login |

Bad Banks

2018. 07. 21. 16:21 - Írta: gromit

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az angol című, de egyébként német Bad Banks (magyarul: A pénz hálójában) pénzügyi thriller egy fiatal befektetési bankárról és egymással nyíltan, illetve titokban rivalizáló jelenlegi és volt főnökeiről.

Mindenképp érdekes darab, hiszen nincs túl sok sorozat ebben a műfajban. De míg a dán Bedrag / Follow the Money nagy hangsúlyt fektet a csalást leleplezni kívánó rendőrségi nyomozásra, a Bad Banks végig a bankok és ügyletek szereplőire koncentrál, a hatóságok csak a peremen jelennek meg. A néha már kémtörténetre emlékeztető sorozatot nem csak a cselekmény hajtja előre, a karaktereit is igyekszik bemutatni, néhány ecsetvonással (azaz röpke jelenettel) is képesek árnyalatokat, teljes rétegeket hozzájuk tenni.

Wofür, Jana?
(Miért, Jana?)

Rögtön bele is vágunk… igazából a történetnek talán nem is a közepébe, hanem a végébe. A német, és ezzel együtt Európa és a világ egyik nagy pénzügyi központjában, Frankfurtban bankpánik tör ki. Az emberek hozzá akarnak jutni a pénzükhöz, a bankautomaták előtti sorokat utcai zavargások kísérik. Egy behúzott kapucnis figura belép a bankba – nem is a saját belépőkártyájával.

Vajon főhősünk okozta volna ezt az egész válságot? Csak nem egy személyben? Nyilván ezt akarják sugallni, de nézőként kicsit szkeptikus voltam, pedig hát a valóságban is volt rá példa, hogy egyetlen embernek sikerült bedöntenie egy egész, nagy múltú bankot.

A kaotikus kezdés után visszaugrunk 8 hetet az időben.

Jana Liekam egy neves luxemburgi befektetési bankban dolgozik, egyszerre asszisztense és bébiszittere is a nagyfőnök arrogáns ficsúr fiának. Egyik percről a másikra kirúgják, de tulajdonképpen innentől indul meg a karrierje – még aznap egy nagy német befektetési bankhoz hívják. Barátját és annak kislányát hátrahagyva (legalábbis átmenetileg) elköltözik Frankfurtba.

Jana tehetséges bankár, de kezdetben elég naiv. Persze nem teljesen, de hamar rá kell döbbennie, hogy igazi karrier befutásához nem elég jónak lennie a munkájában.

Willkommen im Zirkus Gaga
(Isten hozott a Gaga Cirkuszban)

Menesztésével / új állásával nagykutyák, avagy különböző szintű főnökök hatalmi játszmájába keveredik, akik sakkbábu módra próbálják manipulálni, de ő sokkal céltudatosabb és úgy általában is tudatosabb. A sorozat tulajdonképpen Jana “belenövéstörténete” is, ahogy egyre jobban alkalmazkodik a kíméletlen bankári világhoz.

Az első rész nagyon jól elindítja a történetet, de pár motívumot még csak mutatóba dobtak be (a lipcsei polgármester és az ő gigaprojektje még eléggé csak lógott a levegőben), de nagyon szépen össze fog állni.

Akad benne pár közhelyesebb megoldás, pl. a szűk határidőre “látástól vakulásig” munkatempó nem tesz jót a magánéletnek (különösen ha távkapcsolatról van szó), és a gazdag bankár – fényűző, dekadens életmód is előkerül. Néha ugyan fogalmam sincs, miről beszélnek (ezen a szinten nem értek a pénzügyekhez), de magával ragad, ahogy pörög az egész. Az ábrázolt világ és a világ ábrázolása is modern.

Ahhoz képest, hogy csak 6 rész az évad, nagyon sok karaktert kaptunk a két bankból, és a kapcsolati hálójuk is elég bonyolult. Természetesen nem mindenkit ismerünk meg egyformán, viszont a cselekedeteikből és reakcióikból nagyon jó jellemrajzokat kapunk. Már a témaválasztásból is sejthettük, hogy a sorozat nem cukiságfaktorral fog hódítani, és bizony vannak rideg, kifejezetten antipatikus figurák.

A főszereplő szemtelenül fiatal, de a pörgést és az alkalmankénti kiborulást is jól hozta. A német és luxemburgi színészek között számomra is sok volt az új arc, de Tobias Moretti a Rex felügyelőből biztos mindenkinek ismerős. A holland Barry Atsma pedig legutóbb az angol The Split-ben volt látható, ő különösen jól nyomta a motivációs beszédeket enyhén akcentusos, angollal kevert németséggel. A luxemburgi ficsúr (Luc) viszont szinte minden jelenetében képes ellopni a show-t.

A német közszolgálati ZDF már be is rendelte a 2. évadot. Habár a bemutatott világ és a karakterek nem túl szimpatikusak, kíváncsi vagyok mire viszi a triumvirátus a folytatásban.

5 hozzászólás Ne habozz!

vtamas - 2018. 07. 11. 13:48

Egész jó. 7/10 nálam a sorozat, de még nem néztem végig.

PMAdams - 2018. 07. 18. 22:47

Köszi a tippet, megnéztem az első részt és nagyon tetszett. :)

JRC - 2018. 07. 21. 22:22

Tetszett. Mikor a végén helyére kerülnek a kirakós darabkái azért kiderül, hogy egy nem igazán összetett történetet sikerült ötletesen előadni hat részben úgy, hogy végig fenntartotta a figyelmet és nem laposodott el a sztori. Témája és fókusza miatt is hiánypótló volt. Kíváncsi leszek a folytatásra.

Ledita - 2018. 07. 31. 18:41

Köszi az ajánlást, nagyon tetszett, részről részre egyre jobb lett, nagyon pozitív csalódás! :)

zagloba - 2018. 09. 19. 00:15

Egy pillanatra sem lehetett komolyan venni ezt a szériát.

Borzalmasan közhelyes, helyenként már nevetséges megoldások (írói igénytelenség) érkeztek zsinórban. Pl. mikor a bukott termékekről kell infó, akkor a bárban a kollégák nem pont erről beszélnek? Nézd csak, éppen de.

A sorozat azzal próbálja magát felszínen tartani, hogy csak mennek, mennek az események, miközben a szereplőkről semmit sem tudunk meg. Kik ők, miért dolgoznak, mit miért csinálnak?
Igazából az ajánlóban említett “néhány ecsetvonással”” felvázolás sem volt meg.
Lóg a levegőben minden és mindenki.
A végére lehet, hogy összeáll, de az eleje nulla.

Érdekelt volna a sorozat, de ez így két rész után nyilván kasza lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz