login |

Outlander: kezdett a 4. évad

2018. 11. 11. 21:20 - Írta: BotondB

24 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő nemsokára érkezik.) Kevés sorozat tudja nálam elérni, hogy ne akarjam minden lehetséges rétegére szétbontani és egyesével értékelni azokat, hanem csak egyszerűen élvezzem, hogy elveszhetek a világában.

A Diana Gabaldon fantasy-regénysorozatát adaptáló Outlander azonban mindig elvarázsolt a szerethető, családias hangulatával  így a valamivel gyengébben sikerült harmadik évadról is szinte csak pozitív emlékeim maradtak egy év távlatából. Az új szezon premierje pedig noha picit lassabban indult a vártnál, mégis nagyon jó volt újra látni a mostanára igencsak szívünkhöz nőtt karaktereket.

A tovább után spoileresen folytatom.

Bizonyára mindenki emlékszik, hogy a kissé túlzsúfolt tavalyi évadzáró végén a hajtótörést szenvedő Jamie és Claire Georgia állam partjainál, a mai Amerikai Egyesült Államok területén vetődnek partra.

Most egy négy hónapos ugrást követően Észak-Karolinában vesszük fel velük a fonalat, ahol főhőseink és bő értelemben vett családjuk éppen a Skóciába való hazatérésüket tervezik. Nyolc évvel járunk az amerikai függetlenségi háború előtt, de aligha lep meg bárkit is az, hogy ez végül kevésnek bizonyul a Fraser-klán eltántorításához, akik a döntést elhalasztják és egy ígéretesnek tűnő lehetőség kedvéért úgy döntenek szerencsét próbálnak Amerikában.

Az epizódnak már maga a címe is cinikusan mutat rá, hogy a csodálatos Amerika, a lehetőségek hazája nem mindenkinek volt olyan csodálatos akkoriban sem (sőt!), de ezt később több párbeszéddel és történéssel is alátámasztják az ízlésesen polkorrekt készítői gárda tagjai.

Néhány mérsékelten érdekes szükségszerű építkező jelenet után rögtön emlékeztetnek minket a sorozat messze legnagyobb erényére: sorban érkeznek a meghitt, érzelmes pillanatok, legyen szó akár Jamie-ről és unokaöccséről, Jaime és Claire párosáról, vagy Fergus és Marsali nagy híréről.

Tényleg nagyon el vannak ezek találva, így minden pillanatban pont annyi érzelmet kapunk, ami lehetővé teszi, hogy átadjuk magunkat a sorozat megkapó atmoszférájának, de mégse menjen el a dolog a giccs irányába. Sam Heughan és Caitriona Balfe továbbra is kiválóan hozzák a szerepüket, főleg a közös jelenetekben látszik mennyire tökéletes is az összhang kettejük között, noha kétlem, hogy ez ennyi idő után még bárkit meglep.

A sztori önmagában tényleg nem volt túl nagy volumenű így elsőre, a végén visszatérő Charles Bonnet-tel kapcsolatban pedig hiába lehetett érezni, hogy nem stimmel vele valami, ismerjük már annyira a főszereplő párost, hogy tudjuk, mindenkin segíteni fognak, ha tehetik (mondjuk akkor is, ha nem).

Az epizód utolsó jelenete ugyanakkor nagyon hatásos lett a kiválóan megválasztott háttérzenével, és Claire gyűrűivel, ennek ellenére ezen a ponton nem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy pontosan merre halad a történet.

A langyos kezdés összességében kicsit alul múlta a várakozásaimat, így az évadnyitó epizódot nagyjából 7/10-re tenném, de meggyőződésem, hogy nem kell sokat várni rá, hogy hőseink ismét az események középpontjában találják magukat, a viszontlátás öröme pedig épp elég volt, ahhoz, hogy lelkesen várjam a folytatást.

24 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2018. 11. 11. 22:09

Összeségében jó volt. A tájak még mindig gyönyörűek. Sam és Caitriona még mindig nagyon jók együtt. Az új kalandok elindításának ez jó kezdése volt.

Meg mondom összintén én könyvben 4., 5. részt nem annyira kedveltem, szóval kiváncsi leszek, hogy feldolgozásban jóban fog-e tetszeni.

FP Jones - 2018. 11. 11. 22:52

van esély arra, hogy visszajutnak valahogy 200 évvel későbbre, a ‘jelenbe’?

casi - 2018. 11. 12. 07:38

A könyv is elég langyosan kezdett szvsz, az elejével szenvedtem is, viszont utána szépen beindultak a történések.

schray - 2018. 11. 12. 08:23

“szerethető, családias hangulat” – épp ezért kezdtünk mi is bele és szerettük meg, majd csalódtunk óriásit és hagytuk abba az első évad vége után. :(
Mennyire jött elő ez a vonal a későbbi évadokban?

ayren - 2018. 11. 12. 14:27

schray
Az első évad a vége felé tényleg sokkoló volt, és szerintem túl brutál, de szerencsére hasonló jelenetek azóta nem fordultak elő.

Wyrr - 2018. 11. 13. 22:10

Az évadkezdés tetszett, volt pár nagyon hangulatos jelenet (és mégiscsak évadkezdés, vártam már, hogy folytatódjon, ez sokat segített), de ez a mostani…

Nem emlékszem, untam-e már valaha annyira Outlander-részt, mint a 4×02-t. Mindenesetre kétlem. :-/

Pedig a téma és a belőle adódó konfliktusok érdekesek lehettek volna – ha sikerül jól kezelni.

Kaktusz - 2018. 11. 14. 10:28

schray

oszinten szolva en is ugy jartam, belekezdtem egy szep lassan csordogalo csaladias sorozatba, aztan mire bedurvult, mar nem tudtam otthagyni :D ha elore tudom, bele se kezdek, de utolag sajnalnam, ha igy tettem volna. azota akklimatizalodtam, de szerintem nem is voltak annyira nagyon durva jelenetek, mint az elso evad finalejaban.

nekem nagyon bejott a kezdes, bar valaki tarkon szhatna vegre Clairet egy peklapattal, nem birom nezni, amikor bekattan es keptelen hosszu tavon gondolkodni. Ertem en, hogy traumatizalt, haborut megjart no, meg a gyogyitasra eskudott fel, de konyorgom, ennyi idosen igazan osszeadhatna kettot meg kettot. Nagyon varok mar egy kis karakterfejlodest ezzel kapcsolatban. Amikor nincs rajta nyomas, akkor olyan jo politikai erzeke van, de ilyen helyzetben meg Jamie is tisztabban tud gondolkodni, ami nem semmi :D

BotondB - 2018. 11. 16. 03:27

4×02

Hát ez tényleg nem volt túl izgalmas epizód. Claire és Jamie jólelkűségét megint sikerült kimaxolni, ami néha nekem már inkább elvesz, mintsem hogy hozzátesz a sorozathoz. Ez az egész dilemma Rufus körül, akármilyen érzéketlenül is hangzik, de túlságosan fel lett nagyítva.

Néha az az ember érzése, mintha Claire nem élt volna a jövőben, hanem csak kapná onnan az információkat valahogy, anélkül, hogy értené az emberiség fejlődésének szakaszait. Csak ugyebár tudjuk, hogy élt a 20. században és így tényleg nem annyira hiteles az, hogy milyen szinten nem képes elfogadni az egyébként valóban igazságtalan játékszabályokat. Nyilván ha teljesen elfogadná nem lenne miből sorozatot csinálni, de ez nekem így is erőltetett. Az, hogy valaki a korát megelőzi valamiben, pont a valótlansága miatt érdekes, csak jelen esetben szó szerint igaz és ez valahol kiöli belőlem a csodálatot helyenként.

Gremi - 2018. 11. 18. 13:26

Kár volt ezért a részért.Előjött hollywood nevelési szándéka, ami lassan minden sorozatban jelen van.Lassan szégyellem , ha fehér hetero férfi vagyok, aki csak a fehér lányokat szereti.Ez a rész pedig…. .Remélem lesz olyan rész /ha elkalandoznak a 2000-es évekbe/ ahol a dél afrikai fehér emberek, a burok sorsát is bemutatják.Az utobbi szomorubb.

hamupipacs - 2018. 11. 19. 10:26

A korszak és a hely miatt adott volt, hogy valahogyan kellett reagálni a rabszolgaság témájára. De nem sikerült túl jól. Se a 20. század közepe, második fele, se a kétszáz évvel korábbi viszonyok, se a korábban átélt tapasztalatok alapján hiteltelen volt Claire reakciója és viselkedése.
Valahogy gyakorlatiasabbnak képzeltem volna. Szökött rabszolgákhoz, indiánokhoz küldés is felmerülhetett volna. Vagy hogy ők maguk ítélik el. Végül is megtámadott valakit.
Szóval az epizódon belőli lezárás szempontjából jó volt a megoldás, de ahogyan eljutottak hozzá, lehetett volna karcosabb.

Wyrr - 2018. 11. 21. 23:46

Ha jól emlékszem, kb. ezen a ponton adtam fel végleg, hogy könyvben (is) kövessem a történetet, pedig utálok regényt félbahagyni.

Ehhez képest a sorozatban nem is volt rossz ez a rész (bár annyira jó se), az előzőhöz képest elég élvezetes lett, leszámítva az esős bóklászást. (Meg Claire ostobaságát: minek eredt a szökött állat nyomába? Idegen helyen van, nem tapasztalt erdőjáró, és az ő szerencséjükkel úgyis minden második bokorban indián/bandita/vadállat rejtőzik…)

BotondB - 2018. 11. 23. 19:05

4×03

Tényleg mindenképpen jobb volt ez a rész, mint a legutóbbi. Ennek ellenére kicsit sok már nekem ez, hogy Claire és Jamie kis túlzással minden epizódban elveszítik egymást, hogy aztán 64-jére is szenvedélyesen egymás karjába omoljanak. Értem, hogy kell valami akció, de ez annyira erôltetett így nekem.

A Brianna-Roger szál most szerintem sokkal érdekesebb volt. Roger mindigis ez a régimódi úriember volt, akit könnyen meg tudtunk kedvelni, de most azért kapott egy kis negatív árnyalatot. Jól sikerült, mert nem vesztettem el iránta minden szimpátiámat, de az összkép jócskán megváltozott.

jessm - 2018. 11. 25. 18:30

Claire reakciója teljesen hiteles volt pont azért, mert ő világ életben így viselkedett. Claire a 20 században is feltűnő jelenség , mindig azt tette és mondta amit akart és nem enged a saját erkölcsi normáihoz. Így amiket átélt inkább azt erősítették meg , hogy az igazságtalanságok ellen felemeli a hangját. Egyébként a legtöbb dologban Jamie is egyetért , csak más módszerekhez folyamodik.

4×04 Nekem tetszett ez a rész,és érdekes volt az indiánokkal. Persze Roger- Brianna vonal is jó volt. Következő részben Briana megérkezik a 18. századba.
Amugy egy kicsit fura volt, hogy igazi medve helyett ember használtak, de végülis érthető, hogy nem akartak digitális medve harcot , ami bénán nézne ki ennyi pénzből, és inkább egy embert ahsználtak.

zetevar - 2018. 12. 03. 23:09

Nagy kedvencem a sorozat, bár minden évadban éreztem hullámzást. Az első évad volt a kedvencem, azt nem tudta eddig felülmúln egyik sem. A korabeli skót társadalom meglehetősen hű bemutatása után csak skicceket kapunk más országokról.
Engem is zavart már az előző évadban is, hogy a történések változatossága kimerült abban, hogy vki mindig életveszélybe került és meg kellett menteni minden részben. Ez talán egy picit változni látszik ebben az évadban. Jah, meg a kedvencen a nád között tartott fullra befáklyázott jelenet volt a záróepizódban. Teljesen hitelesen senki sem félt attól, hogy magukra gyújtják a nádast???
Már a 3. évadban sem értettem, hogy a szereplők miért nem próbálnak jeleket hagyni a jelenben élőknek. Jamie miért nem próbálta értesíteni Claire-t, hogy életben maradt (eleve miért nem beszélték ezt meg az elválás előtt), Claire miért nem beszélte meg Bree-vel, hogy hol találhat majd róla infót… hmmmm…

Kaktusz - 2018. 12. 07. 22:13

zetervar:

en a legelejen vartam volna, amikor Clairet kvazi bezarjak Castle Leochban a pincebe, hogy ugyan vessen mar a kobe valami feliratot, amit majd a jovoben Frank megtalalhat. annyira adta volna magat a dolog, eltunk a felesege, ha egy hajszal esely is van, ra hogy utana vegiglatogatja a szamukra fontos helyeket, akkor csak megproballhatott volna neki uzenni valahogy…

az utobbi idoben nekem is izgalmasabbnak tunik Roger es Bree sztorija, bar kicsit idegesito, hogy Roger allandoan csak sir :D remelem kap mar valami jobb storylinet, es remelem, hogy nem huzzak sokaig, hogy o is mindenki utan menjen (nem olvastam a konyveket, fogalmam sincs, mi lesz a karakter sorsa). nagyon kivancsi vagyok, mit csinalnak Breevel a multban

jessm - 2018. 12. 08. 10:24

Kaktusz, ha végig veszik Bree és roger sztoriját a könyvekből , akkor készítsd fel magad arra, hogy idegesíteni fog 1- 2 évadon keresztül. Én a 6. könyvig nagyon nem bírtam őket.

Blobov - 2018. 12. 10. 09:29

A 4*5 végre hozta azt a szintet, amiért ezt a sorozatot szeretem: morális kérdések mellett azért volt akció is, dráma is, szerethető karakterek váratlan elhullása, régi ismeretségek előkerülése.

zetevar - 2018. 12. 10. 16:07

Imádom angolul nézni. Állandóan meg kell állítanom, hogy értsem, de nem váltanék magyar feliratra. Jó hallgatni, ahogy beszélnek, mindenki a maga nyelvjárásában…
4*06 is egy remek epizód számomra, talán a legjobb a s4-ből eddig. Nem hittem volna, hogy Claire féltékeny lehet Grey-re és, hogy nyíltan ki is mutatja…
Mondjuk az már szinte felháborító, hogy a kedves férfi főszereplőnk flörtöl a szerencsétle Grey-jel. Vajon miért? Bennem is bűnös gondolatok fogantak meg róla ennek kapcsán.

A kisfiú talán nem volt a legszerencsésebb választás a szerepre. Nem igazán tudta hozni a karaktert sztem, sőt voltak pillanatok, amikor el is vigyorogta magát jelenet közben. De maga a történetszál kifejezetten tetszett, kíváncsi voltam, mi lesz a végkifejlet.

Nade most már nagyon várom, hogy Bree bekopogjon az ajtón…

Kaktusz - 2018. 12. 10. 22:07

jessm:

jaj neee, mar kezdtem oket megkedvelni :D

4×06

Csak annyit mondok, hogy nem birtam felallni a resz kozben, pedig elkezdtem narancsot pucolni es tiszta ragados lett a kezem. De nem alltam fel megmosni, annyira lekotott a resz minden perce, szerintem az eskuvos resz ota nem volt ilyen (na jo, ha nagyon megeroltetem magam, biztos eszembe jutna meg ilyen, de nem sok). Eddig azert altalaban mindig volt egy szal, ami annyira nem erdekelt, de ezt most szerintem valahogy nagyon eltalaltak. En annyira sajnalom John Greyt amiota kepernyon van :D spinoffot neki!! :D

Blobov - 2018. 12. 14. 11:15

“Imádom angolul nézni. Állandóan meg kell állítanom, hogy értsem, de nem váltanék magyar feliratra. Jó hallgatni, ahogy beszélnek, mindenki a maga nyelvjárásában…”

Én Jamie-t angol felirat nélkül, csak a szöveg alapján nem érteném….

zetevar - 2018. 12. 15. 00:06

Blobov

Én sem.

Emlékszem, a sorozatot a Netflix-szen anno a ‘Language’ besorolás alatt találtam és azért kezdtem nézni, hogy karbantartsam az angolom. Elképzelheted azt a horrort, amikor Claire bekerült a skótok közé én hirtelen konkrétan azt sem tudtam megállapítani, hogy ezek angolul beszélnek-e, vagy sem :) Néztem nagyokat…
Aztán bekapcsoltam az angol feliratot és még úgy sem értettem tisztán :) Magam kellett rájöjjek bizonyos szavak jelentésére. Úgyhogy felirattal most már rendben megértek bárkit, de beszédben nem. Kapcsolgatom az angol feliratot ki/be.
Ebből a szempontból nagyon zavaró a hangleejtés is és konkrétan Jamie nagyon ropogósan ejt mindent.

Ugyanakkor belenéztem a könyvbe magyarul és az élményből sokat elvett, hogy a fordító nem tudta átültetni a dialektust egyáltalán. Úgyhogy hagytam is a magyar változatot.

Annatar - 2018. 12. 17. 02:18

Kaktusz

“En annyira sajnalom John Greyt amiota kepernyon van :D spinoffot neki!! :D”

Alapanyag lenne is hozzá, Diana Gabaldon írt neki egypár sztorit :)))

ayren - 2018. 12. 17. 12:45

A britek ritkán nyúlnak mellé a castinggal, de William rossz választás volt szerintem. Kifejezetten undok kis képe van a gyerekszínésznek, inkább tudnám elképzelni negatív karaktert játszva.

zetevar - 2018. 12. 17. 16:25

Ráadásul kicsit sem hasonlít az apjára, aki azért hagyta anno el őt, mert félő volt, hogy a hasonlóság alapján rájönnek, ő az igazi apja a gyereknek…
Bri legalább hasonlít.

Kicsit nehezen emésztem meg, mennyire eltekerik a cselekményt a könyvhöz képest. A 4*07 sztem írtó gáz ebből a szempontból.De ezt már megalapozták a 3. évadban, amikor Jenny olyanokat mondott Claire-nek (ezek kizárólag a filmben hangzottak el), amik miatt most őt szó szerint ki kellett hagyni ebből a részből, pedig a könyvben fontos szerepet kap.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz