login |

Daredevil: vége a 3. évadnak

2018. 11. 08. 14:50 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Nehéz úgy véleményt alkotni egy sorozatról, ha elállt tőle a lélegzeted is, de az erős kezdés után a Daredevil 3. évadja egyszerűen nem enged szóhoz jutni, annyira lenyűgözött.

Emlékszem, hogy gyerekkorom kedvenc szuperhősének sorozatát tülkön ülve vártam pár éve, de valahol, valamiért az első évad közepén elvesztem, képtelen volt lekötni: Azonban végül csak újrakezdtem és egyszerűen sokkolt, hogy miért nem daráltam le elsőre. A második évad (a másik írás róla pedig itt található) már megkapta a kiemelt kezelést, annyira bejött, hogy néhány nap alatt suli mellett le is ment. Igaz, hogy az S3-at kissé lassabban tudtam nézni, de annál jobban tetszett!

Hogy miért is taglózott le a szezon, azt a tovább mögött spoileresen kifejtem.

Eszméletlen jó összhangba tudja hozni a Netflix a brutális verekedést és a lelkizést! Az, hogy részenként többször nagyobbat ver a szívem, olyan mély gondolatokat dobál Matt felénk, miközben megkérdőjelezi Isten és önmaga szerepét, ahogy Karen több sokkon is átmegy egyetlen egy rész alatt, s ahogy Foggy-t sem kímélik, egyszerűen tökéletesen megfér amellett, hogy lássunk olyan véres jeleneteket, mint a 11 perces (11 perc, basszus!) egysnittes börtönös bunyó vagy az évad fő ellenségeivel való küzdelmek.

Ráadásul még a bunyók is nagyon szépen koreografáltak. Amellett, hogy a környezetet is használják, nem nindzsa módon harcolnak hosszú percekig, miközben mindent blokkolnak, hanem igenis kapnak hőseink is pofonokat, igenis elfáradnak, összeesnek, majd nehézkesen, de talpra állnak. És ez az életszerűség sokkal drámaibbá teszi az összképet, jobban lehet izgulni, mint amikor mindenki profi harcművész és minden egyes ütést kivéd bizonyos sorozatokban.

Az idei új állandók közül egyedül Fisk volt, akit ellenszenvvel fogadtam, mert féltem, hogy ugyanazt játsszuk el, mint ami az első évadban volt. De nem így történt, hiszen zseniálisan bemutatták a hatalmát, a korrupt életét, s a motivációit, és a másik két állandó szereplőnk is természetesnek tűnően került a képbe. Ray-t sajnos már az elején halottnak lehetett nyilvánítani, számomra egyértelmű volt, hogy valamilyen módon a családjáért fog meghalni, és a színész játéka is az évad felénél idegesítőbe és repetitívbe ment át.

Vele ellentétben Dex rettentően jól el lett találva, bemutatták, hogy is kötött ki ott, ahol jelenleg van, és miképp lett egy szorongó FBI ügynökből Fisk személyi Daredevil-je, majd hogy állt saját talpra – és egyelőre azt kell mondjam, hogy ott el is bukott. De az évad közben folyton célozgattak Bullseye-ra (ld. a koncentrikus körök), és ha a Netflix kasza hadjárata nem érinti a Daredevil-t, akkor remélem, a negyedik évadban már jelmezben is megkapjuk Dex-et, mint az évad főellenségét.

Mattet ebben az évadban is szétcincálták, darabokra törték lelkileg, majd bemutatták, hogy a félelem nélküli ember ebből a szakadékból is képes felállni. Felfedték édesanyja kilétét Maggie nővér személyében, aki remek figura volt a maga szarkasztikus, szórakoztató jellemével.

Foggy elindult a kerületi ügyészségért, s végig a törvényes úton akarta elintézni Fisket, s erre terelte Mattet is. Kimondottan tetszett, hogy a főhős mellett neki is igen sok észt osztottak az írók, hiszen a médiába való bevonulása miatt szinte sérthetetlenné tette magát. És az is jó döntés volt, hogy nem piszkálják a szerelmi életét, nem akarnak mindenhol valamit mozgatni az írók. A barátnője nyilván jelen van, de nem azért, hogy probléma legyen belőle, hanem mert ő csak Foggy barátnője.

Mindemellett családjának is jutott elég játékidő, de azért a női főszereplőnk is eleget szerepelt, hiszen Karen saját epizódot kapott, amiben bemutatták korábbi életét, bűneit, önmarcangolásának okait. Amellett, hogy az események közepébe belecsöppentve mutathatta meg Deborah Ann Woll, hogy mit tud, a múltbeli eseményekben is igen jól bizonyított, s habár az első egy-másfél évadban kimondottan idegesített, mostanra sikerült teljesen átformálnia a véleményemet.

A történet és a karakterek mellett a látvány is igen jóra sikeredett, hozta a Netflixes nívót, főleg a legelején, amikor bemutatták Matt zuhanását a mélybe – ami ugye a The Defenders-ben volt meg képernyőn kívül

Viszont egy-két negatívumot azért találtam, ami miatt nem tudok maximális pontot adni. Ilyen például a már említett Ray sorsának kiszámíthatósága, valamint Vanessa – konkrétan az egész karakter. Egyszerűen nem értem, hogy miért szereti Kingpint, és ha ott harcol előtte két törvényenkívüli, és közli vele a férje, hogy meneküljön, akkor miért áll a lépcsőn és nézi őket. Így férje se tud teljesen koncentrálni, ő is célpont lesz az ellenségek szemében. Ezek után már csak fogtam a fejem, amikor visszasétált Fiskhez, a harc közepén.

Az évad végén azonban Fisk ismét börtönbe került (most már remélem végleg), Dex gerincműtéten esett át, Ray ugye elhunyt, Matt megbocsátott édesanyjának, Foggy visszalépett a kerületi ügyészségtől, s Karennel és Mattel új céget alapít, a Nelson, Murdock & Page-t. Matt visszatér a normális életéhez, s ismét barátaival tervez. Karennel egyelőre nem alakult ki ismét kapcsolat, ami nem is probléma, azt is szépen újra kell építeni, s erre az írók is gondoltak, ezért jár is a plusz pont, hogy nem kapkodták el a zárást.

Bízom benne, hogy a Netflix nem dobja a Daredevilt, főleg, mert az idei évad számomra simán 9/10 volt, s hogy 2019-ben vagy 2020-ban láthatjuk még Daredevilt az igazi jelmezében (talán egy újban?), Bullseye-t pedig egy saját kosztümben, ahogy egymásnak mennek, s brutálisan harcolnak, miközben darabokra szedik Matt, Foggy és Karen lelkivilágát immár negyedik alkalommal is, mert ez bejön. Simán elnézném még.

12 hozzászólás Ne habozz!

Lordviktor - 2018. 11. 08. 15:07

Hiába volt néhol nagyon gyenge a Netflix Marvel Universe a Daredevil hálistennek még mindig üt. Messze a legjobb képregény sorozat maradt, felülmúlta a második évadot, de talán még az elsőt is. A Defenderst el kell felejteni, jöhet a Punisher 2. évad aztán én szívesen nézném őket újra egy sorozatban megfűszerezve egy kis J.J.-al. Az viszont jó kérdés, hogy a csettintés vajon kap-e szerepet Punishernél vagy Jessicánál, vagy a New York-i csata után teljesen elengedték az MCU-t.

winnie - 2018. 11. 08. 15:11

és basszus, mindez azok után, hogy a készítőt az első 2 rész után új showrunner váltotta, aki után a 2. évadra új showrunner páros jött, akik után a 3. évadra új showrunner jött. (egyik csere sem negatív előjelű volt, mármint mások elcsaklizták az írókat, az első kettő ment mozizni(

JcGross - 2018. 11. 08. 15:40

Egyedül Karen volt negatívum számomra. Nem nagy negatívum, csak kicsike. Ahogy írtad, hogy téged idegesített eleinte, de megváltozott róla a véleményed, hát nekem fordítva. Én bírtam, de már elég sok volt belőle (DD minden évadában ott volt, a Defendersben is volt kis szerepe, valamint a Punisherben is ott volt..). Egyébként egyetértek, főleg azzal amit Ray karakteréről írtál.
Remek évad volt, sajnos elvileg a számok egyenlőre nem reflektálták ezt, szóval nem venném készpénznek a folytatást. (Arról nem is beszélve, hogy ha olyan jól teljesített volna akkor már meg is történt volna a berendelés a folytatásra, bár az új Marveles streaming platform is bonyolíthatja a helyzetet)

mSO - 2018. 11. 08. 16:32

Lordviktor: egyszer azt nyilatkozták, hogy ezek a sorozatok még jóval az Infinity War előtt játszódnak, szóval nincs még csettintés a kanyarban sem.

kovg1987 - 2018. 11. 08. 18:02

még mindig a legjobb Marvel-darab számomra (is), és bár a harcok, meg az évad nagy része kifejezetten jó volt, sajnos nem csak Ray sorsa volt kiszámítható, hanem az is, hogy a végén megint összeáll a trió, így minden ami addig történt számomra elég hiteltelen volt…
Az évad nagy részével egyébként ezt leszámítva sok bajom nem volt, a karakterek nagy részének egész szép íve volt, de az utolsó 2 részért nagy kár. Emiatt csak 7,5/10, az első évadhoz közel sem volt, a másodikat meg nehéz értékelni ezzel a kettővel együtt, mert ott Punisher nagyon sokat hozzátett az összképhez.

Dalmayr - 2018. 11. 08. 18:16

Elfogult vagyok a Daredevillel, nagyon szeretem. Fisk remélem marad a börtönben, elég volt ennyi belőle, kicsit uncsi volt már. Dex viszont nagyon meggyőző volt, jó kis gonosz lesz belőle, Wilson Bethel jót alakított (eyecandy szavazásig ne felejtsük :D ). Nekem Ray karaktere pont hogy nagyon tetszett, ilyen rövid idő alatt is volt mélysége. A Nelson, Murdock & Page 3asról is szuper volt, főleg Mattnek írtak nagyon jó karakterfejlődést. Még az önmarcangolós szenvedés is nagyon illett hozzá. Várom a 4. évadot, remélem hamarosan berendelik.

- 2018. 11. 08. 21:14

Vincent D’Onofrio uncsi mi? Haha.

Latza - 2018. 11. 08. 23:12

Az egészből csak egyvalami nem fér a fejembe: hogy lehetett Dex-et azzal a pszichiátriai előélettel felvenni az FBI-hoz. Komolyan, röpködhet Vasember, zúzhat Hulk, kék lények támadhatnak; mindez oké, de hogy nem bukott le a felvételin a csávó, az számomra érthetetlen. Azér’ ott biztos megmogyorózzák a felvételizőket, hogy a defektek kibukjanak… :D

Amúgy jó kis évad volt, jöhetne folytatás.

rhynn - 2018. 11. 09. 07:52

Nekem az egyetlen komoly problémám azzal volt, hogy ebben a világban valahogy hiteltelen volt, hogy senki nem tolta fel mondjuk a rejtett kamerás felvételt arról, amikor a tanúk nevét olvasák fel, youtube-ra. Értem ,hogy a végére kellett a csavar, de így meg főleg gáz. Ma már mindent élőben közvetítenek, pont a társadalom megzavarására/irányítására, itt meg senkiben fel nem merül egészen az utolsó részig?
Csak akkor, amikor Foggy-t kell népszerűsíteni?

Egyébként messze a legjobb képregényes sorozatévad volt, Fisk / Dex zseniális, sajnáltam, amikor meg kellett szakítanom a 4k élményt! (az még rátesz egy lapáttal)

Llew - 2018. 11. 09. 19:20

Nekem is nagyon tetszett, remek volt az évad, elmaradtak a féltávnál-2/3-nál lévő megbicsaklások, mint a Netflix korábbi évadaiban. Karen epizódja lógott ki inkább csak, de az sem volt rossz.

Ami engem leginkább zavart az az események olyan alakulásai amik a Defenders vagy a Punisher Karen szála után nehezen megmagyarázhatóak. Itt meg nem is foglalkoztak velük, Mat eltűnésén túl minimális utalás volt talán csak a záró részben. Pedig ha az események egy ennyire kis területen koncentrálódnak, akkor nehéz nem feltenni a kérdést, hogy egy ártatlanokat gyilkoló Daredevil hírére miért nem tűnik fel legalább valaki a többi hős közül, mikor volt már ilyenre példa másik szériában. Vagy legalább utalás lenne rájuk.

Az első évadok sikere után az univerzum Netflixes részének összefogására is kellett volna egy Kevin Feige féle figura, hogy legyen valami tágabb koncepció.

Uatu - 2018. 11. 10. 09:51

Azért a az utolsó rész nálam néhány ponton kiverte a biztosítékot. Pont ezt a részt rontották el. Az mi volt már, hogy a főharc végén Matt csak úgy félreül, hogy Vanessa és Fisk beszélgessenek kicsit?
Képzelem a rendezői utasításokat: “Figyu, amikor ez a mondatot elmodtad, menj kicsit arrébb, hogy ők is elmondhassák a szövegüket, te meg addig csak üldögélj, a bal lábadnál lesz a távirányító, tv-z nyugodtan.”
Az ilyenek úgy megakasztják nálam az élményt. Ezeket sokkal kreatívabban is meg lehet oldani, és pont ez nem volt jellemző a sorozatra.

cherockee - 2018. 11. 10. 14:35

Csatlakozom, tetszett, Fisk karaktere nekem az egyik legérdekesebb big bad boss marvel téren, voltak jó gondolatok a karakterek mögött, lekötött, remélem folytatják.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz