login |

Pilot-mustra: Legacies – 1×01

2018. 10. 26. 18:30 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Érdekesen jött ki a lépés, hogy pár órán belül két varázslóiskolás természetfölötti tinisorozat debütált – a CW-n a The Originals spinoffja, a Netflix-en pedig a Riverdale spinoffja. El lehet képzelni, hogy milyenek lettek: az egyik teljesen ártalmatlan és kimért, a másik pedig edgy, szándékosan túljátszott és 60 perces részeivel terjengős, valahol sajnálom is, hogy pont utóbbit találtam nézhetetlennek, de szerencsére arról nem én írok – elvileg jön este a Sabrina kritikája is.

De most előbb a Legacies, ami tehát a The Originals természetfölötti lényes iskolás spinoffja van szó – elég a Harry Potter-re és a Roxfort-ra gondolni, vagy az az X-Men-es Xavier’s School for Gifted Youngsters-re. Remélem, majd lesz olyantól is írás a sorozatról, aki a JPU (Julie Plec-univerzum) rendszeres nézője, de szerintem az is hasznos, ha kiderül, hogy egy totálisan új szem (oké, a TVD pilotja megvolt, ha valakit érdekel egy 9 éves kritika, de több rész nem) mit lát a sorozatban.

LEGACIES – 1×01 – 5/10

Így elsőre nem sokat. Sok fiatalt egy olyan iskolában, ahol vámpírokat, vérfarkasokat, boszorkányokat és egyéb lényeket oktatnak gyerekkortól egészen késő tinédzser korig a világ elől rejtetten – ez utóbbit igen erősen aláhúzva. Mindez pedig remek lehetőséget ad a kósza lények vadászatára (a készítők úton-útfélen kihangsúlyozzák, hogy hetiszörnyes lesz a stílus, és nagyon élvezik kitalálni a lényeket, építeni a mitológiát), valamint megannyi kapcsolati drámára.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, egy újonccal indítunk, aki szemén át megismerhetjük a fent említett intézményt (az újoncról cserébe semmit sem tudunk meg…), aminek vezetője, Alaric Saltzman és egy Hope nevű triplalény hibrid diák beszervez egy vérfarkas srácot, mielőtt azt kinyírnánk a benne démont sejtő szülei. A gond csak az, hogy vele együtt mugli haverja is részese lesz ennek a beavatásnak. De gond egy szál se, mindig kéznél van az emlékek törlése.

Az a gond, hogy ha ebből a pilotból kivesszük az olykor (sokszor) előrántott természetfölötti komponenst, akkor szinte minden eleme olyan, mint bármelyik elit bentlakásos iskolás sztori, a karakterek, a karakterek viszonyai, a viselkedésük. És persze mondanom sem kell, hogy popkult srácokról van szó, akik konstans frappánsan beszélnek (ez ellen nincs ellenvetésem), és utalgatnak orrba-szájba, a fekete vámpírfiú naná, hogy Blade-re.

Nyilván a fő DNS-től nincs is értelme megfosztani a Legacies-t, de épp ezért jó lett volna, ha a mitológiával nem csak némi “elmesélem, ki vagyok”-monológ és egy könyvtár-látogatás során foglalkoztak volna, mert így sok minden nem tiszta, például a sötét mágiától való ódzkodás. A pilot sztorija és a beindított főszál kapcsán pedig csak azt tudom mondani, hogy iszonyat átlátszó volt, és érthetetlen volt számomra, hogy Alaric fejében miért nem fordult meg az, ami az enyémben az emléktörlésnél.

Érdekességként fogható fel, hogy a Legacies-t pont úgy vezetik fel, mint bármelyik klasszikus középiskolás filmet, bár itt csak futólag utalnak a klikkekre, cserébe viszont láthatjuk, miképp képzelik el a legtipikusabb sulis tevékenységek varázstudók által űzött megfelelőit: kapunk amerikai foci helyett valami kviddics-szerűséget, láthatjuk, hogy milyen egy mágiával meghajtott, természetfölötti buli, és az is kiderül, hogy a klasszikus, érzelmi élettel kapcsolatos tinédzser praktikákat miképp képzelik el ezek a gyerekek.

Mondanom sem kell, hogy aki The Originals-néző, annak némelyik kiemelt szereplő már ismert volt, mint ahogy mosolyoghatott pár utaláson, vagy meglepetés szereplőn a TVD-ből (ha nem írják ki előre az illető nevét, még meglepőbb lehetett volna a jövevény), de ezek egyike sem fontos, szóval az újak is mindent megérthettek, bár a ‘to compel’ kifejezés jelentésével sokáig nem voltam tisztában.

Azonban a megértés nem minden. Bár törekedtek a régi és új szereplők bemutatására az frissen érkezők számára (egyelőre nem túl érdekesek, inkább tipikusak), szerintem a régieknek jobban be fog jönni ez a kezdés, legalábbis a Hope-hoz való viszonyuknak megfelelően. Ők érzelmileg sokkal jobban fognak kötődni hozzá és Alaric karakteréhez, illetve ehhez a világhoz is. Míg én egyelőre inkább csak keresem azt, hogy a Legacies miben kínál többet hasonló műfajú társainál. Egyelőre nem sokban.

21 hozzászólás Ne habozz!

Ninett - 2018. 10. 26. 18:32

nem volt rossz, de kiemelkedő sem, adok még neki pár esélyt, mert van benne lehetőség, igaz ami a nézőket a képernyők előtt tartaná a jó story mellett az még egy két nevesebb színész akiket már szeret a közönség, mert legyünk őszinték, hogy Matt Davis aranyos meg Daniella Rose Russel is hozza akötelezőt, de azért hiányzik számomra egy + színész aki kicsit hozzá adna a showhoz, igaz ez a későbbiekben még összejöhet.

FP Jones - 2018. 10. 26. 19:31

hát, nem volt egy erős kezdés. nekem inkább 6.5/10, a rész végi fordulat nem volt rossz.

Originals és TVD pilotja sokkal jobb volt anno

DarkEagle - 2018. 10. 26. 21:28

Ami a pontozást illeti én se adnék többet rá. Hope aranyos szerethető és rajta kívül talán a barna hajú csaj akit még bírni lehet talán az ikrek közül meg nyilván Alaricot de ennyi. Ha nem tudnám akkor is rájönnék hogy ez egy Plec sorozat. Kap még pár rész esélyt de semmi többet. Nem lepne meg ha JK Rowling plágiummal beperelné őket. :D Értem én hogy ez egy varázs suli de muszáj szó szerint átvenni a HP sztoriját? Legyen már egy határ. Ráadásul a TVD 1. részét is elég szépen megismételték az Alkonyat filmek említésével. Értjük Plec anyó, az Alkonyat tönkre vágta a vámpírok mítoszát de ebben neked is jó nagy részed van. Képmutatásból 5-ös.

Egyébként a sorozat Hope és Alaric jeleneteivel viszi el az egészet mert amint nincs a képernyőn ez a két karakter az egész egy nagy rakás szerencsétlenség. Rajtam kívül más is sírva röhögött mikor a szöszi iker csaj elkezdte szétbarmolni a konyhát mert nem ugrott rá a farkas csávó azonnal? Röhejes volt. :D

SASI - 2018. 10. 27. 02:50

Tényleg vicc az a jelenet, hirtelen én sem tudtam hova tenni annyira röhejes volt. De most látszik csak igazán hogy mennyire elcseszték az Originals utolsó évadát, mert még kb. ez a pilot is jóval “élvezhetőbbre” sikerült mint az anyasorozat befejező évadának 70%-a, amit talán csak a legmerészebb álmaimban gondoltam volna előzetesen.

Jesustomer - 2018. 10. 27. 10:20

Nem néztem de könyörgöm amit műveltek a TVD-vel az 5. évad után + az originalsal az röhej, + még ez a förtelem is.. nem lehet már az amúgy is megszégyenített fő sorozatot békénhagyni és tök más sztorit írni?
Szánalmas egy ember Julie Plec, rosszabb mint S. Meyer komolyan mondom..

Denis - 2018. 10. 27. 14:43

Lizzie Saltzman nem “Siphoner”? nem másokból tud csak mágiát elszívni? lemaradtam valamiről? hogy tudott varázsolni? amikor kiborult és a tányérokat törte össze

DarkEagle - 2018. 10. 27. 15:59

Ezen agyaltam amúgy én is. Hogy az ikrek elvileg csak mások erejét elszívva tudnak varázsolni. Persze nem fejeztem be a TVD-t de ameddig láttam addig ez volt a lényeg. Bár Plec-nél tök8 mert egy tollvonással át tudja írni az egészet. :D Nemez lenne az első alkalom.

Egyébként volt olyan aki komolyan vette hogy majd most Hope lenyomja a csávót? Hiszen már a promó képeken ott virít a csapattal mint főszereplő szóval előre lehet tudni hogy a csávó ugyan úgy a banda tagja lesz ergo nem ő a felelős a dolgokért, bár ezt a részből is le lehetett szűrni minden féle ismeret nélkül mert a tőrt nem úgy használta mint aki értette hogy mi van.

-T - 2018. 10. 27. 22:32

A TVD-t végignéztem, de az utolsó 2, 2 és fél évad már elég gáz volt abból is. A TO-ból 1 évadot láttam.
Ez a pilot meg szerintem baromi üres volt. Csak úgy kongott…
Olyan, mintha Julie Plec egy 3. bőrt is le akarna húzni a TVD-s sztoriról. Tudom én, hogy a feldolgozások, folytatások, reboot-ok korszakát éljük, de nem lehetett volna ezt a témát inkább békén hagyni? Mert számomra a pilot semmi olyat nem hozott, amit ne láttam volna már más sorozatban vagy filmben legalább 50x.

Egy részt még adok neki, mert nem szeretek pont a pilot alapján dönteni egy sorozat sorsáról, de ha nem lesz semmi, ami maradásra bírna, akkor érzékeny búcsút veszek a sorozattól.

Page - 2018. 10. 28. 12:57

Nem is értem ki gondolhatta, hogy egy spinoff spinoffja sikeres lehet, főleg hogy a két másik is teljesen kifulladt már. Már azokban elfogytak az ötletek.

DarkEagle - 2018. 10. 28. 13:08

Hát izéke gyakorlatilag a CW a spinoff sikerek tárháza. :D Lásd képregény sorozatok. Csak ugye ez nagyon más kategória.

SASI - 2018. 10. 28. 20:59

Azért az Originalsban simán benne lehetett volna 6 vagy akár 7 évad is ha Plec nem rondit bele a 4. után.

meliss - 2018. 10. 29. 17:30

Nekem bejött a pilot. Bár én a TVD-t és az Orinigalst is végignéztem és a szívemhez nőttek a szereplők,úgyhogy szerintem végig fogom nézni ezt is. Nekem ígéretesnek tűnik a sztori,de lehet hogy a nagy fan-ságom elvakít és nem tudok ésszerűen gondolkodni :D

whatever - 2018. 10. 29. 22:04

Az első, ami feltűnt, hogy borzalmas ez a színészi gárda, főleg a csajok, a Hope-ot játszó lányon kívül.

Az originalsnak csak 1 évadát láttam, az se kötött le, de ott legalább jól hozták a színészek a karaktereket.
Alaric ikrei mindketten szörnyen játszottak, a szőke iker konyhás hisztériája,amit fentebb írt valaki, baromi nevetségesen hatott, amikor meg nem épp sík ideg volt, akkor kb telemarketing hangon beszélt, semmi természetesség nem volt benne. A barna iker meg Kristen Stewart szindrómában szenvedhet, mert ő is ugyan úgy folyamatosan nyitva tartotta a száját, és bamba tekintettel meredt előre.
Ennyire kiürült Plec kasszája, hogy nem tudja megfizetni a normális színészi gárdát?
A TVD-hez meg az TO-hoz képest ez elég nagy szintzuhanás volt.

Maga a sztori se hozott lázba, az egész olyan volt mint bármelyik másik tinisorozat, csak hozzá lett adva egy kis mágia.

DarkEagle - 2018. 11. 02. 14:50

Oké, mi a jó isten van itt emberek? Mi a frász volt ez a 2. rész? Mi az ördögöt csinál Plec? Nem mondom hogy nem érdekes fordulat de basszus ne már, sárkányok, komolyan? Ez tényleg durván Harry Potter. Oké, aláírom máshogy nem is lehetne fenn tartani az érdeklődést hiszen mit csinálnának évekig mindig jön egy random ellenség? De azért ez kicsit durva mert ilyenekről soha nem volt szó egyik sorozatban sem.

Egyébként a 2. rész nem volt rossz inkább közepes szóval egyelőre maradok és az ikrek is kicsit kedvelhetőbbek lettek, mondjuk ezt inkább annak a hülyének köszönhetjük aki elveszi tőlük a teret. :D
De most már csak azért is kíváncsi vagyok mit akar Plec kihozni ebből. Minden részben jön majd egy eddig nem látott mitológiai lény vajon?

Annak egyébként tudnék örülni ha Hope átállna a sötét oldalra mert akkor legalább lenne értelme a dolognak hogy ne csak egy bajba jutott kislány legyen.

Szerintem leszögezhetjük hogy Julie Plec szépen összegyúrta az X-Ment a HP-vel és a Buffyval. :D

Dorka - 2018. 11. 02. 18:07

Én csak azt nem értem, hogy akkor az egész sárkányról most ennyi? Behoznak egy abszolút új lényt az univerzumba, és csak elintézik azzal, hogy ilyen is van. Nekem egy kicsit eleve abszurdnak tűnt, hogy sárkány a tvdben (bár ez már régóta nem is hasonlít a tvd első évadaira) de nekem a szirénes szál is tök bejött, mert jól volt felépítve, fokozatosan adagolták a mitológiát hozzá, a csavarokat, beépítettek egy létező lényt az univerzumba, és pont annyit változtattak rajta, hogy odaillő és izgalmas legyen. A sárkány is király lenne, vagy a píromancer dolog is, de ne úgy, hogy csak így harcolunk vele egyet, oszt annyi. Se a tvdben, se a toban nem az akciójelenet volt az érték, hanem az egyedi humor (kicsit sötét pl damon és klaus), és a manipulatív főgonoszok komlex motivációkkal (pl katherine, klaus, silas, stb.). Ezen a sorozaton eddig egyet sem sikerült mosolyognom, míg pl a tvdn és ton néha fetrengve röhögtem. A karakterek unalmasak, mind ugyanolyan, senkivel nem tudok együtt érezni, senkit nem kedveltem/utáltam meg. Összeségében valószínűleg nézni fogom még pár rész erejéig, de ha nem szedi össze magát a sorozat, akkor nálam ennek vége. Sajnálom pedig, mert a tvd és to is hatalmas kedvencem volt, habár a végére mindkettő ellaposodott egy kicsit. Szerintem az ötletben amúgy volt lehetőség, úgyhogy lehet, még lesz belőle valami.

Zol - 2018. 11. 04. 19:19

Én nem értem, hogy Caroline Forbes (TVD-ből) miért nincs benne? vagy legalább elárulhatnák, hogy az ikrek “anyja” miért nincs az ikrekkel, és miért csak apuci van a suliban?

Pribi Máté - 2018. 11. 04. 22:02

Nekem akármennyire tinis bejött, még én sem számítottam rá, hogy még ennyire tetszeni is fog és nem csak elmegy.
Pedig egyetértek azokkal is akik szerint ez már lehúzott bőr, meg hogy nem kéne ezt sok évadon át húzni, de lesz ami lesz, én szívesen elnézegetem.

winnie - 2018. 11. 06. 16:15

1×02: legyen 5/10?

Oké, szerintem teljesen vállalható a Legacies. Nem tudom, hogy a rajongók miképp reagálnak rá (vagyis, olvastam pár kommentet), de annak, aminek készült bőven jó, sőt. Pont pár perccel ezelőtt kommenteltem a Charmed-hoz az 1×03 kapcsán dettó valami effélét, és szerintem eléggé hasonlít is a két sorozat, csak az egyikben tizen-, a másikban pedig huszonévesek hajszolnak természetfölötti lényeket, miközben irányítja őket valaki, és zajlik az érzelmi életük.

A Legacies (egyelőre?) meg sem próbál más lenni egy vicces, könnyed olykor ironikus szörnyvadászatnál. Látszólag ugyan mind az epizodikus sztorikban, mind pedig az átívelés kapcsán ott van a tét, a veszély érzete, de nem viszik túlzásba a sötétséget, ha kell, vicceskedéssel vagy tipikus tinis rivalizálással oldják fel azt – ez igaz a varázsló iskolán belül is, de az 1×02-ben az amerikai foci meccses, rém tipikus, szélsőségbe hajló vetélkedéssel (ld. a karikatúraszerűen “gonosz” ellenfél, amely láttán már a fáradságot sem vettem, hogy belekössek a meccsbe) és beszólogatással tették ezt nyilvánvalóvá.

Mivel ez a fajta megközelítés nem eredeti, így elég kiszámítható a szappan, a karakterizálások terén a sorozat, viszont (megint ezt kell írnom) könnyen csúszik, simán nézhető, ha az embert senki sem irritálja. És egyelőre talán nem is fogja, bár a srácok számomra elég színtelenek (idő kell nekik, nyilván), a lányok nagyjából már működni látszanak. (Nálam valójában Hope lóg inkább ki, akinél feltételezik, hogy a néző jó eséllyel ismeri, ezért kevésbé törődnek vele, cserébe én sem érzek sok mindent iránta…)

Persze a többség számára biztosan inkább a fő sztori, az X-Menes, különleges képességű diákokat oktató és rejtegető intézet, valamint a szörnyes aspektus az izgalmasabb. Nos, a suli egyelőre még nem kapott sok teret (a többi diák pláne nem), de ezen a téren bőven van mit kiaknázni éveken át, miközben fenntartják a külső fenyegetettséget.

A természetfölötti aspektus terén pedig már a második részben mindent beleadtak, és egy elég “ezt most mégis hogy?”-lényt dobtak be, amit kizárt, hogy überelni tudjanak a folytatásban, bár nem is hiszem, hogy ez lenne a cél.

Mivel annyira nem ismerem a hátteret, illetve a mitológiát, már a pilotban is fura volt a nagy fekete mágia-ellenesség, túllihegettnek hatott (nyilván nem véletlenül kezelik így), most az okokból kaptunk egy kis morzsát (valamint egy jövendő szálat a sötét oldal csábításával), viszont annak örültem, hogy fontos az írók számára az érzelmesebb, családi vonal, legyen szó akár a testvérekről, akár pedig az apáról és a lányairól.

Nem az én sorozatom a Legacies, nem fogom nézni, de aki valami könnyedre vágyik és nem retten meg az olykor CW-szintű CGI-től, aki szereti az állandóan frappáns párbeszédeket (itt is, a Charmed-ban is nagyon törekednek a szövegek túlírására, de az eredmény élvezetes), annak simán beleférhet. Kérdés, hogy aki The Originals-rajongóként érkezik, annak mennyire van hasonlóra szüksége.

DarkEagle - 2018. 11. 07. 13:19

Vicces de bennem is ez merült fel hogy a sulit elvileg Caroline és Alaric vezeti nem beszélve arról hogy még egyetlen szó nem esett arról hogy mi van vele. A lányaik sem említették meg egyszer sem. Csak azzal voltak elfoglalva hogy apucit lenyűgözzék. Ebből is látszik hogy Plec mami nem tud több dologra koncentrálni vagy nem is akar.

Winnie kérdésére válaszolva aki a TO-t szerette igazán azoknak ez a sorozat bazi nagy csalódás főleg hogy gyakorlatilag SEMMI egyedi nincs benne. Elvégre 100%-ig lopott anyag csak más szereplőkkel. Egy ideig elnézegeti az ember, én is mert érdekel mégis hogy akarják majd megmagyarázni a szörnyeket akik eddig nem is léteztek de ezen kívül semmi. Ráadásul az új nézők ahogy Winnie is írta nem fogják megérteni Hope-ot mert nem ismerik és nem tudják hogy miért ilyen amilyen. Benne lenne potenciál bőven de Plec elfolytja mert Elenát akar csinálni belőle. Sőt igazából már azt is csinált a TO végén.

DarkEagle - 2018. 11. 09. 21:48

Oké, szerintem nem várom meg mi lesz itt, ez egyszerűen borzalom. Mi a jó büdös frász volt ez a gagyi 3. rész? Eddig se volt jó de atya világ ez a 3. rész valami Istenkáromláshoz hasonló szar volt. :D Egyszerűen semmi súlya nincs a történetnek de még csak a karaktereknek se. Annyira egysíkú mindenki hogy hihetetlen.

3 rész kellett ahhoz hogy a lányok anyját megemlítsék amit szokásos Plec módra lerendeztek annyival hogy embereket keres a suliba. WTF? :D Nincs nekem fölös időm erre a szarra. Majd megolvasok valami spoileres baromságot évad végén hogy mi volt a nagy big bad már ha lesz azt csókolom. Az a vicc hogy ez még a TVD-től is csúnyán alulmarad ami azért nagy szó. :D

e-batta - 2018. 11. 12. 13:08

Egyetlen értékelhető momentuma volt a 3. résznek: megjelent Jeremy, és úgy tűnik hosszabb ideig marad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz