login |

Inside No. 9 Live – Dead Line

2018. 11. 27. 15:00 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

(Korábbi írásaink a sorozatról: pilotkritika, az 1. és a 2. évad, karácsonyi rész, 3. évad, 4. évados premier és teljes 4. évad.)

Megkésve, bár, de: MIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN? Komolyan nem tudom, hogy mit írhatnék erről, a jövőre induló 5. évadot felvezető Halloween-re készített Inside No. 9-epizódról, hogy ne lőjek le semmit belőle. Vagyis…, szerintem bármit le lehet, hiszen aki a sorozat rajongója, az már úgyis látta a részt, aki meg nem, annak ezt semmiképp sem ajánlanám kezdésnek, hiába volt zseniális és hiába epizodikus antológia a sorozat, amiben semmi nem függ össze semmivel, mert itt azért volt egy fontos kapocs, és a színészeket sem árt ismerni.

A nem nézők kedvéért egy rövid felvezetés a sorozat elé, ami a jelen egyik legjobbja és (kimondom!) jobb, mint a Black Mirror. A szerkezet ugyanaz, csak épp fél órás a formátum, a téma általában totál random, olykor komikus (általában feketén), olykor drámai, de az biztos, hogy mindig csavaros. És ez az ÉLŐ epizód beintett mindenféle netes nézési trendnek, mert legjobban az élvezhette (vagy “élvezhette”), aki tévében nézte. Élőben.

Előzetesen tényleg sokat agyaltam, hogy Reece Shearsmith és Steve Pemberton mi a francot fog kitalálni élő epizódnak, eleve, hogy miért akarnak élő epizódot csinálni. Mert abban biztos voltam, hogy nem valami “legyünk élők, hogy élők lehessünk”-elv mozgatta őket, hanem olyan sztorit akarnak elmesélni, ami élőben üt.

Leginkább valami előadói bravúrra gondoltam, olyan dolgokra, amik azért ütnek, mert élőben produkálják őket (tudomisén, gyors átöltözés, ilyesmi, vagy valami abszurd helyszín), de sosem jutott volna eszembe, hogy az lesz a végeredmény, amit itt kaptam.

Pedig egyszerűen, és némiképp viccesen meg rejtélyesen indul a rész, aminek a főhőse egy öregember, aki a templomkertben talál egy mobilt, és megpróbálja kideríteni, hogy ki lehet a gazdája. Főleg, miután  csörögni kezd és fura hangokat ad ki. Ez a kezdés pont elég ahhoz , hogy felkeltse a néző figyelmét, de ami utána jön…

Szívesen bevágnék képeket (például ezt vagy ezt vagy ezt), de spoileres lenne, írnék instrukciókat is az epizód elé, de már az is spoileres lenne, inkább csak annyival egészítem ki a fentieket, hogy annak ellenére, hogy zseniális volt az egész alapötlet, abban biztos vagyok benne, hogy akadtak olyanok, akik nem nézték végig a részt. A tévénézők között tuti (és nem azért, mert véres volt vagy túl ijesztő), de talán a spoilerfélő netezők is be lettek húzva a csőbe.

De csitt!

Az biztos, hogy nem ez lesz a kedvenc epizódom, a sztori és mögötte lévő gondolatok tetszetősek voltak, de annyira nem hatottak meg. Azonban ez a rész nem történeti síkon működött, hanem egészen másképp, azzal, hogy végig kiszámíthatatlan volt, totális bizonytalanságban tartott, folyton meglepett, és persze annak köszönhetően, hogy az élő koncepcióval lebontották azt a bizonyos negyedik falat, mégpedig oly módon, ahogy eddig még nem nagyon láthattuk.

Egyszeri és megismételhetetlen élmény volt. És ezért jár a kalapemelés és a 10/10.

16 hozzászólás Ne habozz!

gricsi - 2018. 11. 27. 15:15

Ahogy a felirathoz is csatoltam, 2 cikket ajánlanék mindenki figyelmébe (főleg a megtekintés után):

Az egyik azt fejtegeti, hogy mennyire lehetett “élő” ez a rész:
https://www.higgypop.com/news/inside-no-9-halloween-special/

A másik pedig az egész hátteréről ad információkat:
https://www.higgypop.com/news/inside-no-9-based-granada-studios-hauntings/

winnie - 2018. 11. 27. 15:19

ó, köszi. el is olvasom őket – alapból arra gondoltam, hogy nem lehet élő, csak így húzták be a nézőket, hogy aztán azt csinálják, amit. abba nem gondoltam bele, hogy vajon kivitelezhető-e fizikailag, de szerintem a végeredmény (amit nem egyszerű megvalósítani) kapcsán elnézik nekik a füllentést. de akkor elolvasom.

mark - 2018. 11. 27. 15:51

Nekem nem igazán tetszett sajnos, a gyengébb részek közé sorolom, mivel eléggé untam. Izgalmasnak nem volt izgalmas, meghökkentőnek nem volt meghökkentő, humorosnak nem volt humoros, drámainak nem volt drámai, és a szokásos rész végi okos, meglepő csavart is hiányoltam.

LaCRossE - 2018. 11. 27. 16:26

Hmm erről el is feledkeztem, illetve a trakt sem jelzett, hogy volt epizód.
(egyetértek, hogy az Inside No. 9 jobb a Black Mirror-nál)

Bálint - 2018. 11. 27. 17:29

Engem sikerült becsapni, azt hittem hibás a hang, úgyhogy abba is hagytam, Aztán pár nap múlva újra letöltöttem, akkor lett gyanús, és néztem végig. Hát igen, tévében biztos jobb lett volna. Az ötletet én is értékelem, a megvalósítás is jó volt, de sajnos nekem uncsi volt, és ahogy mark is írta, csavar sem volt benne. Talán az első évadban volt az a vámpíros rész, az is elég gyenge volt szerintem, ezek az ijesztőnek szántak annyira nekem nem találnak be.

Silver - 2018. 11. 27. 18:06

Na, ha Winnie azt mondja jobb mint a Black Mirror, akkor nincs mese, el kell kezdeni.

winnie - 2018. 11. 27. 18:26

ááá, egy epizodikus antológia nagyon lutri, én például az 1×02-t 10/10-esnek találtam, de ha nem a stílusod, akkor be fog sülni. és mivel itt nincs meg az, hogy a technológia a közös pont, ezért sokkal esélyesebb, hogy egy rész nem jön be. de…, nekem összességében bizony tényleg veri a bm-et.

kla - 2018. 11. 27. 20:38

Hú ez nagyon kíváncsivá tett, mennyire komoly, hogy nem érdemes ezzel kezdeni? :) Van olyan 1-2 epizód, amit ez előtt megnézve már jól képbe lehet kerülni ahhoz, hogy jobban be lehessen fogadni a részt?

gromit - 2018. 11. 27. 23:42

Hát igen, sok néző tényleg elkapcsolt, aztán utólag jött rá, h nem kellett volna :D Én is élőben néztem, és már majdnem nyúltam a távirányítóhoz, de hát ez az Inside No 9, nem lehet, hogy…? de :)

Voltak ebben is csavarok, én élveztem ezt a meta szintet. A gremlines megjegyzésen is röhögtem.

LaCRossE - 2018. 11. 28. 00:15

Nekem viszont a kedvenc epizódom lett, mert nemes egyszerűséggel az ilyenekért, ami a részben volt, oda meg vissza vagyok.

Mintha személyesen nekem szólt volna a rész.

winnie - 2018. 11. 28. 05:04

” mennyire komoly, hogy nem érdemes ezzel kezdeni? :) ”

hát, a lényeg nem fog csorbulni, de van benne egy jelenetsor utalásokkal egy korábbi, nagyon klasszikus részre, amik nagyon konkrétak. ez akkor működik igazán, ha az embernek megvan az epizód (az 1×02 egyébként, ez nem annyira spoiler). nem elengedhetetlen, de ezzel az igazi.

másrészt, ha az ember ezzel kezdi, akkor nem tudja, hogy minden részben a két készítő szerepel, nem nagyon ismeri jól őket (hacsak nem másik sorozatból), és emiatt ennek az epizódnak sem működnének egyes elemei, közel sem lennének olyan hatásosak.

kuriózumnak meg lehet minden nélkül nézni, ha érdekel valakit, mit találtak ki, de csak akkor érdemes, ha úgysem fogod elkezdeni sosem a sorozatot. mert, ha el akarod kezdeni, akkor kár megfosztanod magad ettől a különleges élménytől.

cherockee - 2018. 11. 28. 18:12

hadd erősítsem meg winnie ajánlását, hogy ne ezzel kezdjétek, konkrétan az 1×02 az egyik legjobb rész, nekem kedvencem, és azt tényleg agyoncsapják itt. másrészt nekem nem jött be a rész, ötletes, de biztos élőben lett volna ez igazán jó, úgyhogy már csak ezért is nem ez alapján ajánlanám megítélni a sorozatot. részről részre totál más tud lenni.

Casey Novak - 2018. 11. 28. 22:37

Szopjler. Basszus.

Gyerekek…hatszor töltöttem le, mert tutibiztos voltam abban, hogy én vagyok a hülye.
5. percnél leállít, káromkodik, letölt, majd újra, és közben szidja a technikát, hogy bezzeg most van időm megnézni, és még ezt sem lehet nyugalomban.

Hatodjára végre megvártam annak a ku… nyomorult konferálásnak a végét, és vééégre leesett. Akkor viszont elkezdtem sikongatni, mint tinilány a Biebs koncerten, és most fáj az arcom a vigyorgástól.

11/10.

Tessék.

dukyka - 2018. 11. 30. 02:40

Valóban ötletes volt, de szerintem tartalmilag és összképben az egyik leggyengébb rész volt. Én nem vettem be a poént, szóval nem gondoltam, hogy a hiba az adásban van. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást.

Aquarius - 2018. 12. 04. 15:58

Azért ez inkább a Meghökkentő mesékkel játszik egy ligában, mintsem a Black Mirrorral. Utóbbi jóval fajsúlyosabb. Persze ettől még ez is jó.

winnie - 2018. 12. 04. 16:35

Aquarius: ugyanaz a műfaj mindhárom, epizodikus antológia. egyéb jellemzőkben eltérhetnek a sorozatok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz