login |

Better Call Saul: kezdett a 4. évad – írta mark

2018. 08. 12. 21:49 - Írta: vendegblogger

61 hozzászólás | kategória: kritika,

Tavaly ilyenkor már véget is ért a harmadik szezon, szóval nem keveset kellett várni a negyedik etapra, de végre visszatért „Saul”. Sok idő telt el és mégse történt semmi – ott folytatódik minden, ahol abbahagytuk, igaz ez a fekete-fehér és a színes történetszálra is.

Mindenekelőtt megkaptuk a jól megérdemelt „egy évadban egyszer jár” Gene-adagunkat, és meg kell hagyni, eddig ez volt a legütősebb. Szűk tíz perc volt csupán, és mégis rögtön a képernyő elé szegezték a nézőket, sikerült ugyanis egy rendkívül feszült perceket produkáló jelenetsort megalkotni.

Üde színfolt (fekete-fehérsége ellenére) a Gene-szál, hisz a jövőbe tekintünk egy múltat feldolgozó sorozatban, aminek a kvázi jelenét (a BB-re értve) már ismerjük.

Jimmy történetét tovább fűzve is történtek jelentősebb változások az évadnyitó során, de eme változások katalizátora olyan esemény volt, ami egyszerre kellett, ugyanakkor sajnálhatjuk is, hogy megtörtént. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ez a katalizátor természetesen Chuck halála. Egyfelől kellett, hiszen nem lehetett a végtelenségig húzni a Jimmy-Chuck szembenállást, kellett történnie egy nagy hangsúllyal bíró eseménynek, és sokan tippeltek arra, hogy a történetszál ilyen csúnya fog véget érni.

Már a második évadban is rezgett a léc a fénymásolószalonos incidensnél, de végül ott életben maradt Chuck. Biztos voltak, akik akkor már húzták a szájukat, hogy megúszta.

Azonban így visszatekintve örülhetünk annak, hogy így történt, mert megkaptuk tavaly a Chicanery c. részt, ami az egész sorozat talán legjobb epizódja volt, a Chuck-Jimmy kapcsolat és versengés egyik csúcspontja. Ezek után úgymond nyugodt szívvel búcsúzhattunk Chuck-tól, elsőrangú villain volt.

És hogy ez hogyan hatott Jimmy-re? Egyelőre túl sokat nem tudtunk meg, hisz Bob Odenkirknek túl sok szövege nem is volt a részben. Viszont rendkívül magas színvonalú arcjátékot láthattunk tőle, amik, hogy egy szép közhellyel éljek, többet mondtak minden szónál.

Nem biztos, hogy könnyen eldönthető, fel tudta-e már valamilyen szinten dolgozni bátyja elvesztését, vagy egyáltalán úgy éli-e meg az eseményt, hogy „elvesztette” őt. Esetleg megnyerte magának a Saullá váláshoz szükséges pluszt? Merthogy az epizód végi rideg attitűd már eléggé „saulos” volt.

A temetés megjelenítését nem vitték túlzásba, alig pár perc jutott rá a műsoridőből, de mint a Gene-perceknél, itt is zseniális kompozíciót láthattunk. Az első sor kontra második sor, Jimmy és Kim kontra Rebecca (és Howard) elhelyezés nagyszerűen szimbolizálta a kapcsolatokat és érzéseket, hogy kinek mit jelent(het)ett Chuck.

Kim továbbra is támogatja Jimmy-t, bár már-már rezignáltan. Sokan féltik őt, hogy mi fog történni vele, mennyire lesz csúnya az elválásuk Jimmy-vel, hiszen tudjuk, hogy Saulként már nem lesz mellette. Lehet olvasni olyan teóriákat, amik Kim függőségével kapcsolatosak. 

Munkafüggőségére láthattunk példát, de aztán bejöttek a képbe a gyógyszerek és az alkohol is. Utóbbi a mostani részben is megjelent. Jó kérdés, hogy ez fogja-e meghatározni a továbbiakban őt, vagy másfelé viszik el a karakterét, illetve az is kérdéses, hogy meddig tart ki Jimmy mellett. Azért kell majd búcsút venni tőle, mert kitart a végsőkig, vagy mert nem?

Howard karaktere is kapott némi csiszolást az évadnyitóban. Láthattuk a pedáns, igényes munkát végző embert benne (pl. a pragmatikus gyászjelentés kapcsán), ugyanakkor láthattuk a tépelődő, érzelmeket mutató énjét is most – amire válaszként jött Jimmy Saul-áthallásos megnyilvánulása. Totális képet talán még most sem kaptunk róla: mostanra tűnhet őszinte, lelke mélyén jóindulatú embernek is, amit nem mindig gondolhattunk róla.

Mike szála is haladt valamelyest, hisz egyre jobban mélyed bele a Madrigal világába. Továbbra is elmondható, hogy bármit csinál, azt egyszerűen jó nézni. Hisz ebben a részben bontott borítékot, taposott locsolócsőre, furikázott a raktárhelyiségben, aláírt egy születésnapi köszöntést. Nem mindegyik akciófilm-kompatibilis, mégis érdeklődve figyeljük a tevékenységét.

Végül a „drogos” szálat is meg kell említeni. Valószínűleg ez volt most a legkevésbé jelentős része az epizódnak, mégis megadta a csapásirányt a folytatást illetően. Nachóért lehet aggódni, valamint a drogbiznisz sincs biztonságban, hisz újra említésre került a DEA. (Talán hamarosan felbukkanhat Gomie vagy Hank?) Gus továbbra is… Gus, mindig ad egy pluszt a jelenléte az adott jelenethez, aminek talán elsősorban a Breaking Badből ismert személye adhat alapot.

Érdekes lesz látni, hogy ezek után Nacho mennyire tudja magát kimenteni a nehéz szituációkból, illetve hogy Gus ravaszkodásai milyen irányba terjednek tovább.

Összességében tehát nem lehet okunk a panaszra. Lehet, ennyi idő után kicsit nehezebb visszarázódni a Better Call Saul lassan hömpölygő világába, de még mindig magával ragadó.

Gyönyörű a fényképezés, kivételes a színészi játék, a karakterek járják a saját kis útjukat, amit örömmel követünk, hisz/pedig javarészt tudjuk, kivel mi lesz. De hogy hogy jutnak oda, az már más kérdés, az odavezető út mindig érdekes, így örülhetünk, hogy van szerencsénk ezt látni.

Az ötödik évadot pedig már be is rendelte az AMC, így szezonszámban biztosan utoléri az anyasorozatot, és tudnak tervezni a készítők is. Mi pedig várjuk, mit tárnak a szemünk elé.

61 hozzászólás Ne habozz!

Marcello - 2018. 08. 12. 22:35

Imádom ezt a sorozatot, de azt vettem észre, hogy az évadnyitókkal egyáltalán nem nyűgöznek le, ahogy anno a pilotnál sem dobtam hátast. Hiába ütött nagyot a szokásos fekete-fehér szekvencia, borzasztó vontatottnak éreztem az epizódot és kissé, mintha hangulatban szétesett volna az egész. Dráma, tragikum, aztán beszúrnak egy teljesen oldottabb hangulatú jelenetet Mike-kal, amint elvan a feladata közben, vagy a kislány slagjára lép rá éppen (ez így leírva kicsit vicces :D), utána hirtelen vágás: és ott is vagyunk a temetésen. Ráadásul Jimmy reakciója a végén totál meglepett. Lehet, hogy csak elfelejtettem a karakterfejlődésének (leépülésének?) ívét, de totál hiteltelennek tűnt az a reakció az egész epizódos hallgatása után. Mindegyik történetszálból kaptunk egy minimálisat, egy részét pedig szerintem simán ki lehetett volna vágni, pl. Gusék jelenete totál szükségtelen, értelme összesen annyi volt, hogy láttuk, náluk sem állt meg az élet.

Tudom, hogy a folytatás nagyon tetszeni fog, mert minden évad kezdeténél valamiért így vagyok: az első résznél csak nézek, hogy mi az isten van itt, utána pedig egész egyszerűen beszippant úgy, hogy észre sem veszem. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan folytatják, mert Gilliganék ezt a szezont minden eddiginél darkosabbnak ígérték be.

Jack Bauer - 2018. 08. 12. 23:41

RIP Chuck. Rendesen beszippantott a baljós kezdés.

Hiányzotak Jimmyék.

ender1112 - 2018. 08. 13. 04:32

Jimmy reakciója azért volt olyan, mert akkor tudta meg, hogy nem az ő húzásai miatt halt meg a testvére, és ettől nyomban megkönnyebbült, és csinálhat mindent tovább, mint azelőtt.

Running - 2018. 08. 13. 08:46

Jó volt, de tényleg kicsit vontatott. Nem mintha akcióorgiát várnék, de időnként valamivel odacsaphatnának. A színészek zseniálisak, öröm nézni a játékukat és szerencsére a sztori is érdekes.

GeoCucc - 2018. 08. 13. 09:00

ender1112: Haha, fordítva. Éppen akkor tudta meg, hogy közvetve pont az ő húzása vezetett Chuck halálához, amikor sértődöttségből fölnyomta őt a biztosítónál. Ez egy újabb fekete folt a saját lelkében, de eldöntötte, hogy nem vállalja magára, és ebből jött a már-már Sault is megszégyenítő érzéketlen beszólás Howardnak.

Én amúgy a halálhír utáni reakciókat kicsit életszagútlannak éreztem, de lehet hogy nincs igazam. Nyilván az egyik legnehezebb lehet azt megírni és eljátszani, hogy hogyan reagál az ember egy közeli hozzátartozó halálára. Howard értesítő telefonhívása is pont ugyanolyan hangvételű volt, mint minden korábbi, amikor Chuckkal kapcsolatban akart beszélni. Na de ki tudja, lehet hogy pont így történt volna minden a valóságban is, és jól eltalálták.

Eseménytelen volt a rész, az kétségtelen. Én úgy érzem, hogy egyes szereplők jellegzetes viselkedésének már-már eltúlzott kidomborítása is lassítja a sorozatot. A készítők tudják, hogy a nézők kajálják Mike minden mozdulatát, hát helyezzük őt egy eddig idegen környezetbe, és csináljunk egy 5-10 perces szkeccset abból, hogy csak jön-megy és furcsa dolgokat művel, hogy aztán az utolsó percben kiderüljön, miről is van szó valójában! Félre ne értsetek, nekem is tetszett a jelenet, de nem lehet, hogy kissé túlzásba viszik ezt a karikatúraszerű ábrázolást?

De hasonlóan bánnak Gusszal is. Mivel a nézők már ismerik a karakterét a BB-ből, a készítőknek nem kell vele annyit foglalkozni, és néha mintha csak eszköz lenne arra, hogy kimondjon egy-egy nagy mondatot a jelenetek végén. Most ugye az egész erre futott ki: “Valaki keresztbe fog tenni a Salamancáknak, ami ránk hozza a DEA-t.” És itt ugye lehet összekacsintani, mert bár a szereplők még nem tudják, de a nézők már igen, hogy Walter White lesz ez a bizonyos ember. És erről az egy “easter egg”-jellegű célzásról szólt az egész szál ebben a részben.

pimpalaputty - 2018. 08. 13. 09:53

Bocsánat, de nem tudom megunni, idén is el kell sütnöm:
Saul vs Saul: https://www.youtube.com/watch?v=bifpbHGNI8I

ender1112 - 2018. 08. 13. 16:44

GeoCucc: közvetve talán, de az nem sokat jelent mert közvetve egy csomó dolog befolyásol más dolgokat. Közvetlenül viszont Chuck a kirágása miatt lett öngyilkos, és ez szemmel láthatóan felszabadította a lelkifurdalás alól Jimmyt.

ender1112 - 2018. 08. 13. 16:45

Izé, kirúgása :)

GeoCucc - 2018. 08. 13. 17:34

ender1112 – hát akkor kíváncsi vagyok, a többiek hogy látják.

Mert az én szememben egyértelmű volt, hogy miről van szó: Hamlin elmondja, hogy a megnövekedett biztosítási költségek miatt keveredett vitába Chuckkal, emiatt fizette őt végül ki, csak hogy távozzon a cég életéből. És látszik, ahogy Jimmy felkapja a fejét a biztosítás szó hallatán. Mert tudja, hogy ő nyomta fel a testvérét ezt illetően: amikor megtudta, hogy a saját biztosítási költségei is megnőnek a felfüggesztés miatt, “dögöljön meg a szomszéd tehene is” alapon eljátszotta ugyebár a sírós jelenetet az előző évadban, ahol “elszólta magát”, hogy Chuck mentálisan beteg. Ezt követően keresték őt meg a biztosítók az HHM-nél és ez robbantotta ki az egészet. Ez rögtön leesett Jimmynek, de ahelyett, hogy bevallaná, örül, hogy Hamlin érzi magát bűnösnek, a titkát pedig megtartja magának.

És ez ugye az egyik része volt Chuck összeomlásának, a másik pedig az, amit többször is bemutattak: Chuck állapota mindig akkor romlott le látványosan, amikor Jimmy valamivel felidegesítette őt. Így váltak el, rossz viszonyban utolsó találkozásukkor is. Jimmy jól tudja, hogy ő maga volt a legfőbb felbujtó, de megnyugvást talál abban, hogy más vállalja magára a balhét. Persze ez a titok alighanem örökre emészteni fogja.

zsolesz - 2018. 08. 13. 21:07

Nem tudjátok véletlenül, hogy magyar AMC-n mikortól lesz? Köszi előre is

ender1112 - 2018. 08. 13. 22:37

GeoCucc: persze, az egyértelmű, hogy Jimmy háborúzott a testvérével , de Chuck se maradt adósa(csapásokat adunk, csapásokat kapunk); de az, hogy végül a cégtől való kirúgás omlasztotta össze Chuckot, az tény, és az is tény, hogy ezt nem Jimmy okozta szándékosan, ez nem állt hatalmában, bár nyilván nem is bánta (volna), ha tudott (volna) róla; de ő erről nem is tudott a mostani rész végéig.
Ez az egész testvéri háborúság nem arra ment ki tudatosan, hogy fizikailag kicsinálják egymást, még ha nem is lehetett más a befejezése, mert annyira bepörögtek a felek; de amikor eljött most a vége, nem véletlenül volt maga alatt Jimmy, egészen Hamlin vallomásáig.

Peterdi - 2018. 08. 15. 03:37

pimpalaputty: igen, ez a crossover megunhatatlan :D

Raynes - 2018. 08. 15. 05:35

@Marcello: ez ilyen, ez egy rettenet lassú sorozat. Nem bánom, mert minden perce arany, akármeddig nyújthatják, nálam tuti nézős. Már a BB sem volt épp túl gyors sorozat, de ez még lassabb.

A 4×02-ben viszont nem értettem pár dolgot. Jimmy miért mondta vissza a fénymásolós melót? Kiharcolta, hogy neki adják, aztán elküldte őket melegebb éghajlatra. Nem mutatták, hogy miért gondolta meg magát. Meg mit akart azzal a 8 ezer dolláros figurával?

Az sem világos, hogy ha Gus tudja mit tett Nacho, akkor miért nem ölték meg őt is? Több a haszna élve, hogy lesz egy belső emberük Salamancáéknál? Azt tudom, hogy nem ölhetik meg, mert azt előre tudjuk, hogy Nacho élni fog még a BB idején. Meg ha tudták, hogy móresre fogják őket tanítani, akkor minek volt szívózás ezzel a 6 helyett 5 csomag droggal?

rvtull - 2018. 08. 15. 16:06

Netflix-en nézném, de tegnap még nem is volt fent a 2. rész :S
Ez mindig így volt/van, hogy van egy kis delay a magyar Netflixes premierben a TV-hez képest?
Köszi!

_Peter - 2018. 08. 15. 16:57

Kedvenc jelenetem a részből amikor Kim agya eldurran Howard irodájában. Hú de paprikás volt Rhea Seehorn! Howard helyett én is megszeppentem.

“Jimmy miért mondta vissza a fénymásolós melót? Kiharcolta, hogy neki adják, aztán elküldte őket melegebb éghajlatra. Nem mutatták, hogy miért gondolta meg magát. Meg mit akart azzal a 8 ezer dolláros figurával?”

Talán kezd rájönni a Saul féle kamuduma nagy vetítés lyukat beszél a hasukba tehetsége többre hivatott mint fénymásolókat árulni és ügyvéd akar maradni. A figurával valamilyen remek Slippin’ Jimmy átverés lesz. :)

Peterdi - 2018. 08. 16. 03:53

Raynes: igen, Saul utal Nachóra az első BB-s feltűnésekor, de múlt időben. Lehet, hogy addigra már halott lesz, ha egyszer odaér a történet.

Jack Bauer - 2018. 08. 17. 14:23

‘From now on, You are mine.’

Elég jó lett a második rész.

rapguruz - 2018. 08. 17. 16:44

Raynes, hát egyértelmű el akarja a figurákat lopatni.. Érezte hogy drágák, de ugye megnezte neten és akkor látta hogy mennyit is érnek :)

Jack Bauer - 2018. 08. 22. 21:36

Új rész laza volt. Teli BB-s utalással. Gale!

karit - 2018. 08. 26. 18:12

“rögtön leesett Jimmynek, de ahelyett, hogy bevallaná, örül, hogy Hamlin érzi magát bűnösnek, a titkát pedig megtartja magának.”

Ez pedig olyan titok, amit ha Kim megtud (és miért ne derülne ki), biztos elválnak az útjaik Saullal.

Poén lenne, ha a nagy kapkodásban rossz szobrot hoztak volna el.

Valaki, aki képben van help pls.: most, hogy Gale is feltűnt, hol tarthatunk a BB-ben? Vajon hány év(ad)ig futhat még párhuzamosan a két sori?

Dixon - 2018. 08. 26. 18:38

“Valaki, aki képben van help pls.: most, hogy Gale is feltűnt, hol tarthatunk a BB-ben? Vajon hány év(ad)ig futhat még párhuzamosan a két sori?”

Pontosan megmondani nem tudom, de ugye a 2 sorozat pilot epizódjai között elvileg 6 év telik el. Na most, Tuco Mike elmondása szerint 5 évet kap a sitten vagyis a BCS első évadjában mikor lecsukták, onnantól kezdve valószínűleg végig dutyiban lesz a BB kezdetéig.

Viszont akkor 1 évvel nem nagyon lehet elszámolni. Most akkor vagy a BCS első évada alatt ( pontosan nem emlékszem hányadikban kapják el Tucot) eltelik egy év, vagy pedig a BB-ben telik el egy év addig amíg megjelenik Tuco. :D

karit - 2018. 08. 26. 19:17

Köszi, Dixon! Akkor nagyon nem bánom, ha ilyen ráérős tempóban halad még pár évig.

Raynes - 2018. 08. 27. 04:40

@rapguruz: azt értem, hogy a figurát akarta ellopni, de miért ment vissza az interjú után még egy kört lyukat beszélni a hasukba, ha nem akarta az állást? Valahogy nem áll össze.

4×03 SPOILER
************
Pl. a 4×03-ból sem értettem a legelején, hogy azokat a színes üvegszilánkokat miért szórták ki az útra? Hogy hihető legyen, hogy a széttört autóból estek ki üvegdarabok, meg fényszórószilánkok? Némelyik része azért már túlzott alapossággal van agyonkomplikálva. Annyira pontosan kár volt a helyszínt elrendezni, úgyse volt nyomozás. Amúgy jó rész volt, hihetetlen feszült, valahogy végig feszítve fenntartja a figyelmet.

Dixon - 2018. 08. 27. 08:22

Azért ha azt figyelembe vesszük hogy Gus parancsára csinálták a “melót”, aki ugyebár maximalista és minden apróságra figyel, akkor kicsit megérthető Victorék alapossága.
Meg az is lehetséges hogy később vissza mennek még körbe nézni, csak ugye azt nem akarták hogy szegény Nacho ott helyben elvérezzen,így siettek. :D

állat - 2018. 08. 27. 23:23

Fasza eddig. Amúgy szerintem Nacho lesz az akire az utsó delux szolgáltatást kéri Saul a porszívósnál Walt előtt. Így az eltűnését a BB idejére meg tudják magyarázni.

Peterdi - 2018. 08. 28. 01:01

Dixon: ezzel együtt még simán elképzelhető az is, hogy Tucót előbb kiengedik.

Dixon - 2018. 08. 28. 08:50

Én csak örülnék neki ha még kicsit láthatnánk Tucót, de nem hiszem hogy túl nyomatnák. Hagyni kell érvényesülni a többi Salamancát is.
Viszont ha ő nem tér vissza a BB-ig, Hector meg ugyebár “életképtelen”, kíváncsi vagyok ki fogja vinni a bizniszt. Az ikreket inkább csak izomerőnek tudom elképzelni, mintsem agynak. Lehetséges hogy Nacho lesz az? :D

Geza Kovacs - 2018. 08. 28. 22:23

Nekem mostanra kezdett idegesítővé válni, hogy bár tudjuk, hogy hova kellene eljutnia a címszereplőnek, és egy tőle független szálon a drogos téma alakul is, de Saul most a 273. csavarral épp egy mobilüzletet próbál felvirágoztatni, ki tudja miért. Hát mégis a 4. évada a sorozatnak, és még mindig valami fél tégla mobilokat árul, tehát a 2008-as kezdéstől valószínűleg még mindig messze vannak, szóval nem tudom, hány évadra terveznek, de kihagyhatnák, hogy Kim pl. kap valami lassú lefolyású betegséget, amiből meg is gyógyul még, Saul elmegy péknek, újságkihordónak, kéményseprőnek és mozijegy árusnak, miután újra munkanélküli alkoholistaként terápiára iratkozik be, a Salamanca tesók meg lemészárolják a mexikói határ mentét teljes hosszában.

Hát könyörgöm, Esposito meg Banks meddig öregedjenek még, aztán még mindig a 10 évvel ez előttiek előzményénél tartunk valahol, totál irreálissá válnak így. Nagyon jó kis sorozat lehetne egyébként, ha nem lenne egy ilyen sajnálatos kényszerhelyzetük, de van.

Peterdi - 2018. 08. 29. 04:21

Dixon: talán nem spoilerezek túl nagyot, ha elárulom, hogy jön a Breaking Badben épp csak említés szintjén emlegetett Lalo is, még ebben az évadban. Már többen felkapták a fejük erre az apróságra, amikor az AMC jó előre lejelentette az epizódokban szereplő színészek listáját és a hozzájuk tartozó karakterek nevét. (Ugyebár Saul hiszi azt Waltról és Jesseről, amikor kiviszik a sivatagba, hogy ez a bizonyos Lalo küldte őket, aztán amikor kiderül, hogy nem, hálát ad az égieknek.)

winnie - 2018. 08. 29. 05:07

” az AMC jó előre lejelentette az epizódokban szereplő színészek listáját és a hozzájuk tartozó karakterek nevét”

tudtommal az amc nem szokott ilyet csinálni, és most sem tudni, hogy mikor ki fog szerepelni, ld. korábban is voltak olyan szereplők, akikről nem lehetett tudni.

winnie - 2018. 08. 29. 05:10

“ha nem lenne egy ilyen sajnálatos kényszerhelyzetük, de van.”

ez miért lenne kényszerhelyzet? elég rugalmasan lehet kezelni a tévé világában a dolgokat, és minden a készítők döntése volt a mikor? és a mi? kérdések kapcsán, mint ahogy az is, hogy mit írjanak ebbe a szezonba, hiszen azt nyilván annak szem előtt tartása mellett teszik, hogy később mit írhatnak, hogy közelíthetik meg a breaking badet. épp a szabadság a jó benne, hogy nincsenek kényszerhelyzetben, hogy nem fenyeget az, hogy össze kell kapcsolniuk az idővonalakat, stb. nem?

Dixon - 2018. 08. 29. 07:45

Nekem az egyetlen problémám az az előzmény sorozatokkal, hogy a már az anya-sorozatban megismert szereplőnek a sorsa ismert, ergo nem kell értük izgulni a BCS-ban, mert tudjuk hogy hogy ők megélik még az idejüket. Így elég sok jelenetről sajnos leveszi a parafaktort. :/

Peterdi: Jaj igen, Lalo megjelenését én is vágom, sőt képet is láttam róla egy bizonyos jelenetben ( akit nem zavar a spoiler annak belinkelem a komment végén a képet )Na, rá kíváncsi leszek hogy melyik tábort és milyen posztban fogja erősíteni. :D

https://i.redd.it/le4zav02e8b11.jpg

winnie - 2018. 08. 29. 07:54

dixon: ez teljesen igaz, de egy sorozat élvezetéhez nem csak a sorsukért való izgulás kell – már persze akkor, ha nem folyton arra élezik ki a sztorit, hogy életveszélyes helyzetekbe sodorják őket. cserébe viszont egy csomó minden újat meg lehet tudni róluk, kiderül az előéletük, hogy jutottak el oda, ahova, stb. azér ezekhez nem kell parafaktor.

(valamennyire párhuzam, de én például imádom a flashforwardos filmeket, amik a befejezésükkel vagy később történő dolgokkal kezdenek, és később mutatják meg az oda vezető utat, ugyanis ebbe a narratívába rengeteg érdekes dolgot lehet csempészni, ami eljátszik a néző által biztosra vélt dolgokkal, majd pedig lerombolja azokat. nyilván nem csak ezért nagy kedvencem a usual suspects, a memento vagy a fallen, vagy ld. sorozatos frontról a rellik-et, ami konkrétan visszafele mesélte a történetet, és ott is nyilvánvaló, hogy ki él a sztori elején bemutatott zárásában, de a lényeg nem az úgysem.)

mark - 2018. 08. 29. 08:24

Én imádom ezt a sorozatot, de a 4. részt hihetetlenül untam. Szeretek elveszni az apró, szinte jelentéktelen(nek tűnő) jelenetekben is, de itt most minden iszonyúan lassú és vontatott volt. Az évadnyitó sem volt egy pörgőrúgás, de élveztem, ezt viszont nem tudtam. Az alaptempója a sorozatnak eléggé visszafogott, ezt mostanra mindenki tudja, aki nézi, el is fogadtuk, nincs is ezzel baj, nem akciójelenetek tömkelegét várja a néző, de nem biztos, hogy ennyire el kéne kényelmesedni (nem tudom, jó-e ez a kifejezés) ilyen szempontból, mert megrekedést idézhet elő szerintem.

Dixon - 2018. 08. 29. 08:53

Winnie : Persze nem csak a gyilkolásra kiélezett jeleneteknek van parafaktora, ezt a BB-ből már jól megtanultuk. Pl a Légy című rész nekem a mai napig olyan hihetetlenül feszkós volt, végig azért rágtam a körmöm hogy vajon Walt kinyögi-e hogy “I killed Jane.”;)
Azzal is teljesen egyetértek hogy jó nézni hogy ki hogyan jut el oda, ahova. Viszont Saulnál valahogy nekem nem tűnik fel olyan hű de nagy különbség a BCS és a BB között. Persze ez csak személyes látásmód.
A cartelles fronton dettó, ott nem sokat változnak a karakterek ( kivéve persze Hector állásból átváltása ülésbe xD )
Az új résszel nekem nem volt problémám, olyan… megszokott volt. Hozta a színvonalat, de sokkal többet nem is vártam tőle. :) És végre valaki úgy állt a Salamancákhoz mint én. ( Nacho : *sóhaj* Salamancas xD )

flora - 2018. 08. 30. 07:27

Akik itthon Netflix-en nézik: nektek is csak német audio sávval jött ki a 4/4 epizód? Felirat van angol, de amikor elkezdtek németül beszélni, és sehol az eredeti angol sáv, nem tudtam tovább nézni. Ilyet eddig a Netflixen még nem tapasztaltam, hogy egy amerikai sorozat epizód kizárólag németül szólal meg. :(

winnie - 2018. 08. 30. 07:50

ejha, ez kifejezetten (nem) vicces…

szerintem, ha jelzi valaki nekik, akkor korrigálni fognak, itt általában tényleg segítőkészek: https://help.netflix.com/en/contactus – hogy aztán lépnek-e, az majd kiderül.

flora - 2018. 08. 30. 10:05

Köszi a linket! cseteltem velük. :)
A válasz sajnos nem kedvező:

“As I have checked here, this is actually what we are able to get based on the license availability. Since we get the license per episode, there are times that the audio language you preferred may or may not be available.”

Ez alapján tkp. lemondhatsz arról, hogy a kedvelt színészeid eredeti hangját halld végig a sorozat összes epizódja alatt, mert lesz, ahol német szinkron van, vagy bármi más? Érdekes. Művészi szempontból sem értem, miért lehet egy eredeti új epizódot eladni forgalmazásra a Netflixnek az eredeti hang nélkül, hiszen az eredeti sáv szerves része a produkciónak. Weird.

Jack Bauer - 2018. 08. 31. 18:22

Tényleg vontatottab rész volt a Talk de a Salamancás beszólásért és Mike gyászterápiás előadásáért megérte.

Érdemes hallgatni a BCS Insider Podcastot, elég jó.

Raynes - 2018. 09. 02. 02:52

@Jack Bauer: nekem nem volt világos, hogy a gyászterápiás csoportban az a fószer miért hazudozott a nem létező feleségéről. Mi volt annak a lényege?

@flora: az angol Netflixen nézem, de majdnem biztosan csak technikai gikszer, összecserélték a hangsávokat a magyaron.

Jack Bauer - 2018. 09. 02. 18:19

@Raynes: Zavart volt a faszi. Hazudott, hogy oda járhasson és sajnálják. Mike végül leleplezte.

JRC - 2018. 09. 03. 19:04

Nekem nagyon hiányzik a Chuck, Jimmy, Kim, Howard négyes jogi vagy éppen magánéletes jelenetei. Tudom, ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább háttérbe szorul ez a vonal, de Jimmy/Saul most teljesen légüres térben van. Semmi motorja nincs a sorozatnak. Nacho és Gus féle történet szál egyáltalán nem köt le.

Geza Kovacs - 2018. 09. 04. 22:01

JRC: +1

Valami elveszett ennél az évadnál, gondolom a tesóval való kapcsolat és a jogászkodós vonalból eredő főszál hiánya miatt, másik pedig nincs még mindig. És itt nem 22 részes egy évad. Az 5. évad se volt rossz, de nem ment semerre. Nevetséges ez a saját útját kereső szerencsétlen karakter, hát az eredeti sorozatban lehetett gondolom 46 éves kb., most meg 56, látszik is rajta, de közben egy max. 30-35 évesnek megfelelően hülyéskedik a munkahely váltásokkal, trükközésekkel. Nekem ez az évad e tekintetben most totál hiteltelen. A drogos vonal meg unalmas, nem hiszem, hogy pl. ezt a mérnökös dolgot kellene eröltetni, miközben nincs húzószál mellette.

hbal - 2018. 09. 04. 22:47

Azért a 4 x 05 kezdőjelenete nem kicsit vett meg engem kilóra.
Maga a rész is kiemelkedő volt szerintem, nagyon tetszett. Howard-ot eléggé megsajnáltam amúgy a rész végi beszélgetésnél, de azért nem nőtt túl közel a szívemhez na… :D

clegane - 2018. 09. 05. 00:04

mit bénázik a magyar netflix?
a 4es részt először csak német szinkronnal tették ki, aztán levették, és csak x nap után tették ki rendesen.
az 5ösnek is kint kéne már lennie, de nincs.
hát minek fizetek elő ha aztán úgyis az a vége hogy le kell torrenteznem!

Dixon - 2018. 09. 05. 15:05

Hát ez a rész mintha egy incifincit nem haladt volna sehova…
Jimmy szála addig volt izgalmas amíg Chuck-kal jókat konfrontálódott, de így csak elevickél a langyos vízben.
A kartell szálat ( értem ez alatt a Salamanca bandát ) én őszintén szólva hiányoltam. Számomra azokban a karakterekben sokkal több potenciál van, mint a jogi szálon. És tökéletesen le is kötNE HA ( nagyon feltételes módban )hagynák őket kibontakozni, de sajna minden részben kapnak bő 5-10 percet és abból alkossanak valami karakterfejlődés szerűséget.
Értem én hogy Better Call !SAUL! és hogy Jimmy a főszereplő, őt kell nyomatni, de kérdem én, akkor minek vannak benne a többiek? Mindenki tökéletesen ugyanazt csinálja mát most mint 6 év múlva.
A mérnökös szállal egyet értek az előttem szólóakkal, hogy totálisan irreleváns. Tudjuk hogy meg fog épülni, tudjuk hogy drága lesz, még jó hogy nem azt is kitaglalják nekünk hogy hogyan választanak oda járólapot.

GeoCucc - 2018. 09. 05. 15:47

A történet lassú haladásával egyetértek, és tényleg kicsit bosszantó is, de ezt az ötödik részt én most sokkal érdekesebbnek/élvezetesebbnek találtam, mint az előző kettőt. És nem csak az elképesztő cold open miatt.

Persze igazi Breaking Bad-es hangulatot ad, ahogy Gus válogatja a mérnököt, ahogy Mike jön-megy a raktárakban, hogy Kim ül a bíróságon, de tényleg nagyon kevés idő jut így a szereplőkre, mindenki kap két-három jelenetet egy részben és kész. Három és fél évad alatt alig két év telt el a történetben: most 2004-ben járunk, a BB kezdetekor meg 2008-at írtunk, szóval kell valahol lenniük majd nagy időugrásoknak, ha nem akarják 10 évadig nyújtani, amíg összeér a két történet. Szerintem közeledünk az első időugrás felé, amivel áthidalhatnák azt az időt, amíg Jimmynek lejár a felfüggesztése. Aztán meg talán lesz majd még egy, miután beköltözik az ismert irodájába.

Nem tudom, hogy a készítők kalkulálnak-e még évadokkal az 5. után, de ha nem, akkor elég kapkodós lesz a hátralévő 15 részbe besűríteni a teljes átalakulást, a BB-érával való összefonódást (valahogy muszáj behozni Waltékat, mert önmagában is kerek és érthető sorozatnak kell lennie a BCS-nek), meg a Gene-történet lezárását. Meg persze “helyére tenni” az összes többi karaktert. És egyelőre azért kijelenthető, hogy nem kapkodnak :)

Azt azért el tudom képzelni, hogy Saul BB-végi kimenekülésének más okai is voltak, mint Walter lebukása. Már várom, hogy kiderüljön, milyen egyéb ügyeket bonyolított az általunk már ismert időszakban.

Geza Kovacs - 2018. 09. 05. 17:46

Bele se merek gondolni, hogy a mostani, parkolókban mobiltelókat terítő Jimmy hogy és mikorra lesz az egyszerre akár több drogkartelles főemberrel is kapcsolatban álló, csettintésre felgyújtott autók ügyét elsikálni tudó ügyvéd. Mai tempó mellett ez 10 évad is lenne.

Peterdi - 2018. 09. 11. 02:22

GeoCucc: én mondjuk sokakkal ellentétben nem várom kifejezetten Walter White későbbi felbukkanását, mert az ő élettörténetét – az 50. születésnapja előttit – nem igazán lehet beleilleszteni a Better Call Saul cselekményébe. Ha a Gilligan-univerzum idővonalát nézzük, Walt ekkor (vagyis 2003 körül) egy negyvenes éveiben járó, még egészséges kémiatanár, akinek még kissrác korú a fia, még nincs második gyereke, és eddig a pontig valószínűleg egész életében nem csinált semmi törvénybe ütközőt. Fura ezt kimondani, de a történet szempontjából teljesen jelentéktelen figura a rossz útra lépéséig, ellentétben mondjuk egy Gus Fringgel, akinek az élete és a felfutása csupa kérdőjel, és nincs az a kibontható backstory, ami ne lehetne érdekes vele kapcsolatban. Talán paradox, de ha együtt vesszük a két sorozatot, akkor Gus az igazi központi figura, akihez viszonyítva az egész történet értelmezhetővé válik. Walt sztorija a semmiből, egy hirtelen felindulásból indul ki, Saul pedig sosem fonódik össze közvetlenül Gus ügyeivel (lásd még: I know a guy who knows a guy). Szóval elképzelni nem tudom, hogy a Heisenberget megelőző Walt hogyan lehetne beilleszthető ebbe a történetbe, még ha egyébként tudom is, hogy ez a legnagyobb konc, amit később be lehetne dobni a rajongóknak.

Jack Bauer - 2018. 09. 12. 15:40

Múlt héten a rész eleje, most a Piñata vége ütött.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 12. 21:02

4×01-05

Végre kezdem utolérni magam a sorozataimmal, így most nekem dara volt az első öt rész, ezért kicsit visszakanyarodok az elejére. Én nem hinném, hogy Jimmy tette a sírba Chuck-ot. Chuck volt az az évek folyamán, aki folyamatosan fúrta Jimmy-t, nem hitt benne, nem támogatta, taposta, ahol tudta, Jimmy a betegsége alatt is támogatta. Az nem volt előzmény nélküli, hogy Jimmy bemártotta Chuck-ot a biztosítási dologgal. Szerintem aki ezt mondja, az elfelejtette az egész évad eseményeit. Chuck vastagon megérdemelte amit kapott. És még halála után is belemártotta Jimmy-be a kést (átvitt értelemben) azzal, hogy megírta neki a búcsúlevelet. Ha annyira hitt a testévérben, akkor miért nem támogatta, miért tett neki keresztbe annyiszor, miért nem hagyott rá semmit. Ami egyébként nekem fájó pont, hogy Chuck 8 millió dolláros részesedéséről hirtelen egy szó sem esett. Elrakott ugye egy 3 millás csekket, azzal mi lett? Minden ment az alapítványnak? Ebből a saját testvérének oda tudott adni 5 ezer dollárt. Hagyjuk már! Milyen testvér az ilyen? Persze Jimmy-t se kell félteni, de szerintem Chuck kapta, amit érdemelt.

Írják többen, hogy Kim miért van még Jimmy mellett. Az egészen biztos, hogy nem sajnálatból, nem tudom szerelem-e ez, de hogy szereti őt az biztos. Végre ebben az évadban igazi párként mutatják őket, látszik, hogy Jimmy teljesen komolyan gondolja ezt a kapcsolatot és Kimen is ezt érzem. Azért Kimet sem kell félteni, szerintem tudja, hogy Jimmy kicsoda. Én nem hiszem, hogy azon bukna meg a kapcsolatuk, hogy Jimmy hazudik neki erről-arról. Itt valami nagyon komoly dolognak kell történnie.

Én ilyeneken dolgokon nem gondolkodom, hogy mikor érnek össze az események a BB eseményeivel, vagy melyik szereplő mikor jut el ide vagy oda. Ez olyan mintha egy kapcsolatban 3-4 év után már azon agyalnék, hogy majd mi lesz 10 év múlva vagy mi lesz ha vége lesz. Ezzel pont azt az élményt veszti el az ember, hogy megélje a mostot, a jelen időt. A jogi szálat most nem erőltetik, mert az ment az eddigi évadokban, ami jogi szál azt Kim viszi, nem kell most ennél több. Elnézegetem szívesen, ahogy Jimmy seftel a telefonokkal vagy éppen csak azon agyal, hogy mit csináljon, mert ő ebben verhetetlen. Aztán persze megint pofára esik, mint mindig. Classic Jimmy.

Mike-ot akkor is élmény nézni, ha csak ül egy terápián, de a biztonsági tanácsadós jelenetei számomra szórakoztatóak voltak.

Gus egy pillantásától már összefossa magát az ember, merthogy tudjuk ki ő. Amikor az ő jeleneteit nézem, akkor mindig arra gondolok, hogy most már tényleg időt kellene szánni egy BB-darára, mert régen volt már az, koptak az emlékeim rendesen. A kémikus fickón egyébként röhögtem, mert az a színész játszik most a Billionsban és ő tényleg rohadt sokat öregedett a BB óta. A Salamanca ikrek állatok, őket nagyon jó, hogy behozták. Hector betegágyánál az a jelenet. Priceless.

cicero - 2018. 09. 12. 21:26

Lehet, hogy hülye kérdés, de nem értem, miért olyan fontos Gusnak, hogy HECTOR életben maradjon?

dysfunktional - 2018. 09. 12. 23:19

@cicero

Gus maga akarja eltemni lab alol Hectort, sokkal kimeletlenebbul, mint egy egyszeru mergezes vagy lepuffantas. Bosszut akar rajta allni, mert anno mikor Gus meg kishal volt kinyirta a tarsat a szeme lattara. Azt hiszem ezt meg a BB-ben adtak le flashbackkent.

dysfunktional - 2018. 09. 12. 23:35

Emlekszem, amikor anno a BB-t daraltam vegig, valahol a masodik evadnal spoilerbe botlottam, mi szerint WW meg fog halni. Mondanom sem kell, kisse felbasztam magam rajta, de ahogy haladt elore a sztori, elkezdett egyaltalan nem erdekelni. Majd mikor a vegere ertem, hiaba tudtam, mire megy ki a jatek, amikor lattam WWt utolso perceiben ugyanolyan, sot, talan meg nagyobb hatassal is volt ram az ending, mintha tudatlanul neztem volna vegig. Es ez a szep a Better Call Saulban is. Vannak ugyan kerdeses pontok, mint pl Kim es Jimmy kapcsolatanak a sorsa, de lenyegeben tudjuk milyen iranyt fog venni Jimmy tortenete. Ennek ellenere minden egyes pillanat, minden apro jel, elejtett szo, minden ami ezt a folyamatot egy lepessel elorebb viszi rettentoen hatasos. Nem beszelve azokrol a jelenetekrol,mikor Jimmy megfogadja maganak es masoknak, hogy minden rendben lesz, rendes emberre fog valni… Egyszerre rohogok a markomban es egyszerre szorul ossze a gyomrom, mert minden ilyen mozzanat csak hozzatesz ahhoz a karakterhez, akit a BB-ben megismertunk, Talan az fogott meg a legjobban, mikor az egyik reszben Kim vallara tette a kezet, es azt mondta: “I’m gonna fix things”. Volt egy kis deja vum, hadd ne mondjam. Szoval van olyan mely ez a sztori, hogy nem a nagy esemenyek miatt erdemes nezni, hanem a nuansznyi dolgok miatt, amiket gyakorlatilag be sem lehet spoilerezni. A sorozatnak ezen kvalitasa pedig tulmutat a Breaking Bad ilyen jellegen is, szoval en mar most nyugodt szivvel kijelentenem, hogy bizony a BCS jobban megfogott. Talan nem szorakoztat annyira, de jobban at tudok benne elni minden cselekmenyt. Kivancsi vagyok mire viszik ki az evadot, de masfelol teljesen mindegy nekem, amig megmarad ilyen groteszk modon szivszoritonak Jimmy karaktere es tortenete, felolem tortenhet vele barmi.

cicero - 2018. 09. 13. 10:29

@dysfunktional Köszi! Mondjuk, sejtettem, főleg miután elmesélte a gyerekkori történetet…

cicero - 2018. 09. 13. 10:32

@dysfunktional

És maximálisan így érzek én is, ahogy leírtad. Egyszerűen elérik, hogy minden pillanat érdekeljen, átélhető legyen. És ez már művészet kategória.

Adam9456 - 2018. 09. 13. 16:47

Nagyon lassú számomra ez az évad eddig, alig történik valami, a színeszek továbbra is kivalóak és a fényképezés is szép de a törtenet hihetetlen mennyire semmilyen eddig.
Vannak jobb pillanatok mint a múlt heti cold open vagy az eheti rész vége ezek miatt megéri de amúgy nem nagyon érzem ezt az evadot eddig pedig az előző három tetszett és ott annyira nem éreztem ezt. Kezdem azt érezni mint tavaly a The Americans 5. Évadánál az is egy ritka lassú unalmas évad volt.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 16. 18:19

Mindig csak noszogattam magam, de most nekiálltam hogy újra ledaráljam a BB-t, a 2. évad végénél járok, de már most érdekes így nézni a BB-t, közel 4 évad BCS után. Ahelyett hogy elkezdenék most áradozni, hogy még mindig mennyire jó nézni a BB-t, inkább azt írom le, amit Saul kapcsán észrevettem.
Habár csak a 2×08-tól szerepel benne, de azért már ez is sok összehasonlítási alapot ad Jimmy és Saul között. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy Jimmy azzá a Saullá vált, mint amit a BB-ben láthatunk. Ott egy izgága, törtető, iszonyatosan haszonleső, lepukkant valaki (a kinézete a BB-ben borzalmas, míg a BCS-ben Saul egy sokkal kifinomultabb valaki, mind kinézetre, mint beszédben). Szóval én nem tudom elképzelni, hogy Jimmyből egyszer az a Saul lesz, valahol óriási visszalépés ez a karakternek, ami hiteltelen nekem. Még 3,5 évad után is ég és föld választja el egymástól a 2 szereplőt. A BCS-ben Jimmynek megvannak a maga kis stiklijei, de durva dolgokat azért nem tudunk elképzelni róla, csak simán a felszínen akar maradni és Kimmel együtt vinni egy ügyvédi irodát. Ahhoz képest a BB-ben (már az elején is) úgy beszél emberek megöletéséről, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. A beszédstílusa, a gesztikulációja elképesztő. Az mondjuk tény, hogy nagyon jó dumákat írtak neki, de én arra már nem emlékeztem, hogy ő egy ennyire opportunista valaki volt. Az a kapcsolatrendszer, amivel rendelkezik már akkor, amikor Walt felkeresi az döbbenetes. Gyakorlatilag mindenre van embere és semmi és senki nem érdekli csak és kizárólag a pénz. Nem tudom meddig akarják a készítők csinálni a BCS-t, de ha akár a közelébe is akarnak érni a BB-ben látható Saulhoz, akkor vagy nagyon fel kell pörgetni az eseményeket vagy 10 évadosnak kell lennie a BCS-nek, mert Jimmy egyszerűen fényévekre van attól, akit a BB-ben láthatunk. Pedig már most is történt vele sok szarság, de minek kell vele történnie, hogy az legyen aki később lett?Persze a 4×06-ban már előadja Kimnek, hogy ő büntetőjoggal akar foglalkozni, de egy nagyon mély erkölcsi mocsárban dagonyázik a BB-ben, ott már szó sincs arról, hogy ő bárkinek akarna segíteni.

Még valami. Így visszanézve a BB-t, sokat öregedett Bob Odernkirk szerintem még akkor is ha fizikálisan amúgy jól tartja magát. Jonathan Banksen pedig még jobban látszik az idő. Így egyébként baromi jó nézni a sorozatot. Egy csomó dolognak van már így plusz jelentése, olyan mint összerakni újra egy puzzle-t. Biztosan végigpörgetem a BB-t most még egyszer.

Jack Bauer - 2018. 09. 17. 19:39

@Snoopyzit3: Fun fact: a savewalterwhite oldal még mindig aktív.

Másik, hogy a kémikus Gale vagyis David Costabile már minden jóban játszott, a Dróttól a BB-n át a Suitson keresztül a Billionsig. A nemtipikus mellékszereplő :)

rvtull - 2018. 09. 19. 21:59

7. rész szerintem zseniális volt.

Kellett már ez a kis ‘előrehaladás’ :)

mark - 2018. 09. 20. 11:18

A 7. rész elején a montázst elképesztően jól megkomponálták. Az egész rész nagyszerűre sikeredett egyébként, volt benne dinamika.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz