login |

Salvation: kezdett a 2. évad

2018. 07. 02. 15:00 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Ünnepélyesen is megtapsolom magam, mert tavaly háromszor is írtam a Salvation-ről (pilotkritika, 3 részes értékelés, fináléírás). Az azért nem semmi, idén nem kell ettől tartanom, mert ahogy legutóbb írtam, továbbra is “egy semmi extra, de elnézegethető nyári thrillersorozat, amiben a meteoros körítéssel próbáltak elfedni egy közhelyes politikai összeesküvős drámát“.

Nem semmi volt látni a 2×01-et, hiszen a rész totálisan lehetetlenné tette, hogy definiáljuk a sorozatot, talán önmaga sem tudja, hogy mi akar lenni. Hiába tart ugyanis egy meteor a Föld felé, sokkal nagyobb súllyal van jelen a belpolitikai adok-kapok, a diplomáciai, háborús szál, valamint az elmaradhatatlan rejtélyes, kódszavas titkosszervezetes vonal. És még egy “Ki a tettes?” gyilkosságot is kapunk, mert miért ne?!

Nem mondom, hogy tudtam volna azonnal, hogy ért véget az előző szezon, szóval jól jött az elején az összefoglaló, és valóban érdekesnek mondhatóan fejeződött be az évad, most viszont a premiernek az volt a dolga, hogy gyorsan elsöpörjön mindent, amit a cliffhanger kínált. Ami érdekesebbnek mondható alaphelyzetet előidéztek, az gyorsan kapott egy “Nem is!”-t, akiket szétválasztottak, azokat gyorsan összehozták, ami szörnyű és azonnal fenyegetést bedobtak, azt egy gombnyomásra el is tüntettek.

Szóval a készítők üdvözöltek mindenkit a kamucliffhangerök világában, rögtön rá is tripláztak a legelcseszettebb író eszközre, ami általában a gyávaságra utal, vagy a totális ötlettelenségre, esetleg arra, hogy sokat akart a szarka, de nem bírta a farka. Miután pedig mindent eltöröltek, elkezdtek felvezetni valamit, amit definiálni sem egyszerű, mert teljesen értelmetlen célokat próbálnak benne komplikált módon elérni csak azért, hogy sorozattörténet lehessen belőle.

A Salvation kétség kívül beleillik a CBS nyári sorozatainak sorába, hiszen mint a Zoo vagy az Extant (a BrainDead üdítő és zseniális kivétel volt, az Under The Dome pedig legalább konzisztens), ez is elindult egy úton, hogy aztán tök rugalmasan hol ilyenné majd olyanná akarják gyúrni az írószobában támadt kósza ötletek alapján, hogy aztán egyik elképzelést se vigyék végig, mert idő közben egy új dolog jut az eszükbe.

De tényleg, az egész évadnyitó pár ötletmorzsa egymásra halmozásának tűnt (á, még a dzsóker haluzást is bevetették!), de persze úgy, hogy minden jelenetben ott legyen tök véletlenül a pár főszereplő, mert tényleg körülöttük forog minden, ami nem a közreműködésükkel történik, az nincs is.

Nyilván a végére ki fog sülni valami értelmesebbnek mondható dolog, de nincs az az isten, hogy maradjak a folytatásra.

8 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2018. 07. 02. 16:54

Amikor ilyen Salvationöket nézek és aztán olvasom a kritikát és a kritikában megfogalmazva látom, hogy mit is éreztem a tárgyával kapcsolatban, de igazából nem tudom vissza idézni, hogy amit a kritika általánosságban felró az adott résznek és érzem, hogy ott volt tényleg valami, mi is volt az a valami, akkor úgy érzem baromira nem folytatok “minőségi” sorozat nézést. És itt nem a produktum minőségére, hanem a saját sorozatnézési szokásomra gondolok.
Megnéztem a Salvation 2×01-et megkapta a pipát, egynek elment, de sok minden nem maradt meg, mégis ott a késztetés, hogy nézzem a következő epizódot, mert hát az első is lecsúszott. Vissza gondolok hogy mennyi olyan sorozatot néztem/nézek, amiben kis apró morzsák megvannak, hogy tetszettek, de nem tudok rájuk úgy visszagondolni, hogy adott részeket újra átéljek, ugyanakkor valami hajt, hogy a pipát odabiggyesszem az adott epizód mögé…

Noh, de nagyon egyet értek a fentebb leírtakkal. Volt egy-két ötletük, de ez a totál 0-ra hozzuk mindent, amit az évadzáróval felépítettünk szituáció valóban zavaró… És akkor van egy mindent kipusztító meteorunk, egy hacker csoport, kisebb amerikai polgárháború megint, oroszok se annyira barátiak, meg még egyéb összeesküvések, a halottak feltámadnak…
Én is kiszálltam a sorozatból majd max később visszanézek, hogy történt e valami változás, bár nyilván nem fog… :)

winnie - 2018. 07. 02. 20:11

nem akartam spoilerezni, de ide beírom, hogy tanz, mint alelnök!

winnie - 2018. 07. 03. 07:48

végigpörgettem a 2×02-t, és még egy szál: claire megölésében nyomoz rendőrként a testvére, ergó még ő is rászáll grace-re. mondom, all over the place.

DarkByte - 2018. 07. 03. 23:19

Milyen kényelmes, hogy minden sorozatbeli terrorista csoportban van egy profi VFX csapat, aki ilyen eyecandy montázsokat összedob, villódzó torz hangú nénivel, legyen az TV-s cerka méregetés, vagy csak eligazítás a csapatnak minden reggel.. valahogy a munkahelyemen mintha nem lennének ilyen színvonalasak az all-hands Powerpoint-ok :P

Hmm, igazából már nem tudom mit gondolok erről a sorozatról. Valahol élvezem a sodródást a folyamatosan pörgő katyvaszban. De mellette annyira random az egész, és mellesleg semmi tétje nincs semminek, hiszen a rákövetkező 5 percben már azt is elfelejtettük hogy mi miatt kellett aggódni az előző 5-ben. Talán a karakterek miatt, és a néha köztük elsütött egy-egy poén miatt néztem eddig, de valójában már nem is tudom miért fecsérlem erre az időmet.

Cseho - 2018. 07. 04. 00:40

Èn a szerelmi szàlakat nem tudom követeni. Rèszenkènt szakìtanak majd összejönnek O.o

MrZed - 2018. 07. 04. 18:51

Nem igazán vágom a sok negatívizmust a sorozattal kapcsolatban.
Na igen, nem egy lagymatag Nyáliwúdi sártenger, ahol vannak a “hősök” és a “gonoszak”, és az egymással harcolnak 1 bites storybadarságról szól az egész.

Igen, itt emberek vannak, jellemek, jellemhibákkal, akik g.cik, önzőek, törtetőek, hataloméhesek, kétségbeesettek, szervezettek vagy épp szervezetlenek (minden oldalon).
Meg érdekek és érdekcsoportok (és abból se 2)
Értem én, hogy a Commando szintjén rekedt embereknek ez sok (gondolkodó és érző NPC-k? Saját akarattal? Áááá az mese).

Szóval néhol túl reális, ezt elfogadom.
Nem véletlen, ahogy a főszereplő is valós személyről lett mintázva (Elon Musk), a Falcon Heavy-je is (amivel a Tesla Roadster-ét lőtte ki az űrbe) bekerült a sorozatba Goliath néven és használva is lett már, meg a Mars kolonizálási elképzelései is.

Szóval aki ennyire fél a realitás mocskos szürkés talajától (és otthonról már kimozdulni se mer), annak tényleg nem ajánlom ezt a sorozatot.
Nézzen inkább Bambit :)

Sancho Pansa - 2018. 07. 05. 14:10

mr. zed: a fölötted lévő kommentelőt a sok és követhetetlen szerelmi szál és a szappan zavarja. szerintem ez érthető. azt is megértem, hogy neked bejön az ilyesmi.

winnie is leírta, hogy mi a gáz benne, és nem hiszem, hogy bárki is megvetné azt, ami reális vagy mocskos, de ez a sorozat azért elég messzire áll az ilyesmitől, tipikus szutyok összevisszaság átgondoltság nélkül, amit nem részről részre, hanem jelenetről jelenetre találnak ki. igen, nem fekete és fehér benne a szereplők egy része, de ez nem nagy találmány, és attól nem lesz jó egy sorozat, ha van benne szürkezóna, annál több kell. (ráadásul ezt úgy mondod, mintha valami friss találmány lenne, és egyesek visítva menekülnének valamitől csak azért, mert hősök és gonoszak nincsenek benne.)

ha bejön, more power to you, szerintem tök jó, hogy vannak olyanok, akiknek tetszik, akik megtalálják az értéket benne, de elég olcsó dolog a sorozat érdemeinek listázása helyett azokban keresni a hibát, akiknek nem jön be. attól nem leszel kevesebb, hogy tetszik neked, attól viszont igen, ha a szemedben azok kevesebbek lesznek, akiknek nem tetszik.

azért jó látni, hogy a salvation és a realitás szürke talaja egy mondatba került – a bambi pedig egyébként állatokkal és emberekkel és elég reális és sokkal keményebb meg érzelmesebb történet, mint ez.

“Nem véletlen, ahogy a főszereplő is valós személyről lett mintázva (Elon Musk)”

ezen igazából nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, hogy elhangzik érvként. ilyen alapon az elnök meg egy másik elnökről lett, a srác pedig egy fiatal srácról, az nem mintázás, ha egy ismert ember pár jellemzőjét lenyúlják (addig sem kell ötletelni), más köze meg nincs muskhoz, még akkor sem lesz, ha belőle is alelönköt csinálnak. mi pozitív abban, ha valami valós? a salvation az első évadban is használt ismert tudományos elméleteket, de nem az tette jóvá vagy rosszá. hanem az olyanok, mint hogy nem tudnak leszakadni például a szakállas mentorról.

winnie - 2018. 07. 05. 16:14

“még akkor sem lesz, ha belőle is alelönköt csinálnak”

Ha már – avagy hogy működnek a sorozat írói:)

– I didn’t know you were born in Philadelphia.
– Ah, my-my parents were on holiday. My-my mother went into labor prematurely.

ha az kell, hogy alelnök lehessen, akkor gyorsan írnak egy háttérsztorit

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz