login |

Fear The Walking Dead: vége a 4. évadnak – írta Kissur

2018. 10. 05. 22:30 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Hatalmas váltást hozott a Fear 4. szezonja az új showrunnerökkel, új szereplőkkel és az új stílussal. Ez sok új nézővel is járt (jelen!), akik közül jó páran a félévad elején megint kiszálló winnie-vel ellentétben ki is tartottak végig. Tény ugyanis, hogy ez a 16 rész már inkább hajazott a The Walking Deadre, és engem ez is tartott meg, de biztos, hogy a régi motoros rajongók közül sokakat ez lökdösött a kaszálás irányába.

Szóval leginkább erről a szezonról, illetve arról tudok véleményt mondani, hogy visszatérésem révén mi mindent szűrtem le a látottak alapján. Az összkép elég vegyes lett. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Még keresi az igazi útját a Fear The Walking Dead, de mutatott olyan jó jeleket, ami bizakodásra ad okot. Viszont emellett ott vannak az anyasorozat gyermekbetegségei, ami miatt több epizód is félrement nálam. Igyekszem nem párhuzamot vonni Greg Nicotero feltűnésével.

Mint az évad első felében, úgy most is, a finálé volt ami rontott a minőségen. A 4×09 olyan volt, mintha lett volna egy nagyobb vágás a két félévad között. Megtörtént a nagy vihar, amit számomra meglepő módon gyorsan lerendeztek. Szétszórták a szereplőket, hogy aztán az egymásra találásukra építsék fel ezt a 7-8 részt. Kicsit, mint a The Walking Dead S4 második felében. És nem ez lesz az egyetlen párhuzam, amit vonok a másik sorozattal.

Mindenki megkapta a saját epizódját, és ahogy ez lenni szokott, nem mindegyik lett jó. Az Alicia-Charlie párosra felépített rész, talán az évad leggyengébbje lett, pedig az egyik régebbi főszereplőről van szó, őket pedig meg kéne becsülni. De úgy tűnik, hogy nem sikerült, mert Luciana és Strand nem kaptak szinte semmilyen szálat. Előbbi találkozott a Jegesmedvével, és keresett neki sört, egyfajta mellékküldetésként, Victorral viszont látványosan nem tudtak mit kezdeni. Ő végigitta a félévadot. Látszik, hogy rebootolni akarják ezt a spin-offot, és ez az eredeti karakterek rovására történik.

Az új karakterek viszont számomra elég jól sikerültek. Sokkal jobban illik a világba John, June, Morgan vagy a kamionos páros. Viszont Jimbo vagy Al fogalmam sincs, hogy maradtak eddig életben. Közös motívumnak megmaradt, hogy mindannyian kerestek valamit a vihar után, vagy önmagukat, vagy egymást, valamint a megváltást, hogy a múlt árnyait maguk mögött tudják hagyni.

Érdekes módon Morgan figuráját a Feares írók jobban meg tudták ragadni, mert fele annyira sem volt idegesítő, mint az anyasorozatban. Egyébként ő nagyon szép ívet írt le, az egyedülléttől indulva eljutott addig, hogy szüksége van a csoportra, és bármit megtenne értük. Bár a pacifista hozzáállása még mindig zavar, de ez legyen a legnagyobb baj.

A kamionos páros Sarah és Wendell nem tudom, hogy milyen lelki indíttatásból csatlakoztak a csapathoz. Úgy lettek bemutatva, mint portyázók, akik átgázolnak az embereken, aztán egyik részről a másikra már segítettek is rajtuk. Akit ki szeretnék emelni még, az June. Elképesztő, hogy az évad első feléhez képest mennyire kinyílt a karakter, pedig számomra ő teljesen jelentéktelen volt, most pedig eléggé meghatározó alak lett.

Nézzük akkor a kicsit sem nyilvánvaló párhuzamokat az anyasorozattal. Eleve itt is és ott is volt Jim, akit megharaptak, és amikor a tetőn nekidőlt a falnak, az teljesen olyan volt, mint az TWD S1 a fánál hagyott Jim.

Ha már a város: az meg tisztára olyan volt, mint amikor Atlantában voltak Rick-ék, az autóriasztós megoldásról nem is beszélve. De ezek még a jobbik időszakot emlegetik fel, szóval egy nosztalgia gyanánt nem rossz, csak épp nem túl eredeti.

Muszáj írnom a félévad “főgonoszáról”. Nem szeretném ezt a kifejezést használni rá, mert nem igazán volt az, csupán egy zavart elme, akit ért egy trauma, ezért évekkel(?) később is bosszút akar állni mindenkin, aki jót akar cselekedni ebben a kegyetlen világban. Az arcra írt szövegek értelmét őszintén szólva nem értettem, de a pórázzombitól kezdve a hajviseleten át külsőségekben kvázi Michonne-t másolták le.

Kár, hogy őt csak egyfajta gátnak szánták az írók, akivel kitölti az üresjáratokat, és motivációt ad a főhőseinknek. A halála előtti utolsó tett, miszerint megmérgezte a vizet, ezáltal percekig nézhettük ahogy mindenki szenved, felesleges volt.

Ennek a világrésznek is kellene egy Negan, aki megritkítja a szereplőgárdát, mert egyrészt túl sokan vannak, és így nem jut mindenkire idő, másrészt elkélne egy komolyabb konfliktus. Az értékelés előtt mindenképpen szeretném kiemelni azt a hihetetlenül gáz pillanatot, amikor a vízparton mindenki kapott egyetlen mondatot. Annyira a Szomszédok epizódvégeire hajazott, hogy elkezdtem dúdolni a zenét, és tényleg megidéződött a magyar teleregény!

Maga a finálé csak egy gyenge 5/10-et érdemel, azon kívül szórtam a 7/10-eket az Aliciás rész után. Mindenképpen felüdülés volt kiszakadni a The Walking Dead világából, és lehetőségek még bőven vannak a sorozatban.

A kérdés már csak az, hogy merre indulnak majd az 5. évadban? Hasonló úton, mint az előbb említett sorozat, vagy ismét útra kelünk? Hála az új karaktereknek, jövőre is ott leszek az évadnyitónál. Aztán utána amerre megy a történet, attól függ, hogy maradok-e.

25 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2018. 10. 02. 07:01

lehet át kellene nevezni a sorozatot Morgan és a haverokra. szinte nem is foglalkoztak az FTWD régi karaktereivel. eléggé beszürkült mindenki, csak Al és John-June kapott csontot. a fagyálló sem nyújtott sok izgalmat, reméltem valakinek annyi lesz. nálam a “cliffhanger” sem működött. amilyen erős volt néhény epizód olyan semmilyen lett a vége.

Quantumleap - 2018. 10. 02. 08:30

dexike3: Milyen régi karakterekkel kellene, hogy foglalkozzanak? Már csak Alicia és Strand van. Volt velük foglalkozva az előző részekben.

dexike3 - 2018. 10. 02. 20:02

az lehet, de nekem nem jött be ez a Morgan és a haverok epizód. a harmadik és a második évad befejezése is sokkal jobb volt. azért most nem fogok agyalni a következő kezdésig, hogy kivel mi történhetett (melyik kocsival mi lett). elmaradt az megmutathatták volna a DS videókazetta tartalmát is (Daniel Salazar), vagy az Abe&Doctor videót (Abraham, Eugene), de inkább Althea leszbikus voltát kellett megerősíteni pár snittben (amit már az elején levágtam róla). itt lett volna az ideje Christ visszahozni badassként.

Csilla0422 - 2018. 10. 02. 22:12

A butaságok ellenére is jobb volt, mint S2 és S3. Jót tett a sorozatnak, hogy eltávolították a Clark család egy részét. (Viszont a módja nem volt szép.) Azért Madisont nem kellene szentté avatni, mert csúnya dolgokat művelt.

Morgan idegesítő karakter, de erre szintre lépett Strand is. Ők lehettek volna a finálé áldozatai.

Aliciat rossz irányba vitték el, túltolt lett, mint az anyja. Legalább a szíve néha a helyén van.

Al a kezdeti csak vagyok után elég érdekes arc lett. S5-ben Al házon belül kap párt vagy behoznak neki valakit? Wendell és Sarah az első pillanattól fogva jók.

A pozitív meglepetés Luciana volt. Kimondottan jót tett neki az “özvegység”.

June és John aranyos, szerethető páros. Kétségtelenül a Fear legjobb epizódját szállították.

A legnagyobb wow meg Jenna Elfman. Komikaként elképesztő, amit itt művelt. Nem gondoltam volna, hogy ilyent is tud. June sokkal jobb vezető lenne, mint Morgan.

Az évadban volt pár unalmas rész és a finálé is köztük van. A karakterek miatt érdemes maradni.

fishking - 2018. 10. 02. 23:55

Az embereket teljesen hülyének nézik a készitők. Pl.Hirtelen talál egy sörös kocsit, Fut mint a nyúl Morgen papa sérült lábbal. stb. Ö lehetne a következő szentatya. Itt az lett volna a nyerő ha kinyirják az összes karaktert. De gyávák a 12 majmon (Jimbo) kivül senki nem halt meg. Álszent egy ember mindenkin segíteni akar és mindenkit mindig bajba sodor. Itt akkor nyert volna nézettséget ha csak 1 vagy 2 túlélöje lett volna a mérgezésnek és mind meghal.
Helyette most superhösök lesznek és elosztják azt a keveset is amilyuk van.
Rájuk férne egy kis Negan.
Ez az évad Bullshit volt.Madison nem lacafacázott volna vagy Nick simán leölik a banyát.
Itt márcsak a Strand, Alicia és Luciana karaktre a nem idegesitő egyedül. A többi hulladék és ovodás elme szinten müködnek ahogy a készitök is annak nézik az embereket.
EZ a sorozat a Walkin dead világ szégyene lett. Le Morgannel. Le az irokkal.

hummel - 2018. 10. 03. 10:12

„Milyen régi karakterekkel kellene, hogy foglalkozzanak? Már csak Alicia és Strand van.”
Strand esetében én hiányolom az örökké szervezkedő fickót, akit megismertünk. Az utóbbi részekben a legtöbb amire futotta tőle, hogy egy üveg piáért majdnem az életét áldozta. Alicia rendben volt. Viszont Luciana karaktere szintén eléggé súlytalan lett.

Több logikai kisiklás van a történetben, csakhogy eljussanak a kívánt cselekvési pontig, ezeket a hanyag írói munkákat (nesztelen zombik, otthagyott etanol, Jimbo halála, …) csak egy kevés ráfordítással simán el lehetne kerülni és akkor nem bosszankodna az ember.

Levi - 2018. 10. 03. 10:58

Érdekes, én pont Luciana karakterére mondanám, hogy negatívum… A 2. Évadban egy nagyon erős, határozott vezetőt ismertünk meg (oké, az öreg volt a vezető, de értitek mit akarok mondani). A 3. Évad első felében kevés szerepe volt a lőtt seb után, de én végig izgultam mi lesz vele, főleg Travis halála után. Azt hittem vele is meglépik. Érthető módon elment onnan, és utána már nem is szerepelt csak abban az álom jelenetben. Én teljesen meg voltam róla győződve, hogy Troy-jal találkozik a száműzetése után vagy Salazarekkal lesz. Na, ebből semmi nem lett. Most visszahozták, örülök is neki, de mintha nem is ő lenne… sodródik az árral, semmi önálló tevékenysége nincs, nyoma sincs annak, akit megismertünk. Ha ez a Luciana lett volna az elejétől, aki most, akkor meg sem kellett volna írni a karaktert, simán betölthette volna Ofelia is a szerepet. Nagyon sajnálom, mert kedvelem és a színésznő is kifejezetten ügyes szerintem, de nekem kevés és súlytalan lett a karakter. Nem szeretem ezeket a párhuzamokat, de részemről olyan lett, mint Sasha. Remélem az 5. Évadra kitalálnak neki egy jó vonalat és újra érdekes karakter lesz. Luciból sokkal jobban kinézhető az a badass, mint ami Aliciaból lett, vagy amit Madisonból próbáltak faragni (aki a mai napig nagyon hiányzik a történetből).

dexike3 - 2018. 10. 03. 13:30

@hummel
@levi
egyetértek veletek, pont ezeket hiányoltam én is. Strand iszákossága, Luciana tesze-toszasága inkább annak tűnik, hogy az írók nem is a akartak velük foglalkozni, csak az újabb szereplőket domborították ki, és Morgant állították a fókuszba. jó lenne, ha változtatnának ezen az S5-re.

Geza Kovacs - 2018. 10. 03. 20:52

Hú, ez borzalmas volt. Amikor haldokoltak mind egyszerre, és mindenki mondott 1-1 mondatot nagyon jelentőségteljesen, az totál Szomszédok volt, hangosan röhögtem.

Driver76 - 2018. 10. 05. 13:58

Geza Kovacs Pont erre gondoltam én is . Milyen gyatra volt.

Rubber Duck - 2018. 10. 06. 02:19

Számomra az évad második fele totál mélyrepülés, igazából az első rész is azért volt némileg érdekes, mert kíváncsi voltam, hogy hozzák össze az idősíkokat. Elég gyengén.

Madison és Strand között volt “kémia” -ahogy szokták mondani. Erre Madisont kinyírják. Ezért volt súlytalan Strand a második részben: John karaktere engem konkrétan Buzz Lightyear paródiájára emlékeztetett, ami azért elég súlyos.

Alicia és Charlie: már attól is kirázott a hideg, hogy ha együtt voltak, állandóan a nevükön szólították egymást -akkor is ha senki más nem volt a közelükben!!! A közös részükben Charlie konkrétan legalább 3x egymás után kimondja, hogy “Alicia” mielőtt mondana neki valamit. Minek? Nincs más vele, akihez beszélhetne!
Ad 2: Mi a túró volt ez??? Valaki meggyilkolja a testvérem, majd hisztizek -utána meg mintha semmi sem történt volna együtt kocsikázunk tovább. Ráadásul mai napig nem értem a kislány motivációját: miért ölte meg Nicket? Mi volt az indíték? Ha valamilyen mentális ok, akkor hogyhogy seperc alatt kigyógyult belőle? A vízzel elárasztott jelenet nekem semmilyen választ nem adott erre.

Hogy Morganra helyezték a hangsúlyt, talán érthető -de egy ilyen viselkedésű Morganra??? Teljesen kivették a karakterből az érdekességet, minden valamirevaló jellemzőjét megsemmisítették, kaptunk egy sematikus papírmasé figurát, minden érdekes jellemzőjét kiölték belőle.

Maggie Grace karaktere: komolyan elhiszi vki, hogy egy apokalipszis közben az a legfontosabb tennivaló, hogy egy kamerát működtessünk? Honnan van hozzá energia? nem vmi fontosabbra kéne azt használni? Tudom, az évad egyik fő motívuma az emlékek, a megőrzés -de ez nekem akkor is hiteltelen, minimum túlzás (pedig a hasonló motívumot a Cloverfieldben teljesen odaillőnek találtam, ott nem volt benne semmi életidegen jellege).

Momo és Jimbo: ez egész egyszerűen infantilis, debil húzás volt. Mivel én szinkronosan nézem, nem tudom, hogy az eredetiben is így van-e, de ez egészen gyerekes megoldás, teljesen idegen a sorozattól.

Előttem már írták a Szomszédok hangulatot: engem is pont ez fogott el, néhány jelenet alatt: mindenki mindig szépen megvárja, amíg a másik befejezi a mondókáját, majd utána szépen, tagoltan elmondja az övét. De hát itt egy hatalmas kataklizma kellős közepén vagyunk, az emberek állandó rettegésben élnek! De mégis mindenki halál nyugodtan beszél, senki sem szól bele a másik beszédébe, nincsenek egymás szavába vágott mondatok, félbemaradt, zavaros, stresszes mondatok, mindenki úgy beszél, mintha egy felolvasóesten lenne.

+1: Az egész évadot bele lehetett volna sűríteni kb. 5-6 részbe, a második részét az évadnak, konkrétan kb 2 részben el lehetett volna mesélni.

winnie - 2018. 10. 06. 04:54

“De hát itt egy hatalmas kataklizma kellős közepén vagyunk, az emberek állandó rettegésben élnek!”

azért ez túlzás. az emberek zöme falak mögött, kisebb közösségekben, nyugalomban él. mostanra már a zombik sem ellenfelek, csak nagyobb hordában. bár az tény, hogy aki nem telepedett le, annak kissé zaklatottabb az élete.

Csomi - 2018. 10. 06. 14:54

Nekem az előző évad sokkal jobban bejött. A 4. olyan parttalan volt mint a kiáradt folyó Hiányozni fog Madison és Alica tesója is. Victor még itt van de nem sok vizet zavart. Az új karakterek közül Morgant jó hogy betették (az eredeti sorit nem nézem így nincsenek előítéleteim), John, Althea és June is oké. Gyakorlatilag lecserélték a főszereplők nagy részét. Hiányoltam a régieket ( aki még él az egyre kisebb szerepet kap) az újakat még nem szoktam meg. A kamionosokat nem is tudom hová tenni. A hibbant nőt betenni a félévad gonoszának gyenge húzás volt. Ez az évad ráment a szereplők leváltására és hogy mit kapunk jövőre…
Ja a végén ez a mérgezés, Morgan meg sérült lábbal sört talál a rég kifosztott semmi közepén és még oda is ért időben…ez q@@va gagyi volt

lalakov - 2018. 10. 07. 16:21

Én szeretem a zombivilággal foglalkozó sorozatokat, de csak engem zavar, hogy ennyi idő elteltével is simán találnak pöcre induló járműveket? És hogy adott járművekből sosem fogy ki az üzemanyag? A végtelen számú lőszerről már nem is beszélve.

rapguruz - 2018. 10. 08. 07:13

Alapjaraton volt pár rész ami sokkal jobb mint egy átlag FTWD epizód, de ez a semmilyen vegkifejlet nekem nem tetszett… Tényleg akkor lettek volna tokosek az írók ha van tétje a fagyallos dolognak, de semmi… Nyilván ezt is megoldottak 5perc alatt… Így semmi izgulni való nincs, tudjuk hogy kábe tét nélküli, súlytalan az egész.. Amúgy csak én siklottam el afelett, hogy Madison vajon el e még vagy sem?

winnie - 2018. 10. 08. 07:33

ő meghalt a 4×08-ban.

ayren - 2018. 10. 08. 15:12

“Mindenképpen felüdülés volt kiszakadni a The Walking Dead világából”

Szerintem ez ugyanaz a világ. :)
Legfeljebb az arcok mások, de még ez sem teljesen igaz, hiszen ott van Morgan.

Kissur - 2018. 10. 08. 15:30

ayren: Úgy értettem, hogy abból a mikrouniverzumból, ahová beszorultunk az utóbbi évadokban. Alexandria-Hilltop-Sanctuary-Oceanside. Itt meg azért más arcok, más környezet, tágabb világ(nak érződik).

ayren - 2018. 10. 09. 19:26

Kissur
Igen, tudom, hogy értetted, de akkor is viccesen hatott a mondat. :) Annyira ugyanaz az egész a neveket leszámítva…

dexike3 - 2018. 10. 10. 12:59

@ayren:
végül is Morgan “ugyanaz”, szóval a szereplők egy része.

Kissur - 2018. 10. 11. 09:53

Legközelebb egy ügyvéddel átnézetem az írást, hogy ne lehessen belekötni. :D
Ez a Morgan szerencsére csak részben emlékeztetett a TWD-s 7-8.évados karakterre.

Nheil - 2018. 10. 13. 12:22

Én egy ideje már csak a háttérben nézem a Feart, már nem nagyon tud lekötni.Mondjuk dobálózás közben. Már maga twd sem az a város sorozat, mint régen, a Fear pedig soha nem is volt az. Bár az első évad legelső részei még jók voltak és harmadik évadban volt egy is fellángolás. Sőt, a a mostani új szereplők is jók lettek, az idegesítő és nonszensz Al kivételével.
Strand mintha ott se lenne, teljesen súlytalan és értelmetlen karakter lett. Akkor már maradt volna inkább Madison helyette, biztosan jó páros lett volna Morgannel, a döntéshozatalokat érintően mindenképpen.

Szép, látványos a Fear, csak épp nem tart semerre és nem izgalmas. Már tényleg arra gondoltam, hogy össze kéne fuzionálni az anyasorozattal, menjenek csak el Alexandriába. Ja aztán mégse fognak. Vagy Morgan mégis elindul. Vagy nem.

Nheil - 2018. 10. 13. 12:23

Dobálózás = diablózás …

Tipca - 2018. 10. 27. 14:56

Fura, hogy valaki szerint ezzel az évaddal vált jobbá a Fear. Igaz, mindenki mást keres a sorozatban, más miatt szereti ezt és a Walking Deadet is, csak pl számomra ez az évad, még ha alapvetően a WD jobbik évadjait idézte, akkor is csak ennyi volt: egy WD klón. Az első három évadnak megvolt a maga stílusa, hogy nem világot akartak megváltani, csak életben akartak maradni, mentek/menekültek egyik helyről a másikra, és alapvetően egy kisebb csapatról, egy családról szólt. Erre ebben az évadban mit kaptunk? Egy fekete-fehér kultúr-drámát zombikkal. És itt nem feltétlen a dráma a baj. Az első évadok tele voltak színnel, élettel, és gondolom, ezzel szimbolizálni akarták a készítők a pusztulást és a szürkeséget, de már falra mászok a színtelen képektől, ami a WD-t is jellemzi. Szó szerint voltak olyan jelenetek az évad második felében, amiről fel sem tűnt volna, ha véletlen egy fekete-fehér tévén kezdem el nézni.
Az új szereplők nem rosszak, John-t és June-t külön csípem, de azt sajnálom, hogy a legtöbb potenciállal rendelkező karaktereket (Nick, Madison) módszeresen kiirtották, az olyanok meg, mint Alison és Luciana vígan szaladgálnak.
A sorozat egyik pozitívuma, amit eddig szerencsére meghagytak, hogy nem erőltetik az évadokon áthúzódó főgonoszokat, és a rétestészta szálakat, de attól félek, a farmergyár az új börtön szerepét kívánja betölteni, és a következő évad(ok)ban itt fognak letelepedni a szereplők. Ne legyen igazam!

winnie - 2018. 10. 27. 15:52

tipca: nem helyes az a gondolkodás, hogy ha te nem értesz egyet (ha nem erről van szó, akkor mea culpa), akkor fura, mert szerintem saját ízléstől függetlenül lehet látni, hogy valami jobban meggyőzi-e az embereket, és itt láthattad, hogy többen is, akik írtak kritikát, a 4. évadra szálltak vissza a sorozatba és maradtak is – én például 9 részre, szóval kell lennie benne valaminek. és, hogy minek, nem ördöngösség, elég nagyot változott a stílus.

de hogy wd-klón? ez nagyon nézőpont kérdése. lehet, hogy jobban hasonlít az anyasorozatra, de az az igazság, hogy ahogy eddig is, most is fel lehetne sorolni rengeteg mindent, amiben nem walking deades, és nagyon sok mindent, amiben walking deades. jó, nyilván nem arra célzok, hogy itt haladnak, a walking deadben meg évek óta nem, de azért az nagyon is szignifikáns különbség, hogy játszottak az idővel (flashback, miegymás). az is, hogy random új szereplőkre koncentráltak, totál nem is mutatták jó ideig a fő arcokat. vagy, hogy megint kinyírták a fő-főszereplőt, sőt, még valakit.

ezzel nem azt mondom, hogy nincs igazad, mert amit leírsz, az abszolút megállja a helyét, de az szerintem beszédes, hogy bőven kardoskodhat valaki a másik oldal mellett is, hogy nem twd-s, ami azért valamennyire elismerés.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz