login |

You: vége az 1. évadnak

2018. 11. 14. 19:35 - Írta: Necridus

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Valahogy tavasszal elkerülte a figyelmemet a Lifetime, valamennyire a Dextert megidéző pszichothrillerjének az előzetese, és csak a premier előtt pár nappal találtam rá a sorozatra, ami végül az egyik (ha nem A) kedvenc újoncom lett. A második évad már a premier előtt hivatalosan is bejelentésre került, így a rajongóknak nem kell aggódniuk, jövőre folytatódik a borzongás.

Már a pilot nézése közben folyamatosan rázott a hideg, amikor csak narrált a Joe-t alakító Penn Badgley, s ez végig az évad alatt ugyanolyan hátborzongató hatást nyújtott, aminek segítségével jobban beleéltem magam a sorozat nézésébe – még akkor is, amikor ezt a Beck-et alakító Elizabeth Lail tette.

A két színész előtt egyébként le a kalappal, hiszen olyan kiemelkedő előadást nyújtottak mindvégig, ami néha messze lealázta az idei őszi országos premierekben láthatókat. Legyen szerelmes, dühös, boldog, szomorú, kétszínű, zokogó a karakter, mindketten remekül hozták magukat, már szinte úgy éreztem, egy valós eseményről készült dokuvideót nézek.

Mindemellett a történet, a díszlet, és még a látvány is emlékezetes lett. Egyáltalán nem éreztem az eseményeket “na, ne már, ilyen nem történhet meg?!”-kategóriásnak (ez volt benne a hátborzongató), remekül kezelték az időt, és az attól függő érzelmek erősségét.

A stalker Joe-ról szóló karakterizáló pszichothriller minden héten meglepett, s habár az évad közepén volt némi visszaesés a magas szintről, de sosem untam, mindig kimondottan vártam a részeket, elvégre az események folyamatosan pörögtek, nem toporgott egy helyben a sorozat, simán léptek olyan merészeket évad közepén, ami tipikus évadzárós húzásnak számítana máskor .

Hogy miért tetszett még ennyire a You, azt a tovább mögött spoileresen kifejtem.

A díszletekről még annyit immáron spoileresen, hogy érdekes volt látni a meleg színekben tündöklő lakásokkal szembeni a rideg, kék színekben bemutatott könyvtári alagsort, ami nyilván külön jelentéssel bírt, hiszen Joe nem egy embert a pincében tartott fogságban, miközben a lakásokban a szerelem, a boldogság volt jelen többnyire. Elgondolkoztató, hogy vajon az évadzáróban miért változott meg az alagsor színvilága.

Igen sok karaktert mozgatott meg a sorozat, hiszen volt itt legjobb barátnő, ex-pasi, terapeuta, szomszéd család, nyomozó, édesapa, új barátnő, és szerencsére mindenkinek volt szerepe, egyiket sem azért kaptuk, hogy kipipálhassanak még egy karaktert a listájukon.

De nem csak karakterek tekintetében volt színes az első évad, hiszen láttunk cyberstalkingot, betörést, gyilkosságot, folyamatos családon belüli erőszakot, túladagolást, az írói munka nehézségeit, s a személyes kedvenceimmel szerencsére tele voltak a részek: a mély érzelmekkel, gondolatokkal teli monológok, ahol minden gondolattal elemezte az alkotó a karaktereket, felfedte azok valódi énjét.

És az évadzárót is folyamatosan izgulva néztem végig, hiszen nyilvánvaló volt, hogy innen nincs visszaút, viszont azt is tudtam, hogy lesz 2. évad, így elképzelni se tudtam, hogy mi fog történni, pont ezért sokkolt Beck halála. Egyrészt elérte a célját, mert valóban kihagyott egyet a szívem, amikor elsötétült a kép, de azért rettentően sajnálom, elvégre Elizabeth Lail minden szempontból jó casting volt (eyecandy szavazáson kíváncsi vagyok, hol lesz).

A helyettesítő karaktere (legalábbis az évadzáró utolsó perceiből gondolom, hogy az lesz), Candace meg… Nem rossz, hogy utoléri Joe-t a már oly sokszor emlegetett múltja, de azt hiszem, túl korán érkezett, nem engedték még a nézőket kiszeretni Beck karakteréből.

Az évad számomra ezért 9/10, s ha nincs az évad közepi visszaesés, simán max pontos. Elizabeth Lail rettentően hiányozni fog, de ettől függetlenül tülkön ülve fogom várni a második évadot, hogy ismét új részeket lássak a Lifetime azon sorozatából, amely igen komoly kérdéseket vet fel, miközben egyszerre tud humoros, sokkoló és szívmelengető lenni a maga feszült tempójában. Csak így tovább!

21 hozzászólás Ne habozz!

bara - 2018. 11. 12. 18:17

Az évadzárót megnéztem. A kimaradt részek nem hiányoztak, kiszállóknak is simán meg lehet nézni. Legalább valahova kifutott a sztori, plusz volt még egy kis Joe historikus szájbarágás – továbbra sem kajálom meg, hogy a fickót nem a forgatókönyv vezérli, hanem valami… valami moccan benne.

Bónusz: gagyi cliffhanger van a végén felvezetni a következő évadot – ha lesz. Oké, kreatív ötlet nem volt, értettem, köszönjük a szakiparosok szövetségének a kilóra alkotást.

SPOILERESEN:
Kiszámítható volt, mint a matekpélda. Legalább egy kicsit érdekes lett volna, ha Beck beszáll. A karakter annyira jellemtelen volt, hogy belefért volna. Második évadnak is jobb lett volna, mint az epic Candace story, amit felvezettek.

Anni - 2018. 11. 12. 21:01

Hááát nem is tudom mit érzek a sorozattal kapcsolatban.

Jól indult de túl sok hülyeség volt benne és Bec idegesítő volt nagyon.. talán pont az utolsó részben nem annyira. Kicsit megleptek azzal, hogy őt is megölte Joe bár ezt csak így lehetett tovább vinni (Paconál fogtam a fejem).
A Candace dolog talán érdekes lehet mivel most nem Joe kezében van az irányítás, maradok ha lesz 2. évad aztán látom.

Összességében 10/5.5

Laja - 2018. 11. 12. 22:09

Na ezekre, pont így nem számítottam :) De sejthető volt már a 9. rész végétől, hogy a 2. évadnak másról kell majd szólnia, ez így nem mehet tovább már. A maga módján zseniális a sorozat, a hibáival együtt.

Szerintem ez nem egy 5,5 szintű sorozat, ahogy az előzőben olvasom, itt azért több dologgal is jóval az átlag felett vannak. Vannak olyan elemei is a sorozatnak, amiben jobb, mint a Dexter (pl. romantikus szál), de persze azért nem ér fel hozzá.

Viszont a főszereplő jóval kevésbé szimpatikus, mint Dexter, tehát nehéz lesz megetetni a nézőkkel, ha még évadokon keresztül büntetlenül gyilkolhat (még ha 2 gyilkosság, dexteri mércével mérve, jogos is volt). Dexter az összes évadban sem gyilkolt ennyit “indokolatlanul”.

_Peter - 2018. 11. 13. 13:07

Befejeztem, maradni nem fogok második évadra. A fináléban ellőttek jónéhány klisét: sokáig húzták Beck a ketrecben rájöjjön azt kell mondania amit a pszicho hallani akar, sikerül leszúrnia és félig kiszabadulnia aztán mégse, sikerül lecsapnia kalapáccsal aztán mégse. Cliffhanger gagyi volt.

denee - 2018. 11. 14. 19:49

Eléggé bejött nekem is, van egy erős Dexter beütése ami nálam elég nagy előny. Candace felbukkanása kissé csalódás volt nekem, túl klisés volt a “fordulat”, persze ebből is ki lehet hozni jó dolgokat, remélem sikerülni is fog. Azt azért remélem, hogy bejön a képbe valami nyomozós szál és elkezd Joe körül szorulni a hurok, az fószer gyakorlatilag megölt minden második embert akivel életében szóba állt, nem gyanús ez senkinek? Egyébként az áldozatok telefonjaival való üzengetés zseniális húzás szerintem, persze ettől még nem mindenki hülye, ideje lenne valakinek gyanút fognia.

Eszter - 2018. 11. 14. 20:45

Nem értem ezt a Dexteres összehasonlítgatást, engem nyomokban sem emlékeztet a Dexterre, pedig azt is nagyon szerettem. Mindkét főhős pszichopata, de teljesen más a két karakter, a két sorozat. Jó kis széria ez, remélem megmarad hosszú ideig annak, sőt akár még fejlődhet is okos új sztorikkal.

Snoopyzit30 - 2018. 11. 14. 20:46

Egyáltalán nem éreztem az eseményeket “na, ne már, ilyen nem történhet meg?!”-kategóriásnak (ez volt benne a hátborzongató)

Én folyamatosan ezt éreztem. Igaz, csak 5 részt bírtam belőle megnézni, de szerintem tele van olyan dolgokkal, ami a vicc kategória, abszolút nem komolyan vehető.

“már szinte úgy éreztem, egy valós eseményről készült dokuvideót nézek”

Ajánlom figyelmedbe a “Making a murderer” doku sorozatot, na azt végignézed, akkor átgondolod ezt a dolgot, erősen.

winnie - 2018. 11. 14. 20:46

eszter: gyilkolnak, pszichopaták (dexter is narrál?), ennyi bőven elég, sőt, általában egyetlen motívum is elég a párhuzam állítására. szóval nem arról van szó, hogy ugyanolyan a két karakter, főleg arról nem, hogy ugyanolyan a sorozat (annak nem lenne értelme:) de nem véletlen, hogy nem egy embernek az eszébe jutott. azt pedig nem kell ecsetelnem, hogy egy kritikában mindig jó az efféle párhuzam, segít a nemnézőnek, ha más nem, akkor figyelmet kelt fel.

Reea - 2018. 11. 14. 21:15

Ez a könyves Te (You)? Az unalmas volt. :(

Turbo - 2018. 11. 14. 21:17

Én a 6. résznél engedtem el a dolgot, picit untam már az egészet. Viszont a szőke csaj nagyon bomba.

winnie - 2018. 11. 14. 21:24

reea: szerencsére ez remek lett, plusz a könyv mégis megihletett valakit annyira, hogy sorozatot adjon el az alapján. az, hogy mennyire követia könyvet, nem tudom, de az nbiztos, hogy túllép raja idővel, ha eddig nem lépett túl.

bara - 2018. 11. 14. 21:42

De jó, hogy van róla “rajongói” írás! Nem tértem meg, de nagyon érdekes volt olvasni, hogy akinek tetszett, annak miért, nyilván teljesen mást láttunk benne.

@winnie: valahol olvastam, hogy a cliffhanger eltér, szóval a következő évad eléggé más lesz, mint a könyves verzió.

Necridus - 2018. 11. 14. 21:47

Én nem olvastam a könyvet (csak szeretném), de valahol olvastam olyan kommentet, hogy már az 1. évad is egész sokban eltér, az a sorozathoz képest bazi unalmas. Az utolsó másodpercekben felbukkanó karakter pedig a könyv második részének nem része, így sok változtatást terveznek a könyvhöz képest a második évadra.

D - 2018. 11. 14. 22:07

amugy en vagyok az egyetlen, aki annyira ruhellte Dant anno a GG-ben, hogy Joe-t siman el tudja kepzelni egy post-Serena GG spin-offkent? :D

blueberry - 2018. 11. 14. 22:22

Ami nekem pozitívum, hogy hiába Joe narrál, bőven nem úgy alakulnak sokszor a dolgok, ahogy ő látja/mondja. Pl. amikor megállította a rendőr és azt narrálta, hogy “hahá, átvertelek, nem fogsz te rákeresni a rendszámra” – a maga sármos, gyilkos hangján, aztán látjuk, hogy dehogy ennyire hülye a rendőr, csekkolja azt a rendszámot.
Szóval ez nagyon érdekes, hogyan érzékelteti velünk a narrátor a tapasztalt világot és közben milyen valójában. És igen, nem véletlen a Dexter párhuzam, de ami itt más és egy központi probléma, hogy Joe nem rendelkezik kóddal és előre elgondolt módszerekkel. Maga előtt is tagadjaja, hogy gyilkoy lenne, miközben nézőként látjuk, hogy dehogynem.
Egyébként Beck egy idő óta borzasztóan idegesített, legyen bármekkora eyecandy is Elizabeth Lail, szóval örülök, hogy a második évad más felé viszi majd Joe-t. (Valahogy az évadzáró előtt azt éreztem, hogy vagy Becknek vagy Joe-nak ki kell kerülnie a képből a másodil évadra.)
És szerintem nem Candace lesz ott a fő szál, úgyhogy így bőven nem érzem soknak ezt a cliffhangert. Pláne, hogy én biztos voltam benne, hogy halott a lány, szóval még meg is lepett a dolog.

Nina - 2018. 11. 15. 07:05

A vége olyan lett, mint egy delírium, nem tudod, hogy tényleg, vagy csak a képzelete szüleménye… a legvége, mármint. Beck iszonyatosan idegesítő volt, Joe-nak pedig minden deviáns viselkedése ellenére AZÉRT IS drukkolni lehetett. A final előtt még többkimeneteles dolog aztán leegyszerűsödött…

wellwellwell - 2018. 11. 15. 14:50

Beck a kutyanak nem fog hianyozni, fortelmes alakitast nyujtott, bar az meglepett h kepes volt az utolso reszhez felnoni.
A srac alakitasa viszont fantasztikus.
Latszott azert, hogy konyvbol irtak, neha rettentoen sok volt a narracio, de vegul is ertheto volt h miert alkalmaztak ilyen sokat.
A cliffhanger tenyleg gagyi, de azert kivancsi vok mit hoznak ki belole.
A Peachet jatszo szinesznot remelem a kozeljovoben lehet majd latni vmiven, mert nagyon jo.

k.dave - 2018. 11. 15. 15:24

Meglepődve olvasom a kritika és a kommentszekció éltető sorait. Én az első részt néztem meg, de valami kritikán aluli élmény volt. Telis tele volt irracionális, túltolt, katartikusnak szánt klisékkel, a főszereplőket egyértelműen az eyecandy faktor miatt castingolták, a párbeszédek mesterkéltek, az egész egy hatalmas habzó szappan, a valós élettől mérföldekre lévő cselekménnyel.

rary - 2018. 11. 25. 10:01

Nekem nagyon tetszett végig a sorozat, egy nap alatt ledaráltam. A közepénél volt egy kis visszaesés, de lehet, hogy csak én voltam fáradt.
Beck nekem a végére unszimpatikussá vált, túl sok volt belőle, idegesített. Még annak ellenére is, hogy tudtam Joe miket csinál. Candace sokkal szimpatikusabb volt. Joe-nál tetszett a kettősség (vagy még többség), amilyen szépen megpróbál bánni a szomszéd fiúval, ugyanakkor hányszor elvéti azt is. A nő magának kisajátítása nagyon brutális volt, hogy mennyire magáénak akarja, közben Beck semmit nem vesz ebből észre és még azt hiszi, miatta van minden.
Összességében várom a folytatást, Joe karaktere izgalmas. 9/10

thriodien - 2018. 11. 26. 23:46

Bakker annyira régen vártam már egy ilyen jó sorozatra… engem megvett kilóra és szinte megállás nélkül ledaráltam. Candace nekem a legkevésbé sem szimpatikus, és remélem nem róla fog szólni a következő évad, de ez az első tutira bekerült a top 5-ömbe.
Igen, helyenként a valóságtól elrugaszkodott, de nem is a TV2 híreket ültem le nézni… Hanem egy magával ragadó, izgalmas és lebilincselő szerelmi történetet! Engem lenyűgözött.. És a legnagyobb csalódás az volt, amikor kiderült, hogy Beck nem gondolta meg magát Joe-val kapcsolatban! Őrült ez a spiné?! Egész életében egy ilyen fazonra vágyott! Ahogy írás közben összefoglalta, az teljesen logikus volt. Hogyhogy nem fogta fel a lényeget? Nem azt mondom, hogy erkölcsileg igazolható lenne bármilyen helyzetben is a gyilkosság, de nem fordult meg már mindenkinek az fejében legalább 1x, hogy legszívesebben eltenné láb alól azt, aki megkeseríti az életét? Jó, nem a szemét főnököt vagy a házsártos szomszéd nénit, de igenis vannak olyan esetek. Mit lehet csinálni egy Ron-féle alakkal, úgy mégis? Szerintem ha a szeretteinkről van szó, akkor nincs tabu. Láttátok már a pl.”Gyerekrablók” c.”műremeket”? Jó, maga a film borzalmasan középszerű, de maga a koncepció ott van, és egyetértek, ha bárki a fiamnak úgy komolyan ártani akarna, én sem tudnék gondolkozni, hogy mit cselekszem. Az ember a szeretteit megvédi. Minden áron. Pont.
Úgyhogy végül azt nem értem, mit nem értett ezen Beck.. Nekem Joe egy modern kori grál-lovag (az itt-ott kifogásolható módszereivel együtt).

winnie - 2018. 11. 27. 05:03

“Bakker annyira régen vártam már egy ilyen jó sorozatra… ”

ha ilyen, mint ilyen stílusú, akkor én is – de ha ennyire jó sorozat kell, akkor jóformán minden héten indul valami zseniális darab, érdemes kísérletezni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz