login |

Pilot-mustra: You – 1×01

2018. 09. 18. 21:32 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– What’s chivalry?
– It’s treating people with respect, especially women like men should.

Na, akkor mostantól Penn Badgley-t is jegyeznünk kell, ha figyelemreméltó alakításokat sorolunk? Majd kiderül, hogy milyen lesz a Lifetime pszichothrillerjének a folytatása, hogy képes-e tartani a színvonalat, de az első rész alapján akár még új Dexter-ként is emlegethetnénk a sorozatot, hiszen itt is egy beteges dolgokat művelő antihős van a középpontban, akit nehéz nem szimpatikusnak találni.

YOU – 1×01 – 8/10

Nem hiszem, hogy első nekifutásra a You-t díjeső vagy hatalmas elismertség övezné (bár nem kap rossz kritikákat), eléggé popcorn műfajról van szó, de a karakterizálós thriller pont az egyik kedvencem, és nagyon jól szórakoztam a kezdésen, s csak azért nem akartam lejjebb pontozni, mert populáris (ehh, mintha az szitokszó lenne!). Persze tisztában vagyok vele, hogy nagyon könnyen beszappanozódhat a sorozat, mint az ígéretes kezdés után a Pretty Little Liars, de most még lehet bizakodni.

Az egyébként könyves alapokkal rendelkező (itthon: Teitt a hivatalos tartalma), de a regénybeli sztoritól már az elején némiképp eltérő You-t a legegyszerűbb úgy leírni, hogy egy stalker-ről szól – és ez az a kifejezés, amit korábban, például a bully-hoz hasonlóan sosem tudtam normális egy szóval meghatározni. A zaklatót szokták olykor használni, de nem erről van szó, hanem egy, a vágyainak tárgyát titokban követő (becserkésző) illetőről – és mi mindent az ő szemszögéből látunk, ahogy manipulál és ragadozik.

Joe egy nagyon rendes srác. Könyvesboltban dolgozik, a barátai (nincs sok) számíthatnak rá, és a nőkkel kapcsolatos deviánsabb viselkedést is erősen megveti (még a keze is ökölbe szorul), szóval, nincs oda azért, ha valaki például nem bánik jól a párjával. Nyilván ő sem veti meg a gyengébbik nemet, legalábbis erre következtetek abból, hogy a pilot úgy kezdődik, hogy kőkeményen bámul egy, a könyvesboltban nézelődő lányt, és elkezd fantáziálni róla.

El is beszélgetnek felületesen, de Joe ennyivel nem éri be. Elkezdi követni Beck-et, kideríti hol él, mit csinál (és kivel), amiben természetesen a közösségi média is nagy segítségére van, és (szó szerint) próbálja élvezni a helyzetet. Mindez persze amellett, hogy beteges, elég ártalmatlannak tűnhet. Csakhogy eljön az idő, amikor Joe úgy érzi, hogy bele kell avatkoznia az életébe is.

Körülbelül ilyen tempót kell diktálnia egy pilotnak, ráadásul a You amellett, hogy cseppet sem volt unalmas a kezdése (és ehhez flashforward-ra sem volt szüksége az in medias res miatt), olyan témával huzakodik elő, ami minimum felkavaró és provokatív, egyeseknek ijesztő, másoknak pedig még az is lehet, hogy izgató – bár pontosan tudjuk a Scream-ből, hogy a filmek nem csinálnak az emberből “pszichókat”, csupán kreatívabbá teszik őket.

Azért felkavaró ez az egész történet, mert csak a főhősön (és a gátlásosságán? vagy a betegességén?) múlik, hogy nem egy romantikus film kerekedik ki belőle, hanem egy olykor kifejezetten feszült thriller (vajon kiderül az igazság?), hiszen a szerelem, a vágyakozás és a megszállottság között a jelek szerint elég vékony a határvonal.

Amellett, hogy szórakoztató és szatirikus is a You, elég sötét a tónusa, és azért elég komoly kérdéseket vet fel (még ha olykor triviálisakat is), remélhetőleg valamennyire gyanakvásra készteti majd az ifjabb generációt, és nem csak azért, mert a pasink/csajunk lehet, hogy “pszichó”, hanem a barátaink viselkedése kapcsán is, hiszen már most látszik, hogy nem csak Beck és Joe, előbbi szemével kifejezetten ártalmatlannak tűnő kapcsolata lesz a középpontban.

A narrációt sokszor olcsó írói eszköznek tartják, hiszen tökéletesen alkalmas arra, hogy ha valaki nem képes jelenetek írásával infókat átadni, akkor mechanikus módon a főhős gondolatainak segítségével tegye meg. Én mégis szeretem a narrálást, főleg akkor, ha komolyabb funkciója van, amikor többlettartalmat is hordoz magában. Itt az, hogy halljuk Joe gondolatait, nagyon sok mindent megoszt velünk a srác karakteréről és gondolkodásmódjáról, de az infók mellett tényleg szórakoztató (és olykor elborzasztó) hallgatni, amiket gondol.

Annak ellenére, hogy a vége felé az a bizonyos, szerintem csavarnak szánt jelenet túlságosan is várható volt (mint ahogy a folytatás egyik szála is nagyjából kottázható a kiemelt szereplők ismeretében), nagyon jó volt a prezentálása, bár megvallom, hogy az azt követő slusszpoén már közel sem nyerte el a tetszésemet – egyrészt azért, mert pont ezt a húzást már láttuk máshol is tavasszal, másrészt pedig már előre félek az erre a vonalra pazarlandó, részeken át húzódó jelenetektől. De gondolom, megvan, hogy fogják érdekessé tenni.

Szóval abszolút elégedett voltam a nyitánnyal, várom a folytatást, azt pedig különösen, hogy mire megy ki a játék. Mármint a sztori is érdekel, de leginkább az, hogy a készítők miképp akarják kezelni a sorozatot, hogy mennyire tervezik a nézők berángatása után folyton emelni a tétet, és inkább guilty pleasure-ös irányba elvinni, ami a hosszabb távú sikerhez (és ahhoz, hogy közösségi oldalakon téma legyen) elkerülhetetlen.

28 hozzászólás Ne habozz!

Dalmayr - 2018. 09. 18. 22:03

Nem láttam, de tuti megnézem, több helyről is jókat hallottam. Bár nagyon furcsa Penn Badgley-t és a figyelemreméltó alakításokat egy mondatban látni, Gossip Girlben ő volt a leggyengébb láncszem. Azóta másban nem igazán láttam, ezek szerint fejlődött. Kíváncsi vagyok.

cherockee - 2018. 09. 18. 22:05

Kifejezetten olyan érzésem volt, mintha az egész a Fight Club univerzumában játszódna, nem tudom miért, tetszett a stílusa, tényleg kiválóan van megolva egy csomó jelenet. Második rész hasonlóan magas szinvonalú, és egy vödörnyi új kérdést is feldob, kiváncsi vagyok mire kerekítik ki. Főleg mert berendelték a második évadot.

FP Jones - 2018. 09. 18. 22:09

Ez a Bodyguard mellett az új kedvencem. Iszonyat jó!

Rammsch31n - 2018. 09. 18. 22:22

Asszem én is bepróbálom majd, ha lesz 1 kis időm. :)

Anni - 2018. 09. 18. 23:16

2 rész után eléggé bejövős. :) Tipikus olyan sorozat, amit biztos hetiben fogok nézni.

Penn Badgley nagyon creepy de jól áll neki ez a szerep, a csaj kicsit irritál és van, hogy veszekszek egy sort vele amiért nem veszi észre, hogy ott koslat mindenhol a srác na meg borzasztó naiv is.

Kíváncsi vagyok mi történt az ex barátnővel bár van egy sejtésem.. Na meg Shay Mitchell (akit jó újra látni) a PLL után gyanús, hogy itt is megkapta a leszbikus karaktert bár ez csak egy felvetés részemről.

Nina - 2018. 09. 19. 09:14

Az első rész egyelőre meggyőzött, főleg Penn B. miatt, a csaj engem is inkább idegesített, de meglátjuk, mi lesz belőle (haha).

infinity - 2018. 09. 19. 09:32

Nagyon bejött a pilot! Remélem tudják majd tartani a színvonalat.

azorka - 2018. 09. 19. 16:14

Ha az ember túllép az irdatlan butaságokon amikkel zsúfolt a sorozat (emberek ugye hatalmas földszinti panoráma ablakok és világítás mellett dugnak – oppardon szexelnek – maszturbálnak stb, egy kb 100 fővel zsúfolt szórakozóhelyen 10 méterről is ki lehet hallgatni egy beszélgetést, eltűnik a telefonom nem letiltom, hanem hagyom hogy használgassák, gázszerelő csak úgy jön megy a lakásban és mindenkit beenged)nos akkor még szerethető is a sorozat.
Igaz ha ezeket számba vesszük az egész úgy, ahogy van hiteltelenné válik, minden amúgy jogos kérdésfelvetése ellenére.Mármint ami a social media veszélyeit illeti.
Popcorn mellé tökéletes.

winnie - 2018. 09. 19. 18:53

azorka: a gázszerelőt azért megmagyarázták, az ablakos teljesen jogos, de az a helyzet, hogy az ember sokkal cifrábbakat is láthat, vagy éppen produkálhat, bár ekkora bikaablakhoz sosem volt szerencsém:)

D - 2018. 09. 21. 11:15

Nekem igazabol az az egy kerdesem lenne, hogy igy a naaagy #metoo movement utan halal komolyan gondoltak-e egy olyan ferfi foszereplot, aki ilyen szinten belegazol a noi karakter privat szferajaba es btw. meg gyilkol is?
Marmint alapvetoen sztem nem volt rossz az elso ket resz (bar a GG sracon kivul minden ms szereplo erdektelen), de nem nagyon tudom elkepzelni, h ezzel a karakterrel barmelyik nezo is azonosulni tudna. Az, h anno Dexterbol egy szeretheto sorozatgyilkost csinaltak, az kizarolag azert volt, mert “rosszfiukat” gyilkolt.

winnie - 2018. 09. 21. 20:47

alapvetően nekem is ez volt az első gondolatom, de a készítők és a csatorna pontosan tudják szerintem, hogy mit akarnak a sorozattal, ami idővel ki fog derülni, de attól, hogy valami merész(-ish), még nem érdemes a komolyságát megkérdőjelezni.

főleg, mert…, nem tudom. a néző hozzáállása egy ilyen karakterhez más ma, mint lett volna 4 éve? lehet, hogy van, aki ennyire megváltozott, mert az elmúlt egy évben mások tapasztalatai révén rádöbbent bizonyos dolgokra, arra, hogy “valami nincs rendben”, de nem hiszem, hogy a többség gondolkodásmódja akkorát módosult volna – akár pro, akár kontra. egy creep 5 éve is creep volt. az pedig, hogy egy gonosztevő sármos, nem újdonság. de nem kell annyira azonosulni vele.

én nem tudom, merre tartanak, de ezért is érdekel. tippre a sorozat nem valami exploitation porn lesz, vagy micsoda, ami arról szól, hogy milyen válogatott módon használja ki a főhős a prédáját – az necces lenne, de ha mondjuk valaki tanmesét akar prezentálni (vagy hogy mondják ezeket a tanulságos történeteket), megmutatni, hogy milyen emberek, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, akkor helye van a sztorinak.

az meg már készítői döntés, hogy milyen típusú karakterré teszik a stalkert.

D - 2018. 09. 22. 10:29

hja, egyetertek mindennel amit leirtal.

durva pszichologiai kiserlet ez most arra, h a nezok el tudnak-e fogadni egy ilyen szinten unconventional szerelmes part igy 2018-ban (az elmult egy evben tortentek utan/alatt).

audrey - 2018. 09. 22. 14:37

Az ilyen ‘sapkában elmegyek mellette és már fel sem ismer’ badarságok nekem is szúrták a szemem rettenet, de ezt félretéve elkapott a sorozat hangulata, Penn játéka és a narráció, ami az egésznek a színe-javát adja.

Marko92 - 2018. 09. 23. 21:05

Most láttam az első két részt. Nagyon megfogott, már szükség volt egy ilyen egyedi, újonc rétegsorozatra. Joe és Guinevere kapcsolatának kétlem, hogy pozitív kimenetele lenne mert a sorozat egyik mondanivalója az lehet, hogy veszélyt rejt, hogy az egész életünk fent van a neten. Ha Tényleg arra megy ki az első évad, hogy Joe megöli a nőt akkor hát kaptunk egy sorozatot egy full negatív hőssel. Ha megöli tuti nem lesz szerethető karakter…de unalmas sem:)
Valaki itt olvasta a könyvet? Érdemes elkezdeni?

D - 2018. 09. 24. 14:53

Najo, most mar komolyan elkezdtem sajnalni ezt a szerencsetlen sracot, h elvallalta ezt a szerepet :D Hat nem eleg, h pszichopata stalker killert csinaltak belole, de raadaskent meg ami a mai resz vegen tortent?! :D

abba - 2018. 09. 25. 21:39

Nekem nagyon az jött le, hogy amit a srác csinál, az halálosan ijesztő és beteges, de mégis lenyűgöző volt belelátni valaki ilyennek a fejébe.

És nem hiszem, hogy a #metoo-sok ezt pozitív betekintésnek gondolnák, hiszen mégis csak egy pszichopata gyilkosról van szó a sorozatban, nem mutatja be kifejezetten aranyos jófej, meg nem értett gyereknek. Pont ebben a rejlik az izgalom, hiszen a srác a saját fejében főhősnek tartja magát, nem rosszfiúnak.
Ezt csak a pilot után mondom, de a hangvétel egyértelmű számomra eddig – a You egy olykor szatirikus, olykor őrült sötét popcornthriller. Jó, a főszereplő meglepően összetett, és sok szerethető tulajdonsága van. Egyébként ha már metoo, akkor tekinthető a sori amolyan elrettentő mesének – zárd le a telefonod, ne posztolj nyilvánosan social medián stb.

Snoopyzit30 - 2018. 09. 28. 18:03

1×01-02

Ne szépítsük a srác egy pszichopata gyilkos, egy nő sem akarna ilyen pasit. Még az elején az rendben van, ahogy rákattant a csajra, meg a neten utána nézett, de Benji elrablása az iszonyú túlzás volt szerintem. Ott én elvesztettem minden szimpátiámat a karakter felé, márpedig így nem csak simán creepy, hanem sokkal ijesztőbb annál.

Lehet, hogy csak nekem sok egy kicsit ez, és másnak meg szórakoztató, de mindig megrémiszt az emberi kiszolgáltatottság, valahogy át tudtam érezni, hogy Benji milyen kétségbeesett lehet, pedig ez közel sem volt még egy ilyen Natascha Kampusch féle ügy. Valamiért Joe úgy gondolja, hogy joga van ilyen szinten beavatkozni emberek életébe és meggyilkolni valakit. Pedig Benjinél azért vannak rosszabb emberek is.
Ennek ellenére a készítőknek jár a pacsi, mert elérték, hogy várjam a 3. részt. Kíváncsi vagyok mit virítanak ott. Ott nálam eldől, hogy kaszálom-e.

Anni - 2018. 10. 01. 18:47

Továbbra is jó sorozat de eddig a 4. rész volt a leggyengébb teljesen hidegen hagy a csaj apakomplexusa.
Ezen felül továbbra is nagyon idegesítő Bec. Eddig minden részben levágott egy hisztit elküldte Joe-t a francba aztán vissza ment hozzá mert rájött hogy ő az isten, illetve a naivsága és vaksága még mindig hihetetlen.
Joe teljesen elborult beteg elme.. de már majdnem elérte, hogy szurkoljak neki. :D

Necridus - 2018. 10. 02. 14:27

Valóban egy kis visszaesésnek érződött a 4. rész, de ettől függetlenül nagyon bejön stílusra, színészekre, karakterekre és történetre is a sorozat, már meg is rendeltem a könyvet, amiből a sori készült :D

Snoopyzit30 - 2018. 10. 03. 13:25

A 3. rész vége… LOL! Bírom a készítők humorát.

Egyébként mi lett a könyvekkel, amiket Benji széttépett a pincében? Volt egy ilyen jelenet, hogy minden tele van a széttépett könyvek lapjaival. Azok is mind ritka könyvek voltak, azokat hogyan pótolta Joe? Mert a 3. részben, amikor lement a csajnak megmutatni az ő kis szentélyét, akkor megint patika rend volt, ott sorakoztak a könyvek a polcokon.

Így 3 rész után egyelőre nézős marad, bár a csaj nekem nem szimpatikus.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 03. 15:42

Még valami eszembe jutott a 3. rész nézése közben. Egy pillanatra azt hittem, hogy a sorozat egy ponton átmegy majd “How to get away with murder”-be, de aztán nem. Végül Joe simán elégette a hullát vagy mi lett? Azért az is zavarna, ha ilyen könnyen meg tudná úszni a gyilkosságot.

Anni - 2018. 10. 04. 22:19

Jó kérdés mi lett a könyvekkel mondanám, hogy megjavította őket Joe de az eléggé lehetetlen lenne.. :D
Igen feltűnés nélkül elégette a hullát.. pedig két ember még ott is volt a helyszínen. Egyszer gondolom csak feltűnik valakinek, hogy Benji sehol sincs hiába is posztolgat a nevében.

bara - 2018. 10. 17. 16:42

Érdekesen indult (én nem osztom az igényt, hogy a főszereplő szerethető kell, hogy legyen), de egyre kevésbé értem, hogy ez az ostoba, sekélyes tyúk miért kell bárkinek is ilyen megszállottsággal. Egyszerűen semmi értékes nincs benne.
Ez a Peach in love szál, ami az utolsó 2 részben ment, szintén nem jön be, bár még mindig hihetőbb, mint a srác ragaszkodása.
Gőzöm sincs, mire akarják kifuttatni a sztorit, de úgy néz ki, hogy semmire. Évadzáróra visszanézek, de kötve hiszem, hogy mulasztok, ha a köztes részeket hanyagolom.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 17. 21:25

@bara: “én nem osztom az igényt, hogy a főszereplő szerethető kell, hogy legyen”

Mi sem akarjuk szeretni a főszereplőket, nem erről van szó. Szimplán megállapítottuk azt, amit te is, hogy nem szimpatikus (a te szavaiddal élve ostoba tyúk).

winnie - 2018. 10. 18. 05:05

“@bara: “én nem osztom az igényt, hogy a főszereplő szerethető kell, hogy legyen””

nem biztos, hogy a szerethető a jó szó, de muszáj, hogy legyen abban valami, akit néz az ember, hogy szórakoztató legyen a sorozat. valaki olyat senki nem fog nézni, aki zavarja, és ez a zavarás sok mindenben kimerülhet, pl. szimpátiában vagy abban, hogy érdekli-e a sorsa. egy írónak sem célja, hogy ne érdekes főszereplőt írjon.

bara - 2018. 10. 18. 08:14

@Snoopyzit30: hoppá, nekem az a csaj annyira nulla, hogy főszereplőnek se tekintettem. Nekem Joe az egyetlen főszereplő. Ő mondjuk érdekes, a motivációt viszont nem értem. Próbálták szájba rágni (ex-re flashback), de azért volt erre is szükség, mert egyszerűen nem jön át.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 18. 13:53

@bara

Kicsit még le vagyok maradva, mert a 4. részig láttam csak, de még 1-2 részre maradok aztán meglátom. Egyébként hány részes is lesz az évad?

Dawnie - 2018. 10. 18. 21:29

10 részes

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz