login |

Pilot: My Brilliant Friend

2018. 11. 21. 21:32 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az élet végtelen szomorúság, mi a fenét keresünk ezen a sárkupacon? Az HBO és az olasz RAI közös sorozata nem erről szól, de basszus, a pilot végére valami ilyesmi érzés fogalmazódott meg bennem. Amin a folytatás sem segített – rögtön két résszel indítottak ugyanis.

A történet amúgy két lány évtizedeken át tartó barátságáról szól. Konkrétan az idősebb 60 körüli asszony ír egy könyvet a “briliáns” barátnőjéről, és az ő visszaemlékezéseit látjuk olyasmikkel kiegészítve, amiket csak hallomásból tud, szóval néha ketté válik majd a történetük.

A kezdő részben mondjuk csak a gyerekkorukat láthatjuk, és azt, hogy nőként milyen volt Nápolyban felnőni az 50-es években. Segítek: szexizmus és erőszak volt jellemző, s mindez iszonyat mély hagyományokba ágyazódva. Megspékelve a város uzsorása és kocsmása közötti tragédia felé hajtó összetűzéssel.

Igazából ez viszi előre a pilotot is. Mármint a sok apró szál, a mindennapi élet apróságai, miközben a két kislány összebarátkozik – vagy… nem is tudom, minek nevezzem azt a kapcsolatot, ami kialakul az okos és a kevésbé okos gyerek között, miközben összekovácsolódnak a nehézségek árnyékában.

A részletekre való aprólékos odafigyelés a rész rendezésén is tetten érhető. Viszont itt bejön, hogy tudom, arany-, sőt platinakor van a sorozatok terén, így bizony a My Brilliant Friend hiába néz ki jól, azért nálam elmarad a tegnap tárgyalt The Little Drummer Girl és az előtte bemutatott Escape At Dannemora mellett. Annyira valahogy nem villanyozott fel, igazából az lehet a baj, hogy kicsit unalmas a helyszín. Mármint érdekesen realista, meg álomszerű, de közben egyszínű is valamennyire.

Összességében tetszett a My Brilliant Friend kezdése, és az eddig látott színészek korrektek, bár pont a briliáns barátnő nem annyira, viszont valahogy mégsem ragadott el, pedig igyekezett, a zenéje például különösen szép. Olyan 7/10-es, mondom, de… de…, nem tudom.

9 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2018. 11. 22. 08:34

Engem nagyon megragadott… csodásan dekadens!

Fegyula - 2018. 11. 22. 15:38

Magával ragadó, briliáns. Minden pillanatát élveztem, nagyon várom a folytatást.

speranza - 2018. 11. 22. 21:53

Megnéztem a pilotot és nagyon tetszett!
Sajátos a hangulata, de az biztos, hogy a hatása alá kerül aki nézi, akár akarja, akár nem. Nem is tudnám mihez hasonlítani, mert vannak benne nagyon realista mozzanatok is, de olyan szürreálisak is, mint egy G. G. Márquez regényben. Az idei ősz újdonságai közül eddig ez az első sorozat, amit biztosan végignézek. :)

Deny - 2018. 11. 23. 00:45

Nekem is nagyon tetszik! Olaszosként mindenképp be akartam próbálni, de általában nem nagyon szoktak bejönni az ilyen sorozatok. Ez viszont nagyon magával ragadott, így alig várom a folytatást. A szicíliai dialektus külön feldobja. 8/10

Deny - 2018. 11. 23. 10:42

Eh, hülye vagyok. Természetesen szicíliai = nápolyi.

Fodor-Pap Barbara - 2018. 12. 06. 16:28

Sziasztok!

Aki esetleg olvasta a könyvet az első évad mindegyik kötetet felöleli?
Köszi

winnie - 2018. 12. 06. 17:05

mivel most lett berendelve a második szezon, és négy évadosra tervezik, így _feltételezem_, hogy egy évad egy könyv. de konkrétan nem tudom.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 12. 12:42

Sajnos engem nem bírt maradásra a pilot. Végig szenvedtem az egészet. Valahogy nem elég érdekesek sem a kislányok, sem az eddigi történet.
Az díszlet, meg a fényképezés jó, de mondjuk attól nem lesz érdekesebb, hogy folyton a főszereplő kislány rezzenéstelen arcát mutatják, a “brilliáns” barátnő meg annyira unszimpatikus szegény, hogy köszi, de ennyi elég is volt.

Gevin - 2018. 12. 13. 15:52

Sajnos 20 perc utan feladtam, de lehet, hogy csak rossz hangulatban ultem neki. Viszont nekem sem a kor, sem az affektalo olasz narralas, kisse kimodolt beszed nem tetszett, sot, egyenesen zavart.

Pedig amugy imadom az olasz nyelvet, a hangzasat, plusz az olaszok jok filmekben, sorozatokban, szoval nalam ez mindenkepp szokott dobni a dolgon, de itt valahogy nem stimmelt.

Lehet, hogy adok neki majd meg egy eselyt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz