az is furcsa hogy az évadzáróban nem tűnik fel (de majd biztos az IF 2. évadban utalnak az ott történtekre).

Brynden Rivers - 2018. 06. 30. 23:26

Amit kihagytam:

Rmek hogy nem csak simán egy főgonosz van hanem folyton változnak az ellentétek, kényszerszövetségek és erőviszonyok.

Viszont lehetett volna kevésbé kiszámítható 1-2 fordulat, volt ami az évad utolsó negyedében történt jelentős durva esemény, de már az első negyedében lehet tudni hogy meg fog történni – közben meg nem suspense volt hanem csak időhúzás.

Claire8310 - 2018. 07. 06. 21:22

8. résznél vagyok, egyelőre nekem jobban bejön, mint az első évad (ott a közepén a váltás után annyira nem tetszett) de ez szépen építkezik, mint a Punisher tette.Egyelőre pozitív a 2. szezon.

Arra lennék még kíváncsi hogy vajon hányszor szerepel a forgatókönyvben hogy:
“Shades puts on his shades and walks away”
Lassan ivós játék lesz a dologból.

bluevoodoo - 2018. 07. 08. 20:31

A 9-10. részig nem tudtam, hányadán állok az évaddal, nagyon lassú az egész, de a végére jól összeállt. A Danny Rand részben meglepően jó a karakter, nem az a szerencsétlenkedő arc, mint az IF – Defendersben.

Számomra amúgy úgy tűnt, hogy ebben az évadban LC csak egy fontos mellékszereplő, az egész évad főszereplője leginkább Black Mariah, az ő karakterfejlődését/lejtmenetét követi nagyon szorosan az egész, Luke-ot kb. Shades-szintű kiemelt mellékszereplőnek érzem. A lezárás érdekes, előrevetíti, hogy ha lesz következő évad, ott Tilda lehet vmiféle villain-szerepben.

Tomi - 2018. 07. 09. 00:18

Ivós játékot inkább a lenti kettőböl lehetne.
– Akármelyik szereplö: … Mariah Dillard …
– bushmaster: Stokes, Mariah Stokes

Vagy

Family first. Always.

És egyetértek, hogy itt Mariah a főszereplő és Luke Cage csak supporting. És igen, eddig sokkal jobb a második évad, mint az első volt. 9-edik résznél tartok.

payskin - 2018. 07. 09. 22:14

Nagyon szép ívet írtak meg, jó volt nézni, csak a végét, úgy éreztem, összecsapták. Többen is írtátok, hogy fura volt az utolsó rész — nekem is. Egyrészt történt egy csomó minden, spoiler nélkül nehéz róla beszélni, de bizonyos dolgok valahogy csak úgy megtörténtek egyik pillanatról a másikra, aztán kampó, és már túl is voltunk rajta. Nem volt katarzis. Másrészt az utolsó 10 perc, hát ennél szájbarágósabban nehezen lehetett volna elmondani, hogy mi van. Értettük, értettük, jól van.

A zene a Harlem Paradise-ban, mint az éppen hatalmon lévő csoport jelképe, egyszerűen zseniális. Csak pont a vége mi volt? Maradt gangster rap?

Claire8310 - 2018. 07. 12. 23:30

Spoiler az full évadra.

Na kész kalap. Végig kitartott az évad, jobb lett mint az első, és tényleg ez Mariah sorozata volt. Alfre Woodard egyes jelenetekbe erős volt, de aztán máshol nagyon kilógott, végig furcsa kettősség érzésem volt vele kapcsolatban. Mindenesetre engem érdekelt az a vonal igen csak. Meg a Luke-Mariah szál is. És ha még valakinek szép íve volt az Misty. Ebben az évadban jó sztorit kapott, a mesterkélt badasség is eltűnt belőle. Tényleg az volt, és pl az a jelenet mikor Shades vall, és kimegy vízért… az nagyon megmaradt.
Danny pozitív meglepetés volt, remélhetőleg mostmár ráéreznek hogy milyen irányt vegyen a karaktere.

Az utolsó rész nekem is fura volt, elég gyorsan eszkalálódtak a dolgok, Bushmaster meg nyög kettőt az uccsó részben elfuvarozzák és ennyi… más lezárást vártam. Gondolom nem utoljára láttuk.
Az dialógusok néha tényleg elég szájbarágósok voltak, meg pl. befigyelt egy klasszikus “we are not so different You and I” ott lefejeltem az asztalt, meg ez a Tilda musical betét is kicsit sok volt itt a végén, de összességében és zenében is nálam verte az elsőt.

Arcfej - 2018. 07. 13. 01:50

Sokkal jobb volt mint az első éved, azt untam asszem, de már alig emlékszem, mi is volt vele a bajom. Ebben a zenéket imádtam! És a történet és karakterek is érdekesek voltak. És ahogy többen is említették, végre Iron Fist is jó volt.

Brigante - 2018. 08. 22. 08:22

Végre volt karakter fejlődés! A sztori 7/10 a történet íve jó. Dani – ezek után jöhet még – Clair jó tették, hogy kimozgatták a sorozatból, a karakter jó, a szerepe jó, a színész jó, de ide most nem kellet.

Az utolsó részt még nem láttam, de eddig nekem 8 a 10 pontból.

JcGross - 2018. 08. 22. 14:10

Az elsőhöz képest sokkal jobb volt, de azért továbbra sem lett a kedvencem. Sokat fejlődött karakterek szempontjából, és sztori szempontjából is. Sokat segített Bushmaster jelenléte, és hogy Luke közel sem volt olyan Superman jellegű mint korábban.
Azzal nem értek egyet, hogy Reg E. Cathey halála nem tett be a sorozatnak. Én fel is figyeltem, hogy hova tűnt, valahogy nagyon lógva hagyták azt az egész szálat. Sajnos ez ellen nem nagyon van mit tenni, de szerintem igenis érezhető.
Azzal pedig egyetértek, hogy Luke inkább csak másodhegedűs ebben az évadban, aminek nem feltétlenül örülök, mert a többi karakter teljesen érdektelen számomra. Tildának voltak jó megjelenései (úgy értem a színésznek), viszont Shades nagyon alulteljesített, Mariah pedig minden szinten visszataszító, a karaktere is, a története is, az előadásmódja is. Sajnos rajta van a hangsúly az évad nagy részében. A Danny team-up rész nagyon bejött, Misty is jó volt, főleg miután “kezeskedtek” felőle. Claire meg teljesen eltűnt, olvastam, hogy jobban háttérbe akar vonulni, de nem gondoltam, hogy az első pár rész után nem is látjuk újra. Na, szóval egy 6/10-et adnék neki (vagy inkább 6.5-öt).

Brigante - 2018. 08. 22. 22:36

Az utolsó részt is megnéztem! Nekem bejött 9/10.

Mate4182 - 2018. 08. 29. 13:05

Na, lassan de biztosan en is ledaraltam a masodik evadot.

NEkem is nagyon bejott! Jobb volt min az elso hatarozottan.

Amiket kiemelnek mint plusz:

– Bushmaster – alapbol imadom a jamaikai akcentust, de ez a ficko meg ra is tett egy lapattal, raadasul jol osszerakott karakter volt, bar en ugy ereztem volna teljesnek ha avegen meghal

– Luke sokkal jobb volt min az elso evadban
– Danny jelenelte baromi jo volt! ha ilyen lett volna az IFben is … na mindegy
– nalam a legnagyobb pozitivum Shades. Egyszeruen imadom ezt a csavot (a leheto legheterobb modon :D) a SOAban is birtam, de Shadeskent az igazi ez a Theo Rossi. Akar egy evadon at neznem ahogy tanu vallomast tesz :D (tok jo lenne elovenni a karakteret a punisherbe vagy a daredevilbe)

ami kevesbe jott be:

– a zenek. igen a zenek. baromi jok voltak olykor, es a jelenetet is feldobtak, de olykor nekem mar sok volt

osszessegeben szemrebbenes nelkul 7/10

Rorki - 2018. 09. 08. 10:56

Most kezdtem csak neki, mert bár a Punisher nagyon bejött, az Iron First-ből 4 részt bírtam csak, a Defendersing már el sem jutottam (azt szerintetek érdemes bepróbálni?).

Az első 4 rész alapján sokkal jobb lett, mint az első (nekem azokkal sem volt különösebb problémám).

SPOILER
Viszont lenne egy kérdésem: Misty karja mikor/hol tűnt el?

mikkamakka - 2018. 09. 08. 15:36

Rorki: Defendersben:)

Rorki - 2018. 09. 09. 15:29

mikkamakka: köszi! Ha ezzel végzek, akkor nézek majd arra is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz