login |

Pilot-mustra: The Outpost – 1×01

2018. 07. 11. 21:36 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Igen, ez pontosan olyan sorozat, mint amilyennek tűnt a plakátok alapján. Meg az előzetesek alapján. De még mielőtt nekimennék, hogy szétszedjem (nyugi, nem fogom, láttam már rosszabbat is), jó ha tudja, hogy mire számíthat az ember. Nem országos sorozatra, hanem a szatellitadókon terjesztett Xena / The Beastmaster / Legend of The Seeker-vonalra.

Az egyik fő producer Dean Devlin (The Librarians, Leverage), a készítők pedig korábban a Mythica-filmekért feleltek, amikből 5 volt, és az utómunkára Kickstarter-kampányokat indítottak. A The Outpost stílusában és igényszintjében nagyjából a Mythica-ra hajaz (ami alapjába véve egy 13 részes tévésorozat volt, nagy részét egyszerre forgatták), és nagyon nem CW-s, inkább a Syfy olcsó fantasy-jei közé illik.

THE OUTPOST – 1×01 – 2/10

Nyilván tudjuk, hogy az efféle sorozatokat helyükön kell kezelni, de ez még nem jelenti azt, hogy ha nem jó, akkor azt elnézzük neki. Márpedig a The Outpost nem jó. Igazából nem is az a baj, hogy olcsó, hogy a színészek olykor elég furák és az effektek olyanok, amilyenek. A fő gond az, hogy még sztori szintjén sem érdekes, szórakoztatónak pedig szinte semennyire sem szórakoztató.

Már az első 15 percben kiderül, hogy bizony kiemelt set piece-ekre építő, elnyújtott történetmeséléssel lesz dolgunk, mert két mondatban össze lehet foglalni, hogy mi történik negyedóra alatt két verekedős/mészárlós jelenet mellett: egy fiatal nő egy tetoválás tulajdonosa után kutat és megtudja az infót, majd visszaflashback-el 13 évet, hogy láthassuk, amint gyerekként a tetkós és még hat zsoldos kiirtotta faluját (és egész faját). Szóval bosszúra szomjazik.

Nálam már itt eldőlt, hogy nem leszünk jóban, hiszen mindezt egy párbeszédben is letudhatták volna. Viszont, aki számára többet adnak az akciójelenetek, mint nekem, és azokra szavaz a történetmesélés ellenében, az örülhet, mert a készítők nem árulnak zsákbamacskát, és tényleg megmutatják, hogy milyen stílusra kell számítani (nem véresre, de ölősre).

És persze a mészárlás végén kapunk egy apró WTF-ot is, hiszen kiderül, hogy a Blackblood faj (Feketevér – tényleg fekete a vérük, és cakkos a fülük) utolsó képviselőjeként túlélő kislány valami mágikus képességgel is bír, ami félig energiapajzsként, félig pedig egy másik dimenzióból(?) átnyúló szörnykézként materializálódott. (A jelenben ezek után nyilván a főhős elindul a célnak megadott helyőrségbe, ahol találkozik a többi kiemelt karakterrel, de ezt majd mindenki megnézi magának.)

A legnagyobb pozitívum a pilotban a készítők ambíciója volt. Nyilván a csatajelenetekkel nem fognak csodát tenni, de legalább rögtön betoltak kettőt a pilotba, és még később is van akciózás bőven. És az is hamar kiderül, hogy a szűkösebb költségvetés nem volt akadálya annak, hogy különféle lényeket is bevessenek (igen, ez egy lényes fantasy!)

A The Outpost karakterek, világ és körítés terén a legtipikusabb, legfáradtabb fantasy panelekkel dolgozik, nincs bennük sok fantázia, maximum egy kicsit változtatnak rajtuk (láthatjuk, hogy milyenek az ő zombijaik, amiket másképp hívnak). Mindezt meghintik a főhős badass mivoltával, valamint helyenként bárgyú humorral, egy szerelmi háromszöggel, valamint egy rejtélyként funkcionáló szállal, ami a képességet illeti (valamint egy csuklyás figurát is bedobnak). És ennyi.

Nekem ez sajnos túl érdektelen volt, annyira, hogy az 1×02 bevállalása is feleslegesnek tűnik, de ki tudja, talán a mitológia kap valami löketet, mert a főhős képessége (amiről talán ő maga sem tud sokat) szolgál valami potenciállal. De hogy miért gondolták komolyan ezt a cliffhanger-t, azt nem tudom. Oké, meglepő húzás volt, de így cserébe hitelteleníthetik magukat, vagy lehet, hogy van céljuk is vele?

De hogy ne csak negatív legyek, egyrészt itt van Dean Devlin Twitter-je, amin jó pár pozitív véleményt retweetelt (van, aki szerint minden idők legjobb fantasy-je a The Outpost), jó olvasni őket, de még azoknál is érdekesebb ez a videó, amin a stáb (főleg színészek) nézi a részt és tweet-el közben Devlin irodájában. 50 perces, de érdekes látni őket.

13 hozzászólás Ne habozz!

CrashBoostZoom - 2018. 07. 11. 08:48

Na, lement az első rész. Olyan ratyi lett ahogyan azt mindenki várta.

Én bevállalok még néhány részt hátha valami változás áll be és ha igen akkor azt majd megírom ide.

Én is utánolvasgattam a kritikáknak és az egyik nagyon megragadt és szerintem elég jó is. Szóval, a lényege tömören ennyi volt: “látszik a pilot-on az alacsony költségvetés de ez önmagában még nem lenne gond. Annak idején a Xena-nak sem volt de karakterek mégis képesek voltak élettel megtölteni”.

Kicsit szomorú is vagyok. Már régóta keresem azt a sorozatot ami a Legend of the Seeker nyomába léphetne nálam de eddig még nem sikerült rátalálnom.

monti - 2018. 07. 11. 13:49

Nagyon látszik az alacsony költségvetés.
Hogy könnyebb legyen az azonositás a gonoszak mindig koszosak, a jok bármilyen harci helyzetben frissen sminkeltek, még a mosogatólányok is :-D
A fa korsokban nincs semmi amikor isznak, látszik hogy teljesen sulytalan amikor felkapják és ugy csinálnak mintha innának.
Ja és volt nekik bőr az arcukon dragonborn motivumokat lenyulni :-D
Felejtős.

jenga - 2018. 07. 11. 20:25

Borzalmas. Kasza
Pozitívum, hogy ratalaltam erre a gyonyoru leanyra.

Citrom - 2018. 07. 11. 22:58

Nagyon kis gagyi, szutyok sorozat lesz ez az első rész alapján.
De az látszik, hogy mer nagyot álmodni.( beowulfosnál pl jobb, shannaránál picit gyengébb- bár ott a könyvek jó alapot adnak a világnak)

A plot pedig..hát, fénykorában a Thrillion-on fényévekkel jobb sztorikat játszottunk el :D

DarkEagle - 2018. 07. 11. 23:18

Ezt szerintem senkinek se kell kaszálni mert 2-3 rész után a CW leveszi a műsorról és inkább ismételni fog.

Én még életemben nem láttam olyat szerintem a 10+ éves pályafutásom alatt hogy valami rögtön a Pilottal 0.1-es demóval kezdjen. :D Mondjuk várható volt és tuti hogy a SYFY nézettség se jobb. Mert gondolom ott is megy nem csak CW-n.

winnie - 2018. 07. 12. 00:01

darkeagle: nem kell aggódnod MÉG, nem sokkal nézték kevesebben, mint a the 100-et, demóban nagyobb csak a különbség, de nemzetközi platformon, ahol egy csatornának lehet, hogy kábé egyetlen újdonsága az adott országban, még jobban is teljesíthet. vagy akárhogy, a lényeg, hogy a világon semmire nem lehet következtetni egy annyira nem túl jó amerikai adatból arra nézve, hogy másféle csattornán, más országokban hogy fog teljesíteni.

mSO - 2018. 07. 12. 00:07

Érdekes a testalkata a lánynak – miontha valami 90-es évekbeli videójátékból lépett volna elő: darázsderék + benga mellek, széles arc, hosszú haj…

Platschu - 2018. 07. 12. 02:00

Én csak tegnap láttam a trailert, de az is borzalmas volt. Mindig utáltam a patyolat tiszta jelmezeket, mintha a készítők elfelejtenék, hogy a szereplők nem a mosodából jöttek.

Xéna is olykor gagyi volt, de még mindig etalon számomra a stíluson belül. Ott azért volt egy csomó ötlet, díszlet és rengeteg jelmez, ami feldobta a szegényes effekteket. S ennek már 20 éve!

Greenworld - 2018. 07. 12. 20:29

ez az a fajta cucc, amit senkinek se kell inkább látni :D

Joco1114 - 2018. 07. 13. 10:31

Nem bírtam végignézni az első részt, szinte fájdalmas volt. Ami legjobban zavar, az a főhősünk egyetlen arca: utálok mindenkit, de legalább jól nézek ki. A kislány viszont még aranyos volt, jelentősen több színészi beleéléssel, mint a felnőtt verziója.

Azért a rendezővel is elbeszélgetnék: levágnak egy csomó embert és a kardok még mindig tökéletesen tiszták. Ilyenekre miért nem lehet odafigyelni?

Kellene már valami normális fantasy.

winnie - 2018. 07. 18. 10:15

wow, az 1×02

unalmas expozíciók és új szereplők után elcsépelt diadalittas zenére akciózás. de igazából nem ez a baj, hanem az, hogy a főhős mennyire dacos kislány. elhiszem, hogy ez a karakter és előtte van az út, de nem nagyon érdekel a hisztizése.

1/10?

CrashBoostZoom - 2018. 07. 18. 14:15

Nos, a második rész hozta az első színvonalát. Remélem, hogy azért kicsit jobb lesz és akkor mondhattam volna, hogy ez jobb lett volna egy dupla részet pilot-al kezdeni de sajnos nem ez a helyzet.

Lényegi cselekmény nem történt, sok új dolgot nem tudtunk meg.

És ez szerintem hatalmas hiba. Egy fantasy sorozatnál az első néhány részen múlik, hogy beszippantja-e a nézőt a felépített és ábrázolt világ. Főképpen ha nincs a sorozatot megelőző könyv róla.

A színészi játékról pedig nem kívánok nyilatkozni :D

winnie - 2018. 07. 20. 07:54

tök érdekes olvasni ennyire pozitív kritikát és ugyancsak pozitív kommenteket: https://www.spoilertv.com/2018/07/the-outpost-two-heads-are-better-than.html

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz