login |

Pilot-mustra: God Friended Me – 1×01

2018. 09. 12. 21:20 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Ha az ember sok kritikát ír, akkor óhatatlan, hogy olykor ismételje magát, és meg voltam győződve arról, hogy a tavalyi Kevin (Probably) Saves The World-ös írásomban már leírtam, hogy mennyire szeretem az embereken segítős, problémák gyökerét kutató, és azokat megoldó sorozatokat. Főleg, ha egy felsőbb hatalom súg a főhősnek, mint a Joan of Arcadia vagy (hogy klasszikusabb példát hozzak) Touched By An Angel esetében.

De tévedtem, ott valamiért nem citáltam elő ezeket a címeket, így maradjunk abban, hogy ha az ember sok sorozatot néz, akkor óhatatlan, hogy bizonyos ismétlődő alapkoncepciókba fusson bele. Bár persze attól, hogy az alapok megegyeznek, a végeredmény és főleg a történetek még teljesen mások, azt pedig tudjuk be a véletlennek, hogy a CBS által jóval a premier előtt netre feltolt pilot pont annyira jött be nekem, mint tavaly a már említett Kevin.

GOD FRIENDED ME – 1×01 – 6,5/10

Miképp a Kevin-ben, a God-ban is (vagy GFM-ben?) van egy főhősünk, akinek Isten (vagy valami hasonló) homályos feladatokat ad bizonyos emberekkel kapcsolatban. A cél értelemszerűen az, hogy Miles segítsen nekik, miután persze kitalálja, hogy mégis miben szorulnak segítségre.

Az egész sorozatnak a motorja az, hogy az erősen ateista főhőssel Facebook segítségével lép kapcsolatba Isten (egy GOD nevű felhasználóval), akit idővel bejelöl, és aki elkezd rögtön ajánlásokat küldeni neki, hogy kiket jelöljön be (na, nekik kell segíteni). Persze mindezt az ember nem fogja azonnal elhinni, élni fog a gyanúperrel, így a komikum magától adódik, egyrészt az ellenkezések révén, másrészt pedig annak köszönhetően, ahogy Isten próbálja bizonyítani hitelességét.

A főhős egyik “feladata” egy újságíró lány, aki témát keres, így kapva kap az alkalmon, hogy együtt próbáljanak kutakodni az ügyben, hogy mégis ki szórakozhat velük Isten nevében – minden más teljesen fonalas, kisebb csavarokkal. (Mellékszálon még egy haver sidekick is bekerül a sztoriba humorforrásnak, aki nem igazán komoly tényező, illetve a főhős tesója.)

Az ismerős séma mellett gondom talán csak annyi volt a nyitó résszel, hogy a megfelelő ritmus mintha hiányzott volna belőle. Olykor csak egymásra pakolva követték egymást a jelenetek, amikor az infóátadás vagy a lapozás megvolt, váltottak minden összekötés vagy felvezetés nélkül, ezt szerintem meg lehetett volna oldani gördülékenyebben is, de sok mindent akartak belepréselni ebbe a 43 percbe.

A God, akárcsak a Kevin, Isten ide vagy oda, nem valami vallásos sorozat, még akkor sem, ha az egyik szereplője pap (gondolom, nem véletlen), legalábbis téríteni biztos, hogy nem akar. Ettől még persze a hit vagy a felsőbb hatalom még bőven megcsócsálhatják, de az csak a folytatásban derül ki, hogy erre mennyi energiát akarnak fordítani.

Az efféle feelgood, “segítős” sorozatoknál mindig remek érzés, ahogy összeérnek a sztorik, amikor minden értelmet nyer és sor kerül a katarzisra, és ez itt sem volt másképp, de ettől még eléggé giccsesre sikeredett a zárás, ami egyeseket biztos el fog riasztani. Nem tudom, hogy ez mennyire szándékos, de jobban állna, ha nem vinnék túlzásba a dolgokat, pár könnycsepp is megteszi, nem kell özönvizet várni.

Tavaly a Kevin is döcögött az elején, de hamar rátalált a hangjára és kötelezően nézős lett, igazából csak azért nem pontozom magasabbra, mert előttem van a sok zseniális előd a műfajban, és tudom, hogy még bőven van hova előre lépni, de örülnék, ha megint lenne egy hasonló sorozatom, ami így tele van aranyos ötletekkel.

Szóval tetszett és kifejezetten érdekel a God Friended Me, és mivel inkább csak technikai kifogásaim voltak, amik simán kiküszöbölhetőek a belerázódási folyamat alatt, ezért mindenképp várós a folytatás, nem csak a Kevin helyére, hanem egyébként is jól esik egy fix, heti konstans mosolygás és melegség, szimpatikus szereplőkkel.

14 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2018. 09. 02. 20:58

Nem bántam meg, hogy belenéztem. Teljesen jó kis feelgood dráma lesz ez. This is Us feelign elkapott azért csak itt nem család lesz a fő téma. Legalábbis remélem, hogy nem valami hülye CIA-s dolog jön ki ebből a dologból. :D Azt se bánnám ha sosem derülne ki hogy ki is van Isten acc-ja mögött. A casting is remek Violett meg a srác jó párost alkotnak.

Annatar - 2018. 09. 02. 21:25

Nem biztos, hogy csak a szinopszis miatt belenéztem volna, jó ötlet volt szerintem, hogy elérhetővé tették. Elkezdtem nézni, és megfogott. Maradok :)

cherockee - 2018. 09. 02. 22:18

Megnéztem, meglepődtem, tetszett, nem szoktam ilyen sorozatokat nézni, de ez jó volt.

bobharo - 2018. 09. 02. 23:13

Hát nem is tudom hogy mondjam el de ez nagyon ott volt .Imádom ,végig mosolyogtam ez nagyon kellet.Remélem minden rész ilyen fantasztikus lesz!

abba - 2018. 09. 02. 23:19

10. percnél simán maradnék többre, a koncepció tényleg jó – igazából azért, mert egy ilyen sztoriba bármi belefér, amolyan ‘high-conceptnek álcázott’ sori az emberi életről.

Valamiért viszont megdöbbentem, hogy ez CBS, olyan low-budget érzést keltett bennem az egész, kezdve a vágással és a kameraállással.

spamdog - 2018. 09. 06. 15:16

Brandon Micheal Hall-t már a The Mayor-ban is nagyon bírtam, most végre a drámaibb oldalát is megmutatja.
Olyan érzésem volt mint ha az Eli Stone-t nézném…aztán megláttam a végén hogy Greg Berlanti produkciós cége készíti és egyből összeállt a kép!
Violett Beane-t a Falsh-ből hozhatta át.
Ami még vicces hogy a Főszereplőt Miles-nek hívják, az apját játszó Joe Morton a filmtörténelem leghíresebb Miles-ét játszotta el a Terminátor 2-ben Miles Dysont :)

FrankLuck - 2018. 09. 09. 17:46

28 percnél tartok, de már kiolvastam az egész internetet + leállítottam kétszer. Nekem kicsit Kevin (Probably) Saves the World-szerű (azt is kaszáltam), ennyi cukormázat nem bír el a gyomrom (30 percnél a beszélgetés teljesen kicsinál, fél óra után tényleg kellene, hogy ilyen szinten érdekeljenek a karakterek??)

Kissur - 2018. 09. 12. 21:48

Úúúú Violett Beane <3 Miatta muszáj bepróbálnom. De már így is rengeteg sorozatom van, és meló mellett nem bírok ennyit nézni. :D

heidfeld - 2018. 09. 13. 05:27

Eli Stone?
Nem tudom mikor, de meg fogom nézni.

Lui - 2018. 09. 18. 00:44

Nem vártam semmit, úgy indultam neki, de nagyon tetszett. Biztos maradok. Kellett már valami feelgood.

Saibinu - 2018. 10. 01. 18:28

Kevin Probably… nekem bejött. Belenéztem ebbe is és hát azt kell, hogy mondjam tetszik.

Maradok…

Tyberius06 - 2018. 10. 09. 16:55

Nekem egy fokkal jobban bejön, mint a Kevin’s Gospel (mármint a Kevin Probably…). Második rész is fasza volt, bár azért meglettem volna a párkapcsolati kavarás nélkül is, ugyanakkor meg valahogy tetszett, ahogy kezelve volt a szituáció. Amit nem értek, hogy “God” minek küldte/vezette oda a sidekicket? Hacsak nem ezzel akarta erősíteni a jellemét… mindenesetre fura volt.

winnie - 2018. 10. 09. 18:43

1×02: 8/10. Ó, hát ebben a folytatásban minden megvolt, amiért szeretem az efféle embereken segítős, abszolút pozitív, cseppet sem cinikus sorozatokat – azt hiszem, az előző kritikában írtam is róluk. Remélem, marad továbbra is ez hol mosolygós, hol feelgood, hol elérzékenyülős a hangulat, az pedig, hogy ilyen szépen összeűzték a dolgokat minden szinten, nagyon hatásos volt.

Verdikt: simán nézős. Eddig. Ha bármi negatív vagy semleges is van benne, az a podcast-es szál, ami kissé erőltetetten van a képben, kvázi prófétává téve a főhőst. De egyébként eddig minden klappol, sokkal jobban, mint a tavalyi Kevin Saves The World esetében. Vajon idővel be fognak hozni valami átívelő szálat?

Dalmayr - 2018. 10. 09. 20:34

Nagyon tetszett a második rész, jobban is mint az első. Kicsit azt érzem, mint a This is Us-nál, hogy jól egyensúlyoznak az érzelmes és a nyálas határán. Tuti maradok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz