login |

Pilot-mustra: Castle Rock – 1×01

2018. 07. 31. 21:04 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Remember The Dog? The Strangler? Sure you do. How about all the others that didn’t make headlines?

Nem egyszerű megítélni ezt a sorozatkezdést, pedig a Hulu 3 résszel nyitotta meg új, évados antológiasorozatát, a Castle Rock-ot. Mármint én megítélem, majdnem 8/10-es volt számomra a kezdés, de ha megkérdeznétek, hogy mivel akarom ezt alátámasztani, akkor gondban lennék.

Egyszerűen arról van szó, hogy szerintem másképp fogják azok megítélni, akik ismerik Stephen King régebbi regényeit, és másképp, akik nem King-olvasók. Mert a Castle Rock első szezonja pont olyan, mint egy King-könyv, amit nem King írt, mégis ismerős helyszínen játszódik – pár ismerős szereplővel.

CASTLE ROCK – 1×01-1×03 – 7,5/10

Tegyük tisztába, hogy mi is ez a sorozat. Castle Rock egy visszatérő helyszín Stephen King könyveiben (mint Derry vagy Jerusalem’s Lot), itt játszódott például a Cujo, A holtsáv, a Halálos árnyék vagy a Hasznos holmik. És értelemszerűen a Castle Rock helyszíne is Castle Rock.

Azonban a sorozat csak a várost, annak lakóit, no meg a kingi misztikumot veszi kölcsön, a történet teljesen eredeti, a mában játszódik (bár erőteljesen a múltban gyökerezik, ahogy az a flashback-ek által kiderül), egy olyan helyen, ahol 20 évvel korábban valóban megtörténtek azok a szörnyűségek, amikről olvashattunk.

A sztori egy váratlan halálesettel indul, ami a helyi börtönnel kapcsolatos, és ennek következményeképp valami (vagy inkább valaki) igen nyugtalanítót fedeznek fel a fegyintézet egy rejtett zugában, valami olyasmit, amivel lehet, hogy valami ősi erőt szabadítanak el.

A vezetőség megpróbálja a felfedezést elhallgatni, hiszen az igen rossz fényt vethet a börtönre, de pechükre egyesek azon vannak, hogy erre fény derüljön, és meg is indul némi nyomozgatás az ügyben, miközben ezzel párhuzamosan egy múltbéli fura gyilkosságra és eltűnésre derül fény.

My clients are all dead.

Szívesen folytathatnám azzal, hogy a sorozat főhőse egy halálraítéltekkel foglalkozó ügyvéd, de őt elég sokáig nem ismerjük meg, és vele annyira nem is lehetne eladni a Castle Rock-ot, nagyjából az összes többi szereplő érdekesebb nála, bár elismerem, André Holland (alias Henry Deaver, hátha ez is ismert név) abszolút szimpatikus átlagember, aki lehet, hogy nem is annyira átlagos, ha a rejtélyes múltját tekintjük.

Van nekünk mellette ugyanis még egy Alan Pangborn-unk (szia, Hasznos holmik!) Scott Glenn alakítja a volt seriffet, egy Jackie Torrence-ünk (szia, Ragyogás!) via Jane Levy, Terry O’Quinn pedig a Shawshank fegyház nyugalmazott igazgatójaként narrál baljóslatúan – rájuk neveik és/vagy foglalkozásaik alapján indulhatunk be. És akkor még nem is beszéltünk Sissy Spacek-ről és Bill Skarsgard-ról, akik ikonikus King-karaktereik révén lettek világhírűek.

Az alapkoncepció szerint Castle Rock egy velejéig romlott hely, amit idővel bizonyítanak is azzal, hogy visszatekintenek a múltjára. Azonban a jelen kapcsán sajnos csak egy idegenekre furcsán tekintő, álmos amerikai kisváros jut nekünk, amit ugyan körbeleng valami nyugtalanító, de közel sem olyan miliőről van szó, amitől a frász jönne az emberre. Egyelőre legalábbis.

Ugyancsak megfoghatatlan a Castle Rock-ban a műfaja. Oké, hogy azt írja a Hulu, hogy pszichológiai horrorról van szó, de ennek semmi nyomát nem láttuk eddig, mindössze egy sejtelmes építkezést kapunk több zsáner mentén, amit bevallom, kifejezetten élveztem, hiszen szerintem elég igényesen tálalják, de ettől még nem ijesztő vagy elborzasztó a sorozat, és akit nem kap el a hangulat, az csak egy-két meg nem válaszolt kérdés és rejtély miatt nem hiszem, hogy kitartana.

Mint írtam a hangulat mellett az ismerős környezet és a regényszerű szerkezet is simán lecövekelésre késztetett a Castle Rock mellett, és nem csak az visz előre, hogy tudom, hogy évados antológia révén ez a szezon kvázi minisorozatként funkcionál. (Egy esetleges második évadban egyes karakterek vissza is térhetnek az új sztoriban.)

A Stephen King-rajongók a hangulat mellett jó pár easter egg-re is fognak lelni, de ezek zöme azért elég triviális kikacsintás (a maradék pedig nagyon hardcore-oknak való), még véletlenül sem lehet azt mondani, hogy a sorozat csak ezekről szólna, így a nem King-rajongók sem fogják magukat kirekesztettnek érezni.

Mondom, komolyabban nem tudom érvelni amellett, hogy bejött a kezdés, a King-hívószón kívül nem is nagyon tudom mivel ajánlani, teljesen lutri, hogy ki miként fog reagálni a Castle Rock-ra, szóval a fentieket akár a falra is lehet kenni. Szóval van egy olyan érzésem, hogy az 1×04 után vissza fogunk még térni a kérdésre.

24 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 07. 31. 22:50

Én hatalmas King-fan vagyok, de én sem tudnék mit mondani a sorozatról. Egyáltalán nem állt még össze teljesen a sztori, de a hangulat iszonyúan elkapott, és bár valóban nem volt horrorisztikus eddig, folyton jelen volt (számomra) valami irtó creepy hangulat, és ez végig magával ragadott.

Eddig jobban tetszik, mint a Mr. Mercedes, ami bár szintén jó, sokkal döcögősebb.

Shannen - 2018. 07. 31. 22:57

Én nem olvastam egy King könyvet sem, bár filmet többet is láttam, de a sorozatban felbukkanó nagyon egyértelmű utalásokon kívül (pl. Shawshank) nem sok egyébre kapom fel a fejem. De ettől függetlenül remekül működik így is, sőt.

Nagyon elkapott a hangulat, gyorsan lecsúszott az a 3 rész és kíváncsian várom a folytatást.

Alapból szertem a kisvárosi rejtélyes sorozatokat, de azok többsége elég középszer vagy még rosszabb, ezen viszont azért érződik, hogy minőségi darabról van szó (elég csak a színészekre rápillantani).
Ha tartják azt a szintet, amit itt így évad elején, akkor jó kis nyári kikapcsolódás lesz ez.

mrmackey - 2018. 08. 01. 02:06

Akkor ez a sorozat önálló epizódokból áll, amik kis szkeccsek önmagukban, nem áll össze egész történetté. És ezek szerint nem is szól semmiről. Asszem, kihagyom.

A Mr Mercedes egyébként egy bűnrossz valami volt, komolyan sajnálom, hogy egy percet is pazaroltam rá az életemből.

dukyka - 2018. 08. 01. 04:41

20 perc után éreztem, hogy ez engem nem érdekel, ki is kapcsoltam. Nagyon középszerűnek tűnt.

Claire8310 - 2018. 08. 01. 08:00

Amióta bejelentették az egyik legvárósabb sorozat volt nálam, egyelőre nem csalódtam. A hangulat rögtön elkapott, és nagyon megfogták Kingnek ezt a kisvárosi atmoszféráját, mag a “mindenkinek van egy titka” aspektust. Bill Skarsgardot már említettem, hogy remek, van valami creepy annak az embernek a nézésében is, André Holland-ot eddig csak hébe-hóba láttam, egyelőre nagyon jó ő is. Scott Glenn meg megérdemelt volna egy jobb hajvágást. :)
Szóval nálam olyan 8/10 körül mozgott az első három rész.
(amúgy King olvasó vagyok, ha ez számít)

winnie - 2018. 08. 01. 08:25

mr. mackey: hogy ne szólna semmiről?! nagyon is szól, sőt, elég konrét dologról. csak nem akartam leírni a sztorit, ellőni a poénokat, felfedezéseket.

és önálló epizódokról vagy szkeccsekről pedig szó sincs (ez nem tudom, honnan jött. ha abból, hogy antológia, az azt jelenti, hogy lezárt lesz a sztori, és jövőre újabb jön). az egész egy nagy, komplex történet (erre utaltam azzal, hogy jóformán nincs kiemelt szereplő, hanem sokan egyenrangúak), egy sokkoló és misztikus stephen king-regény 10 vagy 13 részben remek alakításokkal, aminek már az első perceiben is csak kapkod a néző, hogy mi történt – vagy legalábbis én idén még nem lepődtem meg így.

de mint írtam, az teljesen valid, hogy valaki 1, 2, 3 rész után nem látja semmi értelmét tovább nézni, mert nem érzi, hogy szólna valamiről.

scz - 2018. 08. 01. 11:14

Hangulata tetszik, átjárja a kingi misztikum, ahogy szépen megfogalmaztad, és kifejezetten kellemes élmény felfedezni elrejtett dolgokat, pl. az újságcikk a “disappeared shopowner” és társai.
Meg külön öröm Azt is látni, smink nélkül :)

Col-Lector - 2018. 08. 01. 11:17

25-30 percet bírtam belőle, olyan semmilyen lett.

Cressida - 2018. 08. 02. 23:28

Rengeteg King könyvet olvastam már, a könyvekhez hasonlóan a sorozat is nagyon tetszett. Bíztam benne,hogy jó lesz, és nem is kellett csalódnom. Nagyon várom a folytatást.

Python - 2018. 08. 03. 01:34

Nem úgy építkezik, mint egy King regény, de a hangulat az ott van nagyon! Teljesen beszippantott az eddig látottak alapján. Jó sokeaster egg van benne, van itt kikacsintás a Remény rabjaira, a Halálsoronra, hogy legyen spoiler allert is. :P ;)
A szereplőgárda az valami nagyon ütős. Tudtam, hogy jön majd a sorozat, de nem vártam annyira. Be volt tervezve, de nem gondoltam, hogy ennyire beszippant!

Eddig nálam 7,5-8/10 -es skálán. Az különösen tetszik, hogy eddig nem az a tipikus horror, hanem inkább olyan misztikus alkotás, mint az Évszázad vihara. ;) Aztán ki tudja, hogy mit fognak kihozni belőle. De az eddigiek alapján a nagyon várós az évad folytatása!

dexike3 - 2018. 08. 03. 10:59

csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy nagyon hangulatos kis sorozat. valóban érződik, hogy nem Stephen King munkája. talán majd, ha lesz 2. évad akkor bevonják őt is.
még a 4. részt nem láttam csak a fenti hármat, de nagyon jó, hogy a fő karaktereknek van valami ismeretlen teszem azt természetfeletti a múltjába, amit lehet boncolgatni, csepegtetni. remélem nem függenek majd össze a dolgok, csak párhuzamosan történnek(/tek) az események. még valami állatos vonal jó lenne az egészbe, így is tisztelegve a mester előtt.
az indító eseményt majd nevezem a hét jelenetére is…

Python - 2018. 08. 03. 11:04

Trailer magyar felirattal:
https://www.youtube.com/watch?v=XQ739ZVYJG8

Python - 2018. 08. 03. 11:11

dexike3: A 4. rész végén lesz nagy meglepi, és elkezd beindulni a történetszál. Egyre inkább összefüggéseiben kiteljesedni a sok külön karakter, akik bizony valahogyan nagyon is kapcsolódnak egymáshoz. Legalább is nekem ez a megérzésem. ;)

Candy - 2018. 08. 03. 14:29

Nekem nagyon bejönnek a Kinges filmek,sorozatok.Olyan jó,és misztikus hangulata van ennek is,és amit imádok benne(ük),hogy ha nem tudnám,1-2 tárgytól eltekintve simán azt hinném,hogy 90-es években járunk.A képi világa nem egy 2018-as hangulat.(vagy ez jellemező a mai amerikai kisvárosokra,mintha a múltba ragadtak volna?) mindenesetre ezért is szeretem King megfilmesített alkotásait.

AlfStokes - 2018. 08. 03. 15:16

Dexike3: Ahogy neztem, Stephen King executive producer. Barmit is jelentsen ez, biztos be volt vonva a keszitesbe :)

Lenny - 2018. 08. 04. 14:41

4. rész is pipa de ez eddig nem nagyon győz meg.

MadAve - 2018. 08. 05. 14:52

Megvolt a 4. rész, bár a pilot utáni részek nem voltak számomra annyira félelmetesek, talán hozzászoktam a légkörhöz, nem tudom, de tetszik, és nagyon érdekel a folytatás.
Rengeteg még a kérdés, a miértek, de biztos fokozatosan fény derül sok mindenre. Azon se csodálkoznék, ha nyitva hagynának dolgokat a fantáziánkra bízva, remélem, nem szájbarágós magyarázós lesz a vége, bár az eddigiek alapján egyáltalán nem is feltételezem, szépen lassan csepegtetik az infót.
Az biztos, hogy végig kell néznem az évadot, hogy érdemben is meg tudjam fogalmazni, mit érzek az egésszel kapcsolatban, addig csak élvezem a wtf-ek és a hidegrázós jelenetek sorát.

Chris - 2018. 08. 08. 16:53

Ez a Jackie Torrance ez ki? Sem a Ragyogásból, sem a Fekete házból nem rémlik még említés szintjén sem a neve. Még csak az első két részt láttam, kiderül később? Vagy csak véletlen névegyezés?

mercury - 2018. 08. 08. 20:57

@Chris, ha a ragyogásból sem rémlik, akkor vagy nagyon rég láttad a filmet vagy nem figyeltél eléggé. “All work no play makes Jack a dull boy” Semmi?
Egyébként remélem már nem spoiler, de pont az 5. részből kiderül/van erre utalás.

Maga a sorozat engem teljesen berántott. Külön vállon veregetem magam, ha magamtól veszek észre valami easter egg-t. Van, hogy néha leállitom a részt és rákeresek egy-két névre vagy utalásra,(netán bibliai idézetre :D) ami egyébként sokszor csak a könyvolvasóknak kikacsintás, de akad egy-két apróság, ami más megvilágitásba helyezi az adott személyt vagy szituációt. Emiatt az az érzése támad a nézőnek, hogy kicsit kezd összeállni a kép.(Aztán remélem a végén nem lesz nagy pofára esés.)
Talán ezért is jobb hetiben nézni, mert nem kerülik el annyira a figyelmem a finomságok, mintha ész nélkül habzsolnám az évadot. Habár nem az a fajta elvetemült rajongó vagyok, akinek ideje lenne képkockáról-képkockára, kimeritve, felnagyitva nézni a részeket.
Viszont a rejtélyek már egyre jobban érdekelnek és emiatt néha elgondolkodom a darán. Rég vártam már igy sorozatot minden héten.

Chris - 2018. 08. 08. 22:49

@Mercury: A filmet annyira nem vágom, valóban nagyon régen láttam, de a könyvet olvastam legalább kétszer, az sokkal inkább megragadt. Viszont ezt akkor sem tudom összerakni. Node majd akkor az 5. résznél figyelek, hátha bekattan. :)

Claire8310 - 2018. 08. 09. 09:54

Továbbra is bejön így az ötödik rész után. Derülgetnek ki dolgok és még is egyre zavarosabb lesz, a hangulat és a feszültség továbbra is csillagos ötös.

Az ötödik részben volt egy furcsa páros mutatva kb. két másodpercre, ha jól láttam az egyikük Rory Culkin volt. Gondolom ő még igen csak szerepet fog kapni az eseményekben, és nem egy random srác lesz a bokor mellől.
Nálam egyelőre továbbra is hozza a sorozat azt, amit vártam tőle.

Chris - 2018. 08. 09. 13:08

Most látom mekkora hülyeséget írtam, a Fekete ház az a Talizmán folytatása volt, a Ragyogásé az Álomdoktor.
(Elnézést az offért.)

Eny - 2018. 08. 12. 08:44

Megvettek kilóra ezzel a sorozattal. Olyan hangulata van, ami egyből berántott és nem enged…legszívesebben egyből nyomtam volna le egymás után a részeket, kb 10 perc szünettel köztük, h elgondolkodhassak is egy picit a történteken, jeleken..

Lenny - 2018. 08. 13. 23:18

Végre történt valami a 6. részben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz