login |

Pilot: Escape At Dannemora

2018. 11. 19. 21:30 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

A Showtime új sorozata elég nehéz helyzetben van nálam, hiszen a szereplőgárda miatt rohadtul várós volt, viszont az utóbbi hónapokban túl sokat tudtam meg a valóságos helyzetről, amit feldolgoz. Na, mondom máshogy.

A történet egy “prison break” krónikája, egy börtönből való szökést mutat be. Méghozzá úgy tűnik, hogy elég lassan. Ami természetesen nem probléma, hiszen meg kell alapozni a dolgokat, a nyugisan épített karakterek és helyzetek pedig üthetnek. Viszont túl sokat tudok. Vagy mégsem?

Egyszerűen nehéz eldöntenem, hogy az saját problémám miatt volt gondom a pilottal, vagy tényleg túlzottan kitartottak a jelenetek. Tudjátok, már beszéltem arról, hogy vannak készítők, akiknek kellenek a korlátok, például egy epizódhossz bizony más ritmust adna a Dannemora-ból való szökésnek is.

A sorozatot Ben Stiller rendezte, aki tipikusan egy bele-egy mellé módon dolgozik látszólag. Egyszer dirigál egy Zoolander 2-t, de mellé a Tropic Thundert is összehozza. Vagy ha már komolyan témákra nézünk, akkor a The Secret Life of Walter Mitty sem volt rossz tőle. És igazából az Escape At Dannemore is korrekt, csak még kellett volna vágni rajta. Legalábbis számomra biztosan.

Arról nem is beszélve, hogy ez a kihallgatásos keret is kicsit unalmas. Valahogy nem jól adogatják vele az infót, egyszer előre ellövik vele a meglepetést, másszor pedig csak feleslegesen aláhúzzák azt, amit már láttunk. Mármint értem a kiküldött írónős jelenet lényegét, csak nem érzem.

Szinte biztos vagyok benne, hogy ha 45 perces lett volna a pilot, akkor máshogy álltam volna fel előle, mivel amúgy gyönyörű a fényképezése, és annyira filmesnek néz ki, hogy öröm nézni a graint, meg a régimódi mozis beállításokat. Van itt alázat rendesen.

És hát a szereplőgárda, amit annyiszor emlegettem, ugyancsak odacsap. Nem csak Paul Dano és Benicio Del Toro, de Patricia Arquette és David Morse is villantott már a kezdő részben. Ügyesen benne van már a nézéseikben is néha minden. Mondjuk főleg a sumák Del Torónak.

Viszont az igazi plusz számomra nincs meg egyelőre a sorozatban. Mondom, szerintem a túltartott jelenetek miatt. Remélem, azért nem beszéltem le mindenkit, igazából nem volt célom, mert minőségi, de ez valahogy elsőre egyelőre 6/10 lett nekem. Reméljük, a folytatásban magára talál.

18 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 11. 19. 21:53

Ben Stiller rendezéseire gyakran jellemző, hogy egy-egy jelenetet túltolnak, ezért vegyes érzésekkel ülök neki (vagy egyáltalán nem) a filmjeinek. A Trópusi vihar viszont nagy kedvencem. A vaskos kritika jellege, na meg persze Robert Downey Jr. miatt is.
Erre tekintettel lehet, hogy a pilot erejéig belenézek ebbe is. :)

Alain Prosztó - 2018. 11. 20. 21:07

Én semmit nem tudok a valós esetről, de így se volt érdekes.
Pedig amit írtál, azzal egyetértek. A hangulat, a fényképezés, a színészek mind magas minőségről árulkodnak. Csak hát a sztori egyelőre nem valami érdekes.

Majd meglátjuk, egy-két epizódot még biztos megér.

Jack Bauer - 2018. 11. 23. 15:20

Igen, egy jobb vágás ráfért volna.

Azért nézni fogom hátha feljavul.

speranza - 2018. 11. 23. 22:01

Túl vagyok a piloton és hát, nem is tudom…
Alapvetően tetszett. A cím alapján nem emlékeztem ugyan az esetre, de menet közben eszembe jutott Patricia Arquette-nek köszönhetően, hogy melyik is volt ez a bizonyos nagy port felvert szökés a közelmúltban. Én ugyan nem szeretek pontozni, de nagyjából egyetértek a 6/10-es értékeléssel.
A szereplőgárda remekel. Ahogyan bemutatják a börtönéletet, a nyomasztó környezetet, Tilly magánéletét, az is oké. Ami nem jött be: az epizódok hossza sosem szokott zavarni, de most rá-rápillantottam néha az órára, mert indokolatlanul lassúnak és feleslegesnek éreztem néhol a cselekményt.
És ahogy írtátok előttem, a vágás is fura néha. Viszont a szereplők miatt biztosan kitartok a végéig, mert Benicio Del Toro és Patricia Arquette teljesítményét élmény nézni. :)

pody - 2018. 11. 25. 17:57

6/10?
Hu ertem en, hogy mennyire jo idoket elunk es mar teveben is rengeteg zseni dologba fut bele az ember (hamar moziban szinte semmibe, evi 3-4-be max) de hogy tul hosszu? Ugyan mar, minden perce hatalmas elmeny, fenykepezestol a szineszi jatekig. En minden percet baromira elvezem es meg keveslem is. Masodik resz pillanatok alatt elillant

speranza - 2018. 11. 26. 17:30

A második jobb is volt. Különösen Benicio Del Torot bírtam, a nagy manipulátor szerepét mintha neki írták volna. :)

Bence - 2018. 11. 27. 01:13

De még mennyire hogy neki! Korrekt, remélem a következő részek tartják a színvonalat.

Jack Bauer - 2018. 11. 27. 16:28

Jobb volt a második rész, BDT és Patricia Arquette nagyot játszanak.

n4nom4n - 2018. 12. 04. 14:33

Határozottan tetszett!

Erja - 2018. 12. 04. 21:22

Nekem nagyon tetszett a 2-3. rész. Valami egészen lenyűgöző, ahogy lefestik a vidéket, az embereket, a börtönt, az életkörülményeket. Remélem ilyen jó lesz továbbra is.

Jack Bauer - 2018. 12. 05. 19:17

A harmadik rész is penge lett.

noinipo - 2018. 12. 06. 15:54

Nekem tetszik a hangulata és a képi világa, realisztikus, koszos, lepusztult. Színészek nagyon renben vannak, tényleg lassú, de ez érezhetően része a koncepciónak.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 08. 17:41

Ezek a romantikus légyottok… minden nő álma. Jaj!

Gevin - 2018. 12. 11. 13:40

Az egyszerusegeben van az ereje, de nagyon elvezem.

Mondjuk azt nem ertem, hogy miert csak szegeny vezna Dano dolgozik az “alaguton”, mikozben Del Toro csak kefel es kavar :D

Snoopyzit30 - 2018. 12. 11. 16:11

@Gevin

Igen, ez egy nagyon jó kérdés, de én Matt helyében azon aggódnék, hogy hogy fogok beférni abba a vékony csőbe, amikor csóri Sweat is alig fért el. Szegény még ő is pánikrohamot kapott először, nem?

Egyébként Patricia Arquette ellopja a show-t Del Toro és Dano elől simán. Az a fürdőruhás-edzős montázs az nagyon komoly volt. Ehhez azért kell önbizalom, hogy egy ilyen szerepet bevállaljon. A Stigmata c. filmből emlékszem rá, akkor 31 éves volt, idén meg betöltötte az 50-et. Azért az az Oscar-díj meghozta az önbizalmát biztos. A Golden Globe-jelölés se véletlen.

Szerintem ez a 4. rész volt a legjobb eddig. Vajon elhúzzák a szökést az utolsó részig vagy már előbb meglesz?

speranza - 2018. 12. 11. 21:58

Most néztem meg a 4. részt, és pont ez járt a fejemben! Hogy miért csak az egyikük dolgozik folyamatosan odalent? :D
Ismerve a valódi storyt, és látva a sorozat tempóját, tippem szerint a szökést biztosan nem hagyják az utolsó részre. Esetleg az utolsó előttire. :)

Gevin - 2018. 12. 12. 14:39

En is utolso elotti reszre tippelem a szokest. Az utolsoban mar a komplikaciok es a nagy gebasz lesznek foszerepben :)

Egyebkent abbol meg lesz problema Mattnek szerintem, hogy szuk a cso, nem veletlenul emlitette :D

Jack Bauer - 2018. 12. 12. 17:24

Mattnek kevesebb csipszett kell ennie. Arquette tényleg szuper volt az új részben. Szegény Sweat, ő az igazi underdog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz