login |

Pilot: All American

2018. 10. 11. 21:55 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, miért érzem úgy, hogy vannak sorozatok, amik után felesleges ahhoz a stílushoz nyúlni másnak. Nyilván készíthető még jó rendőrös sorozat a The Wire után, a The Sopranos sem ásta alá az összes maffiatörténetet, mint ahogy a Friday Night Lights sem birtokolhatja örökké a trónt az amerikai a focis sorozatok között, de nem az All American fogja lelökni onnan.

A történet egy szegény srácról szól, aki középiskolában focizik. Egyik meccse közben kiszúrja őt egy Beverly Hills-i sulis edzője, és lehetőséget ad neki arra, hogy a sport segítségével jobb élete legyen. A további fordulat, hogy később az irányítószámra is szüksége lesz a csapatban maradásra, így az edzőhöz költözik a srác. Elvileg csak rövid időre.

Mivel a CW-n mutatkozott be a sorozat (nálunk az HBO GO-n kapott világpremiert), így nem meglepő, hogy erős benne a tinidráma. Konkrétan még a felvetett problémák része is valóságban gyökerezőnek tűnik, hiszen igaz történet inspirálta a sorozatot, viszont a kidolgozásuk valami siralmas. Lehet, hogy páran most legyintenek, hogy kinőttem a stílust, és ez igaz lehet a tipikus tinisorozatokra, mert nekem már valami igazi kell. És ezt az írósztrájkos évad kivételével tökéletesen megragadta már a Friday Night Lights.

Itt pedig csak kliséket látok rohangálni, miközben 20 féle dal szól már a pilotban is. Túlzsúfolt az egész. Konkrétan a főszereplő srác alakításával nincs bajom, és nyilván Taye Diggs sem az a borzasztó színész, de a forgatókönyv egyikőjüket sem segíti. A legnagyobb hiba, hogy semminek nincs súlya, úgy sietnek a történettel. Rögtön a közepébe akarnak vágni, és felvetnek vagy 10 problémát, a régi sulis barátjáén tényleg már csak nevetni tudtam, pedig egy-kettő is elég lenne.

Arról ne is beszéljünk, hogy a nagy rohanásban a sorozat központi cselekménye, a foci milyen siralmasan van kezelve, konkrétan ebben csúcsosodik ki a hozzáértés, vagy törődés hiánya. Van egy meccs a rész vége felé, amiben nulla feszültség van. Természetesen az utolsó másodpercben kell megnyerni a meccset touchdownnal, de ezt minimálisan sem adják át a nézőnek, csak gépiesen adagolják az információt. Siralmas.

Ritkán késztet ekkora negativitásra egy pilot, mert többnyire még az unalmasok meg tipikusok is profin vannak összetéve. Itt ilyesmit nem éreztem, szóval számomra értékelhetetlen volt. 2/10?

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 10. 11. 22:09

én nézném tovább, mert szimpatikusak benne az arcok szinte kivétel nélkül, és az alapsztori, ami kisült, az is rendben van, de valahogy az egész nem volt olyan, ami nagyon megfogott volna. nem volt benne sok plusz a biztató karaktereken kívül. oké, biztató, de tipikusak első blikkre, bár nyilván jön majd a mélység is. röhej, de a (nem)szerelmi háromszög jött be igazán.

a végére a “csavar” nem tudom, mennyire hiányzott, és így hogy tudtam, hogy lesz valami, ki is találtam előre, bár el is vetettem a kezdés miatt. remélem, nem fogják a néző számára blacklist-szerűen húzni, hanem már az 1×02-ben világossá teszik, hogy kije.

5/10

Dalmayr - 2018. 10. 12. 07:50

Kedvet kaptam. Na nem ehhez, hanem egy FNL újranézéshez :) az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam.

Thomas - 2018. 10. 14. 21:24

Most meg fogtok lepődni, de ez nekem baromira bejött, pont az ilyen sorozatokat szeretem, és pont ilyenek nem nagyon voltak már a CW-n a Hellcats óta (azt azóta is sajnálom, hogy olyan gyors véget ért). Sőt, tovább megyek, az egyik all-time kedvencem, a One Tree Hill nyitányára emlékeztetett, úgy néz ki, ugyanúgy meglesz a féltestvéri kapcsolat itt is a két főszereplő között, csak itt kosárlabda helyett foci van:) Sőt, még egy kis The O.C. is van a mixben, ott is egy szegény környékről származó srácot fogad be egy Beverly Hills-i család, és kerül át így egy számára ismeretlen közegbe. És ilyen előzményekkel ne legyek lelkes, mint az állat?:)

Jó, nem fogok elszállni, csak 8/10-et mondok, mert még van hova fejlődni, meg nyilván az OTH sem a pilottal lett az egyik kedvenc sorozatom, csak ennek nem biztos, hogy lesz 9 évadnyi ideje az építkezésre:( De a szereplők tényleg szimpatikusak a bunkó srácot kivéve, szóval azzal nem lesz gond. Azt meg még nem tudtam eldönteni, hogy Olvia vagy Leila a nagyobb eyecandy:) Szerintem itt már szerelmi négyszög alakul, de három felett ki számolja?:)

Thomas - 2018. 10. 14. 21:27

Persze, azt nem írtam, de szerintem már mindenki tudja, annyiszor leírtam, hogy a Friday Night Lights-t még mindig nem kezdtem el, szóval ahhoz nem tudom hasonlítani:) De most megint mondhatom, hogy minek kezdjem el, amíg megy ez, ami csontra bejön, hogy aztán ehhez hasonlítgassam?:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz