login |

Berlin Station: kezdett a 3. évad

2018. 12. 16. 21:15 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy tűnik, amíg nyáron vissza nem tér a Homeland, a Berlin Station fogja átvenni a helyét, hiszen bár a napokban több kémes amerikai sorozat is folytatódott, a Counterpart az alternatív világos koncepciójával inkább a retró vonalat erősíti, míg az Epix drámája (mely az új évadban ismét új sztorit hoz) az aktualitásoktól hemzsegőt. Az már csak hab a tortán, hogy a mi régiónkban játszódik, ráadásul itt is forgatták.

De nem is ez a fő ok, amiért idén rámozdultam az itthon az HBO GO-ra a kinti bemutatóval egy időben érkező részekkel érkező sorozatra, nem is a továbbra is remek szereplőgárdája (Richard Armitage, Leland Orser, Michelle Forbes, James Cromwell, Richard Jenkins), hanem azért, mert az S3-ban az a Jason Horwitch lett a showrunner, aki nem kisebb sorozatot készített ezelőtt, mint a Rubicon.

A berlin-i CIA-állomás ezúttal az észt-orosz viszonyokba folyik bele. Észtországban ugyanis kezd eszkalálódni a belső feszültség, az észtek az orosz származásúak ellen fordulnak, miközben az oroszok is próbálják elhallgattatni az észt egyesítésért harcolókat, lehúzni azt a bizonyos vasfüggönyt – a módszereik pedig pont olyanok, amilyenek a valóságban is, ráadásul mindez csak a kezdet, hiszen sokkal nagyobb disznóságok (fantomvonatok, föld alatti komplexumok) is rejteznek a háttérben.

Mindezt egy múltban gyökerező körítésre húzzák fel, ugyanis a 80-as években, a Berlini Fal lebontása idején egy Diver fedőnévre hallgató CIA-ügynök akciójával indít a szezon, aki kihoz az NDK területéről egy később magas pozícióba emelkedő embert, és ezt a Diver-t vádolja Daniel is azzal, hogy megölte az édesanyját. Így amellett, hogy utóbbi Robert-tel Észtországba indul (majd később magára marad), a konfliktus felfejtése mellett még erre a kérdésre is választ keres.

A főszál tehát ennek a kvázi orosz inváziónak a megállítása lenne (még akkor is, ha a 3×02 végét nem tudom, hogy magyarázzák meg), de persze mintegy mellékesen az orosz és az észt vonal mellett a berlin-i szálakat is pöckölgetik, még April is kap saját sztorit (remélem, lesz valami lényege is, nem csak karakterizálás) – az irodapolitikai machinációk egyelőre közel sem annyira érdekesek, mint a terepen történők.

És talán ez az az aspektusa a sorozatnak, ami miatt még alulmarad a Homeland-del szemben, a személyes sztorik, mert a bevetésen kívül a karakterek (Daniel sem kivétel!) közel sem olyan érdekesek, mint Carrie-ék – mondanom ezt annak ellenére, hogy egyesek falra másznak utóbbi magánéletétől, amit én továbbra is nagyon izgalmasnak találok.

A feszültség ábrázolása és a tömegjelenetek mellett nagyon hatásos a sorozat fényképezési módja, marha dinamikusan jelenítik meg még az akciómentes eseményeket is azzal, hogy a szereplőket mozgásban sokszor hátulról mutatják.

Mondanom sem kell, hogy bejött a Berlin Station kezdése. Mondhatjuk lassan építkezőnek, hiszen egyes információkat nem zúdítanak ránk rögtön, de már az első két részben sem fukarkodnak az akciókkal, ha pedig azt nézzük, hogy a szezon sztorija 11 nap leforgása alatt játszódik, végképp nem fogja senki lomhának tartani. Nálam persze egyértelműen a szomszédban játszódó események jelentik a nagyobb vonzerőt, valamint az, hogy miképp a Homeland-nél, itt is megfigyelhető, hogy a tavaly megírt sztorira mennyi párhuzamos esemény hajaz az elmúlt hónapokból. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél?

11 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2018. 12. 16. 21:30

A 3×02-ben én vagyok az egyik észt rendőr a színpad előtt, de sajnos csak a távcsövön keresztül látszódom. De volt még egy forgatás, amit valószínűleg a 3×03-ban látunk majd. Amúgy maga a forgatás elég érdekes volt, mert civilek simán átmentek Sopron főterén, és kétszer leégtem a napon, amikor a külföldi stáb kissé tétlenül váratott minket a tűző napon, a magyar stábtagok persze azt tették, amit mondtak nekik. (Egyébként ezt a csapatot jobban bírtam, mint a Crownosat, pedig ugyanaz a cég volt.) A fénypont mindenképpen az volt, amikor a színpados jeleneteket vettük, és észrevettük, hogy egy néni néz minket kihajolva az ablakon közvetlenül a mellettünk lévő házból, és elkezdtük éltetni, megtapsoltuk és a zenekar is neki játszott egy rövid zenét. A néni pedig meghatódott. :)
A sorozatot meg majd kicsit összevárom, aztán valahol a felénél elkezdem darálni. De én is egy lightos Homeland utódot szeretnék.

Geza Kovacs - 2018. 12. 16. 22:18

Nagyon jó lett az első 2 rész alapján.

Hellhound - 2018. 12. 16. 22:25

Szokás szerint nagyon jó volt. Fura módon nem az a sorozat amit tűkön ülve várok, kicsit nehéz rávenni magam, hogy nézzem, de utána mindig rájövök, hogy milyen jó, amikor már befejeztem. Legmeglepőbb számomra az, hogy miért lett az egyik kednvecem. Nagyon tetszik, hogy a stáb nagy része “érett” emberekből áll, nem 18 éves szupermodellekből/macsóknól. Valahogy reményt ad, hogy idősebb korban is lehet az embernek nagyon izgalmas és szexi élete. :D Az intro külön díjat érdemel, bár amint látom kicsit megváltoztatták, az eddig jobb volt.
Amúgy az első részben a ‘észt’ vonaton látszik, a magyar honállomás. :D A nővérem kiemelt statiszta volt, nagyítóval várom hátha feltűnik majd. :D

Snoopyzit30 - 2018. 12. 17. 11:09

Ja, hogy Sopronban is forgattak? Jó reggelt! Én azon gondolkodtam végig, hogy azok a jelenetek hol játszódnak Pesten és nem tudtam rájönni. Hi-hi :-)

Amúgy a 2. rész végi cliff nekem tetszett. Hector egyébént hiányzik kicsit, remélem még majd jön segíteni nekik, ha úgy hozza a sors. Bírtam a karaktert nagyon.

_Peter - 2018. 12. 17. 13:15

Magyar helyszínek is jók, az aktualitás is nagyon üt. A téren láttam ugyanazt a statiszta lányt kétszer elsétálni, csinos volt ezért nem hiba. :)
A második rész végén talán a drogos srác volt az?

winnie - 2018. 12. 17. 13:29

” A második rész végén talán a drogos srác volt az?”

más nem lehet, én is rá gondolnék, de mintha lett volna egy közeli snitt danielről, bár nyilván összemoshatták a jeleneteket.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 17. 15:12

“nyilván összemoshatták a jeleneteket”

Akkor red herring és engem nagyon átvertek, mert eszembe nem jutott, hogy az nem Daniel.

winnie - 2018. 12. 17. 15:17

amikor ment a jelenet, nekem sem:)

hamupipacs - 2018. 12. 17. 22:30

A drogos srác arca ismerős volt. Ő Miller Dávid. A tanár című rtl-s sorozatban láttam.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 27. 13:35

3-4. rész

Most valahogy nem vagyok túl lelkes. Oké, hogy a cliffet nem oldották fel azonnal, ez teljesen rendben van. Az viszont annyira nem hozott lázba, hogy valszeg valami oligarcha kavarja a szart. Danielnek tuti a haja szála nem fog meggörbülni. Kicsit nekem ez most laposnak tűnik. Ez a Torres fickó viszont legalább hozott minimális akciót. Meglátjuk mit kavarnak a folytatásban, de remélem ennél azért izgalmasabb lesz.

noinipo - 2019. 01. 10. 16:05

SPOILER
Esküszöm nagyon bírom Torres-t, de az 5. részben mi lehetett a terve a csaj kiszabadító akciónál?? Most meg ugye ő lesz az egyszemélyes mentő akció, vagy összeáll a Torres-DeJean hadtest!?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz